PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
4 listopada 2010 22:26:16
przy kursie: 16,30 zł
I znowu to niezadowolenie z gazu... A Markisa? ;-) Pożyjemy, zobaczymy, a tymczasem dorzucę jeszcze coś o rynku gazu w Azji - tutaj, jak widać grają najwięksi, więc może jednak jakaś wartość w nim jest, co? Sorry, że znów po angielsku. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Exxon Sees Significant Prospects for Asian Gas Growth (Copyright © 2010 Energy Intelligence Group, Inc.) International Oil Daily Thursday, November 4, 2010 Exxon Mobil sees a great future for gas in Asia, where LNG imports could potentially double over the next 20 years. Despite problems such as low prices and lack of infrastructure, there is significant scope for long-term growth in gas consumption, Linda Ducharme, senior vice president, Asia-Pacific and Africa, of Exxon's gas and power marketing division, told International Oil Daily this week. Asian [natural gas] demand growth is going to double between now and 2030 and it's growing at 4% per year. In five years it's going to be the biggest regional market, she said. By 2020, Exxon reckons Asian gas demand will reach 83 billion cubic feet per day. It estimates indigenous output will total 56 Bcf/d, of which 50 Bcf/d will be conventional gas and the rest unconventional -- shale gas, coalbed methane (CBM) and tight gas. Another 7 Bcf/d of pipeline imports should flow into the region -- mainly China -- from the Caspian and Russia, while LNG supplies could potentially exceed 27 Bcf/d, or 202 million tons per year. By 2030, overall Asian gas demand will reach nearly 111 Bcf/d, with conventional gas supplies totaling over 53 Bcf/d and unconventional gas sources 16 Bcf/d. That will leave room for about 47 Bcf/d of imports, of which 36 Bcf/d -- or 270 million tons/yr -- could be LNG. Asian buyers currently import about 120 million tons/yr of LNG. Right now, Exxon participates in LNG projects globally with gross capacity of 65 million tons/yr and is competing to penetrate Asia, China in particular. Rivals include Royal Dutch Shell, which will likely become China's biggest LNG supplier through a CBM venture with PetroChina in Australia. Chevron has moved away from the lower-growth European and North American markets and is now targeting Asian sales from its giant Wheatstone and Gorgon projects in Australia. Ducharme said the benefits of gas for the region are clear. Gas produces 62% fewer power-sector emissions than coal, and the cost of building new gas-fired baseload plants is roughly competitive with new coal-fired capacity. "Coal has a slight advantage, but ... when you then apply a cost of carbon on that, gas becomes [the] favorite and you end up with an environmental advantage which certainly helps in places like China." But she admitted that marketing gas in Asia is very different from marketing it in the West. "You can market gas for a day or for a month [in the US and Europe]. In Asia, gas marketing gets involved in a project very early on. In a lot of cases the project isn't going to go until there is a market for it to go to. That's why we have a growing presence here." By Song Yen Ling, Singapore
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
4 listopada 2010 22:37:17
Redface napisał(a):Witam, Macie jakieś przemyślenia na ten temat? Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Tak, oni podali komunikat. Kropka. KOV nic nie podaje. Oczywiście doceniam dobrą wolę, aluzyjne niedopowiedzenia bo inaczej nie można, ale to nie o to chodzi. O postępach i perspektywach dowiadujemy się z raportów i prezentacji okresowych AED i Tap gdzie jest całkiem sporo informacji. Prezes AED też coś nie coś dorzucił w Hongkongu. AED i TAP mają spadające kursy bo jak ktoś się wczyta w sprawozdania to widać, że zarówno AED i Tap nie mają gwiazd w aktywach. Ale generalnie chwalą się perspektywami. Lepsze to niż spadający kurs i cisza - to KOV. EDIT: A dodam sobie coś jeszcze. Słaba polityka informacyjna to kwintesencja Oila. Niestety na fali obecnej sytuacji mam wrażenie, że idziemy tą samą drogą. Teraz oczywiście już nie ma sensu nic podawać nowego, poczekamy do raportu, ale jak nic tam nie będzie sensownego, to raczej będzie mocnijsza zwała, puszczą SL i mali klasycznie stracą, grubasy odkupią. Wtedy nazwisko Kulczyk też straci swój nimb sukcesu. Można było od razu przyjść prywatnie po kasę do grubasów i podarować sobie giełdę. Wtedy obyłoby się w ogóle bez raportów i wysłuchiwania jakichś leszczy. Pan Jan może być już na etapie perspektywy 2015 z grupą Enea+kov+lotos+grube sianko, ja jestem z moją kasą tu i teraz w XI 2010.
Edytowany: 4 listopada 2010 22:51
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 listopada 2010 22:59:43
Exar napisał(a): Tak, oni podali komunikat. Kropka. KOV nic nie podaje. Oczywiście doceniam dobrą wolę, aluzyjne niedopowiedzenia bo inaczej nie można, ale to nie o to chodzi. O postępach i perspektywach dowiadujemy się z raportów i prezentacji okresowych AED i Tap gdzie jest całkiem sporo informacji. Prezes AED też coś nie coś dorzucił w Hongkongu. AED i TAP mają spadające kursy bo jak ktoś się wczyta w sprawozdania to widać, że zarówno AED i Tap nie mają gwiazd w aktywach. Ale generalnie chwalą się perspektywami. Lepsze to niż spadający kurs i cisza - to KOV.
No tak, bo przecież KOV nie podał komunikatów o M-19 i Markisa-1... Nie rozumiem... Wolicie nachalny marketing niż wyważone opinie? Tak a propos ciszy - zrobiłem małe podsumowanie naszych komunikatów o pracach: październik - 5; wrzesień - 4; sierpień - 3; lipiec- 2; czerwiec - 3; maj - 1. Czy to mało? O postępie prac i my dowiadujemy się - w Brunei - od operatora. Tak działa ten biznes. Tak czy inaczej: porozmawiajmy o faktach: do tej pory zrobiliśmy w sumie sześć odwiertów - dwa na Ukrainie i cztery w Brunei. Success ratio = 100%, na tym etapie wiedzy, oczywiście. Spółka relacjonuje bardzo dokładnie swoje poczynania, fakt - nie zioniemy hura-optymizmem. Reakcja rynku: jesteśmy kilkanaście procent poniżej ceny IPO, kiedy nie było ani jednego odwiertu. Hmmm... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
4 listopada 2010 23:12:40
[quote=Redface] ... Według mojej wiedzy jeszcze nie należy włączać stopera.
zatem będziemy oczekiwać na sygnał w tym i temu podobnych przypadkach, myślę że jest to wskazane, aby uniknąć podejrzeń co do równego dostępu do informacji jak to miało miejsce w końcówce września
Panie Jakubie, czy istnieje mozliwość, aby przychody z Ukrainy zapewniły finansowanie założonych prac poszukiwawczych , a jeżeli tak to pi x drzwi jaki musiałby byc poziom wydobycia?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
4 listopada 2010 23:17:05
Panie Prezesie A może by tak info o jakimś grubszym inwestorze zainteresowanym pakietem akcji, albo o uzyskaniu kredytów na dalszą działalność. Takie infa(jak w przypadku Aureliana, jak się nie myle) także potrafią zdziałać cuda, no i szybko ucinają spekulacje o niekończącym się dodruku akcji - największej zmorze wszystkich nafciarzy w Polsce  .
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
4 listopada 2010 23:28:21
@ Redface Może to faktycznie kwestia niehurraoptymistycznej polityki informacyjnej. Ok, wybór firmy. Dziwi mnie jednak brak spójnej (tak odbieram) polityki wśród partnerów. Pracujecie razem, razem macie wydobywać potencjalną rope, a nie jesteście w stanie osiągnąć konsensusu w sprawie 'poziomu optymizmu'? W AED jest największy (już pojawiają się plany na wydobycie gazu), Tap mniejszy, Kov - neutralnie. Ogólnie no offence, zaparkowałem w Kov na długo i wierzę, że pójdzie w górę, ale jak nie - cóż każdy ma jakiś tam próg bólu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 listopada 2010 23:30:07
MaximusMinimus napisał(a):Panie Prezesie A może by tak info o jakimś grubszym inwestorze zainteresowanym pakietem akcji, albo o uzyskaniu kredytów na dalszą działalność. Takie infa(jak w przypadku Aureliana, jak się nie myle) także potrafią zdziałać cuda, no i szybko ucinają spekulacje o niekończącym się dodruku akcji - największej zmorze wszystkich nafciarzy w Polsce  . A czy Wy myślicie, że myśmy już tak zupełnie się z choinki urwali? ;-) Pracujemy nad różnymi możliwościami finansowania dalszej działalności, przykładem niech będzie - kompletnie przez rynek zignorowana - informacja o farmout w Syrii. W grę wchodzą także inne możliwości, o których już wspominaliśmy, na przykład dług/kredyt - to w przypadku, gdy firma ma rezerwy - a te mamy póki co na Ukrainie. I tu prace trwają. Ale po kolei - najpierw nowy szacunek rezerw z RPS. 'Dodruk' akcji pewnie będzie konieczny - ale przede wszystkim na zagospodarowanie złóż, a to chyba robi różnicę, prawda? No i może kiedyś dożyjemy chwili, w której - obdarzeni zaufaniem inwestorów wynikającym z dotychczasowego track record - będziemy mogli liczyć na pewną pulę na nowe projekty? Pomarzyć dobra rzecz :-) Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
4 listopada 2010 23:41:53
Redface napisał(a):MaximusMinimus napisał(a):Panie Prezesie A może by tak info o jakimś grubszym inwestorze zainteresowanym pakietem akcji, albo o uzyskaniu kredytów na dalszą działalność. Takie infa(jak w przypadku Aureliana, jak się nie myle) także potrafią zdziałać cuda, no i szybko ucinają spekulacje o niekończącym się dodruku akcji - największej zmorze wszystkich nafciarzy w Polsce  . A czy Wy myślicie, że myśmy już tak zupełnie się z choinki urwali? ;-) Pracujemy nad różnymi możliwościami finansowania dalszej działalności, przykładem niech będzie - kompletnie przez rynek zignorowana - informacja o farmout w Syrii. W grę wchodzą także inne możliwości, o których już wspominaliśmy, na przykład dług/kredyt - to w przypadku, gdy firma ma rezerwy - a te mamy póki co na Ukrainie. I tu prace trwają. Ale po kolei - najpierw nowy szacunek rezerw z RPS. 'Dodruk' akcji pewnie będzie konieczny - ale przede wszystkim na zagospodarowanie złóż, a to chyba robi różnicę, prawda? No i może kiedyś dożyjemy chwili, w której - obdarzeni zaufaniem inwestorów wynikającym z dotychczasowego track record - będziemy mogli liczyć na pewną pulę na nowe projekty? Pomarzyć dobra rzecz :-) Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Co by nie mówić ja i tak "kocham" KOV, tak jak kiedyś EXBUD. Tam zarobiłem wiedząc o spółce tyle, co widziałem w telewizyjnym reportażu. Wystarczyło mi, że popatrzyłem na prezesa Zaraskę i ...mu uwierzyłem. Teraz jest tak samo z p. Kulczykiem, a dodatkowym atutem dla mnie jest to, że urodził się w Bydgoszczy. Trochę to śmieszne i naiwne, ale podtrzymuje mnie na duchu. Wiem (wierzę), że się nie zawiodę. To coś na wzór "kobiecej" intuicji, ale w męskim wydaniu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 listopada 2010 23:41:56
drokom napisał(a): Panie Jakubie, czy istnieje mozliwość, aby przychody z Ukrainy zapewniły finansowanie założonych prac poszukiwawczych , a jeżeli tak to pi x drzwi jaki musiałby byc poziom wydobycia?
To byłoby zupełne gdybanie 'pi-razy-oko', a spółka publiczna na coś takiego nie może sobie pozwolić. Powiem tak: w krótkim terminie - czyli horyzont 2011 - nie. W dłuższym - oczywiście - właśnie taki jest nasz plan, to dlatego kupiliśmy KUB-Gas - żeby mieć źródło cash-flow. No, ale nie będzie to takie źródło, które mogłoby poza Ukrainą jeszcze w pełni finansować prace na innych 'odcinkach' - na przykład w Brunei. Ale tam mamy nadzieję mieć - w perspektywie kilkunastu miesięcy - potwierdzone przez ekspertów pierwsze rezerwy. To z kolei mogłoby firmie zapewnić 'zdolność kredytową'. Itd. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-10-14 Wpisów: 11
Wysłane:
4 listopada 2010 23:47:04
Moim zdaniem ostatnie informacje były okazją do zamknięcia pozycji. Gdyby coś było na rzeczy nie mielibyśmy frywolnego spadku kursu. Ponadto, moim zdaniem poprzez forum naganiamy się wzajemnie na projekt KOV... ..a projekt KOV dopóki nie pokaże zysków, nie przyniesie przyzwoitego zwrotu z inwestycji..
Dobranoc
Edytowany: 4 listopada 2010 23:57
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
4 listopada 2010 23:58:05
trochę mnie śmieszy ciągłe negatywne nastawienie do spółki na forum, Wiceprezes przekonuje Was (nas) że to świetny interes a Wy ciągle tylko smęcicie. nie będzie zysków z dnia na dzień, poczekajmy.
pytanie do p. Janusza: czy ewentualny dodruk planowany jest na pierwszy kwartał 2011r. czy dalej? czy akcje pójdą w czyjeś ręce czy z prawem poboru? czy KI planuje zmniejszyć po 15.11 zaangażowanie w spółce KOV, chcoć to ostatnie pytanie jest zupełnie retoryczne. kto by sprzedawał poniżej ceny emisyjnej...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
5 listopada 2010 08:41:04
Redface napisał(a):[quote=drokom] [...] No, ale nie będzie to takie źródło, które mogłoby poza Ukrainą jeszcze w pełni finansować prace na innych 'odcinkach' - na przykład w Brunei. Ale tam mamy nadzieję mieć - w perspektywie kilkunastu miesięcy - potwierdzone przez ekspertów pierwsze rezerwy. To z kolei mogłoby firmie zapewnić 'zdolność kredytową'. Itd. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ A jeszcze kilka tygodni temu mowil Pan o pierwszych potwierdzeniach w Burnei na przełomie roku 2010/2011.... a to ozancza ze po publikacji wynikow spolki - jakie by one nie były, i jakiejs bardziej szczególowej informacji z Ukrainy kurs akcji nie będzie sobie radził zbyt dobrze... (kierunek jak najbardziej poludnie) ...po tej wypowiedzi mam coraz wiecej obaw o słuszność swojej decyzji w sprawie zakupu akcji tej spółki.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
5 listopada 2010 09:13:34
Do Hazard Myślę, że źle interpretujesz słowa prezesa. Przeczytaj uważnie wszystkie wypowiedzi wstecz. Wyniki testów potwierdzające wielkość złóż i decydujące o ich komercyjnym zastosowaniu będą znane na przełomie 2010/2011 (początkowo miał to być przełom września i października 2010 ale wg słów prezesa i raportów AED i TAP ... mamy co testować). Za kilka miesięcy ale już po wynikah testów niezależni eksperci dokanają ponownego oszacowani złóż co będzie miało wpływ np. na zdolność kredytową spółki i oficjalnie zwiększy to jej posiadane zasoby. To samo teraz będzie na Ukrainie (RPS).
Jak na razie KOV od debiutu wykonał 6 odwiertów i 6 potwierdziło obecność węglowodorów. Tu potrzeba czasu i cierpliwości ale myślę, że mając już obecną wiedzę zarząd KOV mógłby się pokusić o podanie oficjalnego komunikatu, który podbije kurs akcji. Moim zdaniem oczekiwanie poniżej ceny debiutu po prostu źle wpływa na morale akcjonariatu. Jakbyśmy dziś mieli cenę 2-2,5zł jestem w 100% pewien, że nastroje były by zupełnie inne.
Do Pana J.Korczaka: Jedno co muszę sprostować do swojej wcześniejszej wypowiedzi Panie Jakubie, to zarzut ciszy ze strony KOV. Oczywiście nie miałem na myśli, że KOV nie podaje nam informacji bo tutaj za politykę informacyjną macie ode mnie 5+. Miałem raczej na myśli stosunek zarządu KOV do pojedynczych wyników, bowiem w tej kwestii zachowujecie daleko idącą powściągliwość przy jednoczesnym optymistycznym nastawieniu partnerów w Brunei. Myślę, że warto to uspójnić bo z obserwacji nastrojów moim zdaniem jest to źle odbierane przez rynek, który cały czas patrzy przez pryzmat Petrolinvestu (niestety).
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcany nam czas :)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
5 listopada 2010 09:41:50
Krzysiek9 napisał(a):Do Hazard Myślę, że źle interpretujesz słowa prezesa.[...]Jakbyśmy dziś mieli cenę 2-2,5zł jestem w 100% pewien, że nastroje były by zupełnie inne.
W takim razie uprzejmie przepraszam. Co do ceny -rzeczywiście, osobiście nie marudziłbym wogle gdyby cena akcji oscylowała odrobine powyżej ceny debiutu (1,9-2 zl). Ale jest to co jest i puki co bardzo ciezko o optymizm- patrzac na reakcje rynku na dotychczasowe informacje... to mam wrazenie że nie zaleznie od ogłoszen w tym/następnym miesiącu albo zamprozilem kapitał na bardzo, bardzo długo albo powinienem zacząć godzić sie ze stratą. C'est la vie. Krzysiek9 napisał(a): Do Pana J.Korczaka: [...]Miałem raczej na myśli stosunek zarządu KOV do pojedynczych wyników, bowiem w tej kwestii zachowujecie daleko idącą powściągliwość przy jednoczesnym optymistycznym nastawieniu partnerów w Brunei. Myślę, że warto to uspójnić bo z obserwacji nastrojów moim zdaniem jest to źle odbierane przez rynek, który cały czas patrzy przez pryzmat Petrolinvestu (niestety).
Podpisuję się pod tym. Taka nieskoordynowana rekacja powoduje tylko zwiekszoną podejżliwość -> czy to w mediach czy wśród aakcjonariuszy/potencjalnych akcjonariuszy (special thanks to Petrol  ).
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
5 listopada 2010 10:17:52
Redface napisał(a): Tak czy inaczej: porozmawiajmy o faktach: do tej pory zrobiliśmy w sumie sześć odwiertów - dwa na Ukrainie i cztery w Brunei. Success ratio = 100%, na tym etapie wiedzy, oczywiście. Spółka relacjonuje bardzo dokładnie swoje poczynania, fakt - nie zioniemy hura-optymizmem. Reakcja rynku: jesteśmy kilkanaście procent poniżej ceny IPO, kiedy nie było ani jednego odwiertu. Hmmm...
Nie narzekaj. Należy się kara za to że wyniki testów miały być "na przełomie września i października" (sam tak informowałeś w połowie sierpnia). Rynek nie jest głupi, zwłoka w podawaniu takich informacji sugeruje złe wieści. Ale nie przejmuj się moimi opiniami, bo jestem tak kontrowersyjny  że kierownictwo portalu usunęło mnie już ze wszystkich pozostałych wątków. Może dzisiaj usunie mnie z tego, więc na wszelki wypadek się żegnam. [WD: konto discopolo zostało zablokowane - nikt nie ma tu czasu na walkę z DonKichotem]
Edytowany: 5 listopada 2010 12:38
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
5 listopada 2010 10:40:59
a mnie nurtuje takie pytanie : skoro w Brunei jest ropa i gaz to dlaczego wielcy gracze w tym biznesie, którzy operują miliardami dolarów, nie kupią poprostu w wezwaniu np. po 3 zł wszystkich akcji kov. Uzyskaliby w ten sposób tani dostęp do dużych złóz gazu i wszystko na to wskazuje także ropy, gdzie nie trzeba wielkich nakładów na komercjalizację bo wszysto jest w zasadzie na wyciągnięcie ręki. 200 mln akcji ( bo zakładam że KI nie sprzeda swoich) x 3 zł to tylko 400 mln dolarów.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
5 listopada 2010 11:02:13
Ciekawi mnie jedno. Mimo potwierdzonych złóż w Brunei i rosnącym wydobyciu na Ukrainie (wg moich obliczeń za III kw. powinno być około 153 tys. m3 gazu dziennie) spółka powinna byc wymarzonym celem dla wszelakiej maści grubych inwestorów. Niekoniecznie polskich. Tu już praktycznie nie powinno być free floatu. Dla nas perspektywa czekania roku to bardzo długo, oni mogą czekać nawet i 5 lat. A jednak brak zainteresowania....
|
|
Wysłane:
5 listopada 2010 14:25:25
Pytanie do Pana Jakuba:
Wspominał Pan, że zapominamy o odwiercie Markisa-1 w Brunei, gdzie natrafiliście na potencjalny 29m słup ropy naftowej. Oczywiście wielkość złoża będzie znana po testach jednak mnie chodzi o to, czy wiecie już lub macie przypuszczenia jakie są wymiary (oprócz wysokości) warstwy, w której znaleźliście ten 29m pokład ropy?
|
|
Wysłane:
5 listopada 2010 14:32:43
Odnośnie niezadowolenia z gazu wśród niektórych akcjonariuszy też tego nie rozumiem. Przykładowo w raporcie AED mamy następujące informacje:
Odnośnie samej struktury Lempuyang:
Current estimates of the most likely recoverable resources associated with the Lempuyang structure are approximately 240 billion cubic feet (Bcf) of gas. This will be better defined after flow testing the well.
Po przeliczeniu mamy następujące wartości:
Wielkość złoża [cf] 240 000 000 000,00 Wartość złoża USD $1 824 000 000,00 Wartość złoża PLN 5 107 200 000,00 zł Wartość na akcję USD $4,54 Wartość na akcję PLN 12,72 zł
Odnośnie całego Southern Development Area:
Further, AED has identified a number of additional leads and prospects through its interpretation of the 3D seismic acquired in 2009. The leads and prospects over the Southern Development Area have an estimated, total-most-likely resource of approximately one trillion cubic feet (Tcf) of gas (unrisked).
Wielkość zasobów [cf] 1 000 000 000 000,00 Wartość zasobów USD $7 600 000 000,00 Wartość zasobów PLN 21 280 000 000,00 zł Wartość na akcję USD $18,93 Wartość na akcję PLN 53,00 zł
Przy założeniach: PLN/USD 2,80 zł Ilość akcji 401 503 330 7,60USD / 1000 cf
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
5 listopada 2010 15:55:21
W powyższych wyliczeniach należy jeszcze uwzględnić 40% udziału KOV w bloku L i wówczas wyglądałoby to następująco:
Odnośnie samej struktury Lempuyang: Wartość na akcję PLN 5,09 zł Odnośnie całego Southern Development Area: Wartość na akcję PLN 21,20 zł
I takie wartości wyglądają na dość realne w odniesieniu do kursu KOV.
Wspomnę jeszcze o zadziwiającej wprost korelacji odnoście informacji Pana Korczaka dotyczącej trzykrotnego wzrostu kursu Loon Energy
|
|