Temat:
ARCTIC
Też totalnie nie potrafię zrozumieć tego co zadziało się poniżej EBIT - pokazywanie ujemnej kwoty w pozycji przychodów finansowych nie umiem zinterpretować. Pomimo EBITDA za 1H na poziomie 182m PLN bardzo słabo wypadają przepływy operacyjne. Pierwsze wrażenie jest takie, że część tej kasy jest obecnie zamrożona w zapasie i w należnościach bo obie pozycje wzrosły przy relatywnie stabilnym poziomie zobowiązań.
Miałem nadzieję, że biznes się trochę ruszy i poprawi wyniki z 2023 ale to już mrzonka i szans na to niestety nie ma. Oby poprawiła się sytuacja rynkowa bo gotówka w kasie zaczyna niebezpiecznie topnieć i jeśli do kontynuacji inwestycji będą musieli zwiększać finansowanie kredytem to przy tych wynikach dodatkowe koszty finansowe będą już wybitnie psuć obraz.
Prezes Jarczyński niestety moim zdaniem nawinął za dużo makaronu na uszy, jego wypowiedzi były bardziej optymistyczne niż to co spółka właśnie zaprezentowała.
|
Temat:
MIRBUD
Czy teraz rynek zafunduje drobne schłodzenie kursu ?Przypuszczałem korektę już po dotknięciu poziomu 5 PLN natomiast wydana reko dołożyła paliwa na kolejny rajd.
|
Temat:
ARCTIC
W sumie wyszło trochę śmiesznie z tym raportem bdm gdzie na cały 2022 przewidzieli 390 mln PLN, a tu pierwsze półrocze już zamiotło tą prognozę pod dywan. Wydaje mi się, ze wycena 20,3 jest nieco groteskowa już w tym momencie (i tak imho była zaniżona przy prognozie 390 mln za 2022). Przy obecnym wyniku za półrocze obstawiam, ze ten rok skończy się może na poziomie 700 mln netto - chociaż nie zdziwię się jak kolejne kwartały będą równie solidne. Mocno sprzyja nam drogie Euro a jak wiemy sprzedaż leci właśnie w EUR. Lipiec z wyraźnie wyższym średnim kursem niż pierwszy miesiąca q2 - kwiecień, a popyt myślę nadal mocny.
|
Temat:
ARCTIC
Z tego co rozumiem odpis był dokonany w sf jednostkowym Arctic Paper S.A a ta spółka ma 100% udziałów w AP Investment AB czyli konsolidacja poszła metoda pełna - w tym przypadku jak robimy odpis na poziomie jednostkowym w sprawozdaniu skonsolidowanym odpis ten wyłączamy - skoro go wiec odwróciliśmy również na poziomie jednostkowym to również wyłączamy go z konsolidacji. Zysk jaki nas interesuje i jaki jest ostateczny w ramach SKonsolidowanego sprawozdania to 400 mln PLN
|