Temat:
COLIAN
Taurus80 napisał(a):rmacios napisał(a):WatchDog napisał(a):Sorry ale nie dam. Co nagle to po diable; może rano zdążę przed pracą. Zabrała mi trochę energii polemika na Gancie. Co sie odwlecze.. W każdym bądź razie Ja zamierzam zapiąć jutro pasy, kierunek północ Ogolnie spolka na ciezkie czasy. A raport jeszcze jutro bede analizowal, dla mnie najwazniejsze sa napoje a jeszcze do nich nie doszedlem :( A co do zapinania pasow przypomne tobie raport za 1Q :) chyba ze jeszcze akcji nie posiadales, mozesz nieptrzebnie stracic energie na ich zapiecie :) Rzeczywiście masz racje, oby hisoria się nie powtórzyła, Ale jak już wsiadłem do tej lkomotywy to na dłuższą podróż, pragnienie złagodzi butelka Helleny ( chyba już nawet rentownej)
|
|
Temat:
COLIAN
WatchDog napisał(a):Sorry ale nie dam. Co nagle to po diable; może rano zdążę przed pracą. Zabrała mi trochę energii polemika na Gancie. Co sie odwlecze.. W każdym bądź razie Ja zamierzam zapiąć jutro pasy, kierunek północ
|
|
Temat:
COLIAN
Może i tak, biorąc pod uwagę że kilka spółek bardzo pozytywnie zaskoczyło dzisiaj wynikami, ciężko byłoby zostać samodzielną gwiazdą. A tak kurz po tamtych nieco opadnie i rozbłyśnie  ( ale mnie poniosło )
|
|
Temat:
COLIAN
Mam nadziej że opłaca się czekać, dzisiejsza sesja nie napawała optymizmem
|
|
Temat:
COLIAN
Czy ktoś wie co dzieje się z raportem??
|
|
Temat:
JAGO
Czy ma ktoś może jakieś nowe informacje o spółce? Co z przejęciem? W tym momencie inwestycja to jak stąpanie po cienkiej linie na wysokości
|
|
Temat:
COLIAN
Wczoraj na półkach pewnej sieci handlowej zauważyłem nowy produkt: Hellena Aqua. Oczywiście przetestowałem tę wodę w wydaniu truskawkowym i muszę przyznać że jestem b. pozytywnie zasoczony. Oczywiście konkurencja na tym polu jest ogromna, a liderzy dzielą ten tort miedzy siebie (Żywiec, Nałęczowianka, Muszyna, Kropla Beskidu).Dodatkowo należy pamietać o kilku znanych firmach, których ekspansja na rynek wody nie zakończyła sie sukcesem ( Tymbark, Bonaqua, Multivita), ale uważam że jeżeli będzie ciepłe lato, cena się utrzyma a jakość wody nie spadnie to jest spora szansa na sukces.
|
|
Temat:
PAMAPOL
oto powód dzisiejszych wzrostów:
" Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Kwidzynie, spółka zależna Grupy Pamapol podpisała wartą 25 mln zł umowę handlową na dostawy warzyw i przetworów warzywnych z rosyjską firmą Agencja APEK. Zakłady z Kwidzynie dostarczą rosyjskiemu kontrahentowi produkty warzywne pakowane w puszki, słoje i opakowania tetra-pack o gramaturze od 180g do 2600g.
Szacunkowa wartość kontraktu w okresie od podpisania umowy do końca obowiązywania, tj. do 31 grudnia 2014 roku wyniesie 25 mln zł.
APEK został wyłącznym dystrybutorem produktów Pamapolu na rynek Federacji Rosyjskiej do końca jej obowiązywania (z wyłączeniem Obwodu Kaliningradzkiego). Warunkiem koniecznym do utrzymania prawa wyłączności jest zachowanie odpowiedniego poziomu łącznej wartości sprzedaży uzgadnianej odrębnie na każdy rok obowiązywania umowy.
Pamapol zobowiązał się do promocyjno-marketingowego wsparcia sprzedaży swoich produktów na rynku rosyjskim. Polski producent zaoferuje rosyjskiemu dystrybutorowi np. bezpłatnie, reklamowe próbki swoich produktów.
Strony przewidują możliwość przedłużenia okresu obowiązywania niniejszej umowy."
|
|
Temat:
COLIAN
Jutrzenka chce wypłacić dywidendę
Zwyczajne walne zgromadzenie (ZWZ) spółki spożywczej Jutrzenka Holding zdecyduje 19 czerwca o przeznaczeniu 4,3 mln zł na wypłatę dywidendy, co oznacza 0,03 zł na akcję , oraz o przeznaczeniu 996, 1 tys. zł na kapitał zapasowy.
Zwyczajne walne zgromadzenie uchwala podział zysku netto osiągniętego w 2008 r. w kwocie 5.296.896,13 zł w następujący sposób: kwotę 996.112,33 zł przeznacza się na zasilenie kapitału zapasowego kwotę 4.300.783,80 zł przeznacza się na wypłatę dywidendy - czytamy w projektach uchwał.
Dzień dywidendy ustala się na 10 sierpnia 2009 roku.
Zwyczajne walne zgromadzenie przeznacza kwotę 22.199.724, 34 zł wynikającą z niepodzielonego wyniku finansowego, z wyłączeniem zysku za 2008 rok, na kapitał zapasowy - czytamy dalej.
Jutrzenka Holding miało 32,34 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w IV kw. 2008 roku wobec 4,67 mln zł straty rok wcześniej.Skonsolidowane przychody wyniosły 160,25 mln zł wobec 145,86 mln zł rok wcześniej.
Narastająco w I-IV kw. 2008 roku grupa miała 34,78 mln zł straty wobec 77,38 mln zł zysku rok wcześniej przy obrotach odpowiednio 538,81 mln zł wobec 489,65 mln zł.
W ujęciu jednostkowym, narastająco w I-IV kw. 2008 roku spółka miała 4,46 mln zł zysku netto wobec 77,99 mln zł zysku rok wcześniej.
|
|
Temat:
COLIAN
Kilka info z "wewnątrz spółki"; Od początku roku nieoficjalnie mówiło się o planowanej restrukturyzacji w spółce. Aktualnie temat ucichł, oczywiście są zmiany reorganizacyjne niektórych działów m.in. związane z poszerzeniem portfolio - wkrótce nowe brandy i profilu działalności - rynek napojów, ale nie ma już mowy o szeroko rozumianej restrukturyzacji. Wiem też, o zmianach płac "in plus" w dziale Sales Force, co może świadczyć polepszającej się kondycji spółki.
|
|
Ropa idzie w górę, miejmy nadzieję że i kurs akcji związanych z branżą obierze właściwy azymut...
|
|