PARTNER SERWISU
rlqlefnj
macgregor

macgregor

Ostatnie 10 wpisów
"Po prostu nie rozumiem, dlaczego sprzedaje dopiero teraz, przy takiej cenie i w taki bezmyślny sposób, skoro mógł zrobić to wcześniej albo chociaż podać przedtem jakieś świetlane "info", żeby sprzedawać drożej, idąc właśnie tokiem rozumowania, że lepsze kilka milionów Euro niż zero."

Wcześniej też przecież sprzedawał - te wszystkie emisje dla Masachi, Tabachi. Teraz emisje ma zablokowane, w świetlane info już nikt nie wierzy.

Gwałtowny spadek bez wyraźnego poważnego powodu przy małych obrotach często przeradza się w gwałtowne odreagowanie i powrót do kursu sprzed spadków. Być może teraz obserwujemy początek odreagowania.

20 baniek kredytu do spłaty. Musieliby na walnym uchwalić emisję 400mln akcji po 5gr czyli rozwodnić akcje 10 krotnie ale zawsze to jest jakieś wyjście. Jeśli Moska nie wycofa pełnomocnictwa (nie wyłoży kasy na emisję), to raczej nawet taki plan nie przejdzie.

Ostatnio spółka przekazuje sporo informacji dotyczących planów a nie będących typowo cenotwórczymi. Czyżby miałby to być szum medialny pod kątem wpowadzenia na AIM? KI dał silny sygnał nacisku aby przeprowadzić tą emisję w tym roku. Jak na razie PR nie przynosi skutku a wręcz KOV zachowuje się dużo gorzej od branży i całego rynku. Przydałaby się wypowiedź Pana Korczaka w tej kwestii na forum ale chyba nie ma co liczyć na to.

Dalej cisza, żadnych wiadomości z sądu.
Coś mi się wydaje, że termin rozprawy upadłościowej jeszcze do tej pory nie został ustalony, bo pewnie sąd będzie chciał ustalić na kilka tygodni po zwołaniu NWZA aby rozmawiać już z (być może) nowymi władzami w spółce.

Czytam sobie dzisiaj na wp tytuł: "Ale zwrot! Słynna polska sieć uratowana" i myślę sobie: nareszcie :-) A tu:
Cytat:
Przynajmniej na razie skończyły się kłopoty Sfinks Polska. Firma zarządzająca sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło zawarła porozumienie z ING Bankiem Śląskim i PKO BP dotyczące restrukturyzacji zadłużenia.

link
Jest jednak pozytywny wydźwięk tej informacji dla Polskiego Jadła. Banki widzą szansę rozwoju dla tej branży. Jest światełko w tunelu.

niga napisał(a):
Cytat:
bo 10 zł to wartość nominalna akcji, czyli taniej nie można drukować

Ależ można - trzeba np. pokazać jakiś garaż i oznajmić, że jest wart (jeśli dobrze pamiętam) 203 mln zł. Potem trzeba zaprosić "Koleshi" żeby klepnęli to na walnym.

Nie trzeba było długo czekać.
Nabycie akcji Eco Energy 2010
Cytat:
Cena za nabywane przez Petrolinvest Akcje została określona na podstawie wartości Eco SKA bezpośrednio przed podwyższeniem kapitału zakładowego dokonanym w związku z objęciem Akcji przez Masashi i wyniosła 32.623.287,90 złotych ("Cena Bazowa"). Spółka jest ponadto zobowiązana do uiszczenia na rzecz Masashi dodatkowej płatności z tytułu nabycia Akcji, tj. korekty ceny (Adjustment Payment) w wysokości obliczonej na podstawie wzoru zawartego w Umowie Nabycia Akcji Eco SKA, stanowiącej wyrównanie różnicy pomiędzy wartością nominalną akcji Petrolinvest, które zostały wyemitowane na rzecz Masashi na dzień zawarcia Umowy Nabycia Akcji Eco SKA, a średnią ceną zamknięcia na GPW akcji Petrolinvest w ciągu dziesięciu dni sesyjnych przed zawarciem Umowy Nabycia Akcji Eco SKA ("Wyrównanie Ceny").

Cytat:
Odpowiedzi p. Korczaka coraz bardziej przypominają wypowiedzi prezesa OILa.

Jest "drobna" różnica w postępowaniu. KOV stara się unikać rozwodnienia akcji przez emisję tylko dla emisji.

Ciekawe zagranie - kilka sekund przed 17:30 wystawić kupno blisko 1mln akcji i nie wycofać. Może jakiś przeciek?

macgregor napisał(a):
Zauważyłem pewną prawidłowość. Wczoraj i dzisiaj obsuwę zaczęło zlecenie sprzedaży podobnego pakietu blisko 500tys akcji o podobnej godzinie 15:45.

No i dzisiaj powtórka z rozrywki ;)
Co prawda wcześniej o 15 minut ale i "pakiecik" większy o 250 tys akcji.

Zauważyłem pewną prawidłowość. Wczoraj i dzisiaj obsuwę zaczęło zlecenie sprzedaży podobnego pakietu blisko 500tys akcji o podobnej godzinie 15:45.

Kwota jest baaardzo poważna, tym poważniejsza jeśli weźmie się pod uwagę dzisiejszą kapitalizację Poskiego Jadła na poziomie 4,6mln $.

bialoczerwony napisał(a):
Petrol king
Co by było gdyby ta ropa okazała się prawdą,tyle,że jest za wcześnie,za niskie poziomy kursu na takie info

Czyżby Wielki Drukarz zaprzągł Total do swych gierek?
Cytat:

Akcje Petrolinvestu kosztowały rok temu 3,47 zł. Od tego czasu spadły do złotówki. Spółka cały czas pozostaje jedną z ulubionych wśród spekulantów. Wystarczy artykuł w branżowej prasie, a kurs idzie do góry.
Dziś pretekst do kupowania Petrolinvestu dał Parkiet podając informacje za prezesem spółki. Gazeta informuje, że prezes Petrolinvestu powiedział, że współpracująca na kazachskim kontrakcie firma kontrakcie jest przekonana, że odkryła złoża ropy i gazu. Potencjał w zależności od tego kto robił badania szacuje się na 993 mln baryłek (szacunki koncernu Total, z którym współpracuje Petrolinvest). Niezależny ekspert twierdzi, że jest to o połowę mniej.

Więcej... wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Do wydobycia ropy potrzebne będzie jeszcze kilka emisji ;), chociaż już były emisje akcji w celu przygotowania infrasrtuktury do eksploatacji, transportu itp.
Ciekawe, że została przebita linia kanału na poziomie 1,8x i "niebezpiecznie" zbilża się do lini trendu długoterminowego na poziomie 2,0x zł.

Prowadzone sąRozmowy
Jutro może być ciekawie.

Cytat:
Zarząd Spółki Polskie Jadło S.A. informuje, że przeprowadził wstępne rozmowy z przedstawicielem inwestora zagranicznego w sprawie nawiązania współpracy finansowej, a co za tym idzie ewentualnego pozyskania środków umożliwiających dalsze funkcjonowanie i rozwój Spółki. Ponadto Zarząd Spółki informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał pismo w tej sprawie potwierdzające zainteresowanie wejściem kapitałowym i wsparciem w ten sposób działań Zarządu i Spółki Polskie Jadło S.A.

Pewnie nie obejdzie się bez emisji(o ile to nie jest "chłit matetindodi"). Ciekawe po jakim kursie.

Teraz za bardzo nie ma pretekstu do emisji.

Dzisiejszy wzrost tez wynika z AT? Mi się wydaje, że coś się kroi. Zbyt duże obroty, żeby "bawili się" mali i średni a duzi raczej omijają to zgnite jajo.

mindek napisał(a):
Zmiany chyba nic gorszego przynieść nie mogą, obecny szef od dawna sprzedaje marzenia, czego to miało nie być...
Skoro ma być walka o spółkę w upadłości to znak, że niektórzy widzą w niej wartość.

Jak to przy upadłościach z układem często bywa, może pojawić się spora emisja za długi po niskiej cenie co na dłuuugi okres ograniczy powrót ceny na wyższe poziomy. Przykład Dudy pokazuje, że odbicie za mocne nie jest.

Na razie nie słuchać o innych trupach w szafie poza kredytem z BNP Paribas na blisko 1 mln CHF.
Na spłatę tego kretytu nawet przy bieżącej cenie akcji 30gr potrzebna byłaby emisja ok 11,5 mln akcji co nie byłoby tragedią - przybyłoby ok 25 % akcji. Deklaracja pana Moski o objęciu takiej emisji lub przynajmniej części nie przyniosłaby negatywnych skutków.

A cóż tu komentować - żadnych konkretów.
Bardziej nadaje się do skomentowania wypowiedź pana Moski. Wniosek o upadłości może być formą "negocjacji" z BNP Paribas - zarząd spółki złożył wniosek przed bankiem, no chyba, że to było tylko wyprzedzenie faktu złożenia wniosku przez bank to wtedy byłoby gorzej.

Czyżby Wielki Drukarz wydrukował jakieś info?

Z czego wynika ten spadek. Czyżby nie przdłużono koncesji w Brunei? Tam teraz zaczyna się wieczór, więc jakieś decyzje powinny już zapaść.

Cytat:
no ale nie tylko Moska ma udziały w Polskim Jadle - ABS-Investment też jest zaangażowana w spółkę a z tego co się orientuję to do krótkodystansowców nie należą

???
Gdzie znalazłeś info o tym zaangażowaniu?

Scarry napisał(a):
@bonzosan
przecież już dwa razy napisałem że gazyfikacja węgla opłaca się do poziomu 220 dolarów. Poniżej opłaca się już tylko gaz naturalny.

Ale cena 220 dolarów dotyczy ceny gazu a przecież cena węgla ma (i to duże) znaczenie. Nie powiesz mi, że jeśli węgiel podrożeje o 200% a cena gazu będzie powiedzmy na poziomie 230 dolarów, to też będzie się opłacać gazyfikacja węgla?

Czy ja jestem kiepski z matematyki, czy coś jest nie tak z wyliczeniami?
Cytat:
...podjął decyzję o przydzieleniu w drodze oferty prywatnej Warrantów Subskrypcyjnych (cena emisyjna jednego warrantu zamiennego na akcje serii D oferowanego w drodze prywatnej subskrypcji: 0,23 zł) uprawniających do objęcia akcji Serii D w ilości 50.000.000 (słownie: pięćdziesiąt milionów) sztuk następującym podmiotom prawnym:...

Przydział Warrantów Subskrypcyjnych

Wg mnie 50mln x 0,23 daje 11,5mln a nie 8,828mln.
Cytat:
W przedmiotowym dokumencie Strony ustaliły cenę na poziomie 8.828.061,25 złotych (słownie: osiem milionów osiemset dwadzieścia osiem tysięcy sześćdziesiąt jeden 25/100) za 16 598 udziałów (słownie: szesnaście tysięcy pięćset dziewięćdziesiąt osiem), tj. 58,05% kapitału zakładowego Spółki.

Ustalenie warunków umowy
Chyba, że coś przeoczyłem.
Kiepsko, że emisja warrantów jest na tak niskim poziomie cenowym niemal w dołku ale pozytywne jest to, że spółkom obejmującym warranty już nie będzie zależało na niskim kursie akcji i powinno (przynajmniej w średnik okresie) natąpić większe odbicie.

No i sprawa się wyjaśniła. Wzrost nie wynikał z Euro (i zapewne dobrych w związku z tym wyników) ale z wejścia w spółkę pana Krzysztofa Moski. Jest to kapitał spekulacyjny i z historii dotychczasowych poczynań tego pana można oczekiwać wrostu 40-400%. Biorąc pod uwagę skalę dotychczasowych spadków i potencjał wynikający z Euro i restrukturyzacji w dłuższym okresie liczę na górną granicę wzrostu.
link
Cytat:
Z przekazanej informacji wynika, że Pan Krzysztof Moska w dniu 9 lipca 2012 roku podczas sesji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. nabył akcje spółki Polskie Jadło S.A. i w efekcie przekroczył próg 5% udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce.

jednak znalazłem: link
Cytat:
Działalność w zakresie obsługi projektu Euro 2012 będzie działalnością szczególnie dochodową ze względu na stosowane marże gastronomiczne w tym okresie, tak więc będzie miała istotny wpływ na całoroczne wyniki uzyskane przez Polskie Jadło.

A co ma Polskie Jadło do Euro 2012? Czyżby obsługiwał strefy kibica, bo nigdzie nie widzałem informacji o tym?

Drżyjcie narody, do złotówki tuż tuż.

Mydlenie oczu. Żeby umowa weszła w życie najpierw trzeba zdjąć zastaw na złożu, czyli stan mamy taki jak 2 lata temu (poza wieloma emisjami).

@ irfy
To były pytania retoryczne. :)

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka", "Petrolinvest"), informuje, że w dniu dzisiejszym Spółka otrzymała zawiadomienia Masashi Holdings Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze ("Masashi") z dnia 22 maja 2012 roku oraz 23 maja 2012 roku o zmniejszeniu posiadanego przez Masashi procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Petrolinvest o około 3,59 %.
...Dodatkowo Masashi powiadomił, że "porozumieniem z dnia 16 maja 2012 roku Kupujący Akcje Petrolinvest został zobowiązany do niesprzedawania nabytych w dniu 16 maja 2012 roku 4.000.000 akcji Petrolinvest przez okres 12 miesięcy od daty zawarcia porozumienia (lock-up). Porozumienie zostało zawarte w związku z charakterem transakcji nabycia akcji Petrolinvest (inwestycja długoterminowa) oraz spodziewanym rozwojem spółki Petrolinvest mającym wpływ na wzrost wartości akcji Petrolinvest".

Jaja sobie robią?
Liczą na wzrost wartości i dlatego sprzedają akcje i swoim kosztem chcą uszczęśliwić "inwestora"?

Niesamowita jest ta spółka czy też może bardziej nasza bananowa GPW. Po informacji, że główni udziałowcy wyprzedają akcje kurs idzie do góry!!! Czyżby rynek ocenił, że ci udziałowcy mieli negatywny wpływ na Polskie jadło?

rabbit napisał(a):

Kurs mimo wszystko spadł o 30% więc Nigeria była wyceniona na ok 74 mln USD.
Wartość aktywów w Neconde KOV (9% udziałów) to ponad 1 mld USD.
Uważasz że 74 mln USD to właściwa wycena OML-42?

To ile wg Ciebie powinien spaść KOV aby odpowiadało wartości aktywów KOV w Neconde na 1 mld USD???
Wg Twoich wyliczeń jeśli spadek ok 60 gr odpowiadałby wartości 74 mln USD to odpowiednio dla 1 miliarda spadek powinien wynieść 8 zł, więc kurs powinien wynosić minus 6 zł. Twoje wyliczenie to jest manipulacja.
Tutaj Funky ma całkowitą rację. Rynek źle odebrał wycofanie KOV z Nigerii. W wielu innych sprawach też (przynajmniej częściowo) z nim się zgadzam.
Jednak mam nieco udziałów w KOV i wierzę, że jest to spółka z perspektywami.

Cóż za obroty!
Dobrze by było aby kurs dzisiaj zakończył się na poziomie 0,54 lub wyżej. Przebiłby średnioterminowy kanał spadkowy od połowy marca (do długoterminowego kanału spadkowego jeszcze duuużo brakowałoby). Ale mamy dzisiaj pierwszą jaskółkę.

Czyżby dzisiejsze wystawienie sprzedaży PKC 222222 akcji na TKO było sygnałem do wejścia? Kurs chwilowo podskoczył i obroty są dużo wyższe niż ostatnio.

po napisał(a):
No świetnie, ale jak się to ma do pracy wspomnianych 3 banków inwestycyjnych? Bo rozumiem, że te banki mają na celu pozyskanie poważnych inwestorów strategicznych nawet w przypadku braku emisji?

Wiele mówiło się tu o tym, że KOV kilkukrotnie przygląda się każdej wydawanej złotówce i że jest to biznes dla cierpliwych. Nie wiem jakie koszty już poniesiono i jakie jeszcze będą poniesione w związku z emisją w "Lądku" ale czy nie lepiej byłoby w tym przypadku poczekać jeszcze ze 2-3 kwartały aby zobaczyć jak GPW zacznie wyceniać KOV przy zyskach jakie zaczną pojawiać się od 1 kwartału? Jest to pytanie do zarządzających KOV do wzięcia pod rozwagę.

"Teraz wydobycie ropy na złożu w Nigerii wynosi ok. 15 tys. baryłek dziennie."

I pewnie tu leży główna przyczyna rezygnacji z zakupu - brak statusu operatora (brak wpływu na zwiększenie wydobycia) a wydobycie nie wzrosło nawet o 1 tysiąc baryłek.

KOV rezygnuje z Nigeryjskiej ropy

andrzej72 napisał(a):
Jak jednym zdaniem oceniacie raport?
Ten dzisiejszy powrót w okolice 1,80 miał miejsce chyba nie bez powodu.

Może ktoś poznał dzisiaj suche liczby i przeraził się 50cio milionową stratą nie znając szczegółów, że wynika z odpisu na Syrię? Taką teorię spiskową sobie wysnułem. Po przeanalizowaniu raportu jutro obstawiałbym dalsze wzrosty i zrównanie cen akcji z "konkurencją" (szkoda, że głównie przez spadek wartości akcji konkurencji).

Do końca marca zostało 9 dni roboczych. Czy w tym czasie uda przeprowadzić emisję na AIM? Małe szanse, chyba że pozostało "naciśnięcie ostatniego przycisku" ale o tym cisza. Cisza też w temacie zwiększenia wydobycia w Nigerii do 25tys baryłek/dzień. Przy dzisiejszym poziomie kursu KOV realna wydaje się emisja do 2,50zł. Może ze strony zarządzających jest oczekiwanie na pojawienie się komunikatu lada dzień, który ma dużą szansę być pozytywny, który spowodowałby ustalenie wyższej ceny emisyjnej? Trochę jest tych niewiadomych ale najbliuższe 2 tygodnie powinny większość wyjaśnić. Ja jestem dobrej myśli.

Filmik jest nie bardzo aktualny. Zwróciłeś uwagę na rok?

I już wiadomo skąd ta zwyżka przed g. 10.

Tak na marginesie, post do skasowania - śmieszy mnie podawanie szacunkowych wartości milionowych zawierających tysiące, nie mówiąc już o groszach czy też z centach.

Zakupy łupków przez Pertol w obecnym okresie byłyby raczej słabym argumentem na niegospodarność.

gielda.onet.pl/rosnie-banka-lu...

Niecierpliwicie się, co do przekształcenia koncesji na wydobywczą. A czy nie jest tak (jak Redface już sugerował), że opłata koncesyjna liczona jest za cały rok? Gdyby Kubgaz złożył wniosek w grudniu, to pewnie urzędnicy zrobiliby wszystko aby koncesja została przekształcona jeszcze w grudniu i tym samym trzebaby ponieść opłatę za cały rok, gdy wydobycie trwałoby tylko kilka dni w 2011 roku. Jeśli Kubgaz złożył wniosek na początku stycznia to pewnie proces przekształcenia koncesji może potrwać jeszcze "ruski" miesiąc.

onochi napisał(a):
@macgregor

Chyba coś przegapiłeś. Złoże zostało już kupione przez KI. Kwestia jest tylko czy i kiedy i w jaki sposób sfinansowane trafi do KOV.

Piszemy przecież o KOV a nie o KI. KOV ma przecież do końca marca 2012 czas na odkupienie udziałów od KI i świetle ostatnich wydarzeń i braku zwiększenie wydobycia zakup wydaje się oddalać.

ARWENA napisał(a):
Rabbit@ Ile to tych baryłek do dzisiaj mamy?

Właśnie. Końcówka grudnia i nie wiadomo czy zwiększono wydobycie do 25 tys baryłek/dobę. Poza tym zamieszki w Nigerii. Cienko widzę zakup złoża.

Czy Wielki Drukarz naskrobał jakieś nowe info, że kurs tak wyskoczył?

Mam sugestię do rozważenia emisji akcji KOV na GPW z prawem poboru 1:1. Emisja byłaby na wykupienie na razie 20% w Neconde. Na dzień dzisiejszy na 162,5mln$ przy cenie 3,30zł za 1$ emisja byłaby na poziomie 420mln akcji po cenie 1,28zł. Tylko potrzebna byłaby deklaracja głównego udziałowca o objęciu przysługujących mu akcji w ramach pp. Myślę też, że taka deklaracja dałaby spory impuls wzrostowy dla kursu akcji.

menager napisał(a):
spółka myśli o akcjonariuszach ale sie uśmiałem

spółka szuka kasy a niemyślni o akcjonariuszach, to co oni zrobią nie ma najmniejszego znaczenia

Uważasz więc, że spółce nie udałoby się wyemitować 2 mld akcji po cenie 55 gr?

darq76 napisał(a):
rabbit piszesz:
Cytat:
Mamy 9% w OML-42 i to jest fakt

Chciałem Ci zwrócić uwagę, że jednak nie mamy, bo nie zapłaciliśmy za te 9% i wg słów RF nie wiemy czy chcemy w ogóle za to zapłacić i to mieć.

Myślę, że KOV nie chce kupić złóż w Nigerii, gdyby cena akcji oscylowała przy poziomie 1zł, bo to oznaczałoby emisję po cenie ok 1 zł czyli 1,1 mld nowych akcji (gdy KOV myśli o kupnie również drugiego pakietu 9% w złożu).
Czy Wam taka emisja odpowiada? Bo mi nie.
Gdyby cena akcji kształtowałaby się w okolicy 3 zł, to emisja 360 mln nowych akcji przy cenie emisyjnej 3 zł byłaby do zaakceptowania.
Tak samo kredyt. Oprocentowany na poziomie 20% mógłby się nie spłacić i pogrążyć KOV.
Więc zachowanie Redface świadczy, że KOV myśli też o obecnych akcjonariuszach i tu ma moje poparcie.

Redface napisał(a):
2. Neconde od dziś czerpie zyski z wydobycia z OML42. Zakładam, że skoro KOV utrzymuje udziały w truście póki co przychody przypadające na KOV będą przychodami zastrzeżonymi, zgodnie z wymogami rachunkowości. Jednocześnie koszty finansowania, do chwili podjęcia decyzji o jego spłacie, także będą kosztami zastrzeżonymi. Inaczej się nie da.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@ Funkytown
Wg tej wypowiedzi Redfacea chyba nie do końca jest tak jak Ty piszesz? Aczkolwiek nie jestem prawnikiem.

krk napisał(a):
Problemem jest niewiadoma wielkość emisji i kiedy która hamuje instytucje przed ujawnieniem.Kulczyk na pewno tanio skóry nie sprzeda (mógł by to zrobić teraz) tylko duuuuuuuuuuuużo duuuuuuuuuuuuuuuużo drożej ale dopiero pewnie w marcu jak nie przedłużą znowu terminu kto wie?

Akurat to jest wiadome.
Na dzień dzisiejszy jeśli KOV myśli o zakupie 2x9% udziałów w złożu w Nigerii potrzebuje z grubsza 340mln$ czyli ok 1mld zł i cena emisyjna byłaby porównywalna z obecną ceną czyli 1,50zł (to, że ktoś na AIM chciałby zapłacić np 2x drożej niż obecnie wynosi cena na GPW można włożyć między bajki). Daje to emisję ok 730 mln nowych akcji KOV. Dlatego Redface wstrzymuje się z podaniem daty i miejsca emisji gdyż czekamy na lepsze czasy. Może jakieś dobre dane z Ukrainy, Brunei lub uspokojenie nastrojów w Syrii spowoduje istotny wzrost kursu i emisja w tym czasie spowoduje, że oddamy mniejszy kawałek tortu.

zabapinkfloyd napisał(a):
Rozumie że one są zablokowane.
Chodziło mi tylko o to czy ta kasa spłynie na nasze konto po rozliczeniu się z KI.

też przyłączam się do pytania
co z tymi petrodolarami?
czy od 1.12 KOV może obracać gotówką za ropę z Nigerii czy jest ona zamrożona do czasu zapłaty?
czy na razie kasa za ropę z drugiego pakietu 9% (które KOV ma prawo odkupić od KI) idzie na konto KI?

Drobny napisał(a):
Jestem przekonany, że za niedługo będzie jakieś info podciągające kurs ponieważ trzeba będzie przygotować rynek do wchłonięcia 40 milionów nowych akcji.

mówisz i masz

mojeinwestycje.interia.pl/news...

próbóją odgrzać kotlet ale nie z nami te numery....a akcje już pewnie parzą w łapy

no i co z tej informacji wynika?
NIC, ABSOLUTNIE NIC!

Wg Ciebie informacja, że spółka będzie mała zysk a nie stratę (lub odwrotnie) nie jest inforacją cenotwórczą? Bez jaj.

do menagera:
To żart? Chcesz informacji cenotwórczych przed podaniem na espi?

Wyszukałem w googlach w Wikipedii i samo planowanie przestępstwa nie jest karalne.
Przygotowanie do popełnienia przestępstwa – zgodnie z art. 16 § 1 k. k. przygotowanie zachodzi tylko wtedy, gdy sprawca w celu popełnienia czynu zabronionego podejmuje czynności mające stworzyć warunki do przedsięwzięcia działania zmierzającego bezpośrednio do dokonania tegoż czynu zabronionego, w szczególności w tymże celu wchodzi w porozumienie z inną osobą, uzyskuje lub przysposabia środki, zbiera informacje lub sporządza plan działania.

Co do zasady przygotowanie do popełnienia przestępstwa jest niekaralne, chyba że ustawa (kodeks karny) stanowi inaczej (art. 16 § 2 KK) – przykładowo karalne jest przygotowanie do przestępstwa fałszowania pieniędzy, czy też przygotowanie do popełnienia niektórych przestępstw przeciwko podstawowym interesom politycznym i gospodarczym państwa.

Wg moich wyliczeń transakcja kupna Swiss Petroleum wydrenuje z kasy Petrolinvestu ok 67mln zł.

Cytat:
Raport bieżący 98/2011

Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. (dalej "Petrolinvest") informuje, że w dniu 21 września 2011 roku Petrolinvest podpisał z Adai Ltd, Alemani S.A. oraz Grupo Antinori S.A. (dalej "Sprzedający", a łącznie z Petrolinvest – "Strony") wstępną umowę inwestycyjną (dalej "Umowa") dotyczącą zakupu przez Petrolinvest nie mniej niż 50,01% akcji w Swiss Petroleum Investments Holding AG utworzonej pod prawem szwajcarskim (dalej "Spółka"), (...).

sprawdziłem rejestr spółki Swiss Petroleum Investments Holding AG i co się okazuje - spółka została wpisana do rejestru dopiero 27 września 2011 r. ("Entry in the commercial register: 27.09.2011") - czyli 6 dni po informacji, że Petrol chce zakupić w niej udziały.

Panie i Panowie mamy nowy rekord świata ! Kupuje się udziały w nieistniejących jeszcze spółkach ! Gratulacje dla tęgich głów z Petrola !
[/quote]

Może się mylę, ale podejrzewam tutaj wyciąganie kasy z Petrolinvestu, działanie na szkodę Spółki. Jak można kupić 50,01% spółki o kapitale 100tysCHF (ok 115tys$) za 45mln$, na dodatek spółki, która dopiero powstaje?
Może ktoś kto jest dobry w prawie mógłby złożyć zawiadomienie do odpowiednich organów?

Po co ktoś z pozyczkodawców miałby kupywać akcje na rynku po 3 zł jeśli spółka może zbankrutować i będą akcje warte 0 zł i stracić 100%, jeśli może objąć nową emisję po 10 zł, odzyskać swoje wcześniej pożyczone pieniądze z odsetkami i sprzedać akcje po 3zł? Zamiast stracić 100% traci 70% czyli odzyskuje 30%.
Jestem nieco pesymistycznie nastawiony, mimo, że sam mam akcje petrola. I trochę wbrew logice trzymam je nadal wierząc, że szansa na sukces to więcej niż 30%.

Postawiłbym akcent na "innych jego pomysłach robi". A robi komunikaty dotyczące odwiertu, że to tuż tuż, że już czuć ropę, najlepiej opisuje to irfy. A 400 mln zł z ostatniej emisji poszło w ... i już drukuje się kolejna emisja 40 mln akcji. A zadłużenie jak było tak jest, ropy jak nie było tak nie ma (przecież głównym celem było poszukiwanie ropy). A wszelkie wynalazki jak ropa z szamba, elektrownie wiatrowe, łupki, to tylko zasłona dymna.

Widzę, że kolega zaq11 ma informacje, kiedy takie info sią pojawią. To może raczysz nas powiadomić przed pojawieniem się takich inf. Bo jeśli takich informacji nie ma, to kurs jednak leci ciągle w stronę południa.

matmat napisał(a):
Widze tutaj zupełnie niezrozumienie, tego papierka. Jeżeli robią podwyższenie kapiatłu zakładowego do 400 mln, wydając 40 mln akcji po 10 zł. To akcje muszą osiągnąc poziom ponad 10 zł (tym bardziej, że mają do rozliczenia jeszcze akcje obejmowane po 10 zł przy niższej cenie giełdowej). Możemy pisać, uważac że to śmieć , że wyciaganie kasy itd., ale rzeczywistość jest jaka jest.

Rzeczywistość jest najprawdopodobiej taka jak napisał mdd w wariancie 2: Prokom ma pożyczki dla petrola za wydmuchane aktywa typu Suliran.
Przecież ostatnia emisja kilkudziesięciu milionów akcji obejmowanych rzekomo po 10zł miała na celu min spłatę zobowiązań a jakoś zadłużenie nie zmalało o te kilkaset milionów.
Nie wiem przypadkiem czy to zadłużenie wobec Prokomu nie jest spłacane wg zasady jak za 2 transzę zakupu Swiss Petroleum:
"Transza druga w wysokości 15 mln USD będzie płatna w akcjach Petrolinvest obejmowanych przez Sprzedającego po cenie równej wartości nominalnej 10 PLN za akcję z prawem sprzedaży tych akcji po 1 roku od podpisania Umowy Inwestycyjnej. W przypadku spadku wartości rynkowej (obliczanej jako średnia wartość kursu zamknięcia akcji Petrolinvest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w ciągu 10 dni sesyjnych przed dniem emisji Warrantów (jak zdefiniowano poniżej) na rzecz Sprzedającego) (dalej "Wartość Rynkowa") akcji Petrolinvest objętych przez Sprzedającego poniżej 15 mln USD Sprzedający będzie uprawniony do objęcia dodatkowej liczby akcji Petrolinvest, tak aby ich łączna Wartość Rynkowa wynosiła 15 mln USD."
Czyli za przykładowe 30 mln zł długu Prokom objął nie 3 mln ale 10 mln akcji przy cenie rynkowej 3 zł/akcję, czyli odwracając, za 3 mln objętych akcji dług nie zmalał o 30 mln ale o 9 mln zł.

Osiem funfuszy mają w sumie 500000 akcji to na chwilę obecną na 1 fundusz przypada średnia wartość portfela 175tys zł. Dla funduszu akcje Petrola to to samo co dla "Kowalskiego" los na loterii z dużym prawdopodobieństwem straty i z małą szansą na wygraną.

W ten oto sposób włodarze spółki dali drobnym akcjonariuszom do zrozumienia gdzie ich mają.

Chodzi tu zapewne o dywidendę z zysku przejmowanej spółki. Jeśli cały zysk poszedłby na dywidendę to od 30mln $ i 50% akcji przysługiwałoby właśnie 15mln $ dla Petrolinvestu. Tylko czy od zysku w postaci dywidendy też nie potrącony zostanie tamtejszy podatek Belki bo jeśli tak, to te 30mln $ zysku będzie za mało.

Aurelian poniósł fiasko i ostro pikuje w dół

"Fiaskiem zakończył się kolejny testowy odwiert Trzek-3, ze złoża popłynęło mniej gazu, a za to więcej wody - ogłosił w piątek Aurelian. Spółka szacuje, że z odwiertu będzie można wydobyć 0,1 do 0,23 mld m z sześc. gazu, nawet cztery razy mniej, niż dotąd oczekiwano."

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Jeśli "Według unijnych dyplomatów, proponowane sankcje zabraniałyby firmom europejskim tworzenia nowych joint ventures z przedsiębiorstwami syryjskiego sektora energetycznego, a także kupowania i zwiększania udziałów w syryjskich firmach - pisze Reuters." to KOV byłby na uprzywilejowanej pozycji
gdyż:
pierwsze primo: o ile wiem KOV nie zamierza zwiększać udziałów w Syrii
drugie primo: nawet jeśli KOV zechciałby zwiększyć zaangażowanie, to nie jest spółką europejską tylko Kanadyjską.

Grupa Trinity napisał(a):
Spółka kupiła 25 proc. udziałów w Mennicy Wrocławskiej, handlującej złotem inwestycyjnym. Mennica Wrocławska zaczęła działalność w tym roku, a już miesięczne obroty siegają 10 mln zł, biznes jest rentowny. Teraz roszerza sieć sprzedaży i podpisuje umowę z jednym z banków. Przy obecnej dynamice rozwoju w ciągu kilku miesięcy zostanie liderem rynku ze sprzedażą roczną przekraczającą 200 mln złotych.

Mam duże wątpliwości, czy kupywanie firmy na szczycie koniunktury to dobry interes.

"...Głównym celem zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki jest podjęcie uchwały o warunkowym podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki. Uchwalenie nowego kapitału związane jest z wdrażaniem i realizacją nowej strategii Spółki zakładającej uzyskanie przez Spółkę w najkrótszym możliwie czasie dodatnich przepływów finansowych oraz dodatniego wyniku z prowadzonej działalności operacyjnej. Podwyższenie kapitału służy przede wszystkim uzyskaniu przez Spółkę efektywnego narzędzia umożliwiającego pozyskanie środków finansowych przede wszystkim w związku z koniecznością: (i) zabezpieczenia środków finansowych na prace na odwiercie Shyrak 1, w szczególności prace prowadzone pod kątem przygotowania do opróbowania odwiertu oraz przygotowania do przemysłowej eksploatacji węglowodorów; (ii) zabezpieczenia środków finansowych na uruchomienie produkcji przemysłowej na Kontrakcie Emba, w szczególności w zakresie wykonania nowych odwiertów, w celu przejścia do przemysłowej eksploatacji węglowodorów; (iii) zabezpieczenia środków finansowych na inwestycje i rozwój projektów związanych z gazem łupkowym i ropą łupkową; (iv) umożliwienia spełnienia warunków zawieszających umowy zawartej z francuskim koncernem Total, w sprawie wspólnych inwestycji na złożu Koblandy w ramach największej koncesji Grupy Petrolinvest w Kazachstanie - OTG; (v) zabezpieczenia potrzeb płynnościowych Spółki w związku z redukcja jej zadłużenia oraz umożliwienia realizacji zobowiązań wobec podmiotów finansujących. ..."

mojeinwestycje.interia.pl/news...

Rychu mnie rozbraja.
Ostatnia emisja miała na celu finansowanie eksploatacji złoża a kolejna ma dotyczyć "przygotowania do opróbowania odwiertu"??? Następna emisja może będzie miała zapewnić zakup koncesji Shyrak???

Gwoli ścisłości to nie 30% ale 31,95% z 800-650mln$ (różne były szacunki ceny kupna a oficjalnie nie była jeszcze podana cena zakupu udziałów w Nigerii). Dodatkowo wykup od KI kolejne 31,95% (plus pewnie jeszcze jakaś prowizja) wynosi ok. 400-500mln$. Cena emisyjna na AIM może nie będzie niższa niż w Warszawie, ale też zapewne nie będzie wyższa niż 25% powyżej ceny na GPW, co na dzień dzisiejszy dałoby 1,50zł. Przy zaokrągleniu do 50 centów i emisji za 500mln $ daje emisję 1 MILIARD akcji czyli rozwodnienie 3,5 X :(. Pocieszeniem może być tylko to, że klepnięcie umowy zakupu w Nigerii powinno znacząco podbić cenę akcji na GPW, więc i potrzebę emisji mniejszej ilości po wyższej cenie.

mdd napisał(a):
udzial krauzego spadl do 7% po tym jak sprzedal milion akcji 6tego czerwca, wiec to nie on wywalal po 11 :)

te akcje dopiero od dzis sa na gpw

A nie przyszło Ci do głowy, że ten słup Krauzego mógł już mieć ze 2mln akcji i sprzedawał akcje, które już miał zaksięgowane?

Ja widzę jakby zaczęła się delikatnie rysować hiperbola. Od 6 sesji kurs zaczyna rosnąć co dzień o 1, później 2 a dzisiaj 3 grosze (z wyjątkiem 1 sesji, gdy kurs się nie zmienił). W poniedziałek kurs pewnie przebije 1,80zł na zasadzie efektu stadnego za Oilem, a potem ... różnie to może być.

Kilka/naście dni temu zadałem pytanie o udział w finansowaniu w konsorcjum i dobra dusza podała mi tą informację (była na 15 stronie prezentacji KOV z maja). Zapisałem sobie tą prezentację. Teraz widzę, że na stronie kulczykoilventures.com 15 strona jest okrojona z informacji o finansowaniu.
W oryginale było:
Udział Udział w finansowaniu (OML42)
NestOil Group 30% 16,55%
Yinka Folawiyo Group 25% 11,55%
Kulczyk Investments 20% 31,95%
Kulczyk Oil Ventures 20% 31,95%
VP Global (Community Cooperative) 5% 8,0%

Jest jedno (a właściwie dwa) ale...
Za 20% udział w Neconde KOV ma zapłacić nie 20 ale 31,95% z 600mln $ (z innych źródeł 575mln $). Poza tym jest kwestia zakupu dodatkowych 20% za 31,95% plus pewnie jakś premia bądź odsetki dla KI. Chyba, że dodatkowy zakup byłby już za kredyt.

Taka mnie naszłą refleksja:
Jeśli KOV zamierza objąć 9% + 9% pola w Nigerii, to emisja powinna mieć wartość ok 1,2mld zł.
Wartość udziałów w Neconde to 575mln $.
Za 20% w Neconde KOV czy KI płaci 31,95% od 575mln czyli 40% da nam 1,04mld zł (przy 2,83zł za 1$).
Pozostałe 160mln zł też będzie potrzebne na zwiększenie wydobycia i inne prace poszukiwawcze.
Żeby emisja zakończyła się powodzeniem, to cena emisyjna w Lądku nie powinna być wyższa niż 120% ceny w Wa-wie. Na dzień dzisiejszy cena mogłaby oscylować w granicach 2zł. Daje to emisję 600mln akcji.
Na dzisiaj kapitalizacja KOV to 675mln zł i 402mln akcji. Po emisji byłoby 1mld akcji.
Jeśli KI chciałby zachować blisko 50% pakiet, to przy cenie 2zł musiałby wyłożyć 600mln zł za 300mln akcji.
Gdyby w Wa-wie cena akcji KOV doszłaby za kilka miesięcy do 4-4,50zł, to emisja mogłaby być przeprowadzona po cenie ok 5zł. To dałoby emisję 240mln akcji (KI objąby 120mln w celu zachowania pakietu też w sumie za 600mln zł). Czyli po emisji byłoby 642mln akcji.
Tak więc KI nie ma specjalnego interesu aby zaniżać lub zawyżać cenę (za te same pieniądze ma taki sam pakiet kontrolny ważony w procentach).
Natomiast KI mógłby wykonać taką operację:
Teraz zacząć skupować akcje KOV w Wa-wie.
Myślę, że skupując 80mln akcji nie wywinduje ceny więcej jak do 4-4,50zł osiągając średnią cenę 3zł. Dałoby to kwotę 240mln zł i w sumie byłby pakiet 280mln akcji. Wtedy emisja w Lądku mogłaby być po cenie 5zł. Do zachowania blisko 50% pakietu (320mln akcji z 642mln) pozostałoby kupno 40mln po 5zł czyli 200mln zł. W sumie zachowanie pakietu kosztowałoby ok 440mln zł a nie 600mln jak w poprzednich wersjach czyli blisko 40% taniej.
Informacja o zwiększaniu zaangażowania KI w KOVie pewnie będzie miało wydźwięk psychologiczny i może spowodować wzmożone zainteresowanie przez inne podmioty. Brak zaangażowania może sugerować, że KI nie ma wolnych środków na zwiększenie zaangażowania obecnie, gdyż bieżąca gotówka musi być na zakup udziałów w Neconde.

Było już jakiś czas temu na naszym podwódku jak Kredyt Bank przejął kilkukrotnie większy bank.

Chyba co poniektórzy za bardzo przywiązali wagę do stwierdzenia Pana Korczaka o zaangażowaniu potfela w akcje KOV. Myślę, że odezwała się jeszcze natura pełnionych funcji sprzed prezesury w KOV, natura analityka giełdowego, gdzie regułą jest aby "nie wkładać wszystkich jaj do jednego koszyka".

Trochę odbiegamy od tematu spółki.
Tydzień temu na TVNCNBC był program o zmowie producentów żarówek z 1924r. Żarówki wtedy miały trwałość do 2500h a porozumienie nakazywało ograniczyć trwałość do 1000h. Ta zmowa trwa do dziś. Podobne procesy były opisane w innych dziedzinach. Np po wynalezieniu nylonu pończochy były na tyle trwałe, że można było holować za pomocą pończochy samochód. Inżynierowie otrzymali nakaz pogorszenia wytrzymałości nylonu.
Generalnie powszechne jest konstruowanie przedmiotów z określeniem konkretnego okresu działania a po tym okresie nawet programowo urządzenia miały przestać działać (był przykład drukarki bodajże HP).
Więc myślę, że dopóki jeszcze są zasoby ropy, to inne technologie zasilania silników będą wykupywanie i wkładane do szuflady lub prezentowane tylko jako ciekawostki. Czyli jeszcze kilkanaście/kilkadziesiąt lat możemy spać spokojnie jeśli chodzi o zapotrzebowanie na ropę i gaz.

"Pierwsza transza kredytu ("Transza 1") wyniesie 23 miliony USD. Należność składać się będzie z elementu stałego oraz części zmiennej, zaprojektowanej w taki sposób, aby umożliwić EBORowi partycypowanie we wzroście wartości wynikającym z przyszłych sukcesów poszukiwawczych, rozwoju i produkcji z aktywów KUB-Gasu za sprawą zagospodarowania pozyskanego finansowania (tzw. "equity kicker")."

Pytanie do Redface: o jakie "equity kicker" chodzi - jakieś obligacje zamienne na akcje?

Czyżby spadki były efektem trzęsienia ziemi w Kazachstanie? Od epicentrum trzęsienia koło Ałmaaty do Aktiubińska jest ok 1500km, więc szkód w odwiercie nie powinno być. Dziwne, że wszystkie serwisy informują tylko w 1 zdaniu o tym trzęsieniu.

Jeszcze lepszy gość z 1 akcją za 100mln zł.

Praktycznie już podzielono skórę na niedźwiedziu oferując akcje nie taniej niż po 10zł i jeszcze ta cena (lub wyższa) miałaby być "preferencyjna w stosunku do ceny rynkowej". Wychodzi, że zarząd Oila ma pewność, że za miesiąc cena rynkowa będzie wynosić kilkanaście zł lub więcej.

Jeśli informacja o walnym zgromadzeniu w celu emisji akcji nie zwala kursu a nawet jest zwyżka, to myślę, ze "jesteśmy w domu".
Zastanawia mnie jak chcą zaoferować szerokiemu gronu inwestorów emisję na preferencyjnych warunkach bez prawa poboru, ale wiedząc jakie cuda wyprawiali z dotychczasowymi emisjami i umowami, to wszystko jest możliwe.

Coś dr Kulczyk ma pecha do interesów
wyborcza.biz/gieldy/1,101260,9...

Po prostu rynek nie strawił odgrzewanych kotletów.

MaximusMinimus napisał(a):
Wydaje się, że ewentualną decyzję o emisji poznamy po wszystkich wynikach odwiertów. Fair play jak dla mnie, ponieważ sobie założyłem, że dopiero gdy poznam rezultaty wszystkich testów to zadecyduję co dalej. Nagła emisja mogłaby wymusić zmianę strategii inwestycyjnej.

Termin WZA został ustalony na termin, kiedy kończy się finansowanie spółki i myślę, że emisja będzie uchwalona niezależnie czy będą wyniki odwiertów, czy nie. Oczywiście wolelibyśmy, aby wyniki już były i najlepiej pozytywne, wtedy nie rozwodniłby się tak akcjonariat (przy wyższej cenie akcji mniej nowych akcji). Ale emisja z pp 1:1 po cenie 1zł nie zrobiłaby nikomu krzywdy (spółka pozyskałaby finansowanie a akcjonariusze mieliby możliwość objęcia tanich akcji lub sprzedaży pp).

Myśle, że z konkretami będą zwlekać niemal do samego terminu WZA. W zależności od kursu wielkość emisji (w liczbie akcji) może być różna, a przez te 2 miesiące dużo może się zdarzyć.
Chyba, że zdecydują się na emisję z pp to info może pojawić się wcześniej.

Przy obecnych cenach akcji to byłoby z grubsza 200mln akcji, chyba żeby zrobili emisję z pp 400mln 1:1 po 1zł.

agmar111 napisał(a):
Kto jak nie RK ma najlepsze informacje o odwiercie?

Pracownicy i inżynierowie pracujący przy odwiercie.

Zastanawiające są te wzrosty od kilku dni.

blaszki87 napisał(a):
..., bo w żadnym przypadku to nie efekt wczorajszego raportu i ogólnej sytuacji spółki!

I tak nagle o 14:30 "inwestorzy" doszli do wniosku, że ten raport świadczy o super kondycji spółki? Bez żartów.

Trochę mnie zastanowiła korelacja ze Skotanem. Skotan dostał dofinansowanie: www.parkiet.com/artykul/7,1025...
Oil też ma w projektach przetwarzanie odpadów na ropę. Czyżby to był jakiś wspólny projekt?

Jednak po staremu. Spekuła.

Poszło jakieś info? Bo kurs skoczył jakby już znaleźli ropę.

Ale to nie koniec...
Za sprzedany Polnord kupiłem Hutmena po 20zł i Drozapol po niecałe 3zł. Wystawiłem zlecenie sprzedaży Hutmena po 25zł i po kilku dniach sprzedałem (tylko był to dzień, gdzie pojawiło się info o wejściu Karkosika i jeszcze tego dnia kurs doszedł do 30zł). za gotówkę dokupiłem Drozapol po ponad 3zł i trzymałem. U szczytu hossy wychodząc z domu wystawiłem zlecenie sprzedaży Drozapolu po 18,50zł ale wycofałem, bo może jeszcze pójdzie wyżej (inne społki z sektora były jeszcze wyżej wyceniane). I zaczęła się bessa. Sprzedałem Drozka po ok 2zł. By kupić Petrolinwest w 2 partiach średnio po 20zł. Dzisiaj Petrol kosztuje nieco ponad 7zł. Totalna porażka. Trzymam Petrola z myślą, że w końcu dowiercą się do tej ropy i wyjdę na swoje.

Podałem tylko ostatni przykład (dzisiaj Orzlopony 3,70 a KOV nadal 1,80zł). Kilka lat temu kupiłem Polnord po 12 a sprzedalem po 18 z myślą odkupienia po 17, Spadł do 17,50zł i pociąg odjechał. Gdybym nic nie ruszał, to już mógłbym powiedzieć, że mi wszystko lotto, bo w czasie maksimum hossy miałbym już dużą "bańkę" po odliczeniu podatku i wyszedłbym już z giełdy (przynajmniej częściowo).

Jeśli sprzedajesz je swojemu dziecku, to w zasadzie nic poza podatkiem od czynności cywilnoprawnych (Prokom nie sprzedał tych akcji na giełdzie).

Muszę się "pochwalić".
Dzisiaj wywaliłem Orzełopony po 3,05zł, po czym pojawiło sie info o wypłacie transzy dofinansowania i kurs skoczył do 3,30. Kupiłem KOV po 1,80zł. Mam nadzieję, że chociaż tutaj odbiję sobie to przedwczesne wyjście z akcji Orła.

S16_Cichy napisał(a):
Na Ukrainie cena gazu ma wzrosnąć 1,5 razy, może w sprawozdaniu finansowym za I półrocze 2011r. zobaczymy tego efekty, bo raczej na obecny kurs to nie wpłynie? A może się mylę? Podobno rynek jest efektywny:). Chociaż jeżeli 5-cio krotny wzrost zasobów warunkowych gazu na Ukrainie rynek wycenił tak jak wycenił, to wątpię.
www.rp.pl/artykul/19417,612810...

W artykule jest informacja o wzroscie cen o półtora raza. Ja to odczytuję jak wzrost o 50% a nie 150% ale "co poeta miał na myśli" to tylko on wie.

Ktoś potrafi wytłumaczyć co się dzieje z kursem? Poszła jakaś plotka?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 31 sierpnia 2013 16:16:11
Liczba wpisów: 163
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,850 sek.

vmizfrmu
wfiarapr
bxpncsyq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nhddorpq
uvctpkie
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat