0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
22 maja 2011 20:14:22
przy kursie: 1,37 zł
bucik: A myślisz, że te 1000 gotowych stacji bazowych nie jest nic warte, że nawet jak wyroki wszystkie będą nie pomyśli to Skarb Państwa nie będzie musiał grubych setek milionów plus odsetki oddawać za przyznanie i odebranie koncesji? W obecnej sytuacji budżetowej? Myślisz, że to możliwe teraz kiedy każda złotówka oddala PO od katastrofy politycznej w postaci konieczności zbudowania zrównoważonego budżetu? Ta władza jest wyjątkowo ustępliwa w kwestiach roszczeń. Sprawę PZU i Eureko rozwiązali spokojnie i z pożytkiem dla wszystkich stron na przykład. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 22 maja 2011 20:15
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
22 maja 2011 20:28:56
lukch: kilkanascie postow wyzej pisalem o tym :P ja wszedlem w emisje i wierze w spolke, bo tak jak juz pisalem, nawet przy anulowanym przetargu moga startowac jeszcze raz prawda ? Ja wiem ze stacje sa warte kupe kasy, nikt tez nie powiedzial ze NSA podejmie decyzje do konca miesiaca, kwartalu czy roku :) Czestotliwosc zaczyna na siebie zarabiac, ograniczeniem w tej chwili jest brak nowych pozwolen na anteny, z tego mowil P. Pytel maja ich jeszcze 220 do wykorzystania, a wybudowali nie 1000 a niestety tylko albo i az 500 ;-)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
22 maja 2011 22:51:04
Taurus80 napisał(a):Czy ktos liczyl w jakikolwiek sposob ile potrzeba stacji bazowych aby zasiegiem pokryc obszar calego kraju w LTE ??
Inne pytanie ile to Midas mial stacji postawic pierwotnie do konca tego roku 2000 ???
dla przypomnienia link www.forbes.pl/investor/gpw/art...do kończa czerwca mają mieć 600 stacji a od lipca uruchomić system. jeśli dotrzymają terminów to już w lipcu zaczną zarabiać na LTE pozwoleń mają na 800 nadajników więc jeszcze będą mogli 200 postawić. Solorz wyraznie powiedział że Polkomtel będzie świadczył usługi LTE poprzez centernet i mobyland ,a nie poprzez samodzielne wykupywanie częstotliwości. Będąc pośrednio poprzez spółki cypryjskie udziałowcem mobylandu i centernetu konkurowałby sam ze sobą gdyby walczył o nowe koncesje z ramienia Polkomtela którego zapewne kupi. Myślę że to właśnie on ma największe szanse na zakup PLUSA.
|
|
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
23 maja 2011 14:43:43
przy kursie: 1,45 zł
witam
wtrace moze kilka slow na temat: czy kupowac pp i akcje nowej emisji z dyskontem do ceny rynkowej czy stare akcje...
wielu forumowiczow wypowiada sie iz- bardziej warto stare akcje drozej niz ANE poniewaz: mniejsze ryzyko przy zwlace kursu...
Wg mnie takie podpowiedzi wprowadzaja zamet wsrod nas - indywidualnych inwestorow - dlaczego?
Poniewaz warto zastanowic sie czy wchodzic w midasa spekulacyjnie pod udana emisje i odzyskanie prawa do czestotliwosci - czy nie bo np spolka bliska bankructwa. Tak czy tak zawsze warto wg mnie kupic ten rodzaj papieru ktory jest tanszy - to tak jakby kupic rzeczy po normalej cenie w sklepie zamiast takich samych w takim samym sklepie obok z dyskontem 16%. Wg mnie odpowiedz jest oczywista - w tym drugim - a kwestia odsprzedazy starych akcji przy dolowaniu kursu :( to chyba rada dla daytradingowcow czy kilkudniowcow - ktorzy na biezaco analizuja rynek i podejmuja blyskawiczne decyzje - na 100% nie dla tych - co wchodza w spolke spekulacyjnie pod ewentualne ryzyko, czy w dlugi termin - dla tych dyskonto to dyskonto z ktorego wg mnie zawsze trzeba kozystac - jesli naszym wyborem nie jest wchodzic w midasa czy nie tylko czy kupic taniej czy w normalnej cenie.
Pozdrawiam MF
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
23 maja 2011 18:11:21
Już tylko dwóch w wyścigu po Polkomtel (źródło: telepolis.pl) "Już tylko dwie oferty na Polkomtel są brane pod uwagę przez właścicieli spółki. W wyścigu pozostał Zygmunt Solorz-Żak oraz TeliaSonera - wynika z informacji Rzeczpospolita, opierających się na dwóch niezależnych źródłach..."
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 27
Wysłane:
23 maja 2011 19:56:53
investkid napisał(a): Tak czy tak zawsze warto wg mnie kupic ten rodzaj papieru ktory jest tanszy - to tak jakby kupic rzeczy po normalej cenie w sklepie zamiast takich samych w takim samym sklepie obok z dyskontem 16%. MF
To może bardziej obrazowy przykład. Można kupić towar w sklepie osiedlowym lub na aukcji w Internecie. Gdzie taniej? Przy której transakcji produkt jest szybciej dostępny? Przy której transakcji występuje ryzyko, iż sprzedający napisze: przepraszam bardzo ale w tym momencie nie mogę zrealizować zamówienia i zmuszony jestem oddać pieniądze? Istnieje pojęcie wartości pieniądza w czasie, tutaj mówimy o czymś podobnym ale dotyczy ono wartości akcji i powodzenia nowej emisji.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-29 Wpisów: 12
Wysłane:
23 maja 2011 21:21:01
przez internet może być drożej, trzeba doliczyć koszty przesyłki
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
23 maja 2011 21:57:54
investkid twoj tok myslenia pasuje do ludzi co zainwestowali 10% wlasnego kapitalu :) wtedy czy to inwestujesz na dzien czy na 10 lat twoje max ryzyko wynosi 10% wiec w najgorszym wypadku stracisz groszaki ktore szybko bedziesz w stanie odbic :) Ja wyznaje zasade dywersyfikacji max do 3 spolek czyli biore na bary bardzo duze ryzyko i tak od paru lat wiec nie tlumacz mi ze bardziej mi sie oplacalo wejsc w NE niz zdywersyfikowac po czesci w PP po czesci w stare akcje :) chyba sie zgodzisz ze takiego ryzyka jak na tej spolce ciezko poszukac :) tutaj jeden wyrok moze zrobic -50% a co najlepsze jedyne co ci zostanie to przygladanie sie, nawet w czasie rzeczywistym nie zobaczysz jak twoj portfel topnieje bo PDA moga jeszcze nie byc notowane A patrzac na duzy stan zaangazowania porownywanie do zakupow w sklepie osiedlowym to kompletny nonsens :) w sklepie towar widzisz i jezeli sie zdecydujesz na jego kupno to obojetnie czy zaplacic 10zl czy u sasiada 12zl to ten towar masz fizycznie i ma on okreslona wartosc natomiast wchodzac w NE placisz i moze sie okazac ze towaru nie dostaniesz bo go nie wyprodukowali w tym momencie oczywiscie kase ci zwroca jedyna strata to czas, ale jest jeszcze inna ewentualnosc zanim towar wyprodukowali jego wartosc drastycznie spadla wiec mozesz sobie go w buty wsadzic :) Wiec sa rozne punkty widzenia i kazdy zalezy od stanu zaangazowania, rowniez sa rozne sposoby zarzadzania ryzykiem, jak i rozne stopnie brania na siebie ryzyka :) I tak mozemy polemizowac i polemizowac kazdy bedzie mial mala czastke racji ale nigdy nie mozna uogolniac.
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 12:10:52
przy kursie: 1,84 zł
witam taurus napisalem dluga odpowiedz ale mi nie przyjal system :(
w skrocie to bylo tak - jak inwestujesz 1000zl niewazne czy 33% czy 10% czy 100% to stare akcje sa dobre bo szybko uciekniesz przy tej plynnosci.
Jesli masz 100tys albo milion to dluzej buduje sie pozycje i zawsze kupuje sie tansze odpowiedniki akcji - bo i tak nie uciekniesz w panice z rynku przy dobrym kursie. Tu sadze - ze 100tys bedace 10% portfela - ma sens , caly portfel - to tylko spolki pewne, pracujace, poddane malemu ryzyku rynkowemu - nie midas :)
i takie tam
pozdro MF
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 12:11:46
Jak to co odbicie zdechlego kota w oczekiwaniu na wyniki zapisow na NE :) Od ich wyniku zalezy co dalej, wczoraj splacilismy najgorsze zadluzenia wiec ryzyko troche zmalalo :) swoja droga tak jakos dziwnie sie pospieszyli z ta splata jeszcze troche czasu bylo a tutaj wszystko na gwalt robia :) dalo mi to troche do myslenia. I tak wczoraj sie zastanawialem czy przypadkiem pan Karkosik czesci z tej kasy nie wlozy spowrotem do Midasowego koszyka?? Krezus cos ostatnio szybko rosnie zapewne nie bez powodu a jakos watpie aby powodem jego wzrostow byla inwestycja w drozdze :P tak sobie wczoraj pomyslalem czy przypadkiem tych 20mln nie wloza w emisje MIDASA no ale to chyba herezja  uprawiana z mojej strony. Coby sie nie dzialo obecnie najwiekszy opor mamy na 1.72 co widac od jakiegos czasu jezeli przejda to 1.8 i cel 2 na wiecej nie licze, no chyba ze w midasa wejdzie ktos wiekszy lub znany ale nie Solorz on i tak po zapisach na przyslugujace mu nowe akcje i widmie niesprzedania calej emisji moze przekroczyc 66% :)
|
|
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 12:14:22
nowy79 napisał(a):przez internet może być drożej, trzeba doliczyć koszty przesyłki tak masz racje - ale powiedz mi czy sa na gpw akcje ktore wyplacaja (przy obecnej kapitalizacji) 15% dywidendy? moze i sa ale bardzo malo i jest to zadkosc. a tutaj mamy dyskonto z gory znane - a jak znajdziesz akcje ktore dadza 15% dywid. to pewnie jest ona juz w cenie :( ryzyko nie udanej emisji - tak racja - odpowiedz patrz taurus - polemika - nizej. pozdro MF
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
24 maja 2011 12:20:56
attyla napisał(a):co tu się dzieje dzisiaj :) Według mnie kurs odreagował i wlicza premię za sukces emisji.
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 12:25:39
investkid napisał(a):witam taurus napisalem dluga odpowiedz ale mi nie przyjal system :(
w skrocie to bylo tak - jak inwestujesz 1000zl niewazne czy 33% czy 10% czy 100% to stare akcje sa dobre bo szybko uciekniesz przy tej plynnosci.
Jesli masz 100tys albo milion to dluzej buduje sie pozycje i zawsze kupuje sie tansze odpowiedniki akcji - bo i tak nie uciekniesz w panice z rynku przy dobrym kursie. Tu sadze - ze 100tys bedace 10% portfela - ma sens , caly portfel - to tylko spolki pewne, pracujace, poddane malemu ryzyku rynkowemu - nie midas :)
i takie tam
pozdro MF Jezlei tak myslisz to ok :) tutaj sie zgadzam ja jednak patrze z pozycji malego lub drobnego inwestora ktory nie posiada miliona w portfelu a czesto nawet 100tys jest jego marzeniem :) i chyba sie zgodzisz ze w takiej sytuacji zupelnie inaczej nalezy rozwazac inwestycje szczegolnie w tak ryzykowna spolke :) po wczorajszej splacie zadluzen sytuacja wyglada nieco klarowniej jednak tydzien temu wszystko o czym nie pomyslales wygladalo tragicznie i z tej perspektywy posiadajac 200k kapitalu wlozyc 100k lub wiecej w zapisy na nowe akcje to byla glupota i gigantyczne ryzyko porownywalne do gry w ruletke!!! A tak pozatym ten co ma milion i inwestuje 100k w NE ponosi duzo mniejsze ryzyko od tego co posiada 100k i calosc wklada w NE :) jezeli inwestujesz 10% portfela o jak mowilem nawet strata calosci zainwestowanej kasy nie powinna zrobic na tobie wrazenie bo pozostala iloscia kapitalu mozesz dosc szybko odrobic straty a ktos kto ryzykuje cala kase i obojetnie czy to 10k czy 100k czy 1mln w przypadku straty tej kasy nic nie ma!! Wiec moze minimalnie zdywersyfikowac ryzyko w postaci inwestycji po czesci w NE i stare akcje w ten sposob w razie zlego obrotu sytuacji bedzie mogl ochronic choc mala czesc kasy. Jak juz mowilem kazdy bedzie mial odrobine racji i kazdy z nas patrzy z zajmowanej przez niego pozycji :) czy tez wielkosci portfela lub stanu ryzyka ktore ponosi :) Obysmy zawsze wszyscy byli na wygranej pozycji tego zycze nam wszystkim
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 18:28:39
Tak i ja wszystkim tego zycze :)
a wracajac do tematu midasa: Panowie jak to jest ze polkomtel zglasza naruszenie celem wziecia jeszcze raz udzialu w przetargu w konkurencji do moby i center nalezacych do midasa, a przeciez solorz jako juz teraz jeden z dwoch liczy sie w ofertach na polkomtel i .... no wlasnie - jesli rozmowy trwaja od dluzszego czasu Solorz - kghm w sprawie polkomtela (jesli nie pimieszalem) to wg mnie to czysta zagrywka wlascieciela polka w celu wynegocjowania jak najlepszej ceny od Solorza- oraz jest to czynnik motywacyjny dla niego aby nie wycofywal sie z negocjacji - sadze ze to tylko gra na czas - ze i tak obeci maja i xzachowaja prawo do czestotliwosci tylko z opoznieniem - a jak tylko Solorz zakupi polka to wszystko wroci do normy - tak czy siak bedzie mial czestotliwosc- tylko mam nadzieje ze nie naszym kosztem --------------------------- i tu sedno sprawy - po co splacac 80mln czy 100mln z zadluzenia jesli bedzie bankrut - przeciez lepiej nic nie splacac, przejac przez polka czestotliwosc i chulaj dusza i pozwolic zbankrutowac midasowi- !!!!!!! dlatego sadze ze spadek na midasie to sprzedaz pod gwarancje nowej emisji, walka o polka i czestotliwosc - kto wygra od kogo kolejne kilkaset baniek - a i tak wszystko wroci do normy - midas gora i poek Solorza :)
midas dzieki polku ma wielki rynek zbytu plus polsat cyfrowy w tym pmoze i wsztsko jako zysk midasa poprzez mobiego i cetrka uffff
co sadzicie?
pozdro MF
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
24 maja 2011 19:14:17
Moze cos mialoby tutaj sens, gdyby nie fakt, ze ta sprawa toczy sie od 2007 roku :P Wtedy polkomtel nie byl jeszcze na sprzedaz...
Ja to widze tak :) jesli przetarg na czestotliwosci odbedzie sie od nowa na starych zasadach to nawet jesli Moby i Centernet zaoferuja mniej to czestotliwosc moga zdobyc, bo nie posiadaja zadnej czestotliwosci w posiadaniu... Ja gdybym byl na miejscu Solorza zlozylbym oferty przez obie spolki, z czego z Mobylandu i Centernetu zlozylbym oferty za mniejsze pieniadze, a z Polka gruba oferte by byc pewnym, ze moge to przejac, jesli o wyniku przetargu mialaby decydowac wylacznie cena...
W poprzednim wyroku UKE zlozyl skarge kasacyjna i NSA oddalil ja dopiero po 16 miesiacach chyba :P, tak wiec moze sie okazac, ze WSAW popelnil gdzies blad, prawnicy go znalezli i na jego podstawie zlozyli skarge kasacyjna, jesli zostanie przyjeta to wyznaczaja rozprawe... Z tego co czytalem w warszawie czeka sie nawet dluzej niz pol roku... Wiec moze byc tak, ze cala sprawa bedzie sie toczyla jeszcze ze dwa latka... Jesli nie odbiora czestotliwosci do konca tego roku, Solorz przejmie plusa, a Mobyland podpisze umowe na hurtowa sprzedaz z Cyfrowym i Plusem to grube miliony zarobia juz w 2011 :). Duzo niewiadomych jeszcze jest :).
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
24 maja 2011 19:50:43
Rozważając scenariusz z ponownym przeprowadzeniem przetargu należałoby wziąc pod uwagę jeszcze jeden czynnik o którym chyba nikt nie mówił - częstotliwości przyznawane są na podstawie punktów, a nie zaoferowanej kwoty. Kwota to tylko czynnik, zaś istotna jest też np. opinia prezesa uokik. I z tego co pamiętam to zarówno wobec ptc jak i polkomtela taka decyzja była negatywna, co stosownie obniżało punktacje tych 2 firm, a podwyższało moby i centernetu. Także nawet jeśli przetarg będzie trzeba powtórzyć, to nie jest tak jest spora szansa by wygrać.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-28 Wpisów: 49
Wysłane:
25 maja 2011 09:11:22
przy kursie: 2,15 zł
|
|
Wysłane:
25 maja 2011 09:21:34
spora ta premia za sukces emisji... do komunikatu o przydziale może trzymać poziom- potem spodziewałbym się kasowania zysków. Żywo zainteresowany za to jestem redukcją w dodatkowych.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
25 maja 2011 09:33:08
Cytat:Żywo zainteresowany za to jestem redukcją w dodatkowych. btn
No tak jak się nie chciało po 1,245 .... "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 25 maja 2011 09:33
|
|
Wysłane:
25 maja 2011 09:39:35
no tak, śmiechu warte.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.