PARTNER SERWISU
pllqhidb
led

led

Ostatnie 10 wpisów
pinw napisał(a):
Cytat:

To raczej nie zła ocena odzysków, tylko efekt braku kasy. GetBack był gwarantem płynności, czyli odkupował certyfikaty. Jeśli nie ma teraz kasy, a przecież nie ma, to pakiety z zarządzanych funduszy muszą być wyprzedawane na rynku.

Moim zdaniem, a mam CI jednego z tych Funduszy, to przecena wynikająca z tego, że pewnie przepływy z portfeli wyraźnie zmalały, a za chwilę mogą się nawet zatrzymać, nie dlatego, że portfele złe, tylko operacyjnie GBK dostaje zadyszki. Skąd takie przypuszczenie? W moim przypadku, jak dotąd odzysk szedł zgodnie z planem i do wykupienia pozostało raptem ok. 30%. A skoro przez dwa lata odzyskiwali zgodnie z planem, to sami widzicie, że nie jakość portfela jest tu problemem.

To fundusze z tzw. gwarancją minimalnej stopy zwrotu i jeśli nie osiągają owej stopy, to gwarant, czyli GBK musi dosypać. Jak wiemy nie dosypie. Jak nie dosypie, to będzie podstawa do zmiany podmiotu prowadzącego.

Szczerze, to zastanawiałem się kiedy to nastąpi, bo kolejny wykup mam za rok, więc zakładałem, że spokojnie poszukają innego serwisera, ale widzę, że chyba już nikt nie wierzy w ożywienie trupa i TFI nie czekają.

W przypadku Trigona Profil wg statutu gwarantowana stopa zwrotu jest to % od ceny emisyjnej CI. Klient podpisywał umowę z Trigonem a nie z Getback!
A zatem to Trigon ma teraz problem i musi szukać nowego serwisera, z tego co wiem to już szukają.

Natomiast problem jest FIZ Europa World One, zobaczcie jak one poszły w dół.
tueuropa.pl/artykuly/837,300/d...

Zmieniła się metodologia wyceny pakietów wierzytelności i dlatego taka przecena. Pytanie czy to tak można sobie zmienić metodologię wyceny, przecież to wymaga zmiany umowy z Klientem!

@Paweł, Radek
Czy myślicie że jest jakakolwiek szansa na dogadanie się z grupą na fb w sprawie wspólnego kuratora?
Jeśli oni nastawiają się bardziej na misselling to ok, nie ma tutaj konfliktu, ale i nam i im chodzi o szerokie poparcie kogoś kto zadbałby o interes obligatariuszy, czyli:
- zagwarantowanie w postępowaniu restrukturyzacyjnym aby firma dalej działała operacyjnie,
- nie zgodzi się na wyprowadzanie majątku,
- równe traktowanie grubych i tych malutkich podczas postępowania układowego,
- miałby wgląd w księgi i bieżącą sytuację i by nas informował.
Czy te w/w cele są naprawdę inne dla grupy fb? Osobiście nie sądzę, chyba że chodzi tutaj o coś innego.

Cytat:
lew_r napisał(a):
Czy też macie taki zapis w warunkach emisji i czy wysyłacie takie żądanie wcześniejszego wykupu ?

Podbijam pytanie. Czy w przypadku odrzucenia przez Sąd postępowania układowego takie żądanie nadal będzie w mocy i co do daje z prawnego punku widzenia?

Co do wniosku o ustanowienie kuratora, to w pełni popieram to działanie. Mail do Sądu już wysłany a jutro jestem osobiście w biurze podawczym i wtedy potwierdzę na naszą skrzynkę @ tak jak prosili Paweł i Radek.

ciekawe ...

Cytat:
Redakcja StockWatch.pl otrzymała z kancelarii prawnej reprezentującej Konrada Kąkolewskiego i Annę Paczuską oświadczenie, w którym podtrzymują stanowisko, że negocjacje z PKO BP i Polskim Funduszem Rozwoju były faktycznie prowadzone. Były prezes spółki kwestionuje powody odwołania go z funkcji i zapowiada pozew sądowy.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...

Kod:
Proszę dodawać cytaty do linków

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 5 września 2018 06:40:41
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,268 sek.

vrywxpks
cnwxzrpp
tprfbczc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
illyzflp
boykpdie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat