0 Dołączył: 2009-03-03 Wpisów: 82
Wysłane:
4 marca 2009 10:47:50
przy kursie: 0,34 zł
Co myslicie o sytuacji w Krosnie? Cytat:Handlowcy z Krośnieńskich Hut Szkła walczą o nowe zamówienia. Właśnie otwierają się przed nimi rynki niemal całej Europy. Czy szansa ta zostanie wykorzystana, a zamiast planowanych zwolnień, huta zacznie zatrudniać nowych pracowników?
- Na tak wielki optymizm jest jeszcze trochę za wcześnie - mówi Wojciech Reszke, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. ekonomiczno-finansowych KHS Krosno SA. - Faktem jednak jest to, że nasza firma stoi przed historyczną szansą na rozwój.
Szansę tę dał krośnieńskim hutom światowy kryzys gospodarczy. Kilka hut szkła w Europie, głównie w Czechach, nie wytrzymało załamania się finansów i ogłosiło upadłość. Na rynku szkła zrobiła się luka.
Tort do podziału
- Po hutach, które zaprzestały produkcji, został portfel zamówień ich dotychczasowych klientów - wyjaśnia Wojciech Reszke. - Nasz zakład sięga po ten tort. Jednak nie tylko od handlowców zależy, jak duży jego kawałek uda się przyciągnąć do Krosna.
By rozwinąć produkcję i sprostać możliwym do przejęcia zamówieniom, potrzebne są pieniądze. Czy w istniejącej sytuacji banki zdecydują się na udzielenie wystarczająco dużych kredytów? Wiele wskazuje dziś na to, że to właśnie banki będą rozdawać karty i decydować o tym, która huta ile będzie produkować.
- Jestem dobrej myśli - dodaje Wojciech Reszke. - Huta pokazała już wielokrotnie, że potrafi sobie radzić w każdej sytuacji. Osiemnaście lat temu to my, wraz z czterema innymi spółkami, stwarzaliśmy podwaliny rynku finansowego w Polsce. Dziś z tamtej piątki tylko KHS Krosno SA zostały na giełdzie. W obecnym kryzysie upadło wiele hut, my działamy i będziemy się rozwijać. Krzysztof Rokosz
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 157
Wysłane:
4 marca 2009 13:19:40
A jak myślisz gdzie są pieniądze z banków amerykańskich przecież nie w europie ani w japonii oni też ich nie mają  zostaje nam tylko rosja i chiny. W chińskich fabrykach pracują dzieci za kilkadziesiąt dolarów miesięcznie i oni tego szkła naprodukują  . Napewno nie będzie to szkło wysokiej jakości ale w czasie kryzysu każdy bedzie chciał kupić jak najtaniej
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
4 marca 2009 23:13:39
Krosno,a miałem już tu nie pisać. Coznowu wóz/przewóz?! nie wiem czy warto tak ryzykować .Dla paru groszy. "Fortuna favet fortibus"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-18 Wpisów: 1
Wysłane:
18 marca 2009 22:03:28
przy kursie: 0,36 zł
Ja natomiast,wbrew powszechnemu przekonaniu, jestem optymistą zarówno w kwestii przyszłości spółki jak i kursu jej akcji na giełdzie. Od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie, że ktoś ciągle skupuje jej akcje na giełdzie. Zastanawiam się kto i po co to robi. ikar.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 6
Wysłane:
27 marca 2009 13:44:59
przy kursie: 0,20 zł
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
27 marca 2009 13:49:11
Teraz to tylko spółka dla ludzi o super mocnych nerwach. Słyszałem w radiu jadąc autem że ogłoszono upadłośc likwidacyjną...
Ide coś poczytać w temacie.
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 14:40:23
To był trup od dawna... tylko trzymany w lodówce ale znalazł się ktoś kto prąd wyłączył... Szkoda mi tylko tych naciągniętych przez spółdzielnie bo główni to chyba szybciej czmychneli a drobni zostali z ręką w...
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 14:42:56
ronin napisał(a):To był trup od dawna... tylko trzymany w lodówce ale znalazł się ktoś kto prąd wyłączył... Szkoda mi tylko tych naciągniętych Szkoda ludzi tam pracujących...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-17 Wpisów: 218
Wysłane:
27 marca 2009 14:48:14
ja w kesti formalnej, bo sie nie znam
skoro spolka idzie w upadlosc, co z akcjami? czy jako akcjonariusz firmy posiadajacy maly pakiet ( nei posiadam tylko pytam) cos mi sie nalezy z masy upadlosciowej? no bo tak kurs leci, ale ktos to przeciez kupuje? liczy ze jutro wzrosnie?
mamy -50% czy mozliwe ze po takim wyroku spolka odbije? zastanawiam sie na co ktos to kupuje 600 tys papiera po 20gr wisi po stronie kupna.
tak wiec wiec zastanwaim na co ludziom te akcje?
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 14:52:01
mihara napisał(a): cos mi sie nalezy z masy upadlosciowej?
Jako % właścicielowi w ostatniej kolejności... Ktoś kupuje bo liczy może na sytuaje jak była na torze... Syndyk ma być w Krośnie a temu nie będzie chyba zależało na ratowaniu a sprzedaży majątku raczej.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 3
Wysłane:
27 marca 2009 15:16:04
To moj pierwszy post, zatem witam wszystkich i od razu przechodze do meritum:
czy w sytuacji w jakiej znalazla KHS, mozliwe jest dalsze prowadzenie dzialalnosci gospodarczej do wyjscia na prosta wlacznie? Przeslanki za:
- portfel zamowien na kilka miesiecy, z duza perspektywa powiekszenia - zdobycie nowych rynkow po upadlych juz czeskich hutach
Przeciw:
- w interesie syndyka masy upadlosciowej jest doprowadzenie do upadlosci i likwidacji majatku (prowizja od wartosci majatku likwidowanego - spora sumka) - prawdopodobnie brak dobrej woli ze strony PKO BP, z ktorym od dwoch miesiecy zarzad prowadzil rozmowy
Konkludujac....
Na dwoje babka wrozyla, z przewaga in minus
Edytowany: 27 marca 2009 15:17
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
27 marca 2009 15:47:29
A ja myślę, że jeszcze będzie można sporo zarobić wkrótce. Na razie obserwować  . You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 16:45:16
TheBlackHorse napisał(a):A ja myślę, że jeszcze będzie można sporo zarobić wkrótce. Na razie obserwować  . Jest tyle spółek na których można zarobić że szkoda sobie zawracać głowe bankrutem... Zbyt duże ryzyko niewspółmierne do zysków
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
27 marca 2009 16:56:52
Syndyk wg pb.pl ma kontynuować produkcję... czyli sprzedaż ale nie tak szybko a może jednak coś z tego będzie... ciekawe czy zaskarżą wyrok czy się uprawomocni... w każdym razie dzisiaj od 16.00 pobawiłem się i skupowałem po 0,19 szybciutko przyłączyli się inni  - czy coś z tego bedzie?  czy ... jak zwykle czas pokaże edit swoją drogą to kretyńskie zagranie, biegly decyduje o być albo nie być iluś tys osób - a tyle się pisało o rzetelności biegłych sądowych. Decyzja zaskakująca bo banki nie odzyskają co wsadziły, jakoś nie wierzę by na licytacji sprzedali tak korzystnie majątek, no chyba, że o ziemię chodzi jak w przypadku odlewni wola (nie tej giełdowej), którą Bumar od 2 lat sukcesywnie uwalał - doszło do takiego absurdu, że odmawiali intratnych zleceń (korpusy silników do czołgów) z Indii, Indonezji, Peru (albo Brazylii) wszystko dlatego że chcieli sprzedać ziemię na której stoi zakład fakt z Krosnem teraz ruletka albo mogiła i po kapitale albo jakiś plusik w nadchodzącym tyg
Edytowany: 27 marca 2009 20:05
|
|
0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 253
Wysłane:
27 marca 2009 19:58:07
Zapewne pamietaja wszyscy TOORE,po ogłoszeniu upadłosci likwidacyjnej mozna było zarobic 300 %,przy dziennych obrotach kilku milionów,a jak mozna nawet porównywac KHS do tego małego gó...a,jakim była TOORA? Sam niewiem i chyba do teraz nie moge uwierzyc ze ta huta upadnie,moze dlatego ze dosc blisko mieszkam i jestem w jakis tam sposób emocjonalnie z nia zwiazany.Oile pamietam to to Sawickiemu został pakiecik 7mln z 20.Tutaj bedzie niezła zabawa jeszcze .Sawicki wywalił 14 mln po ok.60 gr.,w tej chwili to juz DT tu nie istnieje ,tylko dosłownie kilka osób wie co jest ...  .Gdyby nie te opcje ...Ale jednak cos tu smierdzi,w pozytywnym słowa tego znaczeniu-patrzac na zachowanie sie dzis kursu wydaje sie ze ktos jednak zbierał i nie oddał,bo i po co ktos sie bawi i bierze po 0,5 mln na 34,gdy wszyscy wiedza iz zobowiazania wynosza nieoficjalnie nawet 300 mln i przekraczaja aktywa spółki.Syndykowi moze i powinno zalezec na doprowadzenie do upadłosci ,tylko pytanie czy bedzie ..,jezeli wraz z kilkoma innymi gnojkami wie o czyms ,o czym inni nie wiedza.Jest jakis tam portfel zamówien,marka i ...PKO BP.Ja tam troche pozbierałem po 20 i bede napewno po 15 ktos odda.Tutaj trzeba kilka dni obserwowac ...
Edytowany: 27 marca 2009 20:14
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
27 marca 2009 22:31:20
mialem palec na enterze przy 18; a przy 19 to byly juz cale dlugie kwadranse na decyzje prawie. ale nie; jednak nie. kurde, zeby to nie byl piatek... nieprzespana noc z papierami bym zniosl  ale weekend? ... jak chodzi o bankruty, to wole Immo  patrze teraz na Orco, rety, nie spodziewalem sie ze to napisze, ale Duda wyglada zdrowo  ale na KRS nie mam nerwow. Ferit lusznie pisze, opinia jednego kolesia, i watpie zeby fachowego, decyduje o byc albo nie by zakladu. powinni brac jednak ze trzech do takiej sprawy. swoja droga ja sie nie smieje ze spoldzielni z Bankiera, ale jesli oni powaznie traktuja swoja robote, to nie wiem dlaczego tam nie bylo ich prawnika (wydaje mi sie ze nie bylo). zaskarzenie decyzji pewnie pewne, a czy uchyla... jak uchyla bedzie 100% up. ale nie, dzieki. postoje. In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
29 marca 2009 13:57:05
tak do przemyslenia zrobiłem sobie zestawienie wolumenów przy kursach z piątku i w przedziale 0,34-0,38 poszło 12 286 196 0,34 2 100 801 0,35 2 417 921 0,36 3 197 745 0,37 2 543 146 0,38 2 026 583 w przedziale 0,18-0,21 poszło 12 591 166 0,18 2 923 199 0,19 3 811 378 0,20 3 257 303 0,21 2 599 286
o czym to świadczy? tu mogą się wypowiedzieć doświadczeni gracze, znający AT i psychologię giełdy. Oczami nowicjusza widzę tu potencjał wzrostu, zwłaszcza że popyt rósł z 0,18 do 0,20 i naruszył 0,21 55 000akcji
Edytowany: 1 kwietnia 2009 13:41
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 130
Wysłane:
1 kwietnia 2009 09:27:48
przy kursie: 0,14 zł
Krosno apeluje do wierzycieli Puls Biznesu, pb.pl,31.03.2009 13:35
Zarząd Krosna nie chce składać zażalenia na postanowienie sądu o ogłoszeniu upadłości Krośnieńskich Hut Szkła obejmującej likwidację jej majątku. W wydanym oświadczeniu zwraca się do wszystkich wierzycieli o potwierdzenie wcześniej uzgodnionych stanowisk ws. układu i porozumień oraz skierowanie ich do spółki i Sądu Rejonowego. Oświadczenie Zarządu KHS Krosno:
Odnosząc się do sytuacji jaka ma miejsce po ogłoszeniu przez Sąd Rejonowy w Krośnie postanowienia o ogłoszeniu upadłości Krośnieńskich Hut Szkła KROSNO S.A. obejmującej likwidację jej majątku, Zarząd Spółki oświadcza:
Czytaj poniżejReklama:
1. Wobec ograniczeń w czynnościach Zarządu wynikających z prawa upadłościowego i braku możliwości realizacji wcześniejszych uzgodnień z wierzycielami, zwłaszcza z bankami, których wierzytelności w części nie obejmuje ewentualny układ nadzorowany przez Sąd, zwracamy się tą drogą do wszystkich wierzycieli o potwierdzenie wcześniej uzgodnionych stanowisk w sprawie układu i porozumień oraz skierowanie ich do Spółki i Sądu Rejonowego w Krośnie Wydział V Gospodarczy (sygn. akt V GU1/09). Zarząd wyraża gotowość do sformułowania na tej podstawie wniosku do Sądu o zmianę obecnego postanowienia i przygotowanie zweryfikowanego uzasadnienia propozycji układowych i porozumień mu towarzyszących.
2. Ponieważ nie jest naszą intencją wydłużanie procedur prawnych prowadzących do ostatecznego rozstrzygnięcia o przyszłości Spółki, nie chcielibyśmy składać zażalenia na postanowienie Sądu. 3. Wychodząc z założenia, że ewentualny układ może być wyłącznie wyrazem woli oraz interesu Spółki i jej wierzycieli widzących w tym rozwiązaniu najlepszą drogę do rozwiązania jej bieżących problemów oraz wyznaczenia kierunku działania w przyszłości, Zarząd oczekuje oświadczeń potwierdzających wcześniej zajmowane stanowiska.
Zarząd KHS KROSNO S.A. Waldemar Książczak Jacek Sołtys
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 130
Wysłane:
1 kwietnia 2009 09:29:02
Emitent Krośnieńskie Huty Szkła "KROSNO" S.A. informuje, że otrzymał w dniu 31 marca 2009 roku w trybie art. 69 ust. 1 pkt 2 i ust.2 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, zawiadomienie od znaczącego akcjonariusza Spółki Pana Zdzisława Sawickiego, że po sprzedaży w dniu 27 marca 2009 roku 4.964.630 sztuk akcji Spółki Krośnieńskie Huty Szkła "KROSNO" S.A. z siedzibą w Krośnie posiada on 2.000.000 sztuk akcji Krośnieńskich Hut Szkła "KROSNO" S.A. z siedzibą w Krośnie stanowiących 5,27% kapitału akcyjnego oraz taki sam procent głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki.
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
1 kwietnia 2009 13:09:22
A wydawało się, że 0,18 to dobra cena, heh  . You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.