PARTNER SERWISU
dsacabnq
Jordan

Jordan

Ostatnie 10 wpisów
Zakładając, że czwartkowa konferencja była aby zatrzymać spadki, wgrać trochę optymizmu liczbą sprzedaży to faktycznie wyszło im średnio Do kosztów produkcji różnie można podejść. Wydali mnóstwo kasy + 3 lata w plecy bo musieli sporo naprawić aby odzyskać reputację. PL to wizerunkowy sukces niewątpliwie, jest wiele opinii typu best dlc ever. Te wielkie koszty się zwróciły praktycznie w tydzień po premierze. Czy spółka jest w lepszym położeniu niż po premierze cp2077? Tak. Czy mamy teraz trzyletnią posuchę? Tak... Nie dziwie się inwestorom, że im się nie chce czekać do 2025 na konkrety odnośnie w4, choć skala przeceny wydaje się za wysoka. Teraz tylko zostaje czekać na wyniki q4 i q1'24 aby zobaczyć czy spółka zdoła się sama finansować do kolejnych grubych lat.

Zamiast trailerów mamy odpisy..blah5 "trwają prace nad zdefiniowaniem nowych ram projektu" czyli w wolnym tłumaczeniu g**** z tego wyszło, zaczniemy od nowa ale w sumie jeszcze nie wiemy co zaczniemy puke_l Niestety, ale mniejsze projekty im nie wychodzą, tzn. są to fajne rzeczy dla miłośników, ale o niskiej wartości komercyjnej. Ja nadal wierzę, że nowy Witcher pozamiata, ale do premiery to są lata świetlne. Mimo wszystko nadal nie rozumiem co tych shortujących tak długo trzyma, ale może faktycznie czegoś nie wiemy..

No to mamy 90% wzrostu od dołka z początku września. Ciekawe co na to shortujące fundy. Muszą bardzo się postarać aby to skontrować teraz.

3 2 1 i wchodzi Ameryka i zaczyna zbijać kurs wave
Dopóki im nie braknie determinacji do trzymania kursu w ryzach to będzie jak bicie się z koniem.
Pozytyw- brak na horyzoncie możliwych informacji, które miałyby bardziej wpłynąć na spadek kursu.
Negatyw- dużo czasu minie zanim nadejdzie news do walki z fundami.
Liczyłem, że podadzą chociaż który Q dla płatnego dodatku C77. Równie dobrze możemy czekać teraz do grudnia 2023.

Przy dużym newsie odbicie może być tak gwałtowne, że duża część zysku z shortów wyparuje w moment, więc fundusze będą się starały tego uniknąć. Pytanie, czy mają cenę docelową do zamykania szortów np. 70 zł, czy np. przesuwają dynamicznie SL?

Już 6 funduszy gra na spadki Cdred. Wiemy, że solidne odbicie kursu nie jest możliwe, dopóki nie dojdzie do zamykania tych pozycji. Czy ktoś ma jakąś wiedzę/ przypuszczenia/ predykcję kiedy fundusze zrealizują zysk?
Kurs od samego kwietnia spadł już 50%. Wydaje się, że dużo miejsca na dalszy spadek już nie zostało. Wątpie, aby fundusze ryzykowały z czekaniem na konkrety odnośnie W4. Czy czegoś nie wiemy?

No to porównajmy kapitalizację:

CDRED- 2 mld $
EA- 39,6 mld $ ( +1980% )
Take Two- 19,9 mld $ ( +995% )
Ubisoft- 5,57 mld $ ( +278% )
Activision Blizzard- 58,45 mld $ ( +2922% )

oraz zysk netto 2019-2021:

CDRED- 347 mln $
EA- 4 895 mln $ ( +1410% )
Take Two- 1 327 mln $ ( +382% )
Ubisoft- 96 mln $ ( -73% )
Activision Blizzard- 6 399 mln $ ( +1844% )

Taka ciekawostka:
Słynny tweet "beep" z 10.01.2018, który miał 19 tysięcy retweetów i 56 tysięcy polubień doprowadził do wzrostu kursu 100% w ciągu kilku miesięcy. Wczorajszy tweet ma już 65 tysięcy podań i 277 tysięcy polubień, a kurs reaguje ospale.

No to mamy 125 mln zysku netto za 1 półrocze, w spółce o kapitalizacji 800 mln..
Błogosławieni Ci co weszli w tamtym roku, ale pytanie czy nadal jest miejsce na wzrosty?
O ile wyniki będą powtarzalne, a powinny być, bo na mocny spadek cen stali nikt nie liczy to kapitalizacja wydaje się być niska.

8% do góry na plotce o powrocie do sklepu, które miało już nastąpić wczesną wiosną.. Trochę mi się to kojarzy ze słynnym "beep" w 2018 po którym szalenie ruszyło. Zresztą poziomy podobne blah5 Fakt, że jest tyle krótkich otwartych to tylko lepiej, bo w końcu muszą być zamknięte co napędzi kolejne wzrosty. Zauważam już brak ruchu na informacje negatywne i duże ruchy na zwykłe plotki. A co będzie gdy zapowiedzą W4? :) Ja czekam spokojnie. Kiedyś mi się to opłaciłowave

Kluczowe pytanie warunkujące wycenę jest- ile będzie zysku w 2021?
To, że ten rok będzie rekordowy, to każdy wie i na tej podstawie mamy wycenę 2,2 mld obecnie.
Jeśli chcemy wrócić do wyceny powyżej 3 mld, to 3 i 4 kwartał również muszą przynieść powyżej 100 baniek zysku. Przy 28 zł chyba każdy czuł, że jest zbyt mocno nagrzane, ale ja sam wyprzedałem tylko 1/3 papieru.
Z resztą to sobie poczekam, co mi tam.. hello1
Największy pozytyw to duży wzrost aktywnych użytkowników.

Przemtrad napisał(a):

dla mnie to jednak niedopuszczalne by polski broker nie miał wszystkich polskich akcji

Przecież XTB to jest broker forexowy oraz CFD.
Czasami na USDPLN jest tak niska płynność, że muszą zwiększać pipsy, a Ty się pytasz o jakieś mini polskie spółki.

Chcecie grać na giełdzie to podepnijcie sobie konto maklerskie pod rachunek bankowy.
XTB ma zupełnie inne przeznaczenie.

@cichutki- mam short usdpln od 4.21 i nie narzekam :) Nie jest to jednak miejsce na forexowe przepychanki. Niskie stopy procentowe są wszędzie, więc nawet jak RPP zdecyduje się kolejne cięcie to nie powinno przeszkodzić w stabilizacji złotówki po covidowych perypetiach.

PKOBP będzie trudniej zarabiać, ale to nadal nie tłumaczy wyceny niższej o 45% od lutego.
Czas pokaże kto ma rację :)

@cichutki

Nie masz racji odnośnie kursu walut. Analiza techniczna nie ma tu znaczenia, gdy ceny są tak oderwane od rzeczywistości. Słabość złotówki jest podyktowane jedynie ucieczką od rynków wschodzących, wyceny są powyżej szczytów z 2008 i 2016, więc to jest jedynie kwestia tygodni do powrotu dolara poniżej 4 zł.

Co do wyceny PKOBP to historycznie po takich silnych spadkach zawsze było mocne odreagowanie, dlaczego tym razem ma być inaczej?

@slawek_wr

Ja nie jestem takim optymistą odnośnie II kwartału, bo wiele osób pograło w marcu, wyczyściło konto i nie wrócą prędko. Obecne ceny ropy już tak nie kuszą aby ryzykować. Indeksy są wysoko, a zmienność spada.
Powtórzenie wyniku z I kw. będzie moim zadaniem sukcesem, ale jest to osiągalne.
Niemniej jednak miejsce do wzrostu jest.

Najważniejsze, że znacząco wzrósł obrót na giełdzie. Jeszcze pod koniec 2019 dzienny obrót sięgał kilkaset sztuk.. a kurs oscylował przy 3zł. Systexan cudem zatem wyszedł z inwestycji.
Plus500 ma obecnie C/Z 11.84, więc bezpiecznie zakładając dla XTB C/Z 8 ( bo nie wiadomo co przyniesie 2021 ), a zysk za 2020 ma dużą szansę przekroczyć 450 mln co daje nam wycenę na 3,6 mld.
Jednak na pewno nam przyjdzie poczekać przynajmniej do wyników półrocznych, a potem za III kw.

4 lata temu wyczyściłem konto na XTB kilkukrotnie obiecując sobie, że nigdy nie wrócę na forex.
Obecna zmienność spowodowała, że wróciłem licząc na złoty strzał na OIL blah5 hello1
Jestem przekonany, że wielu postąpiło podobnie, dlatego wyniki za II kw. nie będą gorsze niż za I kw. Czy możemy zatem oczekiwać podobnego wystrzału kursu za 3 miesiące? Wydaje mi się, że jest na to spora szansa. Co prawda dziś gra jest zupełnie inna, bo dźwignie się zmieniły, ale teraz trudniej wyczyścić konto co powinno sprzyjać brokerowi, bo wzrośnie liczba transakcji na głowę.
Marketing mają dobry, platformę też, ale w Polsce wisi widmo kary od KNF, co zniechęca potencjalnych klientów. Słusznie zatem spółka dużo środków angażuje w zaistnienie za granicą.
Wiem, że mój post jest mało konkretny, ale na rynku rządzą emocje, a emocje klientów tej firmy akurat są mi znane wave

[\quote]
Inwestor zagraniczny widząc taki komunikat Złotoustego:
biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...

będzie jak najdalej trzymał się od bananowej i raczej słusznie[/quote], a ja się akurat tutaj z ministrem zgadzam, wypłacanie dywidend to pozbawianie spółek kapitału na niezbędny rozwój i inwestycje, tym bardziej spółki Skarbu Państwa nie powinny służyć do wspierania budżetu swoimi zyskami.

Rockstarr wręcz twierdził, że nie planuje gta5 na Ps4, aby nie pozbawić się klientów, którzy wolą zaczekać. Ja jestem przekonany, że cp77 się pojawi na ps5. Przyznam jednak, że tak szybko odrobionych strat po informacji o przełożeniu premiery się nie spodziewałem. 💪
.

Widać, że na tym forum jeśli chodzi o więzi ze spółką to tylko finansowe, w przeciwieństwie do milionów graczy o silnym związku emocjonalnym. Po takiej informacji 95% komentarzy na ich kontach społecznościowych jest pozytywnych w stylu 'take your time, we love you' co jest bezprecedensowe. Cdred zrobi ten sam majstersztyk co Rocstarr z GTA, sprzedadzą tę samą grę 3x- na aktualne konsole, na nowe konsole i wersję online. Skoro cp2077 ma finansować ich pracę przez lata to niedziwne, że wolą doszlifować projekt maksymalnie. Co nie zmienia faktu, że wycena i tak już spora :)

Może warto zmienić temat- Sebastian Stępień został Dyrektorem Kreatywnym w Blizzard! Co to może znaczyć dla inwestora? Wielki Blizzard po fali krytyki i miliardowych przecenach postanowił iść drogą cenionego przez graczy CD RED? Miejmy nadzieję jedynie, że Pan Stępień zostawił za sobą dzieło skończone, inaczej by go nie puścili prawda? ;)

News jest taki, że Morgan Stanley wydali rekomendacje z docelową na 240. Minął ponad rok od słynnego "beep" i w międzyczasie każde pozytywne info było jak paliwo do odrzutowców dla wyceny. Widać, że jest parcie do przodu, a co do oceny potencjału CP2077 to każdy ma swoją i rynek to rozliczy. Mnie osobiście nie zachwyciło mozolne bieganie na koniu i zbieranie puszek fasoli w RDR2 a wynik sprzedaży każdy zna.
Teraz tylko zostaje wyczekiwanie na datę premiery- jeśli będzie 19 z tyłu to 1 z przodu w wycenie już nie zobaczymy. Taka moja subiektywna opinia, a czas pokaże. Pozdrawiam wytrwałych.

Ja myślę, że wykres poniżej mówi najwięcej. Duża pozycja krótka przy 180zł przez Marshall Wace nie powinna dziwić, ale dołożenie do pozycji przy obecnej wycenie jest już zastanawiające. Dopóki nie zamkną pozycji ciężko będzie o solidne wzrosty.

strefainwestorow.pl/sites/defa...

Chcialbym aby przedstawiciel spolki odpowiedzial na ponizsze pytania:

1. Dlaczego nie podano szacunkowych przychodow za ostatni kwartal jak to czyniono dotychczas?

2. Dlaczego nie slychac kompletnie nic o Enemy Front skoro ma byc niebawem?

Dziekuje

CI Games

Uzasadnienie: jest tanio, a Lords of The Fallen ma realne szanse na komercyjny sukces.

Są też tacy, którzy doceniają AR na konsole.
Poniżej cytat z recenzji na http://www.pssite.com

"Grywalnością tytuł kładzie na łopatki nie tylko crapiszcza pokroju Aliens: Colonial Marines czy Duke Nukem Forever, ale skuszę się na stwierdzenie, że dostarczył mi więcej radochy niż ostatnie Call of Duty czy Crysis 3. W kwestii frajdy z koszenia zastępów obcych, Alien Rage stawiam na równi z serią Serious Sam, choć w tej pierwszej atakuje nas znacznie mniej przeciwników. Ich mobilność i czasem zaskakujące decyzje zaskoczą gracza przyzwyczajonego do tego, że przeciwnicy wolą stać za osłoną niż ruszyć cztery litery i podejść do gracza jednocześnie prowadząc ostrzał. Dodajmy do tego małą liczbę nabojów, które trzeba wpakować w naszego bohatera, by ten zaczął wąchać kwiatki od spodu, a otrzymamy esencję tej gry – ogromne pokłady zabawy i satysfakcji, gdzie za chwilę zapomnienia zapłacimy życiem."

Problem, że obecnie wychodzi tyle konkretnych tytułów, że trudno znaleźć czas i pieniądze na średniaka.

Nie podajecie bo pewnie nie ma się czym chwalić:)
Biorąc pod uwagę wcześniejsze informacje ( ile to nowych gier produkujecie, jakie to silniki kupujecie, że zrobicie najlepsze rpg w historii Polski itd itp) to można założyć, że spółka chętnie podaje każdą dobrą wiadomość publicznie.
Od roku słyszymy jedynie o liczbie sprzedaży S2 do dystrybutorów i ani słowa o dodatkach czy faktycznej sprzedaży do klientów, co rodzi masę spekulacji.

Nadzieję dają już tylko wskaźniki:
Kapitalizacja 113 850 000 zł
Cena / Zysk 3.90
Cena / WK 1.36

Jak dla mnie Panie Marku to jest kopnięcie z całej siły i tak już leżących akcjonariuszy.
Emisja akcji bez PP, WTF? Przy tych cenach powinna być informacja o skupie akcji własnych, a nie wprost przeciwnie. Mam nadzieję, że na walnym akcjonariusze mniejszościowi powiedzą co myślą o Panu i Pana planach.

Scarry wierz mi, że jestem daleki od naganiania. Na spółkę spada szeroka fala krytyki, a moim zdaniem sytuacja nie wygląda aż tak jednostronnie, dlatego staram się wyważyć tę relację.
Spółka nadaje się do spekulacji, ponieważ dotychczas wystarczyło sprzedać zaraz po negatywnym info (przełożenie premiery, spadek przychodów), a po paru dniach odkupić bo szybko i łatwo zarobić.

Jak możesz twierdzić, że Vgchartz precyzyjnie określa sprzedaż produktów CI skoro, tam Sniper1 sprzedał się w 1,8mln kopii, a jak wiemy jest prawie 2x więcej.
Na brytyjskim GFK-Chart Sniper2 na Xboxa360 jeszcze ani razu nie wypadł z top40, a na ps3 dopiero 2 tyg. temu wypadł z top30.
Ja za adwokata diabła nie zamierzam robić, możesz ktoś ze spółki raczy wytłumaczyć pojawiające się wątpliwości. Nie dziwne, że brak jakichkolwiek informacji o ilości sprzedaży jest odbierany negatywnie przez rynek zwłaszcza, że prezes lubił chwalić się wszystkim czym mógł.

Ja to widzę tak:
Wykres 2 letni pokazuje, że spadki na CI z reguły były gwałtowne i mocne, równie szybkie i konkretne były odbicia.
Spółka straciła zaufanie, więc taka gra na poziomie 17-28 stała się niemożliwa. Co nie znaczy, że nie można tego realizować na poziomach 11-18. Spółka się świetnie sprawdza pod spekulację, tylko trzeba wyczuć momenty.
Słabe przychody za III kw. nie dziwią skoro przychód z całego miliona kopii S2 został już zaksięgowany w I kw. Cały nakład jeszcze nie zszedł, ale do tego jest bliżej niż dalej.
Spółka nie może sobie już pozwolić na kolejne potknięcia typu przełożenie premiery i jeśli prezes zacznie szukać powodów porażek w swojej postawie, a nie wszędzie indziej to najlepsze jeszcze przed nimi.

Ta gra przecieŻ jest skierowana do konkretnych odbiorców- miłośników nawalanek w starym stylu i wbrew pozorom takich gier obecnie nie ma wiele. Firma szuka swoich nisz, mimo, że z różnym skutkiem to należy to docenić. To, że Tobie fpsy nie leżą nikogo nie obchodzi i nic nie wnosi do dyskusji.
Są na forum osoby krytycznie odnoszące się do spółki, które mają wiedzę branżową i trafne argumenty, a ja chętnie ich wypowiedzi czytam. Ty natomiast na pewno do takich osób nie należysz.

GRAF78 napisał(a):
Alien to taka sama gra co Sniper tylko w innej szacie graficznej??? ogladalem trailer i nie widze różnicy - chodze ludzikiem i strzelam.

Po co się wypowiadasz jak widać, że masz zerowe pojęcie?
To tak jakby powiedzieć, że GTA i Need For Speed to to samo bo tu i tu są pościgi..

Alien Rage w relacji cena/jakość to bardzo dobra gra.
Jest fajnym nawiązaniem do oldschoolowych fpsów i zarówno recenzenci jak i gracze to doceniają.
www.metacritic.com/game/pc/ali...

Klimat IIWŚ na pewno znajdzie swoich zwolenników, co też widać w komentarzach pod artykułami o Enemy Front. Bardziej jednak obawiałbym się o sens wydawania gier na stare konsole. Nowa plejka ma być względnie tania i większość graczy po przejściu GTA V z pośpiechem wymieni konsole na nowe, aby
zagrać w Battlefielda 4.

Sniper 2 nadal sprzedaje się całkiem nieźle:
www.chart-track.co.uk/index.js...
www.chart-track.co.uk/index.js...

Tym razem media o nowych grach CI wypowiadają się dużo bardziej pozytywnie:

www.gram.pl/artykul/2013/08/23...
polygamia.pl/Polygamia/1,10716...

www.gry-online.pl/S022.asp?ID=...

www.gry-online.pl/S016.asp?ID=...

2014 będzie kluczowy.

Na plus przemawia fakt, że Sniper2 cały czas utrzymuje się w UK w top20 na xboxa i ps3 (dane z innych rynków są nieosiągalne). Niektórzy gracze na multi mają przegrane ponad 500 godzin, więc jednak wielu gra się spodobała.
Korzystne jest również to, że zespół nabrał doświadczenia i teraz powinni robić gry szybciej i lepiej.
Nowa generacja konsol to nowe nadzieje. Szczególnie głośno zaczyna być wokół LoF: www.gamrreview.com/article/901...
Niepewny jest sukces Alien Rage ani Enemy Front, więc z finansowaniem może być problem, ale o ile te gry kokosów nie zarobią to odpisów nie powinno być.
Sentyment na City prędko nie wróci, ale to nie znaczy, że nie wróci nigdy. Poczekamy, zobaczymy.

Alien Rage ma być "początkowo" tylko na PC, a muszą sprzedać 250 tys. sztuk żeby się zwróciły koszty, więc możliwe że będą odpisy jak w przypadku Dogfight. W Enemy Front też nie upatruje sukcesu, ale spółka przetrzyma ciężki okres. Hitem może okazać się Lords of the Fallen, ale na to poczekamy.
Prezes spraprał PR spółki i ciężko będzie do odbudować. Mimo wszystko uważam, że dołek jest blisko.
A Ty Scarry co myślisz? Bankructwo?

Szanowni Przedstawiciele Spółki,

W połowie kwietnia miały być szzacunkowe wyniki sprzedaży oraz nowe mapy na konsole do multi. Brak info znaczy, że nie ma się czym chwalić?
Powinno Wam zależeć, by akcjonariusze nie opierali szacunków na vgchartz, a tam dane są kompromitujące bo w 5 tyg S2 na ps3 sprzedał się o 62% gorzej niż S1. A wersja na xbox360 o 82% gorzej niż S1.

Nowa spoko recenczja
www.gamrreview.com/review/8996...

Jednak póki spółka nie poda dobrych wyników sprzedaży, nie wrzuci nowych map do multi na konsole i nie pokaże czegokolwiek z Alien Fear to szaro widzę przyszłość tej firmy.

Tak, można wyczytać, że na xboxa360 sprzedano 40tys. tylko, że są to dane zebrane w ciągu całego roku. Mnie bardziej interesuje tydzień od premiery. Tydzień 9-16 pokazuje jedynie 1800 sztuk. Miejmy nadzieję, że tydzień 16-23 będzie dużo lepszy. Dla porównania Dead Island Riptide na xboxa ma już ponad 70tys, a jeszcze 5 tygodni do premiery.

Panie Łukaszu,

Chciałbym uzyskać odpowiedź kiedy będą dodatkowe mapy do multi na konsole? Czy będą płatne? Przydałoby się jak najszybciej wzbogacić tak biedny multiplayer.
Ciekawi mnie też jak faktycznie jest ze sprzedażą w Stanach. Na vgchartz pokazuje, że od 9-16.03 sprzedało się tylko tysiąc sztuk, na Amazon.com S2 na xboxa zajmuje 700 miejsce..(tam biorą pod uwagę aktualny poziom sprzedaży a nie sumowanie). W Europie gra została przyjęta wystarczająco dobrze, ale w US jakby nie zauważona. Dane są błędne czy to faktycznie prawda?

@Graf78

Sorry, że poprawiam ale jestem uczulony na błędy. Poprawnie jest- "przecież". Prezes liczył, że gra sprzeda się lepiej niż 1 i wiele na to wskazuje

@Sinuhe
Właśnie podano dane globalne, które nie doliczają przedpremierowych i też jest dobrze.

www.vgchartz.com/weekly/41350/...

Bardziej ciekawi mnie co z rynkiem azjatyckim. Gra się tam w ogóle ukazała? Co z hucznym ogłoszeniem prezesa, że mają super dystrybutora na rynek chiński?? Przydałaby się oficjalna wypowiedź w tej sprawie.

Wyniki z Europy z I tygodnia wskazują, że gra sprzedaje się powyżej oczekiwań.
( 80% lepiej niż przy S1)

www.vgchartz.com/weekly/41350/...

Teraz kluczowe będą najbliższe dane z US

Wartym odnotowania jest fakt, że Sniper2 to jedna z nielicznych gier, która na metacritic ma wyższe oceny użytkowników niż recenzentów.
Dla przykładu:
Call of Duty Black Ops II xbox360 recenzenci: 83/100, gracze 4.4/10
Crysis 3 ps3 recenzenci: 72/100, gracze 6.2/10
Call of Juarez: The Cartel PC recenzenci: 47/100, gracze 3.2/10
Gears of War Judgment xbox360 recenzenci 79/100, gracze 5.7/10
Mass Effect III ps3 recenzenci 93/100, gracze 4.7/10
Duke Nukem Forever ps3 recenzenci 51/100, gracze 4.6/10
Aliens: Colonial Marines recenzenci 42/100, gracze 3.2/10
Assassin's Creed III xbox360 recenzenci 84/100, gracze 6.8/10

Kwestia oczekiwań. Ja się nie spodziewałem szału, a więc mam pozytywne wrażenia. Gra zadebiutowała za 2/3 ceny premium i takie też ma oceny. Uważam, że gra się dobrze sprzeda. Mam spore obawy co do Enemy Front, o Alien Fear nic nie wiem bo wrzucili tylko parę screenów. Ja również mam o spółce do powiedzenia więcej złego niż dobrego, ale wczorajsze reakcje były przesadzone. Spółka dalej będzie produkować i miejmy nadzieję, że nie powtórzy błędów w komunikacji z rynkiem i zbyt wysokimi kosztami. Mimo, że prezesa nie lubię to dalej będę im kibicował jak wszystkim polskim spółkom, które próbują zwojować świat.

Czytanie tylko polskich recenzji trochę zakrzywia obraz.

www.gamespot.com/sniper-ghost-...

"Only miscues like the spread-out save checkpoints and throwaway multiplayer keep it from achieving greatness"

Zgadzam się, że jest wiele zróżnicowanych opinii- więc skupianie się tylko na tych negatywnych jest też niemiarodajne. Gra jest znacznie lepsza od S1. I tak mu brakuje do topowych tytułów, ale grywalność jest ok. Jest u mnie właśnie dwóch znajomych i też dają pozytywny feedback. Inni mój znajomych z kolei fan Battlefielda mówi że jest bardzo słaba.
Fakt, że CI tyle czasu skupiali się na poprawkach świadczy, że mieli duże problemy z ogarnięciem silnika. Długo nad tym pracowali, ale gra nie ma większych bugów. Multi z 4 mapami i 2 trybami już będzie w normie. Poczekajmy na wyniki sprzedaży. Ja uważam, że będzie znacznie lepiej niż przy s1.

A mi się bardzo przyjemnie rozdaje headshoty Rosjanom. W internecie jest też wiele pozytywnych opinii.
Biedny multi na szczęście będzie rozszerzony darmowym dodatkiem, a jak ktoś narzeka na liniowość to niech sobie włączy poziom experta, tam trzeba się mocno nakombinować.
140zł za taką grę na ps3 sprawia, że jest to atrakcyjna oferta dla miłośników snajperki. Moim zdaniem gra jest dużo lepsza od V2 Elite.

www.amazon.co.uk/product-revie...

Póki co to jest 7 gier, które się sprzedadzą lepiej od Sniper2, a są w bliskich terminach: Bioshock, Gears of War, God of War, Starcraft, Metal Gear, Tomb Rider i Crysis 3, także bardzo ciasno.
Samego 12 marca wychodzą dwa dużo większe tytuły. Choć i tak myślę, że prognozy 1,5mln w tym roku są dosyć konserwatywne.
Dobrze, że wyróżniają się niższą ceną.

Wasko - ostatni rok na wydanie pieniędzy Unii ze starej perspektywy, a więc sporo wielkich kontraktów głównie na budowę sieci szerokopasmowych oraz zwiększenie przychodów po przejęciu COIG.

Nie jestem związany z żadną ze spółek, a DRB znam bo mój znajomy, który wcześniej miał wysokodochodową ale męczącą pracę rzucił ją i zajmuje się tylko DRB i po 3 miesiącach jest na stopniu menadżerskim i wciągnął już w to kilkadziesiąt osób. Byłem też z ciekawości na spotkaniu informacyjnym i sala była pełna a sposób prezentacji wiarygodny. Dlatego widzę potencjał dla tej spółki i po prostu w pierwszym poście o tym napisałem. Żadnego marketingu nie uprawiam. Chciałem jedynie zaznaczyć by nie skupiać się na samym Votum jako jedynym konkurencie.
Skoro mówisz że agenci EuCO nie stosują praktyk typu szpitale czy opłacanie policjantów drogówki to pewnie tak jest. Jakieś firmy to jednak robią bo to jest praktyka nagminna, a że EuCo jest liderem to podejrzenie padło na nich. Jeśli oczerniłem niezgodnie z prawdą to przepraszam.
Fajnie, że EuCo idzie na inne rynki, bo mogą być z tego naprawdę duże pieniądze.
Na koniec dodam, że rekomendacje można rozpatrywać jedynie w formie ciekawostki, a czasem nawet warto zająć pozycję odwrotną:)

Nikogo nie promuje. DRB to trzecia siła w tej branży, do tego najszybciej się rozwijająca, więc warto o niej wspomnieć. Po prostu oni mają inną strukturę biznesu- działają na zasadzie polecenia więc często odbierają sprawy EuCo. I z tego co wiem oni nigdy nie grali nieczysto. Ja nie pochwalam ani nie ganię żadnej z tych spółek, ale chyba inwestorzy powinni wiedzieć o zagrożeniach. Jeśli uważasz, że ani Votum ani DRB nie są żadną dla nich konkurencją to albo niewiele wiesz albo pracujesz dla EuCo:) Z resztą to oczywiste, że jesteś oburzonym pracownikiem, który się specjalnie zalogował, żeby odpowiedzieć na mój post. I jak sam wspomniałeś to jest forum dla inwestorów, a nie towarzystwo wzajemnej adoracji, więc pozwól ludziom dzielić się wiedzą, nadziejami i obawami. Powiedz mi tylko, dlaczego w ciągu roku Euco spadło o 50%, a Votum urosło o 30%?

Branża faktycznie jest bardzo perspektywiczna, ponieważ firmy ubezpieczeniowe mocno zaniżają wartość odszkodowań,mają możliwość spisywania spraw do 20lat wstecz a jakość dróg w Polsce jest naprawdę kiepska. Jednak konkurencja nie śpi. Poza Votum i setkami mniejszych firm/kancelarii istnieje też DRB, które działa na zasadach MLM. Rozwija się więc błyskawicznie i zabiera wiele spraw EuCo. Bo kogo byście wybrali po wypadku- gościa co chodzi po szpitalach itp czy gościa którego polecił Ci Twój znajomy?

Hossa przyszła to forum wegetuje?:) Mimo niemrawego roku na GPW można było sporo zarobić na wielu spółkach: Azoty Tarnów 87%, KGHM 48%, PGNIG 20%, LPP 126%. Większość jednak tkwi w bezruchu. Najbliższy rok to nadal selektywne wzrosty czy może za WiG20 ruszą pozostałe indeksy?

Dziękuję za odpowiedź.
Jednak czy aby na pewno Dogfight 1942 jest dostępny na PS3?
Nie znalazłem jej na PlayStationNetwork. Żaden też serwis nie wskazuje, że gra już jest dostępna. Gry-online piszą o lutym 2013...
Pozostaje nam czekać na Snipera 2, I kwartał to ostateczna ostateczność nawet dla najwierniejszych akcjonariuszy.

Co znaczy submisja gry? Czekanie na certyfikację? Czemu nadal nie otrzymaliście certyfikacji na Dogfight na ps3?
Macie problemy z przystosowaniem gier do tej konsoli?
Lepiej jest mówić, że gra wyjdzie jak będzie gotowa, niż świadomie wprowadzać inwestorów w błąd, bo nie wierzę, że np. Prezes jeszcze w we wrześniu nie wiedział że wciska kit mówiąc, że Alien Fear wyjdzie w grudniu, nie mówiąc o wcześniejszych typu, że rok 2012 będzie rekordowy.

offtopic:

Ja wiem, że serwis musi zarabiać, ale ta reklama Skody pojawiająca się na każdej stronie jest tak irytująca, że się odechciewa tu wchodzić. Niech sobie wyskakuje tylko żeby chociaż się zamykała normalnie, a nie tak jakby się komputer ciął...

COIG w końcu dopięty

Cytat:
Ministerstwo Skarbu Państwa przekazało Wasko 85 proc. akcji Centralnego Ośrodka Informatyki Górnictwa (COIG). Giełdowa spółka ma zapłacić za przejmowany pakiet 70,2 mln zł - poinformowało Wasko w komunikacie.Transakcja ma zostać sfinansowana ze środków własnych Wasko oraz ze środków uzyskanych z linii kredytowej.Wasko w czerwcu podpisało z Ministerstwem Skarbu Państwa warunkową umowę zakupu 85 proc. udziałów w COIG. W sierpniu na transakcję zgodę wyraził UOKiK.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Pozostaje pytanie kiedy ruszy sWIG80, a z nim Wasko

"Do tej pory to rozważaliśmy, ale teraz jesteśmy przekonani, że Sniper 2 na Xbox, Playstation3 i PC będzie miał premierę w pierwszym kwartale 2012 r."

"Powodem podjęcia powyższej decyzji jest chęć zapewnienie najwyższej jakości artystycznej i technologicznej najważniejszemu projektowi emitenta" odnośnie przesunięcia S2 - 12.04.2011

„Wydanie gry Combat Wings: The greatest battles of WW2’ na platformę NINTENDO Wii™ nastąpi jednocześnie z wydaniem przedmiotowej gry na platformy Xbox360®, PlayStation®3 oraz komputery PC w drugim kwartale 2011 roku

"Ten rok nie jest to dla nas kluczowy rok, jeśli chodzi o wyniki. W przyszłym roku spodziewamy się megadynamiki wzrostu" - 29.08.2011

"Widzimy wiele ciekawych możliwości inwestycyjnych, które mogą przyśpieszyć nasz wzrost i dlatego chcemy, aby zysk za ubiegły rok pozostał w spółce" 15.03.2011

"Zwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy City Interactive SA w związku z osiągnięciem przez spółkę w roku obrotowym 2010 zysku netto w wysokości 25.823.050zł 62gr, postanawia całość zysku netto w wysokości 25.823.050zł 62gr przeznaczyć na fundusz dywidendowy spółki"

"Widzimy wiele ciekawych możliwości inwestycyjnych, które mogą przyśpieszyć nasz wzrost i dlatego chcemy, aby zysk za ubiegły rok pozostał w spółce" 15.03.2011

"Nie planujemy dywidendy z zysku za zeszły rok" - 27.03.2012

"Walne Zgromadzenie City Interactive zdecydowało o przeznaczeniu całego zysku spółki za 2011 r. na fundusz dywidendowy" - 29.06.2012

"Ostatecznie ustalona data premiery to 9 października 2012. Zarząd Spółki bardzo poważnie traktuje zobowiązania wobec akcjonariuszy, dlatego z tak wielkim żalem przychodzi mu kolejne przełożenie premiery. Jesteśmy przekonani, że obecna data premiery jest finalna.(...)Obecny etap rozwoju produktu pozwala stwierdzić, że SGW2 z pewnością zostanie dostarczony w podanym terminie. "

"Premiera kontynuacji SGW2 jest wciąż w zasięgu roku 2013,"

Tak czułem, że to info o funduszu dywidendowym świadczy o nadchodzącym shit newsie.
Teraz to zwątpili w nich chyba nawet najwierniejsi akcjonariusze. Nie potrafią nawet
wydać prostego Dogfighta, który miał być ostatecznie w lutym, potem w marcu, potem na przełomie czerwca i lipca by skończyć (o ile) we wrześniu. S2 będzie zajebisty, ale to nie zmienia
obrazu spółki.

To nie sposób techniki fundamentalnej tylko szukanie infantylnych analogii aczkolwiek ciekawych i mogących mieć przełożenie w rzeczywistości. Sprawdziło się też w Ghost Recon: Future Soldier.
Budżet S2 jest dwa razy wyższy niż S1, więc czemu nie 1,5x większa sprzedaż? Ja stawiam na 2 miliony jeszcze w tym roku. Czas pokaże

Racja, że konkurent wypadł słabiutko. Jednak jest to gra o niższym potencjale, budziła/budzi mniejsze zainteresowanie. Maksymalnie dostali 408 "lajków" za post na fb, przy 3524 "lajków" dla Sniper:GW. Śmieszna wykładnia, ale coś w tym jest. Black Ops ma około 25 tys "lajków" za post, a jak wiemy sprzedał się w 25 mln kopii. Można więc zastosować mnożnik x1000. Daje to naszej rodzimej produkcji 3,5 mln sztuk co jest wynikiem możliwym.

CityInteractive ostatnio leciało w kulki z terminami i polityką informacyjną, ale fakt, że gry w końcu wyjdą, a Sniper 2 zapowiada się milionowo. Świadczyć może o tym bardzo wysoka aktywność fanów na fb. Jestem bardziej sceptyczny co do zysku z Enemy Front. Alien Fear trudno ocenić. Najbliższe 2 miesiące jednak zapowiadają się interesująco. Co myślicie?

Faktycznie forex wygląda obiecująco, Chińczycy przycięli stopy, DAX mocno ruszył.
Jeszcze jutro na deser pokonamy Greków i zapanuje powszechny euroentuzjazm:)

Co tu dużo mówić -20% na całości. Dobrałem trochę Wasko i CityInter i czekam...
Łącznie mają one 65% udziału więc albo mnie wyciągną albo pogrążą. Zobaczymy w sierpniu.

Bardzo ładne wyniki Sniper V2 Elite ( 265 tys. w I tygodniu), wg mnie to dobry prognostyk.
A co tam w CIA? Combat Wings miał wyjść w marcu, a tu brak jakichkolwiek informacji czy ta gra
w ogóle ma wyjść. Enemy Front przełożony na przyszły rok. Alien Fear to też odległa przyszłość,
a jeszcze pod koniec marca wciskali, że w tym roku wyjdą 4 gry...

W środę popołudniu sprzedałem CentrumKlima po 12,75 (strata -12%) i dokupiłem CIA po 28zł mimo,
że irytuje mnie brak info o premierze Combat Wings, ale jak widać po kursie dzisiejszym była to dobra decyzja. Udział tej spółki w portfelu to już 39%. Stan portfela teraz to -1,35%, a uwzględniając zamknięte pozycje to +0,5%

Dobrałem CIA po 29,56 zwiększając o 10% wartość całego portfela,
jak nie chce rosnąć to trzeba samemu wspomóc:)
Strata na całości wynosi -3,8%. Spokojnie czekam na rozwój wypadków

Plan realizuje się szybciej niż zakładałem. Wasko dzisiaj skromnie zamknęło się
na 3 złotych, choć długo wisiało na 3,08. Strata na portfelu wynosi już tylko -0,5%
a to dopiero początek, bo Wasko jeszcze ma wiele przed sobą a CityInteractive
powoli się rozgrzewa:) jak wspominałem nie zamierzam dokonywać większych operacji na portfelu,
spokojnie się przyglądam choć myślę czy nie wejść w Synthosa, Sygnity albo Groclin.

Coraz lepiej wygląda mój portfel, głównie dzięki moim dwóm perełkom.

Społka,zysk/strata%,udział%na

1. CIA, +7,64%, 30,27%
2. WAS, +6,48%, 23,54%
3. TPE, +6,27%, 21,35%
4. JSW, -19%, 11%
5. GTN+GTB,-27%,7,8%
6. CKL, -22%, 3,7%

Stan aktualny(nie licząc zamykanych pozycji)
-3,27%

Jak widać większość strat odrobionych, a mogło być jeszcze
lepiej, ale nie wymieniłem Taurona na CIA i WAS i nie dokupiłem JSW po 88zł
choć miałem.. No ale gra na giełdzie to konsekwencjonalizm a nie intencjonalizm.

Wasko rośnie dzisiaj o 18,30% :) To 3zł może się zrealizować jeszcze szybciej.
Zabawne, że WASKO S.A. otrzymała od MSP wyłączność negocjacyjną w sprawie prywatyzacji COIG S.A. z siedzibą w Katowicach już wczoraj. Widocznie duży gracz postanowił wejść.

W poprzednim poście ucięło mi zdanie, że ważne by mieć i czas i pieniądze. Większość ma jedno albo drugie..

Postanowiłem trochę ograniczyć czas poświęcany na giełdę, bo zbytnia napinka nie ma sensu. Pewnego dnia włączyłem TVN CNBC i zacząłem współczuć chłopakom, że muszą codziennie wstawać rano i opakowani w uniformy w kółko nawijać o tym samym i próbować entuzjastycznie wypowiadać się, że WIG rośnie o 0,3%. Powiedzcie mi po c*** pieniądze jak się nie ma czasu wolnego na robienie tego co się lubi? Ta pułapka konsumpcjonizmu, że ludzie potrzebują posiadać te wszystkie gówniane rzeczy, żeby poczuć się szczęśliwszymi. Choć fakt, że pojeździć na snowboardzie po Alpach nie da się bez 2 patyków, a wyjazd na jakieś czeskie pagórki wcale by mnie nie usatysfakcjonował...Ważne żeby to jakoś wypośrodkować.
No a większość nie ma albo jednego albo drugiego:) Tak jakoś mnie wzięło na refleksję, ale postanowiłem urozmaicać trochę ten blog, żeby nie pisać tylko że mi spółka urosła o pół procenta.
Zresztą mam wykształcenie filozoficzne i ekonomiczne więc muszę to dzielić:)
Ale wracając do portfela:
CIA zebrałem po 28,8 ale 5/6 tego co wcześniej. Resztę zostawiłem by uśrednić w razie czego, ale przy 27,3 mi nie wskoczyło. Dobre dni JSW, Getinu(+Getbank) i w końcu Wasko spowodowało, że strata wynosi -9%. Spodziewam się, że w najbliższym czasie większych wahań nie będzie. Zakupów też nie planuje, bo postanowiłem trochę wydać na przyjemności:)
Chciałbym zabawić się w predykcję, a mianowicie, że z końcem maja kurs WAS będzie stukał o 3 złocisze, a CIA będzie przy historycznych maksimach. Zobaczymy czy będzie intuicyjny traf czy zwykłe pieprzenie:)
Pozdro

Potwierdzenie przesunięcia

Data sporządzenia: 2012-01-04
Skrócona nazwa emitenta
CITY INTERACTIVE S.A.
Temat
Premiera gry "Sniper Ghost Warrior 2" w II kwartale 2012 roku
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd City Interactive S.A. informuje, iż premiera gry "Sniper Ghost Warrior 2" w wersji na PlayStation®3, Xbox360® oraz PC będzie miała miejsce w II kwartale 2012 roku.
Zarząd Emitenta podjął przedmiotową decyzję, aby zapewnić jak najlepsze dopracowanie wszystkich elementów produkcyjnych oraz aby zagwarantować efektywną, globalną kampanię reklamową gry.
Kampania reklamowa "Sniper Ghost Warrior 2" będzie prowadzona we współpracy ze znaną amerykańską agencją reklamową działającą w branży medialno-rozrywkowej, tj. The Ant Farm, LCC (należącą do grupy DDB Worldwide Communications Group Inc.), która odpowiedzialna jest m.in. za kampanie promocyjne takich światowych produkcji jak "Call of Duty®: Modern Warfare3

Reakcja póki co nie najgorsza, zobaczymy na koniec dnia czy ktoś się nie wysypie

Jednak SL na CIA to był dobry wybór, ale żałuje, że nie puściłem od razu po info po 30,8.
No ale cóż zobaczymy po ile uda mi się odkupić, póki co jeszcze czekam. Prezes Tymiński
powinien od razu podać, że S2 będzie w czerwcu, a tak to atmosfera niepewności sprzyja wyprzedaży.
Choć może dlatego, że niektórzy się łudzą, że wyjdzie w marcu kurs nie zleciał do 26:)
JSW codziennie coraz niżej, Wasko też rozczarowuje. Tauron jedyny daje radę.

Najwyraźniej wczesne zapowiedzi i przesuwanie premier to standard polityki firmy. Ja ciekawy jestem jak wypadnie im ten Combat Wings. Kupię, pogram i ocenię. Prezes nie stawia temu tytułowi ambitnych celów, ale możliwe, że jego założenia zrealizują się dość szybko co stworzy atmosferę radosnego oczekiwania na kolejne tytuły he

Dzisiaj ustawiłem stop lossa na CIA po przesunięciu premiery S2, sl zamknął pozycję po 29,25 z zyskiem +2,3% Narazie dziwnie się z tym czuję, ale mam nadzieję, że odkupię taniej przy pierwszej lepszej okazji. Ogólnie na portfelu marazm i oczekiwanie na jakieś wybicie.

www.parkiet.com/artykul/115749...

Pod otoczką pozytywnych informacji przekazano kolejne przesunięcie Snipera2 na przed wakacjami..
a wcześniej było niby 100% na koniec marca, a jeszcze wcześniej na pewno w I kwartale a jeszcze wcześniej... pozostałe gry też mają przesunięcia, choć przynajmniej
tym razem postarali się to przekazać tak, żeby nie miało bardzo negatywnego wpływu na kurs.

Dokupiłem Wasko po 2,12, które mimo wygrania dużego kontraktu nie chce rosnąć. Choć
winy upatruje w słabym sWIG80. Bardzo ładnie radzi sobie CityInter, które zmierza
do 40% udziału w portfelu. Poprawił się również Getin. Teraz na portfelu, głównie
ciąży JSW i Tauron. Niestety wartości procentowych nie podam, bo zostawiłem w Poznaniu
dokument w Excelu. Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Spokojnych, Rodzinnych i Smacznych Świąt.

19.12. Warszawa (PAP) - Analitycy DM IDM SA, w raporcie z 11 grudnia, rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla City Interactive od zalecenia "kupuj" i wyznaczyli cenę docelową dla akcji spółki na poziomie 44,5 zł.

Raport został przygotowany przy kursie 27,55 zł, a w poniedziałek o 10.10 za akcje spółki płacono 28,61 zł.

Analitycy zwracają uwagę, że sektor gier wideo w najbliższych latach czeka dynamiczny rozwój. Ich zdaniem, jednym z atutów City Interactive na 2012 rok jest bogaty kalendarz wydawniczy. Spółka wyda gry: Sniper Ghost Warrior 2, Enemy Front, Alien Fear oraz Combat Wings.

DM IDM SA prognozuje, że City Interactive wypracuje w tym roku przychody ze sprzedaży na poziomie 84,4 mln zł i 17,9 mln zł zysku netto. W przyszłym roku przychody spółki mają wynieść 257,6 mln zł a zysk netto ok. 79,5 mln zł. W 2013 roku przychody sięgną poziomu 170,9 mln zł a zysk netto 40,5 mln zł.(PAP)

Firma ogłosiła, że sprzedali już 2mln kopii Snipera

Na stan dzisiejszy portfel jest na -15%, główny wpływ na spadek ma CIA na którym jestem -2%. Istotne jednak, ze spółka wciąż czai się na pokonanie zniesienia Fibo 61,8%. W piątek dokupiłem Getin po 6,33 co ograniczyło stratę na nim do -38% oraz zwiększyło jego udział w portfelu do 7,4%. Mam dobre przeczucia dotyczące Wasko dlatego zamierzam dobrać jeśli zdążę, ale będę mógł dopiero za tydzień. Dużo myślałem ostatnio nad moimi tuzami (JSW i TPE), ale postanowiłem trzymać* i czekać na lepsze czasy.
*Tauron awans w TOP500 CCE z z 57 na 20 miejsce. JSW awans z 131
na 65 miejsce co jest dobrym prognostykiem

50gie to jedno drzewko, może o to chodzi.

W przyszłym tygodniu ma być złożona ustawa Ruchu Palikota o depenalizację
marihuany, czyli posiadanie legalnie do 50gram. Wątpię, że przejdzie ale
dobrze że coś się dzieje:)

Dużo analogii do mnie: podobne doświadczenie, podobny kapitał, brak SL, optymizm..
Ja w momencie największego dołka wybrałem 2 spółki do których mam największe zaufanie
i uśredniałem w dół każdą wolną kwotę, dzięki czemu odrobiłem większość strat.
Ale lepiej słuchaj się postów wyżej, bo to gracze dużo bardziej doświadczeni i
z wiedzą AT i AF. A ja po prostu miałem fuksa he

Postanowiłem założyć swoją kronikę inwestycyjną. Powodów jest wiele: mała aktywność byków na forum,
mało kronik, ciekawy skład portfela, chęć pisania, ale przede wszystkim potrzeba wymiany poglądów i otrzymywania rad i wskazówek od innych. Moja historia z GPW jest dość krótka - aktywnie jestem od debiutu Tauronu, wcześniej próbowałem z funduszami pioneera(odradzam stanowczo) i rynkiem numizmatyki(dobre czasy minęły bezpowrotnie). Moja strategia jest dość przewrotna - nie używam SL, kieruje się głównie intuicją i perspektywą danej branży. Nie mam również skłonności do zamykania pozycji, chyba żeby pozyskać kapitał na zakup innej, staram się sukcesywnie zwiększać udziały.
W marcu miałem +25% na całym portfelu, we wrześniu było to -35%. Zauważyłem, że takie straty mnie psychicznie szczególnie nie ruszyły, bo ciągle miałem przeczucie, że się odkuje. Postanowiłem więc uparcie inwestować dalej. W tym roku zamykałem tylko 3 pozycje: Lotos +33%, Fortuna -2%, GPW +2,5%. W czasach mocnych spadków, starczyło mi kapitału jedynie na uśrednianie CiTyInter i Wasko. Poniżej skład, stan aktualny i udziały w portfelu.

Spółka; Stan aktualny; Udział w portfelu
CityInter; +1,43%; 36,25%
Tauron; +6,27%; 23,43%
Wasko; -10,12%; 19,83%
JSW; -33%; 10%
Getin; -50% :); 4,79%

Pozostałe 5% należy łącznie do Centklima, Helio, MWTrade - nie będę się nimi zajmował z uwagi na mały wpływ na portfel, choć straty na nich mam ogromne.
Obecnie jestem na -12%, ale wydaje mi się, że do marca mogę wyjść na 0 dzięki moim dwóm perełkom: CIA i WAS, do których mam duże zaufanie. Plan na najbliższe miesiące - uśredniać:)

Tak Jak przeczuwałem CoD MW3 ładnie zaczął- ponad 11mln w tydzień na konsole...
Dzisiaj czytałem artykuł, w którym podano że zyski z produkcji gier w USA są 2,5razy
większe niż zyski całego Hollywood i wciąż powiększają różnice.
CIA pokazało dziś ładny trailer z Combat Wings.

Kanoniers napisał(a):
Nie wiem czy ja snie czy to co widze dzieje sie naprawde d'oh!

CityInt -38% Eh?
KGHM -19% Eh?

w jeden dzien mozna sie niezle przekrecic ...

gdzie Ty widziałeś taki spadek na CIA?

Ja bym nie powiedział wróg, życzę CDRED jak najlepiej, na tym rynku jest miejsce dla kilku dobrych producentów. CiTy już nie jest wydawcą jednej gry, bo poszerza oferta. Mnie zastanawia słaba aktywność na tym wątku, mimo że od Analizy Techniczej Watchdoga minął miesiąc, kurs od tego czasu mocno wyfrunął, pokonując kolejne opory i zniesienia a tu brak jakichkolwiek komentarzy.

OFFTOPIC

odnośnie mojego poprzedniego postu. Wypraszam sobie bo Trollowanie to "antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla forów dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w których prowadzi się dyskusje. Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia (czego następstwem jest wywołanie kłótni) poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów czy też poprzez stosowanie różnego typu zabiegów erystycznych"

a ja zwróciłem się jedynie z prośbą o pomoc i zaznaczyłem by odpisać na priv

Piszę tutaj ponieważ to najpopularniejszy wątek.
Otóż mam prośbę - muszę przygotować prezentację o Moskiewskiej Giełdzie
Papierów Wartościowych, więc jeśli ktoś ma jakiekolwiek informacje, ciekawostki,
wykresy itp itd to byłbym wdzięczny. Można na priv by nie zaśmiecać wątku:)

Kod:
Otwórz nowy wątek i nie [b]TROLUJ[/b]

Za nami 2 tygodnie sprzedaży Battlefield 3. Popatrzyłem trochę na liczby aby zobaczyć jak się rynek ma i jak bardzo lepiej jest niż w poprzedniej wersji. Mianowicie:
Biorąc pod uwagę ps3 i xbox360 B3 sprzedał ponad 5mln sztuk, dla porównania
Battlefield 2 po pierwszych dwóch tyg miał około 1,8mln sztuk, do dziś ma ich 5,6mln sztuk.
3dni temu wyszedł CoD MW3, który pewnie pobije rekordowego blackopsa.
Oczywiście Sniperowi jeszcze daleko do choćby serii Battlefield nie wspominając o CallofDuty,
ale są szanse, że po 2tyg osiągnie wynik zbliżony do ilości całkowitej pierwszej części czyli jakieś 1,5mln. Dane pochodzą z dość zaniżonego vgzchartz, gdzie Sniper na xboxa ma 832tys do dziś, a wiemy że już dawno przekroczyli milion

Zamieniłem GPW na Wasko, czaje się by oddać Tauron i dobrać CityInter i tym samym ustawić portfel jeszcze bardziej agresywnie Think

a jednak coś dzieje:) Oglądaliście wczoraj fakty? był całkiem przyjazny reportaż o depenalizacji
marihuany dzięki staraniom Ruchu Palikota. www.tvn24.pl/12690,1721910,0,1...

Mieliśmy gadać o trawce a nie o heroinie:) Taurus zgadzam się z Tobą, z jednym zastrzeżeniem
kwas to właśnie LSD, zresztą polecam każdemu ustabilizowanemu psychicznie chociaż raz w życiu, daje niesamowity wgląd w głąb własnego umysłu he. A czy chroniczne palenie powoduje długotrwały szkody? Badania w Stanach jedynie potwierdzają zaburzenia pamięci krótkotrwałej i efekt amotywacyjny które ustępują po odstawieniu. Zresztą ja palę już 10lat bez dłuższych odstępów a przy okazji wszystkie egzaminy zdawałem lajtem od testów gimnazjalnych przez maturę po egzamin z Logiki czy Filozofii Współczesnej. Choć fakt, że niektórzy jak stali pod klatką 8lat temu tak robią to po dziś.
A co do legalizacji marihuany to nawet sam Śp. Marek Kotański stanowczo opowiadał się za. Dziś nawet większość policjantów, sędziów i prokuratorów przyznaje że obecny artykuł 62 jest bez sensu.
A co legalizacji innych? Ja bym chciał żeby wszystkie syntetyczne dragi zniknęły na zawsze bo są naprawdę szkodliwe. Trudno jednak z tym walczyć, choć np. Portugalczycy meli z tym wielki problem w latach 90 i niezależna komisja orzekła że najlepszych wyjściem będzie kompletna dekryminalizacja co spowodowało znaczny spadek spożycia twardych narkotyków. Inny case study - Amsterdam jeszcze 3lata temu na każdym zaułku zaczepiał cię murzyn kss kss coke. Jednak jakiś turysta się zatruł więc policja zawinęła całą ulicę i pozamykała wszystkich z trefnym towarem, dziś jest tych murzynów 10% tamtej ilości ale za to mają "certyfikat" czystości potwierdzony przez rząd he. A co do aptek w Polsce to przecież tam można dostać pochodne amfetaminy bez recepty więc może pomysł Siekoo nie jest tak absurdalny.
Na koniec użyję słów pewnego gubernatora z New Mexico "Legalization means we educate, regulate, tax and control the estimated four houndred billion dolar a year drug industry"

a to jest najlepsze, co wie Kaczyński o marihuanie:)
www.youtube.com/watch?v=2OcXIh...

Niestety wątpię, żeby to się udało w najbliższej dekadzie. Palikot swoje zamiary robił pod publiczkę, a dziś założyciele Wolnych Konopi zarzucają mu, że chce zdekryminalizować posiadanie małych ilości narkotyków na własny użytek, czyli wrzucił trawkę i heroinę do jednego worka.. Szkoda, że poza czynnikami społecznymi, zdrowotnymi, prawnymi politykom nawet nie daje do myślenia aspekt ekonomiczny
Polecam kawałek www.youtube.com/watch?v=ERChf3... i www.youtube.com/watch?v=rl2tvH...

Nie wiem jak szeroki rynek, ale jestem wewnętrznie przekonany, że będzie sporo spółek, które mocno podskoczą od dzisiejszych poziomów. Sztuką jest dobrze wybrać:) Obecnie kryzys jest w głowach, ale czy w danych i w przedsiębiorstwach? Chyba nie..

rynek bardzo pozytywnie zareagował nawet w taki słaby dzień. Widać też duży ruch na fanpage na fb.
Zobaczymy co dalej. Ja mam dobre przeczucia he. A tak na marginesie fifa12 narazie lepiej się sprzedaje niż pes12, wiara się nie zna:)

Ale ja nie mówię, że to nas nie dotyczy bo jesteśmy baardzo zależni od Zachodu, no ale to chociaż
spadajmy i rośnijmy równo z nimi, a nie spadamy bardziej a rośniemy mniej:) Rzeczywiście usiaki zrobili niezły zwrot..:/

Rozumiem, ale chyba nie można mówić o wzrostach bez powodu skoro to tylko lekkie odbicie wcześniejszych spadków

Uważam, że przy takich poziomach na głównych parkietach świata powinniśmy walczyć chociaż o 2400.
Jakim natłoku złych informacji? Nie wydarzyło się nic nieprzewidywalnego. Zresztą to nie Polska pożyczyła hajs Grekom, to nie Polska popada w spowolnienie, a wręcz przeciwnie. Zobacz sobie
na wykresy 3miesięczne spółek, których przychody nie są szczególnie zależne od sytuacji makro, a jest takich wiele, potraciły na wartości o 1/3 czy 1/4. Takie spadki są normalne a delikatne odbicie to już irracjonalność?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 6 października 2023 23:45:33
Liczba wpisów: 166
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,873 sek.

kgnchlgr
fuslslrq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 619,81 zł +383,10% 96 619,81 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 230,07% 121 929,79 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 814,24 zł 23,97% 24 934,98 zł
ukmndqor
dqballql
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat