PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
2 sierpnia 2011 13:43:18
przy kursie: 466,56 zł
Wszystko wskazuje na to, że IDM wstrzymał się wczoraj ze skupem i kurs nagle stanął w miejscu....
w piątek skupili 270 tys akcji, wczoraj prawdopodobnie nic.... ciekaw jestem co będzie na dzisiejszej sesji
|
|
0 Dołączył: 2009-03-02 Wpisów: 24
Wysłane:
2 sierpnia 2011 13:58:31
przy kursie: 466,56 zł
Z tego co wiem to 31 jest ogłoszenie wyników półrocznych, a na 30 dni przed mają okres zamknięty, więc raczej nic nie kupią...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
3 sierpnia 2011 23:28:31
przy kursie: 422,40 zł
Niech panikuja, zawsze to bedzie mozna taniej sciagnac troche papiera z rynku:)
Do rzeczy, dla IDMSA nastaly nieciekawe czasy, mimo wszystko brak koniunktury odbije sie na spolce - glownie na segmencie odpowiedzialny za inwestycje kapitalowe. Jesli jednak zarzad IDMSA posiada wolne aktywa lub jest w stanie je pozyskac moze to byc dobra okazja do zwiekszenie zysku z tych inwestycji.
Niska cena pozwoli takze skupic troche akcji IDMSA co obnizy srednia cene walorow. Tylko czy: - maja za co kupic? - niebawem nie zaczyna sie okres zamkniety?
Drobnym gracza pozostaje zacisnac zeby i czekac, lub poszukac dodatkowe kapitalu i rozwazyc zwiekszenie pozycji. Bo kto ucieka w momencie gdy juz kurs obsunal sie o kilkadziesiat procent a spolka jest zdrowa - tylko ci co tu traca:)
Ps. Kiedys ktos poruszal sprawe OFE i IDMSA, IDMSA nie stac na zakup 100% w OFE (conajmniej 150 mln zl) jednak jeslibylaby okazja mogliby kupic na podobnej zasadzie co bank.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
4 sierpnia 2011 22:54:56
przy kursie: 374,40 zł
Czy ktos z Was wczytywal sie w ta umowe z BBC i bylby w stanie ja strescic? Ja sie troche pogubilem kto co ma miec w trojkacie BBI, IDM, Supernova...
... a spadki sa oczywiscie bezsensowne, jak zwykle. tym razem nikt na nie nawet nie nagania na forum. choc watpie zeby sie IDM na dobre odbil zanim nie odmroza skupu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 sierpnia 2011 21:57:38
przy kursie: 276,48 zł
niewiem dlaczego znikają z forum wpisy i wychodzi jakbym dyskutował sam ze sobą.... jak dobrze pamiętam skup IDM był w widełkach 2 do 5. Czy zrobią to samo co MCI, czy będa próbować podciągnąć do 2 , czy nic nie zrobią... dziś znowu ktoś postawił zlecenie na kilkaset tysięcy akcji na 1,45 ale w chwili paniki pakiet został zjedzony momentalnie
|
|
0 Dołączył: 2009-03-27 Wpisów: 96
Wysłane:
22 sierpnia 2011 19:49:29
przy kursie: 297,60 zł
Szef planuje bezpośrednie objęcie akcji co da mu 10% na walnym . klik
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2011 20:12:40
Szef - jak go ładnie nazywasz - już dawno "objął" te akcje, a dokładniej zapłacił za nie kasę IDMSA, tyle ze ze względów formalnych nie zostały ona na niego przeniesione. Brakowało zgody KNF.
Obecnie mamy zgodę, wiec wykupione już akcje zostaną przeniesione na jego konto.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
22 sierpnia 2011 21:20:01
harleyangel napisał(a):niewiem dlaczego znikają z forum wpisy i wychodzi jakbym dyskutował sam ze sobą.... jak dobrze pamiętam skup IDM był w widełkach 2 do 5. Czy zrobią to samo co MCI, czy będa próbować podciągnąć do 2 , czy nic nie zrobią... dziś znowu ktoś postawił zlecenie na kilkaset tysięcy akcji na 1,45 ale w chwili paniki pakiet został zjedzony momentalnie Stary wpis, mimo to odpowiem, bo przedtem jakoś go przeoczyłem. Sądzę, że nic nie zrobią. Kontynuacja skupu w tych warunkach nie podciągnie kursu, za duże wahania na szerokim, zbyt lękliwy akcjonariat, za długo trwający trend spadkowy. Właściwie nie wiem, co mogłoby się stać, żeby tutaj urosło teraz choćby do tych dwóch. Odnoszę wrażenie, jakby wszyscy się na IDM obrazili i traktują go niemal jak jakiś Pronox, czy innego bankruta, z tą tylko różnicą, że tutaj spada lawinowo, ale odrabiać później już nie chce. A może włodarzom spółki z jakichś powodów nie zależy na wysokim kursie?
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2011 22:02:57
Jak będzie trzeba aby kurs był po 2 zł, to będzie - już oni o to zadbają. Maja szerokie koneksje w kręgu finansowym, a każdy finansista wie ze skup akcji w odpowiednim momencie podnosi kurs. Wiec dla funduszy spekulacyjnych opłacalna będzie zagrywka na zasadzie, skupujemy do 2 zł z groszami, uruchamia się skup my wtedy sprzedajemy.
Nim to wszystko jednak na stanie to: - musi nastąpić odwrócenie trendu - nikt rozsądny nie będzie grał przeciwko trendowi dużym kapitałem, jeśli sytuacja zostanie ustabilizowana będzie to zielone światło. - musi minąć okres zamknięty skupu akcji
problemem możne być raport za III kwartał. Trudno określić jaki zysk/stratę wykaże IDMSA. Na samym własnych akcjach stracili kilku milionów, do tego dochodzi obsuwa EFH.
Tyle ze wszelkie odpisy (potencjalne straty lub zyski z akcji) przy obecnej strukturze holdingu, która uległa zmianie mogą nie być konsolidowane do głównego raportu.
Jeśli akcje firmy w których IDMSA ma mniej np. 50% będą wyceniane po wartości nabycia akcji (mam na myśli SuperNova IDM Fund S.A. - mają 49,97%). A tak powinny byc, aktywa te nie powinny podlegać pełnej konsolidacji, nie są także notowanie na giełdzie. W bardzo łatwy sposób mogą być ukryte, zniwelowane dla raportu finansowego wszelkie straty i zyski okresowe z rynku akcji.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 września 2011 22:48:07
przy kursie: 312,96 zł
już kilka tygodni temu zastanawiałem się nad tematem wyceny aktywów w Supernova. Też miałem wrażenie, że jednym z celów tego manewru była mozliwośc ukrycia ewentualnej straty.. rozmawiałem z kilkoma osobami na ten temat, które twierdziły, że jednak będą musieli wycenić aktywa wg aktualnej wartości..
hmm może by się wypowiedział ktoś naprawdę obeznany w temacie bo dla akcji IDMu to dośc istotna kwestia
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2011 23:24:00
Zgodnie z MSR'ami, jeśli posiadają mniej niż 50% akcji nie muszą konsolidować w pełni bilansu tego funduszu, a wiec z automatu wszelkie starty/zyski mogą być "ukrywane".
Ponieważ fundusz ten nie jest nigdzie notowany, wycena jego odbywa się po wartości godziwej - czyli obecnie po cenie objęcia akcji (lub teoretycznie może być po wartości księgowej jeśli jest istotnie niższa ale nie sadze aby była to inna wartość niż cena nabycia).
Wg mnie jest to dobry ruch, jeśli chodzi o usuniecie spekulacyjnych ruchów związanych z wycena co wpływa na stabilizacje kursu. Owszem trudniej wycenić WK całej grupy, tyle ze straty na akcjach są czysto księgowe - do czasu ich sprzedania.
Nie znamy ceny nabycia akcji np. EFH, ale jest pewne ze obecnie generują księgowa stratę Tak samo stratę generują akcje własne (IMDSA) i pewnie spora czesc inwestycji. Urok tej fazy rynku.
Pamiętajmy jednak ze IDMSA inwestuje długoterminowo, na większości inwestycji grupa wychodzi na plus - na nie których naprawdę mocno na plus Idea TFI.
Ciekawe czy: - uda im się nabyć OFE lub ubezpieczyciela (jedna ze spółek związanych z Solorzem) - zarobić na EFH
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 września 2011 23:48:31
dzięki za odp. też uważam że jest to dobry księgowo ruch.
co do OFE uważam że jest szansa na transkacje wiązaną, hmmm dla IDM powstaje tu znacznie większa wartość dodana niż u innych potencjalnych kupców. Z drugiej strony upublicznienie tej informacji przed zawarciem transakcji jest obudzeniem potencjalnej konkurencji.... dziwny ruch
co do EFH, mam pozytywne przeczucia ale to tylko przeczucia...
ale co rynku ja obstawiam że jeszcze trochę spadniemy, i przecena dotknie większość akcji... chyba że wielki Ben coś podsypie do pieca.... ale u niego coraz gorzej z paliwem. Faktem jest że transport siadł bardzo mocno w ostatnim miesiącu, czego jeszcze oficjalnie nie ma w wynikach. 3 lata temu takie info wskazywało pogorszenie danych...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 września 2011 08:10:17
info o sprzedaży OFE Polsat gielda.onet.pl/jedna-firma-ma-...Cytat:Zygmunt Solorz-Żak oficjalnie ogłosił, że zamierza oddać kontrolę nad finansową częścią imperium.
– Chcę się skoncentrować na mediach i telekomunikacji. Jestem gotowy oddać współkontrolę nad aktywami ubezpieczeniowymi i OFE – powiedział wczoraj Zygmunt Solorz-Żak (jeden z najbogatszych Polaków). Kontroluje on Powszechne Towarzystwo Emerytalne Polsat, które zarządza OFE Polsat, i firmę ubezpieczeniową Polisa-Życie. Solorz dodał, że te aktywa chce wnieść do nowej spółki. Nie ma planów sprzedaży udziałów w Zespole Elektrowni PAK i Invest-Banku.
Jak wynika z naszych informacji, wyłączność na negocjacje w sprawie przejęcia Polisy-Życie ma już jeden inwestor. – Jest wyłączność, ale jeszcze długa droga do sprzedaży. Nie ma jeszcze ostatecznej oferty – mówi „Rz" osoba związana z transakcją. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 9 września 2011 07:08
|
|
0 Dołączył: 2010-12-21 Wpisów: 33
Wysłane:
23 września 2011 15:31:03
przy kursie: 288,00 zł
Czy ktos w ogole posiada konto maklerskie w IDMSA ???? Jesli tak to jaka jest w ogole opinia o IDMSA, jakies wskazowki czy rekomendacje na temat samego biora i platformy IDM trader??
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 listopada 2011 09:01:58
przy kursie: 249,60 zł
Z dzisiejszego zawiadomienia dowiadujemy się, że to Abratański wysypał tyle akcji na rynek.... przy tak niskim kursie... to już naprawdę robi się słabo.. dziś kurs leci na łeb na szyję.....
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
15 listopada 2011 09:23:45
Kurs leci, bo raport dziadowski. Dotychczas przynajmniej wykazywali się zyskami a teraz proszę - straty. Pisałem już wcześniej że nie mają pomysłu na biznes i teraz jak widać to się potwierdza. Technicznie niby można tu grać pod jednodniowe odreagowania, ale chyba nie warto, bo więcej niz 3 - 4% nigdy nie wzrasta a żeby wyczuć tu teraz dołek trzeba mieeć chyba kryształową kulę. Sytuacja dosyć nieprzyjemna, bo to przecież dom maklerski, do tego właściciel banku... Wypadałoby, żeby cieszył się chociaż zaufaniem swoich własnych akcjonariuszy a jak widać jest zupełnie odwrotnie. Nic. Zobaczymy, czym pochwalą się na koniec roku.
|
|
0 Dołączył: 2010-05-13 Wpisów: 187
Wysłane:
15 listopada 2011 09:30:42
Technika tu nie zadzialala jak widac. Kilka roznych zrodel wrozylo wzrosty. A spadki sie poglebiaja. Czekamy dalej....
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 listopada 2011 09:34:12
akurat analiza stockwatcha jeden czy dwa dni temu wróżyła spadek.... ( szacunek za dobrą analizę ). W 2009 dno IDM było koło 0,8 jak dobrze pamiętam...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2011 09:35:34
k201244
jak to - technika nie zadziałała? kilka postów wyżej masz omówienie technicznej sytuacji, sugerujące wielkie prawdopodobieństwo kontynuacji spadków.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.