Zakładam nowy wątek, bo stary został pozamiatany miotłami wczorajszych wiedźm.
Zasady otwierania pozycji podobnie jak w wątku wrześniowym - o wszystkich pozycjach będę uprzedzał przed otwarciem.
Cel jest ten sam - zarobić w bezpieczny sposób, nooo powiedzmy w bezpieczniejszy niż na rynku akcji i kontraktów.
By jednak nie "odjechać" z nudów, zaczniemy dla odmiany od innego układu na otwarciu.
Jego "odmienność" polega na tym, że na początku zakłada ograniczoną zmienność rynku. Strategia będzie więc na starcie zerokosztowa, gdyż suma opcji short będzie wyższa od sumy opcji long.
Na poniedziałek wystawiam cztery zlecenia PKC - czyli wpadną pierwsze transakcje na sesji:
1 x long call 2300
1 x long put 2300
2 x short call 2400
2 x short put 2200Tak by wyglądał układ tych opcji po piatkowych cenach:

kliknij, aby powiększyćNatomiast jak to będzie wyglądało w praktyce - zobaczymy w poniedziałek.
Co chcę z tym zrobić?
Jak zwykle mozliwości jest X w zależności od zachowania rynku.
Jeżeli rynek w dłuzszym czasie utrzyma zmienność w widełkach 2200 - 2400pkt na indeksie ten układ będzie zarabiał na grece.
W takim wypadku (przy sześciu opcjach), jeżeli zysk osiągnie poziom 1000,00zł. zamknę pozycje koszykowo realizując go, a następnie otworzę strategie na tej samej seri od nowa. By była taka możliwość, w arkuszu zleceń musi pojawić sie odpowiedni układ do zamkniecia. Jeżeli w danym momencie będę przed komputerem i uda mi sie zrobić zrzut takiej sytuacji transakcja zostanie zrealizowana.
Nie koniecznie jednak rynek zachowa sie tak jak bym tego sobie życzył.
Równie dobrze zmienność może rozwalić moje założenia zanim owy zysk sie pojawi. W takiej sytuacji będę zmuszony do przekształcenia wykresu podobnie jak to miało miejsce na seri wrześniowej.