Witam,
W nawiazaniu do tego tematu:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... (mysle, ze tamten temat nie bedzie juz potrzebny, wiec jesli moderator uzna za to za stosowne to prosze o jego usuniecie)
Moim zadaniem jest odpowiedz w formie 8-minutowej prezentacji na pytanie: 'czy spolka Duvel Morgaat jest dobra okazja inwestycyjna czy nie?' Prezentacja ma byc po angielsku, bo jest to zadanie rekrutacyjne do turnieju organizowanego przez CFA society w Holandii, ale tutaj piszmy o wszystkim po polsku zeby kazdy czul sie swobodnie
Spolka jest notowana na Euronext w Brukseli, dziala w branzy piwowarskiej.
Strona spolki Duvel Mortgaat (mozna tam znalezc obszerne raporty i wszystko czego dusza zapragnie):
www.duvelmoortgat.be/index.php...Na co Waszym zdaniem powinienem zwrocic uwage? Mam tylko 8 minut, wiec analiza nie bedzie bardzo obszerna, co ulatwia nieco zadanie.
Pierwsze co mi przychodzi do glowy to wzorowanie sie na analizach spolek robionych przez domy maklerskie, np. raport Lotosu z DI BRE:
i.wp.pl/a/dibre/aspolek/lotos_...Powiedzmy, ze zrobilbym to tak, ze zaczalbym od:
1) company profile (w formie ustnej)
2) sector outlook (jw)
3) nastepnie w formie prezentacji w powerpoincie pokazalbym to, co jest w tabeli na pierwszej stronie raportu (przychody, EBIT, EBITDA i troche wskaznikow), a komentarz tez bylby ustny.
Nie wiem czy jest sens i czy dalbym sobie rade z wyznaczaniem target price i rekomendacja, ale zalozmy, ze tak - jak ja wyznaczyc?
Co jeszcze powinienem dorzucic/wyrzucic z takiej prezentacji? Na koncu prezentacji bede musial wydac wlasna rekomendacje, wiec co wziac pod uwage przy koncowej ocenie spolki (good or bad investment opportunity?)?
Z gory dzieki za pomoc, jesli bede mial wiecej info dot. sposobu prezentowania lub przyjdzie mi jakis dobry pomysl to dam znac, a tymczasem licze na Was
edit: tutaj sa raporty roznych analitykow dotyczace tej spolki, dzisiaj wieczorem do nich przysiade, to tez jest kopalnia pomyslow na to, jak zrobic taka prezentacje:
www.duvelmoortgat.be/index.php...