PARTNER SERWISU
tfqvmokz
LGOCapital

LGOCapital

Ostatnie 10 wpisów
no i wlasnie udzial metali szlachetnych wzrosl w moim portfelu

gold/silver - 19.5%
cash - 12.1%

obydwa metale to jedna z najlepszych inwestycji i kazdy powinien uwzglednic w swoim portfelu ... u mnie na dzien dzisiejszy stanowia one 14.20% udzialu i niebawem dojda do 25-30% ... aczkolwiek ciesza mnie opinie negatywne w stosunku do obydwu zwlaszcza w stosunku do srebra ...

"Dział analiz Mennicy Wrocławskiej uważa, że obecnie rynek srebra mówiąc kolokwialnie jest wykupiony, etap realizacji zysków po QE3 nadal trwa."

po QE 3 ?????? .... ale QE3 sie dopiero zaczyna a w zasadzie to nie jest QE3 ani QE4 ani QE5 ... tylko QEnieskonczonosc ... nie wiem kto tam siedzi w dziale analiz Mennicy Wroclawskiej, chyba jacys absolwenci z tzw szkol wyzszych z wypranymi mozgami ...

Podsumowanie wynikow za rok 2012

Kapital inwestycyjny wzrosl o 67.82%
cash flow wzrosl o 124.54% ,
srednia z 3 lat zwrotow z inwestycji jest na poziomie 9.87% rocznie

LGO top holdings :
Hopewell Highway Infrastructure .... Honk Kong Stock Exchange .... 28.85%
Just Energy Group .... Toronto Stock Exchange .... 10.20%

gold/silver .... 14.20%
cash .... 17.40%

czy jest jakis DM w POlsce oferujacy dostep do rynkow zagranicznych poza IDMSA?

ale odciecia dywidend nie ma ,,,, samo odciecie jest iluzja, ktora widzisz oczyma patrzac na wykres .... co oczy widza umysl w to wierzy .... musisz zobaczyc to umyslem najpierw a oczy podaza .....

Inną sprawą jest pytanie dlaczego w ogóle występuje podatek w przypadku dywidend? Podatek Belki jest od zysku. A gdzie tu zysk.... cena akcji 4,25 pln... dywidenda 0,36 pln... cena po odjeciu prawa do dywidendy 3,89 pln. Bilans 0,00 pln....

podatek jest od dywidend bo to jest zysk zrealizowany o.36 pln, strata na spadku ceny akcji w tym wypadku iluzyjne odciecie dywidend, jest jedynie szacunkiem a stanie sie rzeczywistoscia kiedy sprzedaz i zrealizujesz strate wiec nie mozesz tego tak z offsetowac na bilans rowny 0 .

ale jedynie "inwestowanie" jest wtedy kiedy dostajemy dywidende .... w przeciwnym wypadku to czysta spekulacja ktora nie ma sensu, spekulant przegra w dlugim terminie, to jedna z tych pralni mozgow przez Wall Street dzieki czemu ludzie wieza ze nie potrzebuja dywidend, jezeli jestem udzialowcem a wiec wspolwlascicielem firmy chce miec z tego zyski i podzial zyskow nastepuje wlasnie w postaci wyplaty dywidend ...

Czy ktos w ogole posiada konto maklerskie w IDMSA ????
Jesli tak to jaka jest w ogole opinia o IDMSA, jakies wskazowki czy rekomendacje na temat samego biora i platformy IDM trader??

Wstrzasajaco oszalamiajaca nowina dzisiaj na rynku amerykanskim o inwestycji pana Bufetta w slynny i jedyny w swoim rodzaju Bank of America. Czegos to sie nie robi zeby tylko napompowac rynki i zmusic ulice do gory. Jeden zlodziej pomaga drugim, twierdzac bezwzglednie jakie to silne dochody ma bank i jak zdumiewajaco dobrze jest zarzadzany. Jezeli Bank of America ma silne dochody to tylko dlatego ze dobrze kradnie od zwyklych obywateli. No i na sama wiesc dzisiaj inwestorzy co nie maja mozgow juz popchneli akcje BofA o ponad 9%. Mam nadzieje ze wszyscy ladnie poplyna na tym co dzis pakowali pieniadze w firme, ktora generalnie upadla i nie powinna istniec juz na rynku. Tylko dlatego ze dostali kase od Fedu nie zmienia postaci rzeczy ze ostro umoczyli. Fundamenty dla banku niestety ostro rdzewieja i nie mam zadnych racjonalnych faktow, ktore przekonalyby mnie do wlozenia chociaz zlotowki w tych kryminalistow.
Spedzilem kilka lat w bankowosci w Stanach Zjednoczonych pracujac w kilku roznych bankach, a jednym z nich byl wlasnie Bank of America. Jedynie co moge w tej chwili zrobic to pomoc im upasc .... na przyklad zaciagajac kredyt w BofA i potem go nie splacic. Jakas karta kredytowa na dobra zabawe, a dlaczego nie ... niech oddaja kase spoleczenstwu, ktore wczesniej okradli i caly czas kradna na naszych oczach. To jest jedyna rada jaka bym polecil kazdemu kto mysli o staniu sie udzialowcem tego wspanialego, too big to fail banku.

Wiec oficjalnie jedziemy z gorki na pazurki ... Jak doskonale widac od kiedy Fed przestal pompowac papier do atmosfery z koncem czerwca gospodarka Stanow nie ma zadnych szans na jakakolwiek stabilizacje a juz tym bardziej na dalszy rozwoj. I tak dopoki nie zaczna pompowac mozna zapomniec o jakichkolwiek wzrostach. Zapewne kolejna runda bezsensownego QE3 pozostaje tylko kwestia czasu. Ben Bernanke nic innego nie potrafi poza obsluga drukarek wiec bedzie drukowal tak dlugo jak tylko bedzie mial do nich dostep. I dlatego dolar idzie do smieci i jest tylko kwestia czasu kiedy przestanie byc rezerwa walutowa. Dolar w dalszym ciagu zjezdza pomimo tego iz wielu widzi jego umocnienie. Umocnienie nastepuje w stosunku do innych walut a to wlacznie dlatego ze inne waluty spadaja szybciej niz dolar tworzac w ten sposob wiekszy spread co sprawia iluzje umacniajacego sie dolara.

Spadki na globalnych rynkach nie mialy za wiele wspolnego z obnizeniem ratingu kredytowego USA ... spadki sa wywolane calkowicie zrujnowana gospodarka Stanow a dopoki caly swiat bedzie dalej patrzyl na Stany jako lidera swiatowego, oni beda robic co chca bez zadnych zasadniczych konsekwencji. Swiat musi sie obudzic i zrozumiec fakt ze Stany sa przegrane i nie ma dla nich ratunku. Najwyzszy czas przestac skupowac bezwartosciowe UST i pozyczac tym samym pieniadze najwiekszym bankrutom. Wielu w dalszym ciagu widzi jednak UST jako bezpieczna inwestycje o czym swiadczy ogromny zakup tych bezwartosciowych papierow przez inwestorow i to nawet w ostatnim czasie po obnizeniu ratingu kredytowego USA. Ja uwazam, ze bardzo nierozsadnym pomyslem jest trzymac dolary w swoim portfelu a jeszcze bardziej katastrofalne w skutkach bedzie trzymanie papieru stanowiacego obietnice zaplaty w dolarach w jakims okreslonym terminie w przyszlosci.

No i dobrze ze w Polsce podnosza stopy procentowe , mam nadzieje ze dalej beda stopniowo podnosic a balem sie troche , ze rzad jednak bedzie kroczyl bledna droga jak politycy i bank centralny za oceanem , wyzsze stopy procentowe wplywaja na umocnienie zlotego a co za tym idzie spoleczenstwo dostaje podwyzke i przecietny Polak staje sie bogatszy. Za oceanem inteligenci doluja spoleczenstwo amerykanskie, ktore w przeciwienstwie do Polakow bedzie sie stawac coraz biedniejsze. Przez nierozsadna polityke fiskalna i monetarna odwlekaja upadek ekonomiczny Stanow Zjednoczonych, ktory jest nieunikniony a im bardziej odwlekaja ow upadek tym wiekszy on bedzie i wieksze skutki tego odczuja amerykanie.

jedna rada o zmien to zdjecie Bena z profilu swojego .... chyba ze jestes fanem najwiekszego debila na swiecie , w takim razie jestem w stanie zrozumiec ... pozdro

No i wszyscy powinni podziekowac dzis za wspaniale rekomendacje takich baranow jak Bloomberg i CNBC i innych skorumpowanych stacji medialnych .... ropa skoczyla dzis jakies 5.58 usd na barylce co jest bardzo duzo w tak krotkim czasie , wiec ladnie widac spadajace ceny wedlug mediow .... hehe. Po kolejnym otwarciu gieldy surowcow CME Group o godz 17:00 , po niespelna dwoch godzinach ropa osiaga najwyzszy szczyt 98.48 usd za barylke zanotowany od pazdziernika 2008 r. ......

Widac doskonale co sie dzieje na swiecie , niestety wydarzenia , ktore obserwujemy w Egipcie , Libi , Arabi Saudyjskiej, itd. wkrotce sie rozprzestrzenia do Europy jak i rowniez w Stanach Zjednoczonych. To dopiero pocztatek zamieszek , ktore przybiora zasieg globalny.

Jednym ze sposobow na uchronienie sie przed hiperinflacja jest zakupic wiele produktow, ktore uzywamy na codzien juz teraz po nizszych cenach , bo niestety wszystko pojdzie niesamowicie do gory , moze to byc wiele produktow spozywczych ktore maja stosunkowo dluga date waznosci , kosmetyki , ubrania itd. Dobrym posunieciem jest zainwestowac w dobra , ktore moga sluzyc jako nosnik wymiany na inne dobra np: papierosy, nawet jezeli ktos nie pali, bedzie mogl odsprzedac papierosy po wyzszych cenach badz wymienic na inne dobra ktore sam potrzebuje. Powtarzam to ludziom juz od ponad roku , niektorzy sie moga z tego smiac , niech sie smieja , zobaczymy jak sie beda smiac w przyszlosci. Zakup wielu dobr codziennego uzytku przedwczesnie to taka sama inwestycja zabezpieczajaca nas przed inflacja i utrata sily nabywczej pieniadza jak i inwestycja w kontrakty przyszle, opcje, swapy. Jednak jest bardziej skuteczna opcja dla ludzi , ktorzy nie interesuja sie gielda a zarazem nie rozumieja instrumentow takich jak derywatywy i nie maja mozliwosci ich zakupu. Przedwczesny zakup roznego rodzaju dobr codziennego uzytku jest lepsza inwestycja niz lokowanie pieniedzy w lokatach terminowych, bonach i roznego rodzaju obligacjach w tym obligacjach skarbu panstwa. Ja wyzbylem sie jakichkolwiek bonow juz 2-3 lata temu. Inwestuje jednak w obligacje lecz to glownie w celu tworzenia wlasnych produktow strukturyzowanych opartych glownie na kontraktach przyszlych surowcow , przez co zmniejszam ryzyko ogolne inwestycji obnizajac odchylenie standardowe wlasnego portfela. Oczekiwany potencjalny zwrot jest realizowany na wahaniach cenowych surowcow a obligacje sluza jedynie czesciowej ochronie kapitalu. Pomimo wszystko jednak udzial obligacji w portfelu ograniczamy do minimum.

Jak byscie mogli tabelke odnosnie Widok Energia wrzucic bylbym wdzieczny?
I jak macie jakies info odnosnie debiutu ich na New Connect?
Ewentualnie jakies wskazowki gdzie moge znalezc ich sprawozdania finansowe bo na ich stronie internetowej oni tam nic nie mieli. Dzieki.

JP Morgan opowiada dzis ze jest tyle ropy na swiecie zo glowa mala wiec ceny beda leciec w dol. Wiec chlopaki zalecaja sprzedaz. Co za oszusci i zlodzieje. Bloomberg sie podnieca tak samo, towarzystwo z OPEC powiedzialo ze nie ma problemu zwiekszajac podaz zeby pokryc zwiekszajacy sie popyt. Tak twierdzili debile na Bloomberg w zeszlym tygodniu, dzien - dwa pozniej ceny szly do gory, teraz znow gadaja glupoty a 'ulica sie podnieca' i znow beda sprzedawac po to zeby JP Morgan czy Goldman Sachs kupowali.

Prwada jest taka ze zapasy ropy sie wyczerpuja i ceny beda rosly. Uwazam ze nalezy kupic jak ktos nie ma albo trzymac jak ktos ma. Ale napewno nie sprzedac jak twierdza zlodzieje z Morgana. A jak ceny ida w dol do kupowac wiecej.

W kwesti dotyczacej zagranicznych platform do trading.

Napewno Tradestation , osobiscie nie uzywalem , mialem jedynie okazje sie przyjzec I napewno jest godna uwagi. .

Aktualnie uzywam TopStepTrader do day trading, z uwagi na internship odbywany w jednej z firm w Chicago, ktore zajmuje sie wlasnie tradingiem. lecz to jest operowanie kontraktami przyszlymi surowcow na CME Group

Jestem rowniez zadowolony z ThinkorSwim do ktorej mam dostep poprzez TD Ameritrade. Polecam uwazac na sposoby dzialania samego Ameritrade, nie posiadam zadnych akcji zakupionych przez nich, korzystam jedynie z platformy jako podglad. Jednak ThinkorSwim jest dobry do swing trading ale nie do day trading.

Korzystam rowniez z E-Trade ale nie korzystam z platform, ktore oferuja, te platformy rowniez nadaja sie raczej do swing trading. Korzystam z
E-Trade jedynie ze wzgledu na dostep do gieldy w Kanadzie TSX.V oraz gield w Londynie, Paryzu I Frankfurcie po nizszych prowizjach niz chocby ING Securities, ktorego tez uzywam miedzy innymi ze wzgledu na dostep do pozostalych gield europejskich lacznie z GPW oczywiscie.

Chinczycy walcza z inflacja, ktora sami sobie importuja ze Stanow. Podniesienie stop procentowych jest dobrym posunieciem dla Chin. Oznacza to nic innego w prostych slowach jak umocnienie renminbi a zarazem podwyzki plac, w przeciwienstwie do USA gdzie FED dewaluuje dolara przez co Amerykanie staja sie biedniejsi i ich standard zycia bedzie sie tylko i wlacznie obnizal podczas gdy standard zycia Chinczykow bedzie sie poprawial. Mam nadzieje, ze Chinczycy sie w koncu obudza i przestana exportowac do USA oraz skupowac UST i pozyczac leniwym Amerykanom pieniadze, ktorzy sa splukaniu i nie sa w stanie splacic swojego dlugu. Kiedy Chiny przestana skupowac zadluzenie USA, dolary zaczna wracac do USA a wraz z nimi inflacja, ktora w zasadzie zamieni sie w hiperinflacje w Stanach, dlatego miedzy innymi sprzedalem krotko pare moich spolek chinskich na gieldzie w Hong Kongu ktorych osiagi sia silnie skorelowane z wydatkami konsumeckimi, tym co inwestuja na rynkach azjatyckich radzilbym zrobic to samo jesli jeszcze tego nie zrobili, poczekac na konrektne korekty a potem zaczac z powrotem kupowac wiecej Chin. Rowniez skupowac Renminbi jesli ktos ma okazje.

LGOCapital

serdeczne dzieki za wyjasnienie

Dzieki za wyjasnienie, po cichu tak wlasnie myslalem ze zgodnie z moim mysleniem powinno byc "tak" przy bezwarunkowej opcji put, ale nie mialem pewnosci. Jednak dobrze ze nie maja opcji call, tak jak np Fojud SA. gdzie opcja call nie obowiazywala jedynie przez pierwsze 12 miesiecy a obowiazuje teraz. Moglibyscie wrzucic taka tabelke dla Fojud SA. Chetnie bym kupil Fojuda ale po odpowiednio nizszej cenie uwzgledniajac ryzyko realizaji opcji call przez emitenta, napewno nie za ta cene co ktos chcial w piatek , po 103. Troche przesadzil.

No wlasnie co znaczy n/d w tabelkach przy bezwarunkowych opcjach call?

dzieki za wrzucenie tych info , ja nie moglem tego znalezc na um.warszawa.pl chociazby.
Napewno WAW0922 ma opcje put a nie ma opcji call ? Jesli tak to duracja nie ma wiekszego znaczenia, jesli stopy procentowe pojda do gory i wartosc obligacji WAW0922 spadnie mozesz zrealizowac opcje put ktora jest wlasnie zabezpieczeniem przed spadkiem ceny . Jednoczesnie przy malych wachaniach stop procentowych cena samej opcji jest niska, aczkolwiek nie zmienia to faktu ze cena obligacji powinna byc relatywnie wyzsza po przez dodanie opcji put w stosunku do podobnej obligacji bez opcji put a tym bardziej od obligacji z opcja call.
Masz moze wiecej info na temat konkretnej obligacji ktore posiadaja opcje i jakie ?

Z racji ze nie interesuje sie zadnymi funduszami i w ogole w nie nieinwestuje, jednak mam pytanie co do OFE. Oczywiscie kiedys dawno temu bo w 1999 roku, wybralem sobie OFE, bo rzekomo trzeba bylo itd. Wiec wybralem sobie Commercial Union po prostu na chybi utrafil bo wowczas nie mialem zadnego pojecia o gieldach. Teraz z tego co sie orientuje to Commercial Union to aktualnie Aviva OFE, z czego zreszta przysylaja mi wyciagi. Widze ze Aviva calkiem niezle sobie radzi choc jednak jestem sceptyczny co do ich osiagow i nie porownywalem do zadnych innych funduszy. Jak ktos gdzies tu napisal system emerytalny jest teraz taki ze go nie ma. A emerytury kazdy sobie musi zadbac samemu, bo na emerytury ZUS-owskie to zaden mlody czlowiek obecnie nie ma co liczyc bo z tych emerytur to gowno bedzie kiedy sie ze starzejemy i przejedziemy na ta emeryturke to nie wiem czy nam na suchy chleb starczy. Wiec moje pytanie , moze troche banalne jest takie , ze -

Czy mozna wyplacic cala kase i nagromadzone jakies tam zyski z tego calego OFE ??????????

Z racji tego ze mieszkam w USA moje skladki na zadne ZUS-y ani na Aviva OFE nie sa odprowadzane juz od 7 lat z wiadomych powodow. Wolalbym wyplacic ta kase i zainwestowac samemu zwiekszajac kapital w moim obecnym portfelu. Jak sie domyslam pewnie nie mozna wyplacic bo gdyby bylo mozna to pewnie wiekszosc by wyplacila, zarowno zwyklych ludzi ktorzy nie interesuja sie gielda, a juz tym bardziej ci co inwestuja samodzielnie. Ale moze ktos wie cos wiecej na ten temat to bym byl wdzieczny za odpowiedz, moze jest jakas mozliwosc zrezygnowania z tego OFE tym bardziej jak ktos nie mieszka w Polsce.

obligacje skarbowe bez ryzyka ... rozwala mnie taki nonsens ... nie ma czegos takiego.
Aktualnie jest wieksze ryzyko inwestowania w jakiekolwiek obligacje , tak samo skarbowe , jak ktos chce pozyczac pieniadze rzadowi ktory jest i zadluzony po uszy ... to powodzenia. A najlepiej to niech iwestuja w te obligacje na rynku amerykanskim i pozyczaja kase najbardziej splukanemu rzadowi w historii swiata jakim jest wlasnie rzad USA.

aktualnie 6 spolek w portfelu , maks w 2010 bylo 9

Realized Gains - 3 spolki odpowiednio - 12.80% , 23.20% , 42.70%
Unrealized Gains - 4 spolki odpowiednio - 10.50% , 11.10% , 47.40% , 77.40%
Unrealized Loss - 2 spolki odpowiednio - -7% , -16.80%

portfolio HPR z koncem roku fiskalnego (31 pazdziernik 2010) - 36%
nie uwzgledniajac currency hedge.

LGOCapital.

zakladajac ze pozyczasz jednej osobie 10k na 16% i kazda miesieczna splate reinwestujesz rowniez na 16% co miesiac zarobisz przez rok 2489.60 pln.

Heyahpanama napisał(a):
A nie pomylslales, ze byc moze ktos porzyczajac na tak maly procent chce poprostu komus pomoc?

Byc moze to sa moje domysly ale za takie cos sie Nobla dostaje:D

inwestowanie to jest zarabianie pieniedzy a nie dzialalnosc charytatywna, jak chcesz komus pomoc to dlaczego po prostu nie dasz temu komus pieniedzy za darmo i tyle . Gratuluje decyzji inwestycyjnych wszystkim zaangazowanym w pozyczki spolecznosciowe. Zenada.

te pozyczki spolecznosciowe to niezly przekret, zeby w to inwestowac to trza chyba cierpiec na porazenie mozgowe, najlepsi sa ci co pozyczaja kase na 1%, nie wiem na co ci ludzie licza, przeciez mozna miec zwykle konto oszczednosciowe w banku na 3% gdzie ryzyko jest bez porownania nizsze. A uwzgledniajac jeszcze miesieczna kapitalizacje EAR wyjdzie 3.25 procent, to jedynie taki przyklad. Nawet ci co pozyczaja na 30-40% tez nie wiem na co licza, chyba na cud. To juz lepiej zainwestowac w odpowiednio dobrane firmy ktorych fundamenty zmierzaja w odpowiednim kierunku uzyskujac HPR na poziomie min 100% w skali roku przy znacznie mniejszym ryzyku .... powodzenia kokosy.pl

pan Greenspan to taki sam dekiel jak i Bernanke, co on moze miec ciekawego do przekazania w swojej ksiazce jak on nie rozumie w ogole ekonomii, jego polityka monetarna przyczynila sie do wprowadzenia USA w stan faszyzmu teraz, razem z innym geniuszem, panem G Bushem doprowadzili gospodarke USA do ruiny, wiec ja bym nie polecal czytania jakichkolwiek ksiazek autorstwa w/w osobowosci, pewnie lepiej poczytac komiksy bo mozna sie wiecej nauczyc.

czy ktos moglby wiecej napisac o kokos.pl? Pierwszy raz sie na to nadchnalem i prawde mowiac nie mam o tym pojecia.

Czy to warte zawracania sobie glowy?
Jaka jest wiarygodnosc tego calego systemu udzielania pozyczek?
Czy oni rzeczywiscie weryfikuja wszystkie dane odnosnie pozyczkobiorcow i ich zdolnosci kredytowych ?

v3nom napisał(a):
Spółka wypłacając dywidendę zmniejsza swój kapitał, czyli spada jej wartość co z ekonomicznego (i logicznego) punktu widzenia pociągnie za sobą spadek wartości cen akcji. Myślę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakieś statystyki na google.

Zarabianie na giełdzie nie jest takie proste ;-)

nonsens !

kto w ogole slucha tego co mowi Ben. Ben jest zawsze w bledzie , koles w ogole nie rozumie ekonomii, finansow i inwestycji. A fakt ze nadal jest prezesem FEDu jest niczym innym jak przykladem upadku gospodarki USA i skorumpowanego rzadu zarzadzanego przez zorganizowana grupe przestepcza Wall Street.

chiny juz przerosly stany .... Stany to juz nie sa potega gospodarcza od jakis 10 lat, tylko dopiero teraz sie spoleczenstwo powoli o tym przekonuje.

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 12 lutego 2013 14:30:20
Liczba wpisów: 33
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat