PARTNER SERWISU
dhzleyny
kamilk

kamilk

Ostatnie 10 wpisów
Widać, że sektor odbija, na razie głównie wig games. Jak myślicie zachowają się inne spółki. Wiadomo NC, to NC więc może być wszystko, ale mi głównie chodzi o wig-gry, bo tam kilka perełek jest na dnie z wycenami cwk bliskim 1, z dobrymi wynikami za 2021 i r/r mocny wzrost, kwestia tylko sentymentu. Patrząc na biznes radar wiele spółek, które były od lat w trendzie spadkowym weszło w trendy wzrostowe. Ktoś ma opinię?

Może lekko odejdę od tematu, ale czy tutaj najważniejsza kwestia:

"Czy to koniec gamingu, czy tylko rozgrzewka przed prawdziwym hypem".

Za końcem:

1. Rosło długo
2. Powchodziły na giełdę spółki nie mające nic poza plakatem/ściemą i urosły do niebotycznych cen
3. Taksówkarze mówili - kupować gaming

Za rozgrzewką:

1. Wig Games dopiero wszedł, 1 korekta jest potrzebna
2. Gamedev to siła polski, giełdy, spekulantów itd. Raczej tego nie porzucą.
3. January i kilku spekulantów przygotowują prawdziwe giga wydmuszki i aby to sprzedać musi być hossa
4. Cdp ma identyczny wykres jak Bitcoin. Rósł wiele lat, walnęło do 20k usd i korekta do 3k i odlot na 60
5. Fundamenty - coraz mocniejsze branży, gaming dzięki covidzie dopiero pokazał jaka siła w nim brzemie (Netflix, Tencent, Amazon wchodzą w gry). Gry już przebiły dochody z filmów/muzyki i idzie na rozrywkę nr 1. Wiele osób nigdy nie znało gier do czasu wirusa - to fakt.

Teraz jest według mnie takie zbijanie kursów i wychodzenie z trupów jak Polyslash, Klabater, Ecc, Btc Studios itd. (jest tego sporo), za rok gaming będzie miał o wiele mniej spółek.

Także jako ostro ubrany :p - tak mam jaja to przyznać (ale w mocne spółki, których nikt nie dostrzega i pluje - wiadomo trend spadkowy) uważam, że prawdziwa mania jeszcze przyjdzie.

Najważniejsze pytania:

1. Kiedy? Według mnie sentyment może zmienić:
a) Zejście shortów z Cdp
b) Wykup przez Microsoft/Activision/Tencent jakiejś polskiej spółki
c) Premiera Dying Light 2
d) Wejście 2 mega gracza np. Techland na giełdę
e) Roszada w Wig Games (dodanie mocnych spółek)
f) Nieoczekiwany sukces jakiejś gry
g) Jakaś regulacja, może połączenie z krypto np. kupowanie na Steam gier Bitcoinem
h) Nowy rok - z analizy 20 mocnych fundamentalnie spółek wszystkie będą miały główne premiery/informacje w 2022 więc czemu właśnie po roku spadków gamedev się nie obudzi
i) Banki już wygrzeją, nieruchomości będą w bessie (tak, kto się tematem dobrze interesuje to szykuje się bessa - ciężko powiedzieć jak wpłynie na inne dziedziny), covidy padły, także co ma rosnąć?
j) Większość ulicy zostanie wytrzepana/wyjdzie ze stratą - bardzo dużo nowych leszczy naszło po covidzie na gamedev licząc na miliardy zarobku. Oni wyjdą ze stratą, ale... nie podarują - jak zacznie rosnąć, bedą wskakiwać, dojdą nowi... fundy/spekuła obkupi się mega tanio i mogą pompować.
k) Nawet mocne walory spadły 80% od topu

2. Jako, że uważam że CDP to takie BTC to która spółka to Etherum? Dobrze znamy wszyscy sytuację kiedy BTC rosło kosmicznie a inne krypto leciały, a potem stop, przejście na ETH i wszystko rosło.

Także wiem, że ci co nie mają naganiają na spadki, ci co mają chcą w górę, ale abstrahując od dzisiejszego kursu cdp czy czegokolwiek - co o tym myślicie? Jak dla mnie to jeszcze czasy na gamedev przyjdą (nie dla wszystkich ofc, dużo trupów splajtuje, lub zleci na groszówki przez emisje i walenie insiderów).

A mi się wydaje, że jeżeli Wig Games zejdzie niżej to poleci do 24000, w tym czasie CDP do 125zł. Co ciekawe linia trendu Wig Games łączy się z 24000 akurat w okolicach 1 kwietnia :) Czyli raporty + oczywiście premiera gry PCF i ożywienie gamingu. Ogólnie zawsze trafiałem z moimi przewidywaniami, szkoda, że zawsze byłem gdzieś na akcjach i nie lubię sprzedawać na stracie przez co wszystkie te okazje mnie mijały. Btw. nie mam ani cdp ani pcf, zainwestowałem w 3 inne spółki, ale wiadomo jak ważny jest sentyment.

Może jakaś analiza? Właśnie zapowiedziano/potwierdzono sporo premier w najbliższym czasie. Jakieś opinie? Jak to technicznie wygląda? Patrząc na najbliższe premki to chyba Castle Flipper, który mocno po demku urósł na wishlistach da sporo zarobić.

Szkoda, że mało kto już zagląda na Stockwatcha bo zawsze można coś konkretnego się dowiedzieć.

Dzisiaj co było do przewidzenia było wybicie na Ecc (emisja/nowy miesiąc). Widać było manipulowanie kursem od kilku dni. Dzisiaj robienie dużego wolumenu.

Co sądzicie o statach Ecc. Chodzi o najważniejsze: kapitalizacja, c/z, przyszłość.

Pamiętam jakie były bluzgi i brak wiary w Artifex, Cig, Jjb i kilka innych, które teraz są kilkukrotnie wyżej niż ich dołki.

Wiadomo, że EA było średnie. Jakby to była pełna to byłoby cieniutko. Sprawdzałem na premierze i gra to była lipa, sprawdzałem przez ostatnie dni i jest grubo lepiej.

Jest wiele nabitych spółek, ale lubię skupować nisko a sprzedawać wysoko a nie wysoko i modlić się aby poszło wyżej.

Według mnie:
+ niska kapitalizacja
+ bardzo słaby sentyment (na grupach nikt tego nie chce. To samo było z Artifexem, JJB, Cigiem)
+ cena od górki spadła 65%. Odbijając się od najniższego wsparcia (kurs był tylko kilkanaście % niżej w dołkach Covidu)
+ 25tys. grupa na Steam i ogromne community
+ fundusz z Norwegii
+ sporo komentarzy jak na EA (koło 700) co daje między 15 a 60 tys. sprzeadanych sztuk. Z moich obliczeń realnie 28-35.
+ ostatnie komentarze bardzo pozytywne (niedługo wejdzie w 80-85% pozytywnych z ostatnich 30 dni).
+ największy wydawca 505 games
+ brak naganiaczy na wzrosty, są za to na spadki

-+ totalna cisza, nikt nie podaje dat, co będzie itd. Od wydawcy dowiedziałem się co nieco, ale tego nie mogę wrzucać

- manipulacje komentarzami spekulantów (jak grają na zniżkę, walą negatywy, jak zwyżkę - pozytywy)
- 505 jako świetny wydawca wyda pełniaka tylko jak będzie 70% komentów (jest blisko, brakuje około 25-28 pozytywów)
- silna podaż z uwagi na sentyment na gamingu i brak informacji
- jakość kluczowych rzeczy (wsparcie dla kierownic/multiplayer) jest tylko znana wydawcy/devom.
- nieznana data premiery
- ma200 wysoko nad kursem (2.42 bodajże)

Domniemuję, że chciano to dać 30.10 na imprezie driftowej w PL, ale ją odwołano (imprezę). Jednakże 30.11 jest najważniejszy dirftowy event w Japonii. Potem nic.. Gdyby nie mieli takiego wydawcy, to pal licho, nigdy by na to nie wpadli.

Wiadomo tutaj chodzi o to aby wejść grubo przed a nie łapać jak jest + 25% bo owszem wejście przy 2.4-2.5 po potwierdzeniu to też deal. Ale kupić teraz a kupić po 2.4 to duża różnica.

Co o tym sądzicie?

Przed przebiciem 1.25zł musi być dołek i teraz właśnie jedziemy na ostatni dołek przed rajdem przed premierą. Dwa infa, które wybiją kurs z dołka nawet łatwe do przewidzenia. Nie trzeba być nawet insiderem. Ciekawi mnie co jeszcze szykują bo info o lordzie + kredycie to da nam max 1.25zł. Nie jestem fanem kółek przed premierą bo są zdradliwe. Często wiadomo gdzie sprzedać gorzej gdzie odkupić. Chcę jutro dokupić, bo leszcze coś tam zrzucą tylko co widać po ilości trolli na bankierze np. wiele osób też będzie się pakować. Fajnie byłoby kupić po 0.8 i sobie 2 mieszki poczekać, ale małe szanse. Ktoś jeszcze z normalnej starej gwardii dokupuje jutro? Nie chcę stracić okazji.

Czy ktoś wie kiedy pda zamienione zostaną na akcje?

Jakieś pomysły na Boombit bo kurs 3 krotnie uderzył w 17.20-17.30. Czy to koniec spadków? Ma ktoś pomysły? Firma jest duża, obecna kapitalizacja względem działalności i finansów atrakcyjna, ale ciągle widać zrzuty. Zainwestowałem sporo w tą spółkę bo rynek mobilny to przyszłość, Boombit nie jest byle jaką firemką, która zniknie za chwilę. Ma podstawy, ma pieniądze, jest dobrze zarządzana, sporo spółek zależnych i ostatnia gra Idle Coffee wygląda świetnie (świetne oceny, dużo ściągnięć) do tego Mighty Heroes, które wyjdzie za chwilę wygląda obłędnie - nie zapominając o 6-9 innych grach, które zostaną wydane w tym roku. Do tego dywidenda, gpw i ppk.

Jak większość spółek po debiucie spada w okolice 8% poniżej IPO i odbija (np. Movie Games). Tutaj widać ludzie kupują powoli, ale wszystko jest zasypywane. Do tego sztuczne batony nie pomagają. Zainwestowałem przy 21zł bo cena długo się trzymała, dokupiłem przy 19zł, ale niewiele z braku kasy. Teraz jest 17.60zł - wiadomo, że w lipcu nowa gra + ppk + raport podniesie spółeczkę.

Co do AT jest dziwne - odwrócony młot oznacza - zmianę i wejście byków. Potem 2x młot, ale czerwony. Duże niezdecydowanie.

Proszę o radę kogoś bardziej ogarniętego niż ja, dzięki.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 września 2022 13:08:47
Liczba wpisów: 10
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,358 sek.

yvmccsus
cknctjgq
numljgpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnhudgca
bbscjvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat