PARTNER SERWISU
ahfiaagt
2 3 4 5 6

Mój portfel długoterminowy...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 2 grudnia 2010 16:58:43
Wiem że już grudzień ale jestem na ostatniej prostej w przygotowaniach do pewnego ciężkiego egzaminu więc dosyć mało czasu ostatnio...

W portfelu bez zmian. Obiecuję że pod koniec weekendu postaram się zamieścić podsumowanie.thumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Abner1984
0
Wysłane: 5 grudnia 2010 21:09:22
Tak jak obiecałem zamieszczam podsumowanie...

Nie było podsumowań przez ostatnie kilka tygodni dlatego że 99% czasu pochłoneło mi przygotowanie do pierwszego etapu CFA... Jako że już po wszystkim mogę pisać więcejblackeye

Moje portfolio pozostało bez zmian jeśli chodzi o spółki. Jedyną zmianą od czasu ostatniego podsumowania było zwiększenie udziału ATO w całym portfelu. Na chwilę obecną zajmuje on 3,58% w całym portfelu.

Uwzględniając piątkowe ceny zamknięcia wynik moich spółek jest kiepski. Aktualnie notuję minimalną stratę - 0,91%. Jeszcze goorzej wygląda "pojedynek" z szerokim rynkiem - 3,23% w porównaniu z WIG'iem.

Z 14 spółek tylko 5 notuje wzrosty. Najlepiej prezentują się akcje HEL 13,04% oraz PGF 10,90%. Wśród spadkowiczów "liderami"blackeye są MSP 13,05%, HBP 11,18% oraz PGD 10,89%. MSP był przez moment jeszcze niżej i poważnie zastanawiałem się nad zrezygnowaniem z tych akcji. Po znacznych spadkach kurs jednak zaczął odbijać się w góre dlatego ciągle trzymam MSP. Z HBP zamierzam poczekać do ewentualnej decyzji Hiszpanów w sprawie potencjalnego przejęcia...

Jak widać w moim portfelu nie dzieję sie nic bardzo excytującego ostatnio. Jeśli pojawią się jakieś zmiany lub nowe pomysły poinformuję na bieżąco...salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 5 grudnia 2010 21:32:33
Dzięki za przedstawienie portfela. Faktycznie jest na minusie ale minus jest niewielki więc myślę że na koniec roku powinieneś wyjść na zielono (ogólnie oczywiście) choć sama końcówka roku może różnie się potoczyć. Niektórzy inwestorzy mogą się wysprzedawać by wyrobić sobie stratę bądź planowany zysk ale jeśli tak się stanie w styczniu myślę sytuacja powinna wrócić do normy. -0,91% nie wygląda tak tragicznie jak u mnie choć ostatni tydzień był dla moich inwestycji dobry z tym że u mnie głównie bierze za to odpowiedzialność BOMI.
Życzę powodzenia w dalszych inwestycjach.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Abner1984
0
Wysłane: 5 grudnia 2010 21:49:15
No właśnie śledziłem twój wątek i szkoda że jedna nietrafiona inwestycja ma aż taki znaczący wpływ na całość portfela... Też mam nadzieję że grudzień będzie udany zarówno dla mnie jak i całego rynku. Może będziemy mieli rajd swiętego mikołaja i próbe podpompowania indeksów w końcówce roku?love4 A może będzie zupełnie odwrotnie i odwrót od ryzyka jeszcze się pogłebi pod wpływem negatywnych informacji z któregoś PIIGS'a? Kto następny?Think ... napewno będzie ciekawie w końcówce roku.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 15 grudnia 2010 22:05:14
Abner

Jak sytuacja na froncie po rajdzie Mikołaja?wave

Abner1984
0
Wysłane: 19 grudnia 2010 23:44:03
Nie miałem dostępu do komputera więc dopiero teraz zamieszczam aktualna sytuacje u mnie...

Z tym rajdem Mikołaja to tak nie do końca u mnieblackeye

Ale od ostatniego podsumowania jest zauważalna poprawa. Obecnie po zielonej stronie jest więcej spółek niż po czerwonej. Wzrosty wyglądają tak:
HEL 17,39% PGF 13,83% TPE 13,51% ATO 8,71% KER 7,02% MCI 3,98% BLI 2,90% MVP 1,38%

JWC, KER & TPE od momentu zakupu, nie od początku tego portfela spisują się nastepująco 45,58% 61,66% 34,31%

A spadki tak:
PGD 19,85% MSP 11,68% HBP 5,88% JWC 4,67% INK 4,52% ETL 2,84%

Całość portfela jest na minimalnym plusie 1,15%, w porównaniu z WIG'iem portfel spisywał się tak 2,88%...

Ciągle tylko siedzę i obserwuję, nie planuje żadnych zmian jeszcze chociaż PGD jest bliski pożegnania się ze mnąblackeye

Abner1984
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 20:11:47
Skończył się rok dla mojego portfela(portfeli)...ten "nowy" przebudowany portfel w ciągu nieco ponad dwóch miesięcy nie zachwycił.

Na dziś zysk/strata portfela to 1,32% a w porównaniu z WIG'iem 3,48%.

Nie bylo żadnych zmian w składzie ale teraz zaczynam zastanawiać się czy nie pożegnać się z kilkoma najsłabszymi zakupami. Jeśli pojawią się jakieś nowe pomysły przedstawie je tutaj odrazu.

Mam nadzieje że w nowym roku wynik będzie dużo lepszy i tego samego życze Nam wszystkim:). Pierwszy dzień można by rzec "so far so good..."thumbright

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 3 stycznia 2011 20:20:33
ile Ty masz spolek?? binky

z taka iloscia trudno oczekiwac wielkiego oddalania sie od benchmarku [WIGu]...
Pytanie czy tego wlasnie oczekujesz?
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Abner1984
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 20:24:35
No faktycznie...zebrało się ich troche i zamierzam zredukować liczbę, pozmieniać troche...blackeye

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 3 stycznia 2011 20:42:39
Abner inwestujesz w spółki z NC? czy tylko rynek główny Cię interesuje?

Abner1984
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 20:58:48
Z NC to obecnie posiadam tylko AtonHT. Na początku bloga ta spółka miała dużo większy udział w całości jednak troche sie "zawiodłem" Aton'em i zredukowałem zaangażowanie... Ostatnio przez moment byłem bliski dodania 11BIT jednak ostatecznie się nie udało.

Abner1984
0
Wysłane: 7 stycznia 2011 12:58:42
Wczoraj korzystając z przerwy postanowiłem troszke pozmieniać i wystawiłem zlecenia. Pozbyłem się paru spółek a na innych zwiększyłem zaangożowanie za pozyskane środki.

Z moim portfelem pożegnały się następujące spółki:

JWC - w tym portfelu spółka straciła 13,72% a od momentu zakupu 31,76%. Wcześniej, jak była wyżej, wachałem sie pare razy nad sprzedażą jednak nie "udawało" się. Teraz pożegnałem się gdyż udział w portfelu był mniejszy od pozostałych i uznałem że 30% zysku nie jest złe.

BLI - spółka straciła u mnie 3,26%. Nadal wydaje mi się że jest na niej spory potencjał do zatobku jednak obawiałem się że trzeba będzie na to dłużej poczekać. Zdecydowałem więc przerzucić te środki gdzie indziej.

ETL - też nie uniknął sprzedaży. Przyniósł stratę rowną 7,98%.

PGD - Straciłem cierpliwość do tej spółki...16,31%. Myślę że poprawa sytuacji/wyników w firmie trochę potrwa...

MSP - strata 7,18%

Część pozyskanych ze sprzedży środków przeznaczyłem na zakup dodatkowych akcji TPE, HEL i PGF. Te trzy spółki mają teraz największy udział procentowy w portfelu.

Czekam jeszcze do końca dzisiejszej sesji na realizacje kolejnych zleceń.salute

Abner1984
0
Wysłane: 16 stycznia 2011 20:50:51
Po dwóch tygodniach nowego roku, i małej "restrukturyzacji", mój portfel nadal pozostaje po czerwonej stronie (od momentu założenia -18/10/10)blah5 ...

Obecnie w portfelu znajdują się (nazwa, zysk/strata, waga w portfelu):

KER 21,91% 10,62%

TPE 6,59% 12,48%

PGF 5,90% 22,98%

MVP 6,54% 6,82%

INK 3,07% 7,78%

HBP 12,06% 6,03%

ATO 0,22% 3,71%

HEL 4,52% 22,47%

MCI 5,90% 7,10%

W sumie te akcje obecnie dają 1,78%...jednak od momentu założenia portfela wynik jest dużo gorszy 2,16% i już przegrywa z WIG'iem o 5,33%...

W ostatnim tygodniu mocno zaważył na wyniku kurs HEL. Od momentu zakupu najsłabiej(z obecnie posiadanych) spisuje sie HBP. Przyznam że po cichu liczyłem na znacznie inne warunki wezwania na akcje, teraz zamierzam potrzymać chwilę jeszcze i zobaczyć co będzie. Posiadam jeszcze trochę gotówki...rozważam zwiększenie zaangażowania w MCI i HEL (jeśli troche spadną jeszcze...)salute

bB86
1
Wysłane: 16 stycznia 2011 21:20:21
Cytat:
Jest to portfel długoterminowy i dla każdej spółki mam swój target - cenę którą chciałbym osiągnąć. Wiekszość spółek dobierałem na podstawie analizy fundamentalnej z paroma wyjątkami (Kernel - zastosowałem metode opisana w "little book that beats the market" AtonHT - lektura forum i analiza spółki i GANT - "odziedziczony" w portfelu)

Jak to zwykle na giełdzie bywa przez pierwszy cykl.. Założenia sobie a praktyka sobie ;)
Miotasz sie paskudnie, na dobra sprawę chyba sam nie wiesz czego oczekujesz od swoich spółek, ile ich ma być, jak powinny sie zachowywać w pośrednim scenariuszu, a jak mogą sie zachowywać w złym scenariuszu. W ogóle nie widzę tu realizacji zaleceń Greenblatta.

No i wyciagasz wnioski na podstawie zachowania kursu co jest zaprzeczeniem podejścia długoterminowego-fundamentalnego ;)
Niewykluczone, ze warto żebyś sie dowazyl ETF' ami, zmniejszył udziały w swoich spółkach i poświęcił kolejny rok, może dwa na dalsza naukę analizy mikroekonomicznej, branżowej i przede wszystkim historii giełdowej (jak zachowanie kursu może w długich okresach nie iść w parze z fundamentami, jak inwestorzy na swą zgube ulegają emocjom etc.) albo przerzucil sie na strategie srednioterminowe, może techniczne, nie wiem.

Jeśli będziesz dalej niekonsekwentny i co chwile porównywal sie z WIGiem to będziesz skazany na przegrywanie z indeksem albo wręcz wyczyszczenie konta.

Trzeba wziąć sie w garść i obrać priorytety, i przede wszystkim ciągła nauka
:)

Abner1984
0
Wysłane: 16 stycznia 2011 22:46:18
Dziękuje za Twoją opinie i konstruktywną(mam nadzieje że taki rezultat odniesie) krytykę.

Jeśli chodzi o metode Greenblatta to faktycznie brak konsekwencji, powinienem był pozbyć się spółek które "zawodły" po przeanalizowaniu dłuższego okresu. Jednak główną motywacją przy ostatniej redukcji była chęć zmniejszenia ilości różnych spółek. Zrezygnowałem z ych które w danej chwili zawodziły, możliwe że w perspektywie np 12 miesięcy okaże się to błedną decyzją. Obecnie posiadanych spółek nie zamierzam ruszać przez dłuższy czas (tak i teraz chcę być konsekwentny). Wracając do Greenblatta to wybierając spółki opierałem sie na głownych założeniach jego selekcji. Jedynie TPE i ATO nie były uwzględnione na podstawie tamtej selekcji.

Dopiero rok "inwestowania" za mną...zdaję sobie sprawę że zaczynałem w dobrym do tego okresie i pewnie dlatego głównie skończyłem 12 miesięcy na plusie. Z Wigiem to tylko porównanie pokazujące portfel na tle szerokiego rynku...nie zwracam na to aż takiej wielkiej uwagi każdego dnia. Dzięki jeszcze raz za rady i staram się ciągle uczyć - zresztą codzień dowiaduje się czegoś nowego...

bB86
1
Wysłane: 17 stycznia 2011 10:58:48
Spoko, jesli bedziesz chcial to zawsze mozesz liczyc na jakies wskazowki ode mnie ;-)

Chociaz na tym forum pewnie uchodze za najbardziej skrajnego AF'owca, wiec przestrzegam przede mna ;)
Z Greenblatta, jesli znasz angielski polecam tez jego juz bardziej zaawansowana pozycje, You can be a stock market genius, ale z tym nie musisz sie spieszyc :)
Edytowany: 17 stycznia 2011 10:59

Abner1984
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 01:17:47

Mam dokładnie te same problemy...a Wy?

Abner1984
0
Wysłane: 5 lutego 2011 11:55:34
Kolejny tydzień za moim portfelem, już 15. Od początku portfel jak do tej pory przyniósł mi 4,27%. Nie jest to wynik który chciałbym widzieć ale nie przejmuje się tym zbytnio gdyż patrze na to w dłuższej perspektywie. Na chwilę obecną nie przewiduje zmian w składzie, no chyba że wydarzy się jakaś katastrofa albo nagle będe potrzebował gotówki. Dopiero mniej więcej po roki, od założenia portfela, zrobie większy przegląd portfela i być może pożegnam/zmienię kilka spółek.

Ostatnie tygodnie były troche rozczarowujące, głównie za sprawą Helio i troche mniej Tauronu. Jak co tydzień zadowolony jestem z Kernela i PGF. Ukraińska spółka po raz kolejny osiągneła, coprawda w ciągu dnia - nie na zamknięciu, maxyma roczne (i o ile się nie myle także historyczne). Coraz bardziej prawdopodobne wydaje się szybkie wejścietej spółki do Wig20. Po PGF spodziewam się także wzrostów po ogłoszeniu kolejnych raportów.

Jednym słowem u mnie - Nuda, nie to co na Petrolublackeye

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 5 lutego 2011 16:50:55
Jesli moge ci cos poradzic to zmniejsz liczbe spolek. Tak jak ktos pisal juz wczesniej, nie osiagniesz o wiele lepszej stopy zwrotu niz szeroki rynek majac ich w portfelu tyle.

Abner1984
0
Wysłane: 6 lutego 2011 21:28:49
Dzięki za porade... Zmniejszyłem ostatnio już liczbę posiadanych spółek i chyba w obecnej chwili zostawię portfel bez zmian. W sumie to już kolejna rada w moim temacie sugerująca zmniejszenie liczby spółek... Ciekawą sprawą jest wynik ankiety na temat liczby spółek w portfelu Stockwatch'era... ANKIETA, gdzie zdecydowana większość przypada na przedział 4-10...Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

rruezela
aoksrsaw
bxiyunig
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
renkvlrb
wtbmcrmu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat