PARTNER SERWISU
tjfdzwfa
drokom

drokom

Ostatnie 10 wpisów
Na 107 to wg mnie jest dolne ograniczenie kanału spadkowego. Mieliśmy wyjście i powrót do niego po odbiciu od psychologicznej bariery 100. To mogła byc typowa pułapka. Krewa, jak sądzisz?

https://imgur.com/a/LZ6thte
https://imgur.com/a/Jj0Bfgw

Jeżeli już rzucamy liczbami to proponuję bardziej dokładne spojrzenie na całość.
Po uwzględnieniu szacunków za Q3 i uwzględnieniu umorzenia akcji P/E=1,6

Wrzuciłeś Mateuszu tylko jeden przykład dla porównania, a...

P/E TopGlove - 2,82
Hartalega - 4,3
Supermax - 1,51
Kossan - 2,10

a jeżeli już chcemy porównań do firm globalnych to P/E takiej Hartalegi czy TopGlove przed pandemią oscylowało wokół 40.
Wnioski jakiekolwiek są niech każdy sam wyciągnie.

Dla mnie swoistym testem wiarygodności będzie zachowanie zarządu po zakończeniu okresu zamkniętego.
Wszystkie zaskórniaki powinny pójść na dokupienie akcji przy tym ich poziomie:)

Wszystkim chyba sprawia trudność wyceny wartości spółki w oparciu o przewidywane zyski po pandemii. Raczej większość się zgadza z tym, że ten rynek już nie wróci do tego co było, a zapotrzebowanie będzie rosło. Jak sprawdziłem taka Hartalega była notowana w latach 2016-2019 przy wskaźniku P/E w zakresie 30-48. Przy założeniu zysku na poziomie 150mln w 2023 (co jest i tak wartością mniejszą od konsensusu, który pojawił się na jednym z portali) i przyjęciu wskaźnika wskaźnika P/E=30 daje cenę akcji na poziomie 90% wyższym od obecnej po przewidywanym skupie akcji i ich umorzeniu. Co sądzicie o takim podejściu?

anty_teresa napisał(a):
Jasne. Gotówka też odpłynęła. Ale tam na rachunkach bieżących i depozytach ON było 14 mld na 46 całkowitych zobowiązań wobec klientów. Mniemam, że lokaty jednak poszły w ruch.

to oczywiste, te dane poznamy za jakis czas, natomiast straty wizerunkowe sa na tyle duze, ze spora czesc przede wszystkim przedsiebiorcow, jednostek samorzadowych itp. zabrala/zabierze gotowke z bankow LC, tak naprawde nie potrafimy ocenic jakim kosztem odbywa sie utrzymanie wskaźnikow

anty_teresa napisał(a):
Akurat w IV kw. Koszty finansowania nie powinny być wysokie. Zrywając lokaty ludzie je likwidujący pozbawili się odsetek, nawet tych naliczonych we wcześniejszym kwartale. Gorzej będzie w I kw. br., kiedy oferowane było 3,8 proc. To wystrzał o prawie 1 pp ponad dotychczasowy poziom. Ale ten problem zniknie już w II kw. Lokaty są 3m a bank obecnie oferuje 3,2 proc. czyli tyle ile przed runem

odpływ środków dotyczył chyba również tych na rachunkach bieżących, czy się mylę?
jeżeli tak, to bank oferując tak oprocentowane lokaty aby spełnić wskaźnik pokrycia płynności poniósł spore straty, to by również tłumaczyło utrzymywanie nadal wysokiego % (dzisiaj 3,4)

NerfMe napisał(a):
Rozumiem powagę sytuacji, jak chyba każdy z poszkodowanych, natomiast taka propozycja jest chyba nierealna. Potrzeba by było osoby, której naprawdę zależy na tym by jak najwięcej poszkodowanych odzyskało jak najwięcej pieniędzy.

Tymczasem czas upływa, a pieniędzy w Getbaxk ubywa...

Bardzo fajny artykuł o tym jak to było w USA w przypadku Madoffa. Może oodesłać tym politykom taki pomysł?

raczej nierealne Shame on you przy obecnej władzy, idąc tym tropem należałoby pogrzebać również w SKOK skoro banki muszą odprowadzać haracz na BFG

www.bankier.pl/wiadomosc/Pieni...

polecam do poczytania

subiektywnieofinansach.pl/10-l...

Nie jestem ekonomistą, ani prawnikiem i nie wiem czy to co napiszę poniżej jest możliwe do zrealizowania, ale czas chyba najwyższy, aby państwo zaangażowało w problem, bo na razie to każdy przeciąga linę na swoją stronę , a rozwiązania problemu nie widać, przy tym nie wiadomo czym to wszystko się skończy. Czy nasz rząd mógłby podejść do tematu, kierując się wyłącznie rachunkiem zysków i strat dla państwa, akcjonariuszy, obligatariuszy. Czy mógłby rozważyć dwie opcje?

Opcja 1: Upada/restrukturyzowany jest (tak jak teraz) GBK, nacjonalizowane są IDA oraz GNB
Opcja 2. Państwo przejmuje GBK i zobowiązania na siebie , umożliwia dalsze funkcjonowanie GNB i IDA przy założeniu, że szkody wynikające z misselingu są naprawione przez bank, a w radach nadzorczych pojawia się oficjalnie przedstawiciel państwa do czasu poprawy finansowej

Niestety sytuacja zaszła tak, daleko że nikt nie będzie do końca wygrany, ale każdy może zachować twarz. z wyjątkiem KK i audytora

Na razie wygranym są jedynie kredytobiorcy. Spora cześć z nich znalazła się w sytuacji, gdzie nie dokonują spłat z różnych powodów, zależnych bądź niezależnych od siebie sytuacji życiowych, ale część zadłużyła się ze świadomością, że nie będzie mogła lub nie będzie chciała realizować swoich zobowiązań. To bardzo zły sygnał.

Uważam, że bez takiej analizy, zawsze będą jakieś posądzenia o interes polityczny, bądź niesłuszne uwłaszczenie.

pytanie do Anty_Teresa, jak według Ciebie wpłynie na GTN ewentualna nacjonalizacja IDA i GNB, czy z wyjątkiem wyjęcia IDA z GTN, będą jeszcze jakieś konsekwencje?

Krzysiek9 napisał(a):
Artykuł Parkiet: KOV sfinalizował zakup złóż w Nigerii

[quote]Z wcześniejszych informacji podawanych przez Shella wynika, że zasoby ropy i gazu w złożu objętym koncesją OML 42 szacowane są na 2,4 mld boe (baryłek ekwiwalentu ropy). Są to zasoby, które można wydobywać opłacalnie na skalę komercyjną. Dodatkowe niepotwierdzone zasoby wynoszą 1,4 mld boe. Dla porównania, polskie rafinerie zużywają rocznie 21–22 mln baryłek ropy.

autor artykułu pomylił (bo przecież to oczywista pomyłka???) baryłki z tonami przerób samego Lotosu to 10,5 mln ton czyli 79mln baryłek

konsorcjum zakłada wydobycie w 2015 na poziomie 250.000 baryłek/dobę, to około 12mln ton rocznie , zdolności przerobowe Lotosu to 10,5 mln ton

Nigeria Ok, a tymczasem cytat z dzisiejszej informacji prasowej na stronie KOV

"Poziom produkcji, z niepodłączonych jeszcze do systemu gazociągów odwiertów, także wzrośnie dzięki nowemu odwiertowi Olgowskoje-12 (“O-12”), który w czasie testowania, na początku października osiągnął przepływ na poziomie 8,1 MMcf/d [230 tys. m sześciennych] (5,7 MMcf/d netto dla KOV). Udane szczelinowanie odwiertów Olgowskoje-6 (“O-6”) i Olgowskoje-8 (“O-8”) po raz kolejny zwiększy możliwości produkcyjne aktywów Ukrainy. Odwiert Olgowskoje-14 (“O-14”), przy którym prace wiertnicze zakończyły się na początku lipca, nie został jeszcze przetestowany."

media.kulczykoilventures.com/p...

widzimy Redface widzimy, netback na poziomie 5,45 USD daje po podłączeniu 0-12 i O-6 ( 22000 Mcf/d) 95mln PLN dla KOV rocznie tego nie da się nie zauważyć, wskaźnik C/WK przy dzisiejszym zamknięciu 0,89

Mieszko napisał(a):
MOJE trzy wdowie grosze:
...
3. W najbliższych dniach powinno nadejść info z Ukrainy. Nie dlatego tak sądzę, że Redface pisze z Ługańska, ale biorąc pod uwagę średni czas trwania odwiertu i datę rozpoczęcia O-9, to powinniśmy już wiedzieć jakie są wyniki (to jest właśnie porządne tempo prac!)

i nadeszło tyle, że nie o zakończeniu a dopiero o rozpoczęciu, osobiście liczyłem na zakończenie przed raportem , dobrze że chociaż część dotycząca M19 jest pozytywna (w zakresie wielkości przewidywanego wydobycia, nie terminu podłączenia skoro produkcja rozpocznie się dopiero pod koniec kwartału)

Krzysiek, ponizej jedno z wyjaśnień pana Jakuba

Redface napisał(a):
[quote=drokom]

jakiego rodzaju informacje poda spółka w komunikacie po testach w Brunei a przede wszystkim czy będzie tam szacunek wielkości złóż, czy będziemy musieli czekać na opinię niezaleznego eksperta, aby poznać zasoby i czy w razie jednoznacznych wyników bedzie podana decyzja o zagospodarowaniu złóż?

...Nie jesteśmy w stanie przewidzieć (to znaczy wybrać 'scenariusza centralnego') co przyniosą wyniki testów. Co więcej, będzie o nich najpierw informował operator, więc i tutaj dochodzi pewien czynnik nieprzewidywalności. Jako przykłady, co może zawierać raport, proszę spojrzeć do komunikatów innych spółek z sektora, lub choćby historycznych AED i TAP z innych koncesji.
Decyzja o zagospodarowaniu złóż jest zwykle podejmowana nieco później, w obrębie pierwotnego odwiertu dokonuje się kolejnych, żeby jeszcze dookeślić skalę/zasięg złoża itd.
Co do raportu ekspertów już chyba dziś pisałem - nie jest to przesądzone, bo na tym etapie nie będzie możliwe sklasyfikowanie rezerw, bo to zbyt wczesny etap.
Mam nadzieję, że mimo ogólności sformułowań, moje wyjaśnienia tutaj coś wniosą.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

co do wielkości emisji możemy tylko gdybać w tej chwili, kilka razy zadawałem pytania odnośnie środków potrzebnych do podjęcia decyzji o komercjalizacji, nigdy nie dostałem odpowiedzi, musimy czekać na wyniki testów (przypominam stwierdzenie Redface, że decyzja o emisji zostanie podjęta po testach)
jeśli chodzi o przeznaczenie to cel poszukiwania, sfinansowanie infrastruktury - jeżeli dobrze rozumiem pana Jakuba to w przypadku zasobów potwierdzonych - możliwe będzie w inny sposób

temat jest jasny już od przełomu września i października, kiedy wyszła informacja o opóźnieniach w testach, pytanie od tego czasu brzmi nie czy emisja będzie, ale przy jakim kursie, trzymajmy więc kciuki za pozytywne testy

z tego co pamiętam to Redface wykluczył możliwość tak częstych aktualizacji odnośnie złóż, jedynym wytłumaczeniem może być to, że spółka przymierza się do niewielkiego kredytu

Polityka informacyjna KOV być może nie jest wylewna, ale jest konsekwentna, nie jest oparta na domysłach, a faktach. Dzięki obecności Redface z dużą dozą prawdopodobieństwa unikamy spekulacji. Zapewnienie o decyzji w sprawie emisji dopiero po testach skłania do przyjęcia założenia, że spółka chce sprzedać produkt przetworzony, a co za tym idzie po dobrej cenie. Obstawiam, że jeżeli testy pierwszego odwiertu bedą zgodne z prezentacją, potwierdzając fachowość zespołu i słuszność decyzji, rynek zdyskontuje przyszłe pozytywne testy pozostałych odwiertów już w najbliższym czasie. I jeszcze do OILa - widzieliście aktualizację tekstu w PB? Rano - ROPA, po sesji - aby to potwierdzić potrzebne będzie kilka tygodni/miesięcy!!!

Mieszko
nie zrobisz " skoku" i nie utrzymasz kursu po ogłoszeniu emisji (z dyskontem) jak nie kontrolujesz określonego % akcji, nie będziesz kontrolował jak nie skupisz, a nie skupisz jak kurs będzie atrakcyjny (100% powyżej IPO) więc zostanę przy swojej teorii, choć przyczyną niskiego kursu może być oczywiście zupełnie prozaiczna, no ale tego to raczej nikt nie dopuszcza

Panie Jakubie
skoro na stronie KOV w strukturze akcjonariatu są podmioty poniżej 5% to czy tą zakładkę można by uaktualnić o stan posiadania OFE

żadne pozytywne testy na Ukrainie nie są w stanie podnieść trwale kursu (patrz testy O-7 i reakcja rynku), dla "Lwa" będzie okazja do wywalenia, poza tym z prezentacji wiemy, że docelowa produkcja z Ukrainy nie będzie w stanie pokryć wydatków na poszukiwania, testy bloku L zaczną się dopiero w styczniu, ale najważniejsze w bloku M pewnie dopiero w marcu,
po testach w Brunei KOV będzie jeszcze potrzebował czasu i kasy na dodatkowe badania, aby podjąć decyzję o komercjalizacji ( pan Jakub skrzętnie nie odpowiada na moje pytania), a gotówki starczy do połowy roku, gdyby było OK AED nie pozyskiwałby finansowania tak jak to zrobił, odnoszę wrażenie, że emisja będzie konieczna wcześniej niż na zagospodarowanie i tak też chyba podchodzi do tego rynek

Redface napisał(a):
Witam, Pisałem kilka dni temu, od tej pory chyba nie było rzeczowych pytań do mnie...
pytania były, nie było odpowiedzi więc raz jeszcze wiemy z wczesniejszych wypowiedzi, że spółka aby podjąć decyzję o komercjalizacji złoża (oczywiście po pozytywnych testach) bedzie chciała przeprowadzić dodatkowe prace ile czasu to może zająć? jaki jest tego zakładany koszt? oczywiscie nie oczekuję odpowiedzi z dokładnościa co do tygodnia i dolara, ale czegoś więcej niż jak poprzednio " póżniej" pozdrawiam

Pytanie do JAKUBA

rozważamy sytuację, żę mamy obiecujące wyniki testów
ile może minimalnie upłynąć czasu od wyników testów do podjęcia decyzji o komercjalizacji złoża i ile może być potrzebych środków finasowych na dodatkowe odwierty?

pozdrawiam

Mam nadzieję, że mimo ogólności sformułowań, moje wyjaśnienia tutaj coś wniosą.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/[/quote]

oczywiście dzięki

czy konkretny termin rozpoczęcia testów zostanie podany via ESPI?

Redface napisał(a):

PS. Czy jeszcze jakieś pytania pozostały bez odpowiedzi?

tak

jakiego rodzaju informacje poda spółka w komunikacie po testach w Brunei a przede wszystkim czy będzie tam szacunek wielkości złóż, czy będziemy musieli czekać na opinię niezaleznego eksperta, aby poznać zasoby i czy w razie jednoznacznych wyników bedzie podana decyzja o zagospodarowaniu złóż?

ponieważ zadaję to pytanie po raz n-ty, odnosze wrażenie, że nie chce(nie może) Pan odpowiedzieć

proszę chociaz o ustosunkowanie sie do mojego wpisu

pozdrawiam

Panie Jakubie
ponawiam pytanie
Czy spółka po testach w Brunei zamierza opublikować wyniki testów, czy z racji ostrozności będziemy czekać na opinię ekspertów?

[quote=GDA66TY]... Pan Jakub Korczak na forum to skarb i powinniśmy

...wycisnąć Go jak cytrynę z informacji, które posiada

newsletter, to krok w dobrym kierunku, zobaczymy co tam będzie
osobiście oczekiwałbym czegos w rodzaju harmonogramu prac uaktualnianego w razie zmian terminów na bieżąco, dostępnego na stronie internetowej
co Pan na to panie Jakubie?

Gonu napisał(a):
Cóż, zostaliśmy nabici w butelkę przez Pana Jakuba.
Takie są fakty!

fakty sa takie, że od 4 listopada wiadomo, że testy się jeszcze nie ropoczeczeły (prosze przejrzeć forum), nie zmienia to jednak mojej opinii, że optymimizm pana Jakuba był znacznie na wyrost, gdy odnosił się do daty zakończenia testów, to znowu budzi podejrzenia rynku
a wystarczyłaby informacja w stylu
"Na dzień dzisiejszy planujemy, iz wyniki testów bedziemy mieli pod koniec roku, jednakże z uwagi na nie rozpoczęcie prac termin ten może ulec zmianie, testy wraz z opracowaniem wyników potrwają 7 do 8 tygodni, o dacie rozpoczecia testów poinformujemy przez ESPI/forum, w komunikacie po podamy nasze szacunki dotyczace istotnych parametrów złóż oraz podana zostanie decyzja co do zagospodarowania"

[quote=Redface]
... Według mojej wiedzy jeszcze nie należy włączać stopera.

zatem będziemy oczekiwać na sygnał w tym i temu podobnych przypadkach, myślę że jest to wskazane, aby uniknąć podejrzeń co do równego dostępu do informacji jak to miało miejsce w końcówce września

Panie Jakubie, czy istnieje mozliwość, aby przychody z Ukrainy zapewniły finansowanie założonych prac poszukiwawczych , a jeżeli tak to pi x drzwi jaki musiałby byc poziom wydobycia?

Panie Jakubie

Jaki jest stan prac przy odwiercie O-7 ? Planowaliście,że w październiku zostanie podłaczony do urzadzeń wydobywczych.

Jak wygląda zaawansowanie przy testach w blokach L i M? Czy mozemy już odliczać czas o którym Pan wspominał, a jak tak to od kiedy?

Panie Jakubie.
Jak dla mnie wzrost z poziomu 4500 Mcf do 7300 Mcf oznacza zwiększenie wydobycia o 68% dodatkowo przy cenie sprzedaży większej o 12%. Jednakże porównując to z danymi z raportu półrocznego mam pewne wątpliwości, mianowicie na str. 52 jest mowa o wydobyciu na poziomie 4200 Mcf a na str. 57 o sprzedaży 5910 Mcf (tą wartość kolega Krzysztof przyjął do wyliczeń). W oparciu o jaka wartośc mamy szacować zwiększenie wydobycia? Jak należy rozumieć inny poziom wydobycia i sprzedaży w raporcie?

1,13 (1,69÷1,49) to wskaźnik c/wk a 1,49 to wk na akcję wszystko jest OK

krewa napisał(a):
paweupl napisał(a):
Pewnie tak, ale juz zalozylem sobie, ze nie ruszam. Bede konsekwentny. Zbrankrutowac raczej nie zbankrutuje, najwyzej zyski bede liczyc w przyszlym roku.
Znalazlem dzisiaj ciekawy artykul z zalozycielem GANTa: Link do art

konsekwencja w tym przypadku znacznie wydłuża drogę w okolice szczytu. a tracić też można z zyskiem. szczególnie, jeżeli teraz powoli mamy zamiar zjeżdżać w okolice ceny nowej emisji. konsekwentnie można zjechać z 100 akcjami i potem wspinać się nadal mając 100 akcji. ale można też sukcesywnie powiększać ilość akcji, pozbywając się i nabywając ciut wiecej po niższej cenie. i wtedy do PP podejdziesz nie ze 100 lecz np ze 110 akcjami.
to nie rada - to tylko głośne omawianie mojej strategii.

strategia oczywiście słuszna, ale zejście do poziomu 10-15 zł jest możliwe tylko w przypadku głębszej korekty na rynku,
spółka nie posiada wiekszej gotówki, ale bankructwo jej nie grozi, dystrybutor akcji jest zdeterminowany do sprzedaży po określonej cenie (patrz wczorajszy pokaz), nigdzie zresztą nie jest powiedziane, że Stormm chce wysypać wszystko, być może dzisiaj był ostatni akt, wycena nowych akcji prawdopodobnie zmroziła drobnych (szczególnie tych czytających niektóre fora) , większość jednak ma świadomość, że wycena w przypadku pp nie ma większego znaczenia, czynnik psychologiczny albo już stracił na znaczeniu albo stanie się to na dniach

w zasadzie nie ma znaczenia czy to będzie 10 15 czy 18zł, emisja z PP traktuje wszystkich inwestorów tak samo, jest to tylko dodatkowa kasa, którą spółka chce pozyskać od akcjonariuszy, nie jest więc tak jak w przypadku właśnie POLNORDU, który dokonał emisji dla nowej grupy inwestorów poniżej wyceny giełdowej

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 21 października 2021 08:46:29
Liczba wpisów: 42
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,643 sek.

cfhmvgvc
ccjkhoyo
zzbxbrme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibhlcufk
btrblpgm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat