Temat:
XTB
A czemu mieliby sie bac szalenstw na krypto skoro XTB od zeszlorocznej wtopy zabezpiecza krypto w 100%?
|
|
Temat:
XTB
Chyba aż tak złego wyniku nikt się nie spodziewał, jutro poleje się krew.
|
|
Ile by tych pobrań nie było równie szybko będzię tyle samo odinstalowań, tego typu tytuły nie mają racji bytu bez trybu ''multiplayer''. Gra pewnie coś tam zarobi ale będzie to bez znaczenie patrząc na kapitalizacje spółki oraz na to jakie są wobec niej oczekiwania. Gra na pare dni i jak narazie niestety tylko tyle.
|
|
Pisząc, że jest do nabycia w 1/3 ceny, miałem oczywiscie na myśli fakt iż w okresie od premiery do dzisiaj można go było nabyć w przeróżnych promocjach jak chociażby w EURO RTV AGD za 79zł wersja pudełkowa na PC. Nie Twierdze, że obecnie cena CP2077 spadła w każdym kanale sprzedażowym o 2/3.
|
|
Temat:
11BIT
Panowie u góry w mocno optymistycznych nastrojach, ja stojąc z boku widzę konieczność zamrożenia kapitału na kolejne minimum 3-4 lata na materializację konferencyjnych zapowiedzi, . Wątpliwe wydaję mi się aby w 2023 doszły do skutku wszystkie premiery własne, wiadomo wszystko zależy od perspektywy ale mam wrażenie, że dla wieszkości inwestorów na GPW wizja czekania kolejnych lat jest dość zniechęcająca zwłaszcza, przy nieprzychylnym sentymencie jaki mamy po failu CP2077.
|
|
Temat:
XTB
Cieszy dynamiczny rozwój spółki, pytanie gdzie te wyniki są w stanie zaprowadzić kurs. Czy 68,4 mln zysku w wakacyjnym i dość płaskim Q3 2020 nie było równie dobrym wynikiem?
|
|
Temat:
XTB
www.financemagnates.com/forex/...Artykuł wydaje się potwierdzać ''bliskowschodnie'' zapędy XTB, dodatkowo uzyskanie licencji otworzyłoby drogę miedzy innymi na północną afryke. Cytat: If approved, this new license will allow XTB to provide its range of FX and CFDs products to retail and professional clients not only from the UAE, but also to expand the offering to the other GCC states, meaning Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and North Africa.
|
|
Temat:
XTB
Jest zgoda KNFu na ewentualną wypłate dywidendy za 2020: Cytat: "Opublikowane w dniu 16 grudnia 2020 r. Stanowisko KNF ws. polityki dywidendowej w 2021 r. wskazuje, że aktualna ocena nadzorcza dla XTB mieści się na poziomie zalecanych przez KNF kryteriów, co powinno pozwolić spółce na ewentualną wypłatę dywidendy za obecny rok obrotowy w zgodzie z tymi kryteriami" Teraz pozostaje czekać na publikacje wyników za Q4 oraz informacje o wyskości dywidendy (o ile prezes podtrzyma swoje zapowiedzi).
|
|
Temat:
MERCATOR
Dzisiejsza rewizja MSCI POLAND INDEX:
Additions LOTOS GROUP MBANK MERCATOR MEDICAL PLAYWAY
Deletions: FAMUR
|
|
Temat:
XTB
Kolejne bardzo dobre wyniki, kolejne potwierdzenie iż w spółce dobrze się dzieje. Potwierdzili, że prognoze Ipopemy dotyczącą 90mln zysku w 2021 można wyrzucić do kosza, gra pod wyniki za Q4 zapowiada się ciekawie.
|
|
Temat:
XTB
Zazwyczaj takie kampanie reklamowe planowane są z kilku miesięcznym wyprzedzeniem, negocjacje kontraktu z ambasadorem, nagrywanie spotów itp... Czapki z głów przed XTB, że od spłynięcia przeciętnych wyników za Q3 potrzebowali na to zaledwie jednego weekendu, i to przy wszystkich restykcjach związanych z pandemia!
|
|
Temat:
XTB
Cytat: Myślę, że z Mourinho sięgnęli trochę głębiej do kieszeni po tym jak Plus500 zaczął sponsorować Legię. ''Ile Mourinho zarobił na reklamie? To oczywiście wiadomość objęta tajemnicą. My jedynie usłyszeliśmy, że jest to kwota z sześcioma zerami. Liczona w funtach. '' meczyki.pl Jeśli chodzi o Legie i Plus500 to jak narazie kompromitujące występy Legi robią im piękną anty reklame (Prezes XTB w którymś z wywiadów tłumaczył dlaczego nie planują sponsorowania klubów piłkarskich i to chyba słuszna droga, przynajmniej jeśli chodzi o naszą rodzimą lige). Co do pozyskiwania klientów i budowania pozycji rynkowej to przy okazji startu nowej globalnej kampani reklamowej należy wspomnieć iż XTB od dzisiaj zrezygnowało z pobierania prowizji od akcji i ETFów od obrotu poniżej 100k euro miesięcznie. Cytat:
XTB wprowadza handel akcjami i funduszami ETF bez prowizji
XTB, jako jeden z pierwszych globalnych brokerów notowanych na giełdzie, umożliwił swoim klientom bezprowizyjne inwestowanie w prawdziwe akcje i fundusze ETF. Oferta 0% prowizji obejmuje miesięczne wolumeny o wartości do 100 000 EUR i jest dostępna zarówno dla obecnych, jak i nowych klientów XTB od 5 października.
- Jako XTB chcemy być pierwszym wyborem i kompleksowym rozwiązaniem dla każdego inwestora. W ciągu ostatnich kilku lat wykonaliśmy ogromną pracę - od stworzenia licznych szkoleń dla inwestorów niezależnie od ich poziomu doświadczenia, po ciągłe doskonalenie naszej wielokrotnie nagradzanej platformy xStation. Teraz, dzięki bezpłatnej ofercie, szeroko otwieramy drzwi każdemu, kto jest zainteresowany inwestowaniem zarówno w prawdziwe akcje, jak i fundusze ETF. - powiedział Omar Arnaout, CEO XTB.
link do wywiadu: www.fxmag.pl/artykul/jos-mouri...
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
XTB
Nie za bardzo rozumiem dlaczego mój post został usunięty. Zacytowanie dzisiejszych wyników GPW miało za zadanie podkreślić iż moim zdaniem Kapitalizacja XTB powinna być większa od kapitalizacji GPW, i że nie zgadzam się z pojawiającymi się opiniami iż należało traktować przewyższenie kapitalizacji przez XTB jako sygnał ostrzegawczy. A wspomniałem o tym gdyż ostatnio obie spółki były często do siebie porównywane www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-w.... Zysk 72,8 mln zł vs 293,5 mln zł w pierwszym półroczu mówi wystarczająco. Nie było moją intencją wywoływanie dyskusji na temat dzisiejszych wyników GPW w tym wątku. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
XTB
Niejaki Witold Konopko dla Comparic o perspektywach na III i IV kwartał 2020 roku. Moim zdaniem zbyt mocno optymistyczne tezy, z drugiej strony kto wie co przyniesie przyszłość. comparic.pl/xtb-jedna-z-gorets...
|
|
Temat:
XTB
Tutaj ciekawa wzmianka, czas pokaze czy to tylko ''przebicie balona'' jak to niektorzy sugeruja czy jednak rozgrywany jest ''grubszy'' scenariusz: Cytat: W gronie małych firm największe nadzieje eksperci wiążą z XTB – ta spółka znalazła się w trzech portfelach na sierpień. Broker jest jednym z największych beneficjentów nadzwyczajnej rynkowej zmienności wywołanej pandemią. Większa aktywność inwestorów oraz napływ nowych klientów przełożyły się na dużo wyższe wpływy. – Wyniki finansowe za I półrocze oceniamy jako bardzo dobre (inwestorzy mieli nierealistyczne oczekiwania co do sytuacji w II kwartale), a korektę po ich publikacji wykorzystujemy do nabycia akcji – argumentują eksperci BM BNP Paribas. www.parkiet.com/Portfel-fundam...
|
|
Temat:
XTB
Wywiad z prezesem dla FX MAG Subiektywnie nic nowego, jedyne ciekawe pytanie to te odnosnie ''zywotnosci klienta'' okolo 25 minuty.
|
|
Temat:
XTB
Absmak :) Co do wywiadu, to raczej byl on na stalym poziomie i kto sledzi spolke raczej nie znajdzie w nim nic nowego. Pare wnioskow dla kolegi ktory pytal wyzej: - W XTB wyniki z Q2 uwazaja za bardzo dobre - Takie wyniki jak z Q1 i Q2 nalezy rozpatrywac w konetekscie sezonowsci i w szerszej ramie czasowej co nie znaczy, ze w przyszlosci nie beda one do powtorzenia. - Dobry wynik zalezy od ilosci klientow i od dluzszych ruchow jednokierunkowych oraz zmiennosci, skupiaja sie na tym pierwszym bo tylko na to maja bardzo duzy wplyw co potwierdzaja wyniki. ponad 30k nowych klientow w Q2 + 58k aktywnych total vs + 20k nowych w Q1 i 45k(42?) aktywnych. -Zamierzaja caly czas poszerzac oferte dotyczaca CFD gdyz na kontraktach najwiecej zarabiaja. - Nadzieja na domkniecie dwoch nowych krajow (RPA + nie powiedziane) do konca roku. Wszystkie dokumenty zostaly zlozone, jesli cos sie opoznia to przez korona virusa. - Wazniejsze (w moim odczuciu) niz nastawianie sie za wszelka cene na nowe rynki jest dla nich przesuwanie sie na pozycje lidera w krajach europejskich (Top 1 w takiech francji pewnie daloby lepsze wyniki niz RPA - moja opinia) - Przejmowanie nowych podmiotow tylko jesli bylaby na to bardzo dobra okazja, maja swoje zadania i narazie tego nie rozwazaja. - W Q3 wydatki zmiejszone na marketing o 30%, przyrost klientow bedzie mniejszy niz w Q2 ale prezes z obecnego wyniku jest bardzo zadowolony. (byc moze celuje w 20k co uznalby za bardzo dobry wynik). -Wyniki odnosnie pozyskiwania nowych klientow nalezy rozpatrywac przez pryzmat ostatnich lat i stale rosnacej tendencji wzrostowej. - W Q3 rynek towarow jest ''plaski'' nie wspomnial nic o walutach. (To chyba najbardziej moglo stonowac nastroje przed wynikami z Q3) -Ogolem w spolce bardzo dobrze sie dzieje, skupiaja sie na swoich celach a wyniki obecne rok do roku uznaja za bardzo duzy sukces. Cieszy ich ilosc aktywnych klietnow i robia wiele by stale poszerzac te baze. Tyle z glowy, pozdr
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
XTB
Cytat: Tu nie chodzi o analizę tego co było - w obecnym przypadku (igła + rekordowy wolumen i przecena) - daje bardzo wyraźny obraz tego, co nas czeka w najbliższym czasie. Mógłbys napisać coś więcej o tym co widzisz i co nas czeka w najbliższym czasie?
|
|
Temat:
XTB
To, że Ty nie możesz nie oznacza, że wszyscy. A Niedźwiedziowi pewnie chodziło o to, że niezależnie od tego iż kurs spada ktoś w tym czasie może kupować pod longi.
|
|
Temat:
XTB
MrBlue2 napisał(a):Dzisiaj rynek pokazał mi, że to ja jestem w błędzie Trzeba przyjąć werdykt rynku z pokorą i wyciągnąć z tego wnioski Jedyny plus, że szeroka dywersyfikacja portfela sprawdza się w takich sytuacjach. Muszę przemyśleć gdzie popełniłem błędy. Wyciąganie wniosków z popełnionych błędów jak najbardziej, ale z wnioskami odnośnie ''werdyktu rynku'' na podstawie jednej panicznej sesji bym się wstrzymał. Siedze tu od 4 zł, cały maj starałem się zbierać akcje na spadkach i niedowierzałem, że rynek ''nie widzi tego co ja'' czyli potencjału na kilkuset procentowy wzrost w krótkim terminie. Dziś swingneło mnie na 100k ( a jestem zwykłym szaraczkiem) ale nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia ponieważ liczy się dla mnie tylko to iż mój scenariusz jest słuszny czy też nie (lata zawodowej gry w pokera wyrobiły u mnie bardzo ''specyficzne'' podejście do pieniędzy). Moim zdaniem spółka ma zdrowe fundamenty i przedstawiła bardzo dobre wyniki, co zostanie wykorzystane przez fundusze w najbliższym czasie.Z drugiej strony być może będę żałował niezrealizowanego zysku i mój scenariusz się nie sprawdzi, trudno taka jest giełda. Sorry za małą prywate, pozdrawiam i życzę sukcesów.
|
|
Temat:
XTB
Ogółem podzielam stanowisko Niedźwiedzia (szacunek, że chce Ci się tak rospisywać), no może z wyjątkiem wyników za Q3, tu ze względu na okres wakacyjny wynik w okolicach Q4 2019 uznałbym za zadowalający a wszystko powyżej byłoby miłą niespodzianką. Cytat: Dodam jeszcze jedną kwestię, która obecnie ma miejsce w moje ocenie. Wszystko wskazuje na to, ze do mwig40 we wrześniu wejdzie XTB. Z p/e=7 byłby to jeden z niżej wycenianych walorów. Średnia dla mwig40 p/e= 19. Uważam, ze obecnie fundusze zajmują pozycję na XTB, stąd takie obroty i zmienność Powyższy cytat uważam za sedno tego co się dzieje i co będzie się działo w najbliższym czasie. Trwa bardzo zdrowa korekta oraz zmiana akcjonariatu. Jestem bardzo ciekaw w jakich to lepiej wycenianych wskaźnikowo spółkach, z lepszymi perspektywami i zyskami, siedzą wypowiadający się w tym wątku i jakie spółki poleciliby do wejścia funduszom.
|
|
Temat:
XTB
Fenomenalne wyniki z pierwszego kwartału plus kwietniowa ropa mocno rozpaliły oczekiwania inwestorów (sam po cichu liczyłem na poprawe rekordowego Q1 - jednak szklana kula do wyrzucenia). Nie zmienia to faktu iż w spółce bardzo dobrze się dzieje i przedstawione wyniki za Q2 są bardzo dobre. Trochę brakuje info odnośnie nowych rynków które miało być w lipcu. XTB pozostaje bezpieczną przystanią na obecne czasy plus atrakcyjną spółką dywidendową co nie zmienia faktu, że będzie bujało i ci co wskakiwali powyżej 20,- mogą mieć w najbliższym czasie ciepło. Wrześniowe ogłoszenie wejścia do mwigu powinno nakierować spółke na właściwe tory do końca roku.
|
|
Temat:
XTB
Cytat: Dla mnie jeżeli w przyszłym tygodniu nie będzie info o wstępnych wynikach 2q2020 to będzie to sygnał że wynik 2q2020 nie jest nadzwyczajny. A co będzie niedługo się dowiemy. 1ketjoW, od okolic 10 zł utrzymujesz, że spółka jest ''przewartościowana'', nie potrafisz dostrzec faktu, iż w 2016 wszyscy cisneli na telefonach w pokemon-go a teraz na tych samych telefonach sprzedają rope, kupują złoto i gonią za marzeniami w otoczeniu zerowych stóp procentowych. Wynikowo w Q2 poprawią rekord z Q1 (wizja ze szklanej kuli). Pozdrawiam.
|
|
Temat:
XTB
zapodaj.net/images/d89d61e11e0...Jak to jest, że klienci potracili w pierwszym kwartale, potracili też w drugim a ich liczba cały czas rośnie, skąd mają srodki żeby grać dalej? Pytanie raczej retoryczne.
|
|
Temat:
XTB
Cytat: Wyniki XTB w III kw. 2020 r. mogę być już słabsze gdy wyraźnie zmaleje efekt koronawirusa. Co to jest efekt koronawirusa?
|
|
Temat:
XTB
slawek_wr Cytat: Obecnie tj. końcem Q2 sądzę, że jest ok. 50 tys aktywnych. Cytat: ...Jest to bardzo widoczne szczególnie pod względem liczby nowych klientów jak i również sumy wszystkich aktywnych klientów, którzy z roku na rok bardzo dynamicznie rosną. W 2015 roku liczba aktywnych klientów wynosiła mniej niż 25 tysięcy a w chwili obecnej ta liczba wzrosła ponad dwukrotnie... Wywiad z prezesem zarządu domu maklerskiego XTB, Omarem Arnaout www.fxmag.pl/artykul/brokerzy-...
|
|
Temat:
XTB
Cytat: W tym roku XTB będzie miało 400 450 mln zysku. Historycznie zyski w najlepszych latach nie były wyższe niż 120 mln. Powtarzam więc pytanie? Z jakiego powodu zyski mają rosnąć w następnych latach? Jak w związku z faktem że na rynku Forex straty ponosi 80% klientów baza klientów ma rosnąć? Wspominales o tym, ze Twoim zdaniem spolka jest przewartosciowana i masz do tego prawo, ale na pytanie ktore ponownie zadajesz odpowiedz zostala juz udzielona wielokrotnie chociazby w wywiadzie podlinkowanym powyzej. Zwroc uwage, ze np chociazby 30% nowych klientow nie jest zainteresowanych forexem a akcjami. Zreszta idac Twoim tokiem myslenia jakim cudem baza klientow urosla 3 krotnie w przeciagu ostatnich 6 trymestrow skoro na rynku forex straty ponosi 80% klientow? Nie twierdze, ze wynik z 2020 musi zostac powtorzony w 2021, nie zmienia to jednak faktu, ze zarowno krotko jak i dlugo terminowo mozemy sie tutaj w mojej opini dopatrywac wzrostow na kursie. Fajnie, ze masz szklana kule i juz wiesz ile spolka zarobi za rok biezacy, ale mysle ze Twoje prognozy beda do zrewidowania do konca sieprnia, skoro juz bawimy sie w wrozbitow.
|
|
Temat:
XTB
W ostatnich wywiadach prezez podawał dokładnie jak znaczny przychód dla XTB wykręcili klienci którzy są ze spółką od dłuższego czasu a jedynie przeskakują między instumentami z aktualnie najwyższą zmiennością. Najważniejszy na tę chwilę wydaje się stabilny wzrost bazy klientów, który do tej pory z resztą miał miejsce. Mam nadzieję, że cierpliwość popłaci. Cytat: Hmmm, może dlatego, że gierki można robić cały czas i jak pokazuje historia to dobre spółki potrafią osiągać powtarzalny sukces. Natomiast tutaj jak nowy nabytek na giełdzie potraci oszczędności to już później nie ma czym handlować. Jak klient nie ma kasy to broker nie ma z czego ich oskubać. Chyba niepotrzebnie projektujesz swoje logiczne myślenie na przeciętnego uczestnika rynku. Przez ponad 5 lat zawodowo grałem w pokera, głównie na żywo, zadziwiające jest jak wiele osób potrafi oddawać regularnie swoje ciężko zarobione pieniądze. Jak wiele osób prowadzi firmy, pracuje na etacie i nie przeszkadza im oddawanie co miesiąc 3/4 wypłaty, często będąc całkowicie tego świadomym i śmiejąc się z tego! Jasne, że duża strata część osób wyleczy skutecznie z tego typu ''rozrywki/rywalizacji'' ale ze swojego doświadczenia wiem, że to tak nie działa. ''If you like to gamble, I tell you I'm your man You win some, lose some, all the same to me[...] [...]You know I'm born to lose, and gambling's for fools But that's the way I like it baby I don't wanna live for ever''
|
|
Temat:
XTB
XTB wchodzi do sWIG80.
|
|
Temat:
XTB
Cytat: Młody nabytek z tego roku musi stracić pierwszą kasę aby nauczyć się pokory. Paradoskalnie posty pana od 1000-krotnych stóp zwrotu z 2006, czy kolegi z wiedzą z jakiej spólki na inna przechodzi kapitał spekulacyjny z dokładnością do minuty(!) mogą świadczyć o tym, że stracą ale niekoniecznie na tej spółce. Agresywna polityka marketingowa brokerów, ponad przeciętna zmienność, bezprecedensowe wydarzenia geopolityczne, tendencja do rekordowo niskich stóp procentowych spowodowała napływ samozwańczych expertów od kontraktów na surowce, waluty, czy historycznych stóp wzrotu na gpw w pogoni za marzeniami, jak to się kończy widać po wynikach w pierwszym kwartale. Być może przez fakt iż jestem akcjoriuszem XTB moja opinia nie jest obiektywna ale wydaję mi się, że spółka jest ''dość bezpieczna na obecne czasy'' (ryzyko drugiej fali) i chyba jednym z faworytów jeśli chodzi o wysokość prawdopodobnej przyszłej dywidendy. Powodzenia.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Cena wzrośnie do 50 zł jak na Mercatorze ? Rośnie baza nowych klientów w ogromnym tempie +dwa nowe kontynenty to żyła złota drugie CDR tylko wzrośnie kilka razy szybciej - aktualnie sytuacja identyczna jak na Mercatorze gdy był po 10 zł i wzrósł szybko do 50 zł na wyniki kwartalne a wyniki kwartalne XTB zapowiadają się wyśmienicie www.youtube.com/watch?v=hyKtvo... Twój post to czyste naganianienie i nic więcej, takie posty (jeśli ktoś przy zakupie kieruje się opiniami na forum) może co najwyżej zniechęcać do zakupu spółki. No ale jako, że wydajesz się miłym człowiekiem który znalazł żyłę złota, która wrośnie kilka razy szybciej niż CDR i postanowił się takową informacją podzielić to również wtrące swoje 3 grosze. Pojawiające się na róznych forach/grupach petycje o przyłączaniu się do pozwu zbiorowego przeciw XTB swiadczy o tym, że wielu ludzi zostało w drugim kwartale skutecznie ''wyleczonych z marzeń o życiu z forexa'' i potracili znaczące (przynajmniej dla nich) kwoty co oczywiście przełoży się na wyniki XTB które powinny w mojej opini sprawić kolejną niespodzianke.
|
|
Odnośnie linku Ancymona:
4.Mediana wieku zmarłych w większości krajów (w tym we Włoszech) wynosi ponad 80 lat, a tylko około 1% zmarłych nie miało poważnych, współistniejących chorób. Wiek i profil ryzyka zgonów zasadniczo odpowiadają zatem przeciętnej śmiertelności.
7.Na wyraźnie zwiększoną śmiertelność w północnych Włoszech mogą wpływać dodatkowe czynniki ryzyka, takie jak bardzo wysokie zanieczyszczenie powietrza i skażenie mikrobiologiczne, a także załamanie opieki zdrowotnej nad osobami starszymi i chorymi z powodu masowej paniki oraz znacznego ograniczenia życia gospodarczego i społecznego.
''Per l’Istat i decessi totali relativi al periodo 1 marzo-4 aprile sono stati almeno il 20% in più rispetto alla media dei cinque anni precedenti . Ma in oltre la metà dei Comuni del Nord le morti sono più che raddoppiate''
Włoski Narodowy Instytut Statystyki (Istat) dla Corriere della Sera: ''Wedlug Istat liczba zgonow w okresie 1 marzec - 4 kwiecien byla minimum 20% wyzsza niz srednia zgonow w tym okresie przez ostatnie 5 lat. Ponadto w polowie gmin na polnocy zgony byly wiecej niz podwojone''
To ładnie im te powietrze zanieczyściło w tym roku.
|
|
Z drugiej strony we wloskiej prasie pojawialy sie glosy ekspertow sugerujace iz faktycznych zgonow spowodowanych covid-19 moze byc nawet 4 krotnie wiecej ze wzgledu na fakt iz znaczną czesc zmarlych w tym okresie, nie bada sie posmiertnie na obecnosc virusa co przy tym obciazeniu sluzby zdrowia i kostnic jest calkowicie zrozumiale.
|
|
''Za miesiąc zacznie się klęska głodu w wielu krajach jak sklepikarze ze strachu nie przyjdą do pracy.'' Nie wiem kogo dokladnie masz na mysli mowiac sklepikarze ale w Szczecinie w najwiekszym markecie Auchan pracuja glownie osoby z dysfunkcjami fizycznymi/ niepelnosprawnoscia/ osoby w bardzo podeszlym wieku oraz nieliczni studenci ktorzy przez ostatnie tygodnie zostali wyparci niemal calkowicie przez ukraincow. Dla tej grupy przy wynagrodzeniu kosmetycznie wyzszym od najnizszej krajowej, pojawienie sie w pracy to najczesciej kwestia przetrwania kolejnego miesiaca i wykarmienie siebie oraz rodziny i niestety jestem w stanie sobie predzej ich wyobrazic konajacych za kasami niz nieobecnych w pracy.
|
|
Pare liczb odnosnie sytuacji we wloszech:
mediolan: - oczekiwanie na rozmowe z dyspozytorem pogotowawia przed corona 3-4 sec, obecnie do 20 minut (400.000 polaczen dziennie). - oczekiwanie na przyjazd karetki przed max 8 minut obecnie bywa, ze ponad godzina. - w ciagu 3 tygodni przewieziono 80.000 pacjentow. - z uwagi na przepelnione szpitale karteki z pacjentami przed wejsciem czekaja na ''wydanie'' pacjetna do 2,5h. - po kazdym wyjezdzie w rejon zagrozenia dezynfekcja karteki trwa do godziny.
- od poczatku epidemi we wloszech zmarlo 14 osob personelu medycznego. - smierc 27latki z patologiami. - Ferrari gotowa do produkcji czesci do respiratorow i wentylatorow.
zrodlo corriere della sera
ogolem z tego co czytam i z informacji jakie dostaje od rodziny na miejscu to szybko to sie tam niestety nie skonczy.
|
|
Vox napisał(a):Cytat:Italian health authorities have reported more than 500 new coronavirus cases, bringing Italy's total to 1,694, a 42% surge overnight, and raising the death toll to 34, the second-highest outside mainland China (after Iran).
Despite reporting less than half of the number of cases confirmed in South Korea, Italy has recorded significantly more deaths  kliknij, aby powiększyć Jezeli kogos dziwi to co sie dzieje we Wloszech: Moj ojciec od 30 lat mieszka w Rzymie, w zeszlym tygodniu spedzal karnawal w Venecji (przebywal glownie w poblizu wiekszych atrakcji turystycznych). Po powrocie do Rzymu (pociagiem) zglosil sie do lekarza z goraczaka, kaszlem, bolem gardla, bolem miesni... Lekarz stwierdzil iz nie przebywal on w rejonie wystepowania corona virusa, wystawil mu zwolnienie na 11 dni i kazal siedziec w domu przy czym jakby sie gorzej poczul to mial zawdzonic na pogotowie. W zeszlym tygodniu dzwonil codziennie na pogotowie ale nikt nie przyjechal tlumaczac zawsze ze panuje grypa i nie przebywal na terenie wystepowania wirusa. Jego parterka pojechala do szpitala zapytac co ma dalej robic w zaistnialej sytuacji zwlaszacza ze sama zaczyna sie coraz gorzej czuc, na co lekarz stojac 3 metry dalej powiedzial aby wrocila do domu i nie wychodzila przez 2 tygodnie. Zadne testy na obecnosc wirusa nie zostaly wykonane. Dodam tylko iz sa to osoby od 30 lat pracujace legalnie we Wloszech, mowiace biegle po wlosku i posiadajace pelne swiadczenia medyczne.
|
|
Cytat: Magiel napisał(a): Biorąc pod uwagę ile osób złożyło rezygnację z udziału w ppk w firmie, w której pracuje (na prawie 1000 zatrudnionych ponad 30% zrezygnowało) zakładam dalszy marazm w rozwoju rynku kapitałowego.
Joker napisał(a):30% podjelo niemadra decyzje. Pan Joker zdaje się być jasnowidzem, byłbym wdzięczny jeśli zechciałby pan uargumentować swój tok myślenia gdyż również zaliczam się do grona osób które podjęło niemądrą decyzje. Z obserwacji w dziale w którym pracuje (jeden z większych banków zachodnich), wynika iż osoby posiadające większą świadomość ekonomiczną oraz większy majątek rezygnują z uczestnictwa w PPK, natomiast pozostają osoby ''kupione'' przez piękne prezentacje firmy zarządzającej oraz związków zawodowych (ZZ brały udział w wyłonieniu zarządcy oraz są odpowiedzialne za wsparcie w razie wątpliwości związanych z programem). Podobnie do Niedźwiedzia uważam iż niezależnie od tego czy program na papierze wydaje się nam atrakcyjny czy też nie, to uczestnictwo w tego tego typu programie jest przede wszystkim kwestią zaufania do państwa. Przy naszym politycznym bagnie to aż się prosi by za x-lat podważyć decyzje ''niekonstytucyjnego, łamiącego wyroki trybunału etc.. rządu'' i tłumacząc się koniecznością naprawiania błędów poprzedników zmienić ''zasady gry''. Historia z OFE czy książeczkami mieszkaniowymi podpowiada iż tylko my sami będziemy w stanie zadbać o naszą emeryturę a im mniej udziału w tym wszystkim państwa tym lepiej. Jaką mamy gwarancję, że przy wydłużającej się długości życia obywateli, za 30 lat wiek upoważniający do nieopodatkowanej wypłaty nie zostanie zwiększony z 60 na np 75 lat, a okres ratalny z 10 na 20 lat?
|
|
|
|