Temat:
CaptorTx
Myślę, że takie debiuty jak Captor czy Huuge wyjdą nam w dłuższej perspektywie na dobre. Indywidualni przestaną się zapisywać na co popadnie bez analizy prospektów. Mniejsze zainteresowanie zmusi spółki które chcą wejść na giełdę do obniżenia wycen, tak aby debiut dawał realną szansę na zarobek.
|
|
Temat:
Vercom
Dla porównania światowy lider Cpaas Twilio kapitalizacja 65 mld USD, starta za 2020 -490 mln USD. C/Z na poziomie R22 i Livechata, na debiucie raczej fajerwerków nie będzie. Po prostu według mnie spółka wyceniła się odpowiednio.
Segment popularny i przyszłościowy więc pewnie będzie duża redukcja >90%.
Przy okazji czytając prospekt można dowiedzieć się co to jest właściwie ten Cpaas, także polecam lekturę.
|
|
Jeśli chodzi o możliwość uratowania opinii o CP, to warto prześledzić historię No Man's Sky. Pierwsze wrażenie - tragiczna, zawiedzione nadzieje graczy. Jednak z każdym kolejnym pachtem gra staje się coraz lepsza, a sprzedaż rośnie.
|
|
Zdecydowanie Captor i Huuge to inna liga. Jedna spółka ma przychody, produkt i zyski, druga ma dużo znaków zapytania. Czy uda się znaleźć cząsteczkę, czy wejdzie ona do I fazy badań klinicznych, czy uda się podpisać umowę na komercjalizację. Równie dobrze odpowiedź na powyższe pytania może być "tak" lub "nie". Jak dla mnie zakup akcji oznacza "długoterminową spekulację".
|
|
W kwestii zainteresowania debiutem to wydaje mi się, że zimny prysznic w postaci HUUGE ostudził zapał inwestorów indywidualnych do wchodzenie na ślepo w każde IPO.
Powyżej padło stwierdzenie o jakości polskich specjalistów.... Myślę, że jest to mocno niesprawiedliwa opinia, można mówić o jakości polskich ośrodków badawczych, które są w dużej mierze niedoinwestowane. Brak środków powoduje, że najlepsi specjaliści wybierają zagranice (głownie USA).
|
|
Temat:
ANSWEAR
Debiut całkiem udany, gdyby nie ponowna awaria DM mbank. Obecnie tj 9:47 nie mam możliwości zalogowania się na ich platformę. Pora chyba pomyśleć o zmianie DM.
|
|
Temat:
IDEABANK
Harem napisał(a):Akcje idea bank kupione 29 i 30 grudnia do dziś dnia środki blokowane pod zlecenie .Proszę o komentarz znawców .dzień rozliczenia to 4 i 5 stycznia w myśl zasady t+2 Tak na logikę to zakupy akcji z 29 i 30 nie powinny zostać rozliczone właśnie w myśl zasady D+2 ( umorzenie nastąpiło w dniu 31.12). Najlepiej zadzwoń do DM.
|
|
Temat:
PCFGROUP
Panowie, czy pisanie o zepsutym debiucie przez CDR nie jest przesadzone? Czy 60% na debiucie można uznać za słaby wynik? Ja osobiście jestem zadowolony Idę szukać kolejnych okazji.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Powiem szczerze, że jestem zaskoczony tak dobrym debiutem. Obrót jak na polskie warunki to zupełna abstrakcja. Ciekawe jak kurs zachowa się na kolejnych sesjach. Moderator:usunięto fragment wypowiedzi jako sprzeczny z regulaminem Oby więcej takich debiutów.
|
|
Ale wiesz, że redukcja pewnie wyniesie 90%. W takim przypadku dostaniesz 41 akcji.... Jak będzie dobrze to może na debiucie urośnie 10%. Ewentualny zarobek może być mizerny. Żeby nie było to też się zapisałem, ale wyszedłem z założenia, że redukcja będzie duża i zapisałem się na dużo większą ilość niż faktycznie chciałem. Tak czy inaczej powodzenia 12 października
|
|
Temat:
XTB
Ja osobiście nie wierzę w powtórkę wyników za 2020 w 2021. Myślę, że dużo kont po wyzerowaniu zostanie po prostu zamkniętych. Pytanie czy klienci z nowych rynków będą wstanie zrekompensować ubytki na starych rynkach.
|
|
Czy nie uważacie, że plan motywacyjny na poziomie 20mln brutto (średniorocznie) w latach 2020-2023 jest mało ambitny? Przecież przed nami porty na konsole, chimera.
Czy po prostu cel został tak ustawiony, żeby został osiągnięty?
|
|
A jednak wystarczy mieć w nazwie gaming..... Nauczka na przyszłość.
|
|
Najważniejsza w przypadku Creepy jest teraz powtarzalność pod względem jakości kolejnych dodatków i portów na konsole. W dalszej kolejności Chimera musi powtórzyć sukces GH. Taki spot zdarzeń pozwoli na wejście Creepy do grona największych spółek sektora.
|
|
Czy ktoś z tu obecnych może mi wskazać korzyści z fuzji? Najbardziej bolesna według mnie nie jest konieczność sprzedaży stacji Lotos, a przekazanie 30% udziałów w rafinerii gdańskiej oraz 50% mocy produkcyjnych. Na tym najbardziej zależało zagranicznym koncernom,które nie miały możliwości przerobu ropy i były skazane na zakup gotowego produktu. Praktycznie z dnia na dzień powstanie konkurent posiadający produkcję, infrastrukturę magazynową, transportową oraz detal. Piękne zagranie. Tak to jest gdy polityka wchodzi bezmyślnie do biznesu. Muszę poważnie zastanowić się nad sensem wchodzenia do spółek SP.
|
|
Jest to mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich.
Moje 5 groszy. Z prospektu wynika, że Panowie praktycznie nie mają doświadczenia w tworzeniu gier. Wystarczy przejrzeć ich życiorysy, zajmowali się głównie inwestowaniem w gaming. Stąd też zyski za poprzednie lata.
Oglądając wywiad z prezesem nie zauważyłem entuzjazmu kiedy omawiał produkowane przez nich gry ( w kontraście do wywiadu np z dyrektorem OML, tu widać, że człowiek żyje tworzeniem gier, jest to jego pasja). Bardziej wyglądało to na chłodną kalkulację księgowego. Kolejna rzecz, Pan prezes mówi, że sprzedają akcję gdyż nie pobierali przez ten czas praktycznie żadnego wynagrodzenia. Zapomniał dodać o dywidendzie w wysokości ponad 0,5 mln za 2019. Nie wiem czy to brak wiary w projekty, które spółka prowadzi obecnie?
Z projektów ciekawie zapowiadają się według mnie Castle Fliper (4Q) oraz Baker Simulator (3Q). Wishlisty po około 40 tyś. Koszt według Pana prezesa to 10-15 tyś sprzedanych kopii. Nie podoba mi się chęć zwrócenia uwagi na spółkę poprzez grę Human Farm. Można liczyć, że wśród kilkudziesięciu gier, które planują wydać w 20/21 będzie ta, która okaże się hitem.
Z ciekawością będę obserwował debiut nie posiadając akcji. Czas pokaże czy wystarczy modny sektor, aby oferta spotkała się z dużym zainteresowaniem.
|
|