0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
7 grudnia 2011 16:58:38
przy kursie: 13,20 zł
Panie Jakubie, dziękuje za odpowiedz. chciałbym jeszcze prosić o wyjasnienie jednej kwesti, na tyle na ile Pan może. chodzi mi o poniższą Pana odpowiedz. 1-2. Dopóty, dopóki KOV nie ogłosi ostatecznej woli przystąpienia do projektu i planów finansowania, nie mogę, w trybie oznajmiającym odpowiedzieć na pytania. chciałbym sie zapytać co takiego sie zmieniło, że teraz firma zastanawia sie nad chęcią przystąpienia? wczesniej nie było w ogóle mowy o tym, że sie zastanawiacie.. chciałbym zrozumieć czy może przez te przedłużające sie negocjacje cos zostało zmienione w umowie i dlatego teraz sprawdzacie czy jest to nadal atrakcyjna inwestycja? wiem, że nie może Pan napisać wprost o co dokładnie chodzi( chyba, że sie myle) mysle, że wielu inwestorów zainwestowało swoje pieniądze po informacjach o tym projekcie i chcieli by wiedzieć co sie zmieniło. pozdrawiam
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:09:25
darq76 napisał(a):Witam Redaface,
chciałbym skorzystać z możliwości zadania pytania bezpośrednio przedstawicielowi spółki i spytać czy jeszcze do końca grudnia, możemy spodziewać się informacji z Ukrainy? Chodzi oczywiście o ESPI, nie pytam czy będzie ono dobre czy złe, a jedynie czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że taki komunikat w ogóle się w temacie Ukrainy pojawi jeszcze w roku 2011. Dziękuję i pozdrawiam
Tak, pojawi się. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:16:20
alterkoko napisał(a):Panie Jakubie, dziękuje za odpowiedz. (...) chciałbym sie zapytać co takiego sie zmieniło, że teraz firma zastanawia sie nad chęcią przystąpienia? wczesniej nie było w ogóle mowy o tym, że sie zastanawiacie.. chciałbym zrozumieć czy może przez te przedłużające sie negocjacje cos zostało zmienione w umowie i dlatego teraz sprawdzacie czy jest to nadal atrakcyjna inwestycja? wiem, że nie może Pan napisać wprost o co dokładnie chodzi( chyba, że sie myle) mysle, że wielu inwestorów zainwestowało swoje pieniądze po informacjach o tym projekcie i chcieli by wiedzieć co sie zmieniło. pozdrawiam Witam, Sprawa jest prosta. Zgodnie z tym, co ogłosiliśmy, ostatecznie operatorem została spółka zależna nigeryjskiego państwowego operatora - NPDC. Zanim KOV ostatecznie przystąpi do projektu, musimy mieć pewność, że operacje będą prowadzone w sposób zapewniający pełne uwolnienie potencjału tej koncesji. Co więcej, chcemy zobaczyć, na ile będzie miejsce na techniczne doradztwo KOV w tych pracach. KOV, w odróżnieniu od pozostałych członków konsorcjum Neconde nie jest prywatnym inwestorem finansowym, który może czekać ładnych kilka lat to, aż aktywo zacznie przynosić zyski. My na ten cel musimy pozyskać finansowanie z rynku. Zatem musimy mieć pewność, że sprawy będą szły w odpowiednim kierunku, w odpowiednim tempie. Tutaj nasze podejście jest zupełnie różne od np. podejścia naszego wiodącego akcjonariusza i partnera w tym projekcie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:17:27
Redface napisał(a):Tytan napisał(a):Redface 1.Czy rozważacie emisje na GPW? 2.Czy rozważacie opcję PP? 3.Czy uczestniczy Pan w rozmowach na ten temat z dr Kulczykiem, czy to wyłącznie jego domena? 4. Czy jako dyrektor jest Pan zobowiązany do poszukiwania inwestorów do ewentualnego objęcia części nowej emisji na terenie Europy Środ.? Witaj, Poniżej moje odpowiedzi. Zachowuję tryb bezpośredni, zapomniałem już o licznych upomnieniach stawiających mnie na baczność. Mam nadzieję, że rozumiesz konwencję przyjętą na tym forum. ad. 1-2. Dopóty, dopóki KOV nie ogłosi ostatecznej woli przystąpienia do projektu i planów finansowania, nie mogę, w trybie oznajmiającym odpowiedzieć na pytania 1-2. Rozważamy wszystkie opcje, jest w grupie naszych doradców bank inwestycyjny działający w Polsce, na GPW. ad. 3 To jest trochę dziwne pytanie... KOV jest spółką, a decyzje dotyczące finansowania są suwerennymi decyzjami władz operacyjnych spółki, które są później przedstawiane do akceptacji radzie dyrektorów. Członkowie kierownictwa dyskutują te kwestie na posiedzeniach rady dyrektorów, a to, co robią poza nimi, nie jest mi wiadome. ad. 4. Wszyscy ('oficerowie' i 'dyrektorzy') jesteśmy zobowiązani do działania na rzecz spółki, więc także do poszukiwania inwestorów. Ja, z racji funkcji mam z nimi najwięcej do czynienia, czy to w Polsce, czy to w Londynie czy Kanadzie. Jednocześnie proszę pamiętaj, że tak proces pozyskiwania kapitału na spore już projekty nie wygląda. Będzie ogłoszony ostateczny zamiar przystąpienia do Neconde i plan finansowania, to konsorcjum banków działających w naszym imieniu zacznie akcję informacyjną wśród inwestorów. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Panie Prezesie zanim zadam pytanie. Chciałbym Pana bardzo przeprosić za ostatnie moje wędrówki w stronę Pana osoby. Zupełnie nie były uzasadnione. Na swoje usprawiedliwienie mam niewiele może jedynie to że emocje udzielają się Wszystkim. Być może kiedyś będę mógł zrobić to osobiście. A teraz pytanie. Jak mamy to rozumieć? Wg tego co na ESPI wynika że Kov posiada 9% udziałów w Nigerii chyba że do 31.03.12 nie uzyska finansowania i wtedy te udziały z automatu przejdą na KI. To jak to się ma do stwierdzenia że Kov dopiero ogłosi chęć przystąpienia do konsorcjum?
|
|
0 Dołączył: 2011-11-16 Wpisów: 92
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:24:08
Dziękuję za odpowiedź. A teraz troszkę możemy pospekulowac na temat treści tego komunikatu. Z doniesień prasowych, rysuje się obraz pozytywnech informacji. Cytat:Wiceprezes Jock Graham stwierdził: „Jesteśmy niezwykle zadowoleni z zaprezentowanych wyników programu. Dowodzą one, że złoża na naszych obszarach mogą być eksploatowane za pomocą nowoczesnej technologii szczelinowania, mamy otwarte drzwi do dalszych prac i realizacji naszego projektu na Ukrainie. Według naszej wiedzy jest to pierwszy frac tego typu w tej części Ukrainy, podczas gdy technologia ta jest powszechnie stosowana przy wydobyciu gazu w USA, ostatnio stosuje się ją także przy eksploatacji gazu łupkowego LINK do całości
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:48:20
ARWENA napisał(a): (...) A teraz pytanie. Jak mamy to rozumieć? Wg tego co na ESPI wynika że Kov posiada 9% udziałów w Nigerii chyba że do 31.03.12 nie uzyska finansowania i wtedy te udziały z automatu przejdą na KI. To jak to się ma do stwierdzenia że Kov dopiero ogłosi chęć przystąpienia do konsorcjum?
Witam, KOV trzyma te udziały w truście na rzecz KI, do chwili c) spłaty finansowania pomostowego na rzecz KI, co wiąże się z b) pozyskaniem finansowania na rynku, co jest konsekwencją a) ostatecznej decyzji o przystąpieniu do projektu. Zauważ proszę, jaka jest konstrukcja naszego ostatniego komunikatu w tej sprawie: "KOV ma możliwość wzięcia udziału w konsorcjum Neconde". Bardzo nam się ta koncesja podoba, widzimy jej olbrzymi potencjał i z tej perspektywy cena płacona przez Neconde wydaje się być bardzo atrakcyjna. Ale, ze względu na to, że 'operatorka' przechodzi w ręce NPDC, które w OML42 nie prowadziło wcześniej prac, musimy mieć czas, aby przekonać się co do 'operatywności' tego podmiotu. Bo jeśli okaże się, że prace zmierzające do skokowego zwiększenia produkcji nie zostaną szybko podjęte, wtedy potencjał tej koncesji pozostanie wyłącznie 'papierowy'. A jak pisałem wcześniej, KOV nie jest wehikułem inwestycyjnym, który może takie projekty latami 'wysiadywać'. Zatem musimy rozeznać, jak się sprawy mają. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
7 grudnia 2011 17:55:26
Redface napisał(a):
Witam, Sprawa jest prosta. Zgodnie z tym, co ogłosiliśmy, ostatecznie operatorem została spółka zależna nigeryjskiego państwowego operatora - NPDC. Zanim KOV ostatecznie przystąpi do projektu, musimy mieć pewność, że operacje będą prowadzone w sposób zapewniający pełne uwolnienie potencjału tej koncesji. Co więcej, chcemy zobaczyć, na ile będzie miejsce na techniczne doradztwo KOV w tych pracach. KOV, w odróżnieniu od pozostałych członków konsorcjum Neconde nie jest prywatnym inwestorem finansowym, który może czekać ładnych kilka lat to, aż aktywo zacznie przynosić zyski. My na ten cel musimy pozyskać finansowanie z rynku. Zatem musimy mieć pewność, że sprawy będą szły w odpowiednim kierunku, w odpowiednim tempie. Tutaj nasze podejście jest zupełnie różne od np. podejścia naszego wiodącego akcjonariusza i partnera w tym projekcie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
@Redface: Z przykrością stwierdzam że czym dalej w las z OML-42 tym mniej rozumiem. Jak to możliwe że innym partnerom nie zależy na jak najszybszym wygenerowaniu gotówki z tej inwestycji?! Przecież ta koncesja wygasa w 2019 a później po prostu przechodzi na własność Nigerii. Jedyną stroną której na takim scenariuszu może zależeć (wg mnie) jest NPDC/NNPC. Ale nie tę stronę miałeś na myśli. Z tego co rozumiem, każde pole naftowe/gazowe ma pewien poziom (profil) produkcji który gwarantuje najlepszą wydajność w wieloletniej perspektywie. Nie można po prostu wyssać całej ropy w np. 2-3 lata. Tak więc każdy rok czekania to prezent robiony Nigerii. Chyba że nie rozumiem mechanizmów rządzących wydobyciem - w takim razie prosiłbym o wyjaśnienie. Moje retoryczne pytanie w tym momencie: Po co ta transakcja została zawarta i zasilona przez KI, chyba nie ze względów charytatywnych, a w nadziei na suty zwrot z inwestycji. Pozdrawiam, k
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 57
Wysłane:
7 grudnia 2011 18:02:39
@Kastalto Cytat:
Z przykrością stwierdzam że czym dalej w las z OML-42 tym mniej rozumiem. Jak to możliwe że innym partnerom nie zależy na jak najszybszym wygenerowaniu gotówki z tej inwestycji?! Przecież ta koncesja wygasa w 2019 a później po prostu przechodzi na własność Nigerii. Jedyną stroną której na takim scenariuszu może zależeć (wg mnie) jest NPDC/NNPC. Ale nie tę stronę miałeś na myśli.
Z tego co rozumiem, każde pole naftowe/gazowe ma pewien poziom (profil) produkcji który gwarantuje najlepszą wydajność w wieloletniej perspektywie. Nie można po prostu wyssać całej ropy w np. 2-3 lata. Tak więc każdy rok czekania to prezent robiony Nigerii. Chyba że nie rozumiem mechanizmów rządzących wydobyciem - w takim razie prosiłbym o wyjaśnienie.
Moje retoryczne pytanie w tym momencie: Po co ta transakcja została zawarta i zasilona przez KI, chyba nie ze względów charytatywnych, a w nadziei na suty zwrot z inwestycji.
Pozdrawiam,
k
W zasadzie RF odpowiedział na to pytanie wyżej Cytat:Ale, ze względu na to, że 'operatorka' przechodzi w ręce NPDC, które w OML42 nie prowadziło wcześniej prac, musimy mieć czas, aby przekonać się co do 'operatywności' tego podmiotu. NPDC to państwowy moloch w dodatku Nigeryjski, któremu niekoniecznie zależy na wydobyciu maks zasobów w kilka lat... Te kilka miesięcy to rzeczywiście dobry test, czy "pozwolą sobie pomóc".
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
7 grudnia 2011 18:04:12
Redface napisał(a):ARWENA napisał(a): (...) A teraz pytanie. Jak mamy to rozumieć? Wg tego co na ESPI wynika że Kov posiada 9% udziałów w Nigerii chyba że do 31.03.12 nie uzyska finansowania i wtedy te udziały z automatu przejdą na KI. To jak to się ma do stwierdzenia że Kov dopiero ogłosi chęć przystąpienia do konsorcjum?
Witam, KOV trzyma te udziały w truście na rzecz KI, do chwili c) spłaty finansowania pomostowego na rzecz KI, co wiąże się z b) pozyskaniem finansowania na rynku, co jest konsekwencją a) ostatecznej decyzji o przystąpieniu do projektu. Zauważ proszę, jaka jest konstrukcja naszego ostatniego komunikatu w tej sprawie: "KOV ma możliwość wzięcia udziału w konsorcjum Neconde". Bardzo nam się ta koncesja podoba, widzimy jej olbrzymi potencjał i z tej perspektywy cena płacona przez Neconde wydaje się być bardzo atrakcyjna. Ale, ze względu na to, że 'operatorka' przechodzi w ręce NPDC, które w OML42 nie prowadziło wcześniej prac, musimy mieć czas, aby przekonać się co do 'operatywności' tego podmiotu. Bo jeśli okaże się, że prace zmierzające do skokowego zwiększenia produkcji nie zostaną szybko podjęte, wtedy potencjał tej koncesji pozostanie wyłącznie 'papierowy'. A jak pisałem wcześniej, KOV nie jest wehikułem inwestycyjnym, który może takie projekty latami 'wysiadywać'. Zatem musimy rozeznać, jak się sprawy mają. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ @Redface: Tak, punkt widzenia KOV jest oczywisty. Natomiast zakładam że umowa w ogóle została zawarta w takim sposób, że gwarantuje wpływ Neconde na rozwój pola, przy nominalnym operatorze NPDC. W przeciwnym razie to mogą być utopione pieniądze a chyba nie o to chodzi KI. Dziwię się że podjęto ryzyko zdania się na los NPDC bez odpowiednich gwarancji co do tempa/jakości prac. Co do NPDC - nie mam najmniejszych złudzeń że własnymi siłami nie dokonają oczekiwanego skoku... Pozdrawiam, k
|
|
0 Dołączył: 2011-11-17 Wpisów: 19
Wysłane:
7 grudnia 2011 18:13:11
Panie Prezesie, z całym szacunkiem dla Pana i Pana zaangażowania na tym forum, nadal stwierdzenie, że Kov ogłosi w niesprecyzowanej przyszłości chęć przystąpienia do konsorcjum jest zagmatwane i niejasne. Plany i intencje spółki dotyczące tak dużej inwestycji, powinny być dla akcjonariuszy wytłumaczone w jasny sposób. O znaczących zmianach również powinniśmy być informowani.
Ze wcześniejszych oficjalnych informacji, dowiedzieliśmy się, że Pan Kulczyk kupił udziały w Neconde pośrednio przez KI i KOV. Kupił w formie dokonanej. Nie było mowy o tym, że kupi jeżeli ..... Transakcja się przecież odbyła. Jeśli pan Kulczyk miałby się zastanawiać nad kupnem, to chyba nie teraz, tylko w kwietniu b.r. Nad czym więc się zastanawia KOV TERAZ? Do tej pory wiemy tylko, że jest zapis, który chroni KI w sytuacji niepozyskania kapitału przez KOV. Ale jest to warunek dotyczący sytuacji w przyszłości a nie teraźniejszości. Mamy na to trochę czasu. Według podanych informacji, moim zdaniem, KOV obecnie jest prawnym udziałowcem w Neconde! Jeśli się mylę proszę o sprostowanie i wtłumaczenie czemu nie jest. To, że KOV nie będzie operatorem, to też nie jest nowość. Pozostaje kwestia, co jeśli KOV nie będzie chciał być udziałowcem. Może oddać swoje udziały do KI -ale przecież to bezsensu, niewiele to zmienia dla pana Kulczyka. Tak więc, jedynym wytłumaczalnym rozwiązaniem jest to, że KI i KOV rozważa całkowitą odsprzedaż innej firmie udziałów w Neconde. Czy o to własnie chodzi? Jeśli tak, to jak mają się do tego wcześniejsze stanowiska firmy, podawane we wrześniu, mówiące o zaawansowanych pracach nad wejściem KOV na AIM w celu pozyskania finansowania dla tak ważnej dla KOV inwestycji w Nigerii?
Bardzo proszę Pana Prezesa (Redface)o odpowiedź. Ta sprawa jest wyjątkowo nieczytelna dla wielu akcjonariuszy.
pozdrawiam.
Edytowany: 7 grudnia 2011 18:18
|
|
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:18:05
Quantinus napisał(a):(...)
To dość proste dla mnie. Neconde to firma państwowa, licencja jest ważna do 2019 roku. a) jeśli do 2019 roku będzie się wydobywało w śladowych ilościach, to dobrze dla Neconde, jeśli KOV wziąłby udział w OML 42, musiałby wyłożyć kasę na zakup i to ciążyłoby na KOV w sposób znaczący. b) jesli KI zostawi sobie OML42, bo uzna że np. Neconde nie działa tak jak powinien, to nie szkodząc KOV (działamy sobie dalej jak teraz) może odsprzedać udział KI w Neconde innej firmie. Teraz co i jak: Neconde to firma państwowa, im mniej wydobędzie z Kulczykiem, tym więcej dla nich zostanie po 2019, kiedy to OML42 przejdzie na wlasność państwa nigeryjskiego. Dla KOV, który musiałby kupić udziały w OML42, na którym nic by się nie działo, to nic innego jak droga do zarżnięcia spółki. Nie wiem czy dobrze objasniłem, ewentualnie poprawcie koledzy i kolezanki. pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:24:10
@darq76
Jest mniej więcej tak jak napisałeś. Nie wiem co tu jest nie zrozumiałego dla was. Stanowisko jest bardzo jasne. Plany zakładały że KOV będzie operatorem. Nie udało się. KOV jest konsultantem technicznym, ale nie wiadomo w jakim stopniu NNPC pozwoli KOV na działania. Czy nie będzie ich blokować. Czy będzie zadowolone z tego co KOV będzie chciało zrobić. Czy chce tak samo jak KOV zwiększyć skokowo wydobycie. KOV potrzebuje się rozeznać i upewnić, że tak rzeczywiście jest. Jeżeli zapożyczą się na OML42 i wyemitują ileś tam akcji na AIM a Nigeria się nie uda ( w takim stopniu w jakim zakładają z powodu niechęci operatora) to akcjonariusze nie zostawią na nich suchej nitki, spółka straci na wycenie giełdowej i na wizerunku. Gdybyśmy mieli operatora to prawdopodobnie nie byłoby tej całej dyskusji. Skończmy ten temat bo tutaj Redface naprawdę wszystko już wyjaśnił.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:30:35
onochi, gdzie w umowie z wiosny tego roku masz napisane, ze KOV ma być operatorem? Miała nim być od samego początku firma nigeryjska. Nic się nie zmieniło od tego czasu, więc co się zmieniło, że nagle zmieniły się intecje zarządu z wejścia na aim zaraz po sfinalizowaniu transakcji, na zastanawianie się czy wogóle inwestować w OML 42?
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:32:32
darq76 napisał(a):Quantinus napisał(a):(...)
To dość proste dla mnie. Neconde to firma państwowa, licencja jest ważna do 2019 roku. a) jeśli do 2019 roku będzie się wydobywało w śladowych ilościach, to dobrze dla Neconde, jeśli KOV wziąłby udział w OML 42, musiałby wyłożyć kasę na zakup i to ciążyłoby na KOV w sposób znaczący. b) jesli KI zostawi sobie OML42, bo uzna że np. Neconde nie działa tak jak powinien, to nie szkodząc KOV (działamy sobie dalej jak teraz) może odsprzedać udział KI w Neconde innej firmie. Teraz co i jak: Neconde to firma państwowa, im mniej wydobędzie z Kulczykiem, tym więcej dla nich zostanie po 2019, kiedy to OML42 przejdzie na wlasność państwa nigeryjskiego. Dla KOV, który musiałby kupić udziały w OML42, na którym nic by się nie działo, to nic innego jak droga do zarżnięcia spółki. Nie wiem czy dobrze objasniłem, ewentualnie poprawcie koledzy i kolezanki. pozdrawiam NPDC a nie Neconde . NPDC ma ambicje stać się światowym graczem w ciągu kilku lat.Jak to się ma do sztucznego zaniżania wydobycia ???
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:38:41
Quantinus napisał(a):onochi, gdzie w umowie z wiosny tego roku masz napisane, ze KOV ma być operatorem? Miała nim być od samego początku firma nigeryjska. Nic się nie zmieniło od tego czasu, więc co się zmieniło, że nagle zmieniły się intecje zarządu z wejścia na aim zaraz po sfinalizowaniu transakcji, na zastanawianie się czy wogóle inwestować w OML 42?
Nie chce już do tego wracać. To było na forum wałkowane. Jeśli chcesz to odszukaj. Nie było to od razu jasne. Necodne (a co za tym idzie KOV) miał mieć operatora. Do tego potrzeba dwóch rzeczy. Zgody obecnego operatora czyli Shella i zgody NNPC. Nigeria się nie zgodziła bo chciała przejąć to pole jako operator uważając, że mają już odpowiednie doświadczenie i kadrę żeby podołać temu zadaniu. Mogli przejąć bo zezwalał na to zapis w umowie NNPC z Shell. Znane były poprzednie sprzedaże rok wcześniej gdzie NNPC zrzekało się operatora na rzecz nowej firmy. Tutaj się tak nie stało. A jeśli nadal główkujesz czemu KI i KOV zdecydowali się wejść to odpowiedź można znaleźć w papierach Afren gdzie napisali iż NNPC będzie operatorem formalnie ale de facto pozwoli decydować Afren. W naszym przypadku prawdopodobnie jest tak samo. Teraz pytanie czy NNPC na to faktycznie pozwoli czy nie. Jeśli tak to KOV zdecyduje się wejść. Jeśli nie to odpuści bo pogrąży i akcjonariuszy i firmę. Koszt tej inwestycji przekracza obecną kapitalizację KOV więc muszą być rozważni. Tyle w temacie.
Edytowany: 7 grudnia 2011 19:40
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:42:11
Darq76 mam wrażenie, że nie chodziło ci o Neconde tylko NPDC czyli National Petroleum Department Company. Sprawa jest jednak moim zdaniem inna niż tutaj przedstawiasz, przynajmniej tak wynika z artykułów o planach rządu Nigerii aby dorównać takim firmom państwowym jak Petrobras w Brazylii czy Petronas w Malezji. Bez pomocy z zewnątrz nie są w stanie tak zwiększyć produkcji aby móc porównywać się z tamtymi gigantami. A wiadomo jaki potencjał dotychczas niewykorzystany tkwi w złożach nigeryjskich.
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:43:16
Quantinus napisał(a): ...jest bez sensu, bo przecież KOV właśnie to zrobił - kupił !.
To nie jest bez sensu, bo KOV nic jeszcze nie kupił: Cytat:Zakup OML 42 przez Neconde został sfinalizowany za cenę nabycia, z zastrzeżeniem korekt na zamknięciu, w wysokości 585 mln USD. Z tej kwoty 435 mln USD zostało wniesione przez partnerów konsorcjum w ramach wkładów kapitałowych do Neconde, przy czym Kulczyk Investments SA ("KI") zapłaciła - zgodnie z umową finansowania pomostowego - za potencjalne udziały KOV. Pozostałe 150 mln USD z całkowitej ceny nabycia zostało pokryte przez finansowanie dłużne Neconde.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:45:29
Krzysiek9 napisał(a):Darq76 mam wrażenie, że nie chodziło ci o Neconde tylko NPDC ... Pozdrawiam Tak, zgadza się, przepraszam za wprowadzenie w błąd: Cytat:NNPC poinformowała, że przekaże swoje udziały spółce Nigerian Petroleum Development Company, która będzie operatorem bloku.
Edytowany: 7 grudnia 2011 19:48
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:47:06
Onochi, ok, była jakaś szansa na zmianę operatora, ale na tej szansie nikt na pewno nie podejmować decyzyji o wyłożeniu setek milionów zł. Decyzja padła na wiosnę, transakcja teraz jest sfinalizowana. Więc nadal pozostaje pytanie, co się tak zmieniło, że "zastanawiamy się" nad tym czy być albo nie być w Nigerii? Odpowiedź w formie pytania: "bo zastanawiamy się czy operator będzie dobrym operatorem" jest conajmniej dziwna.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
7 grudnia 2011 19:54:46
Dla mnie sprawa jest jasna.KOV będzie teraz negocjował z NPDC warunki uczestnictwa w projekcie i od uzyskanych gwarancji szybkiego rozwoju OML-42 będzie zależała ostateczna decyzja.
|
|