Witam, od poniedziałku jestem na pokładzie Midasa a wczoraj jeszcze zdublowałem posiadanie akcji spółki dokupując po 3,68 :-)
Widzę że dziś jednak AT dominuje na wątku a ja tak dla przekory trochę fundamentalnie pociągnę temat.
Spółce przyglądam się już od jakiegoś ponad m-ca. Przeczytałem w zeszłym tygodniu cały wątek poświęcony tej spółce na SW. Gratulacje i pełen szacunek dla v3nom za techniczne przybliżenie problemów związanych z LTE. I jak zawsze wsparcie analityczne w rozwiązywaniu i odczytywaniu mglistych zamierzeń głównego właściciela ze strony Taurusa :-)
Na razie zainwestowałem prawie 30 % swojego kapitału, jak będzie trochę bardziej klarowna sytuacja to może zwiększę jeszcze swoje zaangażowanie. Jest to spółka rokująca bardzo duże szanse (ale i równie ryzykowana).
A teraz wracając do sytuacji spółki to generalnie jako inwestycję (a chciałbym ją traktować też raczej długoterminowo: 1-3 lata w zależności od rozwoju sytuacji lecz chyba będę ustawiał ruchome stopy bo mimo wszystko kapitał spekulacyjny tutaj nadal dominuje) to dostrzegam obecnie 2 obszary ryzyk które stanowią jednocześnie szanse:
1.Główna działalność operacyjna
Projekt LTE jest owszem bardzo innowacyjny i perspektywiczny, niejako wyprzedzający jeszcze potrzeby rynkowe (bo czy teraz już komuś potrzeba ściągać dane z prędkością 100MB/s lub wyższą?). Niemniej jednak istnieje duża konkurencja ze strony 4 dużych operatorów komórkowych. Plus też testuje swoją LTE (bodaj na częstotliwościach 2600) inni mają HSPA, którą przy jakimś tam update można podobno powiększyć prędkość wysyłania nawet do 70 Mb/s. Wg mnie wyścig wygra ten, kto pokryje największą część kraju a nie będzie miał największą prędkość, a zwłaszcza tę z małych miasteczek i wsi bo w dużych miastach konkurencja będzie b. duża. Tu nam potrzeba, jak gdzieś wspominał prezes Mobylandu jeszcze zainwestować co najmniej ok 1 mld w budowę stacji bazowych i chyba jeszcze dodatkowych częstotliwości zajmowanych obecnie przez wojsko. Dodatkowo sama budowa idzie chyba trochę wolniej niż przewidywali (wg odp jakie dali na wasze pytania). Pieniądze na ten cel się zapewne znajdą (w końcu Solorz sam sobie sprzedał TV Polsat) ale czy postęp prac będzie taki jak planowali - pokrycie wyjdzie poza obręb głównych miast gdzie jest największa konkurencja?
Od razu pytanie techniczne: Aereo2 i Sferia budowali już dla Cyforwego Polsatu stacje bazowe do szybkiego mobilnego internetu w technologii HSPA+ na badzie częśtotliwości 900Mhz (jest on w oferci Cyf.Polsatu – Libicki gdzieś mówił o ok 25 k klientów zdobytych) oraz teraz budują równolegle jeszcze szybszą sięć LTE w oparciu o częstotliwości 1800Mhz należące Mobylandu i Centernetu. Czy te stacje bazowe mogą docelowo stanowić i funkcjonować jako sieć LTE i czy one się pokrywają obszarowo wzajemnie między sobą?
Ja to widzę tak, że np. chcąc kupić internet od Cyfrowego Polsatu to jeśli tylko miałbym zasięg na LTE to jego bym wybrał bo jest szybszy a nie w technologi HSPA. Ewentualnie tam gdzie nie miałbym zasięgu dla LTE to automatycznie przechodziłbym (jeśli byłby zasięg) na HSPA - czy to jest technicznie możliwe bo jeśli nie to po co ładować jednocześnie pieniądze w 2 sieci?
2.Osoba samego Solorza i jego klocki. Widać wyraźnie, że po zbudowaniu imperium telewizyjnego (oraz ostatnio po jego skonsolidowaniu) teraz bardzo marzy mu się silne ramię telekomunikacyjne z szybkim internetem. Tyle, że Solorz często już udowadniał że drobni akcjonariusze go za bardzo nie obchodzą (zdaję się, że dobrym case study jest Elektrim) oraz jak zauważył gdzieś wcześniej słusznie Taurus, że sala sądowa się go ima :-). Choć ja osobiście jakoś wcześniej nigdy nie śledziłem szczegółowo jego poczynań więc Ci co pamiętają Elektrim oraz czasy hossy i bessy na nim mogą się lepiej wypowiedzieć w tej materii. Nie wiem też co tak naprawdę planuje Solorz i jaka końcowa rola ma przypaść Midasowi. Na razie nie wygląda to źle gdyż Midas ma z planowanej emisji nabyć Mobyland, który ma być bodaj docelowo połączony z Centernetem. Dla nas jako akcjonariuszy Midasa byłoby wskazane aby dalsza konsolidacja imperium tele-informatycznego skupiała się dalej wokół funduszu tyle, że pewności nie ma że Solorz myśli podobnie.
Moim zdaniem, Solorzowi ciężko będzie również przejąć Polkomtel (jego wartość szacują na ok 16 mld zł oraz podobno jest duże zainteresowanie inwestorów) – ma bodaj ponad 2 mld zł z Polsatu + uwolnione aktywa z Elektrimu (choć chyba nie aż takie płynne). A jeśliby mu się udało go jakimś sposobem przejąc to co wówczas z Midasem, bo raczej Polkomtela już nie wrzucałby w jego struktury? Więc raczej skupi się na rozwijaniu aktywów jakich ma: aereo2, sferia, mobyland, centernet. Na razie są to spółki wciąż generujące, niekiedy nawet pokaźne, straty. I to jest podstawowe zadanie na ten rok. Przy dalszej intensyfikacji prac związanych z budową infrastruktury spółki muszą zacząć generować powtarzalne przychody i przynajmniej nie generować dalszych znaczących start bo one będą na zjadały wartość wewnętrzną spółki. Sam Cyfrowy Polsat jako klient/odbiorca hurtowy nie wiem czy do tego wystarczy. Midas poprzez Mobyland i Centernet ma być dostawcą hurtowym dla innych, w tym również operatorów komórkowych tyle tylko czy oni będą zainteresowani takim zakupem skoro sami inwestują we własne bazy i infrastrukturę?
Tyle na teraz bo się już za długo rozpisałem. Co do AT to też widzę długoterminowe wsparcie na 3,61 choć mam nadzieję, że jutro będziemy testować górne ograniczenie klina tj 4,2
P.S. Wskaźniki wyglądają na spółce bardzo paskudnie. I to jest paradoksalnie dobra wiadomość bo gorsze już chyba nie mogą być