PARTNER SERWISU
gcxrzkvv
99 100 101 102 103
tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 1 lipca 2011 14:43:33 przy kursie: 480,00 zł
Mam nadzieję, że mają na oku inwestora,dla którego szykują akcje ze skupu, kuszą go dywidendą i proponują miejsce w zarządzie (stąd przerwa w obradach WZA).3some
To co napisałem, to mix moich opinii oraz opinii przeczytanych w sieci, z którymi się utożsamiam.
Edytowany: 1 lipca 2011 14:45

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 1 lipca 2011 15:10:39 przy kursie: 480,00 zł
@tgolik
Wątpię. Ale to też wyłącznie moja opinia. To znaczy owszem, możliwe, że szukają jakiegoś inwestora, nie sądzę jednak, żeby chcieli go skusić "ofertą akcji i dywidendą", chyba, że oferowaliby akcje grubo poniżej ceny ich skupu. Jednak... czy to by się opłaciło? W ogóle dziwna ta spółka. Niby rentowna, niby dosyć aktywna w zeszłym roku ale potem nagle wszystko przycichło, zaś walor wszedł w długoterminowy trend spadkowy, z którego jakoś nie może się wykaraskać. Niby przez cały czas trwa skup akcji własnych, ale jego wpływ na kurs jest praktycznie zerowy. Tak, jakby po przejęciu banku stracili impet i skończyły im się pomysły, co z tym dalej zrobić. Obawiam się więc, ze jeszcze trochę takiego marazmu i kurs zejdzie poniżej 2 PLN. Zobaczymy, co pokażą za drugi kwartał.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 1 lipca 2011 15:31:27 przy kursie: 480,00 zł
IDMSA chce odsprzedac z zyskiem swoje akcje, niestety sytulacja na szerokim rynku jest jaka jest. Skup bedzie kontynulowany, tylko trzeba miec zaco kupowac. Jak popatrzycie na ostanie zakupy - to dosc sporo kapitalu poszlo na akcje EFH. Byc moze spolka zainwestowala wiecej srodkow w podmioty ktore dadza wysoka stope zwrotu z rynku w krotkim czasie - tzn w bardzo plynne akcje. Akcje IDMSA w skupie wlasnym traktowalbym jako malo plynny walor. Kupia dzis, sprzedac beda mogli gdy znajda inwestorow.

Przyplyw nowej gotowki jest jednak w drodze, chocby PFH wyplaci okolo 4 mln dywidendy niebawem.

Ponadto IDMSA nalezy do grupy firm raczej omijanych przez inwestorow - branza finansowa nie cieszy sie popularnoscia ostanio - ze wzgledu na cale zamieszanie zwiazane z dlugiem roznych panstw.

Czy IDMSA przestal dzialac? Nie moge sie zgodzic z tym stwierdzeniem, po kupnie banku wykonali mase roboty w zwiazku z reorganizacja grupy i przeniesieniu wielu inwestycji do spolek ktore kontroluja. (ostanie 6 miesiecy pracy)

Czym sie teraz zajmuja - trudno mi powiedziec, IDMSA sie nie chwali ale zwazywszy na zakup akcji EFH - dosc duzy pakiet - byc moze zajmuja sie teraz glownie sprawia EFH? (to moje spekulacje) oraz wspolpraca z funduszem z ktorym nabyli Bank. IDMSA moze na tym zyskac, poprzez obsluge ofert podniotow kontrolowanych przez ten fundusz.

IDMSA zaliczyl takze dosc mocna wtope, papiery BOOMI i strata rzedu okolo 15 mln.. rynek to zle odebral.

Co do zaangazowania akcjonariuszy:
- minusem jest totalny brak funduszy polskich (zaden sie nie ujawnil w akcjonariacie)
- plusem jest zwiekszenie zaangazowania akcjonariuszy (zarzadu)

Niewatpliwie perspektywa wyplaty dywidendy moze przyciagnac akcjonariuszy do tej spolki - wszczegolnosci fundusze.

Tylko ze te ostanio wyczyscily gotowke na akcjie JSW.
Ogolnie na rynku obecnie jest dosc malo pieniadza OFE nie maja co inwestowac, prywatni inwestorzy sa za slabi, zachod z obawy o grecje trzyma sie zdala.

Chcialbym jednak wiedziec:
- czy bank wypracuje zysk i kiedy choc jego czesc trafi do IDMSA (pewnie nie szybko)
- po ile kupione byly akcje EFH
- co bedzie nastepna inwestycja strategiczna - obecnie wydaje mi sie ze IDMSA nie ma zadnej w planie.
- o ile zostanie zmniejszone zadluzenie w tym roku.
Edytowany: 1 lipca 2011 15:34

harleyangel
PREMIUM
16
Wpisów: 222
Wysłane: 1 lipca 2011 18:37:43 przy kursie: 480,00 zł
bardzo dobra analiza...

jak wieść gminna niesie fundy zdenerwowały się na IDM za ostatnie działania przez 1,5 roku i dlatego brak ich w akcjonarcie. Co gorsza gniew fundów utrudnia także lokowanie nowych emisji na rynku - czyli coś co przynosiło zysk IDM.

Problemem jest też spekulacja na rynku przy skupie, bo trudno inaczej nazwać skup który raz jest raz go nie ma, raz jest duży, raz mały a o wszystkim decyduje zarząd. Co prawda odbywa się to w ramach uchwalonych zasad skupu, ale chyba wielu osobom się to nie podoba.

Z drugiej strony kilka rzeczy im się też udało, w mojej oceny są dobrze przygotowani na działanie przy wzrostowym rynku. I oby był wzrostowy. Czego IDM życzę...
Ruch z EFH też może być strzałem w dziesiątkę... ( dzisiejszy artykuł w Parkiecie)

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 7 lipca 2011 11:28:29 przy kursie: 522,24 zł

tup tup tup i się uruchomił wczoraj skup. efekty widać.... wkrótce Bowim, może przy dobrej koniunkturze wyniesie to IDM do góry

ma ktoś jakieś nowe ciekawe info?

DM IDM S.A. dokonał na sesji giełdowej 6 lipca 2011 r. transakcji nabycia 70.000 (siedemdziesiąt tysięcy) akcji własnych (Akcje), po średniej cenie nabycia 2,55 zł (dwa złote pięćdziesiąt pięć groszy)

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 7 lipca 2011 12:16:52 przy kursie: 522,24 zł
Może tej informacji nie czytałeś: stooq.pl/n/?f=482786&searc...
Internetowy Dom Handlowy, którego akcjonariuszem jest IDM połączył się z Index Copernicus International (ICI) aby wspólnie, na dużą skalę prowadzić handel internetowy.

irfy
0
Wysłane: 7 lipca 2011 12:20:42 przy kursie: 522,24 zł
A z tym Bowimem to o co chodzi? Co do skupu i wynoszenia - nadal jestem sceptyczny, gdyż w jego wyniku nie dochodzi do realnego podniesienia się kursu. Wygląda to tak, że jedynym podmiotem zainteresowanym tymi akcjami jest sam IDM, kiedy kończy się skup, zaczyna sie natychmiastowa wyprzedaż (sprzedają ci, którzy kupowali właśnie pod skup) i trend spadkowy nadal rozwija się w najlepsze :)

zjk
zjk
0
Wysłane: 7 lipca 2011 14:58:29 przy kursie: 522,24 zł
irfy napisał(a):
A z tym Bowimem to o co chodzi? Co do skupu i wynoszenia - nadal jestem sceptyczny, gdyż w jego wyniku nie dochodzi do realnego podniesienia się kursu. Wygląda to tak, że jedynym podmiotem zainteresowanym tymi akcjami jest sam IDM, kiedy kończy się skup, zaczyna sie natychmiastowa wyprzedaż (sprzedają ci, którzy kupowali właśnie pod skup) i trend spadkowy nadal rozwija się w najlepsze :)

IDMSA objal spory pakiet akcji w firmie BOWIM, wiecej szczegolow na stronie firmy bowim www.bowim.pl/site/index.php?p=...

Cytat:
Dom Maklerski IDM SA objął akcje serii D Spółki BOWIM

W dniu 16 września 2009 Dom Maklerski IDM SA objął akcje serii D Spółki BOWIM w ramach oferty niepublicznej (pre - IPO). Wartość transakcji wyniosła 32 997 000 zł (słownie: trzydzieści dwa miliony dziewięćset dziewięćdziesiąt siedem tysięcy złotych).

Aczkolwiek nie wiem czy pakiet tych akcji nie zostal wniesiony do tego samego podmiotu co wiekszosc pozostalych akcji.

irfy
0
Wysłane: 7 lipca 2011 19:16:34 przy kursie: 522,24 zł
nocnygracz napisał(a):
Jakże typowe dla Irfego: "nie wierzę w nic, nie wierzę nikomu, wszystko ...".

Problem polega na tym, że w IDM to ja całkiem wierzyłem, bo ich dotychczasowe posunięcia wyglądały na rozsądne, choć ryzykowne. Nabrałem jednak dystansu po tym, kiedy kurs w żaden sposób nie zdołał przebić granicy 4 PLN i rozpoczął powolny marsz w dół, a ja dziwiłem się, dlaczego akurat tak. Później wydali dziwaczną rekomendację dla Bomi, tuż przed kompromitującą zwałką na tymże papierze, po czym sprzedali go ze stratą, mającą niebagatelny wpływ na roczne wyniki. Takie zachowanie po prostu brzydko wyglądało. Teraz natomiast, jak pisałem już w którymś z wcześniejszych postów, nadal odnoszę wrażenie, że nie mają pomysłu na to, co dalej z biznesem i co dalej z kursem. Dlatego teraz odnoszę się do spółki raczej sceptycznie, wychodząc z założenia, że skoro ja mogę myśleć tak jak myślę, to moi koledzy pracujący w funduszach i innych podmiotach dysponujących środkami zdolnymi do ruszenia kursem mogą myśleć podobnie:) Dopóki nie przekonam się, że jest inaczej a IDMem zainteresuje się ktoś inny niż on sam, bądź drobni, chcący sobie poskalpować na skupie własnym, dopóty będę podchodził jak pies do jeża:)

zjk
zjk
0
Wysłane: 7 lipca 2011 20:53:49 przy kursie: 522,24 zł
Ifry musze cie sprostowac, co do akcji Boomi gdyz strata jest tak naprawde czysto "ksiegowa". Akcje zostaly wniesione aportem do firmy ktora kontroluje IDMSA, ksiegowo wykazalo to strate ktora wplynela na zmniejszenie zysku. Czy sprzedali pozniej komus te akcje i po jakim kursie trudno powiedziec - napewno nauczyli sie ze 15 mln zl pochota nie chodzi.

Nie moge sie niezgodzic z toba ze IDMSA nie ma na siebie koncepcji, caly czas inwestuja w rozne podmioty, pomnazajac zyski. Wykonali niezla reorganizacje grupy wiec obecnie czesc interesow ktore byly bezposrednio zalezne od IDMSA sa oficjalnie w rekach podmiotow zaleznych - mloda krew. Dywidenda sie sypie z tych spolek do kasy glownej.

Owszem kurs opada, a zaangazowanie funduszy w IDMSA jest raczej krotko-okresowe. Wg mnie powinni umozyc wszystkie akcje ktore skupili, zamiast ich odsprzedawac - osobiscie wolalbym takie rozwiazane - mniejsze free float o prawie 10%- choc gdy sprzedadza te akcje z zyskiem dywidenda sie posypie:). To tez dobra informacja tylko nie wiadomo kiedy to nastapi.

Byc moze jest to wina odejscia od strikte gieldowych dzialan, na tworzenie grupy kapitalowej ktora dostarcza regulary zysk na przecietnym poziomie. Pewnie wiele mozna by poprawic w dzialaniu firmy. Ja bym polozyl wiekszy nacisk na konsolidacje roznych branz - laczenie firm a nastepnie odsprzedaz ich duzym zagranicznym podmiota po restrukturyzacji.

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 20 lipca 2011 14:07:26 przy kursie: 476,16 zł
DM IDMSA zainwestował w CUBE. Corporate Release SA
Informacja prasowa
DM IDMSA nabył 92,7 proc. akcji informatycznej spółki CUBE. Corporate Release. Broker zamierza w najbliższych miesiącach przeprowadzić pre-IPO Spółki, którego wartość wyniesie ok. 5 mln zł. Na 2012 r. planowana jest pierwsza publiczna oferta akcji CUBE. Corporate Release oraz debiut na głównym rynku GPW.

sytuacja jednak robi się kiepska... suma sumarum nie ma się co dziwić, sposób komunikacji firmy z otoczeniem jest kiepski.... permanenty czeski film. skupują akcje bardzo mocno ale nic z tego nie wynika bo coraz więcej jest chętnych oddać papier... wyniki też dopiero na koniec sierpnia

zjk
zjk
0
Wysłane: 20 lipca 2011 18:37:13 przy kursie: 476,16 zł
Ja dostalem dosc sporego e-maila odnosnie tej tranzakcji, wiec nie moge zarzucic IDMSA nic zlego.

Byc moze nie robia medialnej szobki woku siebie, ale ich biznes jest dosc szeroki i dochodowy. Sama grupa kapitalowa jest spora organizacja i ciagle sie rozwija :) Mnie zastanawia czy uda im sie efekt synergi domu maklerskiego <-> banku <-> inwestycji kapitalowych. Kontrolujac caly ten kanal mozna niezle pieniadze zarobic.

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 21 lipca 2011 11:14:38 przy kursie: 476,16 zł
też dostałem tą wiadomość, chodziło mi o to, że uczestnicy rynku nie dostają informacji na temat planów, zamierzeń, etc

niemniej dziś pojawiło się info w GW że IDMSA jest zainteresowane zakupem OFE Warta... i że są analizowane kolejne przejęcia....

leszkong
0
Wpisów: 77
Wysłane: 21 lipca 2011 11:22:12 przy kursie: 476,16 zł
zjk napisał(a):
Akcje zostaly wniesione aportem do firmy ktora kontroluje IDMSA,

Przez brak polskich znaków Twój post staje się niezrozumiały. Pozdrawiam

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 28 lipca 2011 18:44:43 przy kursie: 474,24 zł

z raportu na temat akcjonariatu na WZ na 30 czerwca 2011 wynika że Falenta ma o połowę mniej swoich akcji IDM ( 4,83% wszystkich akcji ) niż wykazuje stan akcjonariuszy na SW

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lipca 2011 18:51:02 przy kursie: 474,24 zł
Proszę o link do tego raportu, zgłoszę reklamację do dostawcy danych. Nie tylko u nas jest taki stan.

zjk
zjk
0
Wysłane: 28 lipca 2011 18:51:05 przy kursie: 474,24 zł
50% akcji ma zablokowane - pewnie zastaw pod jakis kredyt. W ktorysm z raportow kwartalnych jest o tym nawet wzmianka.

Ps. Akcjonariusz nie ma obowiazku rejstrowac 100% posiadanych akcji na WZA
Edytowany: 28 lipca 2011 18:54

harleyangel
PREMIUM
16
Wysłane: 28 lipca 2011 18:58:35 przy kursie: 474,24 zł
jasne że nie ma. Info o blokowaniu akcji wyjaśnia sprawę.
Natomiast przy Falencie na SW jest informacja o dacie aktualizacji stąd moje zainteresowanie tematem. Pozdrawiam

MichalBednarz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 28 lipca 2011 19:25:43 przy kursie: 474,24 zł
Technicznie to jestem ciekaw co z tego wyjdzie:

kliknij, aby powiększyć

no bo tak:
a) możliwe Podwójne dno
b) małe harmoniczne abcd wyznaczało choć nerwowe do utrzymania wsparcie i okazję do odbicia
c) świeca młot potwierdziła okazję do odbicia
d) tyle że ta czerwona linia skutecznie zepchnęła kurs w dół
e) i czy nie powstał romb z ryzykiem wybicia w dół?
f) o rombie to przeważnie się pisze, że występuje przy kombinowaniu z budową Podwójnego szczytu, ale też widziałem negowane podwójne dna w ten sposób.
g) w tym wypadku niezbędne wydaje się przebicie czerwonej linii dla zwyżki
Think

arok
0
Wpisów: 33
Wysłane: 2 sierpnia 2011 13:32:14 przy kursie: 466,56 zł
Zgodnie z Michała wykresem i czerwoną linia spadkową kurs trzyma 2,45. Spadki zaliczamy już ponad pół roku, a spółka milczy. Niby inwestycje, bank i otwarcie na rynek detaliczny jak zapowiadał prezes a po kursie jak by spółka umierała.
O funduszu dywidendowym też cicho. Naprawdę nikt nie ma informacji co sie tam dzieje?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

99 100 101 102 103

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,692 sek.

hbbyaomn
kotgwnvf
vxeomfda
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wootceoy
mrnitmzj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat