0 Dołączył: 2010-12-19 Wpisów: 121
Wysłane:
22 grudnia 2010 21:51:03
1.Spam - czyli wypowiedzi bez treści merytorycznej lub bez argumentacji usuwane jak najszybciej. 2.Wiocha - jak najszybciej won. 3.Dyskusja w ciągu dnia SWOBODNA. Oczywiście nie dotyczy wiochy i spamu. 4.Po 24-48h ostra wycinka żeby zostały tylko wpisy wartościowe z punktu widzenia osób czytających wątek w terminie późniejszym. UZASADNIENIE: 1.i 2. Nie wymagają uzasadnienia. 3.Oprócz ochrony przed spamem i wiochą dyskutanci potrzebują wolności, swobodnej wymiany myśli i spostrzeżeń. Nie jest dobrze gdy moderator zamienia się w kaprala. Funkcyjni chętnie nadużywają swoich uprawnień. Homo sapiens tak mają. 4.Po jaką cholerę, komukolwiek archiwum wątku X z tysiącami wpisów? Nikt tego nie czyta. Na stałe powinny zostawać wyłącznie najciekawsze wpisy. Tak żeby archiwum wątku było zbiorową wiedzą o spółce i jej historii. Tak żeby było użyteczne. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
22 grudnia 2010 22:39:21
StoKoni,
ad. 4: Jak przeorasz choćby kilka wątków i zostawisz to, co wykazuje wartość merytoryczną większą, niż pozostałość to szacun, bo to jest masa roboty. Chce mi się napisać, że w 90% przypadków nikomu nie potrzebnej.
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2010 22:51:16
Niech nie orają starego jeśli nie są w stanie, ale nowe-stare mogłoby już powstawać jako bardziej użyteczne. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
22 grudnia 2010 23:08:52
Wystarczy otworzyć chat dla wszystkich, a problem sam zniknie. Rozmawiałem już kiedyś z Kamilem, że według mnie obecna sytuacja, w której trzeba dodatkowo płacić za niemerytoryczną część rozmów, kiedy merytoryczna (podlegająca czasochłonnej moderacji) jest dostępna za darmo, jest bezsensowna. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 22 grudnia 2010 23:09
|
|
0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 312
Wysłane:
22 grudnia 2010 23:29:03
ad.4 - czyta; bardzo pożyteczna lektura która w zestawieniu z faktami historycznymi dotyczącymi danego tematu(waloru) oraz nałożeniem na to jego kursu pozwala na odczytanie (w skali mikro, ale zawsze coś) nastrojów społecznych i ich umieszczeniu w czasoprzestrzeni, a wartość tego odczytu jest znamienna...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
23 grudnia 2010 00:19:41
mathu napisał(a):Rozmawiałem już kiedyś z Kamilem, że według mnie obecna sytuacja, w której trzeba dodatkowo płacić za niemerytoryczną część rozmów, kiedy merytoryczna (podlegająca czasochłonnej moderacji) jest dostępna za darmo, jest bezsensowna. Mathu, to wynika z możliwości sprzętowych serwerów. Z tego co się orientuję czat został uruchomiony dla abonentów, ze względu na to, że jest w fazie deweloperskiej i jest strasznie zasobożerny (abonentów jest mniej). Na innym wątku WD wspominał dzisiaj, że ze względu na chat trzeba by dołożyć kolejny serwer. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 23 grudnia 2010 00:20
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
23 grudnia 2010 00:41:11
No to może odrębny dział na luźne dyskusje? Jak rozumiem chat jest zasobożerny, bo wymaga ciągłego odpytywania serwera, ale osobne tematy dla kilku najpopularniejszych spółek go nie zarżną. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 23 grudnia 2010 00:42
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
23 grudnia 2010 01:11:32
Bo to Majkrosoft i jego ASP zajeżdża serwer, a nie chat :-) .
@WD Jeśli przypadkiem byś czytał ten wątek. Robiłeś jakieś statystyki odnośnie tego chatu? Jeśli tak, to jakie wartości (ile ludzi na spółce, refresh time etc.) są wstanie zaorać obecną wydajność serwera? Obsłużenie nawet 100 ajaxowych req w czasie 1s, to nie jest jakiś dramat dla serwera. Jeśli już, to imo bottleneck stanowi tutaj DB i problem podania użytkownikowi chata tych msg, których jeszcze nie otrzymał - [diff wszystkie moje_aktualnie_wyświetlane] per użytkownik.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 grudnia 2010 07:28:24
Mamy na razie duży zgryz z puchnącą zajętością pamięci i trzeba z tego wyjść. Najprościej wyłączyć czat... Otwarcie na razie nie wchodzi w rachubę z w/w powodów.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 07:45:01
Nie będziemy tworzyć osobnych zasad moderacji, bo to daje zgodę na dowolne zachowanie się użytkowników i nakłada obowiązki na serwis. Wystarczą zasady forum (nowa wersja już na ukończeniu), które będą obowiązywać wszystkich, w tym moderatorów.
|
|
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 09:35:14
"zasady dla moderatorów" - brzmi obiecująco. Kiedy się tego doczekamy? Ale jak tak sobie myślałem to moja idea LUŹNIEJSZA MODERACJA W DNIU WPISU, OSTRZEJSZA NAZAJUTRZ też jest jakimś pomysłem. Opiszę dwa moje doświadczenia: 1.Zainteresowałem się spółką Bioton. Chciałem sobie poczytac opinie sprzed roku. Nie bardzo się dało. Wartościowe wpisy ciężko było wyłowic spośród morza badziewia. 2.Napisałem wczoraj na wątku KOV pytania do J.Korczaka. Jakiś nadgorliwiec usunął je po godzinie, zanim Jakub zdążył odpowiedziec. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:13:00
StoKoni - zastanówmy sie lepiej jak zmoderować krzywdzące wg mnie wpisy na innym forum. Pewien gość swego czasu podzielił się z tamtejszą "społecznością" swoimi obserwacjami dotyczącymi SW, które uważam za całkowitą, niepotwierdzoną, krzywdzącą bzdurę z pogranicza oszczerstwa. Czy wg Ciebie ktoś taki powinien: 1. odszczekać to pisząc "tam" sprostowanie 2. przeprosić 3. zastanowić się nad swoimi słowami wyciągając wnioski na przyszłość czy może wszystkie trzy punkty jednocześnie?
Edytowany: 23 grudnia 2010 10:23
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:17:50
StoKoni napisał(a):1.Zainteresowałem się spółką Bioton. Chciałem sobie poczytac opinie sprzed roku. Nie bardzo się dało. Wartościowe wpisy ciężko było wyłowic spośród morza badziewia. Podziękuj sobie i innym, których jest to zasługą. Swoją działalnością, czyli wytwarzaniem szumu w eterze, nie niosącego przekazu, powodujesz rezonans ze strony innych osób, które myślą, że tak się tutaj robi. A się nie robi. Cytat:2.Napisałem wczoraj na wątku KOV pytania do J.Korczaka. Jakiś nadgorliwiec usunął je po godzinie, zanim Jakub zdążył odpowiedziec. To nie były pytania, tylko zaczepki i kąśliwe uwagi. Obawiam się, że przechodzimy do pkt. 5.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:25:32
@ Buldi 1.Zacytuj, bo nie wiem co masz na myśli. Jak będzie za co to przeproszę. 2.Całkiem możliwe że kiedyś zareagowałem emocjonalnie. Miałem powody! a)WatchDog bardzo kontrowersyjnie wyimpasował ode mnie mój gratisowy abonament. Zrobił wokół tego taką atmosferę że wypadało mi z niego zrezygnowac. b)DZIEŃ po tym gdy na privie mu napisałem "wybaczamy i prosimy o wybaczenie" zamknął wątek MCI. Każdy wie że to mój ulubiony. 3.Jak pisałem punkt 2. to zdecydowałem że nie przeproszę nawet jeśli jest za co. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:27:59
Napiszę Ci na priva co mnie najbardziej wk.... , by nie powtarzać tu tych bzdur.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:36:08
Można sobie pogadać, tym bardziej że miejsce chyba w końcu odpowiednie na takie rozmowy, ale patrząc realnie to pozostaje poczekać na nowy regulamin by WD i go zaakceptować albo nie - i cieszyć się anarchią np. na forum parkietu.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 10:41:34
WatchDog napisał(a):StoKoni napisał(a):1.Zainteresowałem się spółką Bioton. Chciałem sobie poczytac opinie sprzed roku. Nie bardzo się dało. Wartościowe wpisy ciężko było wyłowic spośród morza badziewia. Podziękuj sobie i innym, których jest to zasługą. Swoją działalnością, czyli wytwarzaniem szumu w eterze, nie niosącego przekazu, powodujesz rezonans ze strony innych osób, które myślą, że tak się tutaj robi. A się nie robi. Cytat:2.Napisałem wczoraj na wątku KOV pytania do J.Korczaka. Jakiś nadgorliwiec usunął je po godzinie, zanim Jakub zdążył odpowiedziec. To nie były pytania, tylko zaczepki i kąśliwe uwagi. Obawiam się, że przechodzimy do pkt. 5. 1.Wywal mnie w Wigilię. To będzie bardziej kompatybilne z Twoim podejściem do mnie niż 10-letni ban już dzisiaj. 2.Sugerowanie że z mojego powodu wątki są zamulone śmieciowymi komentarzami jest śmieszne. Ktoś jeszcze tak uważa? Czy zepsułem także wątki (99%) na których nic nie napisałem? 3.Pytania do Jakuba były merytoryczne. Prawdopodobnie zostały usunięte przez pomyłkę wraz z całym blokiem. Skoro nawet wpisy Korczaka poleciały. Inna sprawa że kto jak kto, ale Korczak zasłużył na kąśliwe uwagi. 18 sierpnia obiecał wyniki testów w Brunei "na przełomie września i października", pod koniec października zarzekał się że "na pewno w tym roku". W obu przypadkach świadomie nas wprowadzał w błąd bo ani 18 sierpnia, ani w październiku testy jeszcze nie trwały. Zaś sam proces testowania trwa dłużej niż dwa miesiące. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 11:02:57
Frog napisał(a):Można sobie pogadać, tym bardziej że miejsce chyba w końcu odpowiednie na takie rozmowy, ale patrząc realnie to pozostaje poczekać na nowy regulamin by WD i go zaakceptować albo nie - i cieszyć się anarchią np. na forum parkietu. Co racja to racja. Ale jestem romantykiem i uważam warto walczyc o naprawdę dobre forum. Ani anarchia ani kapralstwo. Złoty środek często bywa optimum. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 11:03:26
Jesteś doskonale świadom tego, co robisz. Mimo że masz ode mnie nieprzyjemności, z jakiegoś powodu jednak wracasz. Potraktujmy święta jako ostatnią szansę na poprawę. Przestań z łaski swojej brzęczeć na "swoich" spółkach, to nie trzeba będzie nic kasować i nagle problem znów zniknie. Oby na zawsze.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2010 11:19:33
Proszę napisz które z moich wpisów są szkodliwym brzęczeniem. Wskaż je bo nie wiem o które chodzi. Skoro moje wpisy mają pasowac do tego forum to wskaż które pasują a które nie. Przynajmniej będę miał możliwosc żeby się dopasowac. Naprawdę nie rozumiem zarzutów pod moim adresem. Wydaje mi się że piszę w porządku. Bez chamstwa, mnóstwo argumentacji. Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.