swmljqzq
Advertisement
PARTNER SERWISU
zhuibrhs
27 28 29 30 31

TECHMEX [TEX]

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 16 maja 2009 11:05:48 przy kursie: 6,60 zł
A co to znaczy "konkretnie"?

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 16 maja 2009 11:35:09 przy kursie: 6,60 zł
mam na myśli konkretne obroty a nie taką biede jak wczoraj, bo ten wzrost przy tych obrotach to jakas farsa, widać ze rynek się spłycił

nocnygracz
0
Wysłane: 16 maja 2009 12:30:52 przy kursie: 6,60 zł
A co zrobisz, jeżeli - czysto hipotetycznie i dla eksperymentu myślowego - na "bieda obrotach" przekroczymy 7, a później 8, 9 10, 11... i będziemy dalej sunąć na północ?
Kryterium "konkretności" chyba nie będzie spełnione?

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 16 maja 2009 13:30:27 przy kursie: 6,60 zł
staram sie trzymac własnej taktyki i tyle, nie zawsze mozna wygrywac.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 16 maja 2009 20:16:32 przy kursie: 6,60 zł
Panowie, popatrzyłem sobie na raport wnikliwie :) i powoli rozumiem dlaczego rynek jednak tej spółki nie kocha - mimo piątkowego szaleństwa pod koniec. Mam kilka uwag i bardzo proszę o komentarze. Zacznę ogólnie i mocno - ta firma niemal robi wrażenie biznesu, który się zwija, zamiast rozwijać - teraz szczegóły.

1. Przychody - Panie i Panowie - 57 mln z niewielkim okładem to 20 mln mniej niż w IV kwartale ubiegłego roku, połowę mniej niż w II kwartale ubiegłego roku i całkowita mizeria w porównaniu do 164 mln, które Techmex zarobił w IV kwartale 2007. To również najgorszy wynik spośród tych, które znajdziemy w naszym serwisie, a tu dane sięgają II kwartału 2007. Dla mnie przychody są szalenie ważne, mówią o skali biznesu i dość ciężko je fałszować (choć rzecz jasna wszystko się da), bo zawsze z drugiej strony ktoś musi stać....- KUPUJĄCY.

2. To fantastycznie, że firma ma prawie 10 mln zysku operacyjnego. Ale netto w zasadzie nie ma. Został zżarty przez kozty finansowe. Tylko WatchDog kompetentnie może się domyślić co tu naprawdę jest :) A mnie to bardzo przypomina politykę naszych rodzimych portali internetowych kilka lat temu, kiedy powstawały. Interia była jeszcze całkiem w plecy, spłacała kredyty, miała od cholery zobowiązań. Ale chwalili się dodatnią EBITDĄ. Im się akurat udało wyjść na prostą, ale jak wiemy więcej było tych, którzy polegli....

3. Byłem długo ślepy, nie zdając sobie sprawy z tego co NAPRAWDĘ robi Techmex. Myślałem, że po tym jak sprzedali Karen to głównie bawią się w GIS i swoje satelity. Tak nie jest. W raporcie jest info, że przychody ze sprzedaży w segmencie Dystrybucja i sprzedaż IT wyniosły "drobne" 34 mln z groszami, a w segmencie GIS "niemałe" 23 mln zł. Dla mnie oznacza to to, że chłopcy albo WCHODZĄ NA RYNEK, KTÓRY NIE JEST TAK BOSKI I WIELKI, JAK MYŚLELI, ALBO, ŻE ROBIĄ TO NIEUDOLNIE. Biorąc pod uwagę fakt, że w zasadzie nie mają w GIS klientów indywidualnych z potencjalnymi dziesiątkami milionów to raczej bardziej to pierwsze niż drugie. No bo chryste panie, kto od nich ma kupować te zdjęcia i mapy? Portali Zumi i agencji rządowych co mierzą pola tak wiele w Polsce nie ma....

Zatem - dla mnie przyszłość wcale nie jest różowa. Bardzo niska wycena przez rynek mnie nie dziwi. Technicznie podobnie, jak kilku kolegom co już to mówili, nie podobają się bardzo to mizerne obroty przy wzrostach... Ale cóż. Popatrzmy co się będzie działo w poniedziałek. Dzień prawdy nadchodzi :)

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 16 maja 2009 21:47:36 przy kursie: 6,60 zł
mkk poruszyl wazny temat: na czym wlasciwie zarabia techmex?
(podejzewam ze tylko experci moga oszacowac wartosc tej branzy, a w/w spolki w szczegolnosci taki watek techmex-u na forum bankiera to zlepek wulgaryzmow, wielkich nadziei, cynizmu itp... natomiast ciezko jest sie gdziekolwiek doszukac konkretnych informacji, rowniez na tym forum ( pomijajac ciekawa wzmianke - Siwy246 , post z 15 maja, ktory oswiecil nas a propos map akustycznych dla miast); lakoniczny opis raportu przez WD obnaza spadek obrotow i chyba troche "kreacyjnosc" tego dokumentu

wariant 1
uchwala z marca 2009 o skupieniu akcji za 10mln ,w momencie kiedy ich wartosc oscylowala w okolicach 5,- PLN (to daje 2mln akcji czyli ~18%!!), to logiczna decyzja zarzadu wobec ewidentnego ich niedowartosciowania - kazdy idiota by tak zrobil, jesli spolka to miod; a poniewaz Prezes nie jest w ciemie bity, uruchamia instrumenty ktore doluja kurs spolki wbrew trendowi indeksu glownego, co niewatpliwie moglo miec/ma miejsce
wariant 2
spolka jest leniwie i zle zarzadzana ( fatalne wskazniki WK/Z), jest nieciekawa/watpliwa lokata w trudnych czasach, kiedy dorazne, regularne zarabianie kasy ma podstawowe znaczenie; skoro wszystkie niemal raporty sa skazone "kreacja", wiec czemu i cale spolki, tym bardziej takie male i niszowe, nie mialy by z dnia na dzien okazac sie niewypalami
wariant 3
nikogo procz tzw "leszczy" nie interesuje watpliwy interes na niszowej spolce; to ONI generuja obrot + lub -, to ONI w rezultacie beda beneficjentami naglych zamowien z NASA lub wezwan komorniczych
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

llll
0
Wpisów: 54
Wysłane: 17 maja 2009 09:25:47 przy kursie: 6,60 zł
Witam wszystkich

Wyniki TEX'a za 1Q mnie mocno zaskoczyły. Z kilku powodów. Spodziewałem się, po fatalnej końcówce zeszłego roku, równie słabych słabych wyników teraz. Pierwszy kwartał nigdy dla nich nie był dobry. A tu taka niespodzianka.

To co zaskakuje to oczywiście bardzo wysoki zysk operacyjny i równie wysokie koszty finansowe. Niestety raport nie jest tak szczegółowy jak bym chciał ale zawsze coś z niego się da wydusić Think.

Poniżej wymienię co mogło w największym stopniu spowodować tak wysoki zysk operacyjny:
- oddali w ramach MGCP 74K km2 map co w porównaniu z 4Q zeszłego roku (54K) jest bardzo dobrym wynikiem. Dodatkowo pomagał tu kurs złotego korzystniejszy średnio o 10% niż w poprzednim kwartale
- zakończyli kontrakt z ARiMR którego koszty jak podejrzewam ponieśli w znacznej części w zeszłym roku a teraz tylko skasowali należność
- podpisali umowę z Zumi. A to już czysty zysk bo przecież te ortofotomapy już mieli i pewno jedyny koszt to koszt nośnika i prowizji. Szkoda że wiadomo o tej umowie tak mało. Dobrze że będzie trwała przez 10 lat ale jakie są kwoty i terminy płatności niestety nie wiemy.

Na koszty finansowe wielu pomysłów nie mam:
- różnice kursowe - w tym przypadku kurs niestety nie pomagał.
- opóźnione o 3 miesiące wykupienie weksla przez Komputronik i "zamknięcie" transakcji sprzedaży Karen. W zeszłym roku napisali że zmienili sposób księgowania tej transakcji. Oczywiście nie napisali nic więcej więc być może na koniec coś musieli zaksięgować w kosztach finansowych.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 maja 2009 10:15:12 przy kursie: 6,60 zł
Witaj na forum thumbright

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 17 maja 2009 12:41:46 przy kursie: 6,60 zł
pojawiaja sie niescislosci co do tego skupu i zaczyna krazyc mityczna wartosc 10 mln, no wiec:

2. Spółka nabywać będzie akcje według następujących zasad:
a) łączna ilość nabywanych akcji nie przekroczy 10% ogólnej liczby akcji w dniu podjęcia uchwały,
b) wysokość środków przeznaczonych na nabywanie akcji nie będzie większa niż 10.000.000 zł (dziesięć milionów złotych),

podkreslenie moje: W tej chwili czynnikiem ograniczajacym jest 10% i mogliby skupic maksymalnie 800 tys. Zazwyczaj jest jeszcze jedno powiadomienie o rozpoczeciu skupu i powiadomienia nastepuja po kazdym dniu rozliczenia - alchemia, eurotel, nowa gala. Nie wiem czy stanowi tak ustawa o obrocie papierami wartosciowymi, ale tak robi sporo spolek. Oczywiscie moga to robic przez spolki podstawione, ale to inna beczka.
Edytowany: 17 maja 2009 12:43

nocnygracz
0
Wysłane: 17 maja 2009 13:10:36 przy kursie: 6,60 zł
Niekoniecznie te 10 % jest aż tak ograniczające, choć to zależy jak skup będzie prowadzony.

Przy kwocie 10 mln. zł i 10 procentach akcji do skupienia mamy średnio 12 zł. na akcję. Moim zdaniem akcje mają szansę być sporo wyżej jeszcze w trakcie trwania skupu (do czego sam skup by się przecież przyczynił), jest więc szansa, że pieniądze skończą się prędzej niż dojdziemy do granicy 10 % akcji. Takiego scenariusza można nam życzyć Angel

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 17 maja 2009 20:14:49 przy kursie: 6,60 zł
mkk napisał(a):
Panowie, popatrzyłem sobie na raport wnikliwie :) i powoli rozumiem dlaczego rynek jednak tej spółki nie kocha - mimo piątkowego szaleństwa pod koniec.

Jest dobrze.Cierpliwości.Angel
"Fortuna favet fortibus"

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 18 maja 2009 09:56:49 przy kursie: 6,83 zł
Siwy246 napisał(a):
Patrząc na perspektywy segmentu GIS warto pamiętać o dyrektywie Unijnej, która nakazuje aby każde miasto (nie znam dokładnych kryteriów) posiadało tzw. mapę akustyczną.
Z raportu widać, że za Białystok TEX zainkasował ponad 800 tys.
Myślę, że będzie już tylko lepiej binky

Kilka słów o tym o czym zaczął Siwy246. Do czerwca 2012 roku wszystkie aglomeracje powyżej 100 tyś mieszkańców muszą posiadać mapy akustyczne. Reguluje to ustawa Prawo ochrony środowiska www.abc.com.pl/serwis/du/2008/...
W Polsce jest ich na chwile obecną 39. 12 z nich największych powyżej 250 tyś, powinno już mieć odpowiednie mapy do 2007 roku. Czyli na najbliższe 3 lata zostaje 27 aglomeracji. Do tego dochodzą lotniska, główne trasy drogowe i kolejowe. Mapy te muszą być aktualizowane co najmniej raz na 5 lat.

.................................2005..........................2006...........................2007.............................2008..........
..........................IT.............GIS............IT..............GIS.............IT.............GIS..............IT............GIS
PRZYCHODY....328556......32005.......317867........56339.......378064........65776........330889.......34868
WYNIK.............14604.......15974........12557........ 25502.........6933..........38842..........9268........11503
MARŻA.............4%.............50% .........4%............45%...........2%.............59%...........3%..........33%

Za I Q 2009 r. odpowiednio.........IT...............GIS
PRZYCHODY.............................34224.........23066
WYNIK.......................................2085..........11562
MARŻA........................................6%............50%

Pozwoliłem sobie zrobić zestawienie z kilku ostatnich lat dla obydwu segmentów działalności Techa. Być może będzie to pomocne do burzy mózgów w kontekście wątku który zapoczątkował kolega mkk - dlaczego gdzieś tam jest "aż" a gdzie indziej "tylko".
W kwestii zaś GIS uważam iż sprowadzenie produktów z tego segmentu do map i zdjęć cyfrowych jest delikatnie mówiąc spłyceniemShame on you .

"Co to jest GIS? - GIS czyli "Geographical Information System" - "System Informacji Geograficznej". Większość definicji określa GIS jako system informatyczny, w ramach którego następuje proces pozyskiwania, gromadzenia, przetwarzania, analizowania i udostępniania danych odniesionych przestrzennie do konkretnego układu odniesienia. Do realizacji poszczególnych etapów niezbędny jest sprzęt i oprogramowanie, ale również ludzie potrafiący go obsługiwać.

Z informatycznego punktu widzenia jest to baza danych przestrzennych, wyposażona w procedury pozwalające na prezentację tych danych w odpowiednim kontekście, w postaci zarówno graficznej (obraz), jak i tabelarycznej (atrybuty poszczególnych elementów obrazu będących odpowiednikami obiektów rzeczywistych).

Ponieważ prawie każdy element otaczającej nas rzeczywistości jest w jakiś sposób zlokalizowany przestrzennie, stworzenie modelu otaczającego nas świata, który umożliwiałby dostęp do wszystkich możliwych informacji, jest praktycznie niemożliwe bez wspomagania informatycznego. Proces tworzenia się społeczeństwa informacyjnego powoduje, że jesteśmy zalewani napływającymi z otoczenia wewnętrznego i zewnętrznego informacjami, które nawet jeśli ograniczymy tylko do tych które nas interesują, w dalszym ciągu trudno nad nimi zapanować, gdyż coraz szybciej zmieniają się w czasie. Zorganizowanie systemu zarządzania tymi informacjami w postaci komputerowej, pozwala uniknąć powstania chaosu informacyjnego. Zapanowanie nad informacjami o charakterze przestrzennym, umożliwiają Systemy Informacji Przestrzennej (Geograficznej) - GIS, ), za pomocą których możemy integrować dane różnego typu, posiadając dostęp do nich za pomocą jednej z najbardziej intuicyjnych metod - poruszając się po cyfrowym modelu otaczającego nas świata w postaci graficznej."
Edytowany: 18 maja 2009 13:00

llll
0
Wysłane: 18 maja 2009 13:03:09 przy kursie: 6,83 zł
Zauważyłem że ktoś posklejał część mojego, Bosmana i Siwy426 wpisu i opublikował to na forum Parkietu. Ten ktoś (nick na forum Parkietu mad_off) nic od siebie nie dodał i nie napisał nawet że to nie jego dzieło tylko cytaty.

Nie wiem jak pozostali ale ja nie chcę żeby moje wpisy ze Stockwatch były tam umieszczane. Tym bardziej w takiej formie. Jeśli już jednak ktoś nie może się powstrzymać to niech przynajmniej uczciwie napisze że to kto inny napisał i on tylko cytuje i niech zamieści całość wpisu a nie tylko wybrane fragmenty.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 maja 2009 13:10:34 przy kursie: 6,83 zł
Nie da się ścigać tego, ani skutecznie zapobiec Silenced
Można jedynie zdemaskować: wejść na wątek i podać prawdziwe źródło.
Internet okrutnie poluzował przestrzeganie praw autorskich, co ma swoje dobre i złe strony. Można się cytować w każdą stronę, jednak podpisywanie cudzych tekstów (bo na to wyszło) to może nie przestępstwo, ale na pewno paskudztwo.

llll
0
Wysłane: 18 maja 2009 13:53:08 przy kursie: 6,83 zł
[18-05-2009 13:47] Zarząd Techmeksu rozpoczął wdrażanie programu restrukturyzacji

18.5.Warszawa (PAP) - Zarząd Techmeksu rozpoczął wdrażanie
programu restrukturyzacji. Poprzez rezygnację z niektórych linii
produktowych ma spaść zapotrzebowanie na kapitał obrotowy.
Planowana jest także m.in. wyprzedaż zbędnych aktywów, redukcja
kosztów osobowych i ogólnego zarządu - poinformował Techmex w
raporcie za I kw.
"(...) zarząd spółki podjął decyzję o wdrożeniu działań
restrukturyzacyjnych zmierzających do poprawy wyniku operacyjnego,
zminimalizowania ryzyka kursowego oraz zmniejszenia zadłużenia z
tytułu zaciągniętych kredytów bankowych" - napisano w raporcie.
Techmex planuje m.in. rezygnację z niektórych linii produktowych.
"W szczególności wobec rosnących marż banków oraz coraz większego
utrudniania dostępu do kredytów, a także wciąż wysokiego ryzyka
kursowego spółka zdecydowała o obniżeniu zapotrzebowania na
kapitał obrotowy poprzez weryfikację linii produktowych, które
wymagają największego finansowania" - napisano.
"Rezygnacja z najmniej efektywnych linii produktowych spowoduje
wprawdzie spadek przychodów ze sprzedaży, ale zwiększy średnią
marżę w sektorze IT, zmniejszy koszty odsetkowe oraz zmniejszy
ryzyko poniesienia kosztów różnic kursowych" - dodano.
W raporcie podano, że w ramach działań restrukturyzacyjnych
spółka rozpoczęła procesy m.in. wyprzedaży aktywów niepracujących,
redukcji kosztów osobowych i zmniejszenia kosztów ogólnego zarządu.
Napisano również, że koncentracja na wysokomarżowym sektorze GIS
znajdzie w kolejnych kwartałach większe odzwierciedlenie w relacji
przychodów GIS/IT, co ma spowodować poprawę wyniku operacyjnego i
zysku brutto.
W I kw. 2009 r. Techmex miał 1,18 mln zł zysku netto
przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej, 9,6 mln zł
zysku operacyjnego i 57,29 mln zł przychodów. Koszty finansowe
wyniosły w I kw. 9,18 mln zł.
W I kw. przychody Techmeksu z segmentu IT wyniosły 34,22 mln zł,
a z segmentu GIS 23,1 mln zł.(PAP)
gsu/ ana/

Siwy246
0
Wpisów: 18
Wysłane: 18 maja 2009 13:54:19 przy kursie: 6,83 zł
Analizując rynek GIS (nawiązując do wypowiedzi Bosmana) warto zauważyć, że przełomowym zdażeniem było podpisanie przez rząd tzw. Karty Działań w kwietniu 2008, która uruchamia fundusze w ramach projektu PECS (Program for European Cooperating States). Program ten jest przedsionkiem do ESA (Europejska Agencja Kosmiczna), do której wstąpimy w 2012r.
W kolejnych latach po podpisaniu Karty działań wielkość środków przeznaczanych na program PECS będzie systematycznie wzrastać aż do roku 2012, w którym to osiągnie kwotę 16 mln PLN/rok.

Podaję źródło: www.techmex.com.pl/images.uni/...

makler_jg
0
Wpisów: 8
Wysłane: 18 maja 2009 15:26:04 przy kursie: 6,83 zł
ewidentne blokowanie:

- DWS być może sie nie wystrzelał
- możliwe zbieranko innej instytucji

Skup akcji jeszcze nie ruszył, a wątpię by odbywał się przez inny podmiot powiązanych z Tech.

Wskaźniki są bardzo atrakcyjne i potrzeba tutaj tylko cierpliwości i czasu. Nie sugerujcie się ruchami +/ - 5% no chyba, że dobrze czujecie rynek. Akumulacja, bo korekta na WIG ach dobiega końca. 2000 pkt to CEL

llll
0
Wysłane: 18 maja 2009 15:26:47 przy kursie: 6,83 zł
Pewno w prasie papierowej będą jakieś wzmianki z dzisiejszych depesz PAP'u

[18-05-2009 12:56] Możliwe pozyskanie inwestora branżowego dla SCOR, spółki zależnej Techmeksu

18.5.Warszawa (PAP) - Spółka Satelitarne Centrum Operacji
Regionalnych (SCOR), w której Techmex w wyniku wniesienia aportu,
zwiększy zaangażowanie do 75,42 proc. z 50 proc. obecnie, może
pozyskać inwestora branżowego - poinformował Techmex w raporcie
kwartalnym.
"Celem podwyższenia kapitału w SCOR jest uporządkowanie struktury
właścicielskiej spółki i umożliwienie jej dalszego rozwoju na
światowym rynku dostawców danych satelitarnych. Wniesienie do
spółki dzierżawionych dotychczas aktywów obniży koszty
działalności SCOR SA" - napisano w raporcie.
"Możliwe staje się też pozyskanie atrakcyjnego inwestora
branżowego dla SCOR, co umożliwiłoby rozwój spółki w nie
wyeksplorowanych dotychczas segmentach rynku oraz obniżenie
dotychczasowego zaangażowania finansowego Techmex w tej spółce" -
dodano.
W marcu NWZA SCOR zdecydowało o podwyższeniu kapitału zakładowego
poprzez emisję akcji serii D, które zostaną objęte przez Techmex w
zamian za aport w postaci specjalistycznego sprzętu. Po objęciu
akcji zaangażowanie Techmeksu w SCOR wzrośnie do poziomu 75,42
proc. głosów z 50 proc. obecnie.
W marcu prezes Techmeksu, Jacek Studencki, informował PAP, że nie
wyklucza w przyszłości sprzedaży SCOR. Informował też, że Techmex
otrzymuje oferty od podmiotów zainteresowanych tą spółką.(PAP)
gsu/ jtt/

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 18 maja 2009 16:23:40 przy kursie: 6,83 zł
Poczytałem Wasze opinie o rynku GIS i mapach akustycznych. I... nie przekonuje mnie to. Tym bardziej, że nie do końca rozumiem po co Techmex chce sprzedaż SCOR. To aktywo, które w koncepcji firmy powinno zajmować chyba dość ważne miejsce. Jego sprzedaż sugeruje wręcz, że firma nie jest w stanie realizować wcześniej stworzonej koncepcji. Cały czas rynek GIS jawi się mi jako dość płytki...

llll
0
Wysłane: 18 maja 2009 17:22:18 przy kursie: 6,83 zł
mkk napisał(a):
Poczytałem Wasze opinie o rynku GIS i mapach akustycznych. I... nie przekonuje mnie to. Tym bardziej, że nie do końca rozumiem po co Techmex chce sprzedaż SCOR. To aktywo, które w koncepcji firmy powinno zajmować chyba dość ważne miejsce. Jego sprzedaż sugeruje wręcz, że firma nie jest w stanie realizować wcześniej stworzonej koncepcji. Cały czas rynek GIS jawi się mi jako dość płytki...

Przeczytaj poniższy artykuł z grudnia zeszłego roku to zrozumiesz dlaczego TEX chce sprzedać SCOR.

Cytat:
Mówiły jaskółki, że niedobre są spółki
Sławomir Kosieliński

9 grudnia 2008
Computerworld
Pod znakiem zapytania stoi przyszłość Satelitarnego Centrum Operacji Regionalnych, należącego do Techmex i Agencji Mienia Wojskowego. Brakuje zamówień z resortu obrony, które pozwalałyby firmie na stabilny rozwój.

Dwa dni po wybuchu wojny w Osetii Południowej, 9 sierpnia 2008 r. Javier Solana, Wysoki Przedstawiciel do spraw wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa, sekretarz generalny Rady Unii Europejskiej, otrzymał raport satelitarny o sytuacji w Gruzji, pokazujący gdzie są naprawdę Rosjanie. Przygotowało go European Union Satellite Centre (EUSC), agenda Rady UE, wspierająca podejmowanie decyzji przez unijnych polityków w sytuacjach kryzysowych. Dowodzi to, jaką wagę przykłada się w Europie do zobrazowań satelitarnych jako wiarygodnego źródła informacji. Tymczasem w Polsce nikt nie wykorzystał możliwości drzemiących w Satelitarnym Centrum Operacji Regionalnych, które ma własną antenę odbiorczą wysokorozdzielczych zdjęć satelitarnych, współpracującym z innymi tego typu ośrodkami na świecie.

Tymczasem jednym z założeń, które przyświecało zaangażowaniu się Skarbu Państwa we wspólną inwestycję z Techmexem była chęć uzyskania niezależnych źródeł informacji umożliwiających prowadzenie suwerennej polityki zagranicznej. Decydentom zabrakło wiedzy i wyobraźni, którą wykazali się dziennikarze brytyjskiego "The Guardian", gdy zamówili zdjęcia z satelity Ikonos (tego samego, który obsługuje SCOR). Odnaleźli na nich porwany przez somalijskich piratów, saudyjski supertankowiec "Sirius Star" na wodach Zatoki Adeńskiej, którego kapitanem jest Polak - Marek Niski. Takie przykłady można mnożyć. Niestety, od dwóch lat MON nie wywiązuje się z umowy wobec SCOR i nie zamawia zdjęć satelitarnych.

Jak Zabłocki na mydle

Tak Techmex wyjdzie na wierze, że MON potrafi nowocześnie myśleć o interesach Polski. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że resort chce doprowadzić do upadłości spółkę, w której jej interesów pilnuje Agencja Mienia Wojskowego. Teraz wygodnym pretekstem jest planowana likwidacja AMW. Art. 14 projektowanej Ustawy o likwidacji Agencji Mienia Wojskowego zakłada, że: "Minister właściwy do spraw Skarbu Państwa przejmuje wykonywanie praw z akcji lub udziałów w spółkach, w stosunku do których prawa te dotychczas wykonywała Agencja". Takie rozwiązanie sprawy tylko powiększa straty spółki. Spółka nie posiada płynności finansowej (utrzymywanej poprzednio tylko dzięki pożyczkom z Techmexu) i to jest przesłanka do zgłoszenia upadłości przez wierzycieli lub zarząd spółki.

W latach 2006-2007 SCOR odnotował stratę na poziomie 2,2 mln zł. W tym roku strata będzie zdecydowanie większa i przekroczy 7 mln zł. "Brakuje zamówień z resortu obrony. Jest to dla kierownictwa SCOR kwestia niezrozumiała, tym bardziej że statutowym zakresem działania spółki jest właśnie działalność na rzecz tego ministerstwa" - nie ukrywa zdziwienia Jacek Studencki, prezes firm Techmex i SCOR. Warto tutaj podkreślić, że podmioty o takim profilu jak SCOR 70-80% przychodów czerpią z sektora obronnego. Polska jest więc czymś zupełnie wyjątkowym na tle innych członków NATO. Przykładowo Hiszpania w bieżącym roku uruchomiła w jednym tylko projekcie środki przekraczające 50 mln euro na produkcję map bazujących na zdjęciach z satelity Ikonos.

Dla Techmex sytuacja staje się mało komfortowa, zwłaszcza że zainwestowała w SCOR ponad 50 mln zł. Już cztery lata temu poszło nań 18,5 mln zł (w postaci gotówki 650 tys. zł i aportu rzeczowego wartości ponad 17,7 mln zł.). Dodatkowo w moduły stacji Techmex zainwestował 33,8 mln zł. Kolejne wydatki przyniosła umowa restrukturyzacyjna z 2006 r. na kwotę ponad 21 mln zł, z czego do dnia dzisiejszego pozostaje ponad 18 mln zł. Gwoli wyjaśnienia, instalacja została wykonana pod nadzorem partnera amerykańskiego i oprócz modułu komunikacyjnego z satelitą, zawiera bibliotekę pozyskanych zobrazowań oraz nowoczesną linię do produkcji ortofotomap.

Brak zamówień wojskowych nie równoważą zamówienia Techmex na zobrazowania z satelity Ikonos na potrzeby rynku cywilnego (kartografia, telekomunikacja, ochrona środowiska, rynek samorządowy). SCOR realizuje jeszcze dwie umowy z sektora bezpieczeństwa państwa, które są objęte klauzulami tajności. Techmex duże nadzieje wiązał z ewentualnymi zamówieniami ARiMR. "Wydawać by się mogło, że po zrealizowaniu wyzwania, jakim było stworzenie ortofotomapy granicy wschodniej, Agencja ta będzie powszechnie je stosowała. Stało się inaczej, gdyż z niezrozumiałych powodów ARiMR uporczywie dyskryminuje zdjęcia satelitarne, jako źródło produkcji ortofotomap. Fakt niestosowania technik teledetekcyjnych w procesie kontroli jest ewenementem na skalę europejską" - twierdzi Jacek Studencki.

Techmex wie o planach likwidacji Agencji Mienia Wojskowego wyłącznie z komunikatów medialnych. Akcjonariusze reprezentujący AMW (50% udziałów) w spółce SCOR nie zajęli w tej sprawie stanowiska. Formalnie można przyjąć, że majątek AMW przejmie inny podmiot, w tym 50% akcji SCOR. Należy jednak założyć, że MON ostatecznie chce zrezygnować z Partnerstwa Publiczno-Prywatnego w tym zakresie. Tak resort obrony pozbawi się dostępu do nowoczesnej technologii umożliwiającej programowanie satelitów, pozyskujących zobrazowania i dane ważne dla bezpieczeństwa państwa oraz umożliwiającej w bezpieczny sposób gromadzenie informacji na temat aktywności obcych wojsk, budowy obcej infrastruktury obronnej i dokumentującej np. konflikty zbrojne. Tymczasem w tle toczy się rywalizacja między państwami europejskimi, które z nich będzie odbierało zdjęcia o rozdzielczości 41 cm. Taką możliwość uzyska stacja we Włoszech, drugą być może stanie się polska, jednak wszystko zależy od postawy MON.

Polski satelita - jak wybić się na niezależność?

MON decydując się na inwestycję w SCOR, popełnił kardynalny błąd. Zapomniał, że obowiązuje go Prawo Zamówień Publicznych. Mimo to, przyjęto krępujący zapis, że bez przetargu można kupić w SCOR zdjęcia wyłącznie z klauzulą "tajne" lub "ściśle tajne". Tyle że takie zlecenia liczy się na palcach jednej ręki. Główny użytkownik zobrazowań satelitarnych - Zarząd Analiz Wywiadowczych i Rozpoznawczych - P2 Sztabu Generalnego WP - potrzebuje zdjęć Afganistanu, Iraku lub Czadu, aby na ich podstawie przygotowywać mapy. Wówczas jednak należy ogłosić przetarg. Zakupy realizuje AMW. Tymczasem Agencja ta nie prowadziła w 2008 r. żadnego postępowania przetargowego na wykonanie "zdjęć satelitarnych". Skąd takie lekceważenie zobrazowań satelitarnych u wojskowych?

Wygodną dla nich wymówką stał się lansowany w kręgach naukowych, ale i samorządowych projekt polskiego satelity obserwacyjnego Mazovia. Miałby on kosztować ok. 20 mln euro, być świetnym polem doświadczalnym dla naszych inżynierów, zanim staniemy się pełnoprawnym członkiem Europejskiej Agencji Kosmicznej. Problemów jest kilka. Po pierwsze, jego dwumetrowa rozdzielczość, trochę z innej epoki, gdy mowa o dostępności 42 cm. Po drugie, czas - jeśli już, to powstanie ok. 2012 r., ale żadna decyzja jeszcze nie zapadła. Po trzecie nie wiadomo, czy Centrum Badań Kosmicznych PAN poradziłoby sobie z tym projektem. Zakłada się też, że MON będzie pozyskiwać dane z MAZOVII na zasadach niekomercyjnych. Słowem, za zdjęcia przetworzone przez swoją spółkę musi zapłacić, a za mityczną Mazovię - nie.

Jacek Studencki uznaje Mazovię za nieopłacalną i pozbawioną racjonalnego uzasadnienia. "Aczkolwiek są przesłanki, żeby połączyć interesy Mazovii i SCOR" - uważa Jakub Ryzenko, ekspert ds. polityki kosmicznej. "Mazovia obfotografuje Polskę w miesiąc, Ikonos obsługiwany przez SCOR dokona tego w rok, o ile pozwoli na to pogoda. Zachmurzenie eliminuje możliwość robienia dobrych zdjęć. Liczy się zatem połączenie możliwości obu satelitów. Gdy na zdjęciu o mniejszej rozdzielczości pojawi się zmiana, to należy wówczas zamówić obraz wyższej rozdzielczości z satelity Ikonos lub podobnego" - wyłuszcza.

Jeżeli Polska chce prowadzić niezależną politykę zagraniczną, musi mieć własne informacje o miejscach, które ją interesują. Podstawą są zobrazowania satelitarne! Można wówczas przystąpić do handlu wymiennego między sojusznikami w NATO i UE. Francuzi wymieniają się zdjęciami z Niemcami, Portugalczycy zaś nic nie dostaną, bo nie mają co wymieniać. Tu nie ma sentymentów. Czas najwyższy, żeby zrozumieli to urzędnicy MON i inni politycy.

Straty, które odnotował SCOR (w mln zł)
Wyniki III kw. 2008 (narastająco) 2007 2006 2005
Przychody 6,1 16,7 7,8 14,1
Zysk netto -5,7 -2,1 -2,3 0,4

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

tnuowgvv
lrwtrlje
nzavrtbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qkxeecti
xrwejkmz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat