PARTNER SERWISU
jfxzsrvb
24 25 26 27 28
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 lutego 2011 22:06:36 przy kursie: 3,70 zł
Skoro już wyglądacie na takich pogodzonych z możliwym spadkiem, prawdopodobnie wkrótce rynek zrobi na opak salute
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 lutego 2011 09:38:07 przy kursie: 3,79 zł
No i jestesmy na gornej bandzie mojego wyimaginowanego rysunku :) jezeli to jest impuls spowodowany czyms o czym sie dowiemy pozniej badz po sesji to troche nas pobuja po czym zostawimy spekulantow na tej lini :)
Jezlei to tylko wytrawni traderzy to lecimy do dolnej bandy :) to jest wlasnie AT :) sprawdza sie zawsze to co widza nieliczni a nie wszyscy wave

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 3 lutego 2011 09:47:17 przy kursie: 3,79 zł
Frog napisał(a):
Skoro już wyglądacie na takich pogodzonych z możliwym spadkiem, prawdopodobnie wkrótce rynek zrobi na opak salute

Angel

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 lutego 2011 10:30:20 przy kursie: 3,79 zł
Taurus, co do techniki to na 3.61 jest LOW z 2009.

Ja obstawiam, że to spontaniczna reakcja sterroryzowanego akcjonariatu i po południu wrócimy do szeregu Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 3 lutego 2011 10:56:56 przy kursie: 3,79 zł
Taurus takie ladne wykresy CI podsuwa, a Ty nie korzystasz :)
mysle, ze ponad 4,20 musi wyjsc kurs, zeby sytuacja sie wyjasnila; z klina niestety mozna tez wyjsc bokiem, a im blizej jego konca tym wieksza szansa.

Warto zauwazyc, ze jest wolumen (a malo gdzie dzisiaj jest)

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 3 lutego 2011 14:15:09 przy kursie: 3,79 zł
o perspektywach mobilnego internetu:

www.rp.pl/artykul/604550_Boom-...

"Operatorom telekomunikacyjnym rzedną miny. Ruch w sieciach mobilnych w najbliższych latach będzie rósł tak szybko, że inwestycje w nową infrastrukturę staną się dla nich najważniejszym wyzwaniem"

"Oznacza to, że mobilna sieć w większości przypadków, w szczególności na rynkach o słabej infrastrukturze naziemnej, będzie podstawowym sposobem połączenia się z internetem, a nie usługą dodaną."
Edytowany: 3 lutego 2011 14:16

Taurus80
0
Wysłane: 3 lutego 2011 14:22:29 przy kursie: 3,79 zł
v3nom napisał(a):
Taurus, co do techniki to na 3.61 jest LOW z 2009.

Ja obstawiam, że to spontaniczna reakcja sterroryzowanego akcjonariatu i po południu wrócimy do szeregu Angel

Ja obstawiam ORGR na 5 min narazie idealnie trzyma :) potencjalny zasieg 4.4-4.5 co przy dzisiejszym wolumenie potwierdzaloby piekne wybicie z klina ale na ewentualne potwierdzenie trzeba bedzie poczekac do jutra do konca sesji :)

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 3 lutego 2011 19:28:24 przy kursie: 3,79 zł
Witam, od poniedziałku jestem na pokładzie Midasa a wczoraj jeszcze zdublowałem posiadanie akcji spółki dokupując po 3,68 :-)

Widzę że dziś jednak AT dominuje na wątku a ja tak dla przekory trochę fundamentalnie pociągnę temat.
Spółce przyglądam się już od jakiegoś ponad m-ca. Przeczytałem w zeszłym tygodniu cały wątek poświęcony tej spółce na SW. Gratulacje i pełen szacunek dla v3nom za techniczne przybliżenie problemów związanych z LTE. I jak zawsze wsparcie analityczne w rozwiązywaniu i odczytywaniu mglistych zamierzeń głównego właściciela ze strony Taurusa :-)

Na razie zainwestowałem prawie 30 % swojego kapitału, jak będzie trochę bardziej klarowna sytuacja to może zwiększę jeszcze swoje zaangażowanie. Jest to spółka rokująca bardzo duże szanse (ale i równie ryzykowana).
A teraz wracając do sytuacji spółki to generalnie jako inwestycję (a chciałbym ją traktować też raczej długoterminowo: 1-3 lata w zależności od rozwoju sytuacji lecz chyba będę ustawiał ruchome stopy bo mimo wszystko kapitał spekulacyjny tutaj nadal dominuje) to dostrzegam obecnie 2 obszary ryzyk które stanowią jednocześnie szanse:

1.Główna działalność operacyjna

Projekt LTE jest owszem bardzo innowacyjny i perspektywiczny, niejako wyprzedzający jeszcze potrzeby rynkowe (bo czy teraz już komuś potrzeba ściągać dane z prędkością 100MB/s lub wyższą?). Niemniej jednak istnieje duża konkurencja ze strony 4 dużych operatorów komórkowych. Plus też testuje swoją LTE (bodaj na częstotliwościach 2600) inni mają HSPA, którą przy jakimś tam update można podobno powiększyć prędkość wysyłania nawet do 70 Mb/s. Wg mnie wyścig wygra ten, kto pokryje największą część kraju a nie będzie miał największą prędkość, a zwłaszcza tę z małych miasteczek i wsi bo w dużych miastach konkurencja będzie b. duża. Tu nam potrzeba, jak gdzieś wspominał prezes Mobylandu jeszcze zainwestować co najmniej ok 1 mld w budowę stacji bazowych i chyba jeszcze dodatkowych częstotliwości zajmowanych obecnie przez wojsko. Dodatkowo sama budowa idzie chyba trochę wolniej niż przewidywali (wg odp jakie dali na wasze pytania). Pieniądze na ten cel się zapewne znajdą (w końcu Solorz sam sobie sprzedał TV Polsat) ale czy postęp prac będzie taki jak planowali - pokrycie wyjdzie poza obręb głównych miast gdzie jest największa konkurencja?

Od razu pytanie techniczne: Aereo2 i Sferia budowali już dla Cyforwego Polsatu stacje bazowe do szybkiego mobilnego internetu w technologii HSPA+ na badzie częśtotliwości 900Mhz (jest on w oferci Cyf.Polsatu – Libicki gdzieś mówił o ok 25 k klientów zdobytych) oraz teraz budują równolegle jeszcze szybszą sięć LTE w oparciu o częstotliwości 1800Mhz należące Mobylandu i Centernetu. Czy te stacje bazowe mogą docelowo stanowić i funkcjonować jako sieć LTE i czy one się pokrywają obszarowo wzajemnie między sobą?
Ja to widzę tak, że np. chcąc kupić internet od Cyfrowego Polsatu to jeśli tylko miałbym zasięg na LTE to jego bym wybrał bo jest szybszy a nie w technologi HSPA. Ewentualnie tam gdzie nie miałbym zasięgu dla LTE to automatycznie przechodziłbym (jeśli byłby zasięg) na HSPA - czy to jest technicznie możliwe bo jeśli nie to po co ładować jednocześnie pieniądze w 2 sieci?

2.Osoba samego Solorza i jego klocki. Widać wyraźnie, że po zbudowaniu imperium telewizyjnego (oraz ostatnio po jego skonsolidowaniu) teraz bardzo marzy mu się silne ramię telekomunikacyjne z szybkim internetem. Tyle, że Solorz często już udowadniał że drobni akcjonariusze go za bardzo nie obchodzą (zdaję się, że dobrym case study jest Elektrim) oraz jak zauważył gdzieś wcześniej słusznie Taurus, że sala sądowa się go ima :-). Choć ja osobiście jakoś wcześniej nigdy nie śledziłem szczegółowo jego poczynań więc Ci co pamiętają Elektrim oraz czasy hossy i bessy na nim mogą się lepiej wypowiedzieć w tej materii. Nie wiem też co tak naprawdę planuje Solorz i jaka końcowa rola ma przypaść Midasowi. Na razie nie wygląda to źle gdyż Midas ma z planowanej emisji nabyć Mobyland, który ma być bodaj docelowo połączony z Centernetem. Dla nas jako akcjonariuszy Midasa byłoby wskazane aby dalsza konsolidacja imperium tele-informatycznego skupiała się dalej wokół funduszu tyle, że pewności nie ma że Solorz myśli podobnie.

Moim zdaniem, Solorzowi ciężko będzie również przejąć Polkomtel (jego wartość szacują na ok 16 mld zł oraz podobno jest duże zainteresowanie inwestorów) – ma bodaj ponad 2 mld zł z Polsatu + uwolnione aktywa z Elektrimu (choć chyba nie aż takie płynne). A jeśliby mu się udało go jakimś sposobem przejąc to co wówczas z Midasem, bo raczej Polkomtela już nie wrzucałby w jego struktury? Więc raczej skupi się na rozwijaniu aktywów jakich ma: aereo2, sferia, mobyland, centernet. Na razie są to spółki wciąż generujące, niekiedy nawet pokaźne, straty. I to jest podstawowe zadanie na ten rok. Przy dalszej intensyfikacji prac związanych z budową infrastruktury spółki muszą zacząć generować powtarzalne przychody i przynajmniej nie generować dalszych znaczących start bo one będą na zjadały wartość wewnętrzną spółki. Sam Cyfrowy Polsat jako klient/odbiorca hurtowy nie wiem czy do tego wystarczy. Midas poprzez Mobyland i Centernet ma być dostawcą hurtowym dla innych, w tym również operatorów komórkowych tyle tylko czy oni będą zainteresowani takim zakupem skoro sami inwestują we własne bazy i infrastrukturę?

Tyle na teraz bo się już za długo rozpisałem. Co do AT to też widzę długoterminowe wsparcie na 3,61 choć mam nadzieję, że jutro będziemy testować górne ograniczenie klina tj 4,2 thumbright

P.S. Wskaźniki wyglądają na spółce bardzo paskudnie. I to jest paradoksalnie dobra wiadomość bo gorsze już chyba nie mogą być wave

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 4 lutego 2011 11:54:20 przy kursie: 3,75 zł
ale informacja:

MEW, Telepolis.pl
Puls Biznesu, pb.pl,04.02.2011 10:48

Naczelny Sąd Administracyjny oddalił skargę UKE na wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, skutkujący nieważnością przetargu na częstotliwość 1800 MHz - donosi Telepolis.pl.
Zobacz także

UKE: po II etapie dwie najlepsze oferty na pasma 1800 MHz złożył CenterNET

W przetargu z 2007 r. wygrał CenterNet i Mobyland.

Zgodnie z art. 118d Prawa Telekomunikacyjnego, Prezes UKE musi wznowić postępowanie w sprawie rezerwacji częstotliwości.

www.pb.pl/a/2011/02/04/Spolki_...

Czyli to co było najcenniejszego w Centernecie jest pod znakiem ?Think

Taurus80
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:15:01 przy kursie: 3,75 zł
Huston we have a problem :) pamietalem o tej sprawie ale nie spodziewalem sie takiego rozstrzygniecia :)Han ma problem nowy przetarg bedzie emisja sie zapewne przeciagnie i to jest powod zwolania walnego jestem pewnie ze beda nowe projekty ustaw a jakie ??
Minus stracilismy czestotliwosci, plus gotowka wraca do kasy, nastepny minus nowy prztag niewiadomo kiedy :)
Ciekaw jestem czy odlozenie emisji na blizej nieokreslony termin jest w stanie dzwignac kurs :)
No i oczywiscie co ta decyzja NSA oznacza dla postawionych nadajnikow i umowy na dostarczenie transferu dla cyfrowego :)

A tak z innej beczki cos mi sie zdaje ze pan Solorz w koncu bedzie w swoim zywiole i czeka nas sprawa ze skarbem panstwa o odszkodowanie liczone w dziesiatkach jak nie setka milionow :)

v3nom
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:18:23 przy kursie: 3,75 zł
Compaq, wypowiadałeś się niedawno o tym, że ryzyko inwestycji jest zerowe. Reflektujesz na zmianę zdania, czy nadal twierdzisz, że to jak lokata?

News mi się nie podoba. Nie wiem jak to wygląda od strony prawa, ale spore inwestycje zostały juz poczynione. To nie jest tak, że unieważnią sobie przetarg sprzed 4 lat i będzie ok. Moim zdaniem to jest totalna kompromitacja urzędu. Z tego co się orientuję chodzi o zastrzeżenia Ery, której oferta została odrzucona przez jakąś drobną pierdołę...

Broker dwa posty wyżej pisał, że Solorz ima się sali sądowej. Nawet jeśli rozpiszą przetarg od nowa, to częstotliwości powinny trafić do tych samych operatorów. Nie wyobrażam sobie, aby stało się inaczej i nie obejdzie się bez gigantycznych odszkodowań.

Taurus80
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:23:55 przy kursie: 3,75 zł
Odszkodowanie jest pewne :) jezeli prace na rozwojem LTE beda musily byc wstrzymane, i nie bedzie mozliwosci rozwoju to sad jest pewny a odszkodowanie bedzie gigantyczne, jezeli czestotliwosci nie wroca to SP bedzie musial zwrocic wszystkie poniesione koszty na nadajniki z odsetkami plus nawiazka :)

Najblizsze dni beda bardzo ciekawe :) Jednak Solo jest niemozliwy jedna sprawe skonczyl w Elektrimie, i PAKu a nastepna sie kroi juz widze jak portkami trzesa w SP :)

Rzadowi prawnicy chyba juz maja dosc pana Solorza juz mysleli ze bedzie spokoj a tutaj prosze salute

mazoor1
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:29:15 przy kursie: 3,75 zł
Po takiej informacji moze byc dzis nieciekawie z kursem

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lutego 2011 12:29:42 przy kursie: 3,75 zł
No chłopaki,ależ tu u Was optymizm...wave
Czyli można podsumować tak:
1.Są częstotliwości-to musi rosnąć,bo fajny biznes
2.Nie ma-to też musi rosnąć,bo należy się odszkodowanie
I w sumie...nie można się nie zgodzić,bo wszystko brzmi sensownie...wave
Chociaż,jest jeszcze jedna rzecz...-sprawy sądowe mogą znowu toczyć się latami...Think

v3nom
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:49:21 przy kursie: 3,75 zł
Pop, nie żartuj. Nikt tutaj nie napisał, że będzie rosło Angel

Ja jestem rozczarowany, ale rynek zareagował spokojnie, co nie oznacza, że tak będzie do końca sesji oraz w następnym tygodniu. Kurs może się także usuwać powoli, bez szans na wzrosty.

Taurus80
0
Wysłane: 4 lutego 2011 12:51:12 przy kursie: 3,75 zł
Tak naprawde to nic nie wiadomo na dzien dzisiejszy sa czestotliwosci ale nie ma sa nadajniki ale nie ma :) itd na dzien dzisiejszy jest to zle info.
Emisja pewnie bedzie odwolana bo kto da 177mln za cos co nic nie posiada :)
Zreszta spodziewalem sie ze emisja jest przelozona z innego powodu niz KNF
Co do odszkodowania i sprawy sadowe to pewnie ze bedzie sie ciagla latami bo SP nigdy nie placi z ugody :)
Najlepsze jest to ze pan Solorz musial sie spodziewac takiego obrotu spraw bo sam dowodzil w Erze w tamtych czasach wiec wiedzial gdzie wchodzi.

No i kwintesensja na dzien dzisiejszy zdaje sie ze mamy spolke typu Elektrim czyli pretendenta na krola spekulacji przy malej kapitalizacji. Wiec zdarzyc sie moze wszystko :)
Od poczatku mowilem ze inwestycja wiarze sie z ogromnym ryzykiem a dzisiaj jeszcze ono wzrasta, ale jak widac na chwile obecna kazdy ma mozliwosc wyjsc jeszcze po w miare rozsadnej cenie za godzine czy w poniedzialek nie wiadomo co sie wydarzy.

Dla mnie nadal jestesmy w klinie i wybicie gora wiadomo co oznacza ale wybicie dolem jednoznacznie bedzie oznaczalo zjazd i realizacje zasiegu z trojkata czyli duzo ponizej 3 zl

Ryzyko wielkie i pilka w grze wave przynajmniej bedzie sie cos dzialo albo przyspieszone spadki albo wzrosty (mniej prawdopodobne)

mazoor1
0
Wysłane: 4 lutego 2011 13:04:33 przy kursie: 3,75 zł
Doczytałem o co chodzi z tym protestem PTC - niezłe jaja. Chodzi o brak parafki na jednej stronie dokumentacji przetargowej. Jesli bedzie ponowny przetarg to z powodu odszkodowań bedzie najdroższa parafka a właściwie brak parafki

www.rp.pl/artykul/605005.html?...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lutego 2011 13:04:43 przy kursie: 3,75 zł
v3nom napisał(a):
Pop, nie żartuj. Nikt tutaj nie napisał, że będzie rosło Angel

Nie żartowałem, stwierdzenie,że "wszystko u Was brzmi sensownie" było jak najbardziej szczere(naprawdę...!),bo trudno tu się do czegoś przyczepić. To,że handluję Midasem czysto spekulacyjnie,to chyba raczej wynika ze zwykłej intuicji i podejrzliwości,niż gdybym miał przedstawić jakieś rzeczowe argumenty przeciw.salute
Ale po przełamaniu wcześniej ważnego dla mnie wsparcia,potem ruchu powrotnego,a dzisiaj odbiciu od niego w dół,to ta moja podejrzliwość do inwestycji trochę przybrała na znaczeniu,ale to tylko moje odczucia.Posiadaczom akcji życzę,aby wszystko szło w kierunku zdecydowanie pozytywnymsalute
Edytowany: 4 lutego 2011 13:11

Taurus80
0
Wysłane: 4 lutego 2011 14:03:50 przy kursie: 3,75 zł

Cytat:

Przetarg dotyczył dwóch rezerwacji częstotliwości z zakresu 1710 - 1730 MHz i 1805 - 1825 MHz. Każda z rezerwacji obejmuje 49 dupleksowych kanałów radiowych (każdy składa się z dwóch kanałów jednoczęstotliwościowych o szerokości 200 kHz). W obu przypadkach najwyżej ocenione zostały oferty spółki CenterNET, która zadeklarowała wpłacenie 245 mln zł oraz 128 mln zł za rezerwacje częstotliwości.
www.computerworld.pl/artykuly/...

Wiec zastanowmy sie czy wyrok jest tylko o 1800 czy moze o 1700 rowniez ??
Czy 128mln za rezerwacje jest czescia calosci czyli 245mln czy moze jest kwota dodatkowa??

Za sama 1800 podobno midas zaplacil 128mln

Cytat:

Centernet kupił częstotliwość 1800 MHz za 128 mln zł.
www.pb.pl/2/a/2010/04/08/Blef_...

Wiec pare pkt musi ktos wyjasnic :) a bedziemy mogli liczyc
Edytowany: 4 lutego 2011 14:16

Solosoft
0
Wpisów: 35
Wysłane: 4 lutego 2011 14:05:50 przy kursie: 3,75 zł
A gdzie masz transakcję nabycia Midasa przez pana Solorza?

Info jest fatalne w obliczu emisji akcji dla Mobylandu i to jest fakt niezaprzeczalny.

Jak już wcześniej jeden z kolegów napisał. Baza Huston, mamy problem...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,354 sek.

inwfkwcc
jlmyhoyx
lxpjsrim
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hdvkgjrs
nmdtdspd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat