PARTNER SERWISU
unddehhy

Operatora koparki ręcznej przemyślenia...

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 9 października 2008 21:16:04
Siedzę sobie i w głowę zachodzę.
Jak to jest? Spółka podaje wyniki kwartalne w odniesieniu do okresów poprzednich.
Niektóre spółki odnoszą się za każdym razem do jednego konkretnego okresu.
Jasne czemu nie.
Problem pojawia się wtedy gdy w każdym kolejnym raporcie dane z okresu do którego porównujemy zmieniają się diametralnie. Mimo że są to zupełnie inne dane to nazwa kwartału pozostaje niezmienna.
Czy jest to jakaś wielka przewałka? Jeśli tak to kogo emitent chce oszukać? Mnie? Pana/Panią? Inwestorów?
angryfire

Czy może jest to normalna praktyka wśród spółek giełdowych (Piszmy cokolwiek, i tak nikt się nie zorientuje)?

Co sądzić o takich spółkach?
Jak interpretować takie zachowanie?
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 października 2008 21:34:44
Wyjaśniam: Teresa jest szefową naszego zespołu przetwarzania sprawozdań.
Właściwie szefem, bo tak twierdzi. Nie wiem bo nie sprawdzałem bom

I osobiście przedziera się przez najtrudniejsze przypadki.
Z mojego doświadczenia wiem: rynek nie czyta sprawozdań. Nie chce mu się.
Analitycy za to, bardzo wnikliwie. I wskutek tego rekomendują zarządzającym to czy owo.
I wtedy rynek widzi: spada, rośnie, i reaguje. Ale dopiero wtedy.
To szansa dla nas. Możemy też czytać i starać się coś wyniuchać wcześniej, zanim zacznie się ruch. To kwintesencja sensu AT.

Żeby to jednak zrobić, potrzebne są prawidłowe dane. Wiarygodne, prawdziwe, poprawne.
A z tym krucho.

Liczę, że Teresa będzie tu wrzucać co smaczniejsze odkopane przypadki.
Nagminna rzecz to łączenie okresów, np. w przepływach: spółka za kwartał podaje przepływy narastająco.
A przecież przepływy są najważniejsze.

Tak, nikt z giełdy też tego chyba nie czyta, bo by reagował. Jakoś.
Edytowany: 9 października 2008 21:35

Teresa
0
Wysłane: 10 października 2008 13:50:48
Najcięższymi Przypadkami jak widzę, są spółki będące na naszym rynku "przejazdem", lub może bardziej "przyjezdne".
Rodzime spółki choć też kręcą nie mają aż takiej śmiałości. Za to "Obcy" pełną gębą kręcą i kombinują.

Spółki zagraniczne to orka na ugorze. Czasem znalezienie raportów graniczy z cudem, ale nawet jeśli się uda nie gwarantuje to pełni szczęścia.

Taki na ten przykład SkyEurope. Niby wszystko pięknie raporty dość przejrzyste a tu się okazuje, że 4 kwartał dla nich nie istnieje. Jasne można skubać raport roczny. Ale nie bez przeszkód. Roczny raport jest oczywiście podany narastająco i jak ktoś chce dane z q 4 to niech sobie wylicza angryfire

Jeśli mało było problemów to jeszcze mała kłoda pod nogi. Spora część raportów jest dostępna tylko w języku Language :)
jasne, po co tłumaczyć. Niech ludziki się pomęczą.

Na stronie w relacjach inwestorskich znalazłem nawet strukturę akcjonariatu :blackeye: a znalezienie tego typu danych dla skyeurope to nie w kij go dmuchał. Można sobie poszukać jak ktoś lubi.

Koniec końców udało się. Skompletowałem potrzebne dane.
Co mnie to nerwów kosztowało to przemilczę...

rapi75
0
Wpisów: 14
Wysłane: 4 listopada 2008 23:21:12
Hmmm... Czy spółki z kapitałem obcym nie mają obowiązku publikowania raportu w jezyku że tak się wyraże lokalnego podwórka?

Teresa
0
Wysłane: 4 listopada 2008 23:33:07
Nie będę odkrywcą mówiąc:"In theory, there is no difference between theory and practice. But, in practice, there is."

Moge się mylić. :)

rapi75
0
Wysłane: 6 listopada 2008 22:33:16
No cóż, Kto by się tam przejmował jakimś szarym inwestorem, starającym się pozyskać dane do swoich analiz.
Można tylko wytrwałości życzyć :)

realvalue
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 kwietnia 2009 13:18:48
Można to także potraktować jako kolejną zasadę inwestowania fundamentalnego. Odpuszczamy sobie już na wstępie spółki, które mają nieczytelne, niespójne czy wręcz nielogiczne raporty finansowe. W 90% przypadków świadczy to o próbie ukrywania niewygodnych danych. Nie mówiąc już o podejściu do inwestorów i najważniejszego wydarzenia w życiu spółki giełdowej jakim jest publikacja raportów okresowych.

rapi75
0
Wysłane: 7 maja 2009 18:00:51
Trochę z innej beczki.

Właśnie sobie porównuję Puławy i Synthos.
I tak:
Puławy w cashflow przy obliczaniu środków pienieżnych na konieć okresu nie ujmują różnic kursowych kiedy Synthos wręcz przeciwnie. Nie bardzo rozumiem, że tu jest dowolność jeśli chodzi o składniki. Wolność Tomku w swoim .....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,319 sek.

pbvmjzky
gwsullnk
hfrnmfyd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hxlswsjt
aoffqeon
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat