sydcpwby
Advertisement
PARTNER SERWISU
gnkiwxlt
31 32 33 34 35
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 marca 2011 16:20:20 przy kursie: 2,24 zł
mathu napisał(a):
Usuń ten cytat, bo przejmowane jest 80% więc cały mój wywód traci sens.

@Mathu
Twóje pytania,czy wywody jak najbardziej mają sens,masz prawo do wszelkich pytań i wątpliwości,robisz to tak kulturalnie, a nie marginesowo jak magnat-czarownica-bankrucik -wszyscy w jednej osobie(ciekawe ile jeszcze nick'ów założy pomimo wyrzucenia z forum...violent1 ),że wal śmiało z pytaniami... wave
Oponeo rzeczywiście chce przejąć niemal 90%,a dokładnie 88%. Free floatu w zasadzie to nie zmienia,bo w praktyce było go wcześniej jeszcze mniej,trochę przybyło go w ost.kilku miesiącach,kiedy były transakcje sprzedaży dużych udziałowców(zresztą na Oponeo również,choć tam głównie w pakietówkach).
Oponeo miałoby obowiązek wezwania na resztę akcji,gdyby skupili ponad 95%,już o tym wcześniej kilkakrotnie pisałem,ale faktycznie od tak sobie nie mogą wycofać spółki z notowań bez wezwania,a gdyby jednak takowe było,to musiałyby być identyczne zasady jak te dotyczących dużych udziałowców,wystarczy przejrzeć regulamin dobrych praktyk...
Edytowany: 29 marca 2011 16:24

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 13 kwietnia 2011 14:40:43 przy kursie: 2,14 zł
powoli chyba zbliżamy się do jakiegoś komunikatu z oponeo w sprawie walnego. Trudno się odnosić na dzisiaj do zachowania kursu akcji marketeo, ale przyznaję jest on dziwny i mało ciekawy, albo obroty zerowe albo spadek na maleńkim obrocie. O tyle to dziwne, że od jakiegoś czasu kurs oponeo rośnie i jeśli trzymać się wersji z parytetem 5;1 to mamy już "teoretycznie" dobre 3zł za akcję, a jak jest widzimy wszyscy. Dzisiaj poszło 14kilo po 2,10 ale nie obserwowałem więc jeśli ktoś może odp to czy to stało w arkuszu na S, czy może ktoś stał na ukrytym kupnie?
pozdrawiam

pop
pop
0
Wysłane: 13 kwietnia 2011 14:54:44 przy kursie: 2,14 zł
Na 2,10 było jakieś śladowe kupno-bodajże 25 akcji,to zlecenie wisiało już dawno,tylko kupujący żonglował ceną po różnych poziomach.Ktoś kilka razy sypnął w tysiącach,ale napotkał na kupno właśnie na 2,10.-Tak to mniej więcej wyglądało...
Tym razem przy jakimkolwiek najbliższym wywiadzie Oponeo-to chcąc/nie chcąc będzie musiała być mowa o planach i perpektywach Marketeo oraz Narzedzia.pl ...salute

orzech
98
Wysłane: 13 kwietnia 2011 21:27:12 przy kursie: 2,14 zł
no to już jak dla mnie totalna nowina:
zarząd oponeo informuje o podpisaniu aneksów do umów inwestycyjnych z 4 akcjonariuszami marketeo z zamiarem zbycia 4763353 akcji marketeo na rzecz toyashi limited, spółki prawa cypryjskiego.
zródło ESPI
Akcjonariusze marketeo zobowiązują się do przeniesienia wszystkich akcji zawartych w aneksie do umowy, a z chwilą przeniesienia akcji marketeo na spółkę cypryjską wszystkie oświadczenia z umowy z dnia 11 marca będą miały odpowiednie zastosowanie do spółki cypryjskiej.
Akcjonariusze zobowiązują się jednocześnie zapewnić, że spółka cypryjska wykona wszystkie zobowiązania wynikające z umowy z dnia 11marca w szczególności co do objęcia akcji oponeo w zamian za akcje marketeo na warunkach wskazanych w umowach.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 13 kwietnia 2011 23:01:16 przy kursie: 2,14 zł
Optymalizacja podatkowa, czy...?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 14 kwietnia 2011 09:18:06 przy kursie: 2,15 zł
Panowie, jakbyście się dziś obudzili blackeye

Przecież to powszechna praktyka. Pracuje w Grupie Kapitałowej notowanej na GPW i w akcjonariacie są dwie spółki zarejestrowane na Cyprze.

Podatki bracia szlachta.

pop
pop
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 09:57:37 przy kursie: 2,16 zł
Oponeo zaskoczyło trochę negatywnie,wzrost przychodów o 16% w I kwartale-to najniższa dynamika od ponad roku...Think
Czekamy teraz na wynik przychodów Narzedzia.pl za marzec. Trudno powiedzieć czy dynamika będzie tak dobra jak w pierwszych 2 miesiącach (wzrosty po 45%),bo w IV kwartale ub.r. np. październik i grudzień były b.dobre,ale listopad okazał się bardzo słaby niestety.
W każdym razie nawet gdyby dynamika była w marcu mniejsza (np.20-25%),to i tak wynik za cały kwartał będzie całkiem przyzwoity,a niemal na pewno lepszy niż Oponeo...
Raporty kwartalne Marketeo zawsze były po Oponeo,więc pewnie lada dzień ujrzymy raport za marzec,a za niecałe 3tyg. raport okresowy...Think
Edytowany: 19 kwietnia 2011 10:11

rozwal
0
Wpisów: 43
Wysłane: 19 kwietnia 2011 16:32:06 przy kursie: 2,16 zł
pop: czy moglbys wyjasnic jakie jest o ile jest powiazanie pomiedzy kupnem Marketeo przez Oponeo (za kazde 5 akcji Marketeo -> 1 akcja Oponeo) i cena akcji Marketeo. z gory dziekuje wave

pop
pop
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 16:51:29 przy kursie: 2,16 zł
Krótkoterminowo parytet wymiany nie ma dla reszty akcjonariuszy najmniejszego znaczenia-wbrew temu co powszechnie jest pisane na forach,że wedle tego systemu cena Marketeo powinna kosztować 15/5,czyli 3zł. To jest tylko wewnętrzny parytet pomiędzy największymi akcjonariuszami i jak widać po kursie rynek tak to własnie ocenia.
Długoterminowo znaczenie jest wręcz ogromne,choć jeszcze na to potrzeba czasu,tj. co najmniej kilku miesięcy.
Szczegóły opiszę dopiero po Walnym Oponeo i oficjalnym klepnięciu transakcji,teraz jeszcze nie czas...
Natomiast patrząc na wczorajszy wynik kwartalny Oponeo,to widać wyraźnie,że samo Marketeo rozwija się znacznie szybciej,zwłaszcza,że wzrost przychodów Narzędzi.pl jest bez sprzedaży zagranicznej...!
Z drugiej stron dla samego Oponeo jest dobrze,że tak rozwijająca się firma będzie potem ujęta w sprawozdaniach skonsolidowanych Oponeo,co wpłynie oczywiście pozytywnie na wynik ogólny i być może notowania.
Jeśli po przejęciu faktycznie ma być przyspieszenie wzrostu przychodów Narzędzi.pl tak jak zapowiadał w wywiadzie Pan R.Zawieruszyński , to o wyniki też można być spokojnym. Jeszcze raz w takim razie podaję link wywiadu dla tych co go nie widzieli:

Edytowany: 20 kwietnia 2011 11:45

pop
pop
0
Wysłane: 20 kwietnia 2011 12:52:35 przy kursie: 2,32 zł
Mamy REWELACYJNĄ informację,a jeszcze nikt jej nie zamieścił??? To jest istotnie powyżej moich optymistycznych prognoz...
Cytat:
Zarząd Spółki MARKETEO.COM S.A. informuje, iż Spółka Narzedzia.pl S.A., której 100% akcji stanowi własność Emitenta, uzyskała sprzedaż za I kwartał 2011 roku w wysokości 4.426 tyś zł i stanowi to 149% wyników osiągniętych w I kwartale 2010 roku.(2.967 tyś zł)

Spółka Narzedzia.pl S.A., której 100% akcji stanowi własność Emitenta, prognozuje zysk netto w 2011 roku w wysokości 2 mln zł, a przychody w wysokości 30 mln zł, co stanowi istotny wzrost w stosunku do roku 2010, w którym spółka Narzedzia.pl S.A. osiągnęła przychody w wysokości 17.195.735,71 zł. na skutek wdrożenia szeregu autorskich projektów i innowacyjnych rozwiązań oraz stałego poszerzania rynków zbytu, poprzez wejście na rynki niemiecki włoski oraz francuski z marką Rotopino.

Prognoza Narzedzia.pl
Zauważcie,że prognoza dotyczy samych Narzedzi.pl BEZ Marketeo i potencjalnego zysku z posiadania 44tys. akcji Oponeo,co łącznie jeszcze mogłoby podnieść zysk grupy o jakieś 400-500tys...!
Przy tej prognozie P/E całej grupy może się obniżyć na koniec roku do 6-7,5...
Edytowany: 20 kwietnia 2011 12:53

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 20 kwietnia 2011 13:44:08 przy kursie: 2,32 zł
to rzeczywiście bardzo dobra wiadomość. mnie osobiście ciekawi dużo bardziej dynamika w drugim kwartale, bo w Q1/2010 baza była mała w porównaniu z kolejnymi kwartałami, więc tak naprawdę dopiero wyniki za Q2 (moim zdaniem) pokażą, czy dynamika nadal wynika z szybkiego rozwoju, czy też jest to efekt małej bazy.

co do prognozy na 2011, bardzo mi się te numerki podobają Boo hoo!

orzech
98
Wysłane: 23 kwietnia 2011 13:02:59 przy kursie: 2,40 zł
tak trochę odkurzone i na potwierdzenie wpisu powyżej przypomnę liczby z pierwszego półrocza 2010roku kiedy to obroty Narzędzi.pl wyniosły 7,5mln zł co stanowiło wtedy 40% wzrost, a cała grupa to 8,1 mln przychodów i 0,4mln zł zysku - zakładając prostą analogię to na teraz było by to 15mln i 1mln zysku
W tym kontekście podana prognoza na rok bieżący musi budzić szacunek i biorąc pod uwagę fakt, że pewnie jest troszkę tonowana i nie obejmuje całej grupy to rozwój jest naprawdę imponujący.
Nic tylko pozostaje dopingować zarządowi i spółce aby wszystko poszło zgodnie z oczekiwaniami, a nam drobnym cierpliwie czekać na efekty ich roboty.
Akcjonariuszom tym największym i tym malutkim, Pani Prezes i moderatorom Wesołych, zdrowych Świąt Wielkanocnych

pop
pop
0
Wysłane: 26 kwietnia 2011 13:52:35 przy kursie: 3,02 zł
No cóż,wygląda to na nową falę wzrostową,technicznie mamy potężny sygnał kupna z wybiciem nowego szczytu. Trochę przypomina mi to sytuację na OrzezłOpony-po przebiciu 3 zł kurs poszybował aż do 5zł,a i liczba akcji podobna,jak też prognoza zysków podobna,tyle,że Orzeł ostatnio był po 5zł,a Marketeo po 2,40,stąd dysproporcja nie mogła trwać w nieskończoność...

pop
pop
0
Wysłane: 28 kwietnia 2011 10:03:41 przy kursie: 2,99 zł
Dwóch forumowiczów poprosiło mnie na priva o sporządzenie symulacji zysków całej grupy,wskaźników oraz ewentualnego docelowego kursu na koniec roku...

Oto one:

Na zysk grupy Marketeo składają się nast.czynniki:

1.zysk spółki Narzedzia.pl

2.zysk Marketeo.com

3.ewentualny zysk z posiadania 44tys. akcji Oponeo

Ad.1.Dopiero co poznaliśmy oficjalną prognozę Zarządu co do spółki zależnej Marketeo,tj.Narzedzia.pl w wys. 2mln zł. Zapewne istotny wpływ na przyspieszenie wzrostu przychodów w kolejnych kwartałach będzie mieć przejęcie przez Oponeo o czym mowił Pan Ryszard Z. w zamieszczonym wcześniej wywiadzie.Ważne jest,że poprzednia prognoza na 2010 r. została wykonana,co jest ważne dla wiarygodności w kolejnych okresach.

Ad.2.Zysk samego Marketeo.com na razie przyjmuję dosyć ostrożnie dopóki nie poznam wynikow za Ikwartał.Póki co szacuję go na poziomie 200tys.zł,czyli bez żadnej dynamiki. Mam oczywiście świadomość,że dynamika powinna być dodatnia i pewnie będzie,ale tu nie były podawane miesięczne przychody ze sprzedaży,stąd dużo trudniej o prognozę,natomiast jeśli będzie lepiej w I kwartale,to wtedy skorygujemy...

Ad.3.Przy uwzględnianiu ewentualnego zysku z Oponeo założyłem dosyć ostrożnie (może nawet za ostrożnie),że kurs na koniec wzrośnie tylko do 21zł (dla Marketeo zysk na Oponeo liczony jest od kursu 13,8),przy czym przy zyskach skonsolid. z działalności ok.11mln ze wzrostem kursu do ok.21zł wg mnie raczej nie powinno być problemu. Przy prognozie zyskow Oponeo na razie nie uwzględniłem jeszcze zysków nadzwyczajnych na akcjach Marketeo,które mogą podnieść zysk całkowity o kolejne 10mln.
Z tego tytułu założyłem konserwatywnie,że zysk na posiadaniu wyniesie ok. 300tys. (44tys.x7,2zł,przy czym 7,2zł=21-13,8).

Łącznie zatem grupa Marketeo może w sumie zarobić ok. 2,5mln zł.
Jak to teraz może wyglądać w notowaniach...?
Od dłuższego czasu przyrównuję Marketeo do MW Trade,nie oczywiście ze względu na branżę,jedynie na stały co kwartał przyrost zysków i stopniowe dzięki temu obniżanie wskaźników,co powoduje,że kurs stojąc w miejscu ( przez np.1-2 kwartały)-realnie tanieje poprzez obniżenie wskaźnika P/E.
Historycznie patrząc wskaźnik P/E Marketeo miał w granicach 17-27 przy średniej dla New Connect ok.27 i wskaźniku Oponeo oscylującego w okolicach 30-45.
Przy zysku 2,5 mln otrzymujemy zysk na akcję w okolicy 35groszy. Przy dolnej granicy wskaźnika P/E na poziomie 17-otrzymamy kurs docelowy po realizacji prognozy w okolicach 6zł,jeśli przyjąć gorną granicę owego wskaźnika,czyli 27-to oczywiście wyjdzie jeszcze wyżej. O wysokich poziomach nie jest co prawda bezpiecznie mowić,jest to dosyć ryzykowne,choć z drugiej strony jak MW Trade było po 5zł,to malo kto miał wtedy odwagę mówić o 20zł,bo by go zaraz zakrzyczano.
Oczywiście trzeba mieć świadomość,że po drodze jak najbardziej mogą występować wahania,czasem nawet spore,natomiast ja patrzę od samego początku mojej inwestycji w Marketeo tylko w okresie długoterminowym,co na szczęście pokazuje,że strategia chyba jest nienajgorsza,w każdym razie dużo lepiej opłacalna w moim przypadku,niż spekulowanie na wielu śmieciach(Zremb,Jago,GastelZurawie, Petrol),na których raczej jestem w plecy,a nerwówki duzo...
Edytowany: 28 kwietnia 2011 10:21

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 28 kwietnia 2011 11:39:55 przy kursie: 2,99 zł
Dzieki Pop, jak zwykle profesjonalna analiza!

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 kwietnia 2011 11:57:31 przy kursie: 2,99 zł
Tylko czy ostatnie wzrosty nie był próbą dokupienia brakujących 10% do wezwania przymusowego?

Wolumen za mały, ale przymiarki mogą być.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 28 kwietnia 2011 11:59

pop
pop
0
Wysłane: 28 kwietnia 2011 12:01:05 przy kursie: 2,99 zł
Nie,pytałem o to we wtorek u właściwego źródła...wave

janus_z
0
Wpisów: 162
Wysłane: 28 kwietnia 2011 13:45:00 przy kursie: 2,99 zł
Ja również chylę czoła za wkład jak włożyłeś w ta analizęsalute

orzech
98
Wysłane: 28 kwietnia 2011 21:06:00 przy kursie: 2,99 zł
ot to właśnie POP , ja tak jak i TY ,a jesteśmy tutaj zerkając po wpisach na forum chyba najdłużej traktuję inwestycję w Marketeo jako długoterminową. Biorąc pod uwagę fakt, że trwamy już tutaj dzielnie mimo różnych zawieruch pewnie z 8 miesięcy poczekać jeszcze trochę zerkając na poczynania spółki nie zaszkodzi. Tym bardziej, że jak to co zamierzają w bieżącym roku osiągnąć stanie się faktem, a nie mamy powodów by najnowszą prognozę negować, to realnie możemy być naprawdę sporo wyżej w notowaniach. Pisałeś wcześniej, że podawane dotychczas prognozy były realizowane i bliskie zakładanych. Miejmy nadzieję, że i tak będzie i tym razem. Ja zawsze bardzo ostrożnie odnoszę się co do kursu, trudno jednak podważać twoje powyżej przemyślenia co do jego zasięgu. Przyznaję też niestety rację, że pogrywanie czasem na niby to to okazjach bywa trudne i niestety kosztowne, na marketeo jak sądzę znakomita większość posiadaczy jest na plusie, bo kurs mimo drobnych korekt i zawirowań nie spadał poniżej 2zł - oczywiście w ostatnich miesiącach i jest w miarę stabilny. Cóż być może na tym poziomie przydała by się mała zmiana drobnych niecierpliwych akcjonariuszy, być może jednak wcale nie będzie potrzebna bo większość posiadaczy ma zamiar być tutaj dłużej traktując inwestycję tak jak i my. Czas oczywiście zweryfikuje nasze rozważania i myśli, ale możemy chyba spokojnie zerkać w przyszłość.
Pozdrawiam

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 28 kwietnia 2011 22:10:01 przy kursie: 2,99 zł
Bardzo ciekawe wnioski, niewątpliwie skłaniające do trzymania akcji dłużej. Ciekawi mnie, czy podobne przemyślenia posiadasz w stosunku do Oponeo?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

31 32 33 34 35

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,864 sek.

wmrnwkou
chffksrl
qcfzkhie
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
poolqnxd
jsavxmym
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat