PARTNER SERWISU
fgfdumop
maciek1989

maciek1989

Ostatnie 10 wpisów
Rzadko się udzielam ale jako, że już połowa weekendu to się pokusze o podsumowanie zabawy w typowanie peaku i zobaczymy jutro kto był najbliżej:

PiotrZ9
24.000

Scarry
34.000

1ketjoW
17.000-22.000

Christof_martin
15.000-17.000

grzesiekg
28.000

finansowy_laik
18.000-19.000

kurs 11zł ilość akcji 14mln średnioroczne zyski 10-15mln zł (myślę że są jak najbardziej realne do utrzymania w najbliższych latach), c/z=10-15

-plus mają markę która nie wygląda na jedno strzał

myślę że jeszcze nie pora wychodzić. na tle sektora nie wygląda to źle.Whistle

wiem że moje analizy się nigdy nie spełniają ale chwilowo to wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

co do spółki to zgodzę się że nie robiła gier najlepszej klasy, a obecnie się zabrała za gry wymagające większych nakładów finansowych co pewnie spłoszyło inwestorów. Uważam, że nawet jeśli gry się wyzerują a więc pokryją wszystkie koszty z ich wyprodukowaniem, a będą dość dobrej jakości i zostaną dobrze odebrane to będzie jakiś sukces wizerunku firmy, który jest obecnie słaby.

www.vg247.com/2014/01/23/lords...
Cytat:
During a recent Skype conversation with me the executive producer repeatedly stressed that his new project Lords of the Fallen will focus more on combat than plot, but I suspect he’s being slightly modest because it’s got one of the most intriguing settings I’ve encountered in recent months.

Kod:
mod:Proszę dodawać cytaty do linków

cześć addison, flesz! :-)

15zł mnie tutaj przywiało, już mi się bardziej ta cena podoba niż 20zł, mam nadzieje że jeszcze spadnie,

pzdr.

Dzisiaj był wywiad z prezesem w tvn cnbc ale nie mogę nigdzie znaleźć powtórki.

Obecna wartość księgowa to 20,75mln + 12mln emisja (koszty emisji to aż 660tys) = 32,75 to dla kursu 1,08zł C/WK=1,45. Po wejściu spółek portfelowych LST Capital i Totmes Connect na rynek NC wartość księgowa powinna być większa (chyba, że w tym roku będziemy mieli powtórkę z początku 2009 roku, bo spółka po wprowadzeniu aktywów na NC będzie bardzo podatna na wahania na rynkach). Można uznać, że 1,45 to maksymalna wartość. Ile zyskamy na przeszacowaniu aktywów trudno powiedzieć ale raczej nie stracimy.

Jeśli chodzi o zyski spółek portfelowych to nie na tym spółka zarabia, bo w większości zyski są gówniane albo ich nie ma. LST zarabia na tym, że kupują spółkę z innowacyjnej branży (często tu chodzi o dotacje z UE) o dużym potencjale wzrostu. Ten potencjał wzrostu jest bardzo ważny bo można go później odsprzedać innemu funduszowi, albo dużemu inwestorowi indywidualnemu na NC. Oczywiście to są tylko przypuszczenia bo spółka jako fundusz dopiero raczkuję i jeszcze nie wprowadziła żadnej spółki na NC.

www.forbes.pl/artykuly/sekcje/... stary artykuł ale dobrze opisuje początki

Gdyby ktoś znalazł dane po jakiej cenie LST nabywało udziały w Eurosnack to by dało jakikolwiek obraz spółki np. LST Capital kupiło udziały w Eurosnack za 666 666zł (1zł za akcje/udział) 5,42%, a wartość pakietu LST w dniu debiutu Eurosnack jest większa niż to 0,67mln zł więc WK odpowiednio też byłaby większa. Wiadomo, że nic nie jest zyskiem albo stratą dopóki się tego nie sprzeda i nie zapłaci podatków ale zawsze to jakieś pocieszenie, że spółka na czymś zarabia, a nie sprzedaje tylko marzenia.

www.parkiet.com/forum/viewtopi... link do forum Eurosnack, bardzo mnie tu zainteresowała wypowiedź "Rudego102" o chorych na celiakie. Co prawda mamy tam tylko 666 666 akcji (cena ostatniej emisji 1,10 zł), ale należy pogratulować Totmesom wyboru.

Próbowałem wycenić aktywa LST po wartościach kupna ale jest to ciężkie z dwóch powodów:

1. Brak danych odnośnie niektórych spółek.
2. LST Capital S.A. posiada 100% udziałów w Totmes Connect S.A., a Totmes Connect S.A. posiada 4,56% w LST Capital S.A. LST Capital S.A. posiada 94,62% udziałów w Global Connect sp. z o.o. (ale nie jestem pewien czy nie 100% bo Totmes Connect S.A. chyba posiada 5,38% udziałów GC) - łatwo jest się pomylić i policzyć dwukrotnie wartość jakiejś inwestycji. Na szczęście do końca 2010r te 3 fundusze mają się połączyć w jeden. Czyli będą miały wspólny bilans i będą występowały pod jedną nazwą LST.

Trochę mi się nie podoba, że zarząd nie odpowiada na maile i mało informuję o poczynaniach spółki ale zakładam, że są zapracowani - bo mają co do roboty. Też nie uważam żeby byli "złodziejami" cena akcji na ostatniej emisji była ustalona na podstawie popytu, a to że dużo osób kupowało spekulacyjnie pod debiut to już inna sprawa. Jeśli chodzi o wyprowadzanie pieniędzy przez spółki córki itd. to może i to było możliwe na NC ale po przejściu na GPW spółka musi o wszystkim informować i nawet jak spółka zależna sprzedała kilka akcji innej spółce zależnej to się o tym dowiemy.

Jak zaktualizowaliście liczbę akcji po ostatniej emisji to możecie jeszcze zmienić wartość księgową.

Przed emisją:

Liczba akcji: 34 936 144
Kapitał własny: 20,75mln

C/WK=1,87

Po emisji:

Liczba akcji: 44 041 871
Kapitał własny: 20,75mln + 12,04mln* = 32,75mln

C/WK=1,49

dla kursu 1,11zł

*(koszty emisji 0,66mln)

Spółka zależna LST CAPITAL S.A. otrzymała koncesję na eksploatację złoża ponad 1,5 mln ton gliny.

Warszawa, 16 czerwca 2010 roku – Lubuskie Zakłady Materiałów Ognotrwałych sp. z o.o. (LZMO) – spółka portfelowa notowanego na rynku głównym GPW funduszu private equity LST CAPITAL S.A. – otrzymała 15-letnią koncesję na eksploatację złoża gliny o objętości ponad 1,5 mln ton. Szacunkowe przychody ze sprzedaży wydobywanej gliny w całym okresie koncesji wyniosą ponad 94 mln zł. Jeszcze przed końcem br. LZMO przeprowadzi prywatną emisję akcji i zadebiutuje na rynku NewConnect zarządzanym przez GPW.

- „Uzyskanie tej koncesji sprawia, iż w ciągu dwóch lat LZMO będzie mogło rozpocząć eksploatację złoża gliny ze złoża iłów ceramiki budowlanej do objętości nieco ponad 1,5 mln ton. Oznacza to ok. 876 tys. metrów sześciennych surowca. Całe złoże, będące w posiadaniu LZMO jest ponad dwukrotnie większe, tak więc możliwe jest powiększania zasobów objętych koncesją. W przypadku podjęcia eksploatacji złoża, będzie ono miało bardzo istotne znaczenie dla generowanych przez LZMO wyników finansowych. Szacowane przychody ze sprzedaży gliny w ciągu 15 lat eksploatacji powinny wynieść około 100 mln zł, w cenach z roku 2010. Biorąc pod uwagę koszty wydobycia i pozostałe konieczne nakłady inwestycyjne, możliwy do wypracowania zysk przed opodatkowaniem z tego tytułu szacujemy na ponad 40 mln zł, w ciągu 15 lat trwania koncesji. Gliny znajdujące się w naszym złożu nadają się doskonale do produkcji dachówek, gdyż w procesie technologicznym produkcji nie ulegają odkształceniom, w związku z czym nie powstają straty z tytułu odchyleń jakościowych. Jak powszechnie wiadomo, dachówka nie może być krzywa, ze względu na konieczność uzyskania szczelności pokrycia dachu.

LZMO jest już posiadaczem złoża iłów, na które uzyskało już koncesję, tym razem gliny ogniotrwałej żółto wypalającej. Jego eksploatacja rozpocznie się w ramach projektu Sunshine Garden S.A. prawdopodobnie w przyszłym roku.

Wszystko to powinno mieć szczególnie istotne znaczenie dla inwestorów zainteresowanych spółką na etapie jej upubliczniania, które planujemy jeszcze na 2010 rok.” – mowi Dariusz Janus, Prezes Zarządu LST Capital S.A.

„Upublicznienie LZMO, jeszcze w tym roku, związane jest z faktem, iż do końca 2010 roku zakończona zostanie realizowana inwestycja w supernowoczesny zakład produkcyjny wkładów ceramicznych do kominów. Właśnie wczoraj LZMO otrzymało z PARP w ramach dotacji z Unii Europejskiej przelew na 1 mln zł tytułem zaliczki na tą inwestycję. W najbliższych dniach spodziewamy się jeszcze przelewów na łączną kwotę 6 mln zł.

W przypadku wejścia LZMO na rynek NewConnect w 2010 roku poważnie rozważamy emisję akcji w formie subskrypcji prywatnej, w związku z toczącymi się rozmowami z Ministerstwem Skarbu Państwa w sprawie nabycia w przetargu nie mniej niż 50% i nie więcej niż 85% akcji w jednym z branżowych podmiotów. Oczekujemy, że do przetargu dojdzie w 3 kwartale 2010 roku”

LST Capital S.A. - notowany na głównym rynku GPW fundusz – posiada bezpośrednio i pośrednio 50% udziałów w LZMO.

„To wszystko oznacza, że będziemy jednym z głównych beneficjentów wzrostu wartości LZMO. Jeśli będzie to możliwe, w przyszłości możemy rozważyć dalsze zwiększenie zaangażowania w tą spółkę, jako bardzo znaczącą pozycję w naszym portfelu.” – mówi Dariusz Janus, Prezes Zarządu LST Capital S.A.

Lubuskie Zakłady Materiałów Ogniotrwałych istnieją od lat pięćdziesiątych XX wieku. Zakłady prowadzą działalność w regionie szczycącym się bogatymi tradycjami wytwarzania ceramiki budowlanej. Charakterystyczną cechą geologicznej budowy terenów, na których zlokalizowano Zakłady /Ziemi Lubuskiej - Żarskiej/ jest współwystępowanie pokładów glinek ceramicznych i węgla brunatnego. W ten sposób od najdawniejszych czasów kojarzono atut dostępu zarówno do surowców jak i źródeł energi niezbędnych w procesie wypalania ceramiki. W 2005 roku, po przekształceniach własnościowych Zakłady wznowiły produkcję wyrobów szamotowych i wyrobów izolacyjnych formowanych oraz rozpoczęły produkcję cegieł. Obecnie w Zakładach twają prace nad uruchomieniem linii produkcyjnej płytek ogrodowych.

Dobrze to rozumiem - w prospekcie emisyjnym na stronie 121 jest napisane: "12. W 2008 roku Dariusz Janus objął 4.193.420 akcje Emitenta nowych emisji za łączną kwotę 4.274.230,40 zł." to jest ta emisja z 2008-11-27. To znaczy, że przeznaczył ponad 4mln zł swoich pieniędzy na zakup akcji LST po cenie 1,02zł 1,5roku temu? Czasy kiedy na wig20 było około 1750pkt.

Trochę mnie dziwi czemu ta spółka tak spada to już jest ponad 20% poniżej ceny emisyjnej, jeśli chodzi o mnie to cały czas czekam na debiut Eurosnack i Emmerson, ciekawy jestem na ile wyceni te spółki rynek.

mikeb napisał(a):
Ja trzymam i będę trzymał jeszcze długo.

Też trzymam. Szkoda trochę, że wysłał list do akcjonariuszy. Teraz dużo osób które lubią panikować i wszystko zwalają na wszechwiedzących grubasów (którzy mają informację których oni nie mają) może się uspokoić i kurs nie spadnie do skrajnych wartości poniżej jednego. Ciężko będzie też przebić silny opór na 1,19zł. Mam nadzieję, że teraz będzie lekka korekta i wracamy do trendu spadkowego :-) na jeden z groszami. Jeśli chodzi o mnie te nie widzę sensu na dzień dzisiejszy sprzedawać poniżej 1,4zł no chyba, że ktoś jest daytraderem.

pozdrawiam

zjk napisał(a):

Jesli chodzi o ksiegowosc takich aktywow to moga byc w dwojaki sposob zaksiegowane:
- albo poprzez wartosc nabycia inwestycji - tzn tyle ile firma za udzialy zaplacila na tyle jest wliczana do aktywow spolki

Też to tak widzę bo nie ma innej możliwości. Tylko mnie teraz inna rzecz interesuję. Powiedzmy, że LST nabyło udziały w kapitałach zakładowych spółki z.o.o. za tam 200tys.zł z kapitałów własnych odpłynęło 200tys. i gdzieś tam jako inwestycję zaksięgowało. Po roku ta spółka podwoiła zyski albo zbankrutowała, a w wartości księgowej cały czas będziemy mieli, że wartość inwestycji wynosi 200tys? Nie wiem jaki statut mają te spółki i do czego ich te udziały uprawniają ale na czymś muszą zarabiać.

Poczekam do końca czerwca(o ile debiut nie będzie przekładany)na to jak Eurosnack będzie wchodziło na NC i wtedy zobaczę czy to 5,42% udziałów w kapitale zakładowym to jest 5,42% akcji i na ile wyceniają te ich udziały - wtedy będę miał jakikolwiek obraz ile jest ta spółka warta.

Tak, tylko że w Eurosnack mają tylko 5,42% udziałów w spółce czyli 66,7tys zł. To jeżeli wszystkie pieniądze im pracują (20,75mln) to jest to jakiś znikomy procent.

Chciałbym się zapytać jak to jest z wartością księgową: dla kursu 1,25zł jest to 2,65 to by sugerowało, że spółka jest trochę przewartościowana albo że wartość ich aktywów jest niedoszacowana.

Z tego co widzę LST lokuję kapitały własne w kapitałach zakładowych spółek z.o.o. i tak na przykład mają 48,5% udziału w kapitale zakładowym LZMO co daję 343tys. ten wkład upoważnia ich do 48,5% udziału w przyszłych zyskach spółki? i spółka która DOSTAŁA 9mln zł z UE na inwestycję jest warta jakieś 0,69mln zł? a w Pasażu Łużyckim mają 1/4 swoich pieniędzy które zarabiają na wynajmowaniu powierzchni? :-)

Mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć na czym oni zarabiają i gdyby StockWatch miał trochę czasu i widział coś w tym ostatnim raporcie
www.lstcapital.pl/shared/uploa...
to też bym prosił o jakąkolwiek analizę.

pozdrawiam

Nie lubię takich spółek w których ciężko określić wartość, zresztą nie zamierzałem kupować akcji bo czekam na pogłębienie korekty ale jak tu nie kupić jak cena jest 10gr poniżej ostatniej emisji. Jak spadnie do 1,19zł to też coś kupie.

witam,
ja to tak widzę: dużo inwestorów kupiło większe pakiety akcji w ostatniej emisji po 1,4zł licząc na krótkoterminową inwestycję, spodziewali się że będą większe obroty na debiucie i łatwiej będzie sprzedać. Dopóki będą wywalać akcję (a jeszcze trochę tego im zostało) kurs będzie dołowany ale później możemy liczyć na jakieś odbicie (poniżej 1,4 raczej niechętnie będą sprzedawać).

pzdr.

Stany dzisiaj nadrobiły ponad 2% spadki i wyszły na koniec sesji na plusy. Jeśli Europa pójdzie ich śladem to możemy mieć jutro dobry debiut :-)

Ciekawe czy popyt zbierze to 10tys akcji na 6,87-6,88 (nie wiem czy tam dalej są bo mam do 5 ofert). Strasznie mnie korci żeby sprzedać po prawej i się ustawić po lewej :-) ale nic nie robię już z tymi akcjami! jak spadnie poniżej 6,3 to pakuję do bólu!

Pamiętam jak 1,5roku temu kurs spadał i nikt nie wiedział co się dzieje w spółce - niektóry myśleli że bankrutuję, później się okazało że Absolute East West Master Fund wychodził z inwestycji żeby Szulcowe mogły zarobić. Wiem że jeśli znajdą jakiegoś następnego Lehmana to i 8zł będzie mało ale jeśli pominąć ten fakt to spółka wydaje mi się trochę przewartościowana i głównie przez to że jest skupowana przez grubasów. Wig20 spadł od szczytów z kwietnia prawie 10%, a my urośliśmy spokojnie ponad 10%. Przy kursie trochę ponad 6zł oddałem połowę akcji i kupiłem za dużą część z nich Pragme Inkaso za średnio około 14,2zł. Nie chcę narzekać ale C/Z na MWT to już 14,45 na Pragmie 10,7. Ja to tak widzę, że jak grubas przekroczy 5% i przestanie kupować to kurs spadnie i będzie okazja dokupić.

Ktoś pewny swego - z ukrytego kupna na 16,5 skupił już dobrych kilka tysięcy akcji. Sprzedałem mu 1/5 swoich akcji, reszta jest zakopana jako inwestycja długoterminowa (no chyba że w tydzień dojdzie do 24 zł).

To mamy raport za IQ 2010! Zysk netto 1,06mln zł - nie ukrywam że mnie nie dziwi ten wynik (początek roku zawsze mają słabszy i lepiej im idzie pod koniec roku). Aktualna wycena (za 4 kolejne kwartały dla 14,39zł) to C/Z=9,84 i C/WK=1,9. Rentowność aktywów i kapitałów własnych niestety regularnie spada i wynosi ROA=3,46%(było 3,97%) i ROE=5,07% (było 7,59%). Jeśli chodzi o zadłużenie spółki to sytuacja wygląda dużo lepiej: na koniec 2009 finansowanie majątku kapitałem własnym wynosiło 52,33% teraz jest już to 68,1% (czyli jest miejsce na kredyt pod inwestycję).

Podsumowując: nie wiem czemu ktoś był tak zdesperowany żeby sprzedawać akcję Pragma Inkoso po 13zł. Jest pewne że nie był to nikt z dużych akcjonariuszy, bo jest teraz okres zamknięty w firmie. Kto kupił po 13zł to bardzo dobrze zrobił, kto kupił po 15,70zł na debiucie to też dobrze zrobił :-) spółka stabilnie się rozwija i w dłuższej perspektywie czasu powinna dać dobrą stopę zwrotu.

Jeśli coś namieszałem to mnie poprawcie.

Witam,

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu mała spółka, która regularnie zwiększa zyski, nie ma problemów finansowych i debiutuje na GPW, której C/Z=11,31 (nie uwzględniając 1Q 2010) w dniu debiutu traci 17,2%?

Witam,

Kiedy debiut LST CAPITAL na GPW ?

Szukam informacji o spółce, bo sam pomysł wygląda na dochodowy. Tylko gdzie te pieniądze. Cena do wartości księgowej za 4Q 2009 to 0,6zł, liczba akcji po ostatniej emisji to 44 041 727, żeby cena do zysku była na poziomie 12-15 to muszą wypracować ok 5-5,5mln zł zysku netto.

Jak zsumowałem sobie ich udziały w kapitałach zakładowych spółek które mają w portfelu to mi wyszło 19 695 374zł. Jeszcze trzeba doliczyć pieniądze z ostatniej emisji 12,04mln. Więc mają coś ponad 31mln kapitałów własnych. Zakładając że spółki które mają są dochodowe i rentowność kapitału własnego jest przynajmniej 18% (MCI ROE=23,25%), to możemy liczyć na te 5-5,5mln zł zysku. Ciekawi mnie jeszcze czemu między 3Q 08-4Q 08 wpadło im 10mln zł. W przychodach to widać, ale w zyskach mają stratę. Nie wiem jak oni to księgują, a jak LZMO dostało dofinansowanie 12.08 z UE na 8,4mln to wartość portfela im nie rośnie?

Jakieś 2 miesiące temu prezes w wywiadzie na tvn cnbc mówił, że część pieniędzy z ostatniej emisji zostanie przeznaczona na zwiększenie udziałów w Lubuskich Zakładach Materiałów Ogniotrwałych (lzmo.pl) ich "perle w koronie". Dużo ostatnio się tam dzieje ale na zyski możemy liczyć dopiero po grudniu 2010.

addison napisał(a):

Chętnie oddałbym /za jakiś czas- cena/ swój pakiet w jednej transakcji jakiemuś fundowi :-) mam trochę tego towaru.

Addison, sprzedaj to 50 tys akcji po 5,51 bo umieram z ciekawości kto nas podkupuję. Jutro wyniki będzie ciekawie.

Nie są to takie małe kroczki - 25% w przeciągu miesiąca, jak tak dalej pójdzie to dojdziemy do 6 zł. Z drugiej strony spółka idealna na bańkę spekulacyjną: dobre wyniki, dobre perspektywy, wchodzi jakieś duży inwestor, dużo osób liczy po cichu na inwestora strategicznego i jeszcze dynamiczniejszy wzrost. Nie zdziwi mnie jak kurs wystrzeli z niczego na jakiś czas i będziemy się zastanawiać czy czekać na info czy sprzedawać.

Też się dołączam do podziękowań dla Addisona. Nie myślałem, że zarobią powyżej miliona i to w 1Q ! Dobrze się zapowiada ten rok :-)

pozdrawiam

addison napisał(a):
Mamy podejrzanego stojącego za tym ukrytym popytem/teraz ukryty na 5.28/ to PZU AM, który właśnie przekroczył 5% w kapitale Magellana.

Liczę, że wybrali całą branżę.

Powiedzmy, że PZU AM kupi 5% akcji MWT. Jakie korzyści będzie z tego miała spółka, oprócz tego że zyska w oczach inwestorów ?
Jest pytanie na PB :-) notowania.pb.pl/pytania/PLMWTR...

limagraf napisał(a):
Ostatnio gdziesz czytalem ze rzad rozwaza wprowadzenie odplatnych uslug w godzinach popoludniowych w placowkach panstwowych, by moc max wykorzystac sprzet i ludzi.
Czy bedzie to mialo wplyw na dzialalnosc MWTrade?
Pozdr
salute

finanse.wp.pl/kat,1342,title,R...

Pracują nad przepisami, a już są strajki prywatnych szpitali. Nawet jeżeli to przejdzie to nie wiem czy w znaczącym stopniu oddłuży służbę zdrowia. Moim zdaniem będzie bardziej traktowane jako dodatkowy grosz dla lekarzy i pielęgniarek.

addison napisał(a):
Na pb.pl ktoś zapytał o akcje Pana Mańdziaka, czy puszcza powoli w rynek.

W sumie o tym nie pomyślałem bo w sumie nie wierzę, aby taki pakiet chciał puszczać w rynek. Odpowiedź na to poznamy po jutrzejszym nwza, zobaczymy ile zarejestrował, na poprzednim posiadał równe 2.5mln akcji.

"Panie Prezesie. Jak Pan wyjaśni różnicę w ilości akcji p.Mandziaka pomiędzy rejestracją na poprzednich WZA. Jasno z tego wynika, że p. Mandziak sprzedaje swoje akcje."

Nic z tego nie wynika, czy Mandziak złoży w depozyt 1, 10 czy 2,5mln akcji to jego wybór. Różnica jest tylko taka, że z zarejestrowaną 1 akcją nie ma zbyt dużych praw na wza.

mankomaniak napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Tia...
Nie wiem jak Ty rozumiesz analizę techniczną, ale najwyraźniej zupełnie odmiennie od mojej osoby. Analiza Techniczna jest w mojej ocenie narzędziem dzięki któremu można zwiększyć nieco ponad poziom losowy prawdopodobieństwo zakładanego ruchu cenowego. Wybór losowy, to 50% szans. AT daje pewną przewagę. W zależności od techniki jej stosowania trafność można podnieść do powiedzmy średnio 60%. Jeśli Ty umiesz czytać z AT, że rynek zachowa się tak, a tak z bardzo dużym prawdopodobieństwem, jak mawiają asy sceny politycznej - graniczącym z pewnością, to cieszę się razem z Tobą. W obliczu tego, że kupna papieru dokonałeś z innych pobudek niżeli analiza techniczna, można raczej przypuszczać, że los ci sprzyjał. Moneta upadła rewersem do góry...

Płynność jest kluczowym czynnikiem. Bez niej nawet jeden drobny inwestor jest w stanie połamać wszystkie pseudo wsparcia. Wsparcia i opory to miejsca w których zmienia właściciela duży kapitał. Jeśli nie ma dużego kapitału, dużej liczby uczestników, to nie można mówić o poważnych wsparciach i oporach, bo te mogą wynikać z pojedynczej transakcji inwestora kierującego się intuicją.

Tylko że to co Ty teraz mówisz to też tylko intuicja, a nie dowody :) Wydaje Ci się tylko, że to logiczne a nie intuicyjne, dlatego że AT logicznie rzecz biorac nie powinna w ogole działać. I w końcu - wsparcia i opory, o których jak zauważyłem często piszesz, to tylko drobniutka część AT i najprostrza. Tłumek patrzy sobie właśnie na wsparcia i opory, bo wszystko widać na wykresie samego kursu. Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT. Oczywizmem jest, że mówimy o prawdopodobieństwach, ale trudno żeby za każdym razem to powtarzać :) Trochę niestety sobie przeczysz, bo losowość to jest właśnie to. Potoczne rozumienie losowości jako 50% szans jest nieprawdziwe.

anty teresa ma rację :-) a rachunek prawdopodobieństwa jest w 100% logiczny jak sama matematyka.

mindek napisał(a):
Na szczęście to moja kasa :-) Dzięki za analizy i tak dzięki Tobie trzymam ten papier tak długo. Sam dawno bym sprzedał a tutaj ponad 2pln zysku na akcji już mam!

Nieźle odjechał kolejne kilka procent po mojej sprzedaży. Z resztą akcji zostaję aż pokażą o co chodzi z tą zagranicą, jakby miał ochotę na korektę to odbiorę.

Jakiej kasy spodziewacie się w związku z tymi negocjacjami? Jak sobie pomyślę, że to jakieś konsorcjum to musi to być spora kwota bo przecież takie 15 mln to jeden spokojnie by dał. Hmmm, faktycznie ciekawie tu jeszcze może być.

maciek- a kiedy(PLN) będzie przewartościowanie Twoim zdaniem?

Jak cena do zysku będzie 20 i więcej a dynamika wzrostu będzie spadać :-) Ja tu jeszcze trochę posiedzę.

addison napisał(a):
Ami- gdybyś uwierzył w fundamenty kupiłbyś ten papier po 3.8 zamiast po 4.3.

Ami już pewnie sprzedał :-)

mindek napisał(a):
Niesamowity papier, rośnie w ciszy i do tego robi to kilka dni po wynikach. Mnie dzisiaj odchudzili o kilka papierów, zostało 10k akcji. Jakby była korekta to odbieram!

Wiem, pewnie znowu mnie addison skarci, że niepotrzebnie gram, ale tak już mam, nie mam tej cierpliwości!

Dopóki papier nie jest przewartościowany to się go trzyma :-)

Jest już prawie koniec lutego, jak za I kwartał mają mieć 1 mln zysku to 4,6 to nie jest jeszcze dobra cena. Ja trzymam.

Tektyl napisał(a):
maciek1989 napisał(a):
Mam takie pytania:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w przyszłości wybory prezydenckie wygra Donald Tusk i uda mu się przeprowadzić reformę służby zdrowia i oddłużyć/sprywatyzować szpitale?

Nawet jak wygra to prezydent nie ma możliwośći przeprowadzenia reformy- musi być większość w Sejmie. Teraz niby ta większość jest, ale o zmianach w służbie zdrowia niestety nie słyszałem...

Tusk nie przeprowadzał żadnych reform, bo nie było szans na ich przeprowadzenie - nic by nie przeszło, a nie chce się narażać na krytykę ludu bo chce wygrać wybory (PiS od razu by wykorzystał taką próbę na swoją korzyść). Moim zdaniem czeka na wygrane wybory i wtedy zacznie pieriestrojkę.
Według mnie, teoretycznie będą mieli okazję przegłosować taką reformę. Pytanie to jak ta reforma służby zdrowia będzie wyglądać w praktyce.
Nie oszukujmy się, zarabianie na długach szpitali nie jest zbyt przyszłościowe. Nie jest wygodne dla państwa, że takie MW Trade i inni mali wierzyciele zabierają pieniądze które powinny iść na pensję dla lekarzy i pielęgniarek :-)

P.S. Wiem że prezydent nie przeprowadza reformy.

Mam takie pytania:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w przyszłości wybory prezydenckie wygra Donald Tusk i uda mu się przeprowadzić reformę służby zdrowia i oddłużyć/sprywatyzować szpitale?

Jak widzicie przyszłość tej spółki na najbliższe kilka lat, jakie są realne zagrożenia dla tego biznesu?

mindek napisał(a):
Wytrwały jesteś z papierem, trzymam kciuki za spółkę bo to moja największa pozycja zaraz przed PKO BP.

Ja dzisiaj 3k sprzedałem zostało 8k na rachunku, resztę postaram się dotrzymać do wyników całorocznych a jak spadnie do 3 PLN to odbiorę.

Widzę, że podobnie gramy. Ostatnio sprzedałem PKO BP(a od dłuższego czasu mialem go jako podstawę). Dzisiaj poszło trochę MWT i czekam ze sprzedażą do wyników - a jak spadnie na 3,0 to dobiorę :)

ZJN napisał(a):
Mańdziak sprzedaje akcje!!!

Info z WZA:
"Marcin Mańdziak: liczba głosów przysługujących z posiadanych akcji 2 500 000". A miał ponad 50 tys. akcji więcej.
Jak dalej bedzie sypał to kurs poleci w dół do 1 zł.

Tak, rozda 2,5 mln akcji drobnym akcjonariuszom. Nie wiem jak bardzo musiałby być zdesperowany i w jak beznadziejnej sytuacji musiałaby być spółka żeby tak zrobił.

SlawekW napisał(a):
maciek1989 napisał(a):
Jak dla mnie kupować tak małą spółkę jak MWT sugerując się głównie analizą techniczną to czysta głupota.

Hmm, masz inną strategię i niech Ci ona służy. Niemniej jednak byłoby lepiej, gdybyś się zdobył na wysiłek wykazania, że technicy na tej spółce błądzą, a nie tak walisz między oczy głupotą w postaci czystej...Angel

Wykazaniem tego, że technicy błądzą będą wyniki 4.XI.09.

Jak dla mnie kupować tak małą spółkę jak MWT sugerując się głównie analizą techniczną to czysta głupota. Jeżeli ktoś uważa, że należy sprzedawać akcję bo przebiły poziom 2,5zł-2,6zł, a fundamentalnie spółka ma się dobrze i nic nie wskazuję na to, że będzie gorzej to ja je kupuje. Mam nadzieję, że mam rację i nie wygra tu analiza techniczna i że obecne spadki to korekta wzrostów(oraz rozczarowanie związane z linią kredytową PKO BP), a nie oczekiwanie na "trupa z szafy".

www.fwig20.pl/gpw/mwtrade-23-p...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 1 listopada 2022 21:13:44
Liczba wpisów: 42
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,323 sek.

pugrdvfq
vtpxaeqr
lgodeutf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kzjjmvqh
jvtlfusb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat