PARTNER SERWISU
qwjkexxi
fruity

fruity

Ostatnie 10 wpisów
zizou100 napisał(a):
Witajcie,
mam problem z wyborem tematu pracy licencjackiej. Początkowo chciałem pisać o finansowaniu fuzji i przejęć, ale wszystkie spółki z którymi się kontaktowałem odmówiły udostępnienia takich danych. Kolejnym wyborem były przekształcenia spółek cywilnych, ale tym razem temat upadł przez opinię promotora jako mało związany z finansami przedsiębiorstw.
Może ktoś podrzuci mi inny pomysł, gdzie pozyskanie danych do badań nie będzie aż tak trudne;)
temat seminarium - zarządzanie finansami przedsiębiorstw

z góry dzięki za pomoc,
pozdro:)

ja piszę mgr o zarządzaniu płynnością finansową. ciekawy temat i sporo wniosków można wyciągnąć ze wskaźników które oblicza się na podstawie łatwo dostępnych danych każdej spółki giełdowej king

Nie zgadzam się, gdyby były normalniejsze ceny to może bym się zastanowił nad kupnem. Ale 230 tys. za 2 pokoje to zdecydowanie za drogo d'oh!

im szybciej tym lepiej. po prostu za drogo jest

Oddałem głos na tak, bo drażni mnie to, że u nas kupuje się wyjątkowo drogo wyjątkowo kiepskie jakościowo palenie, a w gratisie można trafić do więzienia za to że ma się ochotę zapalić w domu do filmu - jakby nie było kogo zamykać angry3

Zdecydowanie model holenderski bardziej mi odpowiada, ale pewnie jeszcze dłuuuugo zanim stanowiący prawo zauważą plusy tego rozwiązania...

kneczaj napisał(a):
Belvedere był już po 80zł w czasie hossy. Nie śledzę tej spółki, ale wiem, że wtedy była na krawędzi bankructwa, a przez pół roku wiele się chyba nie zmieniło.

Jeśli jesteś początkujący to nie czepiaj się akcji, bo taki trend się szybko nie odwróci, a jak sam widziałeś w bessie prawie codziennie spada 90% spółek, więc ciężko zarobić. Swego czasu miałem mwtrade i to była moja ulubiona spółka. Mimo to od ostatniego szczytu, na którym udało mi się ją sprzedać spadła więcej niż 60%. Helio, inna spółka, którą miałem spadła koło 70%. Obie spółki cały czas przynoszą zyski, także spadek o 50% Belvedere, który niedawno jeszcze był na krawędzi bankructwa jest niczym.

Na giełdzie najważniejsza jest cierpliwość, strategia, realność zysków ze strategii i psychiczny upór w podążaniu za nią. Tego ostatniego mi najbardziej brakuje...
Tobie widzę, że brakuje cierpliwości, ale zastanów się czy w ogóle masz strategię...

Sobieski dziś +13%. Raczej hazard niż strategia ale wygrałbym :)

Czy całkiem prawdopodobne jest spółka Belvedere podrożeje w przeciągu kilku dni?
http://stooq.pl/q/?s=bvd

Cena bardzo spadła ostatnio i dziwne by było gdyby pozostała tak nisko, a dziś kurs dobrze wzrósł no i jak na razie nie ma kiepskich 'newsow'.

Pytanie od amatora ale kusi kupić na kilka dni :)

Benefit

Wszystko sprzedane oczywiście.

Dziękuję wszystkim za porady :-)

W heyah na kartę jest internet za jakieś 9 zł/miesiąc - możesz mieć cały czas włączony.
Niby ma limit 100 mb ale raczej ciężko wykorzystać - przynajmniej mi się jeszcze nie udało, a korzystam sporo.

No i to chyba nie tak drogo :-)

Wygląda na to że moja inwestycja w akcje się powoli kończy. Lotos sprzedany z 10% stratą. Zostały mi akcje Kruka które pewnie jutro też się sprzedadzą bo ustawiłem stop na tyle wysoko żeby przynajmniej z zysku zapłacić prowizję.

Kiepski okres chyba wybrałem (no i pewnie kiepski ze mnie gracz trochę), ale skoro już straciłem to niech spada teraz wszystko ile musi, a ja będę obserwować i czekać na moment żeby kupić blah5

Muszę się teraz zastanowić w co zainwestować - szkoda żeby pieniądze leżały na koncie (bo je wydam) ale jakoś niespecjalnie widzę lepsze opcje. Lokaty przy moim kapitale to równie dobrze mogę ich nie zakładać takie dają zyski, a nawet fundusze w które inwestowałem wcześniej kiepściutko przędą.

Polećcie coś :-)

Prawdopodobnie nie pójdę bo mieszkam poza miejscem zameldowania a nie wczuwam się aż na tyle żeby iść specjalnie zgłosić ze chcę głosować i później oddać nieważny głos bo nie ma na kogo :(

Kamil Gemra napisał(a):
Wszystkim typującym polecam zajrzenie również tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

Wiele typów już na starcie jest błędna także na pewno te osoby nie trafią idealnie w cenę binky

Dobrze wiedzieć - dzięki.
W takim razie mój typ to 141 :-)

140,99

Moja pierwsza realizacja zysków - Asseco sprzedane z wynikiem +5,21%.
Nadal będę obserwować kurs żeby sprawdzić czy moje przewidywania są słuszne :)

kliknij, aby powiększyć

Wprawdzie w tym miesiącu nie będę miał za dużo czasu żeby korzystać z abonamentu ale żal byłoby nie skorzystać :)

Oczywiście pralnia. Miejsce: Galeria Bałtycka, Gdańsk

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

@arm
Co do Kruka to po prostu wydaje mi się że ta spółka ma perspektywy. Jest największa na rynku wierzytelności w Polsce i chyba najbardziej "rozpoznawalna". Przychody rok do roku rosną, podobnie zyski a zakupy niespłaconych kredytów jak ostatnio od BRE potwierdzają że jest jeszcze sporo miejsca na rozwój.

@maobab
Aktualnie spółek mam właśnie 3 i przy tej liczbie chciałbym pozostać. Co do stopów to są graniczne ustawienia przy jakich już na pewno nie będę miał tych akcji - raczej codziennie przyglądam się notowaniom, a wątpię żeby w ciągu jednego dnia któraś ze spółek z portfela spadła o 10%. Co do branż jest trochę trudniej, bo o ile np. w przypadku spółek paliwowych to mniej więcej jestem w stanie oszacować jakie mają perspektywy (bo łatwo sprawdzić ceny ropy i ceny na stacjach paliw) to w przypadku spółek chemicznych nawet nie wiem kto od nich ani co kupuje :(

O analizie XO poczytam - dzieki!

kliknij, aby powiększyć

Getin sprzedany (stop loss -10%). Szkoda, bo nadal wierzę że będzie się rozwijać.
Fundusze ze sprzedaży zainwestowane w Lotos.

Dodałem do tabeli zysk/stratę na poszczególnych walorach - nie sumuje się z wartością portfela bo ta dotyczy całości inwestycji.

Stwierdziłem że będę wklejał dalej, mimo że z tego co widzę większość z Was inwestuje w zupełnie inne spółki niż ja Think

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Jeśli jeszcze nie czytałeś to może Cię zainteresować.

I jak już zrobisz analizę Asseco to proszę o publikację :)

Redukuję straty :)

kliknij, aby powiększyć

Sprzedałem PKO, kupiłem Asseco. Musiałem też zmienić sposób prezentacji stanu inwestycji bo sam zacząłem się w nim gubić - to chyba trochę potrwa zanim wyprodukuję w Excelu coś z czego będę zadowolony jeśli chodzi o "monitoring" więc niewykluczone że wkrótce będzie znowu wyglądać inaczej :)

kliknij, aby powiększyć

mistrz! dawno się nie roześmiałem do monitora hello1

60,45

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi podpowiedział jak wkleić link tak jak mam wklejony w pierwszym poście tzn. taki mały i jak się kliknie to robi się większy :)

Aktualizacja wyglądu portfela, chociaż za bardzo nie ma czego aktualizować.
Zysk 0,03% to zdecydowanie nie jest zadowalający zysk Think

kliknij, aby powiększyć

kurczę proponujecie spółki spekulacyjne z dużymi zmianami kursu a ja się trochę boję że szybko wtopię całą kasę i tyle będzie z moich akcji :(

@owner
stopy są raczej tak symbolicznie napisane - pewnie i tak sprzedałbym wcześniej

@Tomek84
wskaźnik macd super! przyjrzę się mu bliżej thumbright

Dzięki za komentarze.

Wydaje mi się że nie opłaca się skakać ze spółki na spółkę przy tak małym kapitale - mam rację? Zależy mi na zysku lepszym niż z funduszy akcji w długim terminie :)

@daniel23651
myślisz ze 3 spółki byłyby ok jak na taką wartość portfela? co jakiś czas będę pewnie dopłacał. portfel 5-10k zł - 4/5 spółek? dywersyfikacja będzie o tyle że w będę miał akcje z różnych sektorów bo na obligacje itp. instrumenty to jak na razie za mało kapitału i szkoda tracić perspektywy zysków.

@Tomek84
200+% byłoby super mieć ale raczej za mało jeszcze umiem i zdecydowanie za mało wierzę w moje szczęście. chociaż chciałbym tak pograć kiedyś.

Przejrzałem chyba wszystkie spółki które polecasz i jedyną którą mógłbym kupić są police ew. synthos - ale przemysł chemiczny to zdecydowanie nie mój obszar zainteresowań i ciężko by mi było określić czy mają perspektywy rozwoju a to mniej więcej podstawa moich zakupów :)

Daily trading niestety nie jest dla mnie, nie mam na to czasu. Plan wygląda tak, że chcę kupować jakieś stabilne spółki na których będzie w miarę dobry zysk w dłuższym terminie bez bardzo dużych wahań - więc chyba jednak z wig20.

Za to sugestia co do dywersyfikacji thumbright

Zmniejszyłem stop loss na Getin do -13% (niewiele brakuje więc spodziewam się wkrótce nie mieć tej spółki w portfelu).
Reszta zostaje bez zmian.

Jakoś tak wyszło, że chciałem za dobrze i nie wyszło.
Już powinno być OK.

Hej!

Skorzystam z miejsca i spróbuję tu wklejać moje przygody z GPW.
Przez pewien czas korzystałem z usług funduszy inwestycyjnych ale postanowiłem spróbować "na własną rękę" - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jestem bardzo początkujący więc dobór spółek jest również początkujący. Poniżej moje motywacje kupna:
Getin - mimo że niezbyt lubię bo mam wrażenie że wciskają się gdzie tylko można to chyba całkiem nieźle się rozwijają i mam nadzieję że będą kontynuować,
Kruk - moja pierwsza oferta publiczna - to miały być moje pierwsze akcje, ale nie sądziłem że od prospektu do pierwszych notowań trwa to aż tak długo,
Lotos - chyba największa spółka z mojego regionu - ma całkiem dobre wyniki i wierzę że będą się dalej rozwijać,
PKO - tu jest ciężej z motywami zakupu ale wydaje mi się ze to "bezpieczna" inwestycja.

Poniżej wklejam wycinek arkusza który wykorzystuję do sprawdzania efektywności moich inwestycji - pole zysk/strata uwzględnia mbankowskie prowizje kupna i sprzedaży.

Proszę się nie śmiać z wartości inwestycji! Shame on you

kliknij, aby powiększyć

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 2 czerwca 2017 15:34:44
Liczba wpisów: 31
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

vteyefwz
sslzyglo
agqchiwc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aazntale
juspdcbm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat