Temat:
TECHMEX
a ja mam nadzieję że kurs dojdzie do interesujących mnie poziomów w piątek przed albo po wynikach. spodziewam się że wyniki będą oględnie mówiąc złe. ostre załamanie na rynku IT, załamanie w GIS, do tego skok kursów walut i potężne problemy z płynnością. z drugiej strony kupuję teraz majątek a nie wyniki. rynek na którym działa tex powinien podnieść się dużo szybciej niż np. deweloperka czy motoryzacja. wywalanie jest zaraźliwe i jeśli ktoś zaczął to potem zaczyna się to kręcić samo z siebie. zdołowanym spadkami zasugeruję oglądanie starych wykresów tex-a a jako zadanie domowe liczenie zniesień wzrostów w przeszłości ;-) historia uczy że nigdy nikogo niczego nie nauczyła i lubi się powtarzać ;-)
|
|
Temat:
TECHMEX
Sprzedawaj!!! Tnij straty. Zaraz będzie KRACH !!! TEX będzie po 2 złote!!! Sprzedawaj ;-)
Ludzie zacznijcie myśleć samodzielnie!!! Ktoś duży (DWS?) wywala od jakiegoś czasu , animatorzy animują i animując zarabiają a wy szukacie teorii spiskowych. Mamy kanał, tak kanał w którym porusza się kurs, gdzieś pomiędzy 6,60 a 7,00. Zmienność robi się coraz mniejsza. Wyciągnijcie sobie z tego wnioski sami. No i zacznijcie sprzedawać jak najszybciej ;- )
|
|
Temat:
TECHMEX
chciałem nieśmiało przypomnieć o pewnym dużym akcjonariuszu który ostatnio zszedł poniżej 5 procent. wyniki raczej będą słabe ale jest już chyba w cenie. podaż ze strony funduszu może skutecznie zdusić wzrosty.
|
|
Temat:
TECHMEX
zwiększenie udziału w SCOR NIE było dobrą informacją. spółka ma straty i ktoś musi je pokrywać.
|
|
Temat:
TECHMEX
WD doskonale to ujął. Księgowi postrzegani są w firmach jako guru od finansów mimo że najczęściej nie mają dostatecznej wiedzy. Znajomość planu kont po prostu nie wystarcza. Księgowe (jednak wyłącznie kobiety ;-) z którymi miałem i mam do czynienia doskonale potrafią zakwalifikować jakieś koszty do odpowiedniego konta ale nie potrafią ogarnąć całości. Siedzą zbyt głęboko w szczegółach aby zauważać całokształt.
|
|
Temat:
TECHMEX
GK odchodzi bo chcieli się jej pozbyć i zrobili reorganizację. I to jest bardzo dobra wiadomość. W nowoczesnej firmie nie ma miejsca dla staroświeckiej księgowej a dla finansisty. Księgowi po prostu nie znają się na tym co trzeba. Masz rację: "till death do us apart" albo nieco krócej ;-) najwięcej można zarobić na podążaniu za trendem. a ten zaczyna być rosnący. sky is the limit ;-) łapanie groszy jest dla mnie zbyt ryzykowne i kosztowne.
|
|
Temat:
TECHMEX
nie, nie, spadnie do 5 albo może nawet i do 4???? ten rosnący pesymizm podoba mi się coraz bardziej ;-) czy zmieniło się coś istotnego w mojej wiedzy o spółce? nie czy zmieniły się fundamentalne czynniki które spowodowały że zdecydowałem się na zakupy? nie czy liczyłem na dobre wyniki? nie czy wzrost był zbyt szybki? zależy z czym porównywać ale niespecjalnie czy mamy teraz normalną korektę? tak, spadek od najwyższego zamknięcia mieści się pomiędzy 38 a 50 procent
co dalej? sprzedawajcie ;-) do oporu i po każdej cenie. i za wszelką cenę. im szybciej sprzedacie tym szybciej kurs szybciej spadnie jeszcze niżej ;-)
|
|
Temat:
TECHMEX
rozumiem emocje ale wolałbym na tym forum konkretne informacje a nie przedzieranie się przez dyskusje która niewiele wnoszą do wiedzy o spółce. może jakiś czat dla takich rozmów załatwiłby sprawę?
|
|
Temat:
TECHMEX
miała: "Informujemy, że w drugiej połowie roku 2008 Zarząd podjął decyzje o zoptymalizowaniu pracy działów Finansowego i Księgowego i utworzenia jednej struktury organizacyjnej Działu Finansowo-Księgowego. Z dniem 1 stycznia 2009 funkcję Dyrektora Działu Finansowo- Księgowego Spółki powierzono Panu Zbigniewowi Wawrzeniowi, wcześniej zatrudnionemu na stanowisku Dyrektora ds. Rozwoju Kapitałowego."
wyjaśnić łopatologicznie? szefem został Wawrzen. Dotychczasowa główna księgowa była członkiem zarządu. nowa raczej nie będzie;-)
|
|
Temat:
TECHMEX
postępujące zwątpienie wśród akcjonariatu to dobry znak !!!
|
|
Temat:
TECHMEX
może ;-) ale za głupotę się płaci. proponowałbym mu przejść na kontrakty ;-) szybciej pozbędzie się kapitału ...
|
|
Temat:
TECHMEX
jeszcze coś bo zapomniałem ;-) spadki na dzisiejszej sesji to dzieło jednego spanikowanego leszcza. było tak: na poziomie 6,85 wisiało od rana zlecenie na 7200 papierów. to skutecznie zniechęcało popyt i zmuszało sprzedających do wywalania niżej. jakoś koło 14 zlecenie zostało anulowane aby po chwili 7200 papierów pojawiło się na poziomie 6,65. jakiś drobny wywalił kilkaset papierów i zwalił kurs na 6,58. co zrobił geniusz od 7200? walnął zlecenie na 6,58 i sprzedał całe 96 akcji ;-) potem zlecenie zniknęło aby po kilku minutach myślenia wywalić wszystko pekacem. poszło wtedy jakieś 10 k papierów. pod koniec sesji zrobiła się mała panika jednak wolumen nie był zbyt duży. kurs jest skorelowany z rynkiem. trochę wątpię w jakieś większe wywalanie fundów. to raczej normalne cofnięcie. od szczytu na 7,77 38 procent zniesienia ostatniego wzrostu wypada przy 6,72 a 50 procent na 6,40 (to też jest połowa świecy z 8,04). zmienność (poza takimi panikarzami walącymi pekacem) zmniejszyła się znacznie. myślę sobie że dobrze zrobiłem korzystając z dzisiejszej promocji ;-) czas pokaże.
|
|
Temat:
TECHMEX
wzrastający pesymizm jest coraz lepszym objawem. rezygnacja głównej księgowej mogłaby być bardzo złym znakiem gdyby nie to: "Informujemy, Ŝe w drugiej połowie roku 2008 Zarząd podjął decyzje o zoptymalizowaniu pracy działów Finansowego i Księgowego i utworzenia jednej struktury organizacyjnej Działu Finansowo-Księgowego. Z dniem 1 stycznia 2009 funkcję Dyrektora Działu Finansowo- Księgowego Spółki powierzono Panu Zbigniewowi Wawrzeniowi, wcześniej zatrudnionemu na stanowisku Dyrektora ds. Rozwoju Kapitałowego. Osoby odpowiedzialne za przygotowanie sprawozdań finansowych, okresowej sprawozdawczości finansowej i bieŜącej sprawozdawczości zarządczej Spółki wchodzą w skład wykwalifikowanego zespołu pracowników Pionu Finansowego-Księgowego kierowanego obecnie przez Dyrektora Działu Finansowego-Księgowego. Wcześniej w spółce funkcjonowały dwa działy Dział Księgowości – kierowany przez Głównego Księgowego i Dział Finansowy – kierowany przez Dyrektora Finansowego." dawno bym już wywalił techmex-a ale ... powstrzymują mnie zakupy insiderów ;-) to jedna z niewielu spółek gdzie członkowie zarządu tak robili. czy to coś oznacza? nie ;-) ale łącznie z decyzją o skupie (i również mniejsza o to czy i kiedy się on odbędzie) zarząd ma pomysły aby wpływać na kurs akcji publikując dobre wiadomości ;-) wyniki za Q1 będą raczej złe. spodziewałbym się sporej wtopy na działalności podstawowej czyli dystrybucji sprzętu.
|
|
Temat:
ASBIS
w ostatnich dniach dużo się dzieje na tym papierze. po info o proponowanych uchwałach i braku dywidendy nastąpiło ostre wywalanko ;-) jest jednak pewien drobiazg który nie daje mi spokoju ;-) otóż od kilku dni pojawia się jedno duże zlecenie na 29847. od tych kilku dni wokół tego zlecenia robi się bąbel który skutecznie zniechęca do zakupów i płoszy leszczy którzy wyprzedają się na maksa. tak było na poziomie 1.80, później 1,70 a dziś 1.61-1,62. teraz zagadka: czy jest to jakiś większy (50k złotych) a niegramotny inwestor który uparcie chce sprzedać z S a nie wie że może dać tym co czekają na K? ;-) czy też mamy do czynienia z ręcznym sterowaniem kursem?
|
|
Temat:
TECHMEX
będzie to można uznać za formację gdy ukształtuje się ramię. jak na razie mamy tylko przypuszczenia. mam trochę TEX-a ale moja średnia cena jest na tyle niska że nie mam większego stresu ;-) 6,50 to może być trochę za mało albo dużo za dużo ;-)
|
|
Temat:
ASBIS
Sorry Jarbas, ślepnę na starość ;-) Zabawy na ASB zaczynają mnie już irytować, znak że trzeba chyba pojechać na urlop. Zastanawiam się czy ING Securities które w przypadku ASB ma "dbać" o płynność nie miesza trochę zbyt mocno. Wczoraj zdrowo się zdziwiłem gdy w kilka sekund po przebiciu 1,80 poleciało zlecenie na 18 k właśnie na poziomie 1,80 a nieco później doszło do tego 30 k. Zrobił się korek i zaczęła wysypka. Ktoś wywalił pekacem kilkanaście kilo i to skutecznie ochłodziło nastroje. Tu mam zagwozdkę: zarówno po stronie S jak i K pojawiały się dość regularnie trochę większe zlecenia. Gdy ktoś skupił 6 k po 1,71 po chwili leciało nowe. W drugą stronę podobnie. Dystrybucja czy akumulacja? Wydaje mi się że jednak dystrybucja ;-(
|
|
Temat:
ASBIS
Jarbas, to rekomendacja sprzed miesiąca! Po co mącisz? Rekomendacja została wydana przy 0,89 więc teraz pewnie ją podniosą ;-) mojeinwestycje.interia.pl/news..."ASBIS (ASB): ING obniżył cenę Asbisu 24.03.2009 15:41 - Analitycy ING Securities, w raporcie z 20 marca, obniżyli cenę docelową akcji Asbisu do 1,7 zł z 4,4 zł poprzednio, podtrzymując jednocześnie rekomendację "kupuj". Raport został wydany przy kursie akcji Asbisu na poziomie 0,89 zł, a we wtorek o godz. 13.40 kosztowały one 1,11 zł. Analitycy podali, że kurs akcji Asbisu spadł o 85 proc. w ciągu ostatnich sześciu miesięcy, na bazie pogarszających się wyników finansowych. Pomimo słabych perspektyw na wyniki pierwszego kwartału (analitycy ING spodziewają się starty w I kw. z powodu różnic kursowych), w ciągu ostatniego miesiąca kurs wzrósł o 22 proc. Specjaliści z ING podtrzymali rekomendację "kupuj", ponieważ nadal widzą potencjał wzrostu. ING Securities prognozuje, że Asbis w 2009 r. będzie miał 0,1 mln USD straty netto, 11,7 mln USD zysku EBITDA i 1,24 mld USD przychodów. "
|
|
Temat:
ASBIS
dziś niektórym puszczały zwieracze. sypali w panice ;-) dla mało spostrzegawczych napiszę w trakcie sesji, gdy przyszło uspokojenie i kurs skierował się na północ, powyżej 1.60 zebrało się kilkadziesiąt tysięcy papierów. w pierwszej chwili myślałem że wzrosty odbiją się od oporu. pojawił się jednak anioł stróż ;-) który w kilkanaście sekund wyczyścił przedział od 1.60 do 1.65. historia lubi się powtarzać ;-) kilka dni temu w tej samej okolicy wisiało 110 k i nagle cudownym zrządzeniem zostało skupione. mam wrażenie że większe koncentracje papierów zachęcają kogoś do kupna ;-) widać leniwy i nie chce mu się zbierać po kilka tysięcy na raz jak zwykli śmiertelnicy ;-)
|
|
Temat:
TECHMEX
to doskonała wiadomość!!! DWS wywala dlatego że musi a nie dlatego że chce. widocznie mają tyle odkupień że muszą wywalać, gdyby uważali Techmex za zła inwestycję wywalili by wszystko a nie mały pakiet. Templeton zostaje, DWS praktycznie również. Dla porównania Templeton wyszedł z ACE.
|
|
Temat:
TECHMEX
ten sam anal napisał wcześniej to: "Techmex 9 kwiecień Na Techmeksie wygląda jakby rodził nam się nowy trend wzrostowy, widać to choćby po gwałtownie rosnących obrotach. Wskaźniki mają jeszcze miejsce do wzrostów.Lecz ostatnia świeczka sugeruje możliwość małej korekty. Najbliższe wsparcie to 6.40zł, a opór to 7.50zł.
Podsumowując, jeśli nadejdzie korekta, warto kupić trochę tych akcji na dłuższy termin. Trend wzrostowy przy dobrej sytuacji zewnętrznej może doprowadzić ceny w okolice 14zł( 23.6% fibo) "
tą małą korektą jest właśnie 5 negatywnych, kierujących się na północ świec ;-) ani wyznaczone wsparcie nie okazało się być wsparciem ani opór nie pojawił się na wskazanym poziomie. rysować kreski może każdy, efekty bywają różne. to jak rozwinie się sytuacja będzie zależało od atmosfery na rynku bo obserwując sesje nie widać było jakiejś wielkiej chęci do wyprzedaży przez posiadaczy dużych pakietów.
|
|
Temat:
ASBIS
|
|
Temat:
TECHMEX
 kliknij, aby powiększyćco Wy tak cięgle z tymi 10 pln? dno to okolice 12.20 i to może być istotne ograniczenie wzrostu. jasne że nie skoczy do tego poziomu w ciągu kilku sesji ale jako poziom docelowy jest to sensowny limit. spółka chciała skupować do wartości akcji 12 złotych więc rynek będzie się kierował w tamte okolice. swoją drogą słabo mi się zrobiło (z wrażenia;-) gdy przeliczyłem posiadany pakiet po 42 ze szczytu hossy ;-)
|
|
Temat:
CIGAMES
może ;-) myślę że przyczyna obecnego dołka leży we wzrostach innych walorów. CIA jest bardzo droga wskaźnikowo, wiele osób które utknęło chce odblokować kasę i kupić co daje szanse na wzrosty. dla mnie spółka będzie interesująca gdy albo będzie jeszcze tańsza albo będzie poprawiać wyniki po 200 procent na rok. poza tym wolumen przez większość czasu był tragicznie mały.
|
|
obserwacja sesji może być czasami ciekawsza niż przyglądanie się wykresom ;-) w piątek notowania rozpoczęły się powyżej 8 złotych, jednak po jakimś czasie pokazało się zlecenie S na 8000 po 8 ;-) straszak zadziałał i rozpoczął się proces odleszczania ;-) ciekawe ile z moich przypuszczeń się sprawdzi?
|
|
Temat:
WARIMPEX
WXF zarabia na hotelarstwie. jednak jest w jednym worku z całą deweloperką i został potraktowany podobnie jak reszta. z czego wynika taki rating to wyjaśnił WD. dla mnie argumentem za są zakupy insiderów.
|
|
Temat:
ASBIS
to czy będziemy mieli jakąkolwiek korektę zależy od szerokiego rynku. wzrost w stosunku do indeksu wyniósł dziś 16 procent przy największym w historii wolumenie. chcianym dokupić po 1,50 ale jeśli uda mi się to zrobić po 1.60 to i tak byłbym zadowolony. potencjał wzrostu spółka ma bardzo duży, nie będę tego tu pisał aby nie zapeszyć ;-) wywalanie papieru gdy wydaje się że już więcej nie wzrośnie to błąd który sam parę razy popełniłem i dlatego zamierzam trzymać ten papier do czasu gdy pojawią się realne przesłanki zmiany trendu wzrostowego. jeśli ktoś chce przykładów to proszę sobie zobaczyć wykresy ACE czy MCI. polecam również lekturę tego: www.bankier.pl/wiadomosc/Rynek...dramat no nie? polski rynek WZROŚNIE o 1.2 procenta a region spadnie o 10 procent. Czy to są powody aby przecenić spółkę o 80 procent? "Mimo to jak zaznacza PMR na razie większość dużych firm IT deklaruje, że nie odczuło jeszcze skutków spowolnienia gospodarczego w Polsce i spodziewa się pozytywnych wyników w 2009 r." to jest ten kryzys czy go nie ma? bo może dla wielu firm jest on bardziej problemem medialnym niż realnym. dostawcy sprzętu odczują spadek zakupów, ale czy oznacza to że 1 złotówka gotówki w kasie firmy powinna być wyceniana na 80 groszy (przy piątkowej wycenie)? gdyby walne uchwaliło wypłatę dywidendy to wyniosłaby ona około 24 groszy na akcję. dywidenda za 2007 liczona w ten sposób sięgnęłaby 1.1 złotego. realnie nie wypłacili wszystkiego ale w przeciwieństwie do wielu spółek notowanych na GPW a które w zadziwiający sposób rosną asb jednak płacił! rysowanie kresek na pewien sens, polecam jednak obserwację transakcji i sesji. w czwartek blokadę stanowił poziom 1.5, leżały tam batony na około 100 k i zostały zdmuchnięte w kilku następujących po sobie transakcjach. podobnie było wczoraj. na koniec chciałbym zwrócić uwagę że spółka notowana jest w warszawie w pln. właściciele i akcjonariusze posługują się usd albo euro. z ich punktu widzenia opłaca się kupować teraz. za jakiś czas pln umocni się więc zarobią dodatkowo na różnicach kursowych. to jest właśnie powód dla którego nie chcę na razie sprzedawać, zyskom należy pozwolić rosnąć.
|
|
Nowe stanowiska w Interia.pl 06-04-2009 Od kwietnia br. pion ecommerce – część działu handlowego Interia.pl – powiększył się o dwie nowe osoby. Stanowisko kierownika sprzedaży projektów finansowych objęła Natalia Zimowska, jej zastępcą została Martyna Biernacka. Natalia Zimowska, kierownik sprzedaży projektów finansowych, była od sierpnia 2004 roku związana z wortalem finansowym Bankier.pl, gdzie zaczynała jako doradca klienta ds. kredytów hipotecznych, by – po kolejnych awansach – w 2006 roku zostać dyrektorem sprzedaży produktów finansowych. Martyna Biernacka, zastępca kierownika sprzedaży projektów finansowych, pracę zawodową rozpoczęła w 2003 r. w dziale sprzedaży produktów Inteligo Financial Services. Od 2006 roku związana była z wortalem finansowym Bankier.pl, początkowo jako project manager w dziale ecommerce, a od października 2007 – zastępca dyrektora sprzedaży produktów finansowych. – Liczę, że doświadczenie obu pań wzmocni nasze dotychczasowe działania w zakresie sprzedaży produktów finansowych. Stanowi ona bowiem istotny obszar naszej działalności, w której pragniemy uzyskać jeszcze lepsze efekty. Utworzenie nowych stanowisk w oddziale warszawskim firmy dodatkowo ułatwi systematyczny kontakt z klientami – powiedział Łukasz Regulski, dyrektor ecommerce w Interia.pl. (KN) www.brief.pl/wiadomosci/ludzie...a teraz zagadka: jak to interpretować? z jednej strony Jażdzyński mógł podkupić pracowników Bankiera ale z drugiej kto jak kto ale to Jażdzyński może być za kupnem Bankiera. kiedyś gdy Interia była bardzo młoda chciał kupić GG, ale pomysł upadł przez Comarch. Z punktu widzenia Bankiera to nie jest dobra wiadomość ale z punktu akcjonariusza już niekoniecznie. Jeśli jest to przygrywka do przejęcia bankiera przez Interię to taki ruch miałby sens. tak sobie myślę że o ile na początku rezygnowali ludzie z zarządu to teraz odchodzą niższe szarże. w grudniu Kuzdak mówiła że wezwanie może być do końca roku. jeśli wezwanie wisi na włosku i ci ludzie wiedzą kto przejmie bankiera to może mieć sens że szukają sobie nowej roboty. jest też możliwe że w bankierze zrobiło się nieciekawie i ludzie uciekają z przyczyn wewnątrz firmowych.
|
|
Temat:
TECHMEX
niby obroty są spore kurs lata w obie strony ale praktycznie trudno jest dobrać większą ilość. sporą część obrotu zrobiła dziś wymiana koło 7.68 a reszta to drobnica, odleszczanie trwa ;-) na liście zleceń sprzedaży na koniec dnia do 8 złotych było w sumie może 30 k. spodziewałbym się więcej takich skoków jak dziś bo gdy ktoś chce kupić większą ilość kurs szybuje do nieba.
|
|
Temat:
ASBIS
dziś spółka zanotowała największy w historii wolumen. po kilku dniach kiszenia się ciśnienie wzrosło na tyle że w pewnym momencie było + 22 procent ;-) tak sobie myślę że to może być dopiero początek jazdy. od strony fundamentów jeden "drobiazg" bardzo mi się podoba: kapitalizacja to 71 mln a na koniec grudnia mieli 122 mln gotówki w kasie. nawet jeśli wtopią w Q1 (a tak zapowiadają) to ile stracą? ze wskaźników bardzo podoba mi się C/P 0,02 ;-)
|
|
Temat:
TECHMEX
nie chcę zapeszać ale zastanawiłem się dokąd i dlaczego tak leci ;-) jedyne sensowne rozwiązanie że leci w stronę tych mitycznych 12 złotych po jakich miałby być prowadzony skup. jeśli się nie mylę to wejście na obecnym poziomie jest nadal doskonałym interesem. względy techniczne miałyby mniejsze znaczenie oznaczając krótkie przystanki na określonych poziomach. korekt może nie być albo będą wyglądały tak jak ostatnio w ACE czy MCI. W świetle osiągnięć tej ostatniej spółki i ogólnej atmosfery na rynku zasięg lotu jest całkiem realny.
|
|
stagnacja? ostatnio kupowałem po 6.60 a dziś brali po 7.80 - 1.20 to 18 procent wzrostu w tydzień. to aż tak mało????
|
|
Temat:
TECHMEX
kurs rósł gwałtownie po przebiciu się przez okolice 6.10 dlatego że po drodze na 6.80 było bardzo mało zleceń sprzedaży. jutro dokupię, jedyne uśrednianie które ma sens to uśrednianie w górę. ;-) kwestią otwartą pozostanie na jakim poziomie dojdzie do realizacji zysków a kupujący dojdą do wniosku że już za drogo. sądzę jednak że w obecnej sytuacji rynkowej gdy mało jest chętnych na sprzedaż akcji a wielu chętnych aby je kupić możemy poszybować wysoko.
|
|
Temat:
ASBIS
czemu to nie rośnie?
|
|
Temat:
TECHMEX
jak będzie to się dowiemy ... jutro ;- ) ostatnio moje przewidywania często się nie sprawdzają ;-) zastanawiałem się czy tego nie wywalić i zdecydowałem się zostać. cały czas obroty są rekordowe, patrząc na wykres to 3 wolumen od dołka, 513 transakcji, 3.5 mln obrotu!
|
|
Temat:
TECHMEX
czarna świeczka ale trochę ponad linią trendu spadkowego, zamknięcie na średnioterminowej średniej ;-) i spore obroty. dramatu nie ma i droga do góry jest ciągle możliwa.
|
|
Temat:
POLAQUA
PQA (POLAQUA) - wszystkie zlecenia sprzedaży z 15 min. opóźnieniem
15,20 ......... 122195 ......... 16:11:06
|
|
Temat:
TECHMEX
DWS - owi zostało po komunikacie nie więcej niż 800 k a pewnie wysypywali przez ostatnie dni więc w zasadzie mogą już być na zero. Przyglądałem się wykresowi i aż nie chce mi się wierzyć w to co widać. Możemy polecieć na 8 złotych! Na wykresie ładna biała świeczka. Obroty duże i mocne parcie na papier. Trochę zleciało pod koniec dnia gdy pojawiły się lęki przed USA ale potem ładnie wyciągnięte na koniec.
|
|
Temat:
GRAAL
|
|
Temat:
TECHMEX
czytam ten wątek i nie mogę się nadziwić ile można bzdur napisać w kilku postach.
skup: - co z tego że nie mają 10 mln gotówki. mają czas do 31 marca 2011. - osoby zobowiązane skupują bo wiedzą że za jakiś czas firma weźmie to od nich po wyższej cenie - mogą przecież brać pakiety. - osoby zobowiązane skupują bo wiedzą że cena podskoczy, bo firma będzie miała te 10 mln w kasie. jak do tego dojdzie? może planują jakąś transakcję itd. - osoby zobowiązane skupują bo wiedzą że cena podskoczy, ale nie musi to nastąpić już jutro, mają przecież jeszcze 2 lata. - jeżeli podejmuje się uchwałę gdzie postanawia się że skupuje się nie więcej niż i za kwotę nie większą niż to nie znaczy że kupuje się akcje w określonej cenie
akcjonariat: DWS pewnie doświadcza teraz fali odkupień. Takie są konsekwencje głupoty i oszustw. Moim zdaniem sprzedaje bo musi. Jeszcze niedawno dokupili po sporo wyższym kursie. Nie zdziwiłbym się gdyby za kilka dni ukazał się kolejny komunikat o zmniejszeniu zaangażowania ;-) ING TFI to nie ING Bank. To bank umoczył na opcjach a nie TFI. A TFI to kapitały klientów (nawiasem mówiąc słabo zarządzane) Większość funduszy ma tzw. obowiązki informacyjne gdzieś, a nasz nadzór nie potrafi / nie chce sobie z tym poradzić.
Przez rynek przetacza się teraz fala wyprzedaży przez fundusze: GRAAL, ACE. Łapią okazję do opylenia po wyższej cenie gdy jest jakiś popyt. To czy robią słusznie pozostaje dyskusyjne ale tak naprawdę kto by się przejmował pieniędzmi klientów, no nie? Chciałem zobaczyć sobie stronę www firmy i tu niespodzianka. Nie działa ;-(
|
|
Temat:
ACE
podaję za dzisiejszą Wyborczą: Boom motoryzacyjny w Niemczech ożywił fabryki aut w Polsce Andrzej Kublik 2009-04-02, ostatnia aktualizacja 2009-04-02 20:09 "Fabryki małych aut w Polsce pracują bez wytchnienia, by zaspokoić zamówienia z Niemiec. W marcu kierowcy za Odrą kupili o 40 proc. aut więcej niż przed rokiem, bo Berlin premiuje zakupy nowych samochodów. "
i drugie:
" Rząd Niemiec ostrzega przed panicznym szturmem na dopłaty do aut tm, PAP 2009-04-01, ostatnia aktualizacja 2009-04-01 15:26 Niemiecki rząd ostrzegł w środę przed panicznym szturmem na oferowane przez państwo dopłaty ekologiczne do zakupu nowych samochodów. "Obowiązuje zapewnienie, że premie ekologiczne będą wypłacane przez (cały) 2009 rok - przypomniał rzecznik rządu Thomas Steg. - Nie ma powodu do paniki czy pośpiechu". "
|
|
wygląda na to że po długim okresie ciszy i stagnacji coś się zaczyna dziać w BPL: "Bankier.pl wdraża nowy System Partnerski Portal finansowy Bankier.pl z końcem marca 2009 roku wdrożył nową wersję Systemu Partnerskiego – platformy afiliacyjnej opartej na pośrednictwie w sprzedaży produktów finansowych. System Partnerski został wzbogacony o szereg nowoczesnych rozwiązań i narzędzi oraz zyskał nową szatę graficzną. Nowa wersja Systemu Partnerskiego Bankier.pl jest dostępna pod adresem: http://www.systempartnerski.pl"
|
|
Temat:
GRAAL
|
|
Temat:
ACE
|
|
duże zlecenie cały czas leży na 6,50. dziś całe 13 transakcji i wolumen 2k, kanał wąziutki. ciśnienie rośnie ;-)
|
|
Temat:
GRAAL
dlaczego nie 5.71? ostatnio 3 razy się od tego odbijało ;-) gdyby ktoś chciał uzasadnienia: jest to 50 procent ostatnich wzrostów.
|
|
blokada? ktoś wyłożył kasę. i miał w tym jakiś cel. jak na bpl to duże zlecenie. często pojawiają się uzgodnione transakcje ale to pewna nowość ;-) w cnbc są wywiady z Czechowiczem i Kuzdak. Od kwietnia mają ruszyć nowe serwisy i upgrade kilku starych. Facelifting całości będzie później. może to gra poda jakiego newsa? zastanawiam się nad tym usilnie ;-)
|
|
Temat:
GRAAL
myślę sobie tak: jeśli WD się nie machnął ;-) i wskaźniki C/Z C/WK są prawidłowo wyliczone to warto brać te papiery bo kupuje się spory majątek za ułamek wartości. dokładnie tak samo jak np. ACE. gdy zacznie się hossa, spółka będzie rosła bo będą rosły nadzieje na wzrost zysków (a za rok czy dwa te zyski będą rosły), w tej chwili są szanse na wzrosty bo wycena jest grubo poniżej wartości księgowej i rynek to będzie się korygował. przy okazji zobacz na jakich wolumenach dokonywały się ostatnie spadki.
|
|
coś się szykuje na Bankierze. Oo kilku dnie kurs utrzymuje się w bardzo wąskim kanale. Dziś o 13 pojawiło się ogromne (jak na BPL;-) zlecenie na 10000 sztuk po 6.50. Ktoś skorzystał i trochę sprzedał, jednak zaraz znaleźli się chętni do skupowania (ja również;-) zastanawiam się komu by się chciało brać BPL? może to początek skupu przez spółkę? tylko że w tym przypadku powinien być komunikat. przyszło mi do głowy również inne rozwiązanie: planowana dywidenda to około 42 grosze brutto za akcję. przy kursie 6.50 daje to 6.5 procenta od włożonej kwoty. do tego wycena papierów skupionych po tak niskim kursie raczej wzrośnie.
|
|
szukałem w raporcie jakiejś informacji o wynikach PITa, ale jakoś się nie doszukałem ;-(
|
|
Temat:
GRAAL
HENRY napisał(a):majama napisał(a):Wkurza mnie ta rekomendacja, cena nierealnie niska, chyba że czegos nie wiemy. edit:dotyczy wyceny przez analityka, zanim to napisałem WD wrzucił odpowiednie wyjasnienia, dzieki za uspokojenie Mozna wyceniac ,analizowac ,prognozowac ,zadawac sobie wiele pytan dotyczacych dalszego rozwoju spólki-ale czasem warto popatrzec zwłaszcza w branzy spozywczej na czym tak naprawde zarabiają? Przepraszam, ale patrzac na półke sklepowa to ich ceny są 50%(powtarzarzam 50-60% wyzsze),jakosc, to choc sam rzadko korzystam jestem pewny ,iz produkty z jakis tam "inder szajsów" jest o wieeeeele wyzsza,ogólnie konkurencja pod wzgledem jakosci i ceny jest baardzo daleko przed tym badziewiem ,które myslą iż ktos to bedzie kupował.Sam osobiscie zakupy to dla mnie codziennosc,zwłaszcza rynek z"zapuszkowana rybką"jest mi doskonale znany i naprawde nierozumiem kto to ma kupowac?Biedni-drogo,bogaci-chyba ze ci ,którzy stracili zupełnie kubki smakowe.I tak bardziej powaznie to sadze, ze obroty wkrótce bardzo spadną,a ostatnią wycene wkrótce potwierdza kolejne wyniki kwartalne.Oczywiscie nie jest to dogłebna analiza tej spółki ,ale czasem moze warto spojrzec oceniajac dana spólke tez pod innym katem,bo spółek na gpw to w tej chwili jest conajmniej kilkadziesiat tanszych i majacych o wiele lepsze perspektywy rozwoju. podobno o gustach się nie dyskutuje ;-) Graalowe rybki mi smakują, w porównaniu cenowym wypadają dobrze. Są sporo tańsze od markowych importów i jednocześnie lepsze jakościowo od różnych wynalazków.
|
|
Bankier kupił resztę udziałów w PIT.pl. nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony dobrze że pozbyli się wspólników i kładą łapę na całości dochodów ale z drugiej minus że wydali kasę;-) wiem że to głupio brzmi ale 1.6 mln za 25 procent pita wydaje mi się dużo a 25 mln 25 procent za bpl mało ;-)
|
|
Temat:
GRAAL
pytanie do WD, jeśli znajdzie czas;-) co sądzisz o rekomendacji BGZ sprzedaj z ceną docelową 4.18 ;-/ raport można sobie pooglądać tu: www.bankier.pl/static/att/5800...
|
|
Temat:
ACE
jeszcze ciekawostka:
Komunikat 2009.03.25 13:26 W związku z pracami nad wsparciem przemysłu motoryzacyjnego, trwającymi w Ministerstwie Gospodarki, którego elementem ma być również zastąpienie podatku akcyzowego od samochodów osobowych innym podatkiem, Minister Finansów, zgodnie ze swoją właściwością, zlecił prace nad przygotowaniem założeń nowego rozwiązania podatkowego. Kierunkowo miałoby ono polegać na odejściu od dotychczasowego opodatkowania samochodów osobowych podatkiem akcyzowym liczonym od wartości i pojemności skokowej silnika, na rzecz wprowadzenia nowego systemu opodatkowania samochodów w oparciu o wartość i czynniki ekologiczne. Zakończenie prac nad założeniami nowych rozwiązań planowane jest w ciągu najbliższych 3 tygodni i wtedy też możliwe będzie przekazanie opinii publicznej dalszych szczegółów na ten temat.
Magdalena Kobos Rzecznik Ministra Finansów Witold Lisicki Rzecznik Służby Celnej
|
|
do minusów dodam jeszcze: "Difficulties in obtaining the repayment of shareholder loans granted to some subsidiaries" "The Group also managed to refinance €100 million of the total €188 million of debt that falls due in 2009."
|
|
Warimpex przebił się przez opór w okolicach 6.20. Wolumen wzrósł dość znacznie. Ciekawostką jest że u nas spółka jest przeważnie notowana wyżej niż w Wiedniu. Mimo podłego ratingu myślę że nie ma zbyt dużego ryzyka. Wystarczy spojrzeć na strukturę akcjonariatu i ogromne zakupy insiderów jakie miały miejsce w ostatnich miesiącach. Myślę że jeśli oni ryzykują własną kasę to chyba wiedzą co robią.
|
|
BPL jest zbyt drogi dla wielu i nie rośnie gwałtownie stąd mocna wyprzedaż. Kurs nie spadł drastycznie i widać działanie zbieracza (a właściwie zbieraczy, w tym mnie;-) Wolumen wzrósł, 2 do 3 razy przekraczając średnia z ostatniego pół roku. Tak sobie myślę że kurs wróci w okolice 9 zł i to może nawet w niedalekiej przyszłości. Uważam tak ponieważ, w interesie głównych akcjonariuszy jest podniesienie notowań. MCI dokupiło niedawno 1 procent po 9 złotych a ARKA skupiła w największym dołku. W przypadku Bankiera to MCI mogłoby chcieć sprzedać spółkę za prawie każdą cenę gdyż mają i tak ogromne przebicie. Jednak jeśli kupili po 9 bardzo wątpię czy zechcą komuś zrobić prezent i oddadzą taniej. Spółka ma 2 bardzo proste metody podniesienia notowań: rozpocząć skup i ogłosić powrót inwestora. Nie chcę zgadywać kto był tym tajemniczym inwestorem dlatego trudno mi ocenić kiedy powrócą spekulacje o wezwaniu. Do wezwania raczej dojdzie, Bankier jest po prostu skazany na sprzedaż. W gruncie rzeczy to że zarząd nie rozpoczyna skupu właśnie na to wskazuje. Fajną cechą Bankiera jest to że spółka kąpie się w gotówce ;-) Mają i na dywidendę i na skup i na jakieś hipotetyczne przejęcia czy nowe projekty. Po prostu bajka;-) Jednak teraz wielu którzy zakisili się w Bankierze sprzedaje aby zdążyć na odjeżdżający pociąg ;-) Patrząc na wykres coś mi jednak wydaje że szykuje się jakaś dynamiczna zmiana notować i zamiast opylać papiery należy brać ile dają w promocji ;-)
|
|
Temat:
ACE
ACE zostało wyjątkowo mocno przecenione nie bez powodu. Mamy tu połączenie feralnej branży z opcjami ale rynek zdrowo przesadził z pesymizmem. Wyniki kwartalne będą złe ale raczej nie do tego stopnia aby kapitalizacja miała być o kilkanaście milionów niższa niż zasoby gotówkowe! Przyglądam się temu co się dzieje na sesjach i nadal trwa dobieranie przez grubych ;-) W czwartek o 14 batony wiszące w okolicy 1,50 zostały po prostu zdmuchnięte ;-) W 15 minut poszło 80 k i otwarta została droga na 1,58. W piątek nie było widać dużej chęci do wyprzedaży. W arkuszu na poziomach do 2 zł wisi sporo zleceń ale myślę że rynek poradzi sobie z nimi. Ta spółka ma spore szanse na duże wzrosty a to że nie ma nagłych i ostrych odpałów jest dla mnie bardzo pozytywne. Podaję za Parkietem: www.parkiet.com/artykul/7,7958..."Commerzbank będzie szukać inwestora, który ocali Opla. Jak podał Bloomberg, bank został wynajęty do tego zadania przez amerykańskiego właściciela niemieckiej firmy, czyli koncern General Motors." Wychodzi na to że działania ratunkowe dla branży ustabilizują sytuację. W motoryzacji pracuje zbyt wielu ludzi aby rządy mogły pozostawić producentów samych sobie.
|
|
Temat:
ACE
ACE SA zmiana w Radzie Dyrektorów
Raport bieżący 6/2009 Zarząd Automotive Components Europe S.A. niniejszym informuje, że w dniu 25 marca 2009 roku Rada Dyrektorów, na podstawie oficjalnego zawiadomienia, które wpłynęło do Spółki, przyjęła rezygnację pana Andrzeja Bartosa z funkcji Dyrektora klasy A oraz Przewodniczącego Rady Dyrektorów Spółki z dniem 8 kwietnia 2009 roku. Rada powołała pana Laurence Vine-Chtterrona na stanowisko Dyrektora klasy A w Spółce, celem uzupełnienia wakatu jaki powstał po rezygnacji pana Bartosa, do czasu najbliższego Walnego Zgromadzenia, na podstawie art. 7 statutu oraz art. 6 Regulaminu Rady. Rada na podstawie art. 8.1 statutu oraz art. 4 Regulaminu Rady powołała pana Arkadiusza Podziewskiego, Dyrektora klasy A, na stanowisko Przewodniczącego Rady Dyrektorów z dniem 8 kwietnia 2009 roku.
Życiorys zawodowy pana Laurence Vine-Chtterrona:
Pan Laurence Vine-Chtterron posiada duże międzynarodowe doświadczenie w zakresie zarządzania i finansów. Po wieloletniej pracy dla Price Waterhouse w Londynie oraz w Kanadzie zajmował wysokie stanowiska w departamentach finansowych grup przemysłowych takich jak Adwest, Parkfield, Caradon, Nokia oraz Federal Mogul. Od 1999 do 2007 roku zajmował funkcję Prezesa Intermet Group w Niemczech a następnie Prezesa Sakthi Automotive Group. Pan Vine-Chatterron wnosi do Rady ACE dużą wiedzę na temat sektora odlewniczego w przemyśle motoryzacyjnym.
kom espi zdz/mln/
Odbieram tą zmianę pozytywnie. Zatrudniają speca od finansów w zamian za speca od private equity.
|
|
Temat:
ACE
cytat z PB:
Światełko w europejskim tunelu akcji Puls Biznesu, pb.pl,23.03.2009 12:40 "Dobrze zaczynają tydzień spółki motoryzacyjne. Pojawiła się bowiem informacja, że bliskowschodni fundusz inwestycyjny Aabar Investments przejmie 9,1 proc. udziałów w Daimlerze. Udziałowcy Daimlera docenili wiadomość o transakcji wartej 1,95 mld euro ponad 7-proc. zwyżką kursu. Zyskało na tym również niemieckie BMW, którego akcje zyskują ponad 5 proc. Analitycy Goldman Sachs uważają, że obecnie jest najlepszy od 10 lat moment na zakup akcji europejskich spółek motoryzacyjnych. Jak stwierdzili, w końcu można zauważyć światełko w tunelu."
|
|
MCI dostanie około 600 k dywidendy z Bankiera.pl nie są to jakieś znaczące pieniądze dla MCI. Dobrze że się zdecydowali na taki ruch. Wydaje mi się że w najbliższym czasie BPL może uruchomić program skupu akcji, przy posiadanych zasobach i optymistycznych widokach na 2009 bardzo by to poprawiło notowania i podnosiło średnią za 6 miesięcy;-)
|
|
Temat:
ACE
13 marca media opublikowały raport o wielkości sprzedaży samochodów w Europie: 13th of March 2009 | 14:22 GMT | Daniel Patrascu Europe's February Sales Down 18 Percent Down, but slower The decline in new car sales continued in February in most of Europe, as expected, but government intervention in several countries helped cushion the blow and stopped the decline at 18 percent, compared to the same month in 2008. The overall bad performance of the automotive industry seems to fade when taking a look at the German market. One of Europe's biggest auto markets, still under the effects of the 2,500 euros incentive, registered a 21.5 percent boost in car sales, AP reported. A similar program in France helped soften the decline by 13 percent. Strangely enough, French manufacturers, as well as German premium car builders saw the worse decline in sales. PSA, the second biggest European auto company, posted a 23 percent drop in sales, while Daimler and BMW topped that figure with a 29 percent fall each. Italy and Britain maintained the trend, the first registering 22 percent decrease, while the second losing 24 percent to the crisis. The worst decline came in February from Spain, whose sales dropped by nearly half - 49 percent. From the manufacturers' point of view, none of the brands based or present in Europe performed well. Volkswagen was the only manufacturer whose decline wasn't as steep as the other's. General Motors, who is yet to find a solution for struggling Opel and Saab, saw an almost 22 percent drop in sales, while Ford sold 13 percent less vehicles in Europe than it did in February 2008. The European Automobile Manufacturers Association warned, through the voice of its chief, Carlos Goshn, that the total number of car sales, could fall by up to 25 percent in 2009, if government measures are not taken. He called for some 40 billion euros in aid for the suppliers and manufacturers. www.autoevolution.com/news/eur...13 marca obroty ACE skoczyły do 700 k 16 marca czyli na kolejnej sesji w dogadanej transakcji poszło 200 k ... branżą ma potężne problemy, do tego dochodzą opcje ale czy jednak rynek nie przesadził za spadkami? WD jak myślisz ile może być warta 1 akcja ACE gdyby spółka zbankrutowała?
|
|
Temat:
ACE
Investors' Days in ACE
Contact ACE and learn more about us!
(2009/03/17)
All investors, shareholders and analysts willing to learn more about ACE and discuss our 2008 financial and operational performance as well as prospects for 2009 and the following years are kindly requested to contact our IR office (preferably via e-mail) to set up an individual meeting with ACE representative in Warsaw.
może ktoś się wybierze?
|
|
"MCI nastaje zeby Bankier.pl wyplacil 100% zysku z 2008 jako dywidende. Firmy takie jak bankier bardzo rzadko wyplacaja dywidendy na tym etapie rozwoju - to moze sugerowac ze MCI juz ma klopoty z gotowka i leczy je oslabiajac spolke zalezna."
Co za bzdura. Bankier to prosta maszynka do robienia kasy. Spółka jest już dostatecznie rozwinięta i radzi sobie nie najgorzej. Mają również spore zasoby gotówkowe, które leżą bezproduktywnie na koncie. W 2009 Bankier zarobi pewnie o kilka - kilkanaście procent więcej niż w 2008, po co mają kisić kasę na koncie?
|
|
MCI proponuje przeznaczenie całości ubiegłorocznego zysku na wypłatę dywidendy, daje to jakieś 43 groszy na akcję.
|
|
Temat:
ACE
wyniki i info o opcjach były datowane 13 i 14 listopada. potem nastąpił zjazd. tych zwałek było zresztą więcej ;-) myślę że poziom 4 złotych jest jakimś odniesieniem, bo stosunkowo nieodległym w czasie. przy okazji wtedy euro kosztowało też mniej stąd trudno porównywać ówczesną wartość spółki z obecną w przeliczeniu na złotówki. zresztą jakie to ma dziś znaczenie? jak na razie urosło i tyle ;-) rynkowi należy się odbicie i zmiana trendu. w końcu jak długo może spadać? wyceny spółek osiągnęły już poziomy absurdu na wyniki to trochę poczekasz - do 15 maja ... ... więc prędzej spodziewałbym się jakiegoś info, niekoniecznie złego.
|
|
|
|
w tej chwili moim kandydatem jest ACE. spółka jest wyjątkowo mocno zdołowana. w kasie mieli 10 mln euro na koniec roku a teraz kapitalizacja spółki wynosi tylko 25 mln złotych. mimo zadłużenia mają realny majątek (1,5 euro na akcję!!!) spółka zabrała się za ograniczanie kosztów i dostosowanie możliwości produkcyjnych do zapotrzebowania (czytaj: zwolnili pracowników;-) za raportem podam że nie przewidują bankructwa ;-) a zarząd wydaje mi się bardziej wiarygodny i kompetentny niż np magicy z IDM ;-) drugim kandydatem jest Bankier.pl. spółka zostanie sprzedana. w tym roku wyniki raczej nie ulegną pogorszeniu. cena sprzedaży raczej nie będzie niższa niż C/Z 30 to by dawało około 100 mln czyli jakieś 12 złotych na akcję. dodatkowo spółka na 12 mln w kasie. minusem jest rozpaczliwie niska płynność.
|
|
Temat:
ACE
na Interii można zobaczyć listę wszystkich transakcji, to najciekawszy fragment: 10:43:15 1,15 0,88 2201 44 TRANSAKCJA 10:42:56 1,15 0,88 10000 43 TRANSAKCJA 10:42:50 1,15 0,88 20000 42 TRANSAKCJA 10:42:16 1,15 0,88 5000 41 TRANSAKCJA 10:42:13 1,15 0,88 3000 40 TRANSAKCJA 10:42:13 1,15 0,88 2000 39 TRANSAKCJA 10:42:10 1,15 0,88 3000 38 TRANSAKCJA 10:42:00 1,15 0,88 5000 37 TRANSAKCJA 10:41:47 1,15 0,88 4000 36 TRANSAKCJA 10:41:37 1,15 0,88 20000 35 TRANSAKCJA 10:41:20 1,15 0,88 845 34 TRANSAKCJA 10:41:11 1,15 0,88 3270 33 TRANSAKCJA 10:40:58 1,15 0,88 20000 32 TRANSAKCJA 10:40:13 1,15 0,88 20000 31 TRANSAKCJA 10:39:32 1,15 0,88 3000 30 TRANSAKCJA 10:38:57 1,15 0,88 10000 29 TRANSAKCJA 10:38:18 1,15 0,88 10000 28 TRANSAKCJA 10:34:32 1,15 0,88 1000 27 TRANSAKCJA 10:30:15 1,15 0,88 1254 26 TRANSAKCJA 10:28:16 1,15 0,88 95 25 TRANSAKCJA 10:21:25 1,15 0,88 36 24 TRANSAKCJA 10:11:51 1,15 0,88 100 23 TRANSAKCJA 10:00:24 1,14 0,00 250 22 TRANSAKCJA 09:50:11 1,15 0,88 1669 21 TRANSAKCJA 09:45:23 1,15 0,88 500 20 TRANSAKCJA 09:44:26 1,15 0,88 400 19 TRANSAKCJA 09:40:04 1,15 0,88 440 18 TRANSAKCJA 09:39:49 1,15 0,88 3443 17 TRANSAKCJA 09:37:49 1,15 0,88 10000 16 TRANSAKCJA 09:35:27 1,14 0,00 590 15 TRANSAKCJA 09:35:23 1,15 0,88 4000 14 TRANSAKCJA 09:33:36 1,15 0,88 1500 13 TRANSAKCJA 09:25:57 1,15 0,88 1100 12 TRANSAKCJA 09:17:39 1,15 0,88 3000 11 TRANSAKCJA 09:17:27 1,15 0,88 20000 10 TRANSAKCJA 09:15:24 1,15 0,88 1000 9 TRANSAKCJA w ciągu 20 minut ktoś wziął 130 k w paczkach po 10 i 20 k. po kursie 1.15 po tym kurs wystrzelił ;-) na wykresie tygodniowym widać białą świeczkę i kurs zawraca na północ. coś się będzie działo i to wkrótce
|
|
Temat:
ACE
poczytałem ostatni raport i wyszło że spółka miała nie 42 mln złotych w kasie (jak można przeczytać w sekcji poświęconej analizie spółek a 10276 k EURO różnice kursowe czasem zmieniają co nieco
|
|
Temat:
IDMSA
FIZ IDEA to najlepszy na świecie fundusz a rynek chyba nie docenia potęgi spółki
|
|
rozprawy nie odbywają się na sali sądowej a za zamkniętymi drzwiami. jeśli masz coś do powiedzenia zawsze możesz napisać pismo do sądu ale.... walne zgromadzenie zaklepało decyzję a zarząd ją wciela w życie. odwoływać się mogą jedynie strony więc widzę tu marne szanse.
|
|
Temat:
ACE
42 bańki w kasie przy kapitalizacji 25 to wynik lepszy niż IDM ;-) ich majątek to nie udziały w wirtualnych spółkach a normalne aktywa ;) i gotówka
|
|
Temat:
ACE
cena emisyjna ma wartość jedynie historyczno-komiczną;-) z zainteresowaniem i obrotami też bym nie przesadzał ale ... ... możesz mieć rację że warto się zainteresować tą spółką. po tak długiej wyprzedaży spółce należy się odbicie. sytuacja trochę przypomina mi Astartę, która było ostro wysypywana przez fundy. cena zjechała straszliwie całkowicie oderwana od fundamentów. ACE miało w kasie 42 przy kapitalizacji 25 mln ;-) a wycena księgowa jak i kadra zarządzająca jest dla mnie bardziej wiarygodna niż np. IDM ;-) ryzyko spore ale potencjalne przebicie może być duże.
|
|
Temat:
ABPL
oderwane obserwacje z MM nie przekonują mnie. Zrewanżuję się swoimi spostrzeżeniami: miesiąc temu byłem w Hiszpanii, robiłem zakupy w El Corte Inglese - to takie duże i popularne tam domy towarowe. Ceny raczej ze środka. Tłumy ludzi takie że czasami aż trudno przejść. Wnioski? W Hiszpanii nie ma kryzysu. Dane wskazują jednak coś innego. wzrost sprzedaży jest nie do utrzymania. w koncernie - matce w polsce jak na razie leci 10 procent pracowników, w za granicą 20 procent. nawet jeśli krajowe firmy jeszcze nie czują kryzysu, to wkrótce się obudzą. ci zwalniani nie pójdą po nowy sprzęt, a ci co zostali raczej wepchną kasę w skarpetę na czarna godzinę niż kupią sprzęt. to chyba naturalna reakcja, no nie? wysoki kurs euro przyczyni się do zmniejszenia marży bo chęć klientów na zakupy słabnie wraz ze wzrostem ceny. mój kolega któremu padł zasilacz bardzo się zdziwił gdy zaczął rozglądać się za nowym. kupi najtańszy w najtańszym źródle a nie taki jaki by chciał chociaż jeszcze parę miesięcy temu zapłaciłby tyle samo za markowy.
|
|
|
|
Temat:
ABPL
nadeszły czasu ograniczania wydatków. nowy sprzęt nie jest zakupem pierwszej potrzeby, dlatego raczej nie krajowa alternatywa, której nie ma a wykorzystanie posiadanego sprzętu. nie ma tu znaczenia czy chodzi o konsumentów czy o firmy eksporterskie. wydatki tną wszyscy. to co piszę to obserwacja z własnego podwórka ;-) dla konsumenta skok cen spowodowany kursem USD jest po prostu masakryczny, dodaj do tego początki kryzysowej paniki, media, zwolnienia wśród znajomych itd i masz powody odkładania decyzji o zakupach. dla eksportera cena ma również znaczenie, w firmach budżety są przygotowywane w złotówkach więc wzrost cen ogranicza zakupy. jednak podstawowy problem polega na celowości nowych inwestycji. nawet eksporterzy będą się z nimi ociągać, bo zmiana kursu złotówki była zbyt gwałtowna i większość będzie wolała poczekać na rozwój sytuacji niż inwestować w nowy sprzęt nie mając pewności czy osłabienie złotówki jest trwałe.
|
|
Temat:
ABPL
tylko że popyt zarabia w złotówkach
|
|
Temat:
ABPL
teoretyczny wzrost ;-) na koniec ktoś wywindował kurs z 4.05 na 4.41 zleceniem na 500 papierów przy dziennym obrocie 27 k ;-) LOL dystrybutor sprzętu przy aktualnym kursie USD nie powali wynikami ...
|
|
Temat:
IDMSA
papierowy zysk ;-) bo trudno będzie odzyskać kasę gdyby nie doszło do emisji. oni nie mają dość kasy aby oddać inwestorom
skup trwa a kurs spada i spada .... zabawne, jaki to zbieg okoliczności że kurs spada dając okazję do tak taniego skupu akcji dla samych siebie ;-)
|
|
Temat:
ACE
tylko branża lekko trefna i nie na czasie. posypali im się odbiorcy, pewnie będą musieli ostro zredukować potencjał produkcyjny, może coś zamkną? myślę że jest jeszcze dużo za wcześnie aby w to wchodzić.
|
|
Temat:
IDMSA
zastanawiałem się nad wejściem w IDMSA ale.... - kapitalizacja równa się gotówce w kasie, czyli rynek uważa że pozostałe aktywa są nic nie warte - jeśli sąd nie zarejestruje akcji i będą musieli zwrócić kasę, to nagle okazuje się że te 80 baniek to za mało bo muszą oddać 120 i kurs akcji skieruje się w stronę pcg ;-) (bo rynek wycenia pozostałe aktywa na zero) - jeśli sąd zarejestruje to niby dlaczego ma rosnąć? wyniki nie będą dobre. trudno aby były w obecnej sytuacji. rynek wyceniając spółką zauważa jedynie gotówkę w kasie, a tej nie będzie przybywać. - rejestracja trwa już 3 miesiące, a normalnie 3 dni (tyle trwa w przypadku InvestorsTFI) - teoretycznie lepiej mieć PDA ale pojawia się tu kwestia zdolności spółki do zwrotu kasy. Co się stanie gdyby mieli zwrócić? Skąd wezmą brakujące kwoty? Co jeszcze zastawią? I czy w ogóle uda im się od kogoś zdobyć kasę?
Nie tylko Supłacz supła, KNF również ;-) Porównanie z akwarium jest nader słuszne ;-)
|
|
Temat:
IDMSA
a jeśli nie będą mieli kasy? ... ... i wtedy zaproponują nominalną? ;-) mało to było wałków w naszej szulerni? rejestracja trwa już ponad 3 miesiące. leci w dół mimo skupu. pesymizm straszny. fakt, że wygląda na to że się może teraz odbić, jednak to PDA dziś spadały, mimo że papier rósł.
|
|
Temat:
IDMSA
poczytałem sobie troszeczkę i zachwytu IDMSA we mnie nie wzbudza. Akcje z emisji wcale nie muszą być zarejestrowane. Te kilka groszy to premia za ryzyko ;-) ... tylko czy wystarczająca premia za ryzyko? tu jest ciekawy link: http://www.polandsecurities.com/z raportu wynika że spółka na koniec roku miała na rachunku 80 mln. czy można wierzyć w te dane? w przypadku tej spółki mam pewne wątpliwości.
|
|
takie dywagacje nie mają sensu bez danych ilościowych. jeśli dodrukuje się mniej niż wyparowało w wyniku zwałki to niby dlaczego ma pojawić się inflacja?
|
|
Będąc w stanie po spożyciu ;-) chciałem wypowiedzieć się w tej jakże ważnej kwestii:-) otóż: - cały rynek jest w tej chwili tak zbity że właściwie cokolwiek się kupi (cokolwiek oznacza coś niezagrożonego plajtą) ma się spore szanse na mnożnik 5-10 - większą przebitkę zapewnią branże szybko wzrastające, np internet - do hossy przyczyni się zagranica, cały czas mieszają u nas więc nie ma powodu uważać że coś się zmieni. jakie branże mają szanse? stawiałbym na powtórkę z rozrywki ;-) czyli duża płynność i masa ;-) znaczy wig20 i banki. - banki mocno oberwały ale one raczej nie dadzą mnożnika 20 ;-) - dodałbym do tego paliwa, bo jeśli znowu świat zacznie się rozwijać to ropa podrożeje ;-) - kombinacja z kupowaniem 4 spółek teoretycznie odpałowych, licząc że nie wszystkie zbankrutują nie ma sensu. czy nie lepiej kupić spółki na pewno które odpala x 5 niż liczyć że z tych 4 przetrwają 2 i one odpalą? np. MCI teoretycznie może odpalić ale czy uda się uzyskać x 20? w to wątpię. im bardziej odpałowa wydaje się spółka tym jest bardziej zadłużona. z tym zadłużeniem będzie ona sobie musiała poradzić, a to ograniczy pułap lotu po odpale ;-) - deweloperka ma jeden istotny minus: ceny osiągnęły pułap europejski a siła nabywcza nabywców ;-) jeszcze długo będzie od tego poziomu odstawać.
|
|
MCI kupiło ostatnio 1 procent płacąc po 9 złotych. Wątpię aby chcieli zrobić komuś prezent. Oni mają tylko jakieś 21 procent papierów, 35 fundy, reszta to drobni. Czy los Interii był naprawdę straszny? Bauer kupił Interię gdy P/E wynosiło około 60. Porównanie dałoby 26 za Bankiera;-) Czułbyś się skrzywdzony przy takim przebiciu? ;-)
|
|
przyglądam się bankierkowi od wielu lat i mam pewien pakiecik. na tyle duży aby mieć problem z jego upłynnieniem ;-) analizy i wskaźniki zawsze są warte uwagi. jednak jest kilka drobiazgów które chyba trudno wycenić. portal jest staroświecki i w stagnacji, strona główna ciężka - spróbujcie oglądać go na palmie ;-) dotychczasowa wycena wygórowana. to minusy. jak jednak wycenić wartość domeny i popularność? przyzwyczajenie to druga natura. w tym roku pewnie zarobi kolejne 3 miliony nie wymyślając nic nowego. bpl bardzo przypomina mi interię choć przebicie jakie na niej uzyskałem jest nie do powtórzenia. siedzą w nim fundy, obroty są małe. proszę zwrócić uwagę że mogą skupić własnych akcji za 5 milionów i tego nie robią. mimo że sprzedaż na chwilę obecną nie wypaliła a kurs spadł nadal nie skupują. proszę również zauważyć że przy dzisiejszym obrocie (5,8k) który jest zresztą zbliżony do średniej z 6 miesięcy mogą skupować 100 % dziennego obrotu przez 125 sesji!!! przy ograniczeniach nałożonych przez uchwałę o skupie akcji nawet przez 500 sesji czyli 2 lata bez przerwy!!! wiem że to uproszczenie ale chciałem pokazać skalę ;-) szanse na znaczące spadki nie są wielkie, a prędzej czy później znajdzie się ktoś kto go kupi.
|
|
rating spółki jest marny ale.... właściwie dlaczego? WXF wrzucany jest do jednego worka z deweloperami chociaż ich działalność deweloperska sprowadza się do budowy hoteli dla samych siebie. Zadłużenie nie jest znacząco większe od innych spółek sektora. Zarabiają na hotelarstwie, większe przychody uzyskiwane są ze sprzedaży gotowych obiektów. Insiderzy cały czas skupują. Nie wiedzą co robią? A może kupują bo wiedzą co robią? Co sądzicie o tej spółce?
|
|