PARTNER SERWISU
vkwvymkd
1 2

Gdzie jest kres sierpniowych spadków?

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 9 sierpnia 2011 17:35:02
nevada napisał(a):
A co do spółek, które posiadam to pozwoliłam sobie na małą analizę przed zakupem i jedyna o którą się obawiam w perspektywie 2 lat to urlopy.pl - chciałam posmakować NC no teraz mam:))))Życzę wszystkim cierpliwości, opanowania i powodzenia:)

Pierwsza zasada NC. Nigdy nie inwestuj fundamentalnie w spółki spoconego Mariusza.
Zresztą tutaj masz cały wątek o tym magiku: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... .
Powodzenia!salute

Gortal
0
Wpisów: 100
Wysłane: 9 sierpnia 2011 17:42:34
nevada napisał(a):
Najfajniej byłoby pewnie wykorzystac spadki i uśrednić kursy w dół, tyle, że popełniłam kardynalny błąd i całą wolną gotówkę wrzuciłam od razu.

Kardynalny błąd to uśrednianie w dół. Nigdy nie ma tak tanio, żeby nie mogło być jeszcze taniej

Jordan
5
Wpisów: 166
Wysłane: 9 sierpnia 2011 23:30:05
Czy kardynalny błąd to się okazuje na konkretnym przypadku. Ale moim zdaniem skoro parę miesięcy temu było się skłonnym kupować dane spółki 35% drożej, a po drodze nie było
aż tak negatywnych informacji to waleczne uśrednianie w dół może być najsłuszniejszą decyzją. Jakby Ci ktoś powiedział wiosną, że będziesz miał okazje dokupić tauron poniżej emisyjnej, a nic szczególnego się nie wydarzy czyli Grecy znów dostali hajs, Centralny skupuje obligacje Hiszpanii i Włoch a Amerykańce jakoś się dogadali to byś nie uwierzył.
Z książek które ja czytałem wynika by w sytuacji panicznych wyprzedaży wyczekać odpowiedni moment i zwiększyć zaangażowanie. A jaka obecnie droga jest najlepsza okażemy się za jakiś czas.

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 9 sierpnia 2011 23:48:10
nevada napisał(a):
Wielkie dzięki za odzew:) Jasne, że chodzi o świadome inwestowanie, serwis śledzę od bardzo dawna i książek też nie mało połknęłam, tyle tylko że praktyka czyni mistrza a do tego dodałabym jeszcze "jak sie nie psewrócis to sie nie naucys":) Nie mam zamiaru wycofywać pieniędzy z giełdy przez najbliższe parę lat, chcę być rekinem giełdowym i zarobić na spokojną starość(30 lat przede mną):)))))) Najfajniej byłoby pewnie wykorzystac spadki i uśrednić kursy w dół, tyle, że popełniłam kardynalny błąd i całą wolną gotówkę wrzuciłam od razu. Nic to.....czasu trzeba i będzie dobrze, w końcu nie pierwszy raz jest takie szaleństwo na rynku...a przede mną daj Bóg 30 lat minimum:) Jeszcze raz dzięki. A co do spółek, które posiadam to pozwoliłam sobie na małą analizę przed zakupem i jedyna o którą się obawiam w perspektywie 2 lat to urlopy.pl - chciałam posmakować NC no teraz mam:))))Życzę wszystkim cierpliwości, opanowania i powodzenia:)

Giełda jako taka nie przynosi zysków jeśli nie inwestujesz w odpowiednie spółki, za to inwestujesz długoterminowo. Najlepszym tego dowodem jest narysowanie długoterminowego trendu na wigu od początku istnienia. Kiedyś liczyłem i jest to nachylenie rzędu +7% rocznie, a inflacja od początku istnienia GPW bywała nawet dużo wyższa.

Poważnie zastanów się nad tym jakie spadki jesteś w stanie zaakceptować z punktu widzenia Twojej psychiki. Tu nie chodzi o to, że postanowisz sobie, że nie sprzedaż przez 5 lat, tylko o to, że twoja psychika się nie podda, gdy będziesz miała straty na poziomie 50%-80% (nie mówię, że takie będą, ale w ciągu ostatniej bessy były). Inną sprawą jest mieć strategię i postanowienia, a inną jej przestrzegać. Najgorszym wyjściem jest posiadać strategię trzymania długoterminowo i sprzedać, gdy wszyscy mówią, że świat się wali, bo tak będzie w samym dołku. Powodzenia.
Edytowany: 9 sierpnia 2011 23:49

MZK
MZK
0
Wpisów: 43
Wysłane: 10 sierpnia 2011 09:08:43
Dziś zaczęło się na zielono. Wśród fachowców z biur maklerskich nie brakuje głosów, że teraz powinna być próba odreagowania ostatnich spadków, mocniejsze odbicie. Jednak trzeba pamiętać, że mamy do czynienia w ostatnich dniach z niecodzienną sytuacją i tak naprawdę trudno jest przewidzieć zachowanie rynku na którym jest bardzo dużo emocji i strachu.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 10 sierpnia 2011 09:24:02
swoją burzliwą (i często bez wzajemności) "miłość" z giełdą rozpocząłem w 1994 roku, ale czasmi lubię spojrzeć jeszcze bardziej wstecz, wszystko co się dzieje przypomina mi trochę burzliwe lata na rynku ankcji US w latach 70`, to także nie był czas na zarabianie pieniędzy w dłuższym horyzoncie, poniżej wykres

leduc998.wordpress.com/2008/05...

tak czy owak porównując wynik uzyskany z pieniędzy odkładanych w obligacjach (uwz. oczywiście procent składany) i ten z pozostawionych dla czystego porównania w jednym z funduszy akcyjnych, to dochodzę do wniosku, że jednak myśląc o emeryturze nie ma to jak 10-letnie obligacje IKE... oczywiście poza tym pograć można, a nawet trzeba... no i trochę złota by się przydało, ciągle słyszę, że złoto już za wysoko i tak dalej.... ale zapytajcie swych znajomych, szczególnie tych majętnych, czy mają złoto? wszyscy jakieś śladowe ilości, a zwyżki wykorzystali do sprzedania złotych zapasów... może to i lepiej, bo jak tak dalej będzie to wzorem US lat 30-tych państwo zabroni posiadania złota, lub samo jego posiadanie straszliwie opodatkuje

MZK
MZK
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 15:31:14
Wracając jeszcze do obserwowanej degrengolady na rynku, dzisiejsza sesja pokazuje, że nawet na bardzo kiepskim rynku można nieźle zarobić, od np.: taki Cersanit +30 proc., oczywiście na wcześniejszychsesjach mocno potaniał.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 sierpnia 2011 16:47:39
@MZK
ale to trzeba naprawdę mega fuksa na wejście i prawie natychmiastowe wyjście bo już +12% z tych +30% zostało i raczej nie przywiązywałbym się do tego poziomu....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 sierpnia 2011 16:48

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 10 sierpnia 2011 17:17:41
Ale tez ktos mogl stracic 20% na tym wzroscie. Co za dzień!

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 10 sierpnia 2011 19:23:29
Czy całkiem prawdopodobne jest spółka Belvedere podrożeje w przeciągu kilku dni?
http://stooq.pl/q/?s=bvd

Cena bardzo spadła ostatnio i dziwne by było gdyby pozostała tak nisko, a dziś kurs dobrze wzrósł no i jak na razie nie ma kiepskich 'newsow'.

Pytanie od amatora ale kusi kupić na kilka dni :)

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 10 sierpnia 2011 21:50:06
Belvedere był już po 80zł w czasie hossy. Nie śledzę tej spółki, ale wiem, że wtedy była na krawędzi bankructwa, a przez pół roku wiele się chyba nie zmieniło.

Jeśli jesteś początkujący to nie czepiaj się akcji, bo taki trend się szybko nie odwróci, a jak sam widziałeś w bessie prawie codziennie spada 90% spółek, więc ciężko zarobić. Swego czasu miałem mwtrade i to była moja ulubiona spółka. Mimo to od ostatniego szczytu, na którym udało mi się ją sprzedać spadła więcej niż 60%. Helio, inna spółka, którą miałem spadła koło 70%. Obie spółki cały czas przynoszą zyski, także spadek o 50% Belvedere, który niedawno jeszcze był na krawędzi bankructwa jest niczym.

Na giełdzie najważniejsza jest cierpliwość, strategia, realność zysków ze strategii i psychiczny upór w podążaniu za nią. Tego ostatniego mi najbardziej brakuje...
Tobie widzę, że brakuje cierpliwości, ale zastanów się czy w ogóle masz strategię...
Edytowany: 10 sierpnia 2011 21:53

MZK
MZK
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 16:50:37
Dziś w odróżnieniu od środy lepsza druga część sesji. Rośnie wszędzie, czyżby szykowało się łapanie głębszego oddechu :)

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 11 sierpnia 2011 19:58:57
kneczaj napisał(a):
Belvedere był już po 80zł w czasie hossy. Nie śledzę tej spółki, ale wiem, że wtedy była na krawędzi bankructwa, a przez pół roku wiele się chyba nie zmieniło.

Jeśli jesteś początkujący to nie czepiaj się akcji, bo taki trend się szybko nie odwróci, a jak sam widziałeś w bessie prawie codziennie spada 90% spółek, więc ciężko zarobić. Swego czasu miałem mwtrade i to była moja ulubiona spółka. Mimo to od ostatniego szczytu, na którym udało mi się ją sprzedać spadła więcej niż 60%. Helio, inna spółka, którą miałem spadła koło 70%. Obie spółki cały czas przynoszą zyski, także spadek o 50% Belvedere, który niedawno jeszcze był na krawędzi bankructwa jest niczym.

Na giełdzie najważniejsza jest cierpliwość, strategia, realność zysków ze strategii i psychiczny upór w podążaniu za nią. Tego ostatniego mi najbardziej brakuje...
Tobie widzę, że brakuje cierpliwości, ale zastanów się czy w ogóle masz strategię...

Sobieski dziś +13%. Raczej hazard niż strategia ale wygrałbym :)

MZK
MZK
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 11:21:44
Za nami bardzo burzliwy tydzień na parkiecie. Podobno takiego rozchwiania i tak dużych zmian na poszczególnych sesjach nie było jeszcze w ponad 100-letniej historii amerykańskiej giełdy. Teraz przydałoby się trochę spokoju. Ale czwartkowa i piątkowa sesja, pokazały, że jest duże ciśnienie na szybkie odbicie. U nas pojawiły się głosy, że w przyszłym tygodniu może być kontynuacja odbicia, a z techniki WIG20 może zawędrować powyźej 2500 pkt. No ciekawe?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,273 sek.

mkepfhki
oykvefgv
chnavrgy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmbgylys
fkatvctb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat