Cały świat za oknem pędzi jak szalony, a my śpimy od tygodni... a może jestem tu sama.. Allo! Allo!! tak jestes sama
|
|
Temat:
ORANGEPL
SławekW, nie było to celem żeby Cię przekonywać, zapytałeś to odpowiedziałem. do WatchDoga: chyba nie do końca wychwyciłeś wątek o monnari. przetłumaczę to może jeszcze raz.... jest sens tłumaczyc niską cenę akcji tpsa spadkiem zysku kwartał do kwartału? ten argument nie przemawia do mnie za bardzo. dlatego dałem przykład monnari gdzie tak samo rządzi spekuła tylko że mniejszego kalibru jak w tpsa. Te czerwone w ratingach trupiarnie to ostatnio czarne konie na GPW. Gdybym sie kierował Twoją "dobrą" radą to bym ostatnio dobrze zarobił.
|
|
Temat:
ORANGEPL
hej SlawekW. więc ja żadnych extra faktów nie znam. Znam tylko te co wszyscy. Cena papiera była ostatnio taka ponad 5 lat temu czyli tak tanio nie było baardzo dawno. Firma jest duża i przynosi spore zyski, a nie straty. Wypłaci dywidendę (mi też :-)) i jeszcze chodzą plotki o dodatkowej. Można by tak wymieniać..... W ostatnich miesiącach kurs tak poleciał no chyba nie dlatego że sie rynek nasłuchał bajek że tepsa oddaje pola konkurencji i że niedługo zniknie. Podobnie możnaby mówić że lepiej nie kupować Lotosu czy Olrlenu bo tradycyjne silniki będą zastępowane przez ogniwa paliwowe i że się ropa skończy hehe. Też czytałem mentorzenia że zysk mniejszy, no prooosze, Monnari już w ogóle prawie trup a sobie wzrósł ze 100% ostatnio a podrodze zrobił taką amplitude że niejeden już zarobiony jest na dłuugo. Nasza giełda proszę ja Ciebie to wielka szulernia i przez tego wielkiego Szu tepsa jest tam gdzie jest a że papier jest bezpieczny i że zdrożeje to nie mam najmniejszych wątpliwości. Kończąc powiem że czytając czasem komentarze forumowiczów to utwierdzam się w przekonaniu że będzie tepsa niebawem droga, leszcze już sie poddali oddają papier za darmo, nadzieji z nikąd, apokalipsa.....a za kilka tygodni odkupią ten sam papier za 20% drożej. O to chodzi wielkiemu Szu. Pozdrowienia
|
|
chyba poczekamy do przyszłego roku żeby wyrwać te swoje 100%, nikt się takim ciasteczkiem jak hdx nie interesuje :-(( wczoraj 8 transakcji, dzis 10. żenada.
|
|
do krzychooo: nie podam Ci dokładnie gdzie to wyczytałem że WIG20 ma spaść do 1000 bo nie pamiętam, ale z tego co pamiętam to ma być nawet niżej coś koło 900 chyba. Wczoraj czytałem artykuł o Elliocie na interii/giełdy (dziś już go nie ma bo wkleiłbym linka) i gość rozpisuje że już jest końcówka C a Ty piszesz że dopiero jesteśmy na A, a to wielka różnica. Właśnie nie kwestionuje teorii fal ale za dużo jak dla mnie symptomu "każdy widzi to co chce".
Pozatym, nie napisałem że Kuczyński mówił o Elliocie że spadnie wig20 do 1000, tylko że słyszałem go jak mentorzył w połowie kwietnia na tv biznes, w pełnym majestacie o podwójnym szczycie. potem co się stało to każdy wie. w ogóle masz absolutnie rację że on i cała reszta anali nic nie wnoszą, jak ich czasem słucham to zawsze komediowo biorę te wróżby. sam bym lepiej powróżył najlepiej z fusów.
I jeszcze jedno, podtrzymuję i wkleję jak znajdę zdanie z podręcznika że nie interpretuje się wykresów pojedyńczych spółek na podstawie Elliota, tylko płynne rynki.
Pozdrawiam
|
|
witam. melduje sie. kupiłem HDX przed dwoma tygodniami (srednia38.80), po raz pierwszy, kontrolnie mały pakiecik za 10 tysi, wydawał mi sie taki atrakcyjny bo kurs zwalony, bo spółka zyskowna bo generalnie bezpieczna.....ale tym nikt nie handluje, płynność po prostu znikoma. pierwszy raz kupiłem taką nieruchawą spółkę. nie wiem sam ale chyba wywale. Co wy na to? będzie kiedyś lepiej?
|
|
do slenart: Dziekuje za odpowiedź.
Ostatnio doszedłem do wniosku że lepiej bym robił gdybym odsączał cały ten szum medialny i ewentualnie słuchał żony odnośnie decyzji inwestycyjnych, która nie ma pojęcia o giełdzie itd. Czasem łapię się na tym że słucham i czytam wszelkich ekonomistów i analityków i podejmuje decyzje nie bez wpływu na to co usłyszę. Dałem się złapać wielokrotnie i zastanawiam się jak to jest że Oni są ciągle zapraszani do pisania analiz i artykułów i występowania w telewizji pomimo wielokrotnych nietrafionych prognoz.
odnośnie Elliota: za dużo jak dla mnie tych wyjątków którymi można opisać po fakcie każdą prawie sytuacje. Prognostycznie to nie ma większej wartości. Gdyby rynek był taki że tłum kupuje i sprzedaje to byłoby pięknie ale na giełdach rynek jest sterowany przez dużych graczy którzy manipulują tłumem żeby panicznie wyprzedawał papiery za bezcen albo kupował drożyzne. zacząłem inwestować w pażdzierniku na dołkach zrobiłem 100% na kgh K:27-S:53 ale jak widze teraz 85 to mi ręce opadają, ale przecież wg Elliota miał być zjazd do 1000 na WIG20, mil K:1,41-S:2,02 w miesiąc, ale przecież miał być podwójny szczyt wg Kuczyńskiego i wieeeelu innych przeciez znających sie i umiejących interpretować a tu mamy podad 3zł na mil!! Nie żebym się użalał mogę teraz parę lat nic nie robić ale jak bym posłuchał żony która mówiła ZOSTAW to nie byłoby pięknie?
|
|
witam wszystkich! chciałbym coś dodać. z tego co wiem to nie ma sensu szukać fal Eliota na pojedyńczych spółkach, można przewidzieć coś korzystając z Eliota patrząc na szeroki rynek. Wiadomo jak ktoś chcei wytęży wyobraźnie to można zobaczyć wiele rzeczy ale czy warto sobie głowę zawracać??? nawet widziałem tu wykres tepsy, no proooosze..... przecież kurs tpsa jest trzymany na postronku i nie ma tu czego opisywać. teraz moje pytanie. Aktualny główny trend jest w dół, a to co dzieje sie od marca to jest tylko czwórka bessy, która jest odwrotna do głównego trendu i powinna posiadac 3 podfale. czekamy teraz na początek piątki która zaprowadzi nas do piekła, osobiście widzę już zwiastuny początku końca ale pytam sie....czy sie coś zmieniło w postrzeganiu wykresu WIG? czy ostatnio jakies mądre głowy opisujące Eliota zmieniły wersje i nagle orzekły że jednak piąta fala już była i skonczyła sie w marcu? jeśli odpowiecie że tak, to ja wam mówie że te teorie ogólnie, głowy,ramiona,diamenty to wszystko pic na wode fotomontarz.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Dlaczego wygaśnięcie kontraktów będzie miało wpływ na kurs TPSA? Niektórzy piszą że dopiero wtedy będzie miała szanse wzrosnąć a inni że wtedy sie zdołuje. Proszę o odpowiedz kogoś kto ma cos do powiedzenia. Kupiłem tepse dwa tyg temu (średnia 16,75), ze wzgledu na dywidende w szczegolnosci. Przy tej cenie to wyglada nawet lepiej niz planowane 7 zeta na kghm, ale na kursie też dobrze byłoby zarobić. Dodam że jestem poczatkujący, od roku inwestuje i w co nie zainwestuje zarabiam całkiem całkiem, chociaż mówią że teraz to nie trudne. Miałem kgh,bio,mil a mam tps i hdx. Jeszcze tylko ta tepsa i znikam na pare mieszków w oczekiwaniu na koniec 5 fali. dziekuję z góry za odpowiedz.
|
|