pixelg
Analiza portfelowa w excel (Markowitz) - Strategie inwestycyjne - Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

Analiza portfelowa w excel (Markowitz)

kiewus
0
Dołączył: 2010-01-19
Wpisów: 3
Wysłane: 20 października 2010 22:35:02
Witam szanownych forumowiczów.

Z racji, że jest to mój pierwszy post, chciałbym wszystkich serdecznie powitać. I do rzeczy. Pisząc swoją pracę magisterską w jednym z rozdziałów opisałem budowę portela inwestycyjnego na GPW przy wykorzystaniu teorii Markowitza. Do tego przeprowadziłem odpowiednie obliczenia w excelu. Z WIGu wybrałem kilka spółek (według kryteriów korelacji) i dobierając ich udziały (optymalne) zbudowałem portfel, który w badanym okresie wygrał z rynkiem. Szczegółów nie pamiętam. Jakiś czas temu postanowiłem przyjżeć się teoriom portfelowym bliżej. Na początku zająłem się Markowitzem (i tutaj zacznę się trochę chwalić tym co stworzełem, ale tylko trochę). Stworzyłem plik excela z kodem VBA, który zasysa każdego dnia wyniki sesji (korzystam z plików na bossa), dane są układane i porządkowane. Następny magiczny guzik wyznacza na podstawie wszystkich posiadanych danych stopy zwrotu. Mam możliwość wybrania jakim okresem chcę się dalej zająć oraz minimalną liczbę sesji (w przypadku nowych instrumentów). Następnie plik wylicza dla każdego instrumentu spełniającego postawione przeze mnie warunki takie informacje jak średnia stopa zwrotu, wariancja, odchylenie standardowe a także tworzy macierz korelacji. Tu zaznaczę, że obecnie pracuję na macierzy 375x375 pól, a jej obliczenie trwa nawet kilka minut (dwurdzeniowy intel). Następnie mam możliwość określenia liczby skrajnych wartości, czyli ile chcę zobaczyć w osobnym podsumowaniu maksymalnych odchyleń std, stóp zwrotu, ile minimalnych odchyleń itd. W podsumowaniu tym też plik pokazuje mi maksymalne, minimalne korelacje, oraz korelacje najbliższe zeru. Dodatkowo moge porównać wszystkie te wartości dla wybranych przeze mnie instrumentów (spółek).
Następną częścią pliku jest budowa portfela. Mam możliwość określenia spółek, z jakich chcę go stworzyć (tu pomocne są informacje, które wyświetlono poprzednio - wartości skrajne). Plik wylicza optymalne udziały każdego z instrumentów w portfelu. Na tym narazie koniec. Obecnie pracuję nad tym, aby plik ten przeprowadził również test zadanego portfela w podanym okresie wstecz, ale również podczas importowania kolejnych wyników sesji w przyszłości. Trochę może poplątałem z opisem, ale mam nadzieję, że jest zrozumiały. Moją intencją było przekonanie się na własnej skórze o efektach dywersyfikacji według Markowitza. Na kolejny etap planuję Sharpe'a, uzupełnienie pliku o prezentację graficzną zbiorów portfeli. Dla mnie ogromną motywacją jest tworzenie tego w VBA (tylko ten język poznałem). Dodatkowo w większości pozycji książkowych autorzy ograniczają się do budowy portfela opartego o Markowitza do kilku spółek. W USA prowadzono badania, które mówiły, że optimum to kilkanaście a nawet kilkadziesiąt. I teraz prośba do Was: czy ktoś z Was kiedykolwiek próbował Markowitza na taką skalę? Z chęcią wysłucham wszelkich rad i uwag. Postram się wrzucić kilka screenów z wspomnianego excela, żeby trochę rozjaśnić powyższy opis.

DarkestLie
0
Dołączył: 2009-09-21
Wpisów: 241
Wysłane: 21 października 2010 11:26:12
uwaga czysto techniczna

dane z bossa nie uwzgledniaja splitow, dywidend, praw poboru a pewnie tez praw nabycia, prawa objęcia, denominacji czy co tam jeszcze jest Eh?
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

WatchDog
WatchDog PREMIUM
33
Grupa: Bus Driver
Dołączył: 2008-07-25
Wpisów: 8 580
Wysłane: 21 października 2010 11:43:01
Zaglądałeś może tutaj?
http://www.analizaportfelowa.pl/
serwis jest mocno tajemniczy i nie wiem do końca co robi ani w jakim jest stanie rozwoju.


Zielarz
0
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 457
Wysłane: 21 października 2010 13:46:39
DarkestLie napisał(a):
uwaga czysto techniczna

dane z bossa nie uwzgledniaja splitow, dywidend, praw poboru a pewnie tez praw nabycia, prawa objęcia, denominacji czy co tam jeszcze jest Eh?


To mozna sobie wprowadzic recznie do wlasnych plikow konfiguracyjnych (na podstawie danych np ze stooq) i samemu przeliczac. Znasz lepsze darmowe zrodlo danych (takie by je sobie zapisac na dysku i "mielic") ?
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 21 października 2010 14:02:12
kiewus napisał(a):
[...] I teraz prośba do Was: czy ktoś z Was kiedykolwiek próbował Markowitza na taką skalę? Z chęcią wysłucham wszelkich rad i uwag. Postram się wrzucić kilka screenów z wspomnianego excela, żeby trochę rozjaśnić powyższy opis.


Głównym problemem jest wrażliwość na dane wejściowe. Estymowanie za pomocą danych historycznych (średnich) przy takiej ilości instrumentów daje przeciętne rezultaty. Za duże błędy się wkradają. Jest teoretycznie kilka technik, które powinny pomóc, ale nie dane mi było ich zweryfikować. Największą bolączką są oczekiwane stopy zwrotu. Osobiście skłaniałbym się koncepcyjnie najpierw w kierunku preselekcji ("stock picking"), a potem dalszego mielenia przez optymalizator.

W praktyce chyba częściej widuje się różnej maści modele Blacka-Littermana, Treynora-Blacka, ewentualnie spore zestawy ograniczeń na Markowitza, bo w wersji "książkowej" sprawia sporo kłopotów.

DarkestLie
0
Dołączył: 2009-09-21
Wpisów: 241
Wysłane: 21 października 2010 14:46:58
Zielarz napisał(a):
DarkestLie napisał(a):
uwaga czysto techniczna..


To mozna sobie wprowadzic recznie do wlasnych plikow konfiguracyjnych (na podstawie danych np ze stooq) i samemu przeliczac. Znasz lepsze darmowe zrodlo danych (takie by je sobie zapisac na dysku i "mielic") ?


Niestety nie znam (statica tez nie obrabia tak danych), pozostaje platny stooq, albo jak zauwazyles reczna konfiguracja.. jesli gdzies w sieci mozna spotkac tego typu obrobione dane poprosze o informacje
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Edytowany: 21 października 2010 14:47

kiewus
0
Dołączył: 2010-01-19
Wpisów: 3
Wysłane: 21 października 2010 23:01:14
WatchDog napisał(a):
Zaglądałeś może tutaj?
http://www.analizaportfelowa.pl/
serwis jest mocno tajemniczy i nie wiem do końca co robi ani w jakim jest stanie rozwoju.


dziękuję za link, strona użyteczna. Jeżeli chodzi o pliki z bossa to tworząc plik rzeczywiście nie ująłem splitów i dywidend. Dziękuję za uwagę. Jak tylko skończę to co mam zaplanowane dodam opcję wprowadzenia splitu i dywidendy. Co do uwag karoldvl: co masz na myśli pisząc "za duże błędy się wkradają" Brigham pisał, że analiza portfelowa Markowitza jest mało wygodna z racji na ilość obliczeń. Np dla 3 spółek liczymy 3 razy średnie stopy, 3 razy odchylenia std, 3 razy wariancje i 9 korelacji. Do tego kilka razy obliczenia pomocnicze. W przypadku kilkuset spółek na tamte czasy obliczenia mogły trwać dniami. Stąd u Brighama (z tego co pamiętam np Tarczyńki i Jajuga też o tym wspominali) informacja o możliwości wkradania się błędów. Natomiast stosując VBA eliminuję błędu obliczeń do zera i jak wspomniałem dla ciągłych wszystkie obliczenia trwają obecnie 6 minut (pracuję na skróceniem do minuty - kwestia kodu). Byłbym wdzięczny za rozwinięcie Twojej wypowiedzi na ten temat. Co sądzicie na temat okresu? Wspomnę, że docelowo wprowadzić chcę cały cykl hossa - bessa. Najciekawsze jest to, że nie natknąłem się jeszcze nigdzie na konfrontację takiego portfela z indeksem w długim terminie na krajowym parkiecie. Jestem ciekaw efektu prac noblisty w warunkach GPW.

karoldvl
0
Dołączył: 2008-10-21
Wpisów: 167
Wysłane: 21 października 2010 23:42:35
kiewus napisał(a):
Natomiast stosując VBA eliminuję błędu obliczeń do zera i jak wspomniałem dla ciągłych wszystkie obliczenia trwają obecnie 6 minut (pracuję na skróceniem do minuty - kwestia kodu). Byłbym wdzięczny za rozwinięcie Twojej wypowiedzi na ten temat.


Tak na szybko teraz, chodziło mi o to, że rzeczywiste stopy zwrotu to jedno, oczekiwane to drugie, a średnia historyczna to niestety okazuje się być jeszcze inna kwestia. To samo kowariancje - estymowanie za pomocą danych z przeszłości relacji oczekiwanych w przyszłości obarczone jest pewnym błędem. O ile przy małej ilości instrumentów i dużym szeregu czasowym da się to znieść, to już macierz 300x300 robi się kolosalna.

Trochę to tłumaczenie mi teraz nieskładnie wychodzi, postaram się jutro więcej napisać.

kiewus napisał(a):
Najciekawsze jest to, że nie natknąłem się jeszcze nigdzie na konfrontację takiego portfela z indeksem w długim terminie na krajowym parkiecie. Jestem ciekaw efektu prac noblisty w warunkach GPW.


Testowałem coś takiego w ramach pracy licencjackiej i wyniki były raczej średnie. Ale znowu - musiałbym się bardziej rozpisać. Trochę inne podejście, ale podobne wnioski mieli Galus i Sokołowska.

kiewus
0
Dołączył: 2010-01-19
Wpisów: 3
Wysłane: 22 października 2010 17:46:48
Edytowany: 22 października 2010 17:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,048 sek.

AD.bx ad3a
PORTFEL STOCKWATCH
Data startu Różnica (%) Różnica (zł) Wartość
01-01-2017 +154,94% +30 987,98 zł 50 987,98 zł
Logowanie

Zaloguj
Zapamiętaj | Rejestruj | Aktywuj | Odzyskaj hasło
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d