PARTNER SERWISU
rzzhdtld
97 98 99 100 101
plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 3 października 2011 14:58:55 przy kursie: 0,69 zł
a widzieliscie, ze apple olal lte?

Cytat:
iPhone 5 raczej nie będzie wyposażony w obsługę 4G LTE

tech.wp.pl/kat,130052,title,iP...

szatan z bankiera
0
Wpisów: 2
Wysłane: 4 października 2011 09:29:52 przy kursie: 0,63 zł
WITAM,
wg mnie powodami przeciw emisji jest:
1. stosuunek 1:6 który powoduje redukcję wartości 1 akcji która Midas sprzedawał po 1,24 - działanie na szkodę mniejszościowych akcjonariuszy
2. brak decyzji odnośnie czestotliwości 1800 Mhz
3 wycena czestotliwości neiadekwatna do potencjału nabywczego polskiego klienta
4 brak możliwości sprzedawania tej częstotliwości dla odbiorców zewnętrznych
5 brak zewnętrznego klienta grupy - Orange i T mobile nie wejda P 4 tez nie wiec jestesmy skazani na CP i ewentualnie polkomtel co powoduje że spółka może nie mieć możliwości rozwoju
6. brak biznesplanu dotyczacych przychodów
7 niezdefiniowany poziom emisji i jej cel
8 z powodu przyt w pkt 6 istnieje duze prawdopodobieństwo ze emisja ma pokryc tylko i wyłącznie koszty samego pana solorza które poniósł próbując rozwijać biznes telekomunikacyjny bez Polkomtela.
widocznie teraz wie ze go dostanie i te aktywa są mu niepotrzebne a kosztami obciąży mniejszościowych akcjonariuszy

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 4 października 2011 09:57:12 przy kursie: 0,63 zł
Ciekawe czy Solorz życzy sobie aby UOKiK nie dal zgody na przejęcia Polkomtela...

Rozumiem, że trzeba inwestować w przyszłość itd, ale uważam też, że kupiłby to teraz/za chwilę znacznie taniej.

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 4 października 2011 09:57:32 przy kursie: 0,63 zł
szatan z bankieramozecie pisac co chcecie, i tak nic to nie zmieni :) jesli chodzi o Pana Solorza to jesli "plotki" nie obejma emisji, to zrobi to sam Pan Solorz :). Faktem jest ze ten kto objal stara emisje i w pore z niej nie wyszedl jest prawie 50% do tylu :/ Jesli chodzi o brak kontraktow z innymi operatorami, to mysle ze takie sie pojawia dopiero po zawarciu kontraktu z Plusem, a to nastpai dopiero gdy UKOIK wyda zgode dla transakcji. Problemem jest pokrycie kraju jak slusznie zauwazyl Taurus.Bedzie walne zgromadzenie i tam dowiemy sie czegos wiecej :).

chomiczekk
0
Wpisów: 33
Wysłane: 4 października 2011 10:25:06 przy kursie: 0,63 zł
Wczoraj tutaj mnie wyśmiewani jak pisałem, że sprzedaż Polsatowi idzie świetnie i że na infolinii zawsze będą zachwalać, że super się sprzedaje. Tutaj chcę odeprzeć zarzuty ponieważ kierowałem rozmową tak, aby wyciągnąć prawdziwe informacje (troche psychologii, nie trudno jest przechystrzyć telemarketera...).
Wczoraj w Krakowie byłem w punkcie podpisać umowę. W 2 dni rozeszły im się wszystkie modemy, podpisali kilkadziesiąt umów o LTE w ostatnie dni (tylko jeden punkt), przy mnie jak stałem w kolejce 2 osoby podpisaly umowę! Musiałem iść do innego punktu w którym z kolei studenci (w tym pierwszym punkcie raczej ludzie ponad 30 lat) rzucili się na LTE i również przy mnie kilka osób bądź pytało, bądź podpisywało umowę. Sam od wczoraj testuję i internet pędzi pięknie. Nie tylko w Krakowie ale również dalej dziala LTE i to świetnie , pomimo że na mapce napisane jest, że ledwo łapie HSPA+! Oni naprawde pędzą z rozwojem infrastruktury i cisną temat na 100%. Nie moge już czytać tych narzekań.

Zostaje, dokupie przysługujące mi PP i wierzę, że zarobię dużo.

PS: jeśli chodzi punkty SZATANA Z BANKIERA , które wymienił to co do punktu drugiego się zgadzam, ciągły brak decyzji czy zostają przy nas częstotliwości to duży powód na spadki (nerwowośc i oczekiwanie). Z punktem 6 i 7 również się zgadzam, nie jest to jeszcze klarowne, mam nadzieje, że do końca roku wszystko dokładnie będzie wiadomo jakie będą przychody iplanowane, zyski, potrzebne inwestycje.
Nie zgadzam się jednak calkiem z punktami 3 i 5 , ponieważ do rynku hiszpańskiego, gdzie częstotliwości zostały kupione o wiele drożej możemy się równać i wielkościowo, a potencjałowo, myślę, że mamy nawet przewage (ogromne problemy gospodarcze Hiszpanii), więc wartośc częstowliwości wcale nie jest zawyżona według mnie.
Co do 5 punktu również się nie zgadzam, ponieważ w tych czasach wyrwać klienta np Orange, T-mobile czy playowi to nic wielkiego. Jest nikłe przywiązanie ludzi do sieci. Sam zmienialem już sieci 2 razy, ide tam gdzie dają lepsze warunki... Uważam, że zmieciemy ich technologicznie. A oprócz Polkomtela i Cyfrowego Polsatu uważam, że i Play skusi się za 12-18 miesięcy kupować od nas pakiegy GB, jeśli chce w ogóle liczyć się na rynku mobilnego internetu, który odpowiada za coraz to większą część przychodów firm.
Edytowany: 4 października 2011 10:35

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 4 października 2011 10:31:45 przy kursie: 0,63 zł
chomiczekk nikt cie nie wysmiewal jedyne co to stwierdzilem fakt o telemarketerach :)

Co do LTE i testow mam nadzieje ze za miesiac bedziesz jeszcze bardziej zadowolony a po tym co napisales mam wielkie watpliwosci przyczyna prosta rozwoj infrastruktury stoi w miejscu na dzien dzisiejszy z powodu sprawy toczacej sie w UKE jak zapewne sie orientujesz od paru miesiecy Midas nie dostal zadnego pozwolenia na postawienie anteny i narazie nie ma na to szans do czasu az UKE wyda decyzje przyznajaca koncesje a kiedy to nastapi nawet pan prezes nie potrafil powiedziec :(

JEdnk jak juz pan Solorz kupi plusa i w koncu doczekamy sie decyzji UKE to mysle ze budowa ruszy z kopyta a to moze nastapic w tym roku.

bucik1986
0
Wysłane: 4 października 2011 10:54:13 przy kursie: 0,63 zł
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

ciekaw jestem jak Solorzowi idzie w pozyskiwaniu inwestorow instytucjonalnych, bo chyba wszyscy zdajemy zobie sprawe ze "plotki" nie beda w stanie objac w calosci tej emisji... Ostatnia byla na 300mln i byly problemy, a ta ma byc prawie ( o ile nie ponad) dwa razy wieksza...

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 4 października 2011 21:35:47 przy kursie: 0,63 zł
Dorzucę tylko kilka uwag do dyskusji:-)

@szatan z bankiera
Z jednej strony rozumiem Twoją próbę zrobienia "czegoś" lecz z drugiej wiem, że ta akcja jest z góry skazana na porażkę. Czy można mieć pretensje do Solorza że zamierza przyspieszyć budowę sieci - co jest kluczową rzeczą w tym biznesie - i zaprasza do partycypowania w tym projekcie akcjonariuszy. Przecież emisja jest z PP więc "teoretycznie" o rozwodnieniu kapitału nie powinno być mowy.
Kolejna rzecz - wycena Aereo2. Głównymi aktywami Aereo nie są częstotliwości lecz infrastruktura tj. 540 istniejących już stacji bazowych!!!
Jedynie do czego można się doczepić to brak podania od razu pełnych parametrów emisji tj. ceny emisyjnej bo też jest różnica robić emisję za 540 mln niż za 1,7 mld!

@chomiczek
Zainteresowanie może i jest ale to dopiero umowa z Polkomtelem może znacząco zwiększyć przychody. Poza tym jak wspominał Taurus ten pierwszy sukces może mieć obosieczne działanie jak im się sieć "przytka". Aczkolwiek z tego co się orientuje to technologia LTE ma przewagę nad HSPA nie tylko w szybkości transferu ale też w większej ilości użytkowników jakich może obsłużyć jedna stacja bazowa!

@Taurus
Taurus80 napisał(a):
Co do LTE i testow mam nadzieje ze za miesiac bedziesz jeszcze bardziej zadowolony a po tym co napisales mam wielkie watpliwosci przyczyna prosta rozwoj infrastruktury stoi w miejscu na dzien dzisiejszy z powodu sprawy toczacej sie w UKE jak zapewne sie orientujesz od paru miesiecy Midas nie dostal zadnego pozwolenia na postawienie anteny i narazie nie ma na to szans do czasu az UKE wyda decyzje przyznajaca koncesje a kiedy to nastapi nawet pan prezes nie potrafil powiedziec :(

A czy ta decyzja nie załatwia przypadkiem już sprawy??
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Przynajmniej jeden z dwóch wyroków byłby już rozstrzygnięty na korzyść Midasa Think Teraz chyba już mogą składać pozwolenia do UKE na nowe stacje bazowe - chyba że się mylę to proszę o korektę??

Ale wciąż wisi jeszcze wyrok NSA w sprawie rezerwacji częstotliwości który zapadnie zapewne w I połowie przyszłego roku.
Edytowany: 4 października 2011 21:36

Specjalista30
0
Wpisów: 40
Wysłane: 5 października 2011 13:46:59 przy kursie: 0,63 zł
Nie zgodzę się z Tobą, musimy poczekać na powtórzenie przetargu. Komunikat z UKE mówi nam, że Prezes Strężyńska podtrzymała swoją decyzję o powtórzeniu w/w przetargu (od drugiego etapu). Z jej wcześniejszych słów wynika, że przetarg wygrają te same firmy. Jedyną zmianą jest dopuszczenie PTC, co nie wpłynie na wyniki ponieważ Centernet i Mobyland w 2007 przedstawiły najkorzystniejsze oferty.Poza tym od przeszło półrocza rynek bardzo czeka na rozstrzygnięcie tej sprawy, a powyższy komunikat pozostał praktycznie niezauważony.

Franekk
0
Wpisów: 17
Wysłane: 7 października 2011 11:05:51 przy kursie: 0,74 zł
Na stronie Midasa pojawiła się nowa zakłada "FAQ dotyczący emisji akcji serii D"
Zarząd spółki udziela tam odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyszłej emisji.

admiral
0
Wpisów: 112
Wysłane: 7 października 2011 11:34:05 przy kursie: 0,74 zł
MIDAS: Otrzymanie informacji od większościowego akcjonariusza o zmianie zamiaru inwestycyjnego.

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 50/2011 z dnia 18 lipca 2011 roku oraz wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna ("Fundusz"), ogłoszonego w dniu 4 października 2011 roku przez Pana Zygmunta Solorz-Żaka, Zarząd Funduszu informuje, że w dniu 7 października 2011 roku do Funduszu wpłynęło zawiadomienie od Pana Zygmunta Solorz-Żaka, o zmianie zamiaru inwestycyjnego wobec Funduszu, o następującej treści:
"Uprzejmie informuję, że zmianie uległ mój zamiar inwestycyjny w stosunku do Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka"), opisany w zawiadomieniu, z dnia 18 lipca 2011 roku, o pośrednim przekroczeniu przeze mnie 50% ogólnej liczby głosów w Spółce.
Obecnie, z uwagi na to, że traktuję Spółkę jako inwestycję długoterminową, nie wykluczam dalszego zwiększania udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce, w okresie najbliższych 12 miesięcy."

addison
190
Wysłane: 7 października 2011 12:30:26 przy kursie: 0,74 zł
Zamiast męczyć spółkę podaniem ceny emisyjnej proponuję pomęczyć o wartość całej emisji.

Nie chce mi się wierzyć, że na spotkaniach z instytucjami Midas zbywa je kiedy taka kwestia pojawia się w rozmowach- WARTOŚĆ EMISJI!
Edytowany: 7 października 2011 12:31

broker_ns
0
Wysłane: 7 października 2011 12:57:21 przy kursie: 0,74 zł
Przy okazji tego komunikatu spółka poinformowała, że ogłoszono również wezwanie na akcje 4 października. Tyle tylko że nic nie wiadomo o tym wezwaniu, ani cenie jaką zaproponowano- a wg mnie powinno to być chyba również przedmiotem osobnego komunikatu Think

addison napisał(a):
Zamiast męczyć spółkę podaniem ceny emisyjnej proponuję pomęczyć o wartość całej emisji.Nie chce mi się wierzyć, że na spotkaniach z instytucjami Midas zbywa je kiedy taka kwestia pojawia się w rozmowach- WARTOŚĆ EMISJI!

Przecież to jest w zasadzie o to samo pytanie: można pytać o cenę emisji i można pytać o wartość emisji. Jak podadzą wartość emisji to dzielisz przez ilość 6 razy większą niż liczba obecnych akcji i masz cenę emisyjną. I per analogia jak podadzą cenę emisyjną to sobie to pomnożysz i też uzyskasz wartość emisjisalute .
Edytowany: 7 października 2011 12:57

bucik1986
0
Wysłane: 7 października 2011 12:58:27 przy kursie: 0,74 zł
wartosc maja podac niby po 17stym, wiec jeszcze tydzien, na razie ludzie kupuja bo jedna akcja kosztuje nieco ponad 70gr, minimum ktore bedzie trzeba wylozyc za jedna stara akcje to 1.80zl (6x0.30) tyle midas potrzebuje na Aero.Tak szybko jak teraz idzie w gore tak szybko bedzie spadac...

andryus
0
Wpisów: 131
Wysłane: 7 października 2011 14:07:13 przy kursie: 0,74 zł

broker ns
Cytat:
Przy okazji tego komunikatu spółka poinformowała, że ogłoszono również wezwanie na akcje 4 października. Tyle tylko że nic nie wiadomo o tym wezwaniu, ani cenie jaką zaproponowano- a wg mnie powinno to być chyba również przedmiotem osobnego komunikatu

tu podano:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
cena to 1,56. Ale jakie ma to znaczenie przy takiej ilości ackji? Ewentualnie czysto psychologiczne.

Jedno mnie zastanawia i czego nie rozumiem. O jakim zwiększeniu udziału powyżej 50 % mowa? Przecież ma 66%

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 7 października 2011 14:15:22 przy kursie: 0,74 zł
Mysle ze to sciema jezeli przekroczy 66% to o ile pamietam musi zrobic wezwanie na reszte-wszystkie akcje po sredniej z 3 czy 6 miesiecy co po emisji da nastepna kosmiczna sume do zamrozenia i zagrozenie wycofnania z gieldy :) a moze o to wlasnie chodzi :)
Elektrim tez tak zalatwil salute

broker_ns
0
Wysłane: 7 października 2011 15:51:02 przy kursie: 0,74 zł
Trochę wyjaśnia ten dzisiejszy komunikat gazeta Parkiet:
www.parkiet.com/artykul/26,110...
Cytat:
Tomasz Matwiejczuk, rzecznik właściciela Polsatu pytany jak należy rozumieć tę deklarację: czy chodzi o coś więcej niż o udział w planowanej emisji – odmówił odpowiedzi na tak postawione pytanie. – Można dziś tylko powiedzieć to, o czym Zygmunt Solorz-Żak informował już wcześniej: że planuje objąć wszystkie przypadające na niego akcje – powiedział Matwiejczuk.

Więc obejmie przysługujące mu PP z nowej emisji akcji, i być może również te które nie zostaną objęte przez nikogo. Tyle salute
Edytowany: 7 października 2011 15:51

AnitaT
0
Wpisów: 119
Wysłane: 8 października 2011 22:40:41 przy kursie: 0,74 zł
Stare akcje Karkosika są warte O,00 zł i to już historia.
Zastanawiam się nad wyceną tych 1,24 zł które zapłacili za nowe akcje.
Cześć z nich sprzedano po 1,60 zł i więcej, ale większość z nich pozostała u Solorza i innych inwestorów ale także tych grających na krótko jak się zagapili.

Teraz mają stratę.
W nagrodę będą mogli kupić po taniości akcje serii D od 0,30 zł do 0,50 zł

Gdy dodamy 1,24 zł i 6 x 0,30 zł to da razem 3,04 zł a podzielone przez 7 da 0,43 zł
Gdy dodamy 1,24 zł i 6 x 0,50 zł to da razem 4,24 zł a podzielone przez 7 da 0,61 zł

Akcje wszystkich serii A, B, C i D już po asymilacji gigantycznej emisji powinny kosztować:

0,43 zł przy cenie emisyjnej 0,30 zł
oraz
0,61 zł przy cenie emisyjnej 0,50 zł

Ale na taką wartość byłoby pokrycie niemal w 100% i byłaby cena do wartości księgowej = 1.

A gdzie wycena planów i możliwości pomnożenia zgromadzonych pieniędzy.

Może to:

1. spowodować wzrost ceny akcji po asymilacji tej gigantycznej emisji z np 0,61 zł do 0,80 zł

lub

2. spowodować wzrost ceny akcji serii A, B i C jeszcze przed emisją np po walnym 17 października bo jak uchwalą, że kasa będzie no to będzie. Więcej albo mniej ale będzie.

JAK TO WIDZICIE ?

Oczywiście przy założeniu, że to "Aero 2" nie jest nic nie warte i Solorz nie opycha ciemnemu ludowi wydmuszkę.

pakus
0
Wpisów: 27
Wysłane: 8 października 2011 23:24:10 przy kursie: 0,74 zł
"W nagrodę będą mogli kupić po taniości akcje serii D od 0,30 zł do 0,50 zł"

W Twoim poście dane stwierdzenie jest niby faktem, nawet nie założeniem. I o dziwo na nim opierasz dalszy swój wywód. Masz prawo uważać, ze cena emisyjna wyniesie 0,01 lub 10,00 PLN. Ale na tej mądrości nie opieraj dalszych wywodów, bo tylko zaśmiecasz forum.

addison
190
Wysłane: 10 października 2011 10:21:09 przy kursie: 0,84 zł
broker_ns napisał(a):
Przy okazji tego komunikatu spółka poinformowała, że ogłoszono również wezwanie na akcje 4 października. Tyle tylko że nic nie wiadomo o tym wezwaniu, ani cenie jaką zaproponowano- a wg mnie powinno to być chyba również przedmiotem osobnego komunikatu Think

addison napisał(a):
Zamiast męczyć spółkę podaniem ceny emisyjnej proponuję pomęczyć o wartość całej emisji.Nie chce mi się wierzyć, że na spotkaniach z instytucjami Midas zbywa je kiedy taka kwestia pojawia się w rozmowach- WARTOŚĆ EMISJI!

Przecież to jest w zasadzie o to samo pytanie: można pytać o cenę emisji i można pytać o wartość emisji. Jak podadzą wartość emisji to dzielisz przez ilość 6 razy większą niż liczba obecnych akcji i masz cenę emisyjną. I per analogia jak podadzą cenę emisyjną to sobie to pomnożysz i też uzyskasz wartość emisjisalute .

Według mnie nie do końca bo mamy przedział akcji jakie mają być dodrukowane- nie mamy sztywnej listy.
W projekcie stoi 6:1, ale to projekt na wza mogą zmienić a wartość spodziewaną miło określić. Do tego zakres ceny jednej akcji może być od 0.1 do 0.8pln.

Nie chce mi się wierzyć, że spółka na spotkaniach z instytucjami nie powie ile gotówki chce ściągnąć z rynku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

97 98 99 100 101

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

iuwlcacl
vvgzkzwy
mqxabngr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyjuswak
sofxlpum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat