PARTNER SERWISU
xzimwkqs
piechu

piechu

Ostatnie 10 wpisów
Kojarzy ktoś z czego wynika słabsza postawa i dzisiejszy zimny prysznic na Trakcji?

Joker napisał(a):
Na takich sesja trochę boli człowieka, że tyle kasy zamrożonej do 23 grudnia :/
Powinni zmienić system rozliczeń, aby przydział dokonywać w 1-2 dni.
O ile można zalogować się do portalu domu maklerskiego (mBank) :)

Internet Explorer napisał(a):
Wygląda na to że instytucje chciały kupić za 25, ale MCI za tyle nie chciało więcej im sprzedać. Jeśli nie kupiły ile chciały od MCI, to za kilka złotych więcej kupią pewnie od indywidualnych.
A czy ilość akcji w ofercie się zmieniła?

Z dokumentu znalezionego na stronach GPW odnośnie oferty publicznej
Cytat:
Po zamknięciu subskrypcji lub sprzedaży zarząd emitenta dokonuje przydziału akcji
na zasadach określonych w prospekcie emisyjnym. Jeżeli wystąpią różnice w
popycie między transzą inwestorów instytucjonalnych i indywidulanych emitent lub
wprowadzający może dokonać przesunięć akcji na korzyść grupy inwestorów, która
zgłosiła większy popyt.

Czy dla MCI to różnica czy sprzeda po 25 indywidualnym, czy instytucją?

Vox napisał(a):
Panikujecie... ale mam radę - anulujcie zapisy.
Będę miec mniejszą redukcję.

Cena jest obniżona o 35%, więc debiut będzie znakomity.
O tyle więcej jest pola do wzrostów.

Skąd taka pewność? Jeśli transza dla instytucji została zmniejszona, czy nie oznacza to, że popyt w tym obszarze był mniejszy? Jeśli tak, to kto będzie napędzał wzrosty na debiucie?

Z jednej strony ciesze się, że cena obniżona, z drugiej mam obawę jak powyżej. Niemniej lepiej, że obniżyli teraz, niż sprzedali po 36.50, a debiut byłby po 25 :)

Ostatnio też przyspieszyli raport i efekt widać do teraz :)

Coraz większe obroty ... informacja już wkrótce?

Ostatnimi czasy Marshall Wace otworzył pozycję krótką na Getinie, a po niedługim czasie był mocny ruch w górę, więc może to dobry prognostyk :)

Tak sobie myślę, że skoro wszyscy wokoło twierdzą, ze wyniki za Q4 będą słabe to może są już w cenie i mogą tylko pozytywnie zaskoczyć - co sądzicie?

Joker napisał(a):
Fundusze zaczną się ładować jak Spółka wróci do indeksów, a to dopiero w maju.
Dlaczego w maju, skoro wedle kalendarium GPW kolejne ogłoszenie zmian w indeksach jest 6.06, a sama korekta kwartalna składów indeksów 21.06?

Równie dobrze, można powołać się na twitter.com/GiertychRoman/stat...

Jak myślicie, czy aktualne spadki na PXM, to wyraz podejścia rynku do branży budowlanej, czy bardziej do samej spółki? Aż serce się ściska patrząc jak dzień w dzień spółka na dużym minusie.

BDM obniżył rekomendację dla PXM do redukuj i wycenę do 2,77 - rekomendacja BDM

IDM zaleca sprzedaż PXM - IDM

Wydaje mi się, że prawo do dywidendy jest ustalone na 29.06.2011 - więc dzisiaj jest pierwsza sesja notowań z odcięciem dywidendy.

I nie otworzyli nawet na dogrywce. Ktoś wie jak będzie wyglądała sytuacja z kursem - bo rozumiem, że skoro do 16.30 nie puszczono transakcji, to jutro będzie odgórnie ustawiony kurs otwarcie.

Mój typ 6,13 :)

Nie za bardzo kumam co mają wybory do tej emisji, skoro zapisanych na akcje jest około 200 tys. ludzi, co przy 50% frekwencji daje raptem 2%.

Damian256 napisał(a):
Zapisałem się na kilka pakietów w różnych terminach.
Zastanawiam się na jakiej zasadzie to działa?
Kto pierwszy to lepszy?

Nie przy zapisach na akcje - tutaj kolejność nie decyduje. Po podsumowaniu zapisów, jeśli będzie nadsubskrypcja - to zrobią redukcję i tyle.

55piotras napisał(a):
Czyli żeby zarobić całą dywidendę to kupując akcje po 16zł muszę sprzedać je za 17,50 (17,50 - 1,50 = 16)?

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem - ale sprawa z dywidendą prezentuje się tak:
mając akcje na zamknięcie poniedziałkowej sesji (np. kupując akcje na zamknięcie poniedziałkowej sesji po 16 zł) - nabywasz prawo do dywidendy, która wynosi 1,5 zł na akcje. We wtorek - kurs jest weryfikowany o wypłatę dywidendy - więc - kurs odniesienia będzie wynosił 16 - 1,5 = 14,5 zł. Na Twoje konto w dniu wypłaty dywidendy wpłynie kwota 1,5 zł * ilość posiadanych akcji na zamknięciu sesji 14.06. Jednak kwota dywidendy pomniejszana jest automatycznie o podatek, więc na konto faktycznie wpłynie kwota 0,81 * 1,50 = 1,22 zł za akcję. Więc aby odrobić całą dywidendę (pomijam tutaj prowizje maklerskie od zakupu i sprzedaży akcji) akcje musisz sprzedać o 0,28 gr drożej niż kurs odniesienia z wtorkowej sesji - czyli 14,78.

Nie wiem jak to jest dokładnie, ale wydaje mi się, że jeśli sprzedasz akcje poniżej ceny zakupu - pomimo wypłaty dywidendy - to możesz wpisać to jako stratę z działalności giełdowej i o nią pomieszać zysk z innych operacji kupna/sprzedaży akcji - a co za tym idzie wpływać na kwotę należnego podatku.

Jeśli się coś pomyliłem - proszę bardziej zorientowanych forumowiczów o korektę.

Podsumowując od strony "technicznej" debiut Tauronu. Można zapisywać się na akcje, których cena wynosi 0,70 zł, a maksymalnie można kupić 13500 akcji. Przed debiutem giełdowym nastąpi jednak scalenie 9-1, więc pierwsze notowanie Tauronu to będą akcje po 6,30 (9*0,70).

Dobrze to rozumiem?

GieKSa napisał(a):
napisał(a):
Vox
ale chyba powtórzę manewr z PZU. 10% zysku mnie zadowoli.

Mimo wszystko Tauron to nie jest PZU, bo upłynie sporo wody w Rawie zanim wejdzie do WIG-u20, jeżeli w ogóle wejdzie. 2 razy większą spółką musiałby być Tauron, zeby spełnić kryterium nadzwyczajnego wejścia do tego indeksu, jeżeli dobrze liczę.

Czy ja wiem - prezes GPW mówił, że po kilku sesjach może wskoczyć do W20 -> stooq.pl/n/?f=333240&c=1&a...

Cytat:
Prezes Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie Ludwik Sobolewski uważa, że Tauron może wejść do indeksu największych spółek w ciągu kilku sesji po debiucie. Minister skarbu Aleksander Grad zapowiedział dziś, że spółka energetyczna wejdzie na giełdę około 30 czerwca.

Ludwik Sobolewski zapowiada, że wejście Tauronu do indeksu WIG 20 nastąpi równie szybko, jak miało to miejsce niedawno po prywatyzacji PZU. Prezes GPW podkreśla, że indeksy giełdowe są tworzone dla potrzeb inwestorów i muszą nadążać za ich oczekiwaniami.

Daria napisał(a):
kiedy można sprzedać akcje aby uzyskać dywidendę ?

Prawo do dywidendy nabywa się, jeśli posiadasz akcje 14 czerwca na zamknięciu sesji - 15 czerwca sesja rozpocznie sie z kursem uwzględniającym dywidende i od tego momentu mozna sprzedawać akcje nie traca prawa do dywidendy za 2009 rok.

Wyniki niezłe, a kurs po lekkim skoku znowu się osuwa. O co chodzi?

Panowie, czemu takie dołowanie na zakończenie sesji?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 17 kwietnia 2021 01:04:24
Liczba wpisów: 24
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,252 sek.

ulnclgfx
ijmoouiz
mrxfaxyi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgiqjfly
tgjxagwa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat