PARTNER SERWISU
hpjadevv
15 16 17 18 19
Piorun
0
Wpisów: 54
Wysłane: 27 kwietnia 2011 18:34:58 przy kursie: 27,26 zł
Co tu się tak zrobiło głosno o ichimoku?

Całe ichimoku z wyjasnieniem sygnałów było jakis czas temu opublikowane TUTAJ.

kliknij, aby powiększyć

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 4 maja 2011 11:41:09 przy kursie: 25,60 zł
Oj coś nie różowo widzę sytuację krótkoterminową na Groclinie. Mnie juz 2 sesje wcześniej wywaliło ze stopów gdyż je ustawiłem jak kurs nie chciał zbytnio sforsować oporów na poziomie 27,5-27,7 a teraz mamy odwrót i naruszenie linii wsparcia. Zobaczmy jak się dalej sytuacja potoczy bo jestem skłonny znów kupić spółkę więc się gdzieś niżej ustawię ale na razie trzeba obserwować rozwój wypadków. Najbliższe wsparcie widzę gdzieś na poziomie 25,3. Pesymiści mogliby się dopatrywać formacji podwójnego szczytu ale nie sadzę żeby tak nisko miało spaść. Prognozuje spadek do ok 25-25,5 i potem odbicie przed wynikami.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 4 maja 2011 11:54:46 przy kursie: 25,60 zł
Już praktycznie 3 takie ruchy mamy.. Zjazdy w okolice 24-25 i wspinaczke pod 28, nieuchwycenie krawedzi i znow spadek w granice 24-25.

Nic, trza czekać na raport z I kwartału i podjąć jakąś decyzje.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 4 maja 2011 16:08:04 przy kursie: 25,60 zł
Na tą chwile kurs ładnie odbił się od sredniej sma15 ale ta nigdy jakiegoś wsparcia nie stanowiła, natomiast na ok. 25,30 jest sma30 a potem na 25,15 połowa białej świeczki z 20/04/2011 także nie powinno być źle. Broker_ns podziwiam determinacje w dawaniu zarobić biurze maklerskiemu:) Może dlatego nigdy mnie przy private placemencie nie uwzględnią, bo chyba słaby klient jestem - mało w prowizji im oddaje:p

broker_ns
0
Wysłane: 5 maja 2011 22:01:02 przy kursie: 25,50 zł
@piotrch

Drogi kolego zapewniam Cię, że przy podejmowaniu moich decyzji inwestycyjnych ostatnią rzecz jaką rozważam jest kolejny zysk dla mojego biura maklerskiego - a decyduje dość prozaiczna rzecz: maksymalizacja korzyści finansowych wave

A wracając do naszego Groclinu to widząc jak popyt po raz kolejny cholernie mizernie zabierał się do zdobywania oporu 27,5 to po 2 dniach testów spodziewałem się już, że nic z tego raczej dobrego nie wyniknie. Teraz będzie test 25 ale wg mnie ważne wsparcie mamy gdzieś na 24,3 i gdzieś do tych okolic może nawet dojść ta fala korekcyjna. 13 maja mamy wyniki za I Q i może później toczyć się gra pod nie. Jednak wg mnie I Q, choć pewnie będzie względnie dobry, jeszcze nie ukaże całkowitej poprawy wyników Groclinu. Dopiero II połowa roku powinna lepiej zobrazować pozytywne skutki restrukturyzacji oraz nowych kontraktów. Zobaczymy na razie na Groclinie gra jest pod dyktando AT z powodu braku nowych fundamentalnych info, a AT z kolei po odbiciu się od 27,5 wskazuje na krótkotrwałą korektę.
Edytowany: 5 maja 2011 22:02

stones
0
Wpisów: 56
Wysłane: 11 maja 2011 19:51:12 przy kursie: 26,21 zł
W piątek ma się pokazać raport...czyżby osoby, które dzisiaj zwalały coś wiedzą już o raporcie? Czy tylko chcieli zrealizować zyski po tym jak kurs znowu trafił na opory?

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 11 maja 2011 21:45:08 przy kursie: 26,21 zł

kliknij, aby powiększyć

Obroty, przynajmniej dla mnie, nie sugerują jakby wychodził ktoś "gruby i wiedzący" ;) Po prostu popyt totalnie odpuścił. Jak dla mnie jutro otworzymy się w okolicach 26,00 a dzień powinien zakończyć się białą świeczką. Ale jeśli moje chciejstwo się nie sprawdzi, to mam nadzieje, że 25 zł wytrzyma.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 11 maja 2011 22:06:06 przy kursie: 26,21 zł
Ja jestem ciekaw czy przychód będzie większy/mniejszy od 40 mln (prognozowany przez spółke wzrost o 30% w stosunku do 1Q 2010) i co ważniejsze o ile.

volky
0
Wpisów: 245
Wysłane: 11 maja 2011 22:06:55 przy kursie: 26,21 zł
Dziś w RDO prowadzący pozytywnie ocenili zakup Groclina choć ... z zaznaczeniem że boją się go :). Według mnie zbyt mocno stoi Groclin z AT zeby tak upaść. Chyba że powiedzą "sprawdzam" to się okaże w tym pokerze ze wszystko to był blef ...

kliknij, aby powiększyć

Kurs Groclina wciąż gra w pinponga raz opór raz wsparcie. Była dziś szansa na atak an szczyt jednak zbyt dużo osób ma chęć na krótkie zagrywki niż głębszą inwestycję i stąd ta podaż.
Przyjdzie czas że przebije opory. Jednak tacy niestabilni inwestorzy nie zepsują tej mocnej pozycji?
W pewnym momencie Ci długo terminowi też mogą stracić cierpliwość.

juru_piotr
0
Wpisów: 45
Wysłane: 11 maja 2011 22:07:45 przy kursie: 26,21 zł
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to tutaj mamy ewidentny punkt zwrotny - odbicie od wielokrotnie testowanego punktu oporu za pomocą formacji objęcia (bardzo silnej). Jutrzejszego dnia najprawdopodobniej nastąpi spadek do co najmniej 25zł (poprzedni punkt wsparcia). Jeśli natomiast na zamknięciu jutrzejszej sesji kurs znajdzie się poniżej 25zł - będzie to źle wróżyć na zakończenie tygodnia i sesję w przyszłym.. Think

volky
0
Wysłane: 11 maja 2011 22:15:26 przy kursie: 26,21 zł
... a nie koniecznie bo kurs pięknie się wspiera na chmurze hossy, a ta daje wsparcie
na 24,10- 24,40 zł. Jeżeli się zamknie nawet poniżej 25 zł nie będzie to oznaczało tak strasznej wróżby :).
RSI już się znalazł na pozycji wybijającego z poprzedniego dołka :).

Edytowany: 11 maja 2011 22:15

broker_ns
0
Wysłane: 13 maja 2011 09:08:30 przy kursie: 27,15 zł
Czekałem z niecierpliwością na ten raport aby przekonać się jak sprawy w spółce sie mają.
Raport oceniam neutralnie z plusem. Oczywiście odbudowywane są przychody i to jest na razie jedyny wielki plus z tego raportu. Zyskowność nadal znikoma. Jak się patrzy na przepływy to na poziomie operacyjnym też jest słabiutko. Trzeba będzie popracować jeszcze nad marżownością tego interesu bo samym wzrostem przychodów się wartości wewnętrznej nie zbuduje. Jednak generalnie lekki optymizmem powiewa z raportu. Bo być może kolejne będą dopiero przełomowe. Ok idę dalej szczegółowo wgryzać się w raport.

volky
0
Wysłane: 13 maja 2011 10:25:01 przy kursie: 27,15 zł
Mi się podoba ten fragment ...
Wartość księgowa na jedną akcję - 33,24 zł

broker_ns
0
Wysłane: 13 maja 2011 22:58:54 przy kursie: 27,15 zł
A mnie się dzisiaj rano podobało jak przez pierwszą godzinę rynek nie miał pojęcia jak "odebrać" ten opublikowany już raport kwartalny i w którą stronę ruszyć.
Przeczytałem dziś już bardziej szczegółowo raport wieczorem i mówiąc szczerze prócz poprawy przychodów wszystko inne wskaźniki już się pogorszyły.

Zaczynając od przepływów na działalności operacyjnej znikomy plus. W przepływach inwestycyjnych mamy jedynie plus dzięki dotacji rządowej dzięki czemu spłacono też kredyty za podobną kwotę. Same przepływy netto wyszły prawnie na zero. W bilansie pomimo dodatniej kontrybucji zysku netto kapitały własne zmniejszyły się w porównaniu z ostatnim kwartałem o ponad 1,3 mln zł w wyniku zabiegu księgowego w postaci różnic kursowych z wyceny jednostek działających za granicą. Ale zmniejszyło nam to jednak naszą wartość księgową!
Spadła marżowność operacyjna i zyskowność a porównujemy się przecież do słabego IQ 2010r. To jest mój główny zarzut, że za zwiększeniem przychodów idzie pogorszenie rentowności operacyjnej.Wskaźniki płynności też się pogorszyły. Jedynie wskaźnik ogólnego zadłużenia się polepszył w wyniku spłaty 5 mln kredytów ale jak wspominałem odbyło się to dzięki dotacji rządowej a nie wypracowanym operacyjnie zyskom.
Zarząd chwali się podpisanymi 2 umowami - z General Motors i KEIPER GmbH & Co. KG ale o tym już wszyscy wiedzieliśmy. Zwłaszcza z GM gdzie jest duży kontrakt dostawy mają rozpocząć się już od II Q b.r. Trzeba mieć nadzieję, że za niechybnym wzrostem przychodów przyjdą też wreszcie zyski. Wg mnie jest szansa gdyż Groclin zrezygnował wreszcie z pośredników i być może dzięki poprawi swoje marże.
Ja nadal jestem bez akcji po tym jak mnie ze stopów wywaliło bo nie zdążyłem podkupić spółki na krótkotrwałej korekcie. Zastanawiam się w którym momencie wejść ponownie. A dzisiejsze wzrosty kompletnie mnie nie przekonały. Mówiąc szczerze wolałbym wejść powyżej ładnie przebitego oporu na 29,5 niż obecnie gdy sytuacja jest niepewna i testowany jest górny opór klina do którego wrócił Groclin po złowrogiej czarnej świeczce ze środy. Rynek ma problem bo raport może i nie rozczarował ale i tez na pewno nie powalił a apetyty mogły być większe. Klin się coraz bardziej zawęża jeśli w poniedziałek nie wybije się z niego górą (dziś się do przykleił do górnego wsparcia) to będziemy już po raz czwarty testować dolne wsparcie a a na rynkach nastroje są nerwowe. Zobaczymy co przyniesie przyszły tydzień ale może on nam dać już rozstrzygnięcia na kolejny 1-2 m-ce.

Edytowany: 13 maja 2011 22:59

broker_ns
0
Wysłane: 16 maja 2011 16:04:14 przy kursie: 26,41 zł
Jestem ciekaw opinii o ostatnim raporcie kwartalnym Groclinu naszych analityków z SW Think . Kiedy można spodziewać się omówienia raportu??

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 maja 2011 16:15:16 przy kursie: 26,41 zł
Raczej jutro, może dziś w nocy, w ostateczności pojutrze...

Nie ma jak precyzja odpowiedzi :)

stones
0
Wpisów: 56
Wysłane: 16 maja 2011 18:18:44 przy kursie: 26,41 zł
Gdzie będzie można zobaczyć tą opinie, omówienie raportu?

-edit-
aha już chyba wiem, tutaj? ale tylko w abonamencie?
Edytowany: 16 maja 2011 18:22

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 16 maja 2011 18:25:21 przy kursie: 26,41 zł
Dziś późnym wieczorem i tylko w abonamencie.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 16 maja 2011 22:31:27 przy kursie: 26,41 zł
Omówienie skonsolidowanych wyników GROCLIN za 1 kwartał 2011 roku

Groclin jakiś czas temu ogłosił coś w rodzaju nowej strategii. Po czasie niskich zysków i spadających przychodów spółka wzięła się za poprawę tej sytuacji. Ten i ostatni kwartał są trochę jak jaskółka – część danych faktycznie jest obiecująca.

www.stockwatch.pl/gpw/groclin,... – zapraszam do zapoznania się z najnowszymi wskaźnikami.

Ja osobiście odbieram raport dobrze. Podobają mi się zaprezentowane sukcesy spółki w zakresie przychodów i rentowności. Przychody rosną na skutek nowo podpisanych kontraktów: o 23% w porównaniu do poprzedniego kwartału oraz o 54% w porównaniu do 1q2010. Co prawda dalej nie udało się spółce wrócić do poziomów z 2009 roku (przychody cały czas są niższe o 20%) ale wygląda na to, że jesteśmy na dobrej drodze. Oczekiwania co do kolejnych kwartałów są takie, że spółka zaprezentuje jeszcze większe przychody, ponieważ część dostaw w ramach nowych kontraktów jeszcze się nie rozpoczęła.

Nowe kontrakty pozwalają na utrzymanie rentowności na poziomie zysku brutto ze sprzedaży. W obecnym kwartale było to 9%, czyli wartość zbliżona do średniej z ostatniego roku a jedynie nieznacznie niższa od poziomów z 2009 roku (około 11%). Taka tendencja rodzi oczekiwania, że przyszłe kontrakty przyniosą jeszcze więcej zysku. Groclinowi bardzo by się to przydało, bo od 2008 roku spółka ma problemy z pokazaniem zysku.

Najważniejszą informacją z rachunku wyników jest w mojej ocenie to, że poprawa wynika z czynników wewnętrznych, czyli istotnych starań spółki. Po pierwsze nowe kontrakty. Te są konieczne do zapełnienia niewykorzystanych mocy produkcyjnych. Tu można powiedzieć, że pozytywne efekty wynikają z dość mizernej sytuacji spółki, która nie wykorzystuje swoich pełnych możliwości. Ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że wzrosty produkcji nie pociągają jeszcze za sobą istotnych inwestycji. No i oczywiście zgodnie z podstawowymi zasadami mikroekonomii spadają spółce jednostkowe koszty stałe.

Po drugie lekka dywersyfikacja produkcji. Poszukiwanie kontraktów w pokrewnych sektorach pozwala na uniezależnienie się od koniunktury w samochodach osobowych ale jednocześnie nie wymaga istotnych zmian w zakresie prowadzenia produkcji.

W odniesieniu do problemów z rentownością to przypominam, że spółka wykonuje istotny wysiłek w celu ograniczenia kosztów produkcyjnych. Początkowo kosztowne zmiany z pewnością przyniosą spółce wiele dobrego w dłuższym okresie. Mam tu na myśli wdrażane już od pewnego czasu zasady Lean manufacturing, które wymagane są przez część producentów samochodowych u ich dostawców. Do tego dochodzi inwestycja w automatyzację produkcji, na którą także pozyskana została dotacja. Cieszy to, że w spółce wiele się dzieje właśnie pod kątem operacyjnym. Taki wysiłek powinien przynieść wymierne korzyści dla akcjonariuszy. Ale obawiam się, że będą one widoczne dopiero za jakiś czas.

W porównaniu do rosnących przychodów nieciekawie wyglądają przepływy operacyjne. W analizowanym kwartale były one ujemne i Groclin musiał ratować sytuację otrzymaną dotacją (dodatni cash flow z działalności inwestycyjnej). Do tego w kwartale nastąpiła kolejna spłata kredytów ale nie do końca można powiedzieć, żeby środki z dotacji zostały na to wykorzystane.

W zakresie przepływów nie ma podanej dokładnej analizy. Istnieje jednak ryzyko, że spółka zawiera nowe kontrakty na niekorzystnych dla siebie zasadach w zakresie terminów płatności. Na dłuższą metę takie działanie jest wysoce niepożądane, bo Groclin ma znaczącą wartość krótkoterminowych kredytów do spłacenia (praktycznie nie korzysta z dłużnego finansowania długoterminowego). Generowane przepływy w żaden sposób nie wystarczają na obsługę długu. Co prawda skrócił się w porównaniu do poprzednich kwartałów cykl rotacji należności (nasze wyliczenia pokazują 85 dni w porównaniu do średniej około 100 z ostatnich 2 lat) ale obniżyła się także rotacja zobowiązań, która wynosi obecnie 76. Oznacza to istotne zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, którego Groclinowi jeszcze brakuje.

Podsumowując: widać, że w spółce wiele się dzieje. Przeprowadzane zmiany są jednak kosztowne i wymagają inwestycji. A Groclinowi brakuje trochę gotówki. Należy mieć nadzieję, że to nie będzie stanowiło problemu ani ogranicznika wzrostów.

Przyznaję też, że w sprawozdaniu przydałby się dokładniejszy podział na segmenty. Forumowicze wskazywali już na potrzebę analizy chociażby sensu dalszego posiadania ośrodka zdrowia. Nie widać także rentowności poszczególnych spółek zależnych i charakteru prowadzonej przez nie działalności.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

broker_ns
0
Wysłane: 17 maja 2011 19:06:33 przy kursie: 24,95 zł
Od dziś znów na pokładzie! Zobaczymy czy nie za wcześnieShame on you Ale trochę z mniejszym kapitałem niż wcześniej.

Pani Kasiu dziękujemy za analizę raportu. Generalnie zgadzam się z tym co Pani napisała -jedynie nie do końca z tym że marża operacyjna brutto jest ok skoro spadła. Miejmy nadzieję zę jest to wynik tych kosztów restrukturyzacji związanych z wdrożenien lean manufacture.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,279 sek.

wwpriuad
dczttlen
mpmbbcsa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkjrcwjp
mdworyxb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat