PARTNER SERWISU
jbmfbfkb
30 31 32 33 34
debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 20 czerwca 2011 11:29:33 przy kursie: 3,70 zł
anty_teresa napisał(a):

Teraz mamy w przypadku photona GWARTANTOWANE dopłaty.

No to tym żeś mnie zaskoczył. Co to są te dopłaty? Mają coś z rządu, dotacje, które w pełni pokryja raty leasingu?

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 12:19:32 przy kursie: 3,70 zł
Sprawa prawdopodobnie wygląda następująco - pokaże jak to widzę. Najpierw zacytuję powtórnie gościa

Cytat:
Z mojej perspektywy TCI jest zdecydowanie tożsamy z tym co uznajemy zwyczajowo za zysk netto spółki. Spółka buduje elektrownię po czym przekazuje ją po cenie rynkowej instytucji leasingującej (Raiffeissen zazwyczaj)-ma realny wpływ gotówki do kasy w wysokości ceny rynkowej elektrowni- po czym leasinguje swoją elektrownie pokrywając w całości (z nawiązką)raty leasingu wpływami jakie uzyskuje z dopłat do wytworzonej elektryczności.

PHO dostaje "kredyt", który po prostu spłaca ratami. A jeśli są jakieś dotacje, to te raty nie mają żadnego znaczenia dla Photona, bo są spłacane dopłatami. Czyli dopłaty i raty się znoszą i tylko dostajemy "kredyt" = TCI - zysk netto.

I teraz Ty:

Cytat:
Teraz mamy w przypadku photona GWARTANTOWANE dopłaty. Zsumowana i ZDYSKONTAOWANA suma przepływów z tego tytułu pomniejszona o nakłady na budowę, czyli amortyzację da wartość dziś takiego aktywa. Wartość nie gotówkę. Gotówka będzie się pojawiać przez 20 lat. Tak jak w przypadku należności tylko dłużej. W związku z tym, że dłużej to wartość do dziś się dyskontuje. I to jest to co pokazuje PHO w TCI. Sumę zdyskontowanych strumieni pieniężnych.

Więc mamy sumę zdyskontowanych dopłat minus suma zdyskontowanych kosztów = TCI - zysk netto.

I teraz łączymy dwa cytaty. Suma zdyskontowanych dopłat minus suma zdyskontowanych kosztów = "kredyt" jaki dostaje dziś od Raifeissena Photon. I wszystko okej, bo tak właśnie się wycenia kredyt.

Pod warunkiem że oni mają te dotacje przez 20 lat, to nie ponoszą żadnych kosztów, w sensie ekon. Gotówka jest więc dziś i nią operują. To oznacza, że nie ma tu żadnej gotówki z przyszłości. Nie ma czego już dyskontować.

Jeśli mam rację, to zauważ, że ta gotówka to nie jest żaden zysk, a sztucznie można powiedzieć, że jest dochód. To jest właśnie przykład kiedy zysk różni się od dochodu. Z Zyskiem zawsze związane są koszty, a z dochodem nie.

Wniosek byłby prosty. Otrzymują dodatkowy kapitał własny i nic więcej. Ale co z tego? Właśnie rzecz w tym, że wzrost kapitału własnego ma służyć generowaniu zysków, dywidend i przepływów pieniężnych. Czy tak się dzieje? No właśnie się nie dzieje, bo ten zysk, który powinien być dodatni i rosnąć, jest ujemny. Co więcej, przepływy operacyjne w 1Q są też ujemne.
Edytowany: 20 czerwca 2011 12:20

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 czerwca 2011 12:52:56 przy kursie: 3,70 zł
debet napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Teraz mamy w przypadku photona GWARTANTOWANE dopłaty.

No to tym żeś mnie zaskoczył. Co to są te dopłaty? Mają coś z rządu, dotacje, które w pełni pokryja raty leasingu?

POczytaj o FIT zanim zaczniesz coś krytykować.
Edytowany: 20 czerwca 2011 12:53

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 13:59:32 przy kursie: 3,70 zł
Dobrze, przyznaję, że trochę pomieszałem, choć dzięki temu teraz mi się zaczyna układać w czym rzecz (chociaż pewności nadal nie mam). Przyznaję, że bankiery najprawdopobniej pisały głupoty. Ale prawda też jest taka, że Wy też mnóstwo głupot piszecie na parkiecie czy tutaj o tym całym TCI! Więc bilans i tak wychodzi na zero, tylko psychologicznie tego nie dostrzegacie. Gorbaszow napisałeś:

Cytat:
4 miesiace...lulz, rozbiles mnie tym horyzontem czasowym.
Jak chcesz pograc na gieldzie, to sobie kup S lub L-ke na WIG.

Zawsze można znajdować różnego rodzaju tłumaczenia. Oczywiście rozumiem podejście długodystansowców. Czekają, czekają, mogą czekać z rok i jak trafią, to pogonią wszystkich techników w diabły za wszystkie czasy. Problem nie polega na tym, że trzeba czekać długo, tylko na tym, że akcje lecą na pysk i jak wiadomo powrót na górę, w pewnym momencie już nie jest taki prosty jak wpadnie w bessę. Kurs spadł o 40%, a żeby wrócił do punktu wyjścia musi wzrosnąć o 66%. Ryzyko, że nie powróci w to miejsce, rośnie z każdym kolejnym zjazdem. A mówię tylko przecież o tym lokalnym szczycie. Faktycznie jest w bessie od 2010. Jak można być tak ślepym inwestorem, żeby zachwycać się TCI i przeszłymi zyskami skoro rynek to ma w d? I ma rację, bo to jest tylko dochód, a nie zysk na działalności. TCI to częściowa dotacja, która może być zmarnowana,czyli nie zmienić się w zysk/dywidende. Rynek to ryzyko silnie dyskontuje.

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 14:48:29 przy kursie: 3,70 zł
Na te głupoty Scarry'ego to nawet nie mam zamiaru reagować, ale jeszcze jedno słówko odnośnie bankierów. Przypomnę jeszcze raz część bankierowego fragmentu:

Cytat:
- drugie to TCI... nie wszyysyc chyba do końca to rozumieją. Spółka ma statę netto w 4Q - ostatnim bez podatku!!!! A wszyscy się TCI podniecaja. RZeczywiście TCI robi wrażenie ale co ono rzeczywisie oznacza. To że spółka sobie wyceniła aktywa biorąc pod uwage prognozowane zyski na 20 lat.

Cytat:
To tak jakby spółka zakupiła fabryke za 5 mln zł , i porgnozuje że ona przez za 20 lat będzie ona warta/da zarobic 40 mln - i wpisuje sobie TCI 40 mln!!! Nie bądzmy smieszni..

Te fragmenty są nawet sensowne. Pozostałe całkowite dochody, czyli TCI-zysk netto to tylko gotówka która wynosi tyle po ile oszacowano aktywa. Zysk który będzie w przyszłości generowany przez ten cash jest tym prognozowanym zyskiem. Dopóki spółka nie udowodni, że tak rzeczywiście się już dzieje, tzn. zacznie go generować, do tego momentu akcje nie będą rosły, bo ni mają pod co. Innymi słowy, ten cash nie ma żadnego znaczenia i tak końcowym efektem mają być zyski, więc od samego początku to na nie należy patrzeć. Ale liczy się ten moment rozpoczęcia. Dlaczego? Bo to będzie sygnał, informacja o możliwościach spółki. Na razie, jest na odwrót.

Reasumując:
1. Bankiery mają w głównej części rację
2. Dżordż-dżin nie rozumie lub robi inwestorów w bambuko
3. Rynek prawidłowo ocenia sytuację na PHO
Edytowany: 20 czerwca 2011 14:56

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 czerwca 2011 17:21:48 przy kursie: 3,70 zł
debet napisał(a):
Dobrze, przyznaję, że trochę pomieszałem, choć dzięki temu teraz mi się zaczyna układać w czym rzecz (chociaż pewności nadal nie mam). Przyznaję, że bankiery najprawdopobniej pisały głupoty. Ale prawda też jest taka, że Wy też mnóstwo głupot piszecie na parkiecie czy tutaj o tym całym TCI! Więc bilans i tak wychodzi na zero, tylko psychologicznie tego nie dostrzegacie.

Nie wiem do kogo to kierowałeś, ale ja na parkiecie ani bankierze nie dyskutuję, bo poziom dyskutantów jest taki jaki sam zacytowałeś powyżej. Pokaż mi gdzie napisałem głupotę nt TCI

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 czerwca 2011 17:36:03 przy kursie: 3,70 zł
debet napisał(a):

Cytat:
- drugie to TCI... nie wszyysyc chyba do końca to rozumieją. Spółka ma statę netto w 4Q - ostatnim bez podatku!!!! A wszyscy się TCI podniecaja. RZeczywiście TCI robi wrażenie ale co ono rzeczywisie oznacza. To że spółka sobie wyceniła aktywa biorąc pod uwage prognozowane zyski na 20 lat.

Cytat:
To tak jakby spółka zakupiła fabryke za 5 mln zł , i porgnozuje że ona przez za 20 lat będzie ona warta/da zarobic 40 mln - i wpisuje sobie TCI 40 mln!!! Nie bądzmy smieszni..

Te fragmenty są nawet sensowne. Pozostałe całkowite dochody, czyli TCI-zysk netto to tylko gotówka która wynosi tyle po ile oszacowano aktywa. Zysk który będzie w przyszłości generowany przez ten cash jest tym prognozowanym zyskiem.
...
Reasumując:
1. Bankiery mają w głównej części rację

Nie są. Pokazałem Ci różnicę. Jest nią FIT. To nie jest taka sama prognoza. W poście wyżej piszesz, że nie mają a teraz mają ? Zdecyduj się.
Nie bardzo rozumiem co Ci nie pasuje. Takie przeszacowanie jest bardziej wiarygodne, bo w zasadzie nic nie trzeba zakładać. Inaczej niż np w Gancie, gdzie trzeba założyć podwyżkę czynszów i akceptację tego przez najemców przy takim samym poziomie ściągalności należności. To co się dzieje w PHO jest tożsame z tym, co robi takie Echo, czy GTC. Buduje galerię za kredyt, przeszacowuje do wartości godziwej, i spłaca kredyt który na to zaciągnęło. Księguje to przeszacowanie w zysku. PHO buduje przeszacowuje i pokazuje w OCI. Różnica w miejscu księgowania wynika tylko ze standardu. Nieruchomości inwestycyjne księguje się w zysku, a aktywa trwałe w OCI.

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 17:41:26 przy kursie: 3,70 zł
Nie mówiłem personalnie, tylko o tym jaki klimat na wątku panuje. A klimat jest beztroski: że ten zysk z przyszłości już na pewno trafia na RZiS. A przecież to tylko oczekiwania. Mogę jedynie teraz wymienić bb86 bo do mnie mówił:

Cytat:
to są namacalne zyski - nadwyżka dopłat ponad amortyzację i koszt pieniądza.

Więc można powiedzieć, że wiedział w czym rzecz wymieniając "koszt pieniądza". Ale pisząc "namacalne zyski+koszt pieniądza" to jest bzdura. Można powiedzieć albo
- namacalne zyski w sensie gotówki-> w sensie ekon, a nie księgowym albo
- oczekiwane zyski (księgowe) wraz z kosztem pieniądza

Wtedy jest zachowany sens. Bo mieszamy po prostu czystą gotówkę jako taką z pojęciem zysków i jeszcze na dodatek z zyskami oczekiwanymi. I to nie jest bzdura?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 czerwca 2011 18:02:37 przy kursie: 3,70 zł
Słuchaj...
Przedsiębiorstwo A sprzedaje banany. Przychodzi zamówienie. Wystawia fakturę i wysyła towar. Księguje zysk w rzis, a w bilansie należności oraz zwiększa WK w pasywach.

Przedsiębiorstwo B ma mieszkanie na wynajem. Kupiło od syndyka za 100k, ale będzie je wynajmować. Przeszacowuje po rynkowych stawkach najmu do wartości godziwej 300k. Następnie je leasinguje. Dostaje 300k. Z najmu spłaca raty leasingu.
Ale cały czas ma te 300k, choć wydał tylko 100k. Zysk z przeszacowania jest niegotówkowy, ale siedzie w rzis, bo w przychodach z pozostałej działalności tam się musi znajdować. To jest ok? W końcu jak spłaci kredyt i zamortyzuje mieszkanie to zostanie tylko 300 tysięcy, które będzie pracować.

Przedsiębiorstwo C buduje solary. za jeden płaci 100 tysięcy. PRzeszacowuje do 300, bo tyle będzie przepływów z gwarantowanych dopłat. Następnie leasinguje za 300. Z dopłat spłaca leasing, ale ma cały czas 300k. Przeszacowanie przechodzi przez OCI, bo to aktywo trwałe.

W każdym przypadku zysk trafi w końcu na WK, ale jest inaczej księgowane po drodze. Wszyscy potem kończą działalność. Czy jest różnica w wartości księgowej?
W przypadku A masz oczekiwanie spłaty należności, w przypadku B masz oczekiwanie spłaty przez wynajmującego mieszkanie. W przypadku C masz gwarantowaną dopłatę. Gdzie przepływ gotówki jest najbardziej prawdopodobny???

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 19:28:29 przy kursie: 3,70 zł
Rzecz w tym, że otrzymane FIT-y nie muszą być efektywnie wykorzystane - jest tylko takie założenie. Jeżeli np. teraz ponoszą straty, to aby pokryć koszty, muszą użyć FIT-ów i w ten sposób gotówka się marnuje. Jeśli są jakieś obostrzenia prawne (np. że aby utrzymać FIT muszą mieć zyski), to jeszcze gorzej dla spółki.

Cytat:
Przedsiębiorstwo A sprzedaje banany. Przychodzi zamówienie. Wystawia fakturę i wysyła towar. Księguje zysk w rzis, a w bilansie należności oraz zwiększa WK w pasywach.

Bardzo ładnie, księgują zysk ze sprzedaży.

Cytat:
Przedsiębiorstwo B ma mieszkanie na wynajem. Kupiło od syndyka za 100k, ale będzie je wynajmować. Przeszacowuje po rynkowych stawkach najmu do wartości godziwej 300k. Następnie je leasinguje. Dostaje 300k. Z najmu spłaca raty leasingu.
Ale cały czas ma te 300k, choć wydał tylko 100k. Zysk z przeszacowania jest niegotówkowy, ale siedzie w rzis, bo w przychodach z pozostałej działalności tam się musi znajdować.

Bardzo ładnie, księgują zysk z pozostałej działalności.

Cytat:
Przedsiębiorstwo C buduje solary. za jeden płaci 100 tysięcy. PRzeszacowuje do 300, bo tyle będzie przepływów z gwarantowanych dopłat. Następnie leasinguje za 300. Z dopłat spłaca leasing, ale ma cały czas 300k. Przeszacowanie przechodzi przez OCI, bo to aktywo trwałe.

No i bardzo dobrze, że to wyjaśniamy. Jak przeszacowywać coś czego nie ma?! Przecież C NIE JEST właścicielem tego solara. Już je sprzedał na początku i za to dostał 300. (Zbudował za 100 i sprzedał za 300). Teraz leasinguje od tego komu sprzedał! (Leasing zwrotny) Raty poprzez dopłaty się redukują do zera. Więc dopłaty i raty są bez znaczenia. Liczy się tylko ten cash, który zarabia na sprzedaży solara = 300. Nie może nic przeszacowywać, bo jedynie obsługuje solara; to nie jest jego własność. Pytanie brzmi czy ten cash=300 nie jest przypadkiem jakoś umieszczony w RZiS. Otóż powinien być skoro była operacja sprzedaży solara. Czyli jedyny cash = 300 powinien i tak być w RZiS. A jeśli nie jest? To niby jakim cudem??! Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie było żadnej transakcji sprzedaży solara? W ogóle co ten Photon i komu sprzedaje do cholery?!
Edytowany: 20 czerwca 2011 19:33

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 czerwca 2011 20:33:09 przy kursie: 3,70 zł
Cytat:
Rzecz w tym, że otrzymane FIT-y nie muszą być efektywnie wykorzystane - jest tylko takie założenie. Jeżeli np. teraz ponoszą straty, to aby pokryć koszty, muszą użyć FIT-ów i w ten sposób gotówka się marnuje. Jeśli są jakieś obostrzenia prawne (np. że aby utrzymać FIT muszą mieć zyski), to jeszcze gorzej dla spółki.

Nie ma żadnych takich ograniczeń. Muszą oddać moc do sieci i tyle. No, ale skoro zwrot z inwestycji jest 5-6 lat to chyba jest(a właściwie było) efektywnie, nie?

Cytat:
No i bardzo dobrze, że to wyjaśniamy. Jak przeszacowywać coś czego nie ma?! Przecież C NIE JEST właścicielem tego solara. Już je sprzedał na początku i za to dostał 300. (Zbudował za 100 i sprzedał za 300). Teraz leasinguje od tego komu sprzedał! (Leasing zwrotny) Raty poprzez dopłaty się redukują do zera. Więc dopłaty i raty są bez znaczenia. Liczy się tylko ten cash, który zarabia na sprzedaży solara = 300. Nie może nic przeszacowywać, bo jedynie obsługuje solara; to nie jest jego własność. Pytanie brzmi czy ten cash=300 nie jest przypadkiem jakoś umieszczony w RZiS. Otóż powinien być skoro była operacja sprzedaży solara. Czyli jedyny cash = 300 powinien i tak być w RZiS. A jeśli nie jest? To niby jakim cudem??! Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie było żadnej transakcji sprzedaży solara? W ogóle co ten Photon i komu sprzedaje do cholery?!

No właśnie ma...
Zerknij do bilansu spółki. Jest tam czy nie? Ano jest...
MSR każe oddawać sens ekonomiczny, a leaseback jest traktowany jak kredyt zabezpieczony na aktywach. Tak potraktuj te 300 baniek, które wpływają. Przeszacowywane są aktywa, które pozostają w bilansie. Dopiero potem jest refinansowanie i pojawia się 300 baniek gotówki.
Edytowany: 20 czerwca 2011 20:33

Affinity
0
Wpisów: 50
Wysłane: 20 czerwca 2011 20:54:38 przy kursie: 3,70 zł
@anty_teresa:
Dzięki za powyższe wyjaśnienia, dotychczas nie miałem pełnego obrazu TCI. Niby wiedziałem jak to działa, ale nie rozumiałem do końca pewnych zależności. Teraz przynajmniej wszystko jest jasne ;)

debet
0
Wysłane: 20 czerwca 2011 20:55:43 przy kursie: 3,70 zł
heh, nie daliście się. Ani z atomem ani z tci. twardziele(a ze mną wygrać łatwo nie jest)
Edytowany: 20 czerwca 2011 20:56

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 20 czerwca 2011 21:17:43 przy kursie: 3,70 zł
blackeye no i wszystko jasne, causa finita

przynamniej będzie wszystko ładnie objaśnione dla potomnych
Edytowany: 20 czerwca 2011 21:20

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 czerwca 2011 19:23:06 przy kursie: 3,76 zł
Eh! Nie chce mi się, bo leasing to ciężki temat, a leaseback tym bardziej. Ale rozumiem obawy Debeta, więc piszę.

Po pierwsze - to, co robi Photon to nie jest coś co, jak pisał guru z bankiera, "zwyczajowo rozumiemy jako sprzedaż". Leaseback to coś, co zwyczajowo rozumiemy jako pożyczkę pod zastaw. Sprzedaż to jest tylko technicznie. NB: to fajne rozwiązanie dla firmy, która nie dostanie kredytu na przyzwoitych warunkach.

Po drugie - dlaczego "tego nie ma w zysku"? Powody widzę trzy (być może są jeszcze inne):
1. Zasada substance over form, czyli pokazywania ekonomicznego, a nie technicznego sensu transakcji. A ekonomicznie to nie jest sprzedaż.
2. Dalsze sprawowanie kontroli nad "sprzedanymi" jednostkami wymuszające konsolidację. Tu guru z bankiera może nawet mieć rację.
3. Zysk pochodzi z przeszacowania, a nie sprzedaży i zgodnie z konwencją MSR wchodzi od razu na kapitał. Chociaż to kwestia konwencji, więc nie ma się co podniecać i przekomarzać. Dziś jest nakazane tak, jutro może być inaczej.
Nie podejmuję się ustalania priorytetów co do powyższego. Temat jest ciekawy, ale może tylko dla rachunkowców.

Teraz "teoria równoważności" - tak, ale tylko w zakresie pozostałych przychodów / kosztów operacyjnych. Jak się głębiej przyjrzeć księgowaniom pod linkiem, który podał Debet, to widać, że równoważność raczej nie zadziała w zakresie przychodów przyszłych okresów i rozliczeń międzyokresowych kosztów. Mogą być sobie równe tylko w przypadku odpowiednich stóp zwrotu i dyskontowej. Tam kryje się część wartości dodanej całej operacji. Przy czym ten akurat przykład mówił o leasingu przed przeszacowaniem. Do tego dochodzi część niewyleasingowana, ale odpowiednio przeszacowana do poziomu analogicznego do wyceny z leasingu. To drugie miejsce wartości dodanej. Jeśli ktoś się zgubił, to chodzi raczej o rachunkowe "technikalia", więc nie ma co drążyć tematu. W każdym razie żeby pomysł zadziałał, potrzebny jest odpowiednio szybki wzrost biznesu (zwrot z kapitału w sensie gotówkowym).

Pytanie o dywidendę wcale nie jest takie złe, bo przecież gramy na pieniądze. Tyle tylko, że rację ma AntyTeresa. Przeszacowanie pokazuje bieżącą wartość przepływów z segmentu solarnego. Tę wartość można realizować przez x lat i płacić stopniowo dywideny, można też spieniężyć ją natychmiast poprzez leaseback. Zakładając, że Photon finansuje się w 100% długiem, teoretycznie za wszystko dostałby gotówkę, którą mógłby wypłacić akcjonariuszom. Pożyczkę spłaciłby z przyszłych przepływów generowanych przez segment. Nie robi tego, ponieważ chce tę gotówkę reinwestować (trzecie miejsce wartości dodanej), a poza tym ogranicza go konwencja przepisów rachunkowych i prawa spółek.

Co do argumentu, że te przeszacowania to pic, fotomontaż i pisane palcem po wodzie. I tak i nie.
- Tak, ponieważ rzeczywiście mówimy o wieloletnich projekcjach i wiele tu się może wydarzyć.
- Nie, ponieważ to samo można powiedzieć o każdej spółce. W szczególności myślę, że 26-procentowy podatek to unikalny, czeski patent na przypał. Podczas gdy zmiany w CIT są znacznie bardziej wyobrażalne w wielu innych krajach. Tymczasem uderzą w każdą firmę pokazującą salda aktywów / pasywów z tytułu podatku odroczonego. A wiekszość pokazuje. Co więcej firmy pokazujące nadwyżkę aktywów ucierpiałyby od obniżki podatku. A przecież tego (obniżki) wszyscy byśmy właśnie chcieli, prawda?
- Nie, ponieważ w przypadku 99% firm mówimy o szacunkowych projekcjach. Do tego musimy sami robić te szacunki. W przypadku Photona dane wejściowe są znane (jak pisał AntyTeresa). Najbardziej niewiadome jest nasłonecznienie, ale zdaje się, że pod tym względem budżety Photon robi akurat konserwatywne. Ponadto ktoś policzył to za nas i podał na tacy. Przeszacowanie pokazuje więc fajnie, bieżącą wartość biznesu, którą zwykle trzeba ustalać samemu i nigdy nie wiadomo, co wyszło lepiej poinformowanym.

Pozostają oczywiście "normalne" ryzyka biznesowe, ale to standard również dla wszystkich innych firm. Dla mnie firma nie jest zła, chociaż rozumiem, że nie każdy musi lubić taki pomysł na rozwój. Kwestia gustu, temperamentu, zaufania itp.

Coś to wniosło, czy tylko bardziej zamieszałem? Pewnie zamieszałem :/ Jak tak, to sorry - wystarczy przyswoić wyjaśnienia AntyTeresy, bo to było clear :)

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 21 czerwca 2011 19:42:45 przy kursie: 3,76 zł
Jesli chodzi o leasing zwrotny to:
- podatkowo jest zysk (ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych)
- księgowo zysk jest rozliczany w czasie (ustawa o rachunkowości)
przynajmniej tak powinno być

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 czerwca 2011 19:52:13 przy kursie: 3,76 zł
Ta firma nie jest zarejestrowana w Polsce.
Oni nie wiedzą, co to jest ustawa o rachunkowości (bo chodzą wg MSR), a tym bardziej co to jest ustawa o PDOP. "Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych".

bernie
43
Wysłane: 21 czerwca 2011 20:32:45 przy kursie: 3,76 zł
prezentacja spółki w CNBC oraz w TVN CNBC w każdą środe przez 4 kolejne tygodnie o 15:20 oraz 15:50

www.photonenergy.as/images/sto...

bernie
43
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:16:47 przy kursie: 3,68 zł
wkradł sie mały bląd podane w wyższym poscie godziny transmisji sa GMT czyli u nas 2 godzinki późnniej

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:26:07 przy kursie: 3,68 zł
Widziałem w zeszłym tygodniu - ten sam filmik, który jest na youtube. Zdziwiłem się tylko - bo nie był tłumaczony...Jak już chcą dotrzeć do szerokiego grona odbiorców w Polsce - to powinno być tłumaczone.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,051 sek.

kweqvegq
thgacufa
iqspgdhm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vjuoumzt
yitrbtft
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat