lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn

Roboty na GPW lub programy HFT

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 19 listopada 2010 23:31:59
Zauważyłem że sa takie sytuacje na że nie da sie postawic swojego zlecenia jako pierwszego tym razem tak miałem po stronie sprzedaży. Jakąkolwiek cene bym nie wystawial to moje zlecenie pojawia sie automatycznie jako drugie. Zmieniałem kilka razy i cały czas to samo. zmiana ceny nastepuje ale pojawiaja sie dwa zlecenia z dana ceną, oczywiście moje jako drugie. Przy czym to pierwsze jest w wiekszości ukryte, tak że nie da sie sprzedac swoich akcji bez mocnego zniżenia ceny. Pytanie wiec kto ma takie mozliwości przyznawania sobie pierszeństwa przed pozostałymi graczami? Według mnie tylko giełda i dom maklerski który widzi moje zlecenie w momencie przyjmowania. Chyba że istnieja jakies specjalne typy zlecen dla specjalnych klientów typu "sprzedaj zawsze jako pierwszy w przedziale ceny od xx w zwyż"?

Jesli to sprawka domu maklerskiego to im troche gnoju narobie, bo niedali mi sprzedać na małopłynnych papierach.

Ktos potrafi to wyjaśnić? Wiadomo że to dziala jakis program komputerowy, może to właśnie jest Hyper Fast Trading z którego słynie giełda w USA?
Spotkaliście sie z tym juz u siebie? i piszcie proszę jakie macie biura maklerskie, wyłapiemy ktorzy to stosują. Ja to miałem w Alior banku.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 20 listopada 2010 00:39:47
jaka spółka? algorytmy grające na gpw są już od dawna,
ale raczej na bardziej płynnych walorach...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 20 listopada 2010 00:55:36
HFT to High Frequency Trading.

Czy jesteś pewny, że tamto zlecenie wpadało jako pierwsze?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 20 listopada 2010 01:08:54
Czy to nie był Photon może? blackeye
Po prawej jak tylko pojawiało się jakieś zlecenie to ten automacik z ok. 300 akcjami ustawiał się po dokładnie tej samej cenie lub grosik niżej. Raz się z nim pobawiłem to stawiał równo za mną zlecenia, co więcej jak zmieniałem zlecenia po grosiku to automat swoje stare zostawiał.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

mathu
0
Wysłane: 20 listopada 2010 15:36:13
Automacik może sobie działać, ale nie ma prawa wskoczyć w kolejce zleceń przed czyjeś zlecenie. To jest podstawowe założenie każdego systemu giełdowego.

Jedynym wytłumaczeniem (o ile majama się nie myli) jest działanie tego automaciku bezpośrednio w DM i "filtrowanie" kolejki zleceń wychodzących do WARSET-u.

Czy ten DM nie jest przypadiem animatorem spółki na której działy się te rzeczy?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 20 listopada 2010 15:36

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 listopada 2010 15:59:43
Jak wynika z prospektu emisyjnego GPW w związku z ograniczeniami Warsetu HFT jest mało możliwe na GPW. Jednym z celów było pozyskanie środków na system obrotu, właśnie po HFT...

majama
1
Wysłane: 20 listopada 2010 17:08:02
Nie mam danych na temat animatora tej spółki ktorej to dotyczyło (to nie był Photon, wole nienagłaśniać swoich mniej płynnych inwestycji), ale nie słyszalem aby Alior bank byl gdziekolwiek animatorem, a wyprzedzac mnie w zleceniach mógl tylko robot z Alior banku albo z samego GPW. Trzykrotnie zmieniałem cene i trzykrotnie moje zlecenie wskakiwalo jako drugie zamiast jako pierwsze. Ani sekundy nie byłem pierwszy, dlatego pytam jak to możliwe ?

Ale istnienie takich mechanizmów niedaje nam równych szans. Na razie tylko Iktorn zaobserwowal to poza mną? Jaki masz bank Iktorn? Może skierujemy pytanie do samej giełdy?

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 20 listopada 2010 17:27:29
majama napisał(a):

Ale istnienie takich mechanizmów niedaje nam równych szans. Na razie tylko Iktorn zaobserwowal to poza mną? Jaki masz bank Iktorn? Może skierujemy pytanie do samej giełdy?

Tzn ja zaobserwowałem jedynie automat momentalnie dokładający zlecenia po mnie (na tym samym poziomie cenowym), które się wykonują w drugiej kolejności. Żeby coś się wpychało przede mnie w kolejce na tym samym poziomie to nie zauważyłem i raczej wydaje się niemożliwe. Jak automat się ustawi grosik niżej to oczywiście jest przede mną.

Tak więc nie potwierdzam tego co obserwujesz. Jesteć pewien, że te dziwne zlecenia wykonują się jako pierwsze? Czy doszło do wykonania takiego zlecenia gdzie automat kupił akcje a Ty nie? To było na notowaniach ciągłych czy fixingu?
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 20 listopada 2010 17:28

mathu
0
Wysłane: 20 listopada 2010 20:16:43
majama napisał(a):
Trzykrotnie zmieniałem cene i trzykrotnie moje zlecenie wskakiwalo jako drugie zamiast jako pierwsze.

Ale skąd wiesz, że jako drugie?

jarox12
0
Wpisów: 22
Wysłane: 21 listopada 2010 09:33:36
Prawdopodobnie widzi więcej niż 1 oferte kupna/sprzedaży. Np. po 5 najlepszych, co oczywiście BM udostępniają za opłatą/określonymi minimalnymi obrotami w ciągu miesiąca.
Edytowany: 21 listopada 2010 10:03

majama
1
Wysłane: 21 listopada 2010 11:12:09
mathu napisał(a):
majama napisał(a):
Trzykrotnie zmieniałem cene i trzykrotnie moje zlecenie wskakiwalo jako drugie zamiast jako pierwsze.

Ale skąd wiesz, że jako drugie?

Wiem bo jak to zostawiłem i doszlo do transakcji to sprzedawal automat a ja nie, co ciekawsze sprzedawal wiecej akcji niz bylo widac w tabeli, czyli mial ukryta ilosc

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 8 listopada 2011 10:13:03
Mathu - działania HFT nawet byś nie zauważył...
Poza tym do HFT trzeba mieć potężne komputery ustawione w budynku Giełdy (liczą się nanosekundy!!) i System informatyczny dużo nowszy, niż staruszek Warset. W Polsce nie możesz zrobić HFT z prostej przyczyny - Warset jest za wolny, by przyjąć np. 1,5 mln zleceń na KGH w przeciągu 1sek, z których 1,45 mln zostanie w 0,1 sek anulowane - a tak działa typowy HFT. W tej chwili HFT możliwy jest tylko na NYSE, NASDAQ i LSE. Podobno Tokio przymierza się do poprawy swojej informatyki tak, by HFT był możliwy.

Twoją "niemożność" ustawienia się jako 1 w kolejce dość prosto tłumaczy np. duża ilość zleceń nie ujawnianych w kolejce...przyczyn może być mnóstwo. Ale to na pewno nie jest HFT.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 8 listopada 2011 14:48:20
Szutnik napisał(a):
W tej chwili HFT możliwy jest tylko na NYSE, NASDAQ i LSE. Podobno Tokio przymierza się do poprawy swojej informatyki tak, by HFT był możliwy.

GPW też wdraża UTP. Nareszcie będzie jak na prawdziwej zachodniej giełdzie - HFT patterns, step-up orders, flash crashes...

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 18 stycznia 2012 15:40:36
Zaraz zaraz, nie było ostatnio (początek 2011?) jakiegoś debiutu na NC spółki, która jak sama twierdziła trudni się automatycznym tradingiem? Wyleciało mi z głowy...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,331 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat