PARTNER SERWISU
druhngmm
1 2 3 4 5

Moderacja optymalna

StoKoni
0
Wpisów: 121
Wysłane: 27 grudnia 2010 17:41:09
@ WatchDog

To Ty napisałeś punkt 1c "zabronione są wpisy sugerujące chocby w nalżejszej formie zakup akcji".
Nie udawaj że to ma sens.
Masz prawo napisac w regulaminie że wywalasz posty wg własnego uznania. Twój portal i robisz co chcesz. Ale nie rób ze mnie forumowego chuligana i banity tylko dlatego że nie przestrzegam punktu którego NIKT nie przestrzega.
Koń. Jaki jest, każdy widzi.
Edytowany: 28 grudnia 2010 11:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 grudnia 2010 17:44:46
załóżmy nieśmiało, że większość inwestorów to stworzenia rozumne, wręcz inteligentne i nie podejmują pochopnych decyzji na podstawie wpisu "spółka dobrze się zapowiada". na dobrą sprawę określenie "spółka w trendzie wzrostowym, najbliższy opór na X,XX" też może zabrzmieć jako sugerowanie nabycia waloru.

problem leży gdzie indziej - w notorycznym, maniakalnym uzmysławianiu czytelników o niedowartościowaniu spółki X przez rynek z wielu powodów (i tu następuje wymiana owych). można raz wymienić powody, ale do jasnej anieli, nie można powtarzać tego w kółko.

na forum SW spotkałem się z dwoma rodzajami "naganiania".

1. prostacki - "jutro odpał" (na szczęście krótką żywotność takich wpisów zawdzięczamy despotycznym moderatorom);
2. zawoalowany - polegający na próbach uświadomienia użytkowników w błędnej wycenie spółki przez rynek i kreśleniu świetlanej przyszłości dla posiadaczy akcji tej społki. i doskonale wiemy, że tego typu naganiania należałoby się pozbyć.

edit: energia, poświęcana na roztrząsanie definicji "naganiania" jest godna lepszych spraw.
Edytowany: 27 grudnia 2010 17:48

StoKoni
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 17:58:40
@ Krewa

1.Jaki jest sens pisania o spółce wycenionej fair? Właściwie zawsze piszemy o tych które uważamy za zbyt drogie lub zbyt tanie.
2.Czyli naganianie nie może polegac na wpisie "sugerującym chociażby najlżej", lecz co najwyżej na wielokrotnych wypowiedziach za.
3.Jednak tak się składa że KAŻDY z aktywnych forumowiczów popełnił wiele wpisów o swoich ulubionych spółkach. Jeśli sobie życzysz to znajdę wątki gdzie Ty ewidentnie naganiasz.
Nie było problemu z Frogiem, Voxem i Buldim. Z Tobą też pójdzie łatwo.
4.Moim zdaniem to dobrze gdy ludzie piszą o spółkach w których głęboko siedzą. Z resztą widzę że wcale nie jest to tępione. Oczywiście pod warunkiem że nie jest to Disko+MCI Angel

Czemu robimy z userów idiotów, których trzeba chronic przed moimi opiniami?
Edytowany: 27 grudnia 2010 18:00

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 27 grudnia 2010 18:02:25
Jeżeli wklejam AT jakiejś spółki z formacją np. trójkąta zwyżkującego i podaniem poziomu docelowego, to jest to jak najbardziej sugerowanie zakupu, bo niby co innego. Ale nie naganianie. Dlatego ten punkt jest źle sformułowany.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

StoKoni
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 18:13:34
IMHO
naganianie to sugerowanie BEZ ARGUMENTÓW technicznych lub fundamentalnych oraz flooding - monolog. Natomiast dyskusje z udziałem kilku osób gdzie pojawia się wiele postów przychylnych spółce jest OK.

W dodatku irytujące jest mówienie o naganianiu na spółkach płynnych. Podczas gdy wiele spółeniek z NC jest regularnie na SW naganianych z konkretnymi efektami finansowymi dla naganiających. Jeszcze 11-bit to rozumiem Angel bo tam przynajmniej WatchDog zostaje milionerem, ale Marketeo i dziesiątki innych.....
Tymczasem okazuje się że problemem są MCI, Bioton, Petrol. Na tych dwóch ostatnich faktycznie są problemy Angel ale nie polegają one na moich wpisach.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 27 grudnia 2010 18:49:35
StoKoni napisał(a):

Akurat nie mam wątpliwości, że Ty nie przestaniesz, niezależnie od tego, jak długi będzie regulamin i co się w nim znajdzie.

Czy z dwóch ekranów tekstu walczymy już tylko o jedno słowo 'najlżejszej'?
A gdyby je zastąpić 'ewidentnej' albo czymś podobnym? Bo jeśli zgadzamy się co do zasady, to w końcu damy radę ją nazwać.

Dla mnie to było i jest proste: jeśli widać, że autorowi postu zależy, aby inni kupili / sprzedali akcje i próbuje to sprawić swoim wpisem - nagania. Płynność nie ma nic do rzeczy.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 27 grudnia 2010 18:53:28
mathu napisał(a):
Jeżeli wklejam AT jakiejś spółki z formacją np. trójkąta zwyżkującego i podaniem poziomu docelowego, to jest to jak najbardziej sugerowanie zakupu, bo niby co innego. Ale nie naganianie. Dlatego ten punkt jest źle sformułowany.

a to wybicie w górę/dół z trójkata ma jeden poziom docelowy czy dwa - w górę/dół?

Jeżeli podajesz tylko jeden gdy nie było jeszcze wybicia to naganiasz ewidentnie.

ps. Podziwiam Cię WD - poziom StoKoni w tej dyskusji już tak nisko zszedł, że dawno bym dał bana na 100lat
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 27 grudnia 2010 18:55

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 27 grudnia 2010 19:04:58
mathu napisał(a):

Najgorzej gdy moderator postawi znak równości pomiędzy sugerowaniem i naganianiem.
c. sugerujące, choćby w najlżejszej formie, kupno bądź sprzedaż akcji,
Przy takim punkcie regulaminu żaden wykres cię nie wytłumaczy. Sam punkt c jest błędnie napisany, jego przydatność może zanegować dosłownie każdy.O wiele lepiej napisać
Otwarcie zachęcające do kupna bądź sprzedaży. Jeżeli do tego punktu dołożymy jakąś nadgorliwość moderatora to stąd już krok do złej krwi / atmosfery na tym forum. Najlepiej byłoby ten punkt w ogóle usunąć albo zaraz pod nim dać przykład jego naruszenia wraz z bardzo szczegółowym uzasadnieniem.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 27 grudnia 2010 19:34:06
WatchDog napisał(a):
Dla mnie to było i jest proste: jeśli widać, że autorowi postu zależy, aby inni kupili / sprzedali akcje i próbuje to sprawić swoim wpisem - nagania. Płynność nie ma nic do rzeczy.

Nic dodać, nic ująć.

A od tego, żeby ocenić czy intencją autora jest to, co napisane powyżej, są moderatorzy. Dalekie to od demokracji, ale lepsze niż anarchia.
Jeżeli ktokolwiek z moderatorów uzna, że intencją któregokolwiek z moich postów było wpłynięcie na czyjeś decyzje, niech śmiało tnie. Ja też będę ciął gdy uznam jak powyżej.
Tak będzie bez względu na to, czy sformułowanie w punkcie regulaminu o którym jest mowa ulegnie zmianie czy nie.

Ludzie, macie tu świetne forum. Z niespotykanie wysokim poziomem dyskusji jak na polskie standardy. A czepiacie się słówek w regulaminie z uporem godnym lepszej sprawy.

Regulamin nie jest idealny, ale taki nigdy nie będzie. Może jest miejscami restrykcyjny, ale lepszy taki niż zbyt liberalny. Anonimowość w Internecie czasem wyzwala w ludziach najgorsze instynkty...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

StoKoni
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:41:24
WatchDog napisał(a):

Wreszcie jest definicja naganiania wg WatchDoga. DZIĘKI.

Moim zdaniem jest nielogiczna, ale jednak jest. Dotychczas obowiązywało mało zrozumiałe "naganianie to naganianie".
Brak logiki polega na tym że autorowi postu o spółce płynnej nigdy nie zależy na tym żeby inni kupili. Płynnośc ma kolosalne znaczenie.
Edytowany: 27 grudnia 2010 20:43

StoKoni
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:50:57
WatchDog napisał(a):
StoKoni napisał(a):

Akurat nie mam wątpliwości, że Ty nie przestaniesz, niezależnie od tego, jak długi będzie regulamin i co się w nim znajdzie.

Nie podoba mi się ten fragment. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Nigdy nie napisałem niczego dobrego o spółce w którą nie wpakowałem własnej kasy. Więc jestem bardzo daleki od robienia kogokolwiek w konia.

BTW. Oczywiście wyrazy "najlżejszy" i "ewidentny" mają inną wartośc logiczną.

StoKoni
0
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:54:56
Dapi napisał(a):
poziom StoKoni w tej dyskusji już tak nisko zszedł

Poproszę o jakieś uzasadnienie tej tezy. To chyba niezgodne z regulaminem Angel żeby tak bez argumentów dezawuowac forumowicza.

StoKoni
0
Wysłane: 28 grudnia 2010 10:48:01
Uprzejmie proszę wszystkich moderatorów o opinię czy mój wpis na Biotku sprzed chwili jest OK czy po prostu naganiam.
Punkt 1c złamałem niewątpliwie bo nietrudno sobie wyobrazić że ktoś zachęci się do kupna po przeczytaniu. Z drugiej strony powszechnie akceptowane są wpisy o podobnym przesłaniu w wykonaniu innych forumowiczów. Często na spółkach o 100 razy mniejszej płynności.
Ktoś jeszcze oprócz WatchDoga uważa że płynność nie ma znaczenia dla oceny intencji piszącego?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 28 grudnia 2010 11:05:20
Wtrace swoje trzy grosze :) jezeli chodzi o kwestie podatkowa to podzielam twoje zdanie, jezeli natomiast chodzi o druga czesc wypowiedzi nie ustosunkuje sie z prostego powodu tym badziewiem sie nie interesuje i nie mam pojecia co sie w spolce dzieje, jednak po przeczytaniu twojego posta zrozumialem ze poleci w niebiosa jednak nie mam pojecia z jakiego powodu :)
Niby jakas umowa ale moglbys dokladniej o tej umowie napisac np jakiej wartosci ma byc jakie sa spodziewane zyski z tej umowy jaka mozliwa sprzedaz dzieki tej umowie itp :)
Wtedy moglbym sie odniesc do calosci :)

Niemniej jednak w ostatnim twoim poscie na Biotonie nie zauwazylem niczego niestosownego, pewnie moder czy tez WD ma pretensje o caloksztalt mysle ze niepotrzebnie kruszycie ze soba kopie troche wstrzemiezliwosci sie kazdemu przyda :)
Odposccie sobie pare dni a w nowy rok mozecie zalozyc postanowienie noworoczne :)
Nie bede sie z nikim sprzeczal o bzdety, i zawsze bede probowal byc bardzo merytorycznym w swoich postach :)
Pewnie wtedy problem sam sie rozwiaze wave

StoKoni
0
Wysłane: 28 grudnia 2010 11:25:38
@ Taurus80

1.Zakładam że każdy zainteresowany Biotkiem świetnie się orientuje że dobiegają końca negocjacje z Actavis w sprawie dystrybucji na 60 krajowych rynkach z prawdopodobną wstępną wpłatą na rzecz Biotka w wysokości 400-500mln. Prócz tego Actavis kupuje 51% BioPartners, ale to już bez kluczowego znaczenia.

2.Moim postanowieniem noworocznym jest przestrzeganie regulaminu. Jednak mam gigantyczne problemy z jego poznaniem Angel

Zamieniamy to "w najlżejszej formie" na "ewidentnie"?

Ze słów WatchDoga wynika że kluczowe są intencje osoby piszącej ("widać że autorowi postu zależy żeby inni kupili akcje"). AKCEPTUJĘ TAKĄ WYKŁADNIĘ pomimo że pozostawia ogromne pole do subiektywizmu. Jednak zupełnie nie rozumiem czemu płynność waloru nie ma znaczenia. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie ma zamiaru podciągnąć kursu spółek z WIG20 i mWIG40 przy pomocy aktywności na SW. Z kolei bardzo drobne spółki prawdopodobnie są podciągane przez SW nawet jeśli nie było takich intencji.

3.Jestem upierdliwy, ale chcę sprawę wyjaśnić bo 4 razy wyleciałem z forum za "naganianie" i nie chcę po raz piąty. Chcę się dostosować. Proszę mi to umożliwić jaśniejszymi kryteriami.
Edytowany: 28 grudnia 2010 11:30

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 28 grudnia 2010 11:38:55
To po to ta klutnia ?? Aby zrozumiec regulamin ??
Ja nigdy regulaminu nie czytalem i nie mam zamiaru, bo po co ??
Zawsze w necie zachowuje sie jak w realu tak samo sie wypowiadam mowie co mysle a w swoich postach staram sie nie pisac czy spolka bedzie rosla czy spadala najzwyczajniej w swiecie staram sie cos wnosic na watek spolki :)
Wiem ze gadaniem i tak nie wplyne na wartosc akcji danej spolki.
Tez sie zdaza ze mam kasowane posty ale nie mam zadnych pretensji :) jezeli mialbym sam swoje posty kasowac zawsze bylbym subiektywny a tak mam jakiegos aniola ktory pilnuje co za bzdury pisze :) oczywiscie sa to wyjatkowe przypadki pewnie spowodowanie niezawsze dobrym moim nastrojem :)
Kazdy z nas ma ciezkie dni i potrafi nieraz wylac swoja frustracje a nam to nie jest potrzebne :)
Dodam ze jestem pod wrazeniem szybkosci dzialania moderow :) szczegolnie WD bo wiem ze prowadzac jakikolwiek biznes ma sie malo czasu a on jest praktycznie 24h obecny salute

Wiec disco nie czepiaj sie literek czy wyrazow w regulaminie i zacznij choc odrobine respektowac wole tworzacych portal :) to jest ich biznes ich regulamin :)
A my albo sie dostosujemy albo zawsze mozemy przejsc na inne fora.

Chyba zgodzisz sie ze SW jest niepowtarzalne i rzadne inne fora temu nie dorownuja, wiec skupmy sie aby bylo jeszcze lepsze.
Mysle ze napisalem wszystko co mialem do napisania :) wiec do zobaczenia na watku jakiejs spolki :) kto wie moze kiedys sie spotkamy na jakiejs spolce wave

StoKoni
0
Wysłane: 28 grudnia 2010 11:55:53
@ Taurus80

1.Zapewniam Cię że gdybyś 4 razy wyleciał to byś przeczytał Angel Wcześniej też nie czytałem.
2.Moje powroty są jakąś formą uznania dla tego forum, nieprawdaż? Więc nie trzeba mnie przekonywać o jego zaletach i ciężkiej pracy WatchDoga.
3.Nie widzę problemu w tym jeśli coś mojego wyleci. Nawet niesłusznie. OK. Bywa.
Widzę problem w tym że zostałem mianowany największym naganiaczem na forum pomimo że nigdy nie miałem intencji skłonienia kogokolwiek do zakupu akcji. Twardym tego dowodem jest mój udział wyłącznie na wątkach spółek bardzo płynnych.
Sytuacja jest o tyle dziwna że w tym czasie wiele osób spokojnie kręci lody na wątkach NC. Wczoraj poczytałem co się tam wyrabia i jestem zbulwersowany pomimo że nie obawiam się aż tak naganiania jak WatchDog.

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 29 grudnia 2010 00:01:40
Ciecie wypowiedzi w watku specjalnym, o wolnosci wypowiedzi -
to juz nie paranoja. To cos gorszego.

Nagdorliowsc jest gorsza od ...

StoKoni
0
Wysłane: 5 stycznia 2011 16:40:08
Witam po przerwie spowodowanej wymoderowaniem mnie poza forum Angel

Moim zdaniem jest mało prawdopodobne że po 2200 wpisach i po półtora roku obecności na forum nagle zostałem "naganiaczem" i "trollem".
Bardziej prawdopodobne jest że PilnującyPies po kilku drobnych scysjach patrzy na mnie wyłącznie przez ciemne okulary.
Ale z Nowym Rokiem na pewno mu przejdzie. Więc ad rem:
Wciąż obowiązuje zapis że "usuwane są treści sugerujące, chocby w najlżejszej formie, kupno bądź sprzedaż akcji".
Rozumiem że ten regulaminowy zapis nie ma większego praktycznego znaczenia, bo wcale nie jest stosowany. Ale czemu regulaminodawca robi z nas idiotów?
Aż prosi się o zmianę zapisu, bo w obecnej formie to WSZYSCY aktywni rażąco łamią regulamin.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 stycznia 2011 08:16:42
Disco, bez Ciebie ten wątek umarłby śmiercią naturalną ;)
zmień proszę nick na starego "tadkamazura" - naprawdę fajnie czytało się jego posty. po co Ty się czepiasz tego nieszczęsnego punktu? odpuść...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

ztnqkrax
oosyezjv
koqwnjts
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qgabcrhm
nbzbbxcf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat