PARTNER SERWISU
rlfncmjj
80 81 82 83 84
Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 7 listopada 2010 23:45:02 przy kursie: 19,27 zł
Sprzedałem akcje w piątek ze stratą, która nie boli aż tak jak strata czasu. Przez te półtora roku ten kapitał mógł pracować gdzie indziej.

Co do raportu sugeruję przyjrzeć się 27 stronie, widać tam że wynik byłby dużo gorszy gdyby nie tuningowanie zysków przeszacowaniami. Wydaje mi się że ceny tych nieruchomości nie zmieniają się tak dynamicznie i spółka powinna była wcześniej niejako zinterpolować te szacunki. Z raportu:
Cytat:
Na wartość przeszacowań za okres 3 miesięcy kończący się dnia 30 września 2010 roku w kwocie +5 053 tys. zł największy wpływ miało przeszacowanie nieruchomości mieszkaniowych w Katowicach ( +12 617 tys. zł) oraz wycena różnic kursowych od rewaluacji CH Marino ( -7 664 tys. zł).
(...)wycena na dzień bilansowy kredytów walutowych: pozytywny wpływ na wynik netto wyniósł + 3 458 tys. zł(za okres 3 miesięcy kończący się dnia 30 września 2010 roku wpływ na wynik netto w kwocie +5 235 tys. zł).

Łącznie z przeszacowań nieruchomości od 1 stycznia uzbierało się 47mln zł. Ciężko mi osądzić zasadność przeszacowań poszczególnych nieruchomości, ich portfel nieruchomości ma wartość prawie pół miliarda zł i ogarnąć to wszystko to robota dla kilku osób.

Druga sprawa o której chciałem napisać to własne spostrzeżenia z rynku krakowskiego. Ostatnio w dość krótkim okresie wszczęto kilka przedsięwzięć deweloperskich, celujących w segment ganta. Wszyscy budują w nadziei że w następnym roku popyt się ożywi. Za budowanie biorą się instytucje niekoniecznie związane z branżą, jak np politechnika, lub całkiem nowi deweloperzy bez doświadczenia, być może spółki celowo utworzone do konkretnej inwestycji. Ten hurraoptymizm wydaje mi się nieco przesadzony i nawet jeśli koniunktura będzie się poprawiać to jej owoce będą dzielone na wielu graczy i suma sumarum gant na tym nie skorzysta.
Aktualnie: MRB(100%)

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 listopada 2010 01:08:16 przy kursie: 19,27 zł
Jesli jest tak jak piszesz i na rynek wchodza nowi gracze bez doswiadczenia i historii to nie bedzie im latwo zarowno o finansowanie jak i sprzedaz. Gant dzieki swojej pozycji pozyskal ostatnio spore srodki z emisji akcji, obligacji i kredytow. Pokazal tez, ze potrafi byc w czolowce sprzedazy w Polsce. Wieksza konkurencja nie jest dobra, ale nie przekrecajmy tego kto kogo powinien sie obawiac. Dla mnie podstawowa sprawa jest koniunktura w branzy, ktora wydaje sie dosc stabilna. Podaz rosnaca szybciej niz popyt mnie nie przeraza bo wg mnie najwiekszym testem byl okres kryzysu w ktorym deweloperzy zbytnio nie spuscili z tonu. Nie widze wiec powodu dla ktorego teraz mieliby zaczac walczyc na noze. Jednoczesnie na GPW patrzac sektorowo deweloperzy sa wyceniani relatywnie nisko. Gant pozyskane srodki w duzym stopniu przeznacza na budowe mieszkan, ktore juz sa sprzedane, wiec to nie pytanie "czy?", ale "kiedy?" te mieszkania pojawia sie jako przychody i zyski w raportach. Dlugi proces inwestycyjny w tej branzy powoduje, ze po okresie gdy nie ma sie czym pochwalic nastepuje kumulacja efektow prac. Pytanie brzmi czy ze strony inwestora lepszym okresem do kupowania akcji jest czas prezentowania swietnych raportow wynikajacych z podpisywania aktow notarialnych? czy moze jednak okres gdy jest przyzwoita sprzedaz, finansowanie, trwa budowa i sa nieciekawe raporty. Co do przeszacowan posiadanych nieruchomosci to wiekszosc deweloperow stosuje takie zabiegi do wygladzenia wyniku. Ja pozostaje optymista, ale ja jestem czesto kontrarianinem.
Edytowany: 8 listopada 2010 01:25

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 listopada 2010 09:37:35 przy kursie: 19,27 zł
Na bieżącym raporcie wszyscy powiesilismy psy,ale...znalazłem coś dosyć optymistycznego na najbl.kwartał lub co najmniej 2kwartały...Think
Cytat:
Pod koniec roku Gant zakończy realizację kolejnych inwestycji.

"We wrześniu zakończyliśmy projekt w Krakowie, w tej chwili trwają przekazania kluczy. W listopadzie do klientów zaczną trafiać mieszkania w Gdańsku. Kolejne kończone projekty, czyli Stabłowice we Wrocławiu i Poznań, będą pracować na wynik w 2011 roku" - dodał

Z tego wynika,że zyski z tych inwestycji będą zaksięgowane w najbliższym czasie,a że rynek dyskontuje przyszłość...Think

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 8 listopada 2010 10:11:49 przy kursie: 19,27 zł
@ POP:

Trzeba by się jeszcze dowiedzieć, ile mieszkań mają już gotowych do przekazania oraz na ile sztuk podpisano umowy przedwstępne sprzedaży.

@KAMIL:
Z tymi nowymi deweloperami to bym się bardzo nie przejmowała. Może wyjść jak z Tritonem, który też nie miał doświadczenia i jego udział w rynku jest marginalny.

pop
pop
0
Wysłane: 8 listopada 2010 10:16:34 przy kursie: 19,27 zł
No dobra,spróbuję wytłumaczyć to,co się dzisiaj dzieje "dziwnego" na Gancie.
Pod koniec hossy deweloperskiej napływały coraz bardziej rewelacyjne raporty wyników,ale jedyne co mnie wtedy martwiło,to słabnący popyt na nowe mieszkania i dlatego pomimo świetnych wyników,ja zdecydowałem się wywalić wszystko i na jakieś 2lata całkowicie wyrzucić deweloperkę z obserwacji,bo liczyła się przyszłośc,a nie teraźniejszość,czy historia.
Teraz mamy sytuację odwrotną.Bieżący raport Ganta jest oczywiście b.słaby,ale jeśli liczy się przyszłość,to nie nalezy lekceważyć "drobnego szczegółu",że liczba sprzedanych mieszkań w tym roku jest ma być niemal o 80% wyższa,niż rok temu,to nie ma siły-musi się to odbić pozytywnie w kolejnym roku...
Stąd być może takie zebranie akcji od słabszych rąk,którzy spojrzeli na słaby wynik,tyle,że już historyczny...
Edytowany: 8 listopada 2010 10:22

kristo
0
Wpisów: 32
Wysłane: 8 listopada 2010 10:45:05 przy kursie: 19,27 zł
Millennium DM zaleca kupno akcji Ganta

Analitycy Millennium DM, w raporcie z 28 października, potwierdzili rekomendację kupuj dla akcji Ganta, cena docelowa została ustalona na 23,4 zł.

W dniu wydania rekomendacji za akcje spółki płacono 19 zł, a w poniedziałek około godziny 9.43 były one warte 18,65 zł.

zrodlo: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Edytowany: 8 listopada 2010 10:49

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 9 listopada 2010 08:18:23 przy kursie: 19,27 zł
nie dajcie się na to nabrać.
takie rekomendacje to takie oficjalne naganianie.
jak fundusz ewakuuje się z papiera, to najpierw stara się ewakuować z papiera.
podbiją do 21 i zwalą do 13 zł.
zima to smutny czas dla developerów.

summus
0
Wysłane: 9 listopada 2010 08:19:16 przy kursie: 19,27 zł
edit:
zamiast ewakuować się z papiera : podbić cenę

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 9 listopada 2010 10:08:41 przy kursie: 19,60 zł
grunt to patrzeć na dewelopera w perspektywie jednego kwartału hello1
nie wiem kto tu bardziej nagania ;) [na spadki]
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 9 listopada 2010 11:06:00 przy kursie: 19,60 zł
summus napisał(a):
nie dajcie się na to nabrać.
takie rekomendacje to takie oficjalne naganianie.
jak fundusz ewakuuje się z papiera, to najpierw stara się ewakuować z papiera.

[quote=summus]podbiją do 21 i zwalą do 13 zł.
zima to smutny czas dla developerów.

W 2006 jakoś nikt nie przejmował się zimą i gant notował największe wzrosty w historii.
Ja też oficjalnie naganiam na swoje spółki i nie widzę w tym nic złego. Ważne żeby podeprzeć to argumentami. Akurat analizy millennium uważam za użyteczne. Polecam przeczytać całą analizę która jest na stronce dm. Zestawili tam masę danych użytecznych do oceny deweloperów, proponuje samemu je zinterpretować i nie patrzyć na cenę docelową określoną przez analityka, który wagi wycen ustalił wg własnego uznania. Ja uważam że w długiej perspektywie gant jest niedowartościowany, natomiast obecnie rynek jest trochę bardziej krótkowzroczny i na wzrosty trzeba będzie poczekać.
Aktualnie: MRB(100%)

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 9 listopada 2010 11:08:05 przy kursie: 19,60 zł
bB86 napisał(a):
grunt to patrzeć na dewelopera w perspektywie jednego kwartału hello1
nie wiem kto tu bardziej nagania ;) [na spadki]

Ale i tak przestrzeliłeś tego Ganta. Tutaj dopiero w 2012 jest szansa na żniwa czyli jeszcze długo będzie panowała lipkoza.
Już LCC lepsze, przynajmniej silni kapitałowo.
Obu nie mam i sobie chwalę.

krishic
26
Wysłane: 9 listopada 2010 11:35:00 przy kursie: 19,60 zł
Z czego wnioskujesz, ze zniwa beda w 2012r jesli prognoza na 2011r daje c/z ponizej 5 ?
Potwierdza to obecna wielkosc sprzedazy do tego w zwiazku z opoznieniami w odbiorach inwestycji czesc tegorocznego planu takze wypadnie w 2011r.
Natomiast LCC o ktorym piszesz w przeciwienstwie do Ganta ma niewielka oferte, niewielka sprzedaz i przewartosciowane grunty (spolka weszla na rynek w samym szczycie). Sa silni kapitalowo dzieki LC, ale tez nic nie robia... zyja sobie z wynajmu arkad. Wole miec spolke ktora jest aktywna, skuteczna i do tego tania.

discopoloo
0
Wysłane: 9 listopada 2010 11:50:16 przy kursie: 19,60 zł
Nie siedzę w tym głęboko. Bazuję na kilku wywiadach w TVN CNBC.
Wyłaniał się stamtąd następujący przekaz:
-to nie jest najlepszy czas dla deweloperów gdy zabrania się tańszych kredytów walutowych
-ceny mieszkań w Polsce są relatywnie bardzo drogie, stąd niemal żaden potencjał wzrostowy, a koszty budowania rosną; Ergo będzie następowała erozja marży
-Gant nie ma kasy na finansowanie takiego rozwoju jaki miał na myśli; pokazał słabe wyniki i jeszcze długo pozostaną słabe bo w przyszłym roku nie odda zbyt wielu mieszkań do użytku
-LCC jest nabardziej niedowartościowanym deweloperm, bardzo bezpiecznym kapitałowo dzięki Czarneckiemu

Nie będę się o powyższe bił bo jak mówiłem nie siędze zbyt mocno w temacie.
Jednak pierwsze dwa punkty mocno mnie przekonują i dystansują do branży.

pop
pop
0
Wysłane: 9 listopada 2010 12:10:04 przy kursie: 19,60 zł
Niektórzy tu naganiają na spadki,a tu wczoraj i dzisiaj wykres rysuje całkiem ładne prowzrostowe świeczki...Think

discopoloo
0
Wysłane: 9 listopada 2010 12:17:38 przy kursie: 19,60 zł
Spadków Wam nie zwiastuję, lecz tylko znacznie mniejsze wzrosty niż byście chcieli.
W sumie jest tanio. Ostrzegam tylko przed tym że fajerwerki są odwołane Angel

krishic
26
Wysłane: 9 listopada 2010 12:28:42 przy kursie: 19,60 zł
O ograniczeniu akcji kredytowej wiadomo od dawna, wiec mysle ze to m.in. dzieki tym nowym rekomendacjom KNFu mamy niskie wyceny deweloperow. Popatrz na wyceny sektora bankowowego, czy widzisz dyskontowanie ryzyka ograniczenia akcji kredytowej ?
Pierwsze slysze, zeby wysokie ceny byly czyms zlym dla sprzedawcy.
Koszty budowy mieszkan spadly w kryzysie mocniej niz ceny mieszkan, ktore jak zauwazyles sa wysokie. Jesli sa wysokie to nie musza rosnac, zeby dalo sie przyzwoicie zarabiac na deweloperce. Wystarczy, ze nie beda spadac szybciej niz owe koszty.
Czemu piszesz, ze Gant nie odda zbyt wielu mieszkan do uzytku w 2011r jesli wiele wskazuje, ze bedzie zupelnie inaczej. Co masz na poparcie tej tezy ?
Co do kasy Gant inwestuje w tak duzej skali, ze zgadzam sie co do problemow z plynnoscia.
Natomiast zobacz na kwoty pozyskane z emisji obligacji, akcji i kredytow w 2009 i 2010r to nie sa drobne. Gdyby Gant poszedl sladem LCC tez bylby silny kapitalowo bo niewiele robiac niewiele potrzeba.
Wytlumacz mi prosze jak to jest ze "najtanszy" LCC moze byc drozszy od Ganta ?

LCC
c/wk = 0,77
c/zo = -16,07
c/p = 3,92
c/z = -30,59

Gant
c/wk = 0,56
c/zo = 10,30
c/p = 2,84
c/z = 14,73
Edytowany: 9 listopada 2010 12:34

summus
0
Wysłane: 9 listopada 2010 12:59:38 przy kursie: 19,60 zł
pop napisał(a):
Niektórzy tu naganiają na spadki,a tu wczoraj i dzisiaj wykres rysuje całkiem ładne prowzrostowe świeczki...Think

w naganianiu trudno byłoby z Tobą rywalizować( vide: marketeo ).
z faktu że ma się jakąs spółkę nie można wyciągnąć wniosku, że jest ona rewelacyjne. zawsze trzeba szukać dziury w całym.
ganta miałem, nie mam, mieć nie będę.
mamy do czynienia ze spółką poturbowaną, o trudnej do ogarnięcia strukturze i księgowości, bez szans na duże zyski w rynkowej rzeczywistości.
nie widzę powodów dla których miałbym tu tkwić.
co do sezonowości w przypadku ganta: w październiku 2009 rozpoczął się zjazd z 27 zł na 17
w lutym, a odwrócenie trendu na wzrostowy tez zostało poprzedzone odwrotną rekomendacją
( sprzedaj z cena docelową 12 zł )
jak ktoś potrzebuje ciepłego wdzianka na zimę to niech kupuje.
paradoksalnie gant da zarobić, gdy wszyscy się od niego odwrócą.

krishic
26
Wysłane: 9 listopada 2010 13:04:03 przy kursie: 19,60 zł
paradoksalnie Twoj post ma wlasnie taka negatywna wymowe Think czyli wg tej tezy dobrze wrozy thumbright
Edytowany: 9 listopada 2010 13:05

pop
pop
0
Wysłane: 9 listopada 2010 13:49:30 przy kursie: 19,60 zł
sumus,widzę,że jakieś personalne złośliwości się ciebie trzymają.Jeśli jest napisane pozytywnie i podane uzasadnienie dlaczego-to naganianiem nie jest.Zremba i Jago miałem wielokrotnie w ciągu roku,a ciężko spotkać choć jeden pozytywny news z mojej strony,więc daruj sobie uwagi nie na miejscu...Shame on you A ty ewedentnie naganiałeś na spadki Ganta,bo tekst o wpływie nadchodzącej zimy na kurs developerów jest tak bezsensowny,że nie założyłem,że piszesz głupoty bez jakiegoś celu...
Bez komentarzaShame on you

discopoloo
0
Wysłane: 9 listopada 2010 14:38:01 przy kursie: 19,60 zł
krishic napisał(a):
O ograniczeniu akcji kredytowej wiadomo od dawna, wiec mysle ze to m.in. dzieki tym nowym rekomendacjom KNFu mamy niskie wyceny deweloperow. Popatrz na wyceny sektora bankowowego, czy widzisz dyskontowanie ryzyka ograniczenia akcji kredytowej ?
Pierwsze slysze, zeby wysokie ceny byly czyms zlym dla sprzedawcy.
Koszty budowy mieszkan spadly w kryzysie mocniej niz ceny mieszkan, ktore jak zauwazyles sa wysokie. Jesli sa wysokie to nie musza rosnac, zeby dalo sie przyzwoicie zarabiac na deweloperce. Wystarczy, ze nie beda spadac szybciej niz owe koszty.
Czemu piszesz, ze Gant nie odda zbyt wielu mieszkan do uzytku w 2011r jesli wiele wskazuje, ze bedzie zupelnie inaczej. Co masz na poparcie tej tezy ?
Co do kasy Gant inwestuje w tak duzej skali, ze zgadzam sie co do problemow z plynnoscia.
Natomiast zobacz na kwoty pozyskane z emisji obligacji, akcji i kredytow w 2009 i 2010r to nie sa drobne. Gdyby Gant poszedl sladem LCC tez bylby silny kapitalowo bo niewiele robiac niewiele potrzeba.
Wytlumacz mi prosze jak to jest ze "najtanszy" LCC moze byc drozszy od Ganta ?

LCC
c/wk = 0,77
c/zo = -16,07
c/p = 3,92
c/z = -30,59

Gant
c/wk = 0,56
c/zo = 10,30
c/p = 2,84
c/z = 14,73

Banki zarabiają na wielu tematach, nie zależą od kredytów hipotecznych, deweloperzy zależą.
Piszę że wyniki Ganta będą słabe w przyszłym roku, a LCC ma największy upside bo tak słyszałem w TV Angel Poddaję się. Nie znam tematu.
Boję się wskaźników fundamentalnych. Patrzą w przeszłość. Patrzmy na wskaźniki forward.
Niestety nie możemy ich precyzyjnie określić, ale tylko one są ważne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

80 81 82 83 84

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,177 sek.

jwyxpnfr
qdgyiudt
rhfrujbl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eoyccnye
xdjdvapl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat