PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
24 25 26 27 28
NorthSail
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 listopada 2010 13:08:52 przy kursie: 16,30 zł
[*** cenzura usunęła niecenzuralne zwroty, użytkownik dostał bana ***]

Może rekomendacja zainteresuje zagranicę spółką-partera KOV...skoro dobrze oceniają przyszłośc TAP, wydając rekomendację kupuj, to częśc perspektyw TAPu , emancypuje KOV.

Świeża rekomendacja spółki partnerskiej Shhh Shhh ,

2/11/2010 11:15:03 AM
TAP OIL FPO7 November,2010

Price Change % Change
0.830 +0.015 +1.840%

UBS rates (TAP.AX , 0.830, +0.015, +1.840%) as Buy (1) - Target $1.18 (was $1.20). Sales revenue for the quarter was slightly lower than the previous quarter, which results in the broker trimming its earnings estimates. The changes to forecasts mean a slight cut in price target but the broker retains its Buy rating on valuation grounds. More
Edytowany: 7 listopada 2010 15:19

grabkakosta
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 listopada 2010 13:50:18 przy kursie: 16,30 zł
Ładnie ,od czerwca zbierali po kilkanaście tyś. akcji ,a w pazdzierniku jak kurs gwałtownie spadł wzieli 5 000 000 i tak uzbierało się 8 baniek , a teraz rekomendacja plus 50 % . Moim zdaniem KOV też ktoś zbiera.
Edytowany: 7 listopada 2010 15:20

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 7 listopada 2010 15:07:02 przy kursie: 16,30 zł
Muszę przyznać, że spółka wywołuje skrajne emocje. Osobiście nie znajduję uzasadnienia na te ciągłe spadki. W sumie jestem zadowolony, bo pozwalają mi na zwiększenie zaangażowania. Zachowanie jej od przydziału akcji z redukcją dla indywidualnych i obniżeniem ceny zakupu już zastanawiało. Jestem na giełdzie 10 lat i co nieco widziałem i przeżyłem. Konsekwencja w ucinaniu wzrostów z następowymi spadkami jest rzadko stosowanymi metodami rozgrywki. Czy jest to skup? Nie bardzo rozumiem kto kogo chce zrobić w przysłowiowego "konia". W spadkach tych jest dużo "wyrafinowanej nienawiści". Techniczne podejście nie zdaje egzaminu. Więc "w co jest grane"?. Spółka praktycznie bez złych wiadomości. Ze interes obarczony ryzykiem?. Nikt nikogo nie zmusza do jej zakupu. Wniosek jest dla mnie jeden /ciche przypuszczenie i nadzieja/ - ta spółka któregoś dnia "wystrzeli w kosmos" z bardzo wysokim poziomem otwarcia.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 7 listopada 2010 16:04:04 przy kursie: 16,30 zł
grabkakosta napisał(a):
Ładnie ,od czerwca zbierali po kilkanaście tyś. akcji ,a w pazdzierniku jak kurs gwałtownie spadł wzieli 5 000 000 i tak uzbierało się 8 baniek , a teraz rekomendacja plus 50 % . Moim zdaniem KOV też ktoś zbiera.

Jaka rekomendacja ?

EEEEEEEEEEE... nieważne, nie załapałem sensu ;/
Edytowany: 7 listopada 2010 16:06

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 listopada 2010 16:10:25 przy kursie: 16,30 zł
lancet napisał(a):
Muszę przyznać, że spółka wywołuje skrajne emocje.

Tylko u posiadaczy waloru.

lancet napisał(a):
Osobiście nie znajduję uzasadnienia na te ciągłe spadki.

Prędzej czy później dojdzie tu do kolejnej emisji akcji. Im dłużej spółka nie zarabia na swoją podstawową działalność tym bliżej tego zdarzenia. Jedyną alternatywą będzie zadłużanie się, co też nie jest najlepszą perspektywą dla akcjonariusza. Czy spadki w tym świetle są zrozumiałe?

lancet napisał(a):
W sumie jestem zadowolony, bo pozwalają mi na zwiększenie zaangażowania.

W takim razie póki / jeśli nie nastąpi tu przełom w poszukiwaniach, możesz mieć jeszcze przed sobą dużo czasu na zwiększanie (swojego) zadowolenia.

lancet napisał(a):
Konsekwencja w ucinaniu wzrostów z następowymi spadkami jest rzadko stosowanymi metodami rozgrywki. Czy jest to skup?

Czy to jest żart?
Kto miałby skupować w taki sposób? Ryś z Petrola?

lancet napisał(a):
W spadkach tych jest dużo "wyrafinowanej nienawiści".

?

lancet napisał(a):
Spółka praktycznie bez złych wiadomości.

Brak dobrych wiadomości jest w tak kosztownym do prowadzenia biznesie wystarczająco złą wiadomością.

lancet napisał(a):
Wniosek jest dla mnie jeden /ciche przypuszczenie i nadzieja/ - ta spółka któregoś dnia "wystrzeli w kosmos" z bardzo wysokim poziomem otwarcia.

Z jakiego poziomu?
Petrolinvest też lubi sobie postrzelać. Ale względem długoterminowego trendu ma respekt nieprzeciętny.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 7 listopada 2010 16:22:29 przy kursie: 16,30 zł
Jeżeli potwierdzi się, że panowie z Goldman Sachs dokupili sobie ponad 2 mln akcji KOV nie chwaląc się głośno nikomu, to ja bym uznał to za conajmniej "trzymaj i nie puszczaj". Pytanie jest, kiedy oni skupowali te akcję?
Podczas akcji "uwalanie" z końca września wg moich skromnych szacunków ktoś skupił dużymi pakietami około 18 mln akcji. Nie zdziwiłbym się, gdyby w najbliższym czasie ujawnił się jakiś większy gracz.

4sa
4sa
0
Wpisów: 27
Wysłane: 7 listopada 2010 17:49:20 przy kursie: 16,30 zł
powiem tak,mamy tydzień do raportu.
wariant I - optymistyczny:
jeżeli do czwartku kurs będzie spadał raport będzie dobry, zagranie na psycho, łamanie słabeuszy testowanie stoploss-ów od czwartku wystrzał, piątek góra, potem dalej w górę,
wariant II - pesymistyczny:
jeżeli do środy kurs wywali powyżej 10% to raport będzie do bani, obroty skoczą, ubiorą akcjami tych co zobaczą jak wspaniale i gwałtownie rośnie.
to taka zależność, którą się odczuwa 4 razy w roku.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 7 listopada 2010 17:51:29 przy kursie: 16,30 zł
Do Nocnego Gracza!!! Pewnie nie chciałeś ale odpowiedziałeś - zbyt emocjonalnie. Twoją emocją jest syndrom Petrola. Co Cię z jego strony spotkało - nie wnikam. W sumie to nie wiem czy posiadasz KOV. Porównywanie Petrolinv. z Kov to conajmniej w moim odczuciu niezręczność a jakie argumenty o tym decydują - na forach tych spółek były wałkowane do znudzenia. Co do sposobu rozgrywki! - stara zasada gieldowa - akcji pozbywaj się na wzrostach, najlepiej na spektakularnych wzrostach. Czy były takie? ja nie zuważyłem. Czy mogły być? - uważam, że tak i to wielokrotnie.

MaximusMinimus
0
Wysłane: 7 listopada 2010 19:12:33 przy kursie: 16,30 zł
Wybaczcie zamieszanie. Fałszywy alarm

grafika.parkiet.com/gparkiet/1...

W oświadczeniu jest jak byk napisane, że OZ Management LP jest posiadaczem 32800000(8,37%) akcji, a OZ Masterfund Ltd. posiada 21716664 akcji(5,54%).

Wg informacji na oficjalnej stronie KOV akcje OZ Masterfund Ltd. zawierają się w liczbie akcji OZ Management LP. Ciężko mi to jednak odczytać z powyższego oświadczenia. Tak czy inaczej liczę, że 15 listopada na stronie pojawią się informacje o akcjonarjacie zbieżne ze stanem aktualnym.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 listopada 2010 19:45:44 przy kursie: 16,30 zł
lancet napisał(a):
...

Dobrze, że nie wnikasz co mnie spotkało ze strony Petrola bo nie ma w co wnikać. Szczęśliwie traumę Petrola znam tylko dzięki empatii.
KOV postrzegam przez pryzmat Petrola - to prawda. KOV jest ładniej ubrany, ale to przecież ta sama, trudna branża.

Życzę dobrze, ale pozostaję sceptykiem.

grabkakosta
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 listopada 2010 21:45:25 przy kursie: 16,30 zł
qguar napisał(a):
grabkakosta napisał(a):

Jaka rekomendacja ?

EEEEEEEEEEE... nieważne, nie załapałem sensu ;/

To moje przemyslenia do poprzedniego postu kolegi NorthSail dotyczącego rekomendacji dla TAP . Fundusz UBS kupił akcje TAP za 8 milionów $ ( od czerwca do listopada ) , a potem UBS (prawdopodobnie dom maklerski UBS) wydał rekomendacje BAY - TARGET 1.20$.

MaximusMinimus
0
Wysłane: 8 listopada 2010 10:20:35 przy kursie: 16,50 zł
minprom.ua/articles/first_news...

Artykuł o rozważanym obniżeniu opodatkowania wydobycia przez rząd ukraiński w 2011. Nie jest to może info o Brunei, ale wraz ze spekulacjami o zniesieniu zakazu eksportu gazu przez Ukraine daje to całkiem perspektywiczny obraz na przyszłość.

Pozdrawiam

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 8 listopada 2010 10:21:12 przy kursie: 16,50 zł
nocnygracz napisał(a):
Życzę dobrze, ale pozostaję sceptykiem.

Widzę że nie zrobimy z Ciebie nafciarza Angel Może i dobrze (dla Ciebie) Angel
Jednak zachęcam do rozróżnienia pomiędzy Petrolem a KOV bo podobieństwo polega wyłącznie na branży. Poza tym różni je wszystko.

Wcale nie chcę przez to powiedzieć że KOV jest cool, a Petrol całkiem do bani.
To po prostu zupełnie inne gry.
Pierwsza rozsądna, z umiarkowanym ryzykiem, ale bez gigantycznego potencjału wzrostowego tzn. duży potencjał jest, ale baaaaardzo duży już nie.
Druga to ułańska szarża, kompletne szaleństwo, ale jeśli się uda .......

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 listopada 2010 11:27:29 przy kursie: 16,50 zł
4sa napisał(a):
powiem tak,mamy tydzień do raportu.
wariant I - optymistyczny:
jeżeli do czwartku kurs będzie spadał raport będzie dobry, zagranie na psycho, łamanie słabeuszy testowanie stoploss-ów od czwartku wystrzał, piątek góra, potem dalej w górę,
wariant II - pesymistyczny:
jeżeli do środy kurs wywali powyżej 10% to raport będzie do bani, obroty skoczą, ubiorą akcjami tych co zobaczą jak wspaniale i gwałtownie rośnie.
to taka zależność, którą się odczuwa 4 razy w roku.

Witam,
Szczerze powiedziawszy nie bardzo rozumiem to liczenie na raport...
Z informacjami znaczącymi nie możemy czekać, bo tutaj jest reguła 'niezwłocznego' informowania rynku.
Spodziewacie się zysków? Sorry, Ukraina, sama także na początku cyklu inwestycyjnego, nie pokryje kosztów związanych z pracami w Brunei i Syrii. I myśmy o tym bardzo wyraźnie mówili.
Czego zatem dotyczą oczekiwania co do raportu kwartalnego?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 listopada 2010 11:50:16 przy kursie: 16,50 zł
Redface napisał(a):

[...]
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

1)Informacji za cały kwartał na Ukrainie - osiagane tam przychody, koszty, plany, moze przy okazji ajaks fajna prezentacja (takie wizualne pierdulki sa jednak pożadane przez rynek).

2)Konktetow na temat terminarza testow na Burnei, przyszłe plany zwiazane z Burnei, harmonogram prac w miejscach na razie testowanych, ale takze przyszłe plany... jesli sa takowe - nie koniecznie w poblizu obecnych odwiertow.

3) Odrobiny informacji o tym co sie dzieje/bedzie dzial ona bliskim wschodzie...

4) Dokladniejsza informacja na temat przyszłej emisji akcji takze mile widziana (czy prawa poboru czy emisja dla konkretnego inwestora (czytaj zalew rynku tanimi akcjami i nieuchronna strata wsrod drobnych akcjonariuszy)

5) Chciałem tu dodać "troche wiecej optymizmu" ale przy braku konkretow w stylu kiedy wyniki testow kiedy przeszacowania na Burnei... mogłoby sie to skonczyć dla kursu katastrofą wiec cofam.

Generalnie macie o czym pisac nawet jesli to "tylko q3"... tylko czy wam sie chce... king

Pozdrowienia,

xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 8 listopada 2010 11:52:47 przy kursie: 16,50 zł
Pisać o czym maja tylko czy to o czym mówisz tyczy się zawartości raportu??
Raczej nie. Od tego są strategie rozwoju, plany na przyszłość. Raport ma przedstawić sytuację finansową za dany okres w liczbach.
Edytowany: 8 listopada 2010 12:22

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 8 listopada 2010 12:01:59 przy kursie: 16,50 zł
discopolo napisał(a):
@ Redface

Wielu z nas mieszka daleko od Warszawy. Więc załóżmy że jesteśmy w tej chwili w kawiarni.
Mam kilka pytań:
1.Kiedy podacie wyniki obu odwiertów bloku L? Kiedy bloku M? Chodzi o datę orientacyjną, a nie ścisłą.
2.Czy przed podaniem tych ostatecznych wyników testów będą jeszcze jakieś infa cząstkowe o tych odwiertach?
3.Czy po testach zamówicie audytora dla potwierdzenia zasobów?
4.Czy w przypadku sukcesu geologicznego dalsze finansowanie będzie kredytem czy jednak nową emisją?
5.Czy ewentualne nowe emisje będą z prawem poboru?
6.Co kurs robi poniżej ceny emisyjnej skoro na Ukrainie idzie świetnie, w Brunei nadspodziewanie dobrze, a na giełdzie hossa?
7.Udało się pobrać próbkę ropy z tego 29m słupa ropy? Kiedy się uda? Na czym polega trudność?

Przypominam JAKUBOWI parę pytań. Oczekiwałbym że raport na nie odpowie. Oczekuję daremnie?

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 listopada 2010 12:08:51 przy kursie: 16,50 zł
xp32 napisał(a):

Pisać o czym maja tylko czy to o czym mówisz tyczy się zawartości raportu??
Raczej nie. Od tego są strategie rozwoju, plany na przyszłość. Raport ma przedstawić sytuację finansową za dany okres w liczbach.

Porzadna firma ktora chce przekonac do siebie akcjonariuszy... poza suchymi danymi dodaje jeszcze "list do akcjonariuszy" lub "company overview" a nawet całe prezentacje w ktorych czesto ze szczegolami opisuje swoje osiagniecia plany itd.-> i powiedzmy sobie szczerze Nawet w raportach kwartalnych (musze przegladac dziesiatki takich dokumentow dziennie wiec cos o tym wiem). Oczywisice... to jest częstsze na zachodzie - ale kto powiedział ze w Polsce jest wiele porządnych firm ?

Z tego co pamietam na forum zadanych było kilka konkretnych pytań -> na wiekszość z nich Redface nie mógł udzielic odpowiedzi na forum, liczyłem że odpowiedz na nie otrzymam razem z raportem q3 (doskonała okazja by na nie odpowiedziec... sugerujesz ze zdrowo sie przeliczyłem? i może się czegoś dowiem w lutym?)

To nie akcjonariusze powinni udowadniac firmie ze jej ufaja tylko firma akcjonriatowi że jest godna zaufania- taka jest recepta na sukces, przynajmniej w krajach rozwiniętych...

Edytowany: 8 listopada 2010 12:15

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 listopada 2010 12:18:31 przy kursie: 16,50 zł
discopoloo napisał(a):
discopolo napisał(a):
@ Redface

Wielu z nas mieszka daleko od Warszawy. Więc załóżmy że jesteśmy w tej chwili w kawiarni.
Mam kilka pytań:
1.Kiedy podacie wyniki obu odwiertów bloku L? Kiedy bloku M? Chodzi o datę orientacyjną, a nie ścisłą.
2.Czy przed podaniem tych ostatecznych wyników testów będą jeszcze jakieś infa cząstkowe o tych odwiertach?
3.Czy po testach zamówicie audytora dla potwierdzenia zasobów?
4.Czy w przypadku sukcesu geologicznego dalsze finansowanie będzie kredytem czy jednak nową emisją?
5.Czy ewentualne nowe emisje będą z prawem poboru?
6.Co kurs robi poniżej ceny emisyjnej skoro na Ukrainie idzie świetnie, w Brunei nadspodziewanie dobrze, a na giełdzie hossa?
7.Udało się pobrać próbkę ropy z tego 29m słupa ropy? Kiedy się uda? Na czym polega trudność?

Przypominam JAKUBOWI parę pytań. Oczekiwałbym że raport na nie odpowie. Oczekuję daremnie?

Nie, nie daremnie.
Raport kwartalny (a dokładniej MD&A) na pewno przyniesie odpowiedź na pytanie nr 1.
Dodatkowo pracujemy nad newsletterem, który pokaże, ile rzeczy zostało zrobionych.
Wydawało mi się, że na część pozostałych pytań już odpowiadałem...
pytanie 2: infa cząstkowe - nie wiem, jakie? O co może chodzić? Pojawiły się 'rewelacje' w prezentacji AED... Mało? My nie przewidujemy jakichś specjalnych fajerwerków.
pytanie 3: oczywiście, że tak, w jaki inny sposób przekonać niedowiarków, że tam jest gaz/ropa?
pytanie 4: jak będziemy wiedzieli, po testach, co tam jest, to będziemy znali skalę naszego zapotrzebowania na kapitał. Emisja w dłuższej perspektywie jest nieunikniona - i o tym zawsze lojalnie uprzedzaliśmy. Finansowanie długiem jest możliwe, ale tylko w przypadku posiadania rezerw - czyli póki co na Ukrainie. Dajcie nam tylko czasu trochę - póki co czekamy na nowe szacunki RPS. To powinna być baza...
pytanie 5: każda emisja akcji KOV jest emisją bez prawa poboru. Bo tak stanowi kanadyjskie prawo spółek.
pytanie 6: bo niestety rynek nie ma pojęcia o tym biznesie, a inna spółka nadal skutecznie psuje branży opinię...
pytanie 7: uda się, w czasie testów.
Pozdrawiam i cieszę się, że Cię jeszcze nie zbanowali ;-)
JKorczak /KOV/

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 8 listopada 2010 12:25:30 przy kursie: 16,50 zł
Redface napisał(a):

Witam,
Szczerze powiedziawszy nie bardzo rozumiem to liczenie na raport...
Z informacjami znaczącymi nie możemy czekać, bo tutaj jest reguła 'niezwłocznego' informowania rynku.
Spodziewacie się zysków? Sorry, Ukraina, sama także na początku cyklu inwestycyjnego, nie pokryje kosztów związanych z pracami w Brunei i Syrii. I myśmy o tym bardzo wyraźnie mówili.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Myślę, że nam chodzi o kilka rzeczy, które oczekujemy od raportu, o których Pan wspominał lub dawał do zrozumienia:

CYTAT 1:
Redface napisał(a):
Witam,
Ciekawy case miał dziś miejsce w Toronto - może Was zainteresuje, jak inne rynki wyceniają spółki podobne do KOV...

Otóż dziś, siostrzana spółka KOV - Loon Energy Corp., notowana na TSX podała do wiadomości komunikat, w sumie dość analogiczny do kilku naszych - na przykład o M-19 i Markisa-1.

Niby informacje podobne ale moje odczucie jest takie, że KOV bardzo chłodno podchodzi do tematu wyników odwiertów co nie sprzyja kursowi spółki i zadowoleniu oraz spokoju akcjonariuszy. Tak jak pisałem w jendym z poprzednich postów zupełnie inne nastroje panowały by wśród drobnych akcjonariuszy (sądząc po forum), gdyby spółka wykazała więcej optymizmu w podawanych komunikatach. Nie mówię, żebyśmy mieli tutaj skoki kursu takie jak w przypadku Loon Energy Corp. ok. 400% w 2 dni ale patrząc przyszłościowo długa stagnacja poniżej poziomu debiutu moim zdaniem źle sie odbija na wizerunku firmy co moze mieć znaczenie w przypadku przyszłych emisji akcji.

CYTAT 2:

Redface napisał(a):

Witam,
Co do Brunei - proszę poczekać na raport kwartalny i nasze sprawozdanie zarządu...
JKorczak /KOV/

Właśnie tego oczekujemy w raporcie kwartalnym - szczegółowego sprawozdania spółki KOV, a nie AED czy TAP. Oczekujemy Waszego stanowiska odnośnie prowadzonych prac, ustosunkowania się co do danych podawanych przez operatorów w bloku L i M. Pisałem już o tym w tym poście:

Krzysiek9 napisał(a):

Do Pana J.Korczaka:
Jedno co muszę sprostować do swojej wcześniejszej wypowiedzi Panie Jakubie, to zarzut ciszy ze strony KOV. Oczywiście nie miałem na myśli, że KOV nie podaje nam informacji bo tutaj za politykę informacyjną macie ode mnie 5+. Miałem raczej na myśli stosunek zarządu KOV do pojedynczych wyników, bowiem w tej kwestii zachowujecie daleko idącą powściągliwość przy jednoczesnym optymistycznym nastawieniu partnerów w Brunei. Myślę, że warto to uspójnić bo z obserwacji nastrojów moim zdaniem jest to źle odbierane przez rynek, który cały czas patrzy przez pryzmat Petrolinvestu (niestety).

Pozdrawiam i mam nadzieję, że przynajmniej cześć z forumowiczów się ze mną zgodzi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,692 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat