PARTNER SERWISU
ozqhsbmm

która spółka dobrze rokuje na przyszłość a stoi nisko??

NPPR
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 września 2011 21:13:33
Witam.
Chciałbym trochę pograć na giełdzie mam wrażenie że zbliża się dobry moment aby to rozpocząć, nigdy tego nie robiłem i mam pytanie do ludzi którzy w tym siedzą, która ze spółek lub który fundusz daje największe prawdopodobieństwo że nie zbankrutuje a jeszcze lepiej który najszybciej otrząśnie się po tej panice i będzie zwyszkował po tym całym zamieszaniu?
Z góry dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 22 września 2011 22:41:03
chcesz zacząć? ok thumbright
osobiście uważam, że dobry moment na wejście dopiero nadejdzie, więc masz czas na to, by przeczytać kilka książek i poznać chociaż podstawy inwestowania (bo piszesz, że nigdy tego nie robiłeś). raczej nikt z tu obecnych nie napisze Ci, że "kup tą spółkę, na pewno zarobisz" z prostej przyczyny: w ten sposób łamie prawo (chyba, że ma licencję doradcy inwestycyjnego). poza tym będziesz inwestował własne pieniądze, nikt (ja bym nie chciał) nie weźmie odpowiedzialności za Twoje straty wg sparafrazowanej starej maksymy: "zysk ma wielu ojców, strata jest sierotą" king
temat zapowiada się ciekawie, liczę, podobnie jak autor, na sugestie co do gwiazd najbliższych tygodni, miesięcy :) może wspólnie wytypujemy kilka spółek szczególnie godnych uwagi :)

keram1
1
Wpisów: 85
Wysłane: 22 września 2011 23:35:37
szukaj wśrod dobrych fundamentalnie , co sie niezle będą trzymały w nadchodzacej -trwającej zawierusze

czeko111
0
Wpisów: 48
Wysłane: 23 września 2011 08:09:54

Spółki surowcowe odpadają, także finansowe - może spożywka ?!?! :/

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 23 września 2011 08:31:14
zdecydowanie gry komputerowe i zaawansowane usługi czy produkty z branży IT. Polacy są w tym dobrzy. Jesteśmy kreatywni, potrafimy nieszablonowo podchodzić do rozwiązywania problemów. Dajemy radę. Moim zdaniem spadną mniej niż rynek (wiecie jak jest w bessie - dobre spółki spadają tylko 90% ;p to na perełki IT stawiałbym max spadku 50%) i potęznie odbiją.

CityInteractive, CDRED, i3D, VentureIncubator, Hawe, i być może nasz moloch AssecoPol i jeszcze może 11bit (ale ta firma to dla mnie spora niewiadoma).

a poza tym po skończeniu kryzysu można liczyć na potężne odbicie naszych producentów, choćby: KGHM, Synthos, Boryszew, Vistula... ale one wszystkie w razie recesji najpierw spadna jeszcze mocno

z wejściem bym poczekał ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 września 2011 08:34

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 23 września 2011 08:38:23
Ja unikałbym jednak gwiazd minionej hossy. Dla zasady. Unikanie deweloperów w okresie 2009-2011 było dobrym pomysłem.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 23 września 2011 08:46:15
Scarry napisał(a):
zdecydowanie gry komputerowe i zaawansowane usługi czy produkty z branży IT.

CityInteractive, CDRED, i3D, VentureIncubator, Hawe, i być może nasz moloch AssecoPol i jeszcze może 11bit (ale ta firma to dla mnie spora niewiadoma).

a poza tym po skończeniu kryzysu można liczyć na potężne odbicie naszych producentów, choćby: KGHM, Synthos,

No kurczę,myślimy niemal identycznie co do faworytów,jedynie kompletnie nie znam Hawe,no i zbyt powierzchownie VentureIncubator...Asseco bym akurat wyrzucił,za duży moloch...
Natomiast do tej listy zdecydowanie bym dodał PGS Software-ma super niskie P/E (7,5),a dynamika zysków i przychodów przekracza 100%,do tego spółka eksportuje usługi w 97% w euro,a to ostatnio wzrosło znacząco.Podobnie z tej wymienionej przez Ciebie listy na wzroście walut korzystają wszyscy producenci gier komputerowych i w mniejszym stopniu na razie i3D.
Edytowany: 23 września 2011 08:51

NPPR
0
Wpisów: 2
Wysłane: 23 września 2011 13:13:11
Bardzo dziękuję za wstępne informacje. Czyli co? Polska firma z branży komputerowej? A co sądzicie firmach zajmujących się energetyką, paliwami, telewizją, jest chyba mała szansa aby firmy z tej branży zbankrutowały. Ja liczę raczej na inwestycję długoterminową, nie chcę grać, od pewnego czasu gram walutami i jestem już tym wyczerpany psychicznie jak na razie idzie mi to dobrze, jestem ostro na plusie, lecz w takim czasie trudno o stratę gdzie z góry wiadomo ze euro będzie drożeć, lecz teraz zaczyna się już loteria i dlatego swoje środki chciałbym zainwestować w jakieś spółki o dobrej kondycji która niestety spada ze względu na całe zamieszania jakie widzimy.
Będę wam bardzo zobowiązany jeżeli rzucicie kilkoma firmami które mocno spadły w ostatnim czasie a i tak muszą odbić w górę w którymś momencie.
Pozdrawiam

Affinity
0
Wpisów: 50
Wysłane: 23 września 2011 14:05:24
Rzuć okiem na LPP. Porządne wyniki i szybki rozwój od początku działalności, potem kryzys lat 08-09, po którym jednak szybko się podnoszą. Przez kilka ostatnich miesięcy systematycznie zwiększają sprzedaż oraz marżę (po kilkanaście % r/r), co automatycznie przekłada się na zyski. Do tego, spółka nie potrzebuje już ogromnych ilości kapitału na rozwój, więc można liczyć na dywidendy w przyszłości.
Te czynniki w połączeniu ze sporą ceną pojedynczej akcji sprawiają, że LPP jest relatywnie stabilne nawet w czasach obecnej zawieruchy na rynkach finansowych.
Edytowany: 23 września 2011 14:06

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 24 września 2011 17:08:23
@LPP

To co się dzieje teraz na walutach jest bardzo niekorzystne dla tego biznesu, kupują w dolarach a sprzedaja w pln.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 24 września 2011 18:21:24
Nie kupujcie firm IT wykonujących systemy na zamówienie, bo one nigdy nie będą wartościowe dla akcjonariuszy z powodu modelu biznesowego w jakim pracują. Zamówień jest bardzo dużo i każdy zarobiony pieniądz jest od razu wydawany na nowych pracowników i podwyżki (szczególnie teraz, kiedy jest spora konkurencja ze strony firm zagranicznych). Do tego firmy jadą na niskiej marży, która jeśli zmienia się w stosunku do oferty, to tylko w dół. Takie spółki jak Asseco są fajne tylko dla własnej kadry zarządzającej.

Tylko firmy produkujące produkty sprzedawane na rynku (w Polsce głównie gry) są atrakcyjne z punktu widzenia potencjalnych zysków, tam nie ma potrzeby zatrudniania co roku kilkudziesięciu - kilkuset nowych pracowników, a jeden produkt może przynieść zyski o parę rzędów wielkości większe niż koszt produkcji.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 24 września 2011 18:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,243 sek.

rrneqxqw
digtbaiq
beehwagl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
feycqknq
lsithtre
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat