Przeczytałem cały wątek. Nie będę się wdawał w dyskusje tylko chciałbym zauważyć, że wszyscy zakładacie że program PPK jest programem emerytalnym. I o ile jest to zrozumiałe bo taki przekaz przebija cały czas z mediów to według mnie osobiście jest to tylko i wyłącznie program oszczędnościowy. Zauważcie że środki można wycofać w każdej chwili (pomniejszone o ZUS od części pracodawcy), można wielokrotnie wybierać środki (nawet jeśli uwzględnimy że zostaną pomniejszone o ZUS od części pracodawcy i podatek belki to dla przeciętnego Kowalskiego i tak będzie to znaczyło że więcej wypłaci niż wpłacił). Wpływ na giełdę nie będzie odczuwalny według mnie - chyba że w dłuuugiej perspektywie.
Podsumowując - wydaje mi się że program bardziej jest nastawiony na nauczenie oszczędzania niż odkładanie na emeryturę (drugie wyniknie z pierwszego samoistnie). A jak wiemy oszczędzamy głównie na rynku kapitałowym/surowcowym i to w dłuższej perspektywie będzie miało dodatni wpływ na gospodarkę jako całość.
|
|
Temat:
SERINUS
Jak znam Życie to pewnie będzie nacjonalizacja przy czarnym scenariuszu. Przy pozytywnym odkupienie przez Państwo (Gazprom)
|
|
Temat:
SERINUS
zyrafa napisał(a):a co to za cudo? Kulczyk wybuduje dwie kopalnie[...]Kulczyk Oil Ventures startuje również w procesach prywatyzacyjnych i planuje zbudować elektrownię[...] [...]Budowa kopalni w tym miejscu również może kosztować ponad 300 mln euro. To oznacza, że na tego typu inwestycje Kulczyk Oil Ventures może wydać w sumie aż 600 mln euro.[...] Pomylili KI z KOV - normalka
|
|
Temat:
SERINUS
lukch napisał(a):W czasie kryzysu naftowego w latach 70 w Nowej Zelandii wyznaczono po prostu dni, w których zabronione było korzystanie z samochodów ... dostawałeś mandat za samo odpalenie silnika tego dnia i tyle. To był jedyny sposób aby paliwa na wyspie wystarczało na najpotrzebniejsze rzeczy (transport żywności, transport publiczny) i jakoś przeżyli. W Polsce też by się sprawdziło, tylko kto zezłomuje te graty stojące wzdłuż każdego bloku, ulicy? Nie odpalane czasem tygodniami już teraz nawet.
Z kolei na przykład w Singapurze jest specjalna pula zezwoleń na zakup samochodu i jak nie ma wolnych miejsc to nie ma i koniec. Musisz czekać nawet jak Ciebie stać na zakup. Ma to na celu zapobieganie korkowaniu miasta i zanieczyszczeniu powietrza. W Polsce już było - kartki to się nazywało
|
|
Temat:
SERINUS
Witam Mam pytanie do Pana prezesa odnośnie Ukrainy
Przeglądałem raporty ESPI i brakuje mi jakiś informacjo odnośnie odwiertu O-8
Zgodnie z raportem 39/2011 z 01-08-2011 po zakończeniu testów O-9 i przeniesieniu urządzeń miały rozpocząć się testy O-8. Minęły prawie trzy miesiące, podpięliście O-9 a o O-8 cisza. Jakiś komentarz można prosić? :)
|
|
Temat:
SERINUS
@zala82 +500 bardzo chętnie i po przecinku to co teraz Ale to jeszcze nie teraz, za dwa może trzy lata będzie to bardziej realne zakładając powodzenie prowadzonych projektów. Co do pułapów cenowych - myślę że tu nawet przy cenie 0.50 i C/WK 0.5 informacje z Ukrainy nie podniosą kursu. Jak to ktoś kiedyś napisał - gaz nie jest sexy.
|
|
Temat:
SERINUS
@zala82 muszę Cię niestety rozczarować Jak do tej pory Ukraina nie była wstanie ruszyć kursem - no chyba że w dół - więc nie sądzę żeby w tym przypadku było inaczej
|
|
Temat:
SERINUS
Tak tylko z drugiej strony do jesieni - szeroko rozumianej - może się wiele zmienić. Jak to analitycy mówią - może spaść ale może też urosnąć
|
|
Temat:
SERINUS
@grego01
Coś może w tym być co piszesz. Jednak ja zastanowiłbym się nad tym jak może wycenić KOV rynek AIM. Wcześniej kilka osób włożyło trochę pracy w wyliczenia spółek porównywalnych, już notowanych. I bardziej na tym bym się oparł. Plus oczywiści sytuacja na rynku. Bo jak widać i jak wiadomo z przeszłości ona może mieć większy wpływ na wycenę niż to co chciałby KOV
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):To prawda, ale Atlas zaczynała organicznie, bez wielkich wydatków, najpierw zarabiali, potem inwestowali itd. aż do dzisiejszej spółki. Atlas nie zaczynał od wydawania pieniędzy akcjonariuszy po całym globie.
Zresztą porównanie jest nietrafne, bo 90% nowych firm bankrutuje jak im się skończą pieniądze i już nie mają skąd pożyczyć/dostać. Nie masz racji - nie 90% at 95 % nowych firm bankrutuje. Nie możesz mówić że Atlas nie wydawał pieniędzy akcjonariuszy bo mówimy o różnych czasach. Wydawał pieniądze swoich właścicieli, których dziś nazwał byś akcjonariuszami.
|
|
Temat:
SERINUS
chris napisał(a):chris napisał(a):xp32 napisałCytat:Nawet jeśli pojawią się zyski - raport będzie na plus czy to za trzeci kwartał czy też roczny - to obawiam się że większość rynku nie doceni tego bo to nie Petrol i pewnie to wszystko ściema. Trzymając się faktów. Na chwilę obecną wszystkie dobre infa nie mają faktycznego przełożenia na gotówkę. Takie przełożenie, jak dla mnie, będzie miała informacja o podłączeniu M-19, ten fakt będzie generował to co najważniejsze - pieniądz. A pieniądz powinien się uwidocznić w kursie. Jeśli nie będzie w tym momencie żadnego odzewu na rynku to wtedy naprawdę coś nie tak. Pomijam fakty, że: - rynek powinien dyskontować informacje i kurs na chwilę obecną nie odzwierciedla wartości spółki; - w przypadku Petrola to nie wiem w jakich górnych granicach, przy takich informacjach, znajdowałby się kurs. Cytując samego siebie mogę tylko stwierdzić jedno : nie wiem o co chodzi. Odwiert podłączony kasa płynie, a na kursie ? Czy ktoś mi może wytłumaczyć co jest nie tak? Może ludzie mylą kupno ze sprzedażą Taaa a może po prostu jak tylko pojawia się cokolwiek na ESPI to pada hasło: Sprzedaj PKC Po info o rozpoczęciu odwiertu w Syrii była podobna sytuacja
|
|
Temat:
SERINUS
@rabbit Ja o tym wiem doskonale Był bym mocno zdziwiony gdyby raport np roczny nie pokazał straty. Z drugiej strony na tą chwilę Ukraina finansuje się z kredytu, w Brunei kosztów zero, w Syrii jeśli dobrze pamiętam pierwsze odwierty w większości finansuje Mena więc możemy się zdziwić
|
|
Temat:
SERINUS
Nawet jeśli pojawią się zyski - raport będzie na plus czy to za trzeci kwartał czy też roczny - to obawiam się że większość rynku nie doceni tego bo to nie Petrol i pewnie to wszystko ściema.
Obym się mylił
|
|
długi czas w na podium - ostatnie dwie sesje zawiodło PZU - ale i tak jest to najlepszy mój wynik :) Gratulacje dla wszystkich "zielonych", powodzenia w lipcu dla "czerwonych"
|
|
A ja zaszaleję 151.00 zł
|
|
żebym nie zapomniał:
xp32 KOV 6 PCE 4
|
|
xp32 KPX zamiana PZU
|
|
Scarry
I tego nie kwestionuję, że prowadzą pracę za nasze pieniądze. Zwracam tylko uwagę, że porównując OIL i KOV po np roku działalności widać ewidentnie że KOV jednak jest znacznie dalej niż OIL nawet teraz.
|
|
Scarry napisał(a):@Exar
... KOV wydobywa gaz na Ukrainie w małych ilościach, to trochę taki biznes jak dla OILa handel gazem. Że tak powiem obydwa są "przy okazji", bo dają jakąś tam płynność firmom, trochę gotówki i trochę sprzętu pod zastawy kredytowe.
. Z tą różnicą że o ile pamiętam to OIL na handlu gazem ma stratę a KOV zarabia kwoty wystarczające na pokrycie kosztów działalności Ukrainy oraz koszty zarządu (patrz raporty).
|
|
xp32 KOV 7 KPX 3
|
|
59.00
|
|
Temat:
SERINUS
@qguar
Z tego co pamiętam z komunikatów w Syrii za pierwsze odwierty płaci Mena - a przynajmniej większość. Ktoś mówił o 7 mln $ od Ukrainy + przychody z gazu i powinno starczyć na to co mają zrobić w Brunei.
|
|
xp32 - KOV 6 OIL 4
|
|
xp32 - MDS zamiana BRS
|
|
xp32 - KOV 7 MDS 3
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):Jestem skłonny stwierdzić że opóźnianie wyników, jest świadomym działaniem KOV w celu korelacji potwierdzonych wyników z nową emisją akcji. W gruncie rzeczy może chodzić, o skonsumowanie pozytywnych wyników przez KOV. Domyślam się tego z powodu milczenia p.Korczaka na zadane w tej sprawie pytania. I to przeciąganie w nieskończoność wyników, nie wygląda na przypadkowe Woda jedynie była dobrym okolicznościowym pretekstem. To się robi nudne Wiadomo że będą nowe emisje - wcześniej czy później ale będą. Z czegoś musza finansować prace. Pytaniem pozostaje tylko kiedy i jaka będzie forma emisji. Bez urazy Tytan ale zmieniłbyś trochę zakres wypowiedzi(co nie zmienia faktu że zwróciłeś uwagę na kilka istotnych rzeczy). Czasem mam wrażenie że używasz tylko kopiuj wklej.
|
|
xp32 - BRS zamian KPX
|
|
xp32 KOV 6 BRS 4
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):[quote=xp32]Tytan a może tak zapoznasz się z prospektem?? Widzę od dłuższego czasu że strasznie jesteś "rozczarowany", że kierownictwo sprzedaje akcje ale chyba nawet nie miałeś ochoty zapoznać się z tym o czym pisał Jakub. Opcje maja czas zapadalności pięć lat od daty przyznania - więc może ktoś sprzedał część akcji żeby wykupić opcje?? Z raportów wynika, że zostało objęte 200 tyś opcji i kupione 19 tyś akcji - sprzedaż to 150 tyś. Matematykę zna chyba każdy z nas.[/quote Tak masz rację, przepraszam, chodziło o zbytych 150tyś., tak jakoś zsumowało mi się z rozpędu. Co jednak nie zmienia faktu co do zasady. Jak nie będziemy zwracać na takie rzeczy uwagi i będziemy odpuszczać, nasze uwagi będą tylko zbędną paplaniną. Właśnie co do zasady: pomęczę jeszcze temat. Uważam że jeśli kierownictwo obejmuje opcje to nie jest tak źle. Gorzej by było gdyby opcje wygasały bez objęcie bo to by znaczyło że zarząd nie wierzy w spółkę. A tak wychodzi że warto. Pomijam fakt różnicy w cenie objęcie i obecnego kursu. Tu nie ma reguły. To że teraz ktoś jest na plus nie znaczy że bedzię na plus jak zrealizuje opcje za rok.
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan a może tak zapoznasz się z prospektem?? Widzę od dłuższego czasu że strasznie jesteś "rozczarowany", że kierownictwo sprzedaje akcje ale chyba nawet nie miałeś ochoty zapoznać się z tym o czym pisał Jakub. Opcje maja czas zapadalności pięć lat od daty przyznania - więc może ktoś sprzedał część akcji żeby wykupić opcje?? Z raportów wynika, że zostało objęte 200 tyś opcji i kupione 19 tyś akcji - sprzedaż to 150 tyś. Matematykę zna chyba każdy z nas.
|
|
xp32 - BRS 5 KOV 5
może tym razem :)
|
|
xp32 - BRS 5 LBW 5
|
|
Powiem szerze że przeczytałem cały wątek - zaraz po ankiecie - i moje zdanie jest proste. Zostawić jak jest. Poziom SW jest naprawdę godny naśladowania. A jeśli jest za dużo "różnych dziwnych treści" kilku modów więcej i ostrzejszy regulamin załatwi sprawę
|
|
zjk napisał(a):Cytat:Do końca tego roku może wyjaśnić się czy giełdowy Petrolinvest przejmie 50 proc. udziałów w rosyjskiej spółce wydobywającej ropę z dwóch złóż w obwodzie saratowskim. W tym czasie spółka ma zakończyć proces due dilligence w spółce Open Stock Company „Bogorodsknieft”, która jest właścicielem licencji dającej prawo do użytkowania złóż kopalin, poszukiwania oraz eksploatacji ropy naftowej ze złóż Bogorodskie i Nikolskie oraz struktury Radużnaja.
Zrodla: nafta.wnp.pl/petrolinvest-do-k...Ps. Przeszło echem przez wszystkie portale finansowe ? Zdaje się że było kilka stron wcześniej - pytanie za co kupi
|
|
Temat:
SERINUS
Pisać o czym maja tylko czy to o czym mówisz tyczy się zawartości raportu?? Raczej nie. Od tego są strategie rozwoju, plany na przyszłość. Raport ma przedstawić sytuację finansową za dany okres w liczbach.
|
|
xp32: 49.80 Zbiorowa psychoza - wzrośnie bez względu na wszystko
|
|
Temat:
IDMSA
"2010-10-27 11:28:15 Komunikat dot. zawieszenia Informujemy, ze obrot akcjami IDM zostaje zawieszony ze wzgledu na wniosek emitenta. O wznowieniu obrotu poinformujemy w osobnym komunikacie.Nadzor." ze strony GPW
|
|
xp32 - BRS 5 KPX 5 Obie spółki z perspektywami na znaczny wzrost ceny.
|
|
Temat:
SERINUS
Bardzo interesujące mimo że hipotetyczne - pytanie czy ktoś się orientuje jakie są koszty? :) Zakładając nawet 50% kosztów daje to całkiem niezły zysk
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):...
W jaki sposób KOV miałby namówić spółki partnerskie tzn. AED i TAP, aby te dwie firmy, akurat w tym samym momencie, wybranym przez KOV zresztą, ujawniły swoje wyniki?
... Z tego co było pisane wyżej między innymi przez pana Korczaka to ani TAP ani AED nie będzie robić badań tylko inna firma którą KOV ma wybrać. Wię utrzymanie wyników w tajemnicy będzie znacznie prostsze (przynajmniej ja tak to rozumiem)
|
|
xp32 - HWE 5 KPX 5
Obie sapółki obserwuję od dłuższego czasu i czekam na odpicie w przypadki Kopexu oraz wzrost w przypadku Hawe. Obie spółki posiadam również w rzeczewistym portfelu
|
|
Temat:
SERINUS
koszyk napisał(a):Pazdrawlajem Ługańsk!
Jeżeli można zapytać, co stoi za zwrotem : odwierty nie są "poszukiwawcze", tylko "ocenne"? Nie znam branży i nie zrozumiałem. To znaczy że odwierty nie sa przeprowadzane w celu poszukiwania tylko w celu oceny czy złoże jest komercyjnie opłacalne
|
|
Ładnie dzisiaj rośnie - pytanie czy nie jest to następny podryg żeby wywalić akcje zbierane ostatnim czasem? Nie tak dawno mieliśmy odbicie na ponad 19zł a później wywalanie. Szkoda ze na tą chwilę nie ma żadnego infa
|
|
Gangi napisał(a):czy ktos wie jak ma sie pozew famura VS kopex - famur rosnie kopex spada moze o to tu chodzi - oby nie Przypomnę pytanie i przy okazji zadam swoje - czytając raporty nie koniecznie do końca wszystko rozumiem a i z rachunkowością nie pijam wódeczki  Ktoś zoreintowany może mógłby mi powiedzieć czy w związku z roszczeniami Famura Kopex musiał utworzyć rezrwy na ewentualną zapłatę w sprawie i czy to zrobił i w jakiej wysokości?
|
|
Temat:
BORYSZEW
style napisał(a):...
Ja siedze na pupie i zadnych stoplosów, a na prowizje i podatek w kwietniu mnie narazie nie stać wiec spokojnie jade z Wami dalej :)
pozdro No własnie i tak trzymać Jak dla mnie Borek zawsze był inwestycją długoterminową więc nawet nie zastanawiam sie do ilu urosnie tylko ile będzie kosztował za rok czy dwa. Wszystko co pomiędzy nie jest wazne. prezes9 i Taurus - wam musze szczególnie podziękować za rzeczowe opinie i podtrzymanie wypowiedziami na duchu :)
|
|
Temat:
SERINUS
Cena 6 zł (czy też inna) jest cena jaką zapłacosz jeśli dojdzie do transakcji. W każdym innym przypadku nic nie płacisz
|
|
Temat:
BORYSZEW
No to mamy 3.30  - jeśli doncarlos ma rację to cóż - czekamy na widły chociaz nie wiem czy nie lepiej by było spokojniej troszkę
|
|
Temat:
SERINUS
ostrokrzew napisał(a):Frog napisał(a):Czy informacja o "natrafieniu na możliwość przez partnera" podana kilka dni po debiucie nie wydaje się Wam maniupulacją? Ja bym to nazwał niezwykłym zbiegiem okoliczności... bardzo szczęśliwym... Bardzo bardzo szczęśliwym ale pamiętajcie że w przeciwieństwie do petrola (szkoda że tylko do niego możemy porównywać) KOV w momencie debiutu prowadził już prace poszukiwawcze. Bo jeśli mnie pamięć nie myli to petrol dopiero po zebraniu funduszy rozpoczął odwierty. Pozatym to nie KOV sam osobiście o czym była mowa wyżej tylko jego partner "znalazł" prawdopodobnie ropę. Nie znalazłem nigdzie informacji od kiedy ta australijska spółka wierci w Brunei
|
|
Taurus dzieki równiez za informację. Wygląda na to że jak Romek bedzie mial dobrych prawników to w pierwszym kwartale 2010 znów pokaze borek zyski jak z kosmosu Al do tego juz chyba sie wszyscy akcjonariusze przyzwyczaili
|
|
Witam Jako nowy użytkownik i nowy inwestor proszę o wyrozumiałość.
Czytając raport koli widzę (co było zresztą do przewidzenia) stratę, ale o tym już mówiło się jakieś dwa miesiące temu (chyba na bankierze pokazał sie artykuł o polskim rynku kosmetyków i tylko kola przynosiła straty mimo wzrostu w sektorze o około 20-25%). Jak widziecie dalsze losy kursu po raporcie za pół roku?
|
|