PARTNER SERWISU
axfevrdz
26 27 28 29 30
sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 18 czerwca 2011 15:58:52 przy kursie: 3,79 zł
Nie ważne czy ktoś umarł czy nie tylko co ludzie chcą (manipulowani lub nie), a ostatnio tendencja jest taka że atomówek nie chcą.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 18 czerwca 2011 15:59:01 przy kursie: 3,79 zł
dla Scarry'ego:

kliknij, aby powiększyć

dla wszystkich:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Na sam koniec dodam [do tego ostatniego wykresu], ze przez ostatnia dekade EPIA zawsze niedoszacowała rozwój solara.
Wszystkie wykresy pochodzą sprzed Fukushimy i zmian w politykach rządów takich jak Niemcy, Chiny, Włochy, USA, Japonia.

Nooo.. może jeszcze jedno na koniec :>

kliknij, aby powiększyć

Większość wrzuconych przeze mnie wykresów nie uwzględnia ogromnego wzrostu supply modułów PV i presji na ceny tych ostatnich w tym roku i kolejnych.
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:16

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:01:13 przy kursie: 3,79 zł
Masz do mnie pretensje, a czy to ja zacząłem dyskusję? Jak piszą bzdury, to chyba ludzkie pokazać, że piszą bzdury. I jest to temat tak naprawdę wokół spółki, tylko trzeba szerzej spojrzeć na temat.

myamlak
10
Wpisów: 121
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:07:27 przy kursie: 3,79 zł
debet napisał(a):

Tekst z 2005 r. Sprawdź czy w ciągu 6 lat choć jedna osoba umarła w wyniku choroby jak spekulują.

Potrzebujesz imię, nazwisko i ostatni adres zamieszkania? Tu nie chodzi o chorobę popromienną, którą można jednoznacznie utożsamić z otrzymaną dawką promieniowania jako przyczyną, ale o statystykę - zwiększoną zachorowalność na potencjalnie śmiertelne choroby, w szczególności różne postacie raka. Nawet UNSCEAR w ostatnim raporcie (z 2008 roku) nie neguje obserwowalnego wzrostu (białaczka) bądź znaczącego wzrostu (rak tarczycy).

Zgadzając się z Ponkiem co do celu istnienia wątku, EOT ode mnie.

@moder: post prawdopodobnie do wycięcia przy okazji porządków

debet
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:09:31 przy kursie: 3,79 zł
sss56 napisał(a):
Nie ważne czy ktoś umarł czy nie tylko co ludzie chcą (manipulowani lub nie), a ostatnio tendencja jest taka że atomówek nie chcą.

Nie chcą, ale dlaczego nie chcą? I znowu powracamy do źródła - a o tym pisałem i nie ma co powtarzać. Ludzie nie wiedzą- boją się, bo nie wiedzą i dlatego nie chcą. I koniec. Przemysł lotniczy ciągle żyje. Tyle katastrof, która oczywiście zniechęca wielu do latania. Można się założyć, że ten strach był ogromny na początku tego biznesu. Szczególnie, gdy pojawiły sie pierwsze katastrofy. I co? Nie chcieli latać, ale niektórzy latali. I to się nadal kręci. A samoloty stają się coraz nowocześniejsze i bezpieczniejsze, a i tak wielu nigdy się nie przekona do nich. A najlepsze jest to, że energetyka jądrowa jest nieporównywalnie bezpieczniejsza od przemysłu lotniczego. Ale ludzie tego nie rozumieją.
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:17

debet
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:16:36 przy kursie: 3,79 zł
myamlak napisał(a):
[quote=debet]
Tu nie chodzi o chorobę popromienną, którą można jednoznacznie utożsamić z otrzymaną dawką promieniowania jako przyczyną, ale o statystykę - zwiększoną zachorowalność na potencjalnie śmiertelne choroby, w szczególności różne postacie raka. Nawet UNSCEAR w ostatnim raporcie (z 2008 roku) nie neguje obserwowalnego wzrostu (białaczka) bądź znaczącego wzrostu (rak tarczycy).
Zgadzając się z Ponkiem co do celu istnienia wątku, EOT ode mnie.

Jeśli EOT, to dobrze, bo przynajmniej nie zostanę zakrzyczany. Poczytaj sobie dokładniej o Czarnobylu, choćby wywiad z Jaworowskim, który przytoczyłem. To co piszesz jest błędne - zwiększona zachorowalność na raka została wykryta, ponieważ po Czarnobylu powstała nagonka na to, aby jak najwięcej ludzi szczegółowo zbadać czy mają jakieś postaci raka. I nagle okazało się, że po Czarnobylu zwiększyła się zachorowalność! Czysty absurd skoro przed katastrofą nie przeprowadzano na taką skalę i z taką dokładnością badań. EOT

sss56
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:18:48 przy kursie: 3,79 zł
Cytat:
Nie chcą, ale dlaczego nie chcą? I znowu powracamy do źródła - a o tym pisałem i nie ma co powtarzać. Ludzie nie wiedzą- boją się, bo nie wiedzą i dlatego nie chcą. I koniec. Przemysł lotniczy ciągle żyje. Tyle katastrof, która oczywiście zniechęca wielu do latania. Można się założyć, że ten strach był ogromny na początku tego biznesu. Szczególnie, gdy pojawiły sie pierwsze katastrofy. I co? Nie chcieli latać, ale niektórzy latali. I to się nadal kręci. A samoloty stają się coraz nowocześniejsze i bezpieczniejsze, a i tak wielu nigdy się nie przekona do nich. A najlepsze jest to, że energetyka jądrowa jest nieporównywalnie bezpieczniejsza od przemysłu lotniczego. Ale ludzie tego nie rozumieją.

Dla akcjonariuszy pontona liczy się tylko to że aktualnie nie chcą, a dlaczego to jest mało istotne (przynajmniej mnie to mało obchodzi).

PS też bym wolał tani prąd z atomówki (najlepiej położonej co najmniej 300km od mojego domu :))

PS2 jak tańszy będzie z paneli to wybiorę ten tańszy (mogę mieć je nawet na dachu mojego domu)
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:22

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:24:04 przy kursie: 3,79 zł
Nie chcą bo tendencje kosztowe OZE są korzystniejsze w perspektywie 10letniej niż koszt atomówek wraz z kosztami ukrytymi [przede wszystkim odpady, ukryte rządowe dotacje&subwencje i zagrożenia].

No i zielone lobby powoli staje się silniejsze niż lobby atomowe, ale to zupełnie naturalnie.
Ludzie chcą korzystać z mocy wody, wiatru, słońca, przetworzonych śmieci, ewentualnie nowych tanich technologii gazowych i węglowych a nie myśleć o składowaniu odpadów radioaktywnych i tym, czy może ich pierdyknąć jakieś trzęsienie ziemi albo inny bajer.

Cały świat przejdzie w ciągu najbliższych dwóch dekad na zdecentrelizowany system wytwarzania energii.

Niemcy: Solar vs dotychczasowa struktura (m.in atom), koszty skumulowane łącznie z dotychczas poniesionymi

kliknij, aby powiększyć

NAP to 52 GW solara w DE w 2020 [3GW rocznie, mało realne]
Dynamic to 70 GW w DE w 2020 [5GW rocznie, sensowny scenariusz]
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:35

sss56
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:28:41 przy kursie: 3,79 zł
Energia z wody i wiatru to także spore zagrożenia dla środowiska... , pozostaje tylko słońce.

Chociaż połączenie paneli z elektrownią szczytowo pompową było by całkiem sensowne.
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:36

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:32:55 przy kursie: 3,79 zł
Jakież to koszty sss, szczególnie wiatru?

sss56
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:35:11 przy kursie: 3,79 zł
Ostatnio w środowiskach przyrodniczych ostro dyskutuje się o szkodliwości wiatraków na migracje ptaków.

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:36:29 przy kursie: 3,79 zł
Uhmmm.... blackeye
A to środiwska typu "przypinamy się wszędzie do drzew" czy jakieś sensowne, międzynarodowe, które b. poważnie to analizują, rozpatrując potencjalne lokacje wiatraków, w tym na morzach i oceanach?
Biorą też np. pod uwagę ile mniej drzew trzeba wyciąć w Amazonii do tworzenie elektrowni OZE niż klasycznych? Itp?
Edytowany: 18 czerwca 2011 16:39

sss56
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:41:16 przy kursie: 3,79 zł
uhm uhm ale np w GB co szósty mieszkaniec jest miłośnikiem ptaków, w Holandii czy w Niemczech też jest ich całkiem sporo, no i u nas jest to coraz popularniejsze hobby. Nie jestem pewien ale zdaje mi się że w Polsce na farmie wiatrowej musi być zatrudniony ornitolog.

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:45:07 przy kursie: 3,79 zł
Ja rozumiem, że bocian woli sobie uwić gniazdo na klasycznym słupie niż na wiatraku, ale jak "dokładnie" mają wiatraki wpływać na migracje?
Bo, że kilkadziesiąt czy kilkaset wiatraków w danym regionie na wysokości kilkudziesięciu metrów wpływa na prądy wietrzne, nawet lokalne, to raczej nie chce mi się wierzyć.

sss56
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:51:26 przy kursie: 3,79 zł
Nie jestem ekspertem więc ci nie odpowiem ale fakt jest taki że problem istnieje.

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ile potrzeba miejsca na kilka wiatraków, i związany z tym fakt psucia krajobrazu (chodzi mi o walory estetyczne)

debet
0
Wysłane: 18 czerwca 2011 16:56:56 przy kursie: 3,79 zł
bB86 napisał(a):
[color=darkblue]
Ludzie chcą korzystać z mocy wody, wiatru, słońca, przetworzonych śmieci, ewentualnie nowych tanich technologii gazowych i węglowych a nie myśleć o składowaniu odpadów radioaktywnych i tym, czy może ich pierdyknąć jakieś trzęsienie ziemi albo inny bajer.

To nie jest tak do końca. Warto sie zapoznać z nowszymi informacjami. Tutaj np.:

forumzn.katalogi.pl/Rozwi%C4%8...:

Cytat:
Jednym z pomysłów jest tzw. transmutacja, czyli zamienianie izotopów, które żyją długo, w takie, które żyją krótko. Znacząco skróciłoby to konieczny okres magazynowania radioaktywnych odpadów.

Cytat:
Szef grupy badaczy profesor Claus Rolfs na pomysł skracania półokresu rozpadu niektórych pierwiastków
...

pl.wikipedia.org/wiki/Energety...:

Cytat:
Przewiduje się, że nowa generacja reaktorów jądrowych opartych na torze rozwiąże problem odpadów radioaktywnych całkowicie poprzez wykorzystanie ich w procesach spalacyjnych.

Jak widać energetyka jądrowa ma się bardzo dobrze i będzie się szybko rozwijać, a energię daje olbrzymią i słoneczko może się przy niej schować. W Polsce jest to świetny biznes na dziś.

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 17:14:05 przy kursie: 3,79 zł
Cytat:
Jak widać energetyka jądrowa ma się bardzo dobrze i będzie się szybko rozwijać, a energię daje olbrzymią i słoneczko może się przy niej schować.

hello1
Nie spojrzałeś chyba na żadną grafik z mojego długiego posta, przede wszystkim na tę nr 2 ;]
No ale jeśli tę technologię magazynowania odpadów wymyślili Niemcy, a mimo to idą All-In w OZE, to też o czymś świadczy.

Solar dziś się nie opłaca w PL, ale jeśli nasze elektrownie mają być gotowe w 2020, to wtedy sytuacja będzie już zupełnie inna ... :>

Debet, sorry, jesteś dinozaurem, hehe :)
Co do tego co ma się bardzo dobrze a co nie - zrób proste ćwiczenie, znajdź aktualne dane, na 2010-2011, ile świat planuje wydać na nowe reaktory jądrowe w najbliższej dekadzie, a ile na OZE. I później stawiaj jakieś wnioski, a nie takie jak teraz, Twoje "widzimisię".

(Dane sprzed Fukushimy: www.world-nuclear.org/info/inf... , sprzed wycofan Niemiec, Włoch, Japonii, zmniejszen w Chinach i USA, reszta krajow podazy za tym trendem zmniejszania)
(przyrost OZE będzie wyraźnie większy, wystarczy spojrzeć na dynamiki z mojego posta wyżej, a to tylko solar, bez wiatru etc)
Edytowany: 18 czerwca 2011 17:21

maverickatowice
0
Wpisów: 68
Wysłane: 18 czerwca 2011 17:20:44 przy kursie: 3,79 zł
O widze ładna dyskusja Nam się wywiązała na Photonie, bardzo mnie to cieszy jako akcjonariusza. Energia odnawialna to przyszłośc - do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Pytanie tylko brzmi jak daleka przyszłość. Mam nadzieje że zainteresowanie spółką na forum przełoży się na rzeczywiste zainteresowanie na giełdzie. :) Pozdrawiam.

bB86
1
Wysłane: 18 czerwca 2011 17:23:15 przy kursie: 3,79 zł
magiczny zwrot w Google:

www.google.pl/search?hl=pl&...
Edytowany: 18 czerwca 2011 17:24

Domel
0
Wpisów: 27
Wysłane: 18 czerwca 2011 18:28:34 przy kursie: 3,79 zł
Atom to b. droga i niebezpieczna technologia z której należy zrezygnować (co też świat czyni) , a zastąpić go może PHOTOWOLTAIKA+ inne OZE. Angel
Edytowany: 18 czerwca 2011 18:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,291 sek.

ffondqyf
gsucotwg
hscbxijw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eagdssqr
skgxrlju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat