PARTNER SERWISU
gglfkcuu

analiza belgijskiej spolki notowanej na Euronext w Brukseli

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 28 września 2011 15:16:09
Witam,

W nawiazaniu do tego tematu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... (mysle, ze tamten temat nie bedzie juz potrzebny, wiec jesli moderator uzna za to za stosowne to prosze o jego usuniecie)

Moim zadaniem jest odpowiedz w formie 8-minutowej prezentacji na pytanie: 'czy spolka Duvel Morgaat jest dobra okazja inwestycyjna czy nie?' Prezentacja ma byc po angielsku, bo jest to zadanie rekrutacyjne do turnieju organizowanego przez CFA society w Holandii, ale tutaj piszmy o wszystkim po polsku zeby kazdy czul sie swobodnie thumbright

Spolka jest notowana na Euronext w Brukseli, dziala w branzy piwowarskiej.
Strona spolki Duvel Mortgaat (mozna tam znalezc obszerne raporty i wszystko czego dusza zapragnie): www.duvelmoortgat.be/index.php...

Na co Waszym zdaniem powinienem zwrocic uwage? Mam tylko 8 minut, wiec analiza nie bedzie bardzo obszerna, co ulatwia nieco zadanie.
Pierwsze co mi przychodzi do glowy to wzorowanie sie na analizach spolek robionych przez domy maklerskie, np. raport Lotosu z DI BRE: i.wp.pl/a/dibre/aspolek/lotos_...
Powiedzmy, ze zrobilbym to tak, ze zaczalbym od:
1) company profile (w formie ustnej)
2) sector outlook (jw)
3) nastepnie w formie prezentacji w powerpoincie pokazalbym to, co jest w tabeli na pierwszej stronie raportu (przychody, EBIT, EBITDA i troche wskaznikow), a komentarz tez bylby ustny.

Nie wiem czy jest sens i czy dalbym sobie rade z wyznaczaniem target price i rekomendacja, ale zalozmy, ze tak - jak ja wyznaczyc?
Co jeszcze powinienem dorzucic/wyrzucic z takiej prezentacji? Na koncu prezentacji bede musial wydac wlasna rekomendacje, wiec co wziac pod uwage przy koncowej ocenie spolki (good or bad investment opportunity?)?
Z gory dzieki za pomoc, jesli bede mial wiecej info dot. sposobu prezentowania lub przyjdzie mi jakis dobry pomysl to dam znac, a tymczasem licze na Was Angel

edit: tutaj sa raporty roznych analitykow dotyczace tej spolki, dzisiaj wieczorem do nich przysiade, to tez jest kopalnia pomyslow na to, jak zrobic taka prezentacje: www.duvelmoortgat.be/index.php...
Edytowany: 28 września 2011 15:20

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 28 września 2011 17:30:55
Cytat:
Nie wiem czy jest sens i czy dalbym sobie rade z wyznaczaniem target price i rekomendacja

Ale taki jest chyba cel tego przedsięwzięcia - wydać własną rekomendację, right?

Metod wyceny jest trochę. My tutaj stosujemy 13 dla każdej spółki, która publikuje wystarczające dane. A pewnie część z nas i tak liczy to sobie po swojemu inaczej. Którą metodę zastosujesz, to zależy od tego, co w spółce znajdziesz. Tak samo - na co zwrócić uwagę. To z Twoich badań, czyli procesu zapoznawania się ze spółką, ma wyniknąć.

Istnieje spora szansa, że w spółce jest drugie dno, skoro została wybrana na materiał do analizy w tym konkursie. Na banał bym nie stawiał.

Verschuren
0
Wysłane: 28 września 2011 22:23:58
Tak, w skrócie chodzi o wydanie rekomendacji. Pytanie, na które muszę odpowiedź w formie tej prezentacji brzmi: 'czy spółka Duvel Mortgaat jest dobrą okazją inwestycyjną?'

Skoro metod jest aż 13, to która jest najpopularniejsza/najczęściej używana?
Będę chciał użyć tylko jednej.

Jeśli chodzi o drugie dno, to chyba jeszcze nie ten poziom konkursu - to zadanie ma wyłonić najlepszych z mojego uniwerka, którzy stworzą team, który będzie reprezentował tejże uczelnię na etapie międzyuczelnianym blackeye wtedy już pewnie zaczną się schody. Więc załóżmy, że nie ma żadnego drugiego dnia.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 29 września 2011 00:41:30
Metod jest więcej...blackeye

Wiesz, najpopularniejszy to jest chyba C/Z, ale tym nikogo na kolana nie rzucisz, bo to banał. A osobiście uważam, że wybór metody zależy od tego, co w spółce znajdziesz. Nie mówię tu o super zaawansowanym audycie, tylko o rzetelnej analizie i logicznym myśleniu.
Na przykład:
- C/WK jest niższy od sektora, ale firma nie jest okazją, bo przynosi straty;
- C/WK jest wyższy od sektora, ale firma jest okazją, bo duża część WK, to gotówka, którą można odzyskać po przejęciu;
- C/Z jest wyższy od sektora, ale firma jest okazją, bo szybko rośnie;
- EV/EBIT jest taki sam jak w sektorze, ale firma jest okazją, bo firma ma tylko kapitał własny, który można podmienić obcym po przejęciu.
And so on, and so on...

Pokazujesz to, co jest ciekawe. To tak z samych finansów. Pomijam aspekty zarządzania strategicznego, bo się nie znam. I nie wiem czy na CFA tego uczą.

Zakładam, że skoro startujesz w tym konkursie, to Cię to chociaż odrobinę bawi.

Verschuren
0
Wysłane: 29 września 2011 08:30:29
Ok, nie wiedziałem że pod pojęciem metod wyceny masz wskaźnikiAngel
Wstępnie to chcę policzyć i przedstawić te wskaźniki:
DPS
P/E
P/CE
P/BV
EV/EBITDA
DYield

A później je skomentuję. No i będę miał prośbę o sprawdzenie, czy moje komentarze są trafne. Jeszcze sprawdzę, jakie wskaźniki przedstawiano w analizach tej konkretnej spółki.
Na przygotowanie tej analizy mam ok. 14 dni jeszcze. Zajmę się tym prawdopodobnie od piątku. Wszelkie wskazówki mile widziane, te które podałeś rafsty na pewno się przydadzą, podrzuć coś jeszczethumbright

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 29 września 2011 23:26:19
Wskaźniki to był skrót myślowy. Ale musisz coś policzyć, żeby to potem wykorzystać do wyceny. No chyba, że robisz DCF. Co mi jeszcze przychodzi do głowy? Przede wszytkim to, że wycena nie da Ci jednej liczby, tylko cały zbiór różnych. I to jest normalne. Jeśli wyniki będą zbieżne - jesteś w domu; jeśli nie - trzeba będzie się zdeklarować, które wartości uważasz za "lepsze" i wyjaśnić dlaczego. I to będzie clue całej pracy.

Verschuren
0
Wysłane: 2 października 2011 15:49:30
Ok, zaczalem troszke drazyc temat i poki co mam 2 pytania:

- jak liczony jest wskaznik REBITDA? czym sie rozni od EBITDA?

- dlaczego probujac obliczyc EV, a majac dane wskazniki EV/sales, EV/ebit, EV/ebitda oraz dane o sales, ebit, i ebitda w kazdym z trzech przypadkow wyniki sie roznia? Moze nie sa to znaczne roznice, ale jestem ciekaw czy to wina zaokraglania czy moze cos jeszcze innego.

btw. konia z rzedem temu kto bedzie w stanie sie doczytac danych z income statementblackeye :
www.duvelmoortgat.be/upload/do...
mi by bylo wstyd zalaczac raport w takiej jakosci.

Verschuren
0
Wysłane: 2 października 2011 23:21:51
jeszcze jedno pytanie - czy na naszej GPW można znaleźć podobną, dużą spółkę z branży piwowarskiej, która ma w swoim portfelu różne marki piwa? Która jest największa?

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 2 października 2011 23:50:39

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 października 2011 17:32:13
Verschuren napisał(a):
mi by bylo wstyd zalaczac raport w takiej jakosci.

Chłopaki zeskanowali na chybcika, bo się spieszyli na piwo occasion5 :)

Co do rebitda - gość, który wydał ten raport, podał email do siebie. Skoro w raporcie nie ma opisu obliczanych wskaźników (a nie ma), to można do niego napisać.

Co do EV/... - wskaźniki to czysta matematyka. Żadnej magii w tym nie ma. Poza tym EV, które Ci wychodzi wtórnie ze wskaźników, dobrze jest zweryfikować samemu na podstawie bilansu.

Verschuren
0
Wysłane: 4 października 2011 16:57:01
ok, juz napisalem do niego i mi wytlumaczylking
A czy myslicie, ze jest sens porownac wskazniki spolki, dynamike wzrostu itd z takim Heinekenem na przyklad? (swoja droga Zywiec jest czescia heinekena). Bo z tego co widze to zaden polski DM nie podjal sie analizy Grupy Zywiec.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 5 października 2011 00:49:49
Myślę, że porównanie z innymi spółkami z branży piwowarskiej może mieć sens. Wszystko kwestia, co chcesz pokazać / powiedzieć słuchaczom. I czy to Ci się zmieści w prezentacji. Porównując tempo wzrostu itp. pamiętaj o uwzględnieniu rozmiarów poszczególnych spółek. Większe mogą pokazać, jak wygląda docelowy business model dla mniejszych, czyli dokąd omawiana spółka zmierza. A może zmierza zupełnie inną drogą. (Chyba, że jest właśnie większa, bo raportów nie widziałem na oczy).

Żywca nikt nie analizuje, bo tam jest 2% free float, więc nie szukaj nawet. My też tego nie omawiamy.

Verschuren
0
Wysłane: 5 października 2011 15:08:59
Ok wiec porownalem sobie nasza Duvel Moortgat z dwiema innymi duzymi spolkami notowanymi na Euronext (Bruksela i Amsterdam), a mianowicie z AB InBev i Heineken.
Do analizy poki co mam takie dane:

Revenue*
Operating profit*
Net profit (2010 in €)
Shareholder's equity
Total assets (2010 in €)
Capitalisation (€)

a wiec policzylem sobie P/E i P/BV dla wszystkich 3 spolek. Co sie okazalo?

P/E:
AB InBev: 11,13
Duvel Moortgat: 19,08
Heineken: 11,86

P/BV
AB InBev: 0,56
Duvel Moortgat: 1,53
Heineken: 0,70

Czy na podstawie tych dwoch wskaznikow mozna juz wnioskowac, ze na tle podobnych przedsiebiorstw z sektora (Food&Beverage, a dokladnie Brewers) spolka Duvel Moortgat jest przewartosciowana?

Ciekawostka: For S&P500 the average P/E for the past 130 years has been 12.1

Wiec zakladajac, ze srednie P/E dla Euronext w Brukseli albo Amsterdamie tez oscyluje wokol 12, to faktycznie Duvel Moortgat ma P/E dosc wysokie, czyz nie?

Jakiego jeszcze wskaznika moge uzyc majac dane, ktore wymienilem pare linijek wyzej?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 5 października 2011 15:23:31
Statycznie tak, ale dynamicznie niekoniecznie, bo P/E jest ok. 2 razy wyższy, niż konkurencji, ale P/BV jest 3 razy wyższy niż konkurencji. Czyli renotowność equity jest wyższa. Dla Heinekena i AB ok. 5%, dla Duvela ok. 8%. Czyli biznes na oko szybciej rośnie.

Verschuren
0
Wysłane: 5 października 2011 16:04:20
Czyli renotowność equity jest wyższa. Dla Heinekena i AB ok. 5%, dla Duvela ok. 8%. Czyli biznes na oko szybciej rośnie.

Wiec warto tez policzyc rentownosc equity. Moze jeszcze warto dorzucic np. growth rate dla przychodow i/lub zyskow, ew. dla total assets tez? Mam dane za lata 2010, 2009,2008. To by bylo niezle na potwierdzenie Twojego ostatniego zdania rafsty.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 5 października 2011 16:43:47
Można policzyć. Mnie chodzi tak naprawdę o procent składany. Jeśli biznes rośnie wystarczająco długo szybciej od konkurencji, to może być atrakcyjny dla inwestorów długoterminowych. Zakładam, że skoro w konkurs zamieszane jest CFA, to dobrze jest brać pod uwagę inwestorów instytucjonalnych. Ale to moja opinia. Nic nie sugeruję. To Twój konkurs.

Edit: i uważaj na dywidendy!
Edytowany: 5 października 2011 16:48

Verschuren
0
Wysłane: 6 października 2011 18:05:26
Cytat:
Ale to moja opinia. Nic nie sugeruję. To Twój konkurs.

a mi wlasnie zalezy na jak najwiekszej ilosci sugestii i opinii wave

a jesli chodzi o zmiany YOY net profit i total sales to troche kiepsko to wyglada:

Net profit

AB InBev:
2010/2009: -2%
2009/2008: 180%

Duvel Moortgat:
2010/2009: 27%
2009/2008: 22%

Heineken:
2010/2009: 37%
2009/2008: 229%

wysokie zmiany procentowe dla AB InBev i Heinekena to zapewne efekt bazy (slabe wyniki w 2008), ale czy ten efekt byl az tak duzy? Ciezko powiedziec, nie bede az tak gleboko drazyl ich wynikow, bo interesuje mnie Duvel Moortgat. A w przypadku tej spolki jest stabilnie (22% i 27% YOY).

Za to kompletnie nie wiem jak rozgryzc % change w total assets rok do roku. Wyglada to nastepujaco:

AB InBev:
2010/2009: 2%
2009/2008: 38%

Duvel Moortgat:
2010/2009: 32%
2009/2008: 6%

Heineken:
2010/2009: 31%
2009/2008: -2%

nadmienic tylko moge ze w wartosciach bezwzglednych aktywa Duvel Moortgat sa znacznie nizsze niz obydwu konkurentow.

Verschuren
0
Wysłane: 6 października 2011 18:37:29
postimage.org/image/2mdan4jes/...

kliknij, aby powiększyć

a co ciekawego mozna powiedziec o tym wykresie?

poczatkowo trzymal sie indeksu sektorowego (BEL CONSUMER GOODS), a od Q4 2010 walory zaczely outperformowac - cos jeszcze?
BEL SMALL INDEX to index, do ktorego spolka rowniez nalezy, dlatego umiescilem na wykresie. Myslalem zeby nie pokazywac wolumenu, ale bez niego wykres jakos dziwnie wygladaAngel
Edytowany: 6 października 2011 20:18

Verschuren
0
Wysłane: 12 października 2011 11:02:49

kliknij, aby powiększyć

ok, komentarz do wykresu zrobiony.
Prawdopodobnie ostatnia rzecz, do której potrzebuję komentarza, to dane dot. przychodów zysków, aktywów - rzućcie okiem Angel będę b. wdzięczny za skomentowanie tych wyników, bo prezentację mam już jutro. Tak z grubsza wygląda to tak, że biznes od 2006 urósł im prawie dwukrotnie, czy to pod względem przychodów, zysków, czy aktywów. Ale może wprawniejsze oko uchwyci coś jeszcze?
Edytowany: 12 października 2011 11:05

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,154 sek.

gznrmsmc
xuukcanr
nlimwdew
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qrzhivvf
mxkkykbt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat