tvwsmlzh
Advertisement
PARTNER SERWISU
fxylbhvp
17 18 19 20 21
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:01:00 przy kursie: 3,91 zł
barbus46 napisał(a):
Witam,
bardzo ciekawe są Panów rozważania. Ale widzę jedną rzecz: nikt z Was nie zakłada, że nowa emisja może być w końcu zrobiona pod, a może dla P. Solorza. Każde rozsądne zdanie w tej sprawie przyjmę z ogromnym szacunkiem, jako że nie jestem aż tak dobry w te klocki.
Poświątecznie pozdrawiam

Wytlumacz mi szanowny kolego w jakim celu pan Soloz mialby robic emisje pod siebie ??
Przeciez posiada 60% udzialow w spolce publicznej :) a istota spolek gieldowych jest mozliwosc pozyskiwania kapitalu z gieldy od wszystkich udzialowcow :) no chyba ze zakladasz ze pan Soloz robi emisje aby posiadac ponad 90% akcji i wycofac spolke z GPW w takim razie po co wklada do spolki gieldowej mobylanda ??

Mysle ze rozwazanie emisji pod pana Soloza jest kompletnym nonsensem.
A obecne zachowania kursu mozna tlumaczyc jedynie sprzedaza akcji przez pana Karkosika :) wszak okolo 15% akcji wpuscil w rynek co musialo trzymac kurs w ryzach :) jezeli juz sprzedal wszystko lub prawie wszystko to moze ktos mi powie kto teraz bedzie trzymal kurs w ryzach??

I jeszcze jedno dzisiejsze i pewnie jutrzejsze zachowanie kursu jest spowodowane konczeniem roku podatkowego i ksiegowaniem strat :) chyba kazdy wie ze wiekszosc z posiadaczy ma mniejsza lub wieksza strate :) sam dzisiaj zaksiegowalem odkupujac pozniej ta sama ilosc akcji i jeszcze mi zostalo pare stowek kasiorki na imprezke :)

Mysle ze po nowym roku poznamy prawdziwe oblicze spolki i albo zaczniemy weryfikowac w kursie oczekiwania akcjonariuszy albo zdezymy sie ze sciana i wszystkim lapy poucina :) jednak malo prawdopodobny wydaje mi sie taki scenariusz.

kapinoch
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 grudnia 2010 20:42:30 przy kursie: 3,91 zł
UMTS to: Play, Orange, Era i Plus.
Nie ma co o nich pisać, bo to nie konkurencja dla LTE, a tylko starsi bracia.
Co do LTE jest tego pewnie pare setek, a docelowa ilość zależy od zasięgu tego sygnału.

Na pewno jest to następca UMTS więc warto wchodzić, jeżeli Solo też to robiwave

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 grudnia 2010 21:10:07 przy kursie: 3,91 zł
Taurus, bardzo obrazowo to ująłeś. Szczególnie zapadło mi w pamięci zderzenie ze ścianą, ucinanie łap i towarzyszące temu fontanny krwi (to już dodała moja chora wyobraźnia) Angel

Zgadzam się. Sądzę, że Pan Solorz potrzebuje gotówki na kapitałochłonne inwestycję, a Midas ma duży free float. Brabus, jak się cofniesz dwie strony to może znajdziesz mój post, w którym cytowałem dane o ilości stacji niezbędnych do pokrycia 75% populacji Polski. Do tego dochodzi prawdopodobny przetarg w następnym roku na częstotliwość 800MHz, która jest istotna dla Aero2 (może również Sferii? mają już 850MHz). Koszty licencji są znaczące.

Kapinoch, po pierwsze Play, Orange, Era (i być może Plus) to nie żadni bracia, tylko potencjalni konkurenci.

Po drugie, wiem co to UMTS. Pytałem się ze względu na to, że każda stacja obsługująca UMTS, może zostać (z tego co wyczytałem) zmodyfikowana do obsługi standardu LTE relatywnie niskim kosztem. Natomiast budowa nowej to już większy wydatek.

Aero2 powinno posiadać 700 stacji obsługujących LTE na dzień dzisiejszy (koniec 2010).

Reasumując, możesz wrzucić tą mapkę UMTS i LTE Aero2 czy nie? blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 28 grudnia 2010 13:37:52 przy kursie: 3,87 zł
kapinoch napisał(a):

Co do LTE jest tego pewnie pare setek, a docelowa ilość zależy od zasięgu tego sygnału.

A co ma wspólnego ilość nadajników do zasięgu ? Chyba pomyliłeś zasięg z pokryciem. A to dwie różne sprawy. Zasięg zależy od wysokości zainstalowania anten nadawczo-odbiorczych nad poziomem terenu, mocy wyemitowanej fali elektromagnetycznej, polaryzacji, częstotliwości, warunków środowiskowych oraz granicznego poziomu natężenia pola elektromagnetycznego (czułość)odbiornika i mocy nadajnika w telefonie. Natomiast pokrycie sygnałem zależy min. od ilości nadajników.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 28 grudnia 2010 17:06:52 przy kursie: 3,87 zł
Witam,

dzięki Taurus i v2nom za uwagi. Myślę podobnie, ale przyznacie też, że mniej doświadczonemu w takiej sytuacji jak obecna różne "głupie" myśli mogą przyjść do głowy. Dla porządku - jestem na pokładzie i uważnie analizuję wasze info. Zobaczymy jak sytuacja rozwinie się po nowym roku, ale też nie liczę na ten krwawy scenariusz, opisany przez Taurusa i "upiększony" przez v3nom. Pozdrawiam

v3nom
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 03:19:39 przy kursie: 3,87 zł
Cytat:
NFI Midas: Dawny prezes Midasa teraz szefem Sferii

Po odejściu z NFI Midas ostatni prezes tego funduszu Jacek Felczykowski został szefem Sferii, warszawskiej firmy kontrolowanej przez Zygmunta Solorza-Żaka.

(...)

Czy są plany połączenia kapitałowego Sferii z grupą Midasa, czy też taki wariant nie jest brany pod uwagę? – Kiedyś odpowiadałem na to samo pytanie, będąc z drugiej strony. Dzisiaj odpowiedź jest taka sama – nie prowadzimy takich rozmów – zapewnia Felczykowski.

(...)

www.parkiet.com/artykul/26,100...

v3nom
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 21:12:56 przy kursie: 4,39 zł
Cytat:
Midas rósł dzięki Polsatowi?

(...)

Odpowiedź na pytanie o powód zwyżki przyszła wraz z komunikatem Cyfrowego Polsatu. Platforma kontrolowana przez Zygmunta Solorza-Żaka poinformowała o aneksie do umowy inwestycyjnej, w ramach której Solorz-Żak i jego partner biznesowy Heronim Ruta zobowiązali się sprzedać Cyfrowemu Polsatowi akcje Telewizji Polsat za 3,75 mld zł. Informacja o aneksie jest istotna dla NFI z powodu powiązań właścicielskich.

(...)

Dlaczego to ważne dla Midasa? Koma FIZ (otrzyma około 117 mln zł) jest pośrednio jednym z właścicieli NFI. Ma udziały Aero 2, operatora powstającej sieci LTE, który z kolei jest znaczącym udziałowcem Nova Capital. Nova - już bezpośrednio - ma 60,3 proc. akcji Midasa.

Aneks do umowy sprzedaży Polsatu pokazuje jak mogą zostać wykorzystane pieniądze za akcje stacji. Popłyną zapewne do Aero 2. to oznacza, że firma ta, a wraz z nią Midas, mają częściowo zapewnione finansowanie na telekomunikacyjne projekty.

www.parkiet.com/artykul/9,1001...

Halski
0
Wpisów: 6
Wysłane: 29 grudnia 2010 22:09:29 przy kursie: 4,39 zł
Jakoś nie przemawia to do mnie. Już na otwarciu kurs był sporo wyższy. Dodatkowo z tego co widziałem, info pojawiło się dopiero po 16. Jak dla mnie to szukanie wyjaśnienia na siłę, a wyjścia są dwa:

1. ktoś przestał sypać i popyt wziął górę lub
2. ludzie doszli do wniosku, że przecena jest spora i teraz pojawia się odbicie wywołane wcześniejszymi dobrymi informacjami.

tak czy owak, dla nas dobrze thumbright

Taurus80
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 22:25:54 przy kursie: 4,39 zł
Stawiam na pkt 1
Jak wszyscy dobrze wimy hamulcowym byl pan Karkosik a amunicja mu sie skonczyla albo zostaly jakies resztki Angel
Ale na potwierdzenie poczekajmy przynajmniej pare sesji, jezeli to jest prawda to po drodze bedziemy musieli jeszcze sie uporac z drobnymi spekulantami co to na malych podbitkach sprzedawali a zapewne bedzie ich jeszcze sporo.
Konkretnie o scenariuszu wzrostowym bedziemy mogli pomyslec po przebiciu okolic 6.4 dopiero w takim wypadku skoncza sie argumenty spekulantow i wszyscy beda w stanie zmienic zdanie na temat spolki.

v3nom
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 22:26:35 przy kursie: 4,39 zł
Pewnie wszystko po trochu. Tym ktosiem jest familia Karkosików. Popyt już nie raz przystępował do zakupów po poprzednich pozytywnych informacjach, co było wykorzystywane przez Pana Karkosika do redukcji pakietu.

Poza tym dzisiaj była pierwsza sesja której rozliczenie w KDPW odbędzie się trzeciego stycznia po nowym roku, a więc nie jeden inwestor (być może i większy) zaplanował rotację portfela.

EDIT: Jeszcze wklejam wykres, niedużo się zmieniło od poprzedniego, ale wielu forumowiczów cierpi na chroniczną niechęć do przewijania stron w tył:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 29 grudnia 2010 22:31

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 30 grudnia 2010 17:10:00 przy kursie: 4,33 zł
cieszmy się że korekta wczorajszego wzrostu jest ładna - przyzwoita :) musiała być i to jest wiadome a jutro?..... zobaczymywave

v3nom
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 18:39:27 przy kursie: 4,33 zł
4,20 to poziom do którego nawet najwięksi krótkoterminowcy powinni wytrzymać bez nitrogliceryny Angel

Dzisiaj pojawił się ciekawy artykuł w PB:
www.pb.pl/a/2010/12/30/Solorz-...

Taurus, jest i odpowiedź na wypociny analityków z DI BRE. Częściowo rozwiązuje to wątpliwości odnośnie potencjalnej wysokości abonamentu Angel

Cytat:
"Trudno zgodzić się z krytycznymi uwagami niektórych analityków dotyczącymi ceny. Wydaje mi się, że pomylono rzeczywiście wykorzystane MB z tymi oferowanymi. Chodzi o to, że rzeczywiste zużycie pakietów np. 10 GB wynosi obecnie na rynku średnio od 30 do 60 proc. W hurcie płaci się tylko za rzeczywiście wykorzystanie MB. Moim zdaniem, Cyfrowy Polsat zawarł bardzo korzystną umowę. Analiza rynku, w której bierze się pod uwagę zarówno ceny, jak i stopień wykorzystania poszczególnych pojemności, wskazuje, że cena zakupu 1 MB przez CP jest obecnie najkorzystniejsza na rynku" - powiedział Solorz-Żak.

"Trzeba też pamiętać, że proponujemy klientom bardzo szybki internet, taka +formuła 1+ zamiast +syrenki+. Dziś nasza sieć LTE osiąga prędkość 70 Mb/s, niedługo będzie to 100 Mb/s, a potem 150 Mb/s. To jest przełom technologiczny. Nie ma obecnie porównywalnej oferty na rynku" - dodał.

v3nom
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 19:48:51 przy kursie: 4,33 zł
Zastanawiałem się nad abonamentem. Ile taki pakiet 10GB LTE może kosztować?

Jak wiemy Cyfrowy Polsat płaci 9,24 PLN za 1 GB transferu spółce Mobyland. Biorąc pod uwagę średnie zużycie pakietu 10GB na poziomie 30-60% (na podstawie powyższego artykułu założyłem 50%) oznacza to, że rzeczywisty, średni koszt 1GB w pakiecie 10GB to 4,5 złotego.

Nie udało mi się niestety znaleźć żadnych informacji odnośnie orientacyjnych marży operatorów. Ale zakładając, że doliczy on kolejne 45 złotych za 10GB (nie wdając się w VAT i inne sprawy), to taki pakiet powinien kosztować odbiorcę końcowego maksymalnie 90 złotych.

Biorąc pod uwagę zalety LTE, taka cena byłaby bardzo konkurencyjna wobec internetu od Orange, nie wspominając już o iPlusie thumbright
Edytowany: 30 grudnia 2010 21:28

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 30 grudnia 2010 21:09:19 przy kursie: 4,33 zł
v3nom

Oj coś mi się wydaje że Twoja wycena na poziomie 90 zł/ 10GB transferu jest mooocno optymistyczna wave
Verizon za taki pakiet liczy sobie 80$, a jak wiemy tam ta technologia już kilka miesięcy istnieje.

www.engadget.com/2010/12/01/la...
Edytowany: 30 grudnia 2010 21:18

Taurus80
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 21:11:47 przy kursie: 4,33 zł
Z tym wykozystaniem transferu to sie zgodze sam miesiecznie zuzywam 3-5GB no chyba ze mam wene na sciaganie filmow to potrafie i 30GB w miesiacu wykozystac ale to sie zdaza moze 2 razy w roku.

Co do ceny ciezko okreslic ale u konkurencji chyba obecnie biora abonament 40-50zl za 3GB co jak dla mnie jest kosmiczna cena na dodatek z jakoscia tez roznie bywa dzisiaj np Orange u mnie lezalo pol dnia kozystam dorywczo z Play i tutaj jest duzy problem z zasiegiem jednak z roku na rok widac wyrazna poprawe.

Podsumowujac mysle ze abonament w okolicy 100zl wydaje sie rozsadna cena jednak powinno to dzialac bez zarzutow a jak wiemy beda wielkie problemy z pokryciem kraju szczegolnie na poczatku i z tego tez wzgledu mysle ze ten net bedzie mozna wykozystywac tylko i wylacznie jako stacjonarny bo co to za mobilnosc jak sie wyjedzie 5km za miasto i zasiegu brak.

Wiec patrzac z tej perspektywy cena 100zl jest kosmiczna porownujac co oferuja operatorzy stacjonarni :(
Mysle ze aby mogli spokojnie utrzymywac wysoka cene musi minac 1-2 lat aby w tym czasie pokryli jak najwieksza czesc kraju i tutaj pojawia sie problem bo na to trzeba bardzo duzo kasy a skad brac jak nie z abonamentu ??
Kolo sie zamyka mysle ze musimy poczekac na wiecej konkretow od pana Soloza obecnie mamy zagwarantowane ponad 100 mln od Polsatu jezeli emisja sie uda bedzie nastepne ponad 100mln czekamy na zamowienie z Plusa mysle ze tez bedzie to 100-200mln wiec okolo 400mln na przyszly rok sa w stanie sciagnac, teraz nalezaloby policzyc na ile nadajnikow taka kasa starczy jezeli beda wymieniali tylko plytki ktore jak mowiles kosztuja okolo 1000euro rachunek wydaje sie prosty 400mln/4tys=100tys :) cos za duzo pytanie ile tak naprawde maja postawionych anten GSM ?? zakladam ze max 1000szt*4000=4miliony czyli wyglada ze tak naprawde kosz zmiany nadajnikow na LTE jet smieszny :)
Idac dalej z zakladanych czysto hipotetycznie 400mln zostaje nam 396mln i tutaj nasuwa sie nastepne pytanie jaki jest koszt postawienia zupelnie nowej anteny ??
O ile dobrze pamietam V3nom mowil o 150 tys zl wiec liczymy 396mln/150tys=2640 stacji

Wiec wychodzi z czysto hipotetycznych zalozen ze moga w przyszlym roku zrobic 2640+1000=3640 anten

Zalozenia sa czysto wirtualne poniewaz brak mi dokladnych danych wiec jezeli ktos pamieta w szczegolnosci ile anten GSM obecnie ma mobyland i centernet fajnie byloby to wiedziec bedzie mozna poprawic obliczenia co jest niezbadne w celu oszacowania pokrycia populacji w zasieg LTE

DOdam jeszcze ze zaklada sie aby pokryc 75% populacji potrzeba 3360szt 900mhz 10000szt1800mhz i 20tys na 2600

Wiec jezeli zna ktos dokladna ilosc anten wszystkich nadajnikow chciazby w GSM bylbym bardzo wdzieczny.

v3nom
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 22:48:06 przy kursie: 4,33 zł
dolarman napisał(a):
Oj coś mi się wydaje że Twoja wycena na poziomie 90 zł/ 10GB transferu jest mooocno optymistyczna wave
Verizon za taki pakiet liczy sobie 80$, a jak wiemy tam ta technologia już kilka miesięcy istnieje.

Dolarman, bo jestem optymistą thumbright

Zerknąłem na mapkę pokrycia 3G/4G Verizona - miażdżą konkretnie - mają w zasięgu praktycznie całe stany. Porównując do zamykającej stawkę T-Mobile od DT z kilkoma kropkami na mapie, robią wrażenie. Widocznie naszym braciom Niemcom nie opłaca się wozić anten u-bootami przez Atlantyk Angel

Nasze szacunki są obarczone dużym błędem, bo jak wspomniał Taurus, brak nam danych. Ale patrząc na tabelkę widzę, że LTE od Verizona jest całkiem konkurencyjne z pozostałymi ofertami (HSPA) oprócz WiMAX. Z tego co się orientuję w Polsce WiMAX okazał się niewypałem. Era posiada całkiem spory zasięg, ale infrastruktura jest strasznie niedoinwestowana, co poważnie ogranicza pojemność oraz przepływność sieci. Wklejałem kilka stron wcześniej artykuł o tym, że próbują komuś sprzedać ten biznes.

Wracając do Verizona. W ogóle ten internet w USA wydaje się dość drogi. Ja w Irlandii płacę 25 euro za 7,5GB limitu miesięcznie w standardzie HSDPA. Przy czym, to jest prepaid. Na 12 miesięcznej umowie płaciłbym 20euro za 15GB limitu, dlatego planuję w nowym roku podpisać umowę Angel

Zerknąłem teraz na ofertę mojego operatora (3, Three Mobile) i mają 30GB za 26-30 euro miesięcznie (26, bo chyba obowiązuje do końca roku jakaś promocja). Przeliczając to wszystko na złotówki, wychodzi 80 złotych za 15GB oraz 120 złotych za 30GB miesięcznie.

Mając na uwadze, że LTE jest tańsze od HSPA (ze względu na przepływność i pojemność sieci) podana przeze mnie wyżej cena nie wydaje mi się zaniżona.

Taurus, ja mam podobnie. Myślę, że każdy operator musi kalkulować swoje ryzyko i określać abonament na takim poziomie, aby większość, którą nie wykorzystuje limitów opłacała pozostałą mniejszość.

Warto byłoby zadać spółce pytanie w TVN CNBC albo przez portal PB. Może uzyskalibyśmy konkretniejsze informacje.

Odnośnie Twoich wyliczeń, myślę, że koszt budowy nowej stacji można założyć na poziomie 200 tysięcy. W jednym z artykułów w połowie roku czytałem, że Aero2 ma 350 stacji nadających w LTE, a do końca roku będą mieli 700 oraz 2000 do końca 2011. Ile z nich będzie zmodernizowanych a ile postawionych od nowa tego nie wiem.

Taurus, ważne są zdaje się stacje UMTS, a nie GSM, bo tylko takie mogą zostać zmodernizowane. To tak dla ścisłości.

Taurus80
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 23:21:28 przy kursie: 4,33 zł
Oczywiscie ze UMTS popelnilem literowke :)
Co do 2000stacji :) jezeli tyle to mozna szacowac pokrycie populacji na okolo 15% pod koniec przyszlego roku cos slabo to wychodzi :( No chyba ze beda szli tylko i wylacznie po najwiekszych aglomeracjach wtedy zapewne zupelnie inaczej to bedzie wygladalo.

v3nom
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 00:05:46 przy kursie: 4,33 zł
Jeszcze jeden artykuł w nawiązaniu do ostatniej dyskusji:

Cytat:
07.09. Warszawa (PAP) - Mobyland i Centernet, spółki zależne Aero 2, uruchomiły sieć telekomunikacyjną w technologii LTE 1800 i chcą ją zaoferować innym operatorom. Do końca 2011 planują mieć 2 tys. stacji bazowych kosztem około 2 mld zł - poinformował dziennikarzy Adam Kuriański, prezes Centernetu i Aero 2.

"Obecnie mamy 3 uruchomione stacje LTE oraz 352 stacje gotowe do uruchomienia, czekamy tylko na pozwolenia radiowe. Do końca tego roku chcemy mieć 700 stacji, wówczas w zasięgu sieci LTE będzie 7 mln osób" - powiedział Kuriański.

http://stooq.pl/n/?f=355958

Czyli aktualnie zapewnili dostęp do usługi dla 7mln Polaków, a do końca 2011 ma być to około 20mln.

Planuję zadać następujące pytania w akcji inwestor na PB. Niestety Midasa nie było na liście spółek, które odpowiadają, co jednak nie oznacza, że nie odpowiadają Angel Jestem w końcu optymistą Angel Być może nikt o nic do tej pory nie pytał Angel

1. Czy spółce udało się zrealizować plan ukończenia 700 stacji obsługujących standard LTE 1800? Ile tego typu stacji liczy sieć?

2. Czy plan osiągnięcia 2000 stacji obsługujących LTE 1800 do końca 2011 roku jest realistyczny do spełnienia?

3. Iloma stacjami podatnymi na modernizację do standardu LTE 1800 dysponuje aktualnie spółka?

4. Jaki jest orientacyjny koszt modernizacji stacji obsługującej UMTS do standardu LTE 1800?

5. Jaki jest orientacyjny koszt postawienia nowej stacji obsługującej LTE 1800?

Zakładając że mają w zasięgu te 7mln Polaku, daje im to 18% pokrycia populacji kraju. Przy 20mln to już 52% (38mln Polaków).

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 31 grudnia 2010 01:55:17 przy kursie: 4,33 zł
No tak tylko, że te 7 mln to same duże miasta, potem jest juz pod górkę ;-) A ja chcac wykupic taki internet chcialbym go rowniez uzywac w gorach i nad jeziorkiem :)

v3nom
0
Wysłane: 1 stycznia 2011 13:09:37 przy kursie: 4,23 zł
Zarząd dotrzymał słowa i złożył przed końcem roku do KNF prospekt emisyjny Angel

Taurus, myślałem sobie o tym klinie i odgrzebałem swoją starą analizę. Raz już klin fałszywie wybił w górę, więc podchodzę do nowego trochę nieufnie.

kliknij, aby powiększyć

Ale odgrzebałem także trójkąt zniżkujący, który być może wzmocni wymowę ewentualnego, podwójnego dna:

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,707 sek.

obdfvmaz
nsojqcxd
wsrhcbcu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xzdiuuvp
snyysalk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat