0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
6 grudnia 2011 12:57:18
przy kursie: 2,97 zł
Na Petrolu wszystko jest "Totalne", zwłaszcza iluzja o bliskości wielkiej ropy i powtarzającej się słownej karuzeli. Byle tylko się kręciło.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-01 Wpisów: 9
Wysłane:
6 grudnia 2011 13:52:50
No właśnie dość długo nie było żadnego pozytywnego info/ a jak długo jest cisza to potem frog
|
|
0 Dołączył: 2011-12-01 Wpisów: 9
Wysłane:
6 grudnia 2011 13:53:36
Tylko te frogi coraz mniejsze ostatnio były
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 5
Wysłane:
6 grudnia 2011 16:18:47
Witam
Proszę mi powiedzieć czy dobrze myślę ?
Do chwili obecnej w tym roku mam 10 000 zł. zysku ze sprzedanych akcji. Posiadam też inne akcje na których mam stratę 8 000 zł. Jeśli je sprzedam np. dziś i odkupię je jutro ( nie chcę się ich pozbywać ) w podobnej cenie to czy mój zysk za ten rok będzie wynosił tylko 2 000 zł. i tylko od tej kwoty zapłacę podatek. Pomijam tutaj koszty związane z prowadzenie rachunku maklerskiego, kosztów zakupu i sprzedaży akcji.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-11 Wpisów: 57
Wysłane:
6 grudnia 2011 16:29:11
CBA tak, jeżeli tak zrobisz będziesz miał tylko 2k zysku do opodatkowania.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
7 grudnia 2011 10:19:04
przy kursie: 3,04 zł
Czy Wielki Drukarz naskrobał jakieś nowe info, że kurs tak wyskoczył?
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
8 grudnia 2011 22:13:31
przy kursie: 2,92 zł
dzis naskrobal, splata kredytow odroczona w czasie, nie bedzie upadlosci (poki co) :) pozatym objecie nowych, swiezutkich, pachnacych jeszcze akcyjek
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 25
Wysłane:
8 grudnia 2011 22:48:08
Od trzech sesji na petrolu były dość odważne brania, mimo że otoczenie bardziej sprzyjało spuszczaniu kursu w dół.Czyżby ktoś podbierał pod ten komunikat? Sądze że na tym info podjedziemy jutro powyżej 10%.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 25
Wysłane:
8 grudnia 2011 23:19:00
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
8 grudnia 2011 23:32:21
Drobny a czy Ty czytałeś drugie dzisiejsze info z naszego ukochanego petrolka? już sam tytuł powala długością, a co mówić o treści... dlatego wyszukałem sobie słowa kluczowego warranty i takie oto cudo mi się tam ukazało: Cytat: W wyniku dokonanego potrącenia cały wkład pieniężny należny Spółce od Masashi tytułem pokrycia objętych przez Masashi 36.629.553 akcji serii D Spółki został wniesiony. prawie 37 mln nowych akcji! jak dotąd było ich około 91 mln. oj, jest powód do wzrostów... edit: znalazł się jednak pozytywny aspekt w tym komunikacie. pudelek ;)Cytat:32 mln USD – tyle wart jest pakiet 40 proc. akcji spółki Eco Energy 2010, który kupił Petrolinvest. Przejęcie – zgodnie ze świecką tradycją poszukiwawczej spółki, powiązanej z Ryszardem Krauze – opłacone będzie nie gotówką, a emisją akcji. Eco Energy 2010 ma 4 koncesje na poszukiwanie gazu łupkowego – w okolicy Grudziądza, Częstochowy, Siemiatycz (podlaskie) i pobliskich Repków (mazowieckie). chyba im coraz mniej płacą za pozytywne artykuły tym razem artykuł popełnili 8 minut po komunikacie ze spółki, całkiem szybko czytają i piszą  chyba się do nich na kurs zapiszę
Edytowany: 8 grudnia 2011 23:42
|
|
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2011 02:07:35
no i dalsza czesc artykulu: Cytat:Petrolinvest chce rozpocząć odwierty w poszukiwaniu gazu w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Pieniądze weźmie od inwestorów i branżowych partnerów, pomóc ma też 20 mln USD, pozyskanych w listopadzie z AIM przez Silurian Hallwood (w którym Petrolinvest ma 36,26 proc. udziałów). 13 obszarów koncesyjnych, które ma w portfelu Petrolinvest, jest rozrzuconych po Polsce – ludzie Ryszarda Krauzego będą wiercić na północy kraju, w basenie bałtyckim, basenie podlaskim i na terenie Śląska. "Pieniądze weźmie od inwestorów" - kwintesencja mysli :) tak czy siak jutro podbitka moze jakas byc, ale na wiele bym nie liczyl, jakosc infa mizerna i bardzo duzo akcji do splukania w toalecie, no chyba ze 'tym razem bedzie inaczej'
Edytowany: 9 grudnia 2011 02:10
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 37
Wysłane:
9 grudnia 2011 10:50:12
przy kursie: 2,99 zł
Pod dzisiejsze info o zakupie akcji niejakiej Eco Energy 2010, cóż to za podmiot wart miliony złotych ? skoro w Monitorze Sądowym i Gospodarczym znajduje się wpis: Wysokość kapitału zakładowego 5000,00 ZŁ a ponieważ historia robi kolejne okrążenie mamy kolejny cypryjski podmiot, któremu Petrol płaci akcjami bo czym jest "MASASHI HOLDINGS LIMITED" ? Powiedzcie mi jak Petrolowcy znajdują te spółki skoro: - przed informacją z ESPI nie ma w sieci ani jednej wzmianki o "MASASHI HOLDINGS LIMITED" - podmiot ten nie posiada własnej strony internetowej Gdzie tu sens i logika ? Scenariusz taki, że Petrolt chce kupić Eco Energy 2010 jest dla mnie jasny - dywersyfikacja produkcji, transakacja w obrębie dwóch polskich spółek. Jednak moment, w którym pojawiają się: teraz "MASAHI..." a wcześniej "Faxfleet" na biotku mamy np. "Troquerra Enterprises" jest dla mnie wielką zagadką. W jakim celu ktoś pomiędzy dwa polskie podmioty wprowadza cypryjskie spółki, o których na próżno szukać informacji poza ESPI jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
9 grudnia 2011 15:12:00
@WillWrocl Ten mechanizm to po prostu jeden ze sposobów na pozyskiwanie środków z giełdy (czytaj od nieszczęsnych naiwnych, bądź niedouczonych, którzy zechcą kupić te akcje). Schemat jest wielostopniowy, jednak mimo wszystko dosyć prosty. Spróbuję wyjaśnić na przykładzie. Powiedzmy że jesteś głównym akcjonariuszem spółki wydobywczej, której statut zapewnia ci decydujący głos we wszystkich najważniejszych sprawach, choćbyś nawet nie posiadał ani jednej akcji. Ty te akcje wprawdzie masz, ale niewiele, jakieś 10%. Rynek z zapartym tchem śledzi twoje ruchy, bo przyzwyczaiłeś go, że "lada moment" możesz poczęstować go informacją o "wielkim bogactwie". Oczywiście żadnego bogactwa nie masz i najchętniej pozbyłbyś się całej reszty swoich udziałów, nie możesz tego jednak zrobić, bo kurs z miejsca poleci o kilkadziesiąt procent a tobą zainteresuje się prokurator. Poza tym potrzebujesz środków, żeby finansować ten cały cyrk, a nikt nie chce ci ich pożyczyć, bo nie masz żadnych zadowalających zabezpieczeń. Próbujesz więc pozyskać pieniądze z giełdy poprzez dodruki akcji z wyłączeniem prawa poboru, ale tutaj też zgrzyt, bo ich wartość nominalna to 10 PLN i poniżej tej ceny emitować nie możesz. Teoretycznie więc nie powinien znaleźć się nikt, kto to po 10 PLN kupi, skoro z rynku może sobie wziąć po 3. I tutaj wkraczają do akcji spółki-słupy. Na początek tworzysz więc jakiś byt o kapitale zakładowym 5.000 PLN, wymyślasz dla niego ładnie brzmiącą nazwę (żeby pasowała do twojej branży) po czym rejestrujesz i zaczynasz prowadzić "działalność". Starasz się o koncescje, albo tworzysz oprogramowanie, czy coś tam opatentowujesz. Generalnie chodzi tylko o to, żeby spółka miała jakąkolwiek dodatkową wartość, którą potem sam sobie wycenisz na tyle, ile jest ci aktualnie potrzebne z uwzględnieniem aktualnego kursu akcji spółki głównej. Po utworzeniu spółki potrzebujesz jeszcze jednej firmy, która byłaby "właścicielem" bądź "głównym udziałowcem" stworzonego przez ciebie słupa nr. 1. Słup numer dwa rejestrujesz na Cyprze, ze względów podatkowych. I możesz już przystępować do dzieła. Twoja "główna" firma wydobywcza ogłasza chęć nabycia słupa nr 1., argumentując to dywersyfikacją działalności, albo czymkolwiek innym, byle tylko choć trochę trzymało się kupy. Ten "właściciel", czyli słup nr 2. zgadza się, żebyś zamiast gotówki zapłacił mu akcjami, które ten wspaniałomyślnie obejmie po 10 PLN. Jeśli więc chcesz dajmy na to pozyskać 30 mln. złotych, to wyceniasz "słupa nr 1" na 100 mln i płacisz cypryjskiemu właścicielowi 10 mln akcji. Następnie finalizujesz transakcję. Twoja "główna" firma pozyskuje "Słupa nr 1" (możesz potem spróbować wypchnąć go na New Connect, albo gdzieś za granicą i wyciągnąć jeszcze trochę kasy tam), ty "dodrukowujesz" stosowną ilość akcji i przekazujesz cypryjskiemu "Słupowi nr 2", który od razu puszcza je prosto na rynek. W ten sposób uzyskujesz spore pieniądze bez większego wysiłku, dodatkowo unikając zamieszania, które niewatpliwie powstałoby, gdybyś robił takie hocki klocki na swoje konto. Numer ten można powtarzać dopóty, dopóki znajdą się nabywcy twoich akcji :) Oczywiście głęboko wierzę, że Oil nie stosuje takich praktyk, dlatego skorzystałem z przykładu, który ma unaocznić ci, dlaczego czasem pomiędzy dwie polskie spółki wsadzany jest zagadkowy cypryjski pośrednik:)
Edytowany: 9 grudnia 2011 15:18
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2011 15:36:54
pieknie opisane irfy
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
9 grudnia 2011 18:28:52
Bardzo ladnie wyjasniles dzialanosc niektorych,bo pisalismy juz wiele o wycenach silliuriana i innych tworow,ale tutaj zgodze sie z poprzednikiem,iz ladnie to w slowa wszystko spioles i napisales)
pozdro
|
|
0 Dołączył: 2011-12-09 Wpisów: 9
Wysłane:
9 grudnia 2011 21:16:09
wszystko ladnie pieknie przedstawione, bog zaplac lub gpw zaplac ;p , ale jest jedno "ale". Dlaczego banki ida na reke petrolowi??? chyba musial przedstawic mocne argumenty,skoro przesuwaja termin splaty kredytu. Przeciez jakby nawet prezesi bankow byli kolegami rycha, to kazdy ma swoja cierpliwosc i granice. To jest wlasnie zastanawiajace. Kazdy wiesza psy na OIL'u bo spolka od poczatku w trendzie spadkowym ale to jest urok spolek poszukiwawczych dopoki nie beda wydobywac kurs bedzie spadal.Nie wiem dlaczego ludzie tego nie rozumieja i narzekaja?! Ostatnie sesje wygladaja imponujaco pod wzgledem obrotow, przy nieduzych wzrostach i niewielkich spadkach, obroty powyzej 5 mln. Niebawem debiut siluriana, konczenie prac nad oprobowaniem i jego rozpoczecie, Total odpala wiertare i wierci K-4. Mozliwe, ze to juz wlasnie rok 2012 bedzie rokiem odwracajacym trend spadkowy na tej spolce. pozdro Sarcasm is a body's natural defense against stupid.
Edytowany: 9 grudnia 2011 21:16
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
9 grudnia 2011 21:47:51
Byc może banki maja dwa wyjścia: - postawić data spłaty kredytu i nie otrzymywać ani grosza z tytułu udzielonych pożyczek - bo czym zapłacą? - przesunąć datę spłaty kredytu, może za rok będzie czym.
A możne to jego dobrze koledzy,-
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2011 00:34:22
quest napisał(a):wszystko ladnie pieknie przedstawione, bog zaplac lub gpw zaplac ;p , ale jest jedno "ale". Dlaczego banki ida na reke petrolowi??? chyba musial przedstawic mocne argumenty,skoro przesuwaja termin splaty kredytu. Przeciez jakby nawet prezesi bankow byli kolegami rycha, to kazdy ma swoja cierpliwosc i granice. To jest wlasnie zastanawiajace. Kazdy wiesza psy na OIL'u bo spolka od poczatku w trendzie spadkowym ale to jest urok spolek poszukiwawczych dopoki nie beda wydobywac kurs bedzie spadal.Nie wiem dlaczego ludzie tego nie rozumieja i narzekaja?! Ostatnie sesje wygladaja imponujaco pod wzgledem obrotow, przy nieduzych wzrostach i niewielkich spadkach, obroty powyzej 5 mln. Niebawem debiut siluriana, konczenie prac nad oprobowaniem i jego rozpoczecie, Total odpala wiertare i wierci K-4. Mozliwe, ze to juz wlasnie rok 2012 bedzie rokiem odwracajacym trend spadkowy na tej spolce. pozdro zjk juz Ci odpowiedzial na pierwsze pytanie, podejrzewam, ze gdyby banki wystosowaly polecenie naglej wyplaty to Petrol nie bylby w stanie jej zrealizowac (upadlosc?) i banki moglyby dostac fige z makiem ale Twoje drugie pytanie to mnie troche rozbawilo Cytat: Kazdy wiesza psy na OIL'u bo spolka od poczatku w trendzie spadkowym ale to jest urok spolek poszukiwawczych dopoki nie beda wydobywac kurs bedzie spadal.Nie wiem dlaczego ludzie tego nie rozumieja i narzekaja?! dlaczego ludzie narzekaja? hehe no moze dlatego, ze traca pieniadze i to w zawrotnym tempie? jeszcze na wiosne akcje wyceniane byly 400% wyzej (3pln x 400% = 12pln)!! na dzis dzien jesli by zaczeli wydobywac rope to jeszcze pol biedy, Ci co kupili po 12pln moze i wyszliby na zero, ale co maja powiedziec Ci, ktorzy zaufali Rysiowi na samym poczatku kupujac papier po pareset zlotych? teoretycznie zakladajac dobre intencje Pana Ryszarda, powiedz mi, co to za spolka, ktora nie potrafi (zakladam, ze to nie intencyjnie) oszacowac kosztow przedsiewziecia i tak TOTALnie ich od samego poczatku nie doszacowuje oglaszajac coraz to nowe potrzeby finansowe i zaspokajajac je kolejnymi emisjami? Czy to aby na pewno bylo nie do przewidzenia, ze pieniadze z pierwszej emisji nie wystarcza na odwierty/badania/przygotowanie do eksploatacji/infrastrukutre/wydobycie/logistyke/itp itd? Rysiu musialby byc totalnym pacanem, zeby tak sie pomylic, ale on nie jest pacanem, to facet interesu, jeden z najlepszych i ma do dyspozycji armie analitykow i doradzcow.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-09 Wpisów: 9
Wysłane:
10 grudnia 2011 16:26:37
Cytat:dlaczego ludzie narzekaja? hehe no moze dlatego, ze traca pieniadze i to w zawrotnym tempie? To jest gielda , jezeli ktos chce zainwstowac kase, zeby tylko patrzyl jak od pierwszej chwili rosnie jego kapital caly czas w gore, to niech wplaci kase na lokate. gielda wiaze sie z cholernym ryzykiem, kto tego nie rozumie niech sobie ja wybije z glowy. Ja zaryzykowalem, czekam na efekty, zycie ma sie jedno! btw kto nie ryzykuje ten nie ma, woz albo przewoz. rysio ryzykuje i widocznie ma a moze miec jeszcze wiecej... pozdro Sarcasm is a body's natural defense against stupid.
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2011 16:39:28
quest - ale Rysiu w przeciwienstwie do inwestorow caly czas na Petrolu zarabia i to kupe szmalu!
tak, to jest gielda i wiaze sie z ryzykiem, ale to jednak nie jest typowa loteria o jakims tam stalym prawdopodobienstwie wygranym, wyceny zaleza od dzialalnosci spolek ich perspektyw i wynikow.
tak czy siak powodzenia z OIL-em bo wnioskuje, ze masz troche ich akcji, perspektywy jednak nie sa tutaj dobre, a zapowiedzi kolejnych emisji to jak gwozdz do trumy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.