PARTNER SERWISU
iotncfvs
1 2 3 4 5

Mój portfel długoterminowy...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 2 września 2010 14:42:48
I przyszedł czas na kolejny wpis w moim mono(b)logu:)...

Dziś dodałem kolejną spółkę do portfela. Od jakiegoś czasu obserwowałem Kopex i uznałem że teraz jest w miarę dobry czas na wejście...zobaczymy jak na tym wyjdę.Pray

Na chwilę obecną struktura mojego portfela wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
Edytowany: 2 września 2010 14:54

Abner1984
0
Wysłane: 10 września 2010 19:22:02
I kolejny tydzień za nami...Muszę przyznać że całkiem ciekawy tydzień. Parę spółek zaskoczyło pozytywnie(szczególnie dziś). Mimo iż różnica pomiędzy moim wynikiem a Wig'ami systematycznie się zmniejszała to jestem zadowolony, patrzę na portfel w dłuższej perspektywie...

Postanowiłem trochę przyjrzeć się moim aktualnym "inwestycjom":

Zacznę od mojego najnowszego nabytku... Kopex - spółkę posiadam od zeszłego czwartku i już (głównie dziś) udało się "ugrać" 6,59%. Czekałem na odpowiedni moment do wejścia i w zeszłym tygodniu (poniżej 17) zdecydowałem że teraz jest odpowiednia chwila. Spółka była/jest od jakiegoś czasu w trendzie spadkowym ale liczę na pozytywne wyniki restrukturyzacji i to że nadchodzące kwartały będą lepsze. Może trochę optymistycznie liczę na dalszą poprawę sytuacji na szerokim rynku i zwiększone zamówienia dla grupy. Dziś kurs znacznie urusł przy dobrym wolumenie, myślę że mógł zacząć sie dłuższy ruch w górę...

Następną spółką która zachowała się dziś nie dużo gorzej niż Kopex jest Kernel. Jest to dużo mniej "medialna/popularna spółka", nie ciesząca sie wielkim zainteresowaniem na SW. Trochę to dziwne bo Kernel zachowuje sie ostatnio bardzo dobrze i jest dosyć płynnym walorem. Od momentu zakupu akcji kurs urusł o 52,68% i ciągle widać dalszy potencjał do wzrostu. Pojawiła sie w ostatnich dniach nowa rekomendacja (Wood&Company) zwiększająca cenę docelową do 75, a także kilka informacji o możliwości zwrotu (w formie obligacji)znacznej sumy podatku Vat. Sytuacja na światowym rynku zbóż powinna wpłynąć pozytywnie na przychody ukrainskiego holdingu.

AssecoPol - na początku miesiąca pojawiła się ciekawa informacja o przejęciu dużej Izralskiej spółki notowanej na NASDAQ'u. Po tej informacji kurs nieznacznie spadł, czego można było się spodziewać w zwiazku z kosztami poniesionymi na przejęcie. Izraelska grupa miała całkiem ciekawe wyniki ostatnimi czasy i powinna być ciekawym dodatkiem do całej grupy. Mogą się coprawda pojawić kłopoty z nadzorowaniem biznesów w tylu zakątkach świata ale jest to szansa na zaistnienie na nowym znaczącym Amerykańskim rynku. W krótkim terminie kurs pewnie będzie się wachał w obecnych rejonach w dluższym terminie widziałbym kurs wyżej. Ciągle uważam iż jest to jedna z najbardziej niedowartościowanych dużych spółek na naszym rynku.

Wkrótcę postaram się napisać o reszcie moich "perełek"...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 10 września 2010 20:34:13
Hej, obserwuję twój portfel od pewnego czasu. Czy mógłbyś zrobić takie zestawienie obecnie posiadanych akcji jak na 1 stronie? Chodzi mi głównie o stopy zwrotu w procentach i czas trzymania akcji. Widzę że cały czas masz mocno przeważonego Atona. Jest w portfelu sporo popularnych spółek, które wg mnie nie mają potencjału. Chodzi mi tu głównie o Aseeco, Tauron, Gant (którego o ironio sam posiadam) i Kopex. Głośno o tych spółkach na forum, natomiast spółki od dłuższego czasu nie rosną. Wg mnie żeby coś zarobić nie powinno się kupować spółek, które mają dobre wyniki, tylko te które będą je miały. Tymczasem na ww spółkach lekki zastój, Gant ma się poprawić dopiero w 2011. Nie uważasz że tracisz czas?

Po za tym uważam że konstrukcja portfela jest nieco dziwna. Zrób sobie wykres słupkowy a sam to zobaczysz. Podręcznikowo powinno to przypominać piramidę, a w twoim przypadku to wyglada jak klify albionu:) Mam wrażenie że jesteś przywiązany psychologicznie do posiadanych spółek, szczególnie Atona i ciężko ci się z nimi rozstać. Proponuję zrobić generalną rewizję porfela (przez 2 lata hossy nieco się zmieniło). Nieśmiało sugeruję dwa kroki, zredukować Atona do zdrowych poziomów i wyrzucić lub doważyć spółki poniżej 15% udziału w porfelu. Nie chcę wymieniać konkretnych spółek bo każdy ma swój nos i nie śmiem twierdzić że mój ma lepsze wyczucie:) Skąd wziąłeś kasę na KPX, sprzedałeś coś czy masz jeszcze jakieś wolne środki?

To oczywiście tylko moje opinie, skonfrontuj je ze swoimi i potraktuj jako konstruktywną krytykę! :)
Aktualnie: MRB(100%)

Abner1984
0
Wysłane: 10 września 2010 21:35:06
Co do spółek które według Ciebie "nie mają potencjału" to faktycznie przymierzałem się już kilka razy do pożegnania z nimi. Ganta i Asseco chciałem sprzedać w pewnym momencie gdy obie spółki były wyżej i zwyczajnie zabrakło mi zdecydowania żeby się z nimi pożegnać. Teraz czekam z nadzieją że w końcu zaczną iść w górę (chociaż zdaję sobie sprawę że to raczej odległa perspektywa) i mam wrażenie że wiele okazji mi ucieka bądz uciekło...

Tauron? jak już wcześniej wspominałem chciałem pożegnać na debiucie ale się nie udało...ostatnio zaczął iść w góre i zdecydowałem potrzymać troche.

Anti nie omawiam nawet bo to "eksperyment" w moim portfelu którego nie opłaca sie obecnie ruszać i leży...

Co do przeważenia spółką z NC w moim portfelu to powiem że liczę na Atona. Wydaje mi się że tutaj kupiłem spółkę która dopiero będzie miała wyniki. Zastanawiałem się też na małym zmniejszeniem zaangażowania w Atona ale uważam że ostatni kwartał roku może przynieść parę ciekawych wydarzeń, jeśli okaże się że kurs będzie dalej w tych samych okolicach...wtedy się nad tym ponownie zastanowie. Wiem także że można było dużo lepiej zbalansować ten portfel...ale człowiek uczy się na błedach niestety:) i dzięki za słowa konstruktywnej krytyki, po to właściwie jest ten blog.salute

Na dziś to o co prosiłeś wygląda tak(społka - data zakupu - zmiana kursu):
AssecoPol 05/11/2009 -1,59%
Anti 05/01/2010 -22,54%
AtonHT 09/12/2009 15,84%
Gant 01/03/2009 32,01%
JW construction 09/12/2009 47,30%
Kernel 04/12/2009 52,68%
Kopex 02/09/2010 6,59%
Tauron 30/06/2010 8,38%

Abner1984
0
Wysłane: 17 września 2010 17:26:16
Zarówno dla szerokiego rynku jak i dla mojego portfela minione dni były całkiem udane...

W tym tygodniu strata/zysk mojego portfela odnotowała dosyć duży skok(porównując z ostatnimi tygodniami). Było to spowodowane głównie jednym dobrym dniu dla kursu spółki przeważającej u mnie, AtonHT. Był to ruch w góre bez jakiegoś znaczącego infa przy naprawdę sporym wolumenie. Dzień pózniej pojawiła się dobra wiadomość o zwiększeniu zaangażowania Funduszu w akcje spółki.

Dwie spółki w tym tygodniu osiągały, bądz nawet kończyły, swoje nowe maxymalne kursu - Kernel i Tauron. Reszta portfela nie zasłużyła sobie raczej niczym na wzmianke. Obecnie z 8 spółek 6 jest na plusie a 2(w tym odgrywająca marginalną rolę Anti) sa na minusie...

Na chwile obecna sytuacja wygląda to tak:
Aner1984 - 23,20%
WIG - 7,88%
WIG 20 - 4,06%

Abner1984
0
Wysłane: 13 października 2010 22:19:19
Dawno nie pisałem w tym wątku głównie z powodu ograniczonego czasu...

Trochę się "porobiło" w moim portfelu przez ten ostatni (prawie)miesiąc. W ciągu ostatnich dwóch tygodni WIG mnie przegonił głownie ze względu na zawirowania i dosyć niespodziewane(przeze mnie) wydarzenia na Aton'ie. Była i nadal jest to zdecydowanie przeważająca spółka w moim portfelu ale chyba czas na znaczne zredukowanie mojego zaangażowania w ten walor a co za tym idzie czas na znaczące przemeglowanie portfela...

Tak wiem pojawiały się liczne głosy na początku że zła struktura portfela że np. zamiast Aton'a dominować powinno AssecoPol. Prawda jest taka że naprawde wierzyłem i perspektywy dla Atona wydawały mi się bardzo ciekawe dlatego zdecydowałem się na taka strukture a nie inną(swoją drogą gdybym wtedy posłuchał rad o Asseco wyszedłbym na tym jeszcze gorzejblackeye ). Nawet nie chodzi o to że przestałem wierzyć w możliwośc sukcesu Atona i jego potencjał, po prostu za wiele niejasności i dziwnych wydarzeń miało miejsce ostatnio(szerzej napisałem o tym w wątku spółki). Być może wychodzę na dnie a być może będzie spadać dalej jednak zawiodłem się troche na działaniach spółki i prezesa...Nie straciłem jeszcze na tej inwestycji nic(poza czasem i nerwami w ostatnim tygodniu) więc poszukam okazji gdzie indziej chyba...

Więc pora na mała przemeblowanie w najbliższym czasie. Poważnie myślę nad tym aby część środków ze sprzedaży Aton'a zainwestować w kolejne "wielkie IPO". Na poprzednich dwóch poszło dobrze (planowany zarobek na PZU a Tauron ciągle obecny). O zmianach postaram się informaować na bieżąco jeśli czas pozwolisalute

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 18 października 2010 23:59:25
Jak tam Abner postępy w przemeblowaniu potrfela ? Dokonałeś już jakichś zmian czy na razie portfel nie uległ zmianie ?
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Abner1984
0
Wysłane: 19 października 2010 00:25:05
Masa napisał(a):
Jak tam Abner postępy w przemeblowaniu potrfela ? Dokonałeś już jakichś zmian czy na razie portfel nie uległ zmianie ?

Portfel został totalnie przebudowany. Ze starego portfela zostały 3 spółki (JWC, zredukowany troche TPE i KER).

AtonHT spółka ktora dominowała i z która wiązałem największe nadzieje została sprzedana z minimalnym zyskiem podczas ubiegłotygodniowych spadków. Dziś pozostał tylko malutki pakiet kupiony poniżej 4,60. Stanowi mniej niż 2% portfela (dokładnie 1,55%).

Jako że nie mam wiele czasu na bardzo częste śledzenie i wyszukiwanie atrakcyjnych spółek i handlowanie w średnimterminie szukałem metody żeby zainwestować w dłuższym terminie. Wybór padł na "Magiczną Formułę" Joella Greenblatta opisywaną w "Mała książeczka która podbija rynek". Dwa razy wcześniej dobrałem spółki do portfelu używając tej metody i oba wybory byly bardzo udane. JWC i KER obie wzrosły po około 50%

Przez weekend przeanalizowałem rynek według metod Greenblatta, pózniej przeanalizowałem "faworytów" wskazanych przez tą metodę i wybrałem/zakupiłem nastepujace akcje: PGF, PGD, MVP, MSP, INK, HBP, ETL, BLI. Metoda Greenblatta służyła jako pierwszy etap selekcji, następnie poczytałem/poanalizowałem troche spółkii dokonłem wyboru. Nie do końca kierowałem się płynnością spółek. Do tych spółek dołaczyl jeszcze ten malutki pakiet ATO i spółki które przetrwały czystkę w portfelu JWC, TPE i KER.

Od dnia dzisiejszego zacząłem prowadzić nowy "ranking vs WIG" (dla spółek które zostały w portfelu ceną zakupu jest cena zamknięcia z piątku). W przypadku dwóch poprzednich wyborów w ktorych posiłkowałem się tą metodą zanotowałem przyzwoite wzrosty dlatego jestem ciekaw jak to się potoczy tym razem.

Postaram się uzupełniać wyniki pod koniec każdego tygodnia. Jest jeszcze grono spółek które według rankingu Greenblatta jest ciekawa i pozostaja obserwowane: HEL, DEL (te dwie to nie tylko według Greenblattathumbright ) CPS

28zenek
0
Wpisów: 99
Wysłane: 29 października 2010 08:03:45
Do ABNERA,ale nie tylko;
ponieważ jestem tutaj nowy to zapytam,czy mógłbyś przybliżyć laikom tę metodę Greenblatta;sposób liczenia i ryzyko?
Pozdr

Abner1984
0
Wysłane: 29 października 2010 12:46:34

Najlepiej byloby gdybyś przeczytał sobie "The Little Book That Beats the Market". Jeśli nie masz na to czasu bądz chęci to uproszczony model Greenblatta można znalezć na wielu polskich stronach, tu masz przykład LINK. Powinno Tobie to przybliżyć tą metodę, w razie dalszych wątpliwości pytaj postaram sie pomóć(chociaż mi samemu do eksperta bardzo daleko) salute

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 29 października 2010 12:57:18
może daj jakieś podsumowanie jakie spółki, po ile procent portfela, Twój wynik, wig. Coś takiego jak na poprzednich stronach

Abner1984
0
Wysłane: 29 października 2010 13:01:58
Miałem w planie umieszczać takie podsumowanie raz na dwa tygodnie. Dziś mija drugi tydzień dla tego portfela więc zapewne wieczorem pojawi się małe podsumowanie.

28zenek
0
Wpisów: 99
Wysłane: 29 października 2010 15:50:55
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Spróbuję zabawić się i tą metodą.Mówią,że kto szuka nie błądzi.Think
Pozdrawiam

Abner1984
0
Wysłane: 29 października 2010 17:18:11
Po dwoch tygodniach notowań (od 18.10) sytuacja i skład portfela wygląda następująco:

Spółka/procent portfela/stopa zwrotu

JWC 5,64% -5,34% (spółke miałem wcześniej, ale w tym portfelu liczę po cenie zamknięcia z 15.10. Od dnia zakupu +44,55%)

KER 10,47% -3,47% (Tak samo jak w przypadku JWC. Od dnia zakupu +45,80)

TPE 11,33% +7,25% (Posiadam od IPO, +26,90)

PGF 7,99% -0,19%

PGD 10,98% 3,11%

MVP 8,79% -3,23%

MSP 8,29% 7,10%

INK 9,92% -0,75%

HBP 8,29% -2,94%

ETL 8,31% 0,06%

BLI 8,34% -9,78%

ATO 1,65% 7,67%

Całość Portfela -0,46%

Portfel vs WIG -1,39%

Abner1984
0
Wysłane: 2 listopada 2010 16:57:42
Dziś, ze względu na dopływ gotówki, dołączyły kolejne dwie spółki... MCI i HEL. Obie mają praktycznie taki sam udział w nowym portfelu ok. 7%...

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 3 listopada 2010 12:19:07
Z ciekawością czekam jak strategia Greenblatta sprawdzi się w Twoim przypadku. binky
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Abner1984
0
Wysłane: 13 listopada 2010 02:44:48
Po 4 tygodniach nowe portfolio przyniosło minimalny zysk 0,50%. W porównaniu z WIG'iem portfel nie spisywał sie narazie najlepiej - 3,18%.

Z 14 obecnie posiadanych spółek 5 jest na "plusie": JWC 0,06%, TPE 12,85%, MVP 17,60%, ATO 0,22%, HEL 9,18%.

Reszta jest na "minusie": KER 1,23%, PGF 0,71%, PGD 3,82%, MSP 2,75%, INK 1,76%, HBP 2,35%, ETL 3,26%, BLI 10,51%, MCI 8,54%

Dla trzech spółek stopa zwrotu liczona jest od dnia powstania tego portfolio. Od momentu zakupu papiery te osiągneły następujące wyniki JWC 52,79%, KER 49,18%, TPE 33,53%

Przez ostatnie dwie sesje bardzo pozytywnie(po ogłoszeniu wyników) zaskoczył mnie MVP. Na początku nadchodzącego tygodnia większość spółek portfelowych prezentuje swoje wyniki więc spodziewam się "znaczących ruchów" na niektórych spółkach.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 15 listopada 2010 11:21:51
Mam pytanko Abner. Jak długo masz zamiar trzymać w portfelu spółki JWC KER TPE ?
Czy nie myślałeś nad zrealizowaniem zysków jakie osiągnąłeś na tych spółkach i zainwestowaniu zarobionego kapitału w nowe pozycje celem powiększenia zysków ? Wiem że każdy ma swoją strategię ale widzę tutaj zysk rzędu +52,79% na jednej ze spółek a to muszę przyznać dość sporo :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Abner1984
0
Wysłane: 15 listopada 2010 11:42:42
Jeszcze nie zamierzam realizować zysków na tych trzech spółkach. Widzę ciągle dalszą perspektywe wzrostu ich kursu. TPE sądze że będzie jeszcze wyżej w dłuższym terminie, tak samo zresztą KER czy JWC. Nie razlizuje zysków jeszcz bo po prostu wydaje mi się że jeszcze jest miejsce na wzrosty...

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 grudnia 2010 14:36:43
No Abner mamy już Grudzień jak znajdziesz chwilkę czasu to przybliż nam jak wygląda Twój portfel na obecną chwilę ? Nadal posiadasz 14 spółek czy dokonałeś jakiś przetasowań ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

eicjrrlb
pieiztlw
fhdjeesl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syhmnnxa
uvzkqqrf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat