PARTNER SERWISU
tluxnmqx
1 2

Sell in may, go away

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 16 kwietnia 2009 22:54:12
m13czu napisał(a):
There's a huge Treasury paydown and the Fed is doing massive coupon and TIPS purchases this week. This is a recipe for blastoff. Don't fight the Fed.

Podtrzymuje boczniak dwa dni (pn wt) a sr do pt do gory

A nie lepij tu godać po polsku, co by wszyscy zrozumieli?

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 17 kwietnia 2009 21:45:32
buldi napisał(a):
m13czu napisał(a):
There's a huge Treasury paydown and the Fed is doing massive coupon and TIPS purchases this week. This is a recipe for blastoff. Don't fight the Fed.

Podtrzymuje boczniak dwa dni (pn wt) a sr do pt do gory

Nie obraź się ale:
a) nie mam na to czasu
b) angieslki jest obecnie jak łacina - każdy powinien go znać.

Jeśli nie rozumiesz skrótów to pomogę je rozszyfrować, jeśli języka to już ciężej. Przyznam szczerze, że już sam wklejanie niusów nie jest łatwe jak jest się zalatanym, szczególnie na paru forach czy blogach.

To nie jest żaden atak. Nie obraź się.

W skórcie, chodziło o to że FED pompuje kasę (skupuje papiery z rynku) a ministerstow skarbu USA ma wplaty podatkowe. to wszystko powoduje że nie ma powodow do uplynnienia akcji aby zaplacic za obligacje usa (powod wielu spadków w ciagu ostatniego roku).

A po drugie to przed nami chyba niezle spadki. dla mnie must read bo to wyjasnie ostatnie rally na rynkach. wszystko juz jasne dlaczego bylo.

zerohedge.blogspot.com/2009/04...

a moze bardziej czemu jest kontynuowane i czemu nam grozi spadek.

jak sie nie zamkna dziiaj powyzej 878 na Ass Pee 500 (S&P500) to mamy TOP. Zamkniecie sie powyzej to sygnal ostry kupna.

m13czu
0
Wysłane: 17 kwietnia 2009 22:37:11
Mamy TOP. Najpóźniej we wtorek wyprzedaż powinna być.inaczej będę bardzo zdziwiony.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 kwietnia 2009 22:48:54
m13czu napisał(a):
buldi napisał(a):
m13czu napisał(a):

Nie obraź się ale:
a) nie mam na to czasu

hey, to powyżej to akurat specjalistyczny slang. jak niżej widać, sam nie do końca go czujesz.

Cytat:
W skórcie, chodziło o to że FED pompuje kasę (skupuje papiery z rynku) a ministerstow skarbu USA ma wplaty podatkowe. to wszystko powoduje że nie ma powodow do uplynnienia akcji aby zaplacic za obligacje usa (powod wielu spadków w ciagu ostatniego roku).

"Skarb Państwa na dużą skalę spłaca zadłużenie, a Bank Rezerwy skupuje ogromne ilości obligacji, w tym opartę o stopę inflacji (Treasury Inflation-Protected Securities). To mieszanka wybuchowa."

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 kwietnia 2009 23:28:46
m13czu napisał(a):

Nie obraź się ale:
a) nie mam na to czasu

Jeśli nie rozumiesz skrótów to pomogę je rozszyfrować, jeśli języka to już ciężej. Przyznam szczerze, że już sam wklejanie niusów nie jest łatwe jak jest się zalatanym, szczególnie na paru forach czy blogach.

To nie jest żaden atak. Nie obraź się.

A po drugie to przed nami chyba niezle spadki. dla mnie must read bo to wyjasnie ostatnie rally na rynkach. wszystko juz jasne dlaczego bylo.

a moze bardziej czemu jest kontynuowane i czemu nam grozi spadek.

jak sie nie zamkna dziiaj powyzej 878 na Ass Pee 500 (S&P500) to mamy TOP. Zamkniecie sie powyzej to sygnal ostry kupna.

No coś Ty, jaka uraza?
Ja po prostu jako młody w temacie nie nadążam jeszcze za giełdowym slangiem.
Opór na 878 kumam, powiązanie spadków z obligacjami też, ale czy z uwagi na fakt, że jak napisałeś "FED skupuje papiery z rynku" nie dochodzi do pewnego zafałszowania?
Na normalnym, wyprzedanym rynku dochodzi zazwyczaj do korekty wzrostu albo kontynuacji spadku. Wcześniej pojawiają się uzasadnione sygnały techniczne.
W tym przypadku takie pojęcia nie istnieją, chyba, że zabraknie atramentu do kolejnego dodruku.
To jakaś wielka mistyfikacja.
Amerykańska operacja plastyczna - sztuczny nos, sztuczne cycki, sztuczny dolar.
Czy nie wydaje ci się, że w tej sytuacji te wszystkie wykresy i linie oporu możemy sobie w buty wsadzić? (bez urazy - ale jak napisałem sygnały mogą być fałszywe)
O wiele realniej wg mnie zachowuje się Nasz parkiet, dlatego drogi się rozjechały.

Na Ass Pee 500 nie przebili 878, co równie dobrze może oznaczać w poniedziałek +5%

m13czu
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 09:04:15
WatchDog napisał(a):
m13czu napisał(a):
buldi napisał(a):
m13czu napisał(a):

Nie obraź się ale:
a) nie mam na to czasu

hey, to powyżej to akurat specjalistyczny slang. jak niżej widać, sam nie do końca go czujesz.

Cytat:

"Skarb Państwa na dużą skalę spłaca zadłużenie, a Bank Rezerwy skupuje ogromne ilości obligacji, w tym opartę o stopę inflacji (Treasury Inflation-Protected Securities). To mieszanka wybuchowa."

czuje czuje:) dokladnie to napisalem, ale NIE bezposrednio tlumaczac a tlumaczac o co chodzi.
wybuchowa w tym kontekście że rynek powinien isc do gory....
w innym poscie inny tekst

m13czu
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 09:12:03
buldi napisał(a):

No coś Ty, jaka uraza?
Ja po prostu jako młody w temacie nie nadążam jeszcze za giełdowym slangiem.
Opór na 878 kumam, powiązanie spadków z obligacjami też, ale czy z uwagi na fakt, że jak napisałeś "FED skupuje papiery z rynku" nie dochodzi do pewnego zafałszowania?
Na normalnym, wyprzedanym rynku dochodzi zazwyczaj do korekty wzrostu albo kontynuacji spadku. Wcześniej pojawiają się uzasadnione sygnały techniczne.
W tym przypadku takie pojęcia nie istnieją, chyba, że zabraknie atramentu do kolejnego dodruku.
To jakaś wielka mistyfikacja.
Amerykańska operacja plastyczna - sztuczny nos, sztuczne cycki, sztuczny dolar.
Czy nie wydaje ci się, że w tej sytuacji te wszystkie wykresy i linie oporu możemy sobie w buty wsadzić? (bez urazy - ale jak napisałem sygnały mogą być fałszywe)
O wiele realniej wg mnie zachowuje się Nasz parkiet, dlatego drogi się rozjechały.

Na Ass Pee 500 nie przebili 878, co równie dobrze może oznaczać w poniedziałek +5%

To się cieszę że nie uraza. Tak, FED i UST fałszują rynki. Coż, pisalem to wieloktronie ale nie tutaj gdyż dla mnie to forum i ta strona są dosyć nowe. Gdybyś może przypadkiem zaglądał na forum "polityka i gospodarka" na GW albo na bloga Piotra Kuczyńskiego było by to bardziej jasne. Zaraz jadę na rocznicę ślubu rodziców więc nie wytłumacże za dużo.może nastepnym razem.

Generalnie zawsze było tak (zawsze,ostatni rok): podaz obligacji, to PD (primary dealers) uplyniania papiery jak akcje i skupuja obligacje. To powodowalo spadki, masowe spadki. Teraz zostało to jakos zachwiane (pierwszy tydzien marca) ale już od kwietnia jest dalej tak samo - rynek nie mial jak spadac gdyz a:) sa duze wplywy podatkowe (i rzad ust moze splacic swoje zadluzenie zatem nie musi emitowac obligacji w danym tygodni) b) fed skupuje papiery z rynku (MBS, GSE, ostatio UST) zatem PD maja kase na akcje zamiast na te papiery. Dlatego sledzenie tego rynku stalo sie kluczowe.

Ja mam platny raport na ten temat, tutaj info darmowe (tak zwana zajawka)
They’re Goin’ Crazy - Professional Edition Fed Report
by Lee Adler
Cytat:
The Fed went crazy this week. It went crazy. In addition to buying $27 billion in Treasuries and GSE paper on top of $56 billion in Treasury paydowns, the Fed also settled $119 billion in previously committed MBS purchases. Under the circumstances it’s understandable that the stock market rallied. It’s surprising that it didn’t rally even more than it did, and it’s absolutely shocking and troubling that even with all that support the Treasury market had a big selloff on Thursday and Friday

Zatem, powiem ci tak bo dłuzej to czytam. FED wpompowal NIESAMOWICIE wielkie pieniadze w tym tygodniu a rynek podlecial tylko troszke, za malo jak na takie pompowanie. poza tym poniewaz fed skupuje papiery to stopy na obligacjach powinny pojsc w dol, a stalo sie cos odwrotnego. dziwne. ogolnie coraz bardziej wg mnie napieta jest sytuacja.

A poza tym czytnij to (w sprawie linkow do zerohede i quantów że nas utopią)

yellowroad.wallstreetexaminer....
Red Alert

I have a habit of checking H8 Fed report of banking activity every Friday evening. For the week ending April 8 the outstanding banking credit fell by $62 bln. It is also down $278 bln from last October. Comparing with 6-month decline this weekly decline is quite significant. Of course I also check the commercial paper report, which declined by $59 bln for the week from April 8th to April 15th. I’d like to sum them together to get the combined $121 bln decline in one week.

The credit spreads are reasonably acceptable, the credit is available, so this contraction is not a panic, not a risk aversion - it is just plain vanilla recessionary contraction of credit. Yes, I understand that this decline is partially offset by the improvements in the junk bond market, but I doubt that it’s sufficient.

But what with this stock market rally? The reports I’ve read today over the web stated that the long/short and quant hedge funds suffered huge losses in March as heavily shorted names rallied much faster than those names you rather buy and hold on valuation. The quants hit the maximum expected P&L loss and automatically close the trade, even if they think that keeping this trade could be profitable.

The problem is, when matching long and short positions are closed simultaneously, the overall market liquidity is reduced. But in reduced liquidity environment the continued short squeeze is becoming even more brutal and the rally is feeding itself. But the recent trend of selling-off some of the names that just reported earnings tells me that the steam is not so hot anymore.

I suspect that the sharp decline in volatility is also a result of hedge funds closing positions.

The only thing I can say about the market is that the biggest rally in 76 years will likely end with the biggest retrace in 76 years.

Edytowany: 18 kwietnia 2009 09:12

m13czu
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 09:12:38
oczywiscie jak czegos nie kumasz to pisz. zachecac jednak do wikipedii i googla. chociazby sprawdz co to GSE i MBS....

m13czu
0
Wysłane: 18 kwietnia 2009 09:34:36
kurde, mialem nie pisac bo sie spoznie ale pomyslalem pod prysznicem że dalem za duzo skrotów myslowych:)

1. Raport platny O stanie bilansu fed stad kupuje
http://wallstreetexaminer.com/

nie moge go za bardzo dac za free gdyz ten gosc co to robi jest mi bliski po trzech latach mailowania postowania. mam nadzieje ze kazdy zrozumie.

2. Na innych forach i blogach jestem pod ksywką stoje_i_patrze (S&P :) )

3. polecam to forum
forum.gazeta.pl/forum/71,1.htm...

a czasami bywam na tym blogu
http://kuczynski.blogbank.pl/

co do tego ostatniego forum to polecam wpis posziego na temat recesji w Polsce.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.htm...

4. z raortów o bilansie FEd wynika że jesli korekta to najpozniej w maju. wtedy bowiem nie bedzie juz wplywow podatkowych dla rzadu usa a podaz obligacji jeszcze bardziej wzrosnie. zakladam przy tym że FEd nie zwiekszy bilansu lilimitu na zakupy.

hej

m13czu
0
Wysłane: 19 kwietnia 2009 09:24:40
Wg:
a) mojego astrologa z usa czeka nas reversal czyli zmiana ruchu giełd niebawem
b) wg goscia ktory przewidzial to rally na giełdach, jedziemy do konca kwietnia a 1 maja w piatek to dzien wyjscia z nich (4 maja opublikuja wyniki stress testu)
c) wg analizy technicznej, nie przebili 878 (na zamknieciu) zatem nie jest to sygnal byczy. bardzo mozliwy top
d) wg zerohedge czeka nas niezla katastrofa w zwiazku ze stratami program traders i animatorow rynku
e) wg Doca, goscia ktory tworzy raporty o FED i gieldach, rynki czeka korekta ale jeszcze moze nie teraz. Z raportow o FEd wynika ze jeszcze FEdi UST pompuja rynki. martwi jednak fakt ze ostatnio REDKORDOWE pompowanie nie podnioslo gield powyzej 878. innymi slowy rally traci pare. jednak mozliwa jest dalsza mozolna wspinaczka w gore. korekta i spadki sa wg niego w kolejnym miesiacu. wtedy bowiem znowu nastapi duza podaz obligacji usa i trzeba bedzie (PD beda musieli) uplynniac akcje i inne papiery aby miec kase na obligacje.

Jedno pewne, jesli nie mamy topu, to coraz nam do niego blizej i coraz wieksze ryzyko strat (grajac na zwyzki).

wg charstedge.com prognoza na ten tydzien

kliknij, aby powiększyć

m13czu
0
Wysłane: 19 kwietnia 2009 09:54:10
ciekawa teoria. dobre wyniki jpm gs były spowodowane nie tylko zawieszeniem M2M ale rowniez spowodowane transferem gotowki z AIG do nich
www.ritholtz.com/blog/2009/04/...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,448 sek.

pfftdpop
qdrfotgk
rbfbxpzq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
btewxavk
clcitjxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat