zizou100 napisał(a):Witajcie, mam problem z wyborem tematu pracy licencjackiej. Początkowo chciałem pisać o finansowaniu fuzji i przejęć, ale wszystkie spółki z którymi się kontaktowałem odmówiły udostępnienia takich danych. Kolejnym wyborem były przekształcenia spółek cywilnych, ale tym razem temat upadł przez opinię promotora jako mało związany z finansami przedsiębiorstw. Może ktoś podrzuci mi inny pomysł, gdzie pozyskanie danych do badań nie będzie aż tak trudne;) temat seminarium - zarządzanie finansami przedsiębiorstw
z góry dzięki za pomoc, pozdro:) ja piszę mgr o zarządzaniu płynnością finansową. ciekawy temat i sporo wniosków można wyciągnąć ze wskaźników które oblicza się na podstawie łatwo dostępnych danych każdej spółki giełdowej
|
|
Nie zgadzam się, gdyby były normalniejsze ceny to może bym się zastanowił nad kupnem. Ale 230 tys. za 2 pokoje to zdecydowanie za drogo
|
|
im szybciej tym lepiej. po prostu za drogo jest
|
|
Oddałem głos na tak, bo drażni mnie to, że u nas kupuje się wyjątkowo drogo wyjątkowo kiepskie jakościowo palenie, a w gratisie można trafić do więzienia za to że ma się ochotę zapalić w domu do filmu - jakby nie było kogo zamykać Zdecydowanie model holenderski bardziej mi odpowiada, ale pewnie jeszcze dłuuuugo zanim stanowiący prawo zauważą plusy tego rozwiązania...
|
|
kneczaj napisał(a):Belvedere był już po 80zł w czasie hossy. Nie śledzę tej spółki, ale wiem, że wtedy była na krawędzi bankructwa, a przez pół roku wiele się chyba nie zmieniło.
Jeśli jesteś początkujący to nie czepiaj się akcji, bo taki trend się szybko nie odwróci, a jak sam widziałeś w bessie prawie codziennie spada 90% spółek, więc ciężko zarobić. Swego czasu miałem mwtrade i to była moja ulubiona spółka. Mimo to od ostatniego szczytu, na którym udało mi się ją sprzedać spadła więcej niż 60%. Helio, inna spółka, którą miałem spadła koło 70%. Obie spółki cały czas przynoszą zyski, także spadek o 50% Belvedere, który niedawno jeszcze był na krawędzi bankructwa jest niczym.
Na giełdzie najważniejsza jest cierpliwość, strategia, realność zysków ze strategii i psychiczny upór w podążaniu za nią. Tego ostatniego mi najbardziej brakuje... Tobie widzę, że brakuje cierpliwości, ale zastanów się czy w ogóle masz strategię... Sobieski dziś +13%. Raczej hazard niż strategia ale wygrałbym :)
|
|
Czy całkiem prawdopodobne jest spółka Belvedere podrożeje w przeciągu kilku dni? http://stooq.pl/q/?s=bvdCena bardzo spadła ostatnio i dziwne by było gdyby pozostała tak nisko, a dziś kurs dobrze wzrósł no i jak na razie nie ma kiepskich 'newsow'. Pytanie od amatora ale kusi kupić na kilka dni :)
|
|
Benefit
|
|
Wszystko sprzedane oczywiście.
Dziękuję wszystkim za porady :-)
|
|
W heyah na kartę jest internet za jakieś 9 zł/miesiąc - możesz mieć cały czas włączony. Niby ma limit 100 mb ale raczej ciężko wykorzystać - przynajmniej mi się jeszcze nie udało, a korzystam sporo.
No i to chyba nie tak drogo :-)
|
|
Wygląda na to że moja inwestycja w akcje się powoli kończy. Lotos sprzedany z 10% stratą. Zostały mi akcje Kruka które pewnie jutro też się sprzedadzą bo ustawiłem stop na tyle wysoko żeby przynajmniej z zysku zapłacić prowizję. Kiepski okres chyba wybrałem (no i pewnie kiepski ze mnie gracz trochę), ale skoro już straciłem to niech spada teraz wszystko ile musi, a ja będę obserwować i czekać na moment żeby kupić Muszę się teraz zastanowić w co zainwestować - szkoda żeby pieniądze leżały na koncie (bo je wydam) ale jakoś niespecjalnie widzę lepsze opcje. Lokaty przy moim kapitale to równie dobrze mogę ich nie zakładać takie dają zyski, a nawet fundusze w które inwestowałem wcześniej kiepściutko przędą. Polećcie coś :-)
|
|
Prawdopodobnie nie pójdę bo mieszkam poza miejscem zameldowania a nie wczuwam się aż na tyle żeby iść specjalnie zgłosić ze chcę głosować i później oddać nieważny głos bo nie ma na kogo :(
|
|
Kamil Gemra napisał(a):Wszystkim typującym polecam zajrzenie również tutaj: www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...Wiele typów już na starcie jest błędna także na pewno te osoby nie trafią idealnie w cenę Dobrze wiedzieć - dzięki. W takim razie mój typ to 141 :-)
|
|
140,99
|
|
Moja pierwsza realizacja zysków - Asseco sprzedane z wynikiem +5,21%. Nadal będę obserwować kurs żeby sprawdzić czy moje przewidywania są słuszne :)  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
@arm Co do Kruka to po prostu wydaje mi się że ta spółka ma perspektywy. Jest największa na rynku wierzytelności w Polsce i chyba najbardziej "rozpoznawalna". Przychody rok do roku rosną, podobnie zyski a zakupy niespłaconych kredytów jak ostatnio od BRE potwierdzają że jest jeszcze sporo miejsca na rozwój.
@maobab Aktualnie spółek mam właśnie 3 i przy tej liczbie chciałbym pozostać. Co do stopów to są graniczne ustawienia przy jakich już na pewno nie będę miał tych akcji - raczej codziennie przyglądam się notowaniom, a wątpię żeby w ciągu jednego dnia któraś ze spółek z portfela spadła o 10%. Co do branż jest trochę trudniej, bo o ile np. w przypadku spółek paliwowych to mniej więcej jestem w stanie oszacować jakie mają perspektywy (bo łatwo sprawdzić ceny ropy i ceny na stacjach paliw) to w przypadku spółek chemicznych nawet nie wiem kto od nich ani co kupuje :(
O analizie XO poczytam - dzieki!
|
|
 kliknij, aby powiększyćGetin sprzedany (stop loss -10%). Szkoda, bo nadal wierzę że będzie się rozwijać. Fundusze ze sprzedaży zainwestowane w Lotos. Dodałem do tabeli zysk/stratę na poszczególnych walorach - nie sumuje się z wartością portfela bo ta dotyczy całości inwestycji. Stwierdziłem że będę wklejał dalej, mimo że z tego co widzę większość z Was inwestuje w zupełnie inne spółki niż ja
|
|
|
|
|
|
Sprzedałem PKO, kupiłem Asseco. Musiałem też zmienić sposób prezentacji stanu inwestycji bo sam zacząłem się w nim gubić - to chyba trochę potrwa zanim wyprodukuję w Excelu coś z czego będę zadowolony jeśli chodzi o "monitoring" więc niewykluczone że wkrótce będzie znowu wyglądać inaczej :)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
JOKE
mistrz! dawno się nie roześmiałem do monitora
|
|
60,45
|
|
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi podpowiedział jak wkleić link tak jak mam wklejony w pierwszym poście tzn. taki mały i jak się kliknie to robi się większy :)
|
|
Aktualizacja wyglądu portfela, chociaż za bardzo nie ma czego aktualizować. Zysk 0,03% to zdecydowanie nie jest zadowalający zysk  kliknij, aby powiększyć
|
|
kurczę proponujecie spółki spekulacyjne z dużymi zmianami kursu a ja się trochę boję że szybko wtopię całą kasę i tyle będzie z moich akcji :( @owner stopy są raczej tak symbolicznie napisane - pewnie i tak sprzedałbym wcześniej @Tomek84 wskaźnik macd super! przyjrzę się mu bliżej
|
|
Dzięki za komentarze.
Wydaje mi się że nie opłaca się skakać ze spółki na spółkę przy tak małym kapitale - mam rację? Zależy mi na zysku lepszym niż z funduszy akcji w długim terminie :)
@daniel23651 myślisz ze 3 spółki byłyby ok jak na taką wartość portfela? co jakiś czas będę pewnie dopłacał. portfel 5-10k zł - 4/5 spółek? dywersyfikacja będzie o tyle że w będę miał akcje z różnych sektorów bo na obligacje itp. instrumenty to jak na razie za mało kapitału i szkoda tracić perspektywy zysków.
@Tomek84 200+% byłoby super mieć ale raczej za mało jeszcze umiem i zdecydowanie za mało wierzę w moje szczęście. chociaż chciałbym tak pograć kiedyś.
|
|
Przejrzałem chyba wszystkie spółki które polecasz i jedyną którą mógłbym kupić są police ew. synthos - ale przemysł chemiczny to zdecydowanie nie mój obszar zainteresowań i ciężko by mi było określić czy mają perspektywy rozwoju a to mniej więcej podstawa moich zakupów :) Daily trading niestety nie jest dla mnie, nie mam na to czasu. Plan wygląda tak, że chcę kupować jakieś stabilne spółki na których będzie w miarę dobry zysk w dłuższym terminie bez bardzo dużych wahań - więc chyba jednak z wig20. Za to sugestia co do dywersyfikacji
|
|
Zmniejszyłem stop loss na Getin do -13% (niewiele brakuje więc spodziewam się wkrótce nie mieć tej spółki w portfelu). Reszta zostaje bez zmian.
|
|
Jakoś tak wyszło, że chciałem za dobrze i nie wyszło. Już powinno być OK.
|
|
Hej! Skorzystam z miejsca i spróbuję tu wklejać moje przygody z GPW. Przez pewien czas korzystałem z usług funduszy inwestycyjnych ale postanowiłem spróbować "na własną rękę" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem bardzo początkujący więc dobór spółek jest również początkujący. Poniżej moje motywacje kupna: Getin - mimo że niezbyt lubię bo mam wrażenie że wciskają się gdzie tylko można to chyba całkiem nieźle się rozwijają i mam nadzieję że będą kontynuować, Kruk - moja pierwsza oferta publiczna - to miały być moje pierwsze akcje, ale nie sądziłem że od prospektu do pierwszych notowań trwa to aż tak długo, Lotos - chyba największa spółka z mojego regionu - ma całkiem dobre wyniki i wierzę że będą się dalej rozwijać, PKO - tu jest ciężej z motywami zakupu ale wydaje mi się ze to "bezpieczna" inwestycja. Poniżej wklejam wycinek arkusza który wykorzystuję do sprawdzania efektywności moich inwestycji - pole zysk/strata uwzględnia mbankowskie prowizje kupna i sprzedaży. Proszę się nie śmiać z wartości inwestycji!  kliknij, aby powiększyć
|
|