Temat:
XTB
1ketjoW napisał(a):[quote=darebar]@szarlej81
Pytanie jakim rozporządzalnym dochodem dysponują Indonezyjczycy. Poza tym jaka jest inwestorów. Ja zadałbym następujące pytanie. Czy jeżeli rozporządzalny dochód wynosi xxx, to czy za pozyskaniem znacznej liczby klientów będą szły zyski dla XTB w związku z pozyskaniem dużej liczby klientów? Oczywiście chodzi o efekt skali tj. pozyskanie dużej liczby klientów i zarabianie nawet niewielkich kwot ale w dużej skali. Ta strategi może przynieść sukces finansowy, ale nie wiem, na jak długo. Chodzi mi o to, że jeżeli indonezyjski inwestor ma mało środków na inwestycje i je straci klika razy to czy nie powstanie u niego awersja do ryzyka, co w dłuższej perspektywie będzie mieć negatywne implikacje na wyniki. To ja mam pytanie dlaczego XTB ma się tego bać? ja takiego toku rozumowania nie pojmuję. Tak samo można zapytać producenta broni czy nie boi się o awersję do swoich produktów na całym świecie...czy ten biznes nadal kwitnie czy już się kończy?!
|
|
Temat:
XTB
szarlej81 napisał(a):StaryLis napisał(a): Biuro maklerskie mBanku niewątpliwie czuje oddech XTB na karku. Ja tu widzę pewien konflikt interesów i nie mam przekonania, że przy wydawaniu rekomendacji analityk wziął pod uwagę tylko i wyłącznie przyszłość (i trochę teraźniejszości) XTB.
Też mi to przyszło do głowy gdy zobaczyłem tą rekomendację. Z tym, że nie na zasadzie teorii spiskowej a raczej na tej, że analityk też człowiek. Sam nie wiem czy mimo najlepszych chęci gdybym miał zrobić taką analizę dla firmy konkurencyjnej dla mojego pracodawcy to nie jestem pewien czy bazując nawet na twardych danych byłbym całkowicie obiektywny w tej ocenie i czy minusy nie wydawałyby mi się nieco wyraźniejsze niż plusy. Ja jestem tego samego zdania. Moim zdaniem wg wszystkie rekomendacje firm które prowadzą działalność konkurencyjną nie powinny wpływać na konsensus! Przecież to jest jawny konflikt interesów . W tym roku na 100% XTB przeskoczy mBank i wtedy zacznie się ujadanie. Liczba klientów w mBanku będzie systematycznie spadać właśnie ze względu na fakt nie bycia już nr 1. To jest nieuchronne jak oddychanie. Czy jeżeli jakiś podmiot jest większy to znaczy że lepszy…dlaczego więc nie spróbować. Ja tą spółkę obserwuje od 2020 i chciałbym aby moja firma działała właśnie w ten sposób. Model biznesu jest idealny. Życzę aby kiedyś ta spółka miała taką markę jak ORLEN obecnie w PL.
|
|
Temat:
JSW
Niesamowici są "nasi" rządzący!!! Myślę, że jest olbrzymie sssssanie na kasę przy braku funduszy z KPO. Przepraszam panowie ale żaden z Was mega optymistów nie przewidział takiego działania. Albo Sasin i spółka grają na tym przy udziale swoich bliskich na spadkach i wzrostach albo jakby powiedziała to "niejaka Krystyna" nie mylić z CR7 mają tam wielki BURDEL komunikacyjny!!! Dramat i współczuję udziałowcom prywatnym bo prawie sam w to łajno wszedłem...OMG!
|
|
Temat:
JSW
Ale weźcie pod uwagę, że lecą wszystkie spółki węglowe.
Bogdanka oraz Bumech. Moim zdaniem jest jeszcze inne dno o którym ktoś wie lub czego sie boi.
Bogdanka jest najczystszą kopalnią pod kątem metanu w PL!
Szukajmy dalej bo bardzo podoba mi sie poziom JSW cenowy obecnie...a sie boję:)
|
|