Temat:
ZREMB
siekoo napisał(a): uwazam, ze duze jest prawdopodobienstwo na podwojne dno i dopiero potem zremb zacznie naprawde rosnac.
siekoo, nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa. Na razie nie ma nawet jakichkolwiek wskazowek na podwojne dno! Ostatni marazm i powolne spadki mozna interpretowac jako flage. Jak bedzie rynek pokaze, ale nie dostrzegaj w wykresie czegos czego nie ma. Absolutnie podstawowa regula AT o ktorej tak czesto zapominamy. Komentarz jest ogolny, bo zrembem przestalem sie interesowac po opuszczeniu ze strata. Mimo wszystko nie zaluje. Spolka pod obserwacja, ale tylko i wylacznie spekulacyjnie ze wzgledu, ze kiedys mialem. 1Q bedzie bardzo interesujacy bo w koncu pokaze czy henke znaczy cos realnie dla zremba czy tylko papierowo, a ryzyko papierowego uwzglednienia jest duze. Jak z w kazdej spolce, ktora zaczyna zajmowac sie rzeczami, ktore nie leza w glownym hardcorowym biznesie spolki. A ciezko jest laczyc konstrukcje kontenerow z inzynieria budowlana. hehehe. Nie odpowiadam za myslenie glownych akcjonariuszy.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
owner napisał(a):zakładając tego waszego rgra kurs właśnie tworzy prawe ramię a zasięg wypada idealnie na szczyt ze stycznia  teoretycznie Mysle, ze ORGR czy tez Flaga jak zauwazyl paya w poscie wyzej maja szanse. Ale musza byc potwierdzone wybiciem, jesli nie to....  mozemy byc dalej w trendzie spadkowym. Choc te obroty sa i beda dalej zastanawiajace.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Kurczak napisał(a):A ty czemu tak walisz głową,przecież informacje dobre,nie rozumiem o co chodzi...? pomylka co do ORGRa - jestem ciekawy czy sie sprawdzi. Na BOMI sprawdzilo sie idealnie.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
 Moim zdaniem, na HB doszlo do utworzenia sie ORGRa. Ramiona sa plaskie i teraz tworzy sie (byc moze jest na ukonczeniu - ale czasu jego ukonczenia to nawet nie smiem rozwazac) prawe ramie. Potencjalne wybicie w pierwszym strzale miesci sie od 3.8 do 3.9. Tam oczekuje zatrzymania sie kursu i decyzji co dalej.
|
|
Temat:
BOMI
IDM dokupil okolo 150 000 akcji - jako animator. Podal to w informacjach "transakcje animatora na akcjach bomi". Popyt po 15 rzeczywiscie zaczyna byc imponujacy. Fundusze zwiekszyly zaangazowanie - pionier, generali i aviva. Oczywiscie pytanie pozostaje - ale kto tak wali! Natomiast po 15 mimo niezlych pakietow wszystko wsiaka i zaczyna byc widac sile w kierunku wybicia w gore. Jesli dojdzie do niego to...kto wie dokad papier zajdzie. Jesli sypacz sie skonczy to pewnie bedzie mozna zarobic czego sobie i wszystkiem akcjonariuszom zycze
|
|
zobaczymy co jutro przyniesie dzisiejszy mloteczek! Moglyby byc nieco wieksze obroty, ale dobre i to co bylo. Jesli bedzie dalej spadac, to bedzie trzeba czekac na pojawienie sie innych sygnalow odwrocenia. Moze cos i zaczyna sie pojawiac na STS, ale to moze owner rzuci okiem czy tam jest dywergencja bo mi sie zdaje, ze moze i tak, ale jakos nie czuje jej.
|
|
mam gdzies petrola i osobiscie zycze mu plajty. Co wiecej, zarzad gieldy, w celu ochrony mniejszych inwestorow powinien przeniesc go na 2 fixingi!!!!!!! Czy to nie jest funkcja zarzadu gieldy!!!!!!!!! To uwaga ogolna. Natomiast jesli ktos trzyma akcje, ktore rosna 200% w ciagu 2 tygodni! i pozwala na spadek w okolice kupna to....hehehe. A niech se trzyma. Po prostu inwestycyjny frajer i moze sobie uzasadniac jak chce - zalozyl ze straci, moze stracic, pogodzi sie ze strata itp. A niech tak robi. Jest to wbrew jakiemukolwiek rozsadkowi opartemu o AT, myslenie zyczeniowe. Im wiecej ludzi wpadnie w to tym wiecej frajerow w tym przypadku rysiek zlapie. Osobiscie jestem przekonany, ze byc moze i EBOR zagral na akcjach petrola. A co - tak latwo skupic w okolicach 15, podac informacje, ktore sa istotne dla rynku, wywalic akcje i miec w kieszeni ladnych kilka milionow! Umowa ma wejsc w zycie tuz tuz, a rysiek 2 dni przed pozycza akcje - przed nosem powaznej instytucji i to bez konsekwencji, hehehe, jajca na calego! (i to ma byc ta szanujaca sie instytucja hehehe, kto to powiedzial, ze EBOR nie robi przekretow! jakies mity czy co!). Dicopolo jesli chce trzymac niech se trzyma, ale nie da sie ukryc, ze w petrolu jest wiele przekretow, niejasnych spraw, niejasnego nihonswi, ubekow czy sbkow itp. - do czego sluzy petrol to nie wiadomo. Gadanie o tym, ze rysiek sprobowal, mozna sobie wlozyc gleboko gdzies! Wiara oparta na niczym. Zrobili ludzi w balona i tyle. Moze znajda rope moze nie - jesl maja zdjecia i zrobili badania to jest jasne czy tam ropa jest czy nie i w jakim stopniu zrodla sa perspektywiczne. Jesli teraz nie wiedza to nie beda wiedziec. Od samego poczatku petrol pewnie motal i motac bedzie, aby zrobic ludzi w balona. To jest gra na akcjach prowadzona przez glownego akcjonariusza!!!!!!!!!!!!! Nazywa sie to pozyczaniem akcji! co niby nie jest zakazane, ale jest zwykla podloscia ze strony krauzego, jako glownego akcjonariusza i wykorzystujacego swoja uprzywilejowana pozycje do rynku!!!!!!!!!! Koniec. Mam nadzieje, ze spotkam sie z petrolem, odbiore troche akcji ryskowi i sprzedam mu drozej. Ale to jeszcze czas. A jednocyfrowa cena petrola jest jak najbardziej mozliwa - kto wie, moze ona juz blisko.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
dodam jeszcze, ze ewentualny drobny spadek i marazm moze wyznaczyc ORGRa. Choc dzisiejsze zamkniecie 3.67 i potezne obroty moga sugerowac dalszy wzrost. Popyt naprawde zaznaczyl swa obecnosc. Zagrozenia istnieja, ale odwrocenie trendu jak najbardziej mozliwe. Oby, bo i HBowcy powinni miec swoje 5 miesiecy radochy.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
rzeczywiscie pierwsza godzina byla obledna  . 3.65 zaliczone!!!!!!! A wiec, hmmmmm, teraz tylko dobrze sie zamknac i przebic wczorajszy wolumen. Kto wie, moze tych "co tak sypia" w koncu rozbiora. Fajnie czasem widac jak sypacze scieraja sie z bioracymi.
|
|
Temat:
VRG
a mi sie wydaje, ze wygenerowal sie RGR - a przynajmniej istnieje powazne zagrozenie ta formacja. Potencjalny zasieg spadku to 2.70, w przypadku masakry 2.40.
|
|
luk2022 napisał(a):Niedawno zacząłem grę na giełdzie i tu taka wtopa Jesli spekulujesz to masz wtope. Jesli swiadomie wszedles srednio czy tez dlugoterminowo to nie lam sie. Hehehe. A to dlaczego kopex ma rosnac? Wielu powie bo dobra firma - zobaczymy po 1q. Jesli bedzie dobry to potwierdzi, ze sie rozwija i rzeczywiscie testy 3 potegi na swiecie sa utrzymane, moze i wyzej. Natomiast jesli beda takie sobie, to niby dlaczego ma rosnac?! Zdaje sie jest postrzegany jako spolka fundamentalna, dajaca dywidende, a nie spekulacyjna, gdzie zarabia sie na wzroscie akcji! To sie wyklucza - vide Tepsa. Oczywiscie sa banki przeczace takiej tezie, a i tepsa ma spory negatywny "akcjonariat". Ale i TVN, Polsat rowniez moga sluzyc za przyklad. Wykres kopexu przestal wygladac dobrze. Opory zostaly zlamane i teraz jest po prostu niewiadoma. Pojdzie w dol - do 20, 19? czy tez uda sie mu ponownie wejsc ponad ostatnie dolki i utrzymac wsparcie. Zalezy. A nawet jesli podskoczy to czy mozna lizcyc na gwaltowniejsze odbicie? Rysuje sie moze i spodek - choc i to jest rozciaganiem wykresu w przyszlosc. Jak bedzie zobaczymy. Na razie pod obserwacja, ale jesli sytuacja techniczna nie da konkretnych sygnalow to...dziekuje, poczekam z boku. Spolka niby dobra, ale przy kopexie, stp, hb mozna stracic poczucie co znaczy dobra.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
na trzech zolnierzy to te swieczuszki nie wygladaja. Obecnosc malych korpusow i cieni czasem dlugich raczej sugeruja, ze sa to normalne swieczki, choc dzisiejsza sugerowalaby, ze popyt zaczyna zaznaczac swoja obecnosc coraz bardziej. Jesli beda dalsze wzrosty to niech sie nazywaja jak chca  . Zwiekszylem zaangazowanie. Duze obroty (ponad 700K), znikajace pakiety z ukrytego nastrajaja optymistycznie (kto tak sypie? to chyba motto HBety!). Jesli przebije 3.55 to bedzie bardzo dobrze (przebita linia trendu spadkowego), a jesli dojdzie do 3.60 to juz super. Nie musi jutro, ale w ciagu 2-4 sesji. Czy jeszcze dokupic  ?
|
|
Temat:
COGNOR
no cognorze juz wczesniej zrealizowal sie ORGR z pieknym wybiciem w okolice 3.30-3.50. Teraz to juz totalny odpal. Szybkosc wzrostow sugeruje, ze korekta bedzie rownie dynamiczna bo tak bywalo wczesniej. Tutaj roznice 20 gr. sa w zasiegu 5 minut. Obledna spolka i oby "sky will be the limit". Jak dotychczas to  cognor.
|
|
owner napisał(a):koledzy wiedzą co to jest stop loss? hehehe, owner, nie dobijaj mnie please. HB robi to za ciebie.  Tak, popelnilem blad. Wszedlem w HB z zalozenia, ze wyniki beda dobre i bedzie ruch w gore. Pomylilem sie i tego ruchu nie bylo. On juz byl ...wliczony w spadek! Z chwila, gdy nie bylo wybicia nalezalo sie pozbyc akcji ze strata 1-3%, zamiast czekac na strate 9%. I to jest nauczka - trzymaj sie zalozonego planu. Juz drugi raz tego bledu nie popelnie!!!!!!!!!!!!!!!! A co do HB to.....po prostu tak bardzo by sie chcialo zrozumiec co sie dzieje. Kto sypie? Czy PBG gra? Czy jest jeszcze ktos, niewidoczny, ktory dobija leszczy, dziala poza obowiazkiem zgloszenia? Czy goscie z HB9 wysypali juz? Kto zbieral te niemale przeciez ilosci po 4 i cos (zdaje sie 3 miliony sztuk) i w okolicach 3-3.50 przeciez przemielilo sie sporo akcji! Czy to byla zmylka i przewalanie akcji z konta na konto czy tez byli zbieracze? Nie wiem, ale w przypadku tej spolki jakos wydaje mi sie, ze te pytania nie sa takie bez sensu. Doszlo po prostu do rozdzwieku miedzy jakascia spolki - niezla, a zachowaniem kursu. Zadna inna spolka o takich fundamentach nie zachowuje sie w taki sposob! To tez moze byc nauczka - unikaj spolek w ktorych dominujacym podmiotem jest inna spolka, z tej samej branzy. Nie miej sentymentow - to tez nauczka, a mam jakis nieracjonalny sentyment do HB. Trzeba sie go pozbyc i ....jak mowil godfather - it is business. I wlasnie tak nalezalo postapic - AT wygladala strasznie wiec po cholere wchodzic.  Spowiedz wkur..... goscia, ktory smieje sie z wlasnej glupoty.
|
|
dolaczylem pod wyniki i juz zaluje. Ja p..... co tam sie dzieje. Juz nie wiem, ale ogarnia mnie po prostu smiech. Non stop sypanie. Co uzbiera sie popyt to....hehehe PKCyk idzie, albo zostaje zaspokojony wiekszym zleceniem. Czy mozliwe, ze jest to celowe i operacje takie dokonuja sie z kilku kont? Zaczynam pytac siebie czy to zbieranie czy tez dystrybucja? Tu chyba nic nie dziala. I podstawowe pytanie - skad ta podaz!? Jakie musza byc dzienne obroty, aby wykasowac sypaczy bo te wszystkie pakiety po 50 000 to chyba byly dla zmylki. Och, naucze sie na HB wielu rzeczy.
|
|
Temat:
TRION
Daria napisał(a):ciekawe ile jutro pojdzie w dol 1 gr. Zapomnij, albo trzymasz albo wywalasz z powazna strata i koniec pilki.
|
|
no i masakra - kurs stoi jak zaczarowany. Dodatkowo pojawil sie 22 akcyjny gosciu. Dzisiaj 10% transakcji obejmowalo tylko i wylacznie 22 akcje. Gosciu pojawia sie z dwoch stron, a to kupuje, a to sprzedaje. Czy ktos moglby mi wyjasnic co to za mechanizm? I nie chodzi o aktywacje zlecen chyba czy tez sprawdzanie stopow - za male roznice cenowe. O co chodzi? Czy jest to celowe dzialanie kogos/czegos w celu trzymania kursu? Podobnie zdaje sie bywalo na innych spolkach, ale pytanie - po co i jak to dziala?  W kazdym badz razie wczoraj dolaczylem ponownie do chyba najtrwardszego najbardziej umeczonego akcjonariatu (poza petrolem i biotonem  ).
|
|
anty_teresa napisał(a):Niedzwiadku, Takie potwierdzenia to trzeba robić w samodzielnych testach. W literaturze często są zawarte informacje nieaktualne, bądź wręcz kłamliwe. Sprawdzalność niektórych formacji świecowych analizował DAPI na swoim blogu. Więcej można znaleźć u Bułkowskiego, a już najwięcej we własnym metasie czy ami :) U Bulkowskiego sprawdze. Troche off-topic bo nie dotyczy w sumie ta dyskusja miedzy nami glownego watku - interesuje mnie nie to czy dana formacja sie spelnila, ale jaki obrot ona przybierze. Czy WIG20 pojdzie w gore, spadnie do srodka - i sie odbije?. Z tego wyniknie nastepny ruch wigu20 - tzn. z tego bedzie mozna obstawic ruch w jedna lub druga strone zwiekszajac prawdopodobienstwo trafnosci obstawienia!!! Tylko tyle. Mysle, ze ktos podaje statystyczne analizy w jaki sposob takie formacje sie rozwijaja - Bulkowski jest niewatpliwie klasa bo analizowal sporo wlasnie ze statystycznego punktu widzenia. Ciekawe jest to ze formacje RGR, ktore tworzyly sie na niektorych indeksach zostaly zanegowane przez wystrzal tych indeksow ponad glowe, natomiast u nas nie ma RGRu tylko jest W! Jesli korekta na rynkach w stanach (nie ma jeszcze zamkniecia a DJ industrial jest na plusie!) zniesie indeksy do poziomu glowy (DJ nie geenrowal glowy, ale nasdac zdaje sie ze tak!) (FTSE - spadl! - czyli moze korekta jednak) to jest szansa na to, ze u nas WIG20 zostanie zniesiony wlasnie do srodka W. Co dalej - nie wiem. Ot, tak z ciekawosci patrze na rozwoj sytuacji uczac sie i snujac sobie swoje wizje bo ciagle w analizie jestem amatorem, ale juz niedlugo....hehehe, to tez wizja.
|
|
Taurus80 napisał(a):Ja sie za bardzo nie znam ale dla mnie W jest wypelnione :) mysle ze czas szukac nowej formacji bo o W juz mozna zapomniec :) Teraz najblizej chyba bedzie ORGR ale to sie dowiemy za jakis czas. rzeczywiscie W jest skonczone, ale to co po nim dosc czesto nastepuje - przynajmniej zaobserwowalem to na niektorych spolkach to cofniecie do srodka W i wtedy ponowny marsz w gore. Ot tak z ciekawosci chce sprawdzic czy wypelni sie to. Jesli znajde statystyczne potwierdzenie w literaturze, ze tak sie dzieje to wrzuce linka.
|
|
mathu napisał(a):W20 robi ORGR-a? zaczynasz widziec rzeczy, ktorych nie ma na wykresie. Jak na razie to W20 zrobil pierwszy krok ku wypelnieniu formacji W. Szansa na zejscie WIGu20 ponizej 2300.
|
|
owner napisał(a):Niedzwiadek napisał(a):WIG20 technicznie wyglada dosc paskudnie. I osobiscie obstawiam spadki mocny trend wzrostowy wygląda dość paskudnie? wszyscy się boją podwójnego szczytu tak jak przed chwilą się bali klina którego nie było. formacje trzeba potwierdzać a wróżenie pozostawmy cygankom na wykres patrze w o wiele krotszym terminie i nie widze w nim nic dobrego. Nie wspomnialem o zadnym podwojnym szczycie. Mimo wszystko strach przed nia byl uzasadniony i zawsze bedzie pomimo, ze takie obawy sie nie sprawdzily i zostaly jak na razie zanegowane przez zachowanie indeksow w US i FTSE. Co do mocnego trendu wzrostowego - alez oczywiscie wyglada on o wiele gorzej bo jestesmy po innej stronie linii tego trendu i dopiero zapukamy do niej (od dolu!) jesli zapukamy. Na dzien dzisiejszy, jutrzejszy i poniedzialek rano uwazam, ze krotkoterminowo WIG20 spadnie - oczywiscie obstawiam i obstawiam na podstawie tego co napisalem - STS, RSI, MACDO i swieczuszki.
|
|
serpico napisał(a):
kręci rynek, oj kręci. ciężko w tej chwili jest cokolwiek wydedukować. z AT wynika, że do spadków to nam jeszcze daleko, krótkoterminowy trend wzrostowy nie jest przełamany i w dalszym ciągu bujamy się nad wsparciem. te pośpiesznie otwierane eski w piątek, chyba było falstartem. subiektywne odczucie, bo zostałem na elkach ;)
WIG20 technicznie wyglada dosc paskudnie. I osobiscie obstawiam spadki - oczywiscie zalezy od US jak oni sie zachowaja. U nich kontrakty marcowe zostaly rozliczone w czwartek - tak mi sie zdaje. Indeksy w US sa niewatpliwie sa ostro wygorowane, a co wiecej DJ industrial nie potwierdza wzrostow zarysowanych przez Russel2000, NASDAC i DJI transport average. Na FTSE tez mamy delikatny spadek. Dojscie do linii wyznaczonej przez poprzedni szczyt wydaje sie calkiem mozliwe. Na WIG20 mamy - STS bardzo wysoko, a linie STSa przeciely sie. Na RSI utworzyla sie dywergencja - fakt, ze nie w obszarze wykupienia, ale mimo wszystko nie jest to byczy znak. MACDO - bardzo duze, ale zaczelo sie ostatnio zmniejszac co tez nie jest bycza oznaka. No i ostatnie - piekna wisielcza swieczuszka. Takze trzymanie palca na enterze w poniedzialek jest wysoce zalecane.
|
|
Temat:
JAGO
greg20 napisał(a): Zarząd spółki Firma Handlowa JAGO S.A. z siedzibą w Krzeszowicach, niniejszym informuje iż w dniu wczorajszym otrzymał od Członka Rady Nadzorczej informację o zakupie na GPW w dniu 02 marca 2010 roku 1.798 akcji Spółki po średniej cenie 1,75 zł. Iloscią porazili...  Ja tez sie usmialem. Totalny brak jakiegokolwiek wyczucia. Ile oni im placa!, ze goscia nie stac na powazniejszy pakiet. Zmusili go do zakupow czy co? Propozycja nie do odrzucenia  Gosciu juz by kupil akcje innej spolki i nie musieliby podawac tak nieistotnego (sic!) infa. Zle sie dzieje w panstwie Jago. Przynajmniej gosciu jest zarobiony! Teraz potrzeba infa, ze sprzedal!
|
|
Vox napisał(a):cała spadkowa fala została zanegowana w USA, z tym twierdzeniem bylbym jeszcze ostrozny. Rzeczywiscie FTSE i Russle2000 ustanowily nowe szczyty, ale....nasdac, DJ industrial i DJ transport average jeszcze nie. Wiec? Dow? hmmm, dumam  . Niewatpliwie sytuacja dla technikow jest cholernie, cholernie interesujaca. zobaczymy co bedzie. W krotkim terminie zdaje sie, ze powienien byc wzrost, ale w srednim = w perspektywie kilku 5-10 tygodni to nie jestem przekonany. Tez czuje, ze fundamenty spolek oderwaly sie od rzeczywistosci. U nas wiele spolek wykazalo mieszane raporty. I jeszcze jedno dotyczace bezrobocia: osobiscie uwazam to za dosc kiepski wskaznik - chyba, ze dotyczy realnej (produkcyjnej czesci) gospodarki. Zdaje sie ze ma spasc bo jest spis powszechny (sic!) i wielu bezrobotnych ma znalezc tam chwilowo robote - what a f.... Przeciez nie o to chodzi!!!!!!!!!! tylko o produkcje dobr napedzanych popytem. No ale coz, pewnie obserwojemy upadek imperium US.
|
|
Temat:
BOMI
Zwracalem uwage na spolke na mystocku wiec zwroce i tutaj. Technicznie wyglada bardzo dobrze. ORGR sie zrealizowal i teraz nastepuje test wybicia. Jesli, podkreslam jesli, przebije 14.40 to jest szansa na wejscie w ladny trend wzrostowy. Tym bardziej, ze widzialem kupno z ukrycia (przed wybiciem) i cala podaz znikala (13.18). Minusem jest to, ze zdarza sie, ze popyt po prostu znika - i wtedy podaz jest w stanie mocno akcje przecenic szczegolnie, ze rozstrzal cenowy miedzy K/S bywa duzy. Ale co tu duzo mowic, dzieki WD bedziemy miec ostre branie w poniedzialek
|
|
krotkoterminowo - nie wiem, ale jest regula - sell double tops, a na NASDAC, FTSE, Russel2000 pojawily sie podwojne szczyty. I bez dwoch zdan, rynek daje rozne sygnaly. HSH, RSHS, swieczki, double tops - mysle, ze za duzo przemawia za niepewnoscia. W DT - bierzesz kazda transakcje - jedna po jednej. Krotkoterminowo obstawialbym spadki, ale w srednim terminie - wzrost. No musi byc. Masakra nadejdzie pozniej. Taka mam nadzieje.
|
|
a ja mysle, ze oczekiwania do wzrostu byly o wiele wieksze i sie nie spelnily. Jesli akcje brane byly z lewarem np. po 3.9-4 zeta to....hehehe, trzeba je kasowac. No chyba, ze fund wychodzi i ktos zbiera - w tym momencie nikt nie utrzyma takiej podazy.
|
|
Temat:
TRION
Daria napisał(a)::((((((( co bedzie dalej....
na pewno zaliczaylas wtope. Mowi sie trudno i nastepnym razem selekcjonuj spolki inaczej. Cos tutaj nie zagralo i musisz zidentyfikowac co! Nie spodziewaj sie wzrostu powyzej gwaltownego spadku - zdaje sie 0.58 czy cos takiego. Nie zdziwilbym sie, gdyby jeszcze spadlo z 2-3 grosze i kurs jakos tam sie ustabilizowal. Wyniki za I kw. 2010 niczym pozytywnym nie moga zaskoczyc - chyba, ze brakiem kolejnych negatywnych zdarzen. Pamietaj - zawsze wyciagaj nauke z nieudanych inwestycji - czasem to jest nauka cierpliwosci, czasem nie lapanie spadajacych nozy, czasem nauka nie wchodzenia w spolki, ktore leca i leca pomimo niezlych wskaznikow (oczywiscie pozornie - vide trion, techmex, kolastyna, polrest). Spolki, ktore sa w klopotach dosc czesto generuja pozytywne sygnaly AT nie po to, aby odpalac tylko, aby wciagac "leszczy". Dlatego AF jest potrzebna. A przynajmniej jakas pobiezna analiza raportow, ktora zapali czerwona lampke "nie kupuj, nie kupuj cos jest nie tak". Co dalej - rynek okresli, ale widzac obroty to.....hmmm mozna podumac.
|
|
mathu napisał(a):Powrót do linii szyi. i co dalej? Powrot do linii szyi i .....odbicie i realizacja twojego ORGRa i wyksztalcenie podwojnego szczytu czy tez......niewiadoma i np. masakra co w sumie przydaloby sie niektorym spolkom.
|
|
Temat:
PBG
dzieki za odnalezienie watku o PBG  . Super ciekawa sytuacja. Dwie rekomendacje w tym samym dniu. Goldman - cena docelowa 299 i DI BRE - cena docelowa 172! Mysle, ze jesli rekomendacja Goldmana ma znaczenie dla klientow zagranicznych to cena powinna isc w gore. Technicznie wyglada fantastycznie. MACD wygenerowal pierwszy wygnal K, dywergencja na STS, RSI sugerujaca odbicie, a do tego branie z ukrytego. Przy czym zlecenia w piatek jakie sie pojawialy to nie jakies 100 akcji, ale 500, 700, 900. Ktos ostro skupuje. Popyt jest jednak dosc niepewny jeszcze i sie boi. Sypacz zaspokaja prawie kazdy popyt na poziomie 195-197. I jesli tylko popyt sie wycofuje to podaz jest w stanie zbic cene ostro. Nie wiem co bedzie, ale przy ruchu w gore maluje mi sie odpal sugerowany przelamaniem ADX. Fundamentalnie - energetyka. Spolka juz teraz generuje historyczne zyski. Przejecie 25% energomontazu pd plasuje ja jako dobra spolke do kontraktow energetycznych, a przynajmniej wzmacnia jej pozycje, gdzie glownym krajowym konkurentem jest Polimex (notabene wyceniany przez Goldmana na nieco ponad 5.50!) choc tego tortu to starczy dla obu spolke  . Ruch krotkoterminowy zalezny jest od szerokiego rynku, choc przy rynku neutralnym oczekuje odpalu ze wzgledu na ADX. Ruch w srednim terminie chyba bedzie okreslony przez klientow Goldmana. W dlugim - sky is the limit  czego sobie i wszystkim posiadaczom zycze.
|
|
a ja mysle, ze w tej chwili okreslenie rynku jest dosc trudne - chyba, ze elliotowcy sie beda wypowiadac - na tym kompletnie sie nie znam. Ale technicznie o ile na S&P500 mozna doszukac sie RGRa aczkolwiek jesli to trzeba troche naciagnac wykres to na DJ Industrial nie ma nic takiego!!!!!!!!! DAX rzeczywiscie wygenerowal kompletna RGR, ale nie wiem czy obroty potwierdzaja formacje. Mathu zdaje sie rysowal (sorry ale ostatnie posty zniechecily mnie do szukania takze jesli sie myle to przepraszam) rysowal ORGR powstajacy na ostatnich spadkach. I jesli rysuje sie ORGR to wzrotst powinien byc relatywnie maly - tylko wielkosc glowy - i mysle, ze to moze sie zdarzyc, ze glowa bedzie przetestowana. Jesli padnie to bedziemy miec kolejna fale rosnaca, ale jesli nie to bedziemy mieli podwojny szczyt i wtedy powinna nastapic masakra. Parametry techniczne tez sa w roznych miejscach i dla roznych rynkow i indeksow daja nieco odmienne wskazania. Takze ciezko wyrokowac cokolwiek krotkoterminowo. Dlugoterminowo - moze ktos wylozy jak to widzi w elliotyzmie.
|
|
Temat:
TRION
To moze byc piekny przyklad, piekna lekcja dla wszystkich technikowcow - jesli spolka leci w dol i leci w dol i leci w dol bez jakis zrozumialych przyczyn, gdy cena/WK zaczyna byc nieracjonalnie niska, lub tez nie ma jasnych przyczyn dlaczego spolka tak leci w dol to...lepiej trzymac sie z daleka. To nie noze. To spadajace (fundamentalnie) siekiery. Vide - polrest. Teraz Trion i Kolastyna. Technicznie w srednim terminie spekulacja na trionie byla i jest bardzo ryzykowna i dla takich lecacych w dol tasakow zalecana jest jak najwieksza ostroznosc. Oczywiscie jesli ktos wchodzi krotkoterminowo liczac na odbicie (patrz techmex) i lubi tego typu adrenaline to pewnie i tu bedzie sie dzialo. Ale to juz inna pilka. Gielda jest piekna, a analiza techniczna wszechpotezna - jej nauka trwa jednak mozolnie i niestety jest kosztowna. Chyba sie
|
|
A ja uwazam, ze spolka po padnie - bedzie upadlosc likwidacyjna, a nie z mozliwoscia zawarcia ugody. Przychody spolki spadly poteznie. Na czym maja robic pieniadze przez najblizsze miesiace!!!!!! Jaka jest rzeczywista rentownosc? Spolka poteznie zadluzona. Wszystko jest zastawione wlacznie ze znakami towarowymi. Przejecie - jedyne przejecie to nazwy kolastyna!!!!!!!!!!!!!!!, a kto wie jakie kruczki dalej tkwia w umowach z bankami. Emisja musialaby byc dosc duza i kto wie czy najpierw nie nalezaloby podjac uchwaly obnizajacej wartosc nominalna akcji. Rynek - bardzo konkurencyjny i kolastyna go po prostu stracila. Kasa z emisji rozeszla sie na bzdury. IDM po prostu wdepnal. Banki rowniez. gzegorzewski (powiedzialem sobie, ze nazwiska tego goscia nie bede pisal z duzej litery) rozegral to pieknie i az dziwi mnie, ze IDM dal sie zlapac. Kiedys sie to moze i wyjasni, a moze nie. Teorie spiskowe mozna snuc wszedzie i zawsze. Osobiscie nie widze szans na utrzymanie kolastyny przy zyciu. Moze i przejecie, ale dla podmiotu przejmujacego bedzie to ......bardzo droga impreza.
|
|
raport kwartalny hehehe gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...sorry, ze sie smieje, ale smieje sie bo wywalilem z taka strata, ze az wstyd i glowa mala, a mimo wszystko mam spokoj ducha. Zdaje sie, ze bankrut. Pytanie, kiedy. Jak powiedzial Kmicic - "koncz wascpanna wstydu oszczedz". Zdaje sie, ze to bedzie najkrotsza historia na GPW. No chyba, ze WD lub KS dostrzega pozytywy.
|
|
Temat:
TRION
oby WD, albo KS wypowiedzieli sie o wynikach. WK = 0.63 zeta. Ja pindole. Spadek 3.5 krotny w ciagu roku. Niezle. Pytanie - co dalej, czy bedzie juz lepiej, czy WK spadnie moze do 40 gr. Ach, gielda jest piekna. Wielkie przekrety na fiutach, granie pod wyniki, tragedia niespelnionych oczekiwan oraz niespelnione czy tez spelnione wzrosty. Trion - zdaje sie, ze zainteresowanie ta spolka pojdzie w diably.
|
|
HB moze i na tym cos skorzysta jak spolka w grupie, ale dotyczy to w wiekszym stopniu PBG i energomontarzu, ktory wlasnie wszedl do grupy PBG. Na PBGu sypia niemilosiernie po 195-196, doszlo do przelamania trendu spadkowego. MACD zaczyna generowac pierwszy sygnal kupna, dywergencje na RSI wskazuja na ruch w gore. Najpierw musza sciagnac sypacza! Dzis wreszcie pojawil sie popyt i to nie sa zarty bo zlecenia opiewaja na kilkaset sztuk i gdy jedno jest zasypane pojawia sie kolejne - duza wymiana akcjonariatu przy 195.50. Sorry, ze to dotyczy PBGu, choc po czesci i HB.
|
|
Temat:
REMAK
Masz piekne wybicie na Remaku. Gratuluje akumulacji. Jesli spadnie i bede mial za co to wejde.
|
|
Temat:
TRION
nie za bardzo rozumiem - obstawiacie, ze wyniki nie beda rewelacyjne (za 1q 2010 pewnie tez nie - chyba, ze zaoszczedza na kosztach) wiec moga byc podstawa do dalszej przeceny co przy rynku jaki jest wydaje sie byc dosc prawdopodobne. Po jaka cholere wchodzic w to teraz wiec i trzymac. Oczywiscie taniosc jest jakims argumentem.
|
|
Temat:
REMAK
szop_pracz napisał(a):wyniki bardzo dobre, podane po zakończeniu sesji, zobaczymy co przyniesie Poniedziałek, do szczęścia brakuje informacji o nowych kontraktach, mimo to obstawiam wzrosty Spolke mam pod obserwacja. Przerazaja mnie obroty. Gdyby ktos chcial kupic 500 akcji to...sorry, ale ja pindole, czy to mozliwe! Natomiast czy wyniki beda momentem do rozpoczecia trendu wzrostowego czy tez wyniki sa juz jakos wliczone w cene to sie okaze.
|
|
Temat:
TRION
Faktycznie papier przeceniony niemilosiernie. Wow. Przeciez kiedys tam on chodzil po 35 zeta. Ach, niesamowite!!!!!!!! Papier startowal z 50 groszy, a teraz jest na 65 i trend po wyhamowaniu zaczyna znowu nabierac sily. Oczywiscie trend spadkowy. Jesli szerszy rynek bedzie slaby to po wynikach bedzie kolejny zjazd i wtedy moze dolacze. Niewatpliwie wezme papier pod obserwacje.
|
|
Temat:
TRION
Powiedz koledze, ze gdy spolka osiagnie 3 zeta, to ci co kupili po 60 groszy beda juz 500% do przodu!!!!!!!!!!!!!!!!!! A jakby wywalil po 2 zeta, to teraz by mial 3 x wiecej akcji. Ale jak sadze, to jeden z tych gosci, co bierze akcje do grobu. Arleman, pisz wiec co i za ile bedzie za 2-3-4-5 lat.
|
|
Przygoda z Kolastyna zostala zakonczona po gwaltownym spadku zwiazanym z wnioskiem o ogloszenie upadlosci. Przeszlosc wyprostowana! Przeszlosc na ktorej stracilem troche  . Ale jak to mowia "every cloud has silver lining" i z tej sentencji biore nauke w przyszlosc patrze juz inaczej. A kolastyna - hehehe, poczekamy do wynikow to i zaliczy nowe minimum. Byli wlasciciele powinni isc do turmy, a przynajmniej KNF powinien ostro ich scigac. IDM zlikwidowal spolke na cyprze - bardzo dobre info! Wymiana w zarzadzie to tylko kosmetyka  . Jestem w sumie rozdarty bo zycze akcjonariuszom jak najlepiej, a spolce jak najgorzej. Hmmm, ach, te osobiste porachunki z gieldowymi spolkami.
|
|
mathu napisał(a):Liczenie średniej jest zwodnicze.
Pozycja L otwarta od 10 i druga od 8 to teoretycznie średnia 9. Powiedzmy że kurs wynosi 9. Liczysz więc że jesteś na zerze i teoretycznie od teraz zaczynasz liczyć zyski. Ale przecież gdybyś zamknął pozycję 10 na poziomie 9.80 i otworzył tylko pozycję 8 to straciłbyś 0.20 i zyskał 1.0, czyli łącznie byłbyś do przodu o 0.80. A dodatkowo pieniądze odzyskane na stopie 9.80 mógłbyś wykorzystać do otwarcia drugiej pozycji za 0.80 i w efekcie zarobić już 1.80. A tak masz zero, bo uśredniałeś trzymając stratną pozycję od 10.
Jeśli kurs poleci na 11 to przy uśrednianiu zarabiasz 2.0, ale bez uśredniania zarobiłbyś więcej. Usrednianie zawsze zmniejsza zysk. Ma według mnie sens tylko podczas nagłego i niespodziewanego obsunięcia się kursu w trendzie wzrostowym w trakcie jednej sesji, jeśli wiemy że to tylko chwilowa panika. Na Petrolu nie ma czegoś takiego, tu jest trend spadkowy i ewentualne uśrednianie miałoby sens przy pozycji krótkiej. Bardzo trafne uwagi - zgadzam sie, ze kazdy zakup to otwarcie nowej pozycji. Na usrednianiu mozna bardzo duzo wtopic. Problem z otwieraniem pozycji jest taki, ze bardzo wielu nie jest do konca przekonanych do kiedy kurs bedzie spadal czy rosl. Nie wiesz czy kurs spadnie z 10 do 8 - wiec otwierasz nowa pozycje po 9. Brak wiedzy wyrokuje o decyzjach. No chyba, ze znasz sie bardzo dobrze na AT, ale tu wracamy do podstaw - pracujmy nad wlasnym systemem inwestycyjnym.
|
|
Temat:
POLAQUA
A dlaczego spolka ma rosnac? Czy spolka nagle wyplaci dywidende? Tylko dlatego, ze C/WK wydaje sie korzystne? Drogados ma 66%, zyski spolki w sensie wykazanego zysku netto sa male wiec dla jakich korzysci mialby tam wchodzic fundusz?! Moze przy tych cenach bedzie warto, ale czy na pewno. Dodatkowo - przeciez niektore spolki budowlane zostaly ostatnio dosc mocno przecenione - HB, MSZ, M. Plock nawet PBG czy polimexs pomimo niby super perspektyw stoja. Jesli fundamenty sa takie dobre to w koncu spolka zostanie wyzej wyceniona. Patrze na nia i oczom nie wierze - dobra lekcja polaczenia struktury akcjonariatu, sytuacji okolorynkowej, fundamentow (choc nie wiem tak naprawde jakie sa) i technicznego podejscia.
|
|
dzieki. choc nie zgodze, sie ze ta formacja tworzy sie na HB. Brak wspolnej podstawy (base line) i jest to trojkat (czy tez klin) wznoszacy. Tak na oko. W tym trojkacie co jest na stronce - zalecam ostroznosc, bo rownie dobrze moze to byc broadening wedge - czy tez klin rozszezajacy sie, a wtedy....hehehe, wybicie dolem jest potwierdzone statystycznie. Nie lubie tej formacji, jak i kazdej innej wybijajacej sie dolem A na razie HB sie trzyma - mocny papier, choc szeroki rynek nie sprzyja wzmocnieniu trendu wzostowego. Ech, ta HaBita.
|
|
Wielki_Szu napisał(a):Na wykresie liniowym rysujesz od szczytu na 3.61 i od dołka na 3.48. Nie wiem jak zamieszcza się screeny wykresów. dobra, widze. Ale...czy moglbys podac konsekwencje takiej formacji - i jesli masz zrodlo opisujaca taka formacje to bylbym wdzieczny. Patrze na investopedia.com i takich formacji po prostu nie ma, jako rozszerzajace sie kliny.
|
|
Wielki_Szu napisał(a):Patrząc na wykres liniowy, dzienny można wyrysować trójkąt rozszerzający się. Piątkowy spadek testował dolne ograniczenie tego trójkąta. A na indeksach mamy korektę spadków Fali C. Mówiąc krótko: będzie się działo.... moglbys rozrysowac ten trojkat. Bo ja patrze i za cholerke nie widze. Na razie trend wzrostowy jest broniony, ale sypanie jest duze.
|
|
A Tepsa pojdzie dzis w gore? I jakie ma znaczenie czy indeks na poczatku nie oslabnie jeszcze bardziej? WIG20 technicznie wyglada bardzo zle. US zamknelo sie strasznie nisko - DJ jest tylko tuz ponad 10 000 i jesli go przebije to...hehehe krew moze sie polac! Kurs TP ma znaczenie dla posiadaczy akcji tejze spolki, ale dla ogolnego obrazu rynku ma bardzo niewielki. I to jest dosc smutna wiadomosc, no chyba, ze dla posiadaczy gotowki, tych co obstawili krotkie pozycje na kontraktach i tych, ktorych akcje pojda w gore.
|
|
Temat:
TRION
owner napisał(a):novy fund obejmował akcje po 2zł a obligacje ma na 4 lata z możliwością też zamiany na akcje ale nie mniej niż za 2zł. kupując po tyle raczej nie mieli na celu umoczyć nie znam triona wiec moze bajdurze, ale....kolastyna, toora, techmex, nowa gala, swarzedz i dosc sporo innych to czy nie byly wtopy funduszy. tu straca tam ugraja.
|
|
Temat:
TRION
siekoo napisał(a): a co do mlotka - piekny, ksiazkowy, tylko ze ostatnimi czasy na kilku obserwowanych przeze mnie byly juz takie, albo i ladniejsze, a potem i tak spadalo, wzglednie byl boczniak na trionie to nie byl mlotek. Na pewno nie ksiazkowy.  Ot swieczuszka masakra, ale nic poza tym.
|
|
Macieju, wydaje mi sie, ze dolna linia w trojkacie jaki narysowales jest malo istotna w tej chwili. Nie bylo dolka wiec nie wiadomo jak ja prowadzic, zdaje sie, ze rynek go szuka. Wsparciem jest natomiast pozioma linia biegnaca po dolach swiczuszek - 3.28 zdaje sie. Zejscie nizej bedzie oznaczalo znaczace techniczne pogorszenie wykresu. Dosc ciekawa sprawa, ze dochodzimy do linii oporu! i jej przebicie moze utrwalic przynajmniej trend boczny co byloby sukcesem dla HB. Ale jakos w tend boczny na HB to nie chce mi sie wierzyc.
|
|
Temat:
ZREMB
Joker napisał(a):Henczke jest już w grupie WPRI dołączy na początku roku
W zeszłym tygodniu była kolejna część kontraktu na rynek niemiecki dla celów wojskowych. Wszystkie to kontenery służą armii NATO w Afganistanie i Iraku.
Zarządowi nic zarzucić nie można. A kurs.. na to wpływ ma tylko polityka M.N Ale Henczke nie byl jeszcze wliczony w wyniki Zremba. To zdaje sie ma nastapic w ciagu 2 tygodni - nie pamietam czy 11 czy 14 czy 16 grudnia, ma byc podany raport konsolidujacy Henczkego. Sytuacja sie komplikuje, jesli dobrze rozumiem ostatni komunikat napisany przerazliwie skomplikowanym jezykiem! - to Henczke w 52% bedzie zalezny od Zrembu, a w 48% od pozostalych Inwestexpert i prywatni. Dla mnie sytuacja przestaje byc jasna. Ale ukaze sie raport to sie zobaczy.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
cela22 napisał(a):Moze po tych wszystkich kosmicznych danych napisz zawsze pod koniec podsumowanie jak to powinno wplynac na kurs na najblizszych sesjach. kurs napewno bedzie sie zmienial - poldzie w dol/gore/lub pozostanie bez zmian. Ale beda zmiany dzienne. Wielu przytaczalo ta przypowiesc. Mysle, ze dzisiaj papier po raz pierwszy pokazal jakakolwiek sile! Sypacze, a jednak HB9 - no cHyBa, ze PBG gra sobie - zostali nadwyrezeni. Wygladalo to (przynajmniej z rana) jakby ktos musial sprzedawac akcje, a nie ze chcial! Przynajmniej takie odnioslem wrazenie patrzac na spadki po PKCach! Obrot >1mln przynosi ulge szczegolnie, ze kurs przebil wczorajsze zamkniecie! Tygodniowo ADX zdecydowanie wyhamowal i teraz oby postawil kropke nad "i" i przelamal sile trendu spadkowego. A moze i .....zaczal spadac na dluzej i wygenerowal sygnal kupna i rosl i rosl i rsol  Cierpliwym HBowcom tego zycze - jak i sobie. A ...i chcialbym wyrazic super podziekowania za super dyskusje, podawanie inf, liczb, domyslow, hipotez. I koncze te "ass licking pleasentries".
|
|
Temat:
HBPOLSKA
karad napisał(a):Maciek1981 napisał(a): po co mają kupować przy 3.2 skoro przebili do 3.18, jeśli prawa strona puści po 3.18 to pójdzie o kolejne grosze niżej.
mogli kupić od siebie po to, aby przebić się niżej. Ale po co nizej I nagle pojawilo sie ponad 30 000 na sprzedam po 3.22. Jesli istnieje cos takiego jak "zanizanie przed przekretem" to moze sie wlasnie dziac. Czy istnieje mozliwosc (prawna) do sprawdzenia czy PBG gra na akcjach?
|
|
Temat:
HBPOLSKA
popyt na 3.20 rozstrzelany i ....idziemy dalej w dol.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
to bylby chyba najszybszy ORGR w historii. No chyba, ze ramiona beda jak od jakiegos mutanta. A jak na razie to ....3.20 sie broni, ale wisi na wlosku podazy. Czyjej? Nie wierze juz, ze to HBowcy z 9. No cHyBa, ze graja!
|
|
Temat:
HBPOLSKA
otworzylo sie i od razu w dol.  Wygladalo to jakby komus radosc sprawialo sprzedawanie po nizszych cenach!
|
|
Temat:
HBPOLSKA
a ja poczekam kilka dni i zobacze czy nie pokaze sie info o wyjsciu jakiegos z funduszy! Obroty jak na HB przez ostatni tydzien byly potezne wraz z podbitka cenowa. Hmmm, moze ktorys z wiekszych w koncu nie wytrzymal i zaczal sypac. Oczywiscie jest to bardzo luzna mysl. Jesli to ktos inny sypie to...., a to juz cholera wie co wtedy.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Co do tych 6 kierownikow - zostalo ich 5, bo jeden jest w radzie nadzorczej i zdaje sie ma obowiazek. Ma 3.2 miliona akcji. Reszta moze sypac ile chce. Pewnie zbieraja na prezenty  pod choinke. Najgorsze co mi przychodzi do glowy to jesli tym menadzerom przyszlaby ochota pograc na HB. Wtedy....kurs nie wybije sie dopoki nie przyjdzie ktos kto skupi kilka milionow akcji.
|
|
ja bylybm ostrozny. Oczywiscie jakies odbicie moze byc, ale....raport za 3q jeszcze sie nie pojawil. Moje pytania to: jaka byla prowizja IDM za objecie tych akcji? Czy pozyczyl akcje wczesniej i sprzedal - inaczej piszac czy IDM nie probuje byc tutaj krajowym GEMem!? Po ile w cenach rzeczywistych IDM przejal te akcje? Pytanie do Wodza - czy jest jakakolwiek szansa na dowiedzenie sie tego z raportu rocznego za 2009 rok? Wpyw gotowkowy do spolki powinien byc rejestrowany w przeplywach - tudziez prowizje jako koszty finansowe takich wplywow? Powinno byc to mozliwe moim zdaniem, ale pewnie zostanie zagmatwane. Hmmm, a moze pytania do spolki przez puls biznesu?
|
|
Temat:
HBPOLSKA
a co do spadkow - hehehe, bo to jest dosc interesujace i kazdy z posiadaczy akcji zastanawia sie "czemu to tak leci". Wczoraj znalazlem nastepujace infa. rok temu (okolo) HB wyemitowala 36 milionow akcji i wymienila je za akcje HB9. Ponad 10 milionow przejelo 6 menadzerow z HB9, 1.7 miliona WBK, a reszte PBG. Cena nominalna akcji HB9 byla 0.1 zeta (10 groszy) na akcje. Jesli to byly akcje zakladowe i zostaly przejete przez menadzerow po takiej cenie lub nawet 5 krotnie wyzszej! to .....hmmm, zysk z wymiany na akcje HB i sprzedazy na gieldze jest calkiem pokazny. Zaden z funduszy nie wychodzil z akcji i dalej sa 3 fundusze. Przyjmujac, ze fundusze nie wywalaly....zostaje, ze wywalali to menadzerowie i WBK. Od stycznia 2009 (czyli od momentu wejscia tych 36 milionow akcji na gielde)przemielilo sie okolo 29 milionow akcji na HB - czyli dosc malo w porownaniu z 10 milionami jakie maja goscie. Jak bedzie i kiedy dojdzie do jakiegos ustabilizowania sie kursu to chyba nikt nie zna odpowiedzi oprocz sypaczy.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
hbp-sa.pl/pub/uploaddocs/2_200...strona 38 punkt 3.2 "3.2. Stanowisko Zarządu odnośnie moŜliwości zrealizowania wcześniej publikowanych prognoz wyników na dany rok, w świetle wyników zaprezentowanych w skonsolidowanym i skróconym raporcie kwartalnym w stosunku do wyników prognozowanych. Raportem bieŜącym nr 20/ 2009 z dnia 29 kwietnia 2009 roku Emitent opublikował prognozę wyników finansowych Grupy Kapitałowej HYDROBUDOWY POLSKA za rok 2009. Zarząd HYDROBUDOWA POLSKA SA prognozuje osiągnięcie przez Grupę Kapitałową HBP w roku 2009: -skonsolidowanych przychodów ze sprzedaŜy na poziomie około 1 mld 500 mln PLN; -skonsolidowanego zysku z działalności operacyjnej w wysokości około 114 mln PLN; -skonsolidowanego zysku netto w wysokości około 92 mln PLN. W świetle wyników zaprezentowanych w skonsolidowanym i skróconym raporcie kwartalnym Zarząd podtrzymuje realizację prognozy wyników finansowych dla GK HBP za 2009 rok zgodnie z załoŜeniami." calkowite zobowiazania spadly o prawie 85 milionow w porownaniu z raportem polrocznym. Glownie spadly zobowiazania krotkoterminowe - choc dlugoterminowe rowniez, ale te sa na bardzo niskim poziomie. Niepokojaco wysoko stoja natomiast te krotkie. Mimo wszystko i tak sa wyzsze anizeli na koniec 2008, ale jest to krok w dobrym kierunku. Oby dalej udawalo im sie je zmniejszac.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
a mi sie raport nawet podoba. Jeszcze raz rzuce okiem na zadluzenie - ktore zdaje sie spadlo o kilkadziesiat milionow w porownaniu do 2q. Dodatkowo zarzad podtrzymal prognoze przychodow i zysku za caly rok - zysk 92 miliony. Jesli sie sprawdzi to C/Z dla tej spolki spadnie do nieco ponad 8. Wartosc ksiegowa wzrostla do 1.5 zeta na akcje. Nie rozumiem troche przeszacowan zwiazanych z wycena HB9 wlaczonej do grupy HB.
|
|
Temat:
TECHMEX
Jako menadzer i wspolwlasciciel Texa to Studencki to kawal ..... Dobra nie bede konczyl bo mnie Wodz zbanuje  . Zaczelo sie to od ogloszenia skupu wlasnego. czy nie bylo to przed calkowitym wyjsciem jakiegos funduszu DB. Jak mozna oglaszac cos takiego zdajac sobie sprawe, ze nie ma to szans na realizacje!!!! jesli nie w celach umoczenia malych spekulantow, a moze i malych inwestorow!!!!! Dotychczasowe dzialania Studenckiego - czyli zadne - potwierdzaja, ze bedzie dzialal w swoim wlasnym interesie, a nie w interesie spolki czyli mniejszych akcjonariuszy (spekulantow czy tez inwestorow). Po takim gosciu mozna sie spodziewac wszystkiego najgorszego. Sorry, za troche emocjonalny wpis, ale gielde jeszcze szanuje jako cos, gdzie stosuje sie jasne reguly gry. Oczywiscie moze byc tak, ze spelni sie i tutaj prawo Kopernika - szmaty i oszusci wypieraja "prawdziwa" wartosc.
|
|
Temat:
ZREMB
pop napisał(a): No to witaj w gronie,bo ja też i domyslam się,że Irfy też.Zremb trzeba obserwować,bo ma spore ruchy,ale na tą chwilę-wg mojej sugestywnej oceny-cena jest trochę nieadekwatna do bieżących wyników finansowych.Zresztą jak widać,niestety rynek też nie przyjął wyników euforycznie,z wyjątkiem niektórych (duuużych) inwestorów,jak np. miły... Czasy zrobiły się niebezpieczne i lepiej miec trochę gotówki na wypadek armagedonu na rynkach światowych. To, ze rynek nie przyjal wynikow euforycznie nie jest argumentem przeciwko Zrembowi. Moze nie ma euforii, ale nie ma zalamki. Mozna powiedziec, rynek nie przyjal tych wynikow jako odstraszajacych! A trzeba zaznaczyc, ze wprowadzenie Henczkego moze namieszac - w ktora strone to sie zobaczy w grudniu. Wyniki nie sa rewelacyjne, ale nie sa tragiczne! Kurs marazmi sie to fakt, ale narzekanie na zremba jest wielce nie na miejscu! Jak to sie nazywa - trend boczny, konsolidacja, marazm, trzymanie kursu. Cena kursu jest wypadkowa wielu rzeczy. A czemu Prochnik kosztuje polowe zremba, albo lepiej, czemu atlantis kosztuje 2 razy tyle!, albo Fon tylko 2 razy mniej - skoro to spolki ktore nigdy nie mialy zysku, a maja wiecej akcji! Technicznie Zremb na moje oko, ze nie generuje zadnych specjalnych sygnalow co moze oznaczac, ze marazmo-trendzik moze potrwac jeszcze pare dni. Wszyscy by chcieli, aby jego akcje rosly non-stop - na szczescie tak nie jest! Marazm moze oznaczac wiekszy ruch i nalezy obstawic - jesli chce sie spekulowac na Zrembie w ktora strone. Mam akcje, nie naganiam. Pewnie jak zwykle - dojdzie do 1.2-1.25 i wywale zbyt wczesnie  . Trudno zawsze bedzie cos innego.
|
|
Temat:
TECHMEX
Raport powinien wiele wyjasnic, choc widzac co prezes robil wczesniej (skup wlasny akcji po cenie do 10 zeta, gdy musial wiedziec, ze spolka ma lub bedzie miala klopoty!) to nie zdziwilbym sie, gdyby byl lakoniczny z licznymi niedomowieniami. Ale, skoro ING przejal 450 000 akcji, a mieli 2 listopada 319 229 tzn., ze wywalali. Moze juz pozbyli sie ich calkowicie na gorce z 4 listopada.
|
|
wujek_staszek napisał(a):Ostatni dołek wypadł na średniej 200 sesyjnej. Dziś mamy jej ponowny test. Jeśli się wyborni będzie powrót do trendu wzrostowego. Tak uważam i dlatego dziś kupiłem po 4.28. SL lekko poniżej 4. no to srednia 200 przebita. Opor na poprzednim dolku w okolicach 4.15. Hmmm, czy warto spekulacyjnie kupic pod wyniki?
|
|
Temat:
ZREMB
irfy napisał(a):Ha ha, pewnie wyniki będą odstraszające, więc na początek, na pocieszenie postanowili wrzucić to cudo. Rynek, już tradycyjnie postanowił olać to info i poczekać na dalszy rozwój..hmm... wypadków raport jest i nie jest straszny  . WK wzrosla choc na malo, zysk jest, co wiecej Henczke nie uwzgledniony. Nie wiem jak on wplynie na zysk, ale na WK powinien wplynac znacznie. Jesli spolka zarobi na kontraktach, ktore podpisala i bedzie podpisywac kolejne to o przyszlosc kursu chyba mozna byc spokojnym. Moze Wodz lub prawa reka Wodza skomentuje wyniki. Fajnie byloby wiedziec co jest od wewnatrz i jak te przeplywy sie maja do rozwoju spolki.
|
|
i emisja jest predzej! Konik mind-reader.
|
|
|
|
Temat:
TECHMEX
uwielbiam czytac o leszczynie. Zdaje sie, ze od wczoraj te leszcze, ktore sprzedaly to moga teraz odkupic 7-9% taniej. Leszczami to moga okazac sie ci co zostaja z akcjami i wala teksty o straszeniu. Tex jest w klopotach i nic tego nie zmieni. To co moze sie wydarzyc, to jakies tzw. "pozytywne info", pod ktore pewnie spekula zadziala.
|
|
Temat:
TECHMEX
95147 napisał(a):Mam dokładnie takie samo odczucie jak Vox, ten papier trzeba zakopać na kilka tygodni. Ustawianie stop lossów tutaj może okazać się pułapką. Ryzyko jest spore ale potencjalny zysk powinien się opłacić. A skad techmex nagle ma pokazac jakies fantastyczne wyniki? Spolka jest perspektywiczna - czyzby? Moze przy przekretach jakie robila, a ktorych mozna sie domyslac to i dobrze, ze MON nie dawal im zlecen! Stracili twarz. Jedyne co moze sie stac to spekulacyjny wzrost nie poparty zadnymi czynnikami fundamentalnymi i obrot Techemxa w izolacje, fona, atlantisa, skotana czy podobna spolke. Jesli takowe odbicie nastapi to ....super dla tych co wyjda i placz dla tych co wejda.
|
|
Temat:
SKYSTONE
29.10. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 33/2009 Zarząd Spółki BBI Zeneris NFI S.A. (dalej jako "Fundusz") informuje, iż w dniu 28 października otrzymał z PIONEER Pekao Investment Management S.A. umowy objęcia 12.680.000 akcji serii D. Zgodnie z zawartymi umowami fundusze reprezentowane przez PIONEER Pekao Investment Management S.A. obejmą wszystkie akcje serii D oferowane w ramach subskrypcji prywatnej. Umowy zostały zawarte zgodnie z prowadzoną subskrypcją prywatną, skierowaną do inwestorów finansowych, na podstawie postanowień Uchwały Zarządu nr 1/2/10/2009 z dnia 26 października 2009 r., o czym Fundusz informował w raporcie bieżącym nr 32/2009 z dnia 26 października 2009 r. ciekawe
|
|
Temat:
IDEON
niech ktos mi wyjasni: jak to jest, ze nowe akcje obejmowane sa po 1 zeta, a cena na rynku jest 0.6 zeta. I nie wazne jest czy to jakis GEM czy nie GEM obejmuje! Jesli sprzedaja pozyczone akcje to sprzedaja po 0.6 zeta!, a obejmuja po 1 zeta. Tu nie ma dla nich zysku! Wiec? Jak to jest? Gdzie jest mozliwy przekret? Czy za te nowe emisje rzeczywiscie plynie gotowka do Centrozapu czy to tylko sciema? W ktore pozycje bilansu spojrzec, aby bylo to widoczne w liczbach? Jesli wyemituja iles akcji to musi gotowka wplynac na konto, cos za nia zostanie kupione i to musi byc uwzglednione w przeplywach finansowych, zdaje sie. Bo pachnie to albo jakims paranoicznym niedowartosciowaniem akcji, albo niesamowicie inteligentnym przekretem. Nie mam akcji centka, ale z ciekawosci przygladam mu sie. Nie lubie spolek, ktore sa niczym, a probuja kreowac sie na nie wiadomo co. Komi, pronox i ruch chorzow. Gwiazda gora.
|
|
Temat:
HERKULES
Obecna liczba akcji to mniej niz 50 mln. Wyemituja ponad 59 milionow dla spolki "przejmowanej". Hmmmm, zastanawiam sie kto kogo przejmuje!? Chyba, ze cos mi ucieklo. Wyglada to na powazne polaczenie i glowny akcjonariat zmieni sie pewnie bardzo wyraznie.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
hubkap napisał(a):Potężny młot, potężne obroty.To dziś. Potężne odbicie. Taki scenariusz widzę jutro. Edit. No dobra z tym "poteżny" to przesadziłem. A może... Tylko prosze, zadnych poteznych odbic. Niech idzie sobie spokojnie, niezauwazenie w gore. Ale zadnych odpalow! Czy sypacz sie skonczyl, zobaczymy. Tez postrzegam dzisiejsza sesje za bardzo i to bardzo obiecujaca. Do mlota dodam jeszcze otwarcie ponizej wczorajszego zamkniecia. Po prostu ladnie to wyglada. Dodatkowo - PBG rosnie, jesli wyniki za 3q beda przyzwoite to....kto wie, moze i bedzie fundamentalny bodziec. A zgodnie z zapowiedziami zysk HB w tym roku ma byc w okolicach 90 mln co daje 0.4-0.45 na akcje i czyni te spolke dosc atrakcyjna.
|
|
Temat:
SYGNITY
pop napisał(a):Panowie,mam nowe wieści z branży IT(nie z Sygnity).Dotyczy to kilku spółek notowanych na GPW,ale są tak złe,że aż boję się pisać,by nie zdołować psychicznie posiadaczy akcji.Oprócz Sygnity jeszcze kilka spółek z GPW będzie przeżywać poważny dramat w II półroczu. pop nie pisz tak. Albo piszesz co i jak, albo nie pisz wcale bankierowych zdan. Nie mam sygnit, ale sa na podgladzie. Osobiscie uwazam, ze podbitka moze byc wykorzystana do wywalania akcji. Na co mi spolka, ktora jest w watpliwej sytuacji, a technicznie bez dna. Jedyna na co moge liczyc to na spekulacyjny ruch w gore i wyciagniecie kilku groszy w 2 dni. Gorzej z tym, ze ryzyko wejscia jest bardzoooo duze. Co do usredniania - tak mozna, ale jesli trafi sie w dolek. Jesli akcje pojda dalej w dol to wychodzi sie na frajera.
|
|
Temat:
SYGNITY
do trzymajacych: a co bedzie jak spadnie do 10 zeta, albo 8, albo 5? Tez trzymac?
|
|
Temat:
TECHMEX
cukier napisał(a): to spekulujmy dalej...
Przewodniczacym rady nadzorczej Techmex jest , mec. Maciej Bednarkiewicz , który jest również przewodniczacym RN Banku Millenium i PBG
Przewodniczący rady nadzorczej Sygnity jest Jacek Kseń ( kiedyś BZWBK) , który jestm.inn wiceprzewodniczacym RN PBG
a Paweł Turno z BBI oprócz nadzorowania w Sygnity, siedzi również w Tell i Emax wśród akcjonariuszy Sygnity mamy również dżentelmenów z z BBI znanych z niekonwencjonalnych rozwiazań...
to jak napierw podpisują i sie dogadują, potem "strzela" na wiwat infem ING , kurs spada, teraz "strzela" DnB, kurs spada, kto kupuje...
wrogie przejęcie ?
cdn...
czy moglbys podac jakies linki do tych inf, ktore podales? Czy jest moze gdzies lista osob siedzacych w roznych radach nadzorczych tak, aby zrobic siec powiazan miedzy spolkami!!!! Jesli teraz bedzie odbicie w gore i bedzie uklad itd. to ...ach, rozegrali to pieknie, naprawde super - i oczywiscie KNF
|
|
Temat:
MOSTALZAB
Od 2 tygodni w obrocie znalazlo sie 7 mln akcji emitowanych po 1 zeta zdaje sie. Tak wiec to moze wiele wyjasnic. Dotychczas przemielilo sie 2 miliony sztuk (w ciagu 2 tygodni) takze Zabrze nie tylko ma gdzie spadac, ale i tez podaz moze nie ustepowac.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
zlecenia kupna moga byc ukryte w sensie, ze nie sa ujawnione i widac tylko ich czesc. Dajesz zlecenia kupna (czy sprzedazy) po okreslonej cenie, ale w danym momencie uwidaczniasz tylko jego czesc np. chcesz kupic 50 000 (hehehe) akcji, ale uwidaczniasz tylko 5 000. Do tego, aby bylo 5 zeta najpierw musi byc 4.40 wiec spokojnie mozesz kupic. Osobiscie watpie, aby przebilo 4.40 do konca tygodnia przy obecnym stanie rynku. Obserwuje, czekam czy wyksztalci sie trend wzrostowy. Wtedy zasieg wzrostu bedzie solidny. Na razie.......pozostaje marazm.
|
|
Temat:
TECHMEX
DEX napisał(a):Ja pamietam tylko skąd wzieły się wzrosty  - może nie wszyscy wiedzą ale jeden z gosci w lipcowym programie TVN CNBC na pytanie zadane przez redaktora które spółki warto teraz kupować wymienił własnie Techmex .Potem w kilka dni kurs wzrósł o ponad 50 % i zaczeło się wywalanie Templetona wiec czy oby nie było to celowe Wiem jedno Analom ufac nie wolno ! to wolna mysl i prosze o niekontynuowanie bo pewnie to temat rzeka. Ale czy nie podpadaloby pod prokurature!? Czy nie ma jakis ambitnych mlodych gniewnych prawnikow, ktorzy by dlubali w tych sprawach. Wyjscie takich machlojek mysle, ze mogloby spowodowac niezla burze, o ile nie rewolucje w mediach przygladajacych sie spolkom. Techmex czyzby perelka okazala sie kawalkiem zwyklego cementu?
|
|
Temat:
IDEON
a niech inwestuja w co chca! 4-6 kwartalow strat finansowych i bedzie koniec, mam nadzieje. Szczegolnie w tym otoczeniu dla biznesu. hehehe. Jesli mozna zarobic na akcjach to czemu nie, ale fundamentalnie oprocz obietnic, tzw. informacji i bzdetow w stylu komi nie ma nic. Jesli beda zalazki zyskow to bedzie wiadomo o co chodzi. Taki drugi petrol. Spolka szmata - choc zarobic mozna na nich najwiecej. Trzeba wiedziec kiedy wejsc i wyjsc - tylko tyle.
|
|
Temat:
MCI
discopolo napisał(a):hevelius napisał(a):Bądźmy twardzi. Ja mam MCI w portfelu już 2,5 roku Skoro wytrzymałeś zjazd z 38.00 na 1.75 to wszystko wytrzymasz.  Zuch. sorry, ale wydaje sie, ze Nietzcheanska maksyma "co nie zabije to cie wzmocni" w tym wypadku sie sprawdze. A na powaznie to wydaje sie, ze opory zaczynaja pekac.
|
|
ciekawym jest, ze ow Nihonswi jest niedostepny w sieci (przynajmniej google nic nie wyrzuca w top 20). Maja telefon, ale brak e-maila, brak strony WWW. Kim sa? Hehehe. To, ze Krauze sprzedal jakiemus tam fundowi, ktory jest w jakis personalnych zwiazkach z Krauzem. To nic nie oznacza. Osobiscie mysle (co nie ma duzego znaczenia), ze jesli pojawia sie jakies pozytywne infa to ten fund bedzie dystrybuowal akcje w interesie Krauzego. Czy petrol jest cos wart czy nie okaze sie. Jesli tam cos jest to podanie takich informacji wywinduje kurs - ale czy byloby to cos zlego, gdyby stalo sie teraz, wczesniej, pozniej. Bez wiarygodnych informacji jest to totalna spekula bazujaca na nadziejach szytych jakimis domyslami w co gra Krauze.
|
|
Temat:
MERCOR
Zdzichu, pelna zgoda co do oceny sytuacji finansowej mercora. Zyskownosc spadla i to znacznie! Spolka obnizyla zadluzenie. Ogolnie nie jestem pewny trendu mercora. Moze to i chwilowe wywalenie przez niepewnych drobnych spekulantow, ale rownie dobrze moze byc to wychodzenie przez wiekszych akumulatorow. Zobaczymy co bedzie.
|
|
Temat:
COGNOR
Wielkie dzieki Slevin. Przygladalem sie spolce, sprobowalem cos czytac i ....dalem spokoj. Cos mi rozjasnilo sie z iloscia akcji i opcjami na akcje. Ale szczerze powiem, struktura spolki jak i kapitalu jest czarna magia dla mnie. Zostaje wiec AT
|
|
Jeszcze raz. Doji - nie ma "body". Kurs otwarcia i zamkniecia sa na tym samym poziomie lub bardzo blisko. Im blizej tym lepsza doji moznaby powiedziec. Jesli cienie gorny i dolny sa wieksze lub co najmniej rowne "body" to mamy "spinning top" - swieczuszka bez jakiegos wyrazu. Raczej swiadczaca o rozdwojeniu jazni przez rynek. Wykres jest interesujacy. W okolicy 4.5 jest przeciez dno poprzedniego dolka. Jego przebicie moze oznaczac prawdziwa masakre, ktora wydaje sie o tyle mniej realna w tej chwili, ze glowny akcjonariusz wykazuje ochote do skupowania akcji w podobnych cenach. Ale gdyby, to ......
|
|
Swierszczu napisał(a):Z nudów zrobilem AT:
Jestesmy przy dolnej lini kanalu wzrostowego w przypadku jej obrony w srednioterminowym terminie powilismy zachaczyc o 8 pln, STS wychlodzony nie bawem da sygnal kupna, a ULT podnosi sie. Po dzisiejszej sesij mamy wyrysowana swiece doji ktora ksiazkowo oznacza zmiane trendu..
Swieczuszka, ktora wskazujesz jest to "spinning top" i nie ma ona zadnego szczegolnego wyrazu. Wskazalbym raczej na mlotek pojawiajacy sie dwa dni temu. Wtedy niestety mlotki pojawily sie na wykresach wielu spolek. W przypadku M. zabrze ten mlotek ma sens o tyle, ze rzeczywiscie wystepuje w trendzie spadajacym, ktory juz jakis czas trwa. Krotkoterminowo moze to oznaczac poprawe sytuacji na papierze, ale wielkosc odbicia jest trudno okreslic. Natomiast zgoda do jednego - spolka technicznie warta przyjrzenia sie bo oscylatory sa na bardzo niskich poziomach, a spadki trwaja juz 3 tygodnie.
|
|
To chyba bedzie najkrotsza historia na GPW  . Wejscie w 2007 a wyjscie w 2010. Hehehe. Wtopilem w nich sporo, ale sledze i musze uczciwie przyznac, ze powinni zniknac z gieldy. Niech oczyszcza sie ze smieci takich jak kola.
|
|
Temat:
BIOTON
Loco_Mario_PL napisał(a):plynacyzrynkiem napisał(a):
skoro trzymasz 5 miesiecy, to chyba nie kupiles tego dla 6 groszy... bioton byl na maksa historycznie po 7,5 zl, moze to pobudzi wyobraznie :)
Spoko, pamiętam dobrze, jak oscylował ok. 3 zybli. Mam kumpla, który zapakował się w tym szczycie po 2,90 i cóż... trzyma do dziś. Chodzi mi tylko o to, że ta kasa, którą mam w biotku mogła zapracować bardziej efektywnie na kilku spółach, które mam w portfelu, np. w Milllennium, czy Polnordzie. To chlopak zainwestowal zgodnie ze strategia - kup i trzymaj!
|
|
Temat:
SYGNITY
hehehe, spola wywoluje wielkie emocje. Ale co do jednego sie nie zgodze - poniedzialek nic nie odpowie. Odpowiedziec to bedzie mogla dopiero korekta i co po niej. Czy signity wejda w koncu w trend wzrostowy? Poniedzialek jest tylko jednym dniem i co do jednego mozna byc pewnym, ze cena bedzie sie zmieniac, ale czy to beda ruchy trendowe? Ja tam nie widze nic specjalnego w signitach oprocz spekulacyjnych ruchow typu - kup i wywal, zarobisz 10% super. Na razie nie ma szans na jakies super zyski dla firm informatycznych i to ani w tym roku, ani pewnie w nastepnym. No chyba, aby pojawily sie jakies rzadowe programy - rodzina z komputerem, albo zinformatyzowani uczniowie.
|
|
i nie przebilo 20.20.  Jak nie teraz to innym razem. Cos mi sie zdaje, ze bedzie ciezko znacznie nizej kupic. Uklad srednich jest sprzyjajacy ruchowi w gore. Ale zobaczymy.
|
|
jest tylko jedna roznica. Tym razem 20.20 peknie. I na niezlych obrotach.
|
|
Temat:
SYGNITY
jestem bardzo ciekawy jak jutro zareaguje czesc podazowa i popytowa. Na podstawie § 5 ust. 1 pkt 25 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa nie będącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2009 r., Nr 33, poz. 259), Zarząd Sygnity Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie przekazuje informację dotyczącą szacunkowych wyników Grupy Kapitałowej Sygnity S.A. za II kwartał 2009 roku Zarząd Spółki Sygnity S.A. ("Sygnity", "Spółka") informuje, że Grupa Kapitałowa Sygnity zanotuje w II kwartale wyniki istotnie różniące się od wskazywanych wcześniej w rynkowych prognozach biur maklerskich. Szacowana strata operacyjna Grupy Kapitałowej Sygnity za II kwartał 2009 roku wyniesie 80-90 mln złotych, przy przychodach Grupy w granicach 140 -150 mln złotych. Wpływ na wyniki II kwartału będą miały przede wszystkim rezerwy i odpisy utworzone przez Spółkę, w części bezgotówkowe, szacowane na poziomie 60-70 mln złotych. Zostaną one utworzone między innymi wskutek restrykcyjnego oszacowania budżetów długoterminowych kontraktów zawartych w ramach Grupy Kapitałowej Sygnity w latach 2004-2006, na poczet potencjalnych kar umownych związanych z tymi projektami, urealnienia wartości zapasów magazynowych, odpisania nakładów inwestycyjnych poniesionych na projekty, których realizacja została wstrzymana przez klientów oraz odpisy na zagrożone należności. Szacowana w II kwartale 2009 strata jest również efektem niższych, niż oczekiwane przez rynek, przychodów. Wpływ na to miało przede wszystkim obserwowane w niemal wszystkich sektorach gospodarki spowolnienie gospodarcze, którego efektem było m.in. wstrzymanie przez klientów planowanych projektów IT i wyraźna redukcja budżetów inwestycyjnych na informatykę. Spowodowało to także zmniejszenie uzyskiwanej przez Grupę marży na sprzedaży, a tym samym - zysku. Zarząd Sygnity, w obliczu pogłębiających się skutków znacznie osłabionej koniunktury gospodarczej wdroży w Grupie Kapitałowej Sygnity program oszczędnościowy, mający na celu redukcję kosztów i optymalizację posiadanych zasobów.
|
|
musze sprecyzowac: byly to 4 transakcje po 1 akcji rozniace sie o 1 grosz. Wygladalo to fajnie. A na serio - konsolidacja miedzy 19-17 trwa juz dosc dlugo, wyniki powinny byc dobre (jak zwykle, to kopex przeciez) wiec nie powinno nikogo dziwic jesli zbieranie rozpoczyna sie wlasnie pod wyniki. Jesli rzeczywiscie kopex zaskoczy wynikami to moze byc ladny sygnal do wiekszego fundamentalnego wzrostu co przy obecnym hurra optymistycznym rynku moze dac niezla stope zwrotu. W kazdym badz razie warto miec na niego oko. Zapakowane po 17.20 wiec nie bede krecil nosem jesli wzrosnie.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
zakup po 4 dokonany. Nie zdziwilbym sie, gdyby dzisiejszy spadek ponizej 4 oznaczal odrodzenie Feniksa. Prosze rzucic okiem na ING, gdy z 500 spadl do 200 w dwoch spakowych ruchach.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Zabieram glos bo patrze na spolke, a to znaczy, ze pojdzie w gore  Dla mnie spolka jest droga i tyle. Zysk spolki zgodnie z zapowiedziami zarzadu ma wyniesc 90 mln. co circa przy tej ilosci akcji daje 40 groszy na akcje. A wiec C/Z wynosi, o przepraszam bedzie wynosic (!), 10!. O C/WK nawet nie wspomne. Czy ni to spolke po prostu droga. Czy kontrakty, ktore teraz ma beda zastapione rownie duzymi? Czy w przyszlym roku zysk sie powtorzy? Zwiekszy odpowiednio? Hm..... Nie mam akcji, ale przypatruje sie spolce bo 10% zysku w ciagu tygodnia nie chodzi piechota! Pytanie, kiedy wejsc.
|
|
Temat:
SYGNITY
Jarbas napisał(a):Jestem ciekawy ile razem mamy % akcji ;) Bo jeszcze pare dni a obserwując kolejne osoby przyznające się do wejścia w pozycję przekroczymy 5% ;) To na razie jest najbardziej sfrustrowany akcjonariat. Czy zmieni sie nastroj? Wczoraj dolaczylem do sygnit i cersanitu. Nie powiem, ktora spolka wywolala usmiech na mojej japie  24 godziny 10% w przod. Ale sadzac po obrotach cos tu sie stanie. Tygodniowe zaczynaja byc bardzoooo duze, a mamy dopiero wtorek.
|
|
doncarlos napisał(a):[Oszukuje? Niby jak? Spółka (skonsolidowene wyniki) miała 116 mln straty za 2008 rok i nie powinna wypłacać dywidendy. Z czego? Jak będą zyski to co innego, pozatym boryszew jest zdeterminowany do wydrenowania kasy z impexmetalu i to tylko kwestia czasu jak upomną się o dywidendę, ale nie marne 15 groszy tylko o wiele więcej.. jak, prosto. Czy boryszew chcial ponad 0.50 zeta na akcje. Czy zarzad rekomendowal 0.15? Skoro nie mieli zyskow to z czego zarzad rekomendowal? Bo chyba nie z prowizorycznych zyskow tylko z czegos! Sugerujesz, ze tam sa idioci? Czy taka rekomendacja ma wplyw na zachowanie sie inwestorow? Z jakis niejasnych wzgledow walne zostaje przelozone. Walne podejmuje decyzje o zerowej dywidendzie. Boryszew chcial 0.5, ale glosowal przeciw 0.15 - czyli wszystko albo nic? To jest wciaganie inwestorow w dziwne uklady. Brak jasnej informacji. Szkoda. Ostrzezenie dla mnie na przyszlosc. Akurat nie mam akcji impexa, ale przygladalem mu sie. Zycze sukcesow akcjonariatowi, ale spolce zycze....sorry, ale bankructwa. Weszla na liste kolastynopodobnych.
|
|