PARTNER SERWISU
qugdujdf

Kontrakty na początek

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 1 czerwca 2010 20:17:39
Witam,

Na rynku akcji operuję ok 2 lat - nawet z nie złym wynikiem - jednak chciałbym spróbować kontraktów. Niestety nie mam czasu na daytrading więc wydaje mi się, że FWIG20 odpada (chyba, że macie inne zdanie).
Pomyślałem o mWIG40 - tam chyba jest "spokojniej" i instrument bardziej nadaje się na średni termin ( myślę tutaj o kilku dniach - tygodniach). Poza tym czy mWIG 40 nie będzie lepszy na początek? Pozostaje jedynie kwestia płynności - czy jest wystarczająca, żeby swobodnie obracać na początku 1 szt. ?

Chyba, że polecicie inny instrument na początek?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 1 czerwca 2010 21:44:46
polecam FKGH. to mój najbardziej zyskowny instrument,
ale może po prostu najlepiej go czuję. Brak tu manipulacji grubasa,
ładnie sprawdzają się formacje liniowe.

FW20 i FW40 też są ok. ale wystrzegaj się daytradingu - tylko
nabijesz prowizję maklerowi.

Angel
Edytowany: 1 czerwca 2010 21:46

cyzo
3
Wysłane: 2 czerwca 2010 08:53:12
Czy mam przez to rozumieć, że ogólnie uważasz kontrakty akcyjne za instrumenty bezpieczniejsze dla początkującego od kontraktów na indeksy? Teoretycznie przewidzenie kursu jednej spółki (przy założeniu, że skupiasz się tylko na tym jednym instrumencie) powinno być łatwiejsze niż cały indeks. A jak z płynnością kontraktów takich jak KGH, PKO czy PKN ?

Vox
Vox
297
Wysłane: 2 czerwca 2010 13:24:57
tak, jest to łatwiejsze, bo grasz z amatorami takimi jak ty.
na FW20 grasz przeciw grubasom i jest trudniej.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 czerwca 2010 15:12:27
Vox napisał(a):
tak, jest to łatwiejsze, bo grasz z amatorami takimi jak ty.
na FW20 grasz przeciw grubasom i jest trudniej.

Vox bezpośrednio grasz z amatorami, ale pośrednio już nie...
Skoro przyjmujesz za prawdziwe twierdzenie o sterowaniu rynkiem przez tzw. Grubego na futach to to przenosi się na indeks, indeks przez korelację na spółkę, i potem na kontrakt...
Pytanie czy zalety rekompensują mniejszą płynność i większy spred...
Spółkę analizuje się łatwiej niż dane makro, tzn może trudniej, ale wnioski wysnuć łatwiej.

Vox
Vox
297
Wysłane: 3 czerwca 2010 14:43:34
Cytat:
Pytanie czy zalety rekompensują mniejszą płynność i większy spred...

nie tylko rekompensują ale uczą nie grać DT. Spread 1 na FW20 tylko zachęca do miotania się
i nabija prowizję maklerowi. Dla początkujących tylko kontrakty na akcje. Angel

cyzo
3
Wysłane: 21 października 2010 15:45:20
Czy można gdzieś jeszcze założyć rachunek demo na futy, żeby pograć na sucho?
Kiedyś był na futures.pl....ale już nie ma.

cyzo
3
Wysłane: 12 kwietnia 2011 08:19:58
Witam,

Jak należy rozumieć stwierdzenie:"
Transakcje CFD są ryzykowne ponieważ możesz stracić więcej niż początkowy depozyt zabezpieczający.".

Czy to nie jest tak, że po osiągnięciu wartości depozytu =0 broker automatycznie zamyka moją pozycje? Jak zatem mozna stracić więcej niż depozyt?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 12 kwietnia 2011 08:55:30
Jeżeli przykładowo depozyt na L FW20 wynosi ok 1300zł, a na sesji spadek przekroczy 130 pkt teoretycznie istnieje taka mozliwość.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 kwietnia 2011 08:59:42
broker nie zawsze automatycznie zamyka pozycje. może zasugerować uzupełnienie depozytu, może uprzedzić, że zamknie jutro w południe - a co się z kursem do tego czasu stanie to już nie jego broszka. będziesz miał debet na rachunku, który zgodnie z umową (czytałeś? ;)) będziesz musiał pokryć.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 12 kwietnia 2011 09:15:39
cyzo napisał(a):
Witam,

Jak należy rozumieć stwierdzenie:"
Transakcje CFD są ryzykowne ponieważ możesz stracić więcej niż początkowy depozyt zabezpieczający.".

Czy to nie jest tak, że po osiągnięciu wartości depozytu =0 broker automatycznie zamyka moją pozycje? Jak zatem mozna stracić więcej niż depozyt?

Żeby nie wprowadzić bałaganu dla osób, które tylko czytają. CFD to nie instrumenty na GPW, czyli to nie są te kontrakty o których pisze chociażby Vox.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 kwietnia 2011 12:28:54
krewa napisał(a):
broker nie zawsze automatycznie zamyka pozycje. może zasugerować uzupełnienie depozytu, może uprzedzić, że zamknie jutro w południe - a co się z kursem do tego czasu stanie to już nie jego broszka. będziesz miał debet na rachunku, który zgodnie z umową (czytałeś? ;)) będziesz musiał pokryć.

W przypadku CFD raczej zawsze zamyka automatycznie.

To zdanie dotyczy raczej tego, że możesz z własnej woli dopłacać do depozytu i przez to stracić dodatkową kasę.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 kwietnia 2011 12:29

cyzo
3
Wysłane: 12 kwietnia 2011 14:37:10
krewa napisał(a):
który zgodnie z umową (czytałeś? ;)) będziesz musiał pokryć.

hehh :) nie jeszcze nie mam umowy.

Czyli może zdażyć się sytuacja (szczególnie przy min. depo.), kiedy postawiony stop nie odpali się przez wystąpienie luki i nie dość, że wyzeruje depozyt to jeszcze poprosi o więcej. hmmmm...
Cały czas zgłebiam wiedzę o futerkach i biję się z myślą, który instrument wybrać na początek. Na ten cel edukacyjny przeznaczyłem 5 tyś plnów.

A niech mi ktoś proszę wyjaśni, czym w praktyce różni się gra kontraktem CFD na KGHM od zwykłego kontraktu na tą spółkę na GPW? Oczywiście pomijam tu różnice wynikające z samej budowy instrumentu jak to, że drugą stroną jest broker a nie inny inwestor, sposób utrzymywania krótkiej/długiej pozycji itp.

cyzo
3
Wysłane: 1 czerwca 2011 15:55:15
Witam,

Czytam i czytam, ale nie mogę do końca zrozumieć pewnych kwestii związanych z dźwignią finansową. Może po prostu gdzieś popełniam błąd myślowy. Zechce ktoś oświecony w tej materii mnie wyedukować Dla uproszczenia podeprzyjmy się kontraktami CFD na KGHM.

1. Często słyszę/czytam w smutnych historiach, że ktoś „przelewarował”. Co to właściwie znaczy?
Czy to oznacza, że ktoś zajął zbyt dużą pozycję w stosunku do posiadanego depozytu i niewielki spadek papieru (1 czy 2%) spowodował szybkie wyczyszczenie depozytu?
2. Czy / i jak można regulować poziom dźwigni, z jaką chcemy grać? Czy jest to odgórnie „narzucane” przez brokera i zależy od papieru? Jeżeli mam wpłacony depozyt w wysokości 5.000 pln a min. wymagany depozyt zabezpieczający na KGHM to 10% to rozumiem, że gdy otworzę pozycję za 500 pln (czyli o wartości 5000) i całość depozytu przeznaczę na ten kontrakt to w tym momencie nie stosuję dźwigni? Każda zmiana ceny akcji KGHM spowoduje takie zmiany na rachunku jak w przypadku kupna „normalnych” akcji KGHM za 5.000,0 pln?

Podsumowując: jeżeli wymagany depozyt jest równy 10% to jeżeli zajmę pozycję o wartości dokładnie 10% wpłaconego kapitału nie stosuję dźwigni. Jeżeli zajmę pozycję choćby o 1% większą czyli 11% ( 550 pln) to stosuję już dźwignię 1:10? Zmiana wartości akcji o 1% spowoduje zmianę wartości faktycznie zainwestowanego kapitału o 10%.

Jeżeli wymagany depozyt będzie równy 5 % to identycznie zajmując pozycję za dokładnie 5% kapitału będzie bez dźwigni a każda większa pozycja to już dźwignia 1:20?

W głowie miesza mi ciągle zdanie z wywiadu o CFD, które mówi, że inwestorzy mogą grać z dźwignią od 1:5 do 1:100.
Jeżeli wymagany depozyt ma KGHM wynosi 10% to jak mogę zagrać z dźwignią np. 1:50?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 czerwca 2011 16:22:08
1. Nie w stosunku do depozytu, tylko posiadanego kapitału poza depozytem. NIe miał kasy na uzupełnienie depozytu i przegrał.

2. Tak, dźwignia u brokera to maksymalny możliwy do uzyskania lewar. Możesz go w ogóle nie używać, trzymając w depozycie całość wartości pozycji.

5% oznacza, że kupując kontrakty o wartości 100k zł musisz trzymać depozyt co najmniej 5000 zł. Jeśli zajmiesz pozycję o wartości 10% wpłaconego kapitału, to masz np. jeden kontrakt warty 10k zł przy kapitale 100k, co jest bez sensu, bo nie możesz stracić więcej niż 10k.

Jeżeli wpłacisz 100k i kupisz kontrakty warte 100k, to masz dźwignię 1:1. Jeśli kupisz kontrakty warte 101k, to masz dźwignię 1:1,01.

Wymagany depozyt na KGHM wynosi 10%, ale dla instrumentu notowanego na GPW, a w CFD, gdzie masz dodatkową dźwignię u brokera, może to być mniej. Zresztą CFD to nie jest kontrakt na KGHM. Nie łącz jednego z drugim.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 1 czerwca 2011 16:22

cyzo
3
Wysłane: 1 czerwca 2011 22:43:06
1. To miałem na myśli - źle się wyraziłem.
2. No to już wiem, gdzie popełniałem wspomniany błąd myślowy. Myliłem pojęcia. Przekonany byłem, że to minimalny wymagany depozyt reguluje z jaką dźwignią gramy.

Przy depozycie 10% - wzrost wartości papieru bazowego o 1% spowoduje wzrost wartości zainwestowanego kapitału o 10%....i zawsze będzie to 10-cio krotność. Przy Depozycie 5% zawsze będzie to 20-to krotność. Byłem przekonany, że to właśnie nazywamy dźwignią i stąd moja "zagwostka" - jak to regulować.

Podsumowując:

Czyli minimalną wartość lewara ustalamy sami zajmując pozycję o wartości równej lub odpowiednio przewyższającej wartość wpłaconego kapitału.
Natomiast maksymalny lewar z jakim możemy grać jest regulowany przez minimalny depozyt wymagany przez brokera:
10%= max.lewarowanie 1:10
5% = max.lewarowanie 1:20
1% = max.lewarowanie 1:100 ?? Czy tak?

Co do CFD - na koncie demo jest akurat 10% na KGHM - nie wiem jak w realu. Oczywiście - rozróżniam kontrakt na KGH od CFD...może źle się wyrazłem.

cyzo
3
Wysłane: 21 czerwca 2011 13:19:17
Witam,

Czytam o zarządzaniu kapitałem i wszędzie sugerują, aby wielkość jednorazowo inwestowanych środków nie przekraczała 1-2% kapitału (np. u Zielińskiego w „Kontraktach…”).

Jak to rozumieć?
- czy wielkość przypadająca na jedną transakcję nie powinna przekraczać 1-2% ( i wtedy mogę otwierać pozycji(w różnych kontraktach w celach dywersyfikacji) aż do pełnego wykorzystania depozytu i tym samym mogę grać nawet max. lewarem);
- czy może wartość zaangażowana we wszystkie otwarte pozycje nie powinna przekraczać 1-2%.

Jeżeli to drugie – to rozumiem, ze autorzy/zasady zarządzania kapitałem nie zachęcają do korzystania z dźwigni? (oczywiście wszędzie tam, gdzie depozyt jest większy niż 1-2%) ?

Humanista
PREMIUM
0
Wpisów: 83
Wysłane: 21 czerwca 2011 19:46:35
Może nie jednorazowo "inwestowanych", ale "ryzykowanych". Wtedy możesz zaangażować większe środki, ale ograniczyć straty stop lossem do 1-2% kapitału.

W mojej ocenie wielkość zaangażowania we wszystkie otwarte pozycje może spokojnie przekraczać kilka procent. Ba, wielkość ryzykowanego w danym czasie kapitału może przekraczać nawet 20 czy 30%, pod warunkiem, że wchodzisz w nieskorelowane aktywa lub stosujesz na raz kilka technik inwestycyjnych.

Dźwignia jest dla ludzi, możesz się lewarować nawet kilkukrotnie, tylko zastanów się, czy uda Ci się wtedy ograniczyć ryzykowaną część portfela do 1-2%.
Humanista na giełdzie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,368 sek.

ullzgcwb
dfmwnadr
tbuljwej
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iynlykwl
pzlwnkph
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat