PARTNER SERWISU
ktzhsiab
5 6 7 8 9

Gwiazdy przyszłej hossy.

pikon7
0
Wpisów: 87
Wysłane: 17 marca 2009 20:30:29
tadekmazur napisał(a):
Nawet jeśli były to ....już były i na przyszłość wielkiego znaczenia to nie ma.
MCI w oczywisty sposób bywa liderem zarówno hoss jak i bess. Tym razem czyli podczas przyszłej (obecnej?) hossy też tak będzie. W dodatku tak skomplikowali swoją formę działania że nikt już nie wie co się u nich dzieje.
W takich czasach jak obecne ta niewiedza dodatkowo ich dołuje. Przy radykalnej zmianie nastrojów może to działać w drugą stronę. Następny szczyt hossy (za kilka lat) może wyciągnąć MCI do poziomu 50-100zł. Może, ale nie musi - bo mogą też zaliczyć padaczkę totalną na skutek przedłużającej się bessy. Wtedy kurs smiało zejdzie poniżej 1zł i już nie wróci bo padną.

Tadek, a ja raczej mam inne spojżenie na tą kwestie. Może się sprawdzić to co piszą w książkach o inwestowaniu, że "blisko połowa liderów poprzedniej hossy nigdy nie wraca do swoich szczytowych wartości w kolejnych cyklach koniunkturalnych, zaś liderzy, którym udaje się dotrzeć do dawnego maksymalnego poziomu potrzebują na to prawie pięciu lat. Jeśli chodzi o największych liderów, może potrwać to jeszcze dłużej". Jeżeli to prawda, to lepiej szukać lidera w spółkach, które w przeszłości nie były liderami. To chyba podobnie jest jak z Miss Świata - jedna kobieta może zostać Miss tylko raz blackeye

A tak na marginesie mój Famur dzisiaj dostał się do ćwierć finałów Miss king
Edytowany: 17 marca 2009 20:32

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 17 marca 2009 20:48:01
MCI za 5 lat po 38zł też mi pasuje. Angel Nie ma sprawy. Z pewnością będą też lepsi gwiazdorzy. Pewnie z NC.
Famuru nie znam. Przyjrzę się.

tadekmazur
9
Wysłane: 17 marca 2009 20:55:38
Zerknąłem na ten Famur i nadal wolę MCI. Nigdy nie kręciły mnie maszyny górnicze. Ale życzę powodzenia.

tadekmazur
9
Wysłane: 18 marca 2009 14:23:47
mWIG40 da czadu. To w wiekszości całkiem fajne spółki, a paskudnie tanie.
Ergo niedługo będą duuuużo wyżej. c/zo dla segmentu mówi sam za siebie.
Za 1200zł (depozytu) można sobie kupić futa na ten indeks i potrzymać kwartał lub dwa.
Szanse na konkretny zarobek są spore.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 19 marca 2009 04:42:33
Do tadka i innych myslacych o MCI: bede sie upieral ze zadluzenie sprawia ze MCI jest bardziej ryzykowne niz IDM. Nie zeby MCI mial zbankrutowac, ale moze wyprzedawac lub drenowac aktywa podczas bessy i malo zostanie do rosniecia I fakt dla mnie podejrzany w tej sytuacji: MCI nastaje zeby Bankier.pl wyplacil 100% zysku z 2008 jako dywidende. Firmy takie jak bankier bardzo rzadko wyplacaja dywidendy na tym etapie rozwoju - to moze sugerowac ze MCI juz ma klopoty z gotowka i leczy je oslabiajac spolke zalezna.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 marca 2009 09:04:54
Zgadzam się z tą przewagą IDMSA nad MCI, ale gdyby nie gorsza sytuacja gotówkowa to MCI byłoby dużo ciekawszym tematem. Spółeczki raczkujące, biotechnologiczne pod okiem zawodowców, którzy już pokazali że potrafią i tylko na ustanie bessy czekają.

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 19 marca 2009 16:36:17
Witam, zamieszczam Wam pliki do pobrania z zestawieniem wszystkich
spółek GPW pod kątem obecnej wartości ,wart.księg. z 4 kwartału oraz wyceny w czasie
hossy danej spółki,mam nadzieje że pomorze to wam w wyborze tworzenia własnego
portfela.Pozdrawiam.Angel
www.sendspace.pl/file/WBM2F41F... (*.pdf)
www.sendspace.pl/file/NZcUeMvx... (plik open office)
www.sendspace.pl/file/ScAmiWhZ... (Excel)

tadekmazur
9
Wysłane: 19 marca 2009 16:48:21
Z faworytów Arlemena mogę potwierdzić LOTOS. Gwiazdą w sensie kilkunastokrotnego wzrostu to oni nie będą, ale faktycznie są mocno niedowartościowani.
Zaciekawiło mnie też ACE - całkiem zdrowy producent części samochodowych. Branża histerycznie przeceniona, a kryzys sprzedaży aut wiecznie trwać nie będzie.

pirx
0
Wpisów: 102
Wysłane: 19 marca 2009 17:18:00
"MCI nastaje zeby Bankier.pl wyplacil 100% zysku z 2008 jako dywidende. Firmy takie jak bankier bardzo rzadko wyplacaja dywidendy na tym etapie rozwoju - to moze sugerowac ze MCI juz ma klopoty z gotowka i leczy je oslabiajac spolke zalezna."

Co za bzdura. Bankier to prosta maszynka do robienia kasy. Spółka jest już dostatecznie rozwinięta i radzi sobie nie najgorzej. Mają również spore zasoby gotówkowe, które leżą bezproduktywnie na koncie. W 2009 Bankier zarobi pewnie o kilka - kilkanaście procent więcej niż w 2008, po co mają kisić kasę na koncie?

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 19 marca 2009 21:33:27
pirx napisał(a):
"MCI nastaje zeby Bankier.pl wyplacil 100% zysku z 2008 jako dywidende. Firmy takie jak bankier bardzo rzadko wyplacaja dywidendy na tym etapie rozwoju - to moze sugerowac ze MCI juz ma klopoty z gotowka i leczy je oslabiajac spolke zalezna."

Co za bzdura. Bankier to prosta maszynka do robienia kasy. Spółka jest już dostatecznie rozwinięta i radzi sobie nie najgorzej. Mają również spore zasoby gotówkowe, które leżą bezproduktywnie na koncie. W 2009 Bankier zarobi pewnie o kilka - kilkanaście procent więcej niż w 2008, po co mają kisić kasę na koncie?

Rowniez pozdrawiam. Spolka nie jest "dostatecznie rozwinieta" bo nawet laik widzi ze ten segment nie jest ustabilizowany - cholera wie czy gazeta.pl albo onet (albo stoockwatch :) nie beda sie rozpychac na rynku; moze tez model biznesu zmieni sie na bardziej audiowizualny co wymagac bedzie inwestycji itd. To moze byc tez jeden z tych rynkow gdzie zostanie ze dwoch graczy wiec trzeba przejmowac. Nawet wodociagi (w krajach gdzie sa na gieldzie) nie wyplacaja 100%. Oczywiscie Bankier od tego nie umrze, ale dla mnie to wciaz sygnal ze MCI ma malo plynnych aktywow.

tadekmazur
9
Wysłane: 19 marca 2009 21:42:59
MCI rzeczywiście nadmiaru środków nie ma. Ruch z dywidendą od Bankiera jest słuszny (rynek też to dzisiaj docenił) bo wielkiej krzywdy portalowi nie zrobi a środki MCI dużo efektywniej wykorzysta.
Teraz kupowanie rozmaitej drobnicy może być bardzo dochodowe, a oni często dobrze trafiają.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 19 marca 2009 22:17:08
tadek,

w zasadzie sie zgadzam. Ale zeby nie przeslodzic, mam watpliwosci co do 9:04. Wolalbym zeby dali sobie spokoj na razie z biotechnologia (ktora nawet w Stanach na obecnym etapie nie przynosi zyskow, zreszta spojrz blizej nas na BMP-AG, ile pracy musza wlozyc w Revotara zanim w ogole zacznie cos sprzedawac na rynku) i inwestowali w mniej ambitne ale pewniejsze projekty kopiujace rzeczy ktore juz dzialaja gdzie indziej - jakies gry na telefony komorowe, rozpoznawanie polskiej mowy, tego typu rzeczy. Zreszta Czechowicz chyba tez tak mysli (patrz zapis wideo z jego konferencji sprzed miesiaca)

tadekmazur
9
Wysłane: 20 marca 2009 08:50:06
O ile się nie mylę to Czechowicz we wrześniu sporo dokupywał po 8.50.
Nie jest to oczywiście wcale taka dobra rekomendacja na jaką wygląda bo wtedy jeszcze nie zdawał sobie sprawy ze skali kryzysu.
Gdybym miał wymienić atuty MCI to właśnie byłaby tu osoba właściciela bardzo mocno związana ze spółką (on właściwie tylko ten papier ma), potencjalnie baaardzo dochodowa branża oraz dobre doświadczenie w prowadzeniu tego biznesu (to oni wypromowali bankiera i travelplanet jako powazne firmy).

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 20 marca 2009 10:04:59
tadekmazur napisał(a):
MCI rzeczywiście nadmiaru środków nie ma. Ruch z dywidendą od Bankiera jest słuszny (rynek też to dzisiaj docenił) bo wielkiej krzywdy portalowi nie zrobi a środki MCI dużo efektywniej wykorzysta.
Teraz kupowanie rozmaitej drobnicy może być bardzo dochodowe, a oni często dobrze trafiają.

A mnie szlag trafia, jak to słyszę. Bo oczywiście, że Bankiera to nadmiernie nie zaboli, ale fundusz powinien wejść w czasy bessy z kabzą pełną dukatów, a nie w połowie światowego kryzysu wpaść na odkrywczy pomysł, że dobrze byłoby coś kupić. To świadczy bardzo, bardzo źle o jakości kadry MCI. Enterprise Investors jakoś nie ma tego problemu... Bo na tym do cholerki jasnej polega ten biznes, kupić tanio, sprzedaż drogo! Panie i Panowie - MY TO SAMO ROBIMY NA AKCJACH. :)

PS: Tak na marginesie warto też zobaczyć, co i jak dużo sprzedali w czasie hossy....

tadekmazur
9
Wysłane: 20 marca 2009 10:12:42
Jeśli ostatnimi czasy udawało Ci się drożej sprzedawać akcje niż kupować to jesteś wielkiking
A ja jakoś nie mam pretensji do Czechowicza że zupełnie nie przewidział potężnego kryzysu.
Po prostu nie jest prorokiem, a grał ostro (ostrzej niż inni) i musiało zaboleć.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 20 marca 2009 11:25:29
tadekmazur napisał(a):
Jeśli ostatnimi czasy udawało Ci się drożej sprzedawać akcje niż kupować to jesteś wielkiking
A ja jakoś nie mam pretensji do Czechowicza że zupełnie nie przewidział potężnego kryzysu.
Po prostu nie jest prorokiem, a grał ostro (ostrzej niż inni) i musiało zaboleć.

Tadku, Czechowicz mógł nie przewidzieć kryzysu. Ale korektę tak - głęboką korektę. To jego, a dokładniej praca jego analityków. Tutaj moim zdaniem zawiódł. A to jego core business.

obi011
0
Wpisów: 106
Wysłane: 20 marca 2009 11:51:21
wracając do wątku o gwiazdach przyszłej hossy. Wydaje mi sie ze CEDC moze byc jedna z nich, duzo przejęć, jesli zwroca koszty inwestycji i zaczna przynosic zyski, to moze byc iekawie. Poza tym spolka zostala moocno przeceniona. a Ostatnimi czasy pnie sie w góre. w perspektywie dluzszego czasu, mysle ze moze powroci na wysokie poziomy.

tadekmazur
9
Wysłane: 21 marca 2009 15:22:59
Comarch przestaje mi się podobać. Po niespodziewanie dobrych wynikach rośnie marudnie zamiast po gwiazdorsku.
Tak sobie myślę że ten Filipiak to nie wygląda mi na gościa który zrobi Nokię-bis.
Spółka dobra i ma przed sobą wzrosty, ale raczej nie gwiazdorskie wzrosty.

tadekmazur
9
Wysłane: 21 marca 2009 15:26:47
Niektórzy deweloperzy to startując z dzisiejszych wycen PEWNIKIEM będą gwiazdami hossy.
Tylko nie do końca wiem których obstawiać. No i waham się czy nie jest jeszcze zbyt wcześnie na wchodzenie w deweloperów.

pirx
0
Wpisów: 102
Wysłane: 22 marca 2009 11:45:52
MCI dostanie około 600 k dywidendy z Bankiera.pl
nie są to jakieś znaczące pieniądze dla MCI. Dobrze że się zdecydowali na taki ruch. Wydaje mi się że w najbliższym czasie BPL może uruchomić program skupu akcji, przy posiadanych zasobach i optymistycznych widokach na 2009 bardzo by to poprawiło notowania i podnosiło średnią za 6 miesięcy;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,347 sek.

oalsiraf
yiaacqti
wlzcitem
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ynturiqe
faozmetz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat