PARTNER SERWISU
pckewvvi
1 2

Mechanizm toksycznych opcji walutowych

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 stycznia 2009 11:49:03
Polski świat finansowy ma nowego bohatera: opcje. Oczywiście, czarny charakter. W tle czają się zachłanne banki, a gra toczy się o niewyobrażalne pieniądze. Nasi, niestety, przegrywają. Sytuacja nie jest jednak tak prosta jak w bajce o Czerwonym Kapturku.

To prawda, że banki postąpiły fatalnie: jak cwany taksówkarz wiozący prowincjusza z dworca na lotnisko, zdarły skórę z klientów korzystając z ich niewiedzy i podpuszczając jak bazarowy naciągacz w trzy karty. Na dodatek, z rozmów ze znajomymi dyrektorami finansowymi wiem, że we wrześniu i październiku było niezwykle trudno zabezpieczyć kurs w drugą stronę, szczególnie importerom. Gdy tylko dolar zaczął rosnąć, nagle nie dało się nic załatwić w tej sprawie, doradcy się pochorowali, dyrektorzy porozjeżdżali, maile ginęły i nikt nie potrafił nic na to poradzić.

Naciągnięte firmy są samemu sobie winne. Ileż razy trzeba dać się oszukać, aby wreszcie się nauczyć, że nie ma nic darmo? Że łatwe pieniądze nie istnieją? I że jeśli ktoś ochoczo sprzedaje nam „świetny” produkt, to najczęściej w środku tkwi haczyk? I że jakikolwiek produkt zabezpieczający to nic innego jak obstawianie określonego ruchu ceny instrumentu przeciwko komuś innemu? Jeśli produkujemy chemikalia, obrabiarki czy meble, to zapewne działamy dzięki wiedzy eksperckiej w tej właśnie branży, ale w finansach to banki są lepsze od nas. Dlatego nie warto kopać się z koniem ani ścigać z chartem, tym bardziej o wysokie stawki.

Zaniedbanie dyrektorów finansowych jest potężne. Bardzo przepraszam, nie trzeba było słyszeć o noblistach Fischerze Blacku i Myronie Scholesie, którzy w 1973 roku opublikowali model wyceny opcji. Ani tym bardziej rozumieć ich straszliwych wzorów, którymi męczeni są kandydaci na maklerów, adepci tytułu ACCA czy też studenci MBA. Wystarczyło wejść na darmowy kalkulatorek, np. na Interii (tak, jest taki pod adresem mojeinwestycje.interia.pl/poch... ) i wycenić sobie opcje Call i Put aby zobaczyć, że – oczywiście w zależności od konkretnych wprowadzonych danych – Call wychodzi od około 2 do ponad 3 razy drożej niż Put. Zatem w zamian za jedną kupioną opcję sprzedaży powinno się wyemitować 1/3 do najwyżej 1/2 opcji kupna, a nie kilka czy kilkanaście, jak to podobno miało miejsce.

Teraz w pośpiechu dokształcają się wszyscy przesiębiorcy, menedżerowie i finansiści. Nie tylko te kilkadziesiąt – podobno – tysięcy firm dotkniętych problemem, ale każdy, kto ma w swoim obrocie do czynienia z walutą. Idę o zakład, że można by już urządzać Narodowy Test z Opcji, a derywaty lada niedziela pojawią się jako hasło w Familiadzie. To nie jest śmieszne, ale mleko już się rozlało. I tylko szkoda, że władze ospale zabierają się do ewentualnego uregulowania sytuacji odgórnie. Od tego są w końcu interwencje, aby powstrzymać chore mechanizmy. Na razie nic widocznego się nie dzieje, zaś ugody, o których zaczynamy słyszeć, tylko utrudnią delegalizację procederu – o ile rzeczywiście jest ona w planach, a nie tylko na ustach decydentów.
Edytowany: 19 stycznia 2009 11:56

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 stycznia 2009 13:46:00

WatchDog
50
Wysłane: 19 stycznia 2009 13:52:32
Tak...
niestety padł mechanizm publikacji artykułów - tzn. działa ale jak nikt tam nie klika ;)
Musiałem to przenieść tutaj żeby link z zewnątrz nie kładł sajta.
Engine forum okazuje się najwydajniejszy na świecie!
Naprawimy, posprzątamy... walk

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 19 stycznia 2009 21:14:21
Może jeszcze słówko.Postawa banków jest naturalna to znaczy nie chcą stracić,i przerzucają tego gorącego kartofla na klientów,firmy.Pal sześć reputację.Na krótką metę dobra metoda,ignorantia iuris nocet,przedsiębiorca podjął ryzyko,teraz zapłaci,upadnie pewnie parę firm ....Na dłuższą metę banki czekają podobnie ciężkie czasy,bo o ile mają jakąś marżę z depozytów,to prawdziwe duże pieniądze dają kredyty udzielane firmom... Jeśli banki przyczynią się niefortunnymi opcjami do pogorszenia i tak już złego klimatu inwestycyjnego...A jeszcze do niedawna te przedsiębiorstwa brały kredyty,solidnie je spłacały,były dla banków jak kury co znoszą złote jaja,to im się zachciało opcji,bank pewnie dał i nie pouczył o ryzyku.Zresztą jakie ryzyko,przecież gospodarka kwitłaflower .Bank jeden i drugi oczywiście się ubezpieczył,od tego jest bankiem.A teraz umywa ręce.I straszy egzekucją....
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 19 stycznia 2009 21:21:58
Dodam - ta jak omawialiśmy to chyba na wątku Millennium - wiele z tych opcji było "dostarczone" przez JP Morgana. Banki teraz mu "wiszą" kwoty wynikające z opcji minus prowizja, które muszą ściągnąć z firm.
Nie jest to 100%, ale jakiś procent >50.

Ponadto, co pamiętam jak wczoraj, w maju-czerwcu 2008 r. Cała Warszawa głośno gadała, jak to złoty się dalej umocni, jak to dolar spadnie do 1,80 i ile nie zarobią na foreksie.
W międzyczasie JP Morgan sprzedawał opcje (dokładnie: płacił za ich wystawianie), a potem się zaczęło: ataki spekulacyjne na złotego. Raporcik taki, raporcik owaki, masowa wyprzedaż aktywów na Węgrzech i poooleciało.

szooler
0
Wysłane: 19 stycznia 2009 21:32:58
J.P. Morgan czy widmo...:blackeye:
A to prognoza euro wartego 2,8 zł,a to O-owa prognoza wzrostu pkb Polski w 2009.A pewnie więcej było z ich repertuaru....Normalnie zjawa jakaś,czarne chmurynad Polską..Brrr.Działają bez skrupułów,jak pospolite oprychy,a nie szacowny bank.No,szacowny to był przed wrześniem 2008.:binky:
edit.Teraz Opcje.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 19 stycznia 2009 21:34

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 10 lutego 2009 12:01:52
premier z OSP mowil w tvncnbc ze chca uniewaznic opcje. nie sadze zeby sie to udalo ale co gdyby. czy ktos na gorze sie zastanawial jaki wplyw by mialo to na rynek finansowy, inwestycje, realna gospdarke? moim zdaniem skonczyloby sie to pieknym przykladem zasady co sie polepszy to sie popiep...

moim zdaniem jedyne co mozna robic to indywidualne negocjacje z wystawca opcji oraz pozwy wobec dzialajacych na szkode spolek (czy to swiadomie czy przez glupote). to drugie w sytuacji bierzacej niewiele zmieni ale w przyszlosci zarzady beda pamietaly ze maja akcjonariuszy nad soba

WatchDog
50
Wysłane: 10 lutego 2009 12:23:13
W razie unieważnienia mocno spadną nasze notowania na arenie międzynarodowej - zrobi się z nas taka mała Wenezuela - to może przyhamować napływ inwestycji zagranicznych. Trochę.
Samo unieważnienie, którego prawdopodobieństwo oceniam na 15%, też się prędzej niż później okaże skandalem, jak unieważnią nie to co trzeba, i akurat swoim kumplom, którzy na tym dodatkowo zarobią. Interwencjonizm jest skuteczny tylko w teorii.

szooler
0
Wysłane: 10 lutego 2009 12:50:56
Ale czy mają alternatywę :(
Powinni unieważnić tylko te umowy,gdzie banki dla własnej korzyści,świadomie wprowadzały klienta w błąd.
"Fortuna favet fortibus"

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 10 lutego 2009 21:24:25
Otóż nie do końca jest tak, że panowie dyrektorzy finansowi nie wiedzieli o co chodzi w tych instrumentach. Jak przez kilka lat PLN się umacniał to zgarniali z tego tytułu pokaźne sumki.
A więc jak w 2007 się zarobiło 15 MM USD na opcjach to było ok, ale jak teraz się straciło 50 MM USD to już nagle wszyscy stracili pamięć i nie wiedzą co kupili. Dobrze, że chociaż winni się znaleźli - te złe banki.

A ja sobie myślę tak:
Wezmę kredyt hipoteczny, po czym po jakimś czasie powiem, że nie wiedziałem o co w nim chodzi, że doradca mi nie wytłumaczył i właściwie to mnie oszukał. A ja tak naprawde myślalem, że rata 3000 PLN to co prawda jest, ale do spłacenia corocznie, a nie comiesięcznie.
Ale ewentualnie moge pojść z bankiem na ugodę i jeśli mi połowę umorzą to będe spłacał.

Robertus

szooler
0
Wysłane: 11 lutego 2009 00:07:35
Winni się nie znaleźli,bo nie wszystkie banki postępowały niegodziwie.(Zresztą,jakie banki,jednostki,które działały w ich imieniu )Tak samo dotyczy to chciwych dyrektorów fin. po drugiej stronie.
Nie można uogólniać,w koszyczku są plewy i ziarno :)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 11 lutego 2009 00:09

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 11 lutego 2009 10:25:04
wiedzieli, wiedzieli. a na pewno juz w spolkach gieldowych. przeciez o tym jakie konsekwencje niosa opcje i forwardy wie kazdy student ekonomii a zdaje sie ze dyrektorem finansowym to pierwszy lepszy student nie zostaje. czlonkiem rady nadzorczej w spolce skarbu panstwa moze byc kazdy znajomy ministra ale dyrektorem finansowym raczej nie.

Irek29
0
Wpisów: 2
Wysłane: 12 lutego 2009 14:08:04
Uwierz mi ze znam paru dyrektorów (i także FINANSOWYCH) co zostaja dzieki "ukladom rodzinnym". A jak sie to konczy to wlasnie mamy dobry przyklad na podstawie opcji - noż mi sie w kieszeni otwiera kiedy teraz slysze lament i wypowiedzi przedsiebiorców i naszych posłów, ze trzeba np. anulowac umowy na opcje itp. Jaka idzie informacja w swiat? Niech dolewaja wiecej oliwy do ognia (depresjacja zlotowki). Jak ktos sie zaczal bawic w opcje strukturyzowane to teraz ponosi tego konsekwenscje. Bylo trzeba wejsc w forward lub opcje "zwykle" i straty lub zyski sa "wirtualne".
Banki tez nie sa aniolami ale jak jest okazja zarobic na niewiedzy i lekkomyslnosci to glupi tylko nie skorzysta :)

ci_chy
0
Wpisów: 4
Wysłane: 22 marca 2009 00:25:42
Mam pytanie. Gdzie i jakie dane na temat zawieranych transakcji zabezpieczających (oraz pozostałych transakcji na instrumentach pochodnych) można znaleźć w sprawozdaniach finansowych spółek?

Czy wszystkie spółki mają obowiązek takie dane ujawniać i na ile są one szczegółowe? Widziałem, ze niektóre spółki np. Lena Lightning ujawniały w komunikatach wartość, kurs i termin wygasnięcia instrumentów. Czy inne spółki też podawały w ostatnim czasie takie dane?

Jest mi to potrzebne na studia a nie jestem zorientowany najlepiej w obowiązkach informacyjnych spółek i analizie sprawozdan finansowych (mam nadzieję ze szybko się to zmieni;) ). Muszę zebrać jak najwięcej danych na temat transakcji dokonywanych przez nasze spółki.

WatchDog
50
Wysłane: 22 marca 2009 10:44:45
Czy to jest na studia czy nie na studia, lepiej zrobić porządnie niż po łebkach.
W weekend nie nadrobisz całego semestru ;)
Zastanów się co już wiesz i jak możesz wykorzystać. Weź sprawozdanie spółki, która ma problem z opcjami i zarazem starannie raportuje (może być Zelmer, Cersanit albo Ciech) i analizuj. Dodatkowo przeczytaj o MSR39.

Cytat:
Warszawa, 27.01.2009 (ISB) - Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zwróciła uwagę spółkom publicznym zaangażowanym w opcje walutowe i inne walutowe instrumenty pochodne, że spółki mają obowiązek uwzględnić je w raportach kwartalnych, podał urząd w komunikacie we wtorek.
Spółki mają obowiązek przedstawić w raporcie kwartalnym informacje, które ich zdaniem są istotne dla oceny: sytuacji majątkowej, finansowej i wyniku finansowego oraz możliwości realizacji zobowiązań przez emitenta.

Jak widać, regulacja jest bardzo ogólna i nie podaje jak mają być wykazane transakcje terminowe. Spółki robią to na trzy sposoby: na rachunku zysków i strat, od razu na kapitale, albo na zobowiązaniach pozabilansowych. Przejrzyj wątki "zarażonych" spółek - pisaliśmy o tym dość dokładnie.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 26 marca 2009 22:08:44
Tak na prawdę nie opcje są problemem a swapy walutowe.

Podam wam liczby - oceńce sami

Giełda USA (kapitalizacja) - 21 trylionow $

Swapy - 71 trylionów $

Może w sobtę uda mi się napisać o tym myślę całkiem fajny wątek. Póki co chciałem tylko zaznaczyć że opcje to nawet nie wierzochłek góry lodowej....

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 26 marca 2009 22:16:36
Nom może by wyszedł fajny artykuł o czubku czubka góry lodowej, całkiem interesujący.

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 8 lutego 2010 19:36:18
O opcjach mówiło się swego czasu tak wiele, że należy trochę odkurzyć temat Angel

Ja mam małą prośbę do znawców tematu o pomoc.

Od jakiegoś czasu szukam literatury o opcjach ale takiej dla laików. Jest pełno materiałów ale o opcjach na akcje. Mnie natomiast interesują europejskie opcje na waluty:
-wycena metodami statystycznymi (bez żadnych GARCH-ów i "Blacków-Scholesów")
-wspólczynniki greckie

Próbuje od podstaw poznać świat opcji dlatego chciałbym prosić o polecenie jakiejś fajnej literatury technicznej ale dla zielonych. Johna Hulla już mam za sobą jak coś.

Z góry dzięki wave

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 8 lutego 2010 19:44:49
Jeśli nie Widziałeś to zapraszam do poradnika inwestora:
www.stockwatch.pl/artykuly/cat...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 8 lutego 2010 19:56:12
Widziałem, ale tak jak napisałem interesuje mnie konkretnie wycena opcji walutowych prostymi narzędziami statystycznymi. Piszę licencjata z tego a niestety na skomplikowane modele ekonometryczne to jeszcze nie czas...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,828 sek.

umowevoe
jswpcdjk
rwxmgwji
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pltguclr
vtggandy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat